0 Dołączył: 2010-07-20 Wpisów: 344
Wysłane:
12 listopada 2010 10:38:16
przy kursie: 17,10 zł
Nie wiem czy dostaliście alert na skrzynkę, ale wczoraj się pojawiło info z TAP o tym, że dwóch prezesików dokupiło udziały TAPu. Nie jakieś może mega pakiety, ale zawsze to kupno a nie sprzedaż. Wiedzą coś więcej, czy raczej pokazują swoją solidarność z niedowartościowanym kursem spółki? www.asx.com.au/asxpdf/20101111...
|
|
2 Dołączył: 2009-04-01 Wpisów: 124
Wysłane:
12 listopada 2010 11:02:48
MaximusMinimus napisał(a):Nie wiem czy dostaliście alert na skrzynkę, ale wczoraj się pojawiło info z TAP o tym, że dwóch prezesików dokupiło udziały TAPu. Nie jakieś może mega pakiety, ale zawsze to kupno a nie sprzedaż. Wiedzą coś więcej, czy raczej pokazują swoją solidarność z niedowartościowanym kursem spółki? www.asx.com.au/asxpdf/20101111... niby pozytywne ale kurs AED nieuchronnie zmierza do minimum lipcowego (0,44) jeśli ten poziom zostanie przebity do wysoce prawdopodobny dalszy zjazd, czy będzie to bez efektów negatywnych (krótkoterminowo) dla naszego KOV?
|
|
2 Dołączył: 2009-04-01 Wpisów: 124
Wysłane:
12 listopada 2010 11:23:42
wachar napisał(a):MaximusMinimus napisał(a): niby pozytywne ale kurs AED nieuchronnie zmierza do minimum lipcowego (0,44) jeśli ten poziom zostanie przebity do wysoce prawdopodobny dalszy zjazd, czy będzie to bez efektów negatywnych (krótkoterminowo) dla naszego KOV? tytułem uzupełnienia w prezentacji www.tapoil.com.au/investor-pre... na stronie 9 masz informacje o opcjach dla zarządu ten zakup jest właśnie ta realizacją tak więc znaczenie tej informacji jest neutralne
|
|
|
|
0 Dołączył: 2010-08-22 Wpisów: 148
Wysłane:
12 listopada 2010 19:31:11
Moim zdaniem, póki co, wszelkie analizy i wskaźniki nie mają znaczenia. Dopiero, jak akcje nabędą jakieś Fundusze, zwiększy się zainteresowanie dużych inwestorów, zmieni się skład akcjonariatu, sytuacja się ustabilizuje i spółka zacznie podlegać "logicznym" zachowaniom. Na razie jesteśmy skazani na "gierki i gry" spekulacyjne.
|
|
0 Dołączył: 2010-06-19 Wpisów: 384
Wysłane:
12 listopada 2010 19:37:20
zgadzam się w całosci że ładnie steruja tym kursem skupując jednoczesnie
prawda jest taka że jak bedą chcieli to może być po 1,47 tak jak jakiś czas temu
wywalą na sprzedaż z jednego konta duży pakiet a z drugiego będą zbierać zapłacą małą prowizje bo duzi gracze mają mniejsze prowizje od nas i będzie wygladało że kurs spada
kazdy ma swój rozum niech sobie sam podejmie decyzje
|
|
0 Dołączył: 2010-08-16 Wpisów: 706
Wysłane:
12 listopada 2010 19:43:57
Moim zdaniem MaximusMinimus ma dużo racji w swoich rozważaniach. Chodzi właśnie o to, że przy niskim C/WK łatwiej osiągnąć wyższą stopę zwrotu. Im wyższe C/WK tym spółka jest bliżej przewartościowania co utrudnia wzrosty. Nie angażując w to wskaźniki, im niższa cena startowa tym wyższą stopę zwrotu można osiągnąć przy zachowaniu jeszcze racjonalnych wartości akcji. Startując z poziomu 1,70zł 100% osiągamy przy 3,4zł ale jakby kurs poszedł spekulacyjnie w górę (bo nie mamy jeszcze potwierdzonych zasobów) i dziś byłby na poziomie 3zł to cena 6zł na akcję była by już możliwie ciężka do osiągnięcia. Przy pewnych cenach zaczynają sie włączać sygnały ostrzegawcze u ludzi, że chwila, cena chyba juz jest na szczycie i trzeba zrealizować zyski co przełoży się na wzrost podaży, która skutecznie hamuje wzrosty, przez co trzeba było by użyć większego kapitału aby ją zniwelować. A to wiąże się ze zmniejszeniem stopy zwrotu gdyż 100% uzyskalibyśmy przy wkładzie większym niż w przypadku niższego pułapu startowego. Tu działa psychologia rynku stąd myślę, że kurs jest kontrolowany właśnie w takim celu jak opisał to MaximusMinimus.
|
|
0 Dołączył: 2010-07-20 Wpisów: 514
Wysłane:
12 listopada 2010 20:09:40
Jeśli ktoś by dysponował dużą kasą i by był przekonany że spółka jest warta dużo więcej to by ściągnął te 900000 i nawet nie mrugnął okiem. Oczywiście można skupić niby taniej ALE jeśli pójdzie info o ropie to nic poniżej 3 zł nie kupi bo kurs poszybuje w mgnieniu oka i zlecenia ze sprzedaży w większości zostaną anulowane. Najpewniejszy zarobek to gra na teraz, można też coś kupić i potrzymać. Może być też tak że ci co chcieli już się obkupić to to zrobili a teraz zarabiają na bieżąco żeby w razie czego wyjść z inwestycji bez straty. Oferty są tak płytkie że kilkoma milionami można pojechać w dwie strony bez większego problemu. Każdy kto rozsądnie pogra nie będzie miał pleców na tym papierze.A o to chyba chodzi.
Idąc dalej trzeba się zastanowić po co jest KOV i jakby Big boss wiedział że będzie ropa to by sprzedał udziały w takiej cenie i zwykłym ludkom ?
Nie oszukujmy się - rynki finansowe są dziwnym tworem, opartym w dużej mierze na chęci bogacenia się, co oczywiście jest czymś normalnym.
Edytowany: 12 listopada 2010 20:11
|
|
0 Dołączył: 2010-11-06 Wpisów: 90
Wysłane:
12 listopada 2010 23:29:13
lancet napisał(a): Discopolo - rozśmieszyłeś mnie tymi stwierdzeniami. Czy sterują kursem?- choćby dzisiejszy baton 900000 po 1,75. A wczorajsza rozgrywka? A te kaskadowe, niczym nie uzasadnione spadki. Masz chłopie burzę w głowie i jesteś chyba młodym facetem. Tu się gra na pieniądze i o pieniądze. Masz 900000 akcji?. Jesteś w stanie skupić prawie 500000 po 1,70. Nie znasz sposobów jak się gra spekulacyjnie gdy ma się dużą kasę. Nie słyszałeś o "spółdzielniach". Zobacz jak się gra na kontraktach, jakie tam się odbywają zagrywki i to na Wigu-20. Ja też jestem tym cwaniakiem i jak będę miał okazję, być może Ciebie ogram. Czy mój realizm upoważnia Cię do epitetowania mnie komunistą i populistą. Daje Ci szansę żebyś mnie za te epitety przeprosił. Przemyśl sprawę!!!. Śmiech to zdrowie. Gracze nagminnie opowiadają bajeczki o sterowaniu kursami różnych spółek. Czasem jest to szukanie sensacji, czasem tylko szukanie usprawiedliwienia dla słabych wyników osobistych. Rzadko jest to stan faktyczny. Nie śledzę szczegółowej rozgrywki na tym papierze więc nie mam Twojej wiedzy o tym co tu było grane. Jednak pragnę Cię uspokoić - tutaj na pewno nie ma spółdzielni. Za duża płynność. Spółdzielcy omijają takie tematy, wolą małe spółeczki gdzie są w stanie kontrolować większość free floatu. Baton o ponad milionowej wartości nie jest niczym niesamowitym. W tym stawie pływają rybki różnej wielkości. Dla instytucji finansowej to niewielkie sumy. Niepotrzebnie szukasz sensacji i nazywasz to realizmem. Jakież to wały dzieją się na kontraktach skoro grzeczniutko naśladujemy ruchy w USA? Nawet u nas obecność legendarnego grubasa tego nie zmieniła. Idzie normalna gra krótkoterminowa i tyle. Niewiele tam patologii. Te znikają wraz z płynnością. Jeśli Ci to do czegokolwiek potrzebne to chętnie przepraszam. Z komunizmem przesadziłem. Po prostu powtarzasz obiegowe bajki. Ale z komunizmem nie ma to nic wspólnego. SORRY.
|
|
0 Dołączył: 2009-01-27 Wpisów: 854
Wysłane:
13 listopada 2010 00:28:50
Na pewno to Kopernik nie żyje :-) Co do merytorycznej części dyskusji to faktycznie nie jest istotne jakie informacje finansowe zostaną zawarte w najbliższym raporcie, istotne jest aby ktoś ze spółki przedstawił szerszej opinii publicznej na łamach TVN CNBC i innych mediów ogólnodostępnych przy okazji tego raportu ile faktycznie zrobiono od czasu debiutu 25.05.2010 ... najlepiej jednym tchem z pozytywnym nastawieniem :-). Taki masowy dobry PR bez patrzenia czy to jest naciąganie czy nie naciąganie (i ciągłego przypominania tego faktu), każdy sobie oceni sam. Przestać nawet porównywać KOV z OIL, a jak redaktor to wyciągnie to znowu jednym tchem w 5 minut wypalić różnice ... i zakończyć żartem. I pozytywnie ... po amerykańsku, od ucha do ucha ;-). Chcecie hossy jak w USA na tego rodzaju spółce to zróbcie PR jak w USA, oglądać cały weekend jak tam się informację sprzedaje w TV. W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl
Edytowany: 13 listopada 2010 00:30
|
|
0 Dołączył: 2010-11-13 Wpisów: 3
Wysłane:
13 listopada 2010 10:12:40
Witam
Od paru miesięcy jestem akcjonariuszem KOV oraz biernie czytam forum. Dzisiaj pojawił się post który chyba sumuje wszystkie inne posty. Przynajmniej ja się pod nim popsuje dwoma rekami. Dokładnie chodzi PR w mediach na temat KOV'a - Bravo kukch....
Pozdrawiam Mieszkaniec
Edytowany: 13 listopada 2010 11:10
|
|
|
|
0 Dołączył: 2010-08-22 Wpisów: 431
Wysłane:
13 listopada 2010 13:20:38
Jedna uwaga: menadżer wielkiego funduszu nie potrzebuje reklam w TVN, żeby zacząć inwestowanie w daną spółkę. On wie gdzie można zrobić interes jeszcze zanim ten interes powstanie. Drobni akcjonariusze owszem, en masse potrafią wyciągnąć kurs o jakiś procent, ale z natury rzeczy taki akcjonariat bywa mniej stabilny, co odbija się na kursie. Fakt, jakiś promocyjny show telewizyjny z pewnością wiele zrobi (pan Korczak z kolegami mają to w planach na koniec miesiąca), ale konkretne wyniki dadzą jeszcze więcej.
Edytowany: 13 listopada 2010 13:48
|
|
0 Dołączył: 2008-08-31 Wpisów: 37
Wysłane:
13 listopada 2010 13:48:53
Zgadzam się z przedmówcami,że raport niewiele tu zmieni:) Chyba,że pokaże już teraz duży zysk. Natomiast prezentacje zmienią sporo, bo zwiększą zainteresowanie spółką i zwiększą zrozumienie tego biznesu wśród mniejszych i większych inwestorów. w skali miesiąca-dwóch można oczekiwać napływu na akce KOVu sporego kapitału zainteresowanego spółką. A jeżeli w międzyczasie pojawi się komunikat o wielkości zasobów i ich zasobności,/a wygląda na to ,że zasoby są duże, inaczej już byśmy znali wyniki/, to takie batony jak są tutaj ustawiane nie powstrzymają kilkunastokrotnego, moim zdanim, wzrostu kursu.
|
|
Wysłane:
13 listopada 2010 14:42:28
Mieszko napisał(a):Jedna uwaga: menadżer wielkiego funduszu nie potrzebuje reklam w TVN, żeby zacząć inwestowanie w daną spółkę. On wie gdzie można zrobić interes jeszcze zanim ten interes powstanie. Drobni akcjonariusze owszem, en masse potrafią wyciągnąć kurs o jakiś procent, ale z natury rzeczy taki akcjonariat bywa mniej stabilny, co odbija się na kursie. Fakt, jakiś promocyjny show telewizyjny z pewnością wiele zrobi (pan Korczak z kolegami mają to w planach na koniec miesiąca), ale konkretne wyniki dadzą jeszcze więcej. Przeceniasz menadżerów wielkich funduszy ;-), na pewno potrzebuje uwiarygodnienia swoich decyzji przed pracodawcą i klientem a w tym reklama mu już pomoże. Co do drugiego Twojego zdania to nikt nie jest wróżką. Co rozumiesz przez drobnego akcjonariusza? Portfel 2-3 mln to też jest drobny akcjonariusz, przemnóż sobie to przez 1000 albo lepiej przez 100 000 widzów TVN CNBC i spróbuj dotrzeć do 5% z nich. Sprawdźcie sobie ile jest w Polsce klientów bankowości prywatnej gdzie poniżej 0,5-1,0 mln nie rozmawia się o inwestycjach. Jak przyjdzie Ci taki klient i zażąda, że chce mieć 15% portfela w danej branży/spółce to nieważne co myślą na ten temat zarządzający, ma mieć dopasowane i przedstawione do podpisu. Według mnie kluczowe jest tutaj zestawienie ceny KOV w przeliczeniu na cenę w $, prawdziwy kapitał jest za oceanem a ich złotówki nie interesują, zmienność kursów walutowych od 25.05 nieco modyfikuje AT ze strony kolegów z Nowego Jorku. W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl
Edytowany: 13 listopada 2010 14:43
|
|
0 Dołączył: 2009-04-16 Wpisów: 50
Wysłane:
13 listopada 2010 15:23:05
Dzięki właśnie tego mi brakowało
|
|
Wysłane:
13 listopada 2010 16:10:27
Witam zrobiłem analizę ceny KOV w USD wyceniając po średnim kursie NBP z dnia notowania i po cenach zamknięcia kursu spółki. W PLN rozpiętość cen to: 2,27 (2.06.2010) - 1,47 (29.09.2010) - 35,24% rozpiętość ceny W USD natomiast odpowiednio: 0,68 (2.06.2010) - 0,48 (1.07.2010) - 29,41% rozpiętość ceny Na opracowanym wykresie widać jednak, że po wycięciu maksimów kurs w USD jest znacznie bardziej płaski i dłużej przebywał ponad ceną debiutu (nadal jest ponad ceną debiutu). Kluczowe dla kursu spółki może okazać się trwałe umacnianie złotówki co zniechęci do pozbywania się akcji na jakiś czas. http://yfrog.com/j4usdiplnj - wykres KOV w PLN i USD http://yfrog.com/7c14910107j - 1 część wykresu z cenami http://yfrog.com/eu24487358j - 2 część wykresu z cenami http://yfrog.com/j4usdiplnj - 3 część wykresu z cenami Czasem warto spojrzeć oczami inwestora zza oceanu. Mam nadzieję, że to opracowanie przyda się do merytorycznej dyskusji na forum. Gorąco zachęcam do komentowania. W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl
Edytowany: 13 listopada 2010 16:12
|
|
Wysłane:
13 listopada 2010 17:33:11
Bardzo dobry pomysł, aby przedstawić wykres KOV w dolarach. Wg mnie jednak w tym przypadku wykres został spłaszczony, gdyż wykres złotówki jest bardziej "czuły" uwzględniając skalowanie (kratka kratce nie równa przy dwóch wykresach). Dzięki za przedstawienie tematu w ten sposób.
Edytowany: 13 listopada 2010 19:17
|
|
Wysłane:
13 listopada 2010 19:13:54
Jest taki efekt, ale jednak obiektywnie procentowo również jest płasko. Niestety nie wiem jak w Excelu lepiej przedstawić ten wykres ... jeśli ktoś ma pomysł chętnie podeślę arkusz w .xlsx. Chciałem zobrazować, że inwestor dolarowy wychodzi na akcjach na daną chwilę lepiej od złotówkowego o jakieś 10-15% średnio. Nie jest bowiem powiedziane, że uciekał ze złotówkami tego samego dnia, dawało to jeszcze lepszy efekt. W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl
Edytowany: 13 listopada 2010 19:18
|
|
Wysłane:
13 listopada 2010 19:43:10
Cały czas wierzę, że wybicie nastąpi po wydaniu nowego oszacowania złóż ukraińskich przez RPS Energy. Tutaj małe pytanie do Pana Prezesa:
Panie Jakubie, czy mógłby Pan podać jakąś zbliżoną datę, kiedy owe oszacowanie będzie dostępne dla akcjonariuszy. Czy można się go spodziewać w Newsletterze, a jeżeli nie to czy zapoznamy się z nim do końca listopada?
Pozdrawiam
|
|
PREMIUM
0 Grupa: Emitent
Wysłane:
13 listopada 2010 23:30:57
Hmmm... właśnie składam 'do kupy' newsletter. Informacji z RPS w nim nie będzie, bo to jest informacja zbyt istotna i musi pójść raportem bieżącym. Do końca listopada na pewno będziecie już o nowym oszacowaniu wiedzieć; wymieniamy z niezależnym ekspertem końcowe już uwagi. Aha - żeby nie było wątpliwości - tak ja, jak wszyscy insiderzy, w tym officers i directors są w związku z raportem kwartalnym i raportem RPS na 'liście restrykcyjnej'. Czyli mamy zakaz handlu akcjami KOV; sam go nałożyłem. Pozdrawiam, JKorczak /KOV/
Edytowany: 14 listopada 2010 09:11
|
|
0 Dołączył: 2010-08-16 Wpisów: 706
Wysłane:
13 listopada 2010 23:36:45
Pozwólcie, że odniosę się do wyników raportu, na który oczekujemy ale tylko wg moim szacunków. Myślę, że należy patrzeć na rosnące przychody ze sprzedaży ropy naftowej i gazu, które w I półroczu 2010 wyniosły 3,6mln zł a w III kwartale 2010 powinny wynieść prawie 12mln zł. IV kwartał 2010 to będzie 45% procentowy wzrost wydobycia dzięki zastosowaniu sprężarek itp oraz należy uwzględnić jeszcze 70% wzrost wydobycia z pola Olgowskoje. Zatem sam IV kwartał powinien dać przychów ponad 20mln zł, cała druga połowa 2010 przychód ponad 30mln zł. To się powinno liczyć dla rynku i mam nadzieję, że pozwoli pokazać, że spółka mimo dopiero początkowego stadium rozwoju i dużych nakładów inwestycyjnych już przyniesie w ciągu następnego roku około 70mln zł przychodów ze sprzedaży ropy i gazu i to tylko z Ukrainy. Przypomnę, że z poprzedniego raportu wiemy, że nakłady inwestycyjne w I półroczy 2010 wyniosły prawie 180 mln zł nie licząc kosztów 6 odwiertów wykonanych już w drugiej połowie roku. Widać zatem, że sama Ukraina na pewno nie pokryje w ciągu roku takich kosztów inwestycyjnych zatem straty spółka będzie liczyła jeszcze długo ale istotne będą rezerwy przekładające się na wartość aktywów (125mln w I połowie 2010 w stosunku do 5mln w I półroczu 2009) i stale rosnące przychody ze sprzedaży ropy i gazu, które miejmy nadzieję zostaną zwielokrotnione w przyszłości dzięki wydobyciu w Brunei. Źródło: www.kulczykoilventures.com/fil...
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.