Także uważam, że bariera 1.75 jest do pokonania, jak również 2,0 , że nie wspomnę o 2,50-3,0, czyli poziomu, na którym ewentuanie należałoby się spodziewać podaży po ostatniej informacji o przeszacowaniu złóż gazu na Ukrainie, o ile oczywiście jakiś inwestor kupowałby TYLKO REALNE FAKTY CZYLI WARTOŚĆ KSIĘGOWĄ SPóŁKI. Na razie nie widać, aby 20 największych TFI lub króryś z 14 OFE kupował w większej ilości akcje, choć popyt ostatniego dnia tygodnia jest imponujący, a niektóre zlecenia zastanawiają wielkością:))
Obrót dzienny z ok.350 tys skoczył na prawie 2.5 mln akcji!!! Czyli siedmiokrotnie:))
Zadałem sobie znów umiarkowany trud

przejrzenia oczekujących zleceń sprzedaży i zerknąłem też na popyt. Ten ostatni zwiększył się rownież kilkukrotnie - z poziomu ok.50-80 tys. do prawie 350 tys./od 1,63 do 1,67/, czyli ponad pięciokrotnie.
Podaż natomiast wzrosła "tylko" o 50% - z poziomu ok.1 800 tys. do ok 2 800 tys.
Przedstawia się to mniej więcej tak:
do 1,69 włącznie - ok. 25.000;
do 1,73 włącznie - ok. 500.000;
do 1,79 włącznie - ok. 550.000;
do 1,85 włącznie - ok. 550.000;
do 2,00 włącznie - ok. 550.000.
Razem - ok.2.800.000.
Nie tylko TFI i OfE na naszym rynku mogą ruszyć tę ilość, przecież cały ten pakiet jest wart ok.5-6 mln, a to dla naszych tuzów finansowych po prostu pikuś. Nie ma więc co tu mówić o jakiś ubieraniach, po prostu widać ostrożne PODBIERANIE, aby nie spowodować konieczności GWAŁTOWNEGO WZROSTU I KONIECZNOŚCI KUPOWANIA PO CENACH POWYŻEJ 2,0. Tyle mojej małej analizy.
A co do wykresu technicznego - moim zdaniem poruszamy się ostatnio między 1,62 - 1,72, co może być jedną wersją, a drugą - tworzy się klin z mocną podstawą właśnie na poziomie 1,62 i opadająca linią z poziomu sierpniowego szczytu na poziomie 1,92, IX - 1,80 i ostatniego 1,75 - czyli zbliżamy się do rozstrzygnięcia trendu:)))
Najbardziej jednak ciekawie przedstawia się trzeci wariant - odwróconej głowy z ramionami, której drugie ramię właśnie kończy się budować, co oznaczałoby dla nas ciekawe wybicie w górę - co najmnie do poziomów ok. 2,30 - 2,50 , co potwierdziłoby wartość księgową spółki po przeszacowaniu zasobów ukraińskich