PARTNER SERWISU
twcuvrjh
6 7 8 9 10
Kasia Stefanska
4
Wpisów: 1 251
Wysłane: 17 listopada 2010 21:40:16 przy kursie: 2,18 zł
Omówienie wyników spółki WILBO za 3 kwartał 2010 roku

Link do wskaźników: www.stockwatch.pl/gpw/wilbo,wy...

Wilbo zajmuje się dystrybucją produktów rybnych. Ma dość silną konkurencję w postaci także warszawskich emitentów. Najbliższy sezon pokaże wysoką sprzedaż ale ta już teraz rośnie.

Niestety wyniki spółki pogarszają się. Mimo odnotowanego wzrostu sprzedaży (o 15% w porównaniu do 2q2010 i o 12% do 3q2009) strata spółki pogłębiła się. Za 3 kwartał strata netto wyniosła prawie 4,5 mln PLN i była niemalże dwukrotnie wyższa niż za poprzedni kwartał. W rezultacie Wilbo ma już 5 mln straty netto w 2010 roku.

Odpowiedzialny za ten stan rzeczy jest spadek marży brutto. Jeszcze rok wcześniej wynosiła ona 27%. Obecnie już tylko 15%. Taka nadwyżka mimo podniesienia się sprzedaży nie wystarcza na pokrycie kosztów sprzedaży i ogólnego zarządu. A te jeszcze wzrosły w porównaniu do poprzedniego roku. Spółka przede wszystkim dokonała istotnych zmian w sposobie prowadzonej sprzedaży. Zatrudniła dodatkowych handlowców ale też wprowadziła do sprzedaży wiele nowych produktów Proryb. W związku z tym poniosła wydatki na opłaty wymagane przez sieci handlowe a wynikające z poszerzenia oferty.

Rozumiem, że istnieje konieczność zwiększania nakładów na zatrudnianie handlowców, ich wyposażenie i dodatkowe pakiety motywacyjne. Jednak koszty ogólnego zarządu powinny być trzymane pod bezwzględną kontrolą. Szczególnie kiedy spółka odnotowuje tak poważne straty. Mimo to uważam działania spółki za idące w bardzo dobrym kierunku. Z pewnością przyczynią się do dalszych wzrostów sprzedaży. Należy mieć nadzieję, że wypracowana nadwyżka pokryje z nawiązką wyższe koszty sprzedaży. Na podnoszenie marży brutto na pewno trzeba będzie jeszcze trochę poczekać.

Strata spowodowała dalsze uszczuplenie kapitału własnego. Mimo to C/WK przewiduje wzrost kursu akcji. Podobnie jak C/P. Wskaźniki uzależnione od zysku ujemne. Rating się poprawił.

W pozostałej części bilansu widoczny jest wzrost zadłużenia Wilbo. Na szczęście nie dotyczy to kredytów ale także nie wynika ze wzrostu zobowiązań handlowych, którymi spółka mogłaby się finansować. W aktywach widoczny jest wzrost salda należności handlowych, co jest bezpośrednim skutkiem wzrostu sprzedaży. Czyli w sumie mamy zwiększone zaangażowanie w kapitał obrotowy, które skutkuje spadkiem stanu gotówki na koniec kwartału. Ujemne przepływy pieniężne są jednak wynikiem nie działalności operacyjnej ale dokonanych spłat kredytów. Stan gotówki na koniec kwartału jest zdecydowanie zbyt niski w stosunku do potrzeb spółki.

Podsumowując: sytuacja spółki jest trudna ale kierunek zmian jest pozytywny. Najbliższy kwartał przyniesie wzrost sprzedaży i rentowności wynikające z sezonowości sprzedaży. Później działania nowych sił sprzedaży będą widoczne także w poprawiających się liczbach. Spółka generuje bardzo wysokie przepływy operacyjne. Wygenerowana dotychczas strata może jednak odstraszać i dlatego nie dziwię się spadkowi kursu po ogłoszeniu tego sprawozdania.

Powyższa treść przez 30 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.

klipperek
0
Wpisów: 167
Wysłane: 22 listopada 2010 18:22:08 przy kursie: 2,17 zł
tak sprzedaż asortymentu wilbowego jest coraz wyższa i to przy całkiem dobrej marży na produktach

klipperek
0
Wysłane: 25 listopada 2010 10:10:07 przy kursie: 2,12 zł
ciekawe, że niektórzy są nadal tak naiwni i pozbywają się akcji Wilbo SA po tak niskich cenach... przecież ta spółka ma najlepsze dopiero przed sobą, a giełda powinna jakoby dyskontować przyszłe wyniki... czyżby manipulacja kursem przez spekulantów? W arkuszach zleceń widać, że chętnych do kupowania nie brakuje, jednak ustawiają się na pozycjach cenowych znacznie poniżej kursu dnia (czy liczą na łatwy połów od tych zniecierpliwionych?...)
Edytowany: 25 listopada 2010 10:14

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 25 listopada 2010 10:24:36 przy kursie: 2,12 zł
Wiesz... Kij ma zawsze dwa końce.
Może się okazać, że niektórzy naiwnie wierzyli w spółkę... i trzymali przy wysokich cenach
Edytowany: 25 listopada 2010 10:25

klipperek
0
Wysłane: 25 listopada 2010 11:14:16 przy kursie: 2,12 zł
tak prawda, ja trzymałem tę spółkę również wtedy, gdy jej kurs wynosił ponad 3 zł, ale w tym przypadku warto być cierpliwym... przez ten czas obecnych spadków dokupowałem, a ufam analizom Kasi Stefańskiej merytorycznie pięknie przygotowanym, w których widzi nie tylko negatywne, ale i pozytywne strony działalności spółki...
Wygląda całkiem dobrze, gdyby do tego dodać kilka faktów:
-IV kw to żniwa dla tej branży
-wzrost sprzedaży (dobre kontrakty, wygrany przetarg na sprzedaż do dużej sieci handlowej)
-rozważane plany przeniesienia produkcji Prorybu do zakładów Wilbo i wówczas tamtą nieruchomość można sprzedać...

rafalhirsch.blogspot.com/2010/...

www.tvncnbc.pl/wilbo-obiecuje-...
Edytowany: 25 listopada 2010 11:36

tmsglc
PREMIUM
45
Wpisów: 381
Wysłane: 30 listopada 2010 21:57:32 przy kursie: 2,06 zł
Od zeszłego roku zatoczyliśmy koło co daje zerowy wzrost w ciągu 20 miesięcy. To dużo czasu z biznesowego punktu widzenia, a poprawa sprzedaży, wyników, itp. jest tak samo mglista jak była.
Jak powiadają "nadzieja jest matką głupich". Co do Wilbo to ja ją straciłem.
Jeżeli ktoś lubi się kisić to są znacznie lepsze spółki do tego typu zabaw (patrz np. Jutrzenka).

klipperek
0
Wysłane: 1 grudnia 2010 19:01:35 przy kursie: 2,07 zł
nadzieja jest bardzo ważną wartością człowieka, więcej znaczy niż majątek, który posiadamy dziś, czy jutro ... ważna jest też świadomość tego , że będąc posiadaczem akcji jestem współwłaścicielem firmy, a ta z kolei daje zatrudnienie swoim pracownikom. Tak ja daję kapitał, zarząd i pracownicy firmy przez swój wysiłek podnoszą wartość wypracowaną, dzięki nim przychody spółki rosną, majątek spółki jest coraz wyższy, zyskaliśmy nowych akcjonariuszy (m.in. Clarisa Investmens Sp zoo oraz Pani Dyzmańska Bożena), ja widzę, że wysiłki tych osób idą we właściwym kierunku i doceniam to. Zyski oczywiście też są ważne, ale firma cały czas się rozwija i oczywiście po okresie inwestycji, przejęć , odpowiednich działań zmierzających do ograniczania kosztów przyjdzie czas i na to; ufam, że następny rok będzie rzeczywiście okresem żniw !

klipperek
0
Wysłane: 14 grudnia 2010 03:48:16 przy kursie: 2,13 zł
gdyby doszło do przeniesienia produkcji i sprzedaży nieruchomości wpadłoby ładnych parę milionów ...
www.portalspozywczy.pl/inne/wi...

Wpis do hipoteki został ustanowiony na nieruchomościach gruntowych zabudowanych spółki Proryb sp. z o.o. zlokalizowanych w Rumi, ul. Zakopiańska 1- stanowi zabezpieczenie dwóch kredytów w kwocie 1 200 000,00 Euro (słownie: jeden milion dwieście tysięcy euro) każdy, udzielonych spółce Proryb sp. z o.o. na podstawie umów kredytowych z dnia 29 stycznia 2010 roku.

"...Wartość ewidencyjna netto aktywów, na których ustanowiono zabezpieczenie wynosiła na dzień 31/03/2010 roku - 11.366.511,81 PLN."...
mojeinwestycje.interia.pl/news...

maniek1
0
Wpisów: 31
Wysłane: 17 grudnia 2010 12:47:42 przy kursie: 2,12 zł
Owszem , spółka zyskałaby parę milionów, lecz to zastrzyk jednorazowy - szkoda by było poprawiać bieżącą sytuację finansową sprzedając nieruchomości (mam nadzieję, że dziury będziemy łatać zyskami z działalności).
Asymilacja Wilbo z Prorybem idzie w dobrym kierunku - poszerzenie asortymentu z wykorzystaniem odbiorców znanej i cenionej marki Neptun w całym kraju z pewnością przyniesie efekty w postaci wzrostu przychodów, co już powoli zaczynamy widzieć. W związku ze zwiększoną produkcją zapewne tutaj można ulokować środki (surowce , materiały do produkcji etc..) - tylko konsekwentnie realizowany właśnie ten dość przejrzysty i oczekiwany plan zarządu grupę WLB może wyciągnąć z kilkuletniego marazmu .

Ach jeszcze jedno- zauważyłem w sieciach handlowych hurtowych typu Makro i podobne... piękne seledynowe naklejeczki na opak. zbiorczych informujące o niższych cenach na produkty marki Neptun Angel tak trzymać!

Branża trudna- z dzisiejszego portalu spożywczego:

www.portalspozywczy.pl/inne/ry...

klipperek
0
Wysłane: 17 grudnia 2010 18:20:38 przy kursie: 2,12 zł
Oczywiście mam nadzieję, że sprzedaż, o której wspomniano nie będzie tylko łataniem dziury, lecz przyniesie wymierne korzyści. Ze sprzedaży zbędnej nieruchomości widzę co najmniej kilka :
- przychód (realna cena rynkowa wyższa jest niż księgowa po odpisach i odprowadzeniu VAT-u)
- zmniejszenie odpisów amortyzacyjnych (po co trzymać tyle nieruchomości skoro da się pomieścić produkcję z Prorybu w halach Wilbo
- zmniejszenie kosztów transportu pomiędzy zakładami (obecnie mieszczącymi się w znacznie oddalonych od siebie miejscowościach)
- efektywniejsze wykorzystanie posiadanych aktywów spółki.
Tak jak kolega wspomniał również produktowa strona ulega poprawie, co już przekłada się na zwiększenie przychodów ze sprzedaży.
Edytowany: 17 grudnia 2010 18:23

maniek1
0
Wysłane: 17 grudnia 2010 22:56:58 przy kursie: 2,12 zł
Generalnie argumenty słuszne, lecz gdy spojrzeć z pro rozwojowej perspektywy to w pewnym sensie zamykanie tej drogi. Proryb łapie i złapie wiatr w żagle wykorzystując kontakty, marketing i kanały sprzedaży Wilbo. W najbliższym roku realizując zapowiadaną politykę zarządu przychody ze sprzedaży znacznie wzrosną a i sama marka Proryb będzie coraz bardziej rozpoznawalna w kraju. Nie wiem czy nie lepiej mieć pod skrzydłami spółkę, która z biegiem czasu (zakładając konsekwentny rozwój) już nie będzie spółeczką z o.o. a np. SA. ze 100% udziałem WLB. Całkowita asymilacja poprzez np. przenoszenie produkcji do hal Wilbo może "przygnieść" Proryb i jego markę- tak to widzę- czy nie lepiej popracować nad kosztami zarządu niż szukać kilku milionów poprzez sprzedaż nieruchomości(przenoszenie produkcji to nie jest prosta sprawa- koszt i kłopot, kadra pracownicza etc.)
Jak narazie cyt."...być może dotychczasowa lokalizacja zostanie sprzedana..."
Edytowany: 17 grudnia 2010 22:57

klipperek
0
Wysłane: 18 grudnia 2010 01:14:16 przy kursie: 2,12 zł
TAK - ZARZĄD SPÓŁKI NAJLEPIEJ WIE CO ZROBIĆ. WIEM, ŻE WŁAŚNIE JEGO DZIAŁANIA PRZYNOSZĄ SPÓŁCE (A WIĘC I JEJ AKCJONARIUSZOM) DOBRE EFEKTY. JAK NA RAZIE ZARZĄD SPÓŁKI KIERUJE NIĄ W SPOSÓB KONSTRUKTYWNY (OCZYWIŚCIE NIE PATRZĘ KRÓTKOWZROCZNIE NA WYNIKI OSTATNICH KWARTAŁÓW, LECZ CAŁOŚCIOWO NA EFEKTY, DAJĄCE PRZYROST DOCHODÓW ZE SPRZEDAŻY, WZROST WARTOŚCI AKTYWÓW SPÓŁKI (W UJĘCIU KSIĘGOWYM I OWSZEM, ALE W PRZELICZENIU NA CENY RYNKOWE WYGLĄDA TO JESZCZE LEPIEJ). OSTATECZNIE RÓWNIEŻ CO DO EMISJI AKCJI PODJĘTO W/G MNIE DOBRĄ DECYZJĘ PŁACĄC SKUPIONYMI AKCJAMI ZA SPÓŁKĘ PRORYB, A NIE EMITUJĄC KOLEJNE. DOBRZE STAŁO SIĘ TAKŻE , ŻE UMORZONA ZOSTANIE CZĘŚĆ AKCJI (NIEWIELE WPRAWDZIE, ALE ZAWSZE).

rafsty
PREMIUM
38
Wpisów: 2 393
Wysłane: 18 grudnia 2010 01:51:02 przy kursie: 2,12 zł
Doceniam wiarę w jakość zarządu, ale proszę nie krzyczeć po nocy Shame on you

W sumie obaj, Panowie (sądząc po nick'ach) macie rację. Owszem, trzymanie zbędnych nieruchomości mrozi gotówkę, ale kluczowe jest, co zarząd zrobi z uwolnionymi pieniędzmi. Owszem, przenosiny produkcji to trudna sprawa, ale dobrze zrobione dadzą synergię. Owszem można w ten sposób "przygnieść" Proryb, ale można też zarządzać samą marką, niekoniecznie trzeba do kompletu mieć osobny zakład produkcyjny. Owszem, fajnie jest, jak aktywa rosną, ale generuje to masę niebezpieczeństw związanych z kontrolą akcjonariuszy nad zarządem; choćby w kwestii polityki finansowania działalności, efektywności wykorzystania zasobów, apetytu na ryzyko...

...i tak dalej, więc palce zdala od CAPS LOCK'a, please. Dancing

maniek1
0
Wysłane: 20 grudnia 2010 12:30:04 przy kursie: 2,07 zł
Też wierzę w ten zarząd, siedzę w akcjonariacie i obecnie wysokość kursu jest dla mnie o tyle nieistotna, że nie noszę się z zamiarem sprzedaży akcji- wręcz przeciwnie dzisiejszy ostry poranny zjazd zachęca do powiększenia stanu posiadania. Lecz odrobinę obiektywizmu -...działania przynoszą spółce dobre efekty, zarząd kieruje nią w sposób konstruktywny itd..to bez obrazy, ale to pachnie zbytnią propagandą sukcesu (lub może inaczej: zbyt wczesną), którego narazie (podkreślam narazie) nie widać- obecny zarząd przez ostatnie parę miesięcy wyciąga spółkę z głębszego dołka ponosząc przy tym ogromne nakłady widoczne w raporcie 3Q i idzie w dobrym kierunku. Na chłodno i realnie dokonała oceny sytuacji Pani Kasia (post wyżej).
Dzisiaj ostry spadek kursu w ciągu jednej godziny (przy wysokich obrotach jak na WLB)- wilbowi patrioci kupują - lecz pozostałych do kupna zachęcić mogą tylko wyniki 4Q i nie chodzi tu tylko o jakiś szalony zysk-(raczej załatanie straty z poprzednich kwartałów), lecz wysokość przychodów, zadłużenie, przepływy pieniężne itd. - nadzieję musi wzmacniać perspektywa poparta liczbami w raportach. Nie wiem kto oddaje tak tanio, ale chyba nie chce przeleżeć z rybkami przez święta.

Może nie jestem aż takim wielbicielem WLB jak kolega Klipperek, ale dobrze jest mieć w akcjonariacie pozytywnie nastawionych inwestorówwave
Edytowany: 20 grudnia 2010 12:34

jate
0
Wpisów: 30
Wysłane: 20 grudnia 2010 23:31:14 przy kursie: 2,07 zł
Coś innowacyjnego - i mam nadzieję - jadalnego ..;) od Wilbo :

www.portalspozywczy.pl/inne/ry...

klipperek
0
Wysłane: 21 grudnia 2010 21:07:33 przy kursie: 2,10 zł
Ciekawe jak to smakuje, nie widziałem jeszcze w sklepach tego produktu. Wilbo wychodzi na przeciw tym, którzy chcą się dobrze i zdrowo odżywiać - zobaczymy, czy dużo jest takich klientów - Generalnie Polacy mało ryb konsumują i nie za bardzo jak dotychczas przejmowali się swym zdrowiem, chociaż przy każdej okazji życzymy sobie nawzajem zdrowia... ciekawe...

maniek1
0
Wysłane: 21 grudnia 2010 23:27:52 przy kursie: 2,10 zł
Hm... rzeczywiście ciekawy pomysł z tym produktem. Dobry asortyment do delikatesów, konkurencyjnych produktów tego typu na rynku krajowym osobiście nie widziałem- może okazać się hitem. Ciekawe jak oprócz walorów smakowych prezentuje się cenowo? Promując zdrową żywność takim jednostkowym wyrobem to marketingowo przy okazji cała marka Neptun zyskuje. Nie wiem czy na południe produkt już dotarł...

majama
1
Wpisów: 1 182
Wysłane: 22 grudnia 2010 13:52:36 przy kursie: 2,07 zł
Jeśli sledzie pochodza z bałtyku to ze zdrowiem niewiele ma to wspólnego. Nasze morze zamienia sie wściek i ryby robią sie trujące. Same śledzie to ryby jakościowo słabe, taki troche chwast, maja jakies tam poparcie w naszej tradycji z wynikającej biedoty, ale przypuszczam że bedziemy sie przerzucac na bardziej wartościowe ryby; dorsze, łososie, makrele, halibuty itp.
To jest gra. Zabawa na pieniądze.

Masa
PREMIUM
30
Wpisów: 1 074
Wysłane: 22 grudnia 2010 17:37:27 przy kursie: 2,07 zł
Witam. Dzisiaj dołączyłem do akcjonariatu przy kursie 2zł. Na jaki okres nie wiem w zależności od sytuacji. Natomiast zauważyć dzisiaj można było piękną obronę na 2zł z której byki wyszły zwycięsko. Kurs znajduje się na rocznych minimach więc tej obrony można się było spodziewać. Zbliża się dobry okres dla spółki ze względu na zwiększenie zapotrzebowania na ryby i ich pochodne produkty. Jeśli obecne poziomy zostaną obronione może być później tylko lepiej czego sobie i wszystkim posiadaczom tego papierka życzę :)
Cytat:
Nowa strategia:
2022 +3,59 % (6 miesięcy)
2023 +44.47 %
2024 +1,36 %

myfund.pl/index.php?raport=pok...

maniek1
0
Wysłane: 22 grudnia 2010 19:07:15 przy kursie: 2,07 zł
Gratuluję zakupu i witam w akcjonariacie. Nie przypuszczałem, że aż tak nisko zejdziemy w starym roku, zaporowe stałe zlecenie może jednak okazać się okazjonalne . Trzeba dołączyć do obrońców (przedświąteczne okazje :) ), choć zakup papieru priorytetowo tymczasem nie jest najważniejszy - chyba komuś popołudniu zabrakło środków na prezenty.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

6 7 8 9 10

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,321 sek.

ohkmtibb
tjpgybed
dsfvodmq
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
junrtnlk
ddcxpbkj
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat