PARTNER SERWISU
nbvhypid
15 16 17 18 19
blelump
0
Wpisów: 160
Wysłane: 29 listopada 2010 19:28:53 przy kursie: 2,67 zł
- Wchodząc na rynek na górce automagicznie startujesz z gorszej pozycji.
- Zapoznaj się z wpisem Dapiego, www.atinwestor.pl/analiza-tech... - może Ci się spodoba.
- Jeśli nie preferujesz automatu, to wsparciem może być 2.40 lub później, linia trendu. Krótkoterminowo kurs jedzie na dół.
Edytowany: 29 listopada 2010 20:33

del-20120201
0
Wpisów: 82
Wysłane: 30 listopada 2010 12:21:23 przy kursie: 2,85 zł
-skąd wiesz że jest górka?
-pewny jesteś ze kurs jest w trendzie spadkowym?!:)
[moderator: uwagi osobiste prosimy umieszczać w prywatnej korespondencji a nie na forum]
Edytowany: 30 listopada 2010 15:34

blelump
0
Wysłane: 30 listopada 2010 15:29:01 przy kursie: 2,85 zł
krzysiek76 napisał(a):
-skąd wiesz że jest górka?
-pewny jesteś ze kurs jest w trendzie spadkowym?!:)

ad.1 Mam szklaną kulę :-) . A tak serio, włącz sobie Ispaga któregoś DM, popatrz na świeczki i wskaźniki, wtedy wyjdzie.
ad.3 Krótkoterminowo (do wczoraj) - tak, dziś świeczka objęcia hossy jeśli się tak zamknie.
Edytowany: 30 listopada 2010 15:35

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 30 listopada 2010 15:41:41 przy kursie: 2,85 zł
Pytanie Krzysztofa wcale nie jest trywialne...
Najpierw trzeba zdefiniować pojęcie trendu...
No właśnie czym jest trend?
Tradycyjna interpretacja mówi o znaczących górkach i dołkach... Tylko które są znaczące?
Odpowiedz na to pytanie jest bardzo subiektywna...

Są metody definicji bardziej obiektywne, zaczynając od najprostszych jak osiągnięcie max ceny z X okresów, albo procentowa zmiana od ekstremum z Q dni, albo zmiana o Z*sigma od ekstremum, albo... itd. W tych metodach podając parametry opisu trend jest jasno definiowalny...

blelump
0
Wysłane: 30 listopada 2010 16:14:39 przy kursie: 2,85 zł
anty_teresa'o ? :-)

Wprowadzając np. logarytmiczne stopy zwrotu zamiast świeczek/kresek/whatever w ogóle nie ma mowy o wyznaczeniu trendu, przynajmniej wzrokowo. W zasadzie to nie wiem czy istnieją narzędzia "identyfikujące trend" w okresie i;i+n. Może np. dodatnia wartość oczekiwana w tym okresie to trend wzrostowy?

Z kolei zakładając samoafiniczność rynku, w dowolnej skali znajdziemy zawsze minima i maksima. W skali 'a' zawsze znajdzie się takie ekstremum lokalne tudzież taką otoczkę wypukłą, która pozwoli zidentyfikować kierunek poruszania się spółki/indeksu. Z kolei w skali 'b' może okazać się całkiem co innego niż w 'a'. 'Trend' zależy także zatem od zakresu rozpatrywanego problemu.
Co do kierunku można umownie przyjąć, że jest to np. kąt prostej regresji (trendu) do osi rzędnych. Jeśli 0-90 to wzrost, jeśli 270-360 to spadek.

Piję do tego, że w sensie AT do wyznaczenia trendu nie potrzeba kombinować ze statystyką, maksimum ceny, ekstremum, otoczkami itp itd (chyba, że ma to robić automat - wtedy to inna bajka). Wystarczy kreska, której kąt nachylenia wzgl. osi rzędnych jest określony, co jednoznacznie identyfikuje trend w sensie AT (w moim mniemaniu). AT jest tak samo abstrakcyjną "nauką", co każda inna metoda stosowana w chaosie - nie jest ani graalem, ani szklaną kulą. Wszystko to bardziej wróżby niż konkretne wyniki, dające się poprzeć właściwymi danymi, Tu wszystko jest "umowne" i w zasadzie każdy widzi co chce.

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 30 listopada 2010 16:45:37 przy kursie: 2,85 zł
Ja mam skrzywienie systemowe. Jak mi ktoś mówi, że coś jest białe to ja najchętniej biorę spektrograf w rękę badam widmo i mogę stwierdzić czy spektrum jest pełne czy nie :)
Tak samo z analizą techniczną. Jak w książkach piszą, że coś przecina coś(wskaźniki, czy przebicie linii trendu) to znaczy, że kupować, to ja tego nie stosuję od razu w praktyce. Rysowanie na danych historycznych jest obciążone efektem myślenia wstecznego. Mimowolnie rysujesz tak aby się zgodziło i wyszła dodatnia stopa zwrotu. Nie da się więc obiektywnie powiedzieć czy metoda jest skuteczna czy nie. Ponieważ mi było szkoda 5 lat na testy na otwartym organizmie to poszukałem metod dających się opisać obiektywnie, aby sprawdzić czy owa metoda/wskaźnik/whatever jest zyskowna i jakie niesie ryzyko.

Dlatego moim zdaniem statystyka jest bardzo ważna.
A z kresek ciężko jest jednoznacznie stwierdzić i podjąć decyzję, czy dana zmiana ceny w danym okresie jest zmianą trendu, czy korektą w obecnym trendzie...

A jeśli każdy widzi co chce, to po co publikować AT? ;)

blelump
0
Wysłane: 30 listopada 2010 17:14:59 przy kursie: 2,85 zł
anty_teresa napisał(a):
Ja mam skrzywienie systemowe. Jak mi ktoś mówi, że coś jest białe to ja najchętniej biorę spektrograf w rękę badam widmo i mogę stwierdzić czy spektrum jest pełne czy nie :)
Tak samo z analizą techniczną. Jak w książkach piszą, że coś przecina coś(wskaźniki, czy przebicie linii trendu) to znaczy, że kupować, to ja tego nie stosuję od razu w praktyce. Rysowanie na danych historycznych jest obciążone efektem myślenia wstecznego. Mimowolnie rysujesz tak aby się zgodziło i wyszła dodatnia stopa zwrotu. Nie da się więc obiektywnie powiedzieć czy metoda jest skuteczna czy nie. Ponieważ mi było szkoda 5 lat na testy na otwartym organizmie to poszukałem metod dających się opisać obiektywnie, aby sprawdzić czy owa metoda/wskaźnik/whatever jest zyskowna i jakie niesie ryzyko.

Tzn. opisałeś wskaźniki/metody statystycznie? Podzielisz się co wyszło?binky :-)
anty_teresa napisał(a):

Dlatego moim zdaniem statystyka jest bardzo ważna.
A z kresek ciężko jest jednoznacznie stwierdzić i podjąć decyzję, czy dana zmiana ceny w danym okresie jest zmianą trendu, czy korektą w obecnym trendzie...

Pewnie masz rację, cóż, doświadczenia nie zdobywa się w miesiąc czy rok.

anty_teresa napisał(a):

A jeśli każdy widzi co chce, to po co publikować AT? ;)

No dobra, masz mnie, nie wszystko jest czarno-białe.
Moim zdaniem AT 'działa', ponieważ część grubej jak i chudej populacji inwestorów po prostu korzysta z jej 'dobrodziejstw'. Nie ma w tym żadnej magii, tylko reakcje tłumu określonymi narzędziami. Tak samo jest z każdą inną metodą.

ps. nie za bardzo offtopujemy? :-)

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 30 listopada 2010 17:45:51 przy kursie: 2,85 zł

del-20120201
0
Wysłane: 1 grudnia 2010 09:50:14 przy kursie: 3,05 zł
"świeczka objęcia hossy jeśli się tak zamknie" = pozytyna rekomendacja BZWBK, Niesamowuite:)
Nigdy nie rozumiałem i nie chciałem zrozumiec analizy technicznej, dla mnie osobiście to taka czasem (50%) samospełniająca się przepowiednia.

Jeżeli taką świeczkę objęcia hossy można sobie samemu zrobić wydając pozytywną rekomendację i wtedy "wszyscy" rzucają się do zakupu akcji bo świeczka to dla mnie jest prawdziwa abstrakcja:)
Nawet nie chce myśleć jakie figury może sobie ktoś większy wykręcać na społkach o mniejszej płynności:)

miłego dnia

Teresa
0
Wpisów: 4 710
Wysłane: 1 grudnia 2010 10:02:20 przy kursie: 3,05 zł
Nie jest to kwestia kreowania, kombinacji czy jakiejś rekomendacji.
Wczorajszy dzień tak po prostu wyglądał (i to nie tylko na SYNTHOSIE)

Zerknij proszę na wczorajszy wpis Dapiego.
www.stockwatch.pl/forum/defaul...

Zapraszam też do zapoznania się ze skanerem formacji.
www.stockwatch.pl/analiza-tech...

A wiesz przynajmniej dlaczego przegrałeś?...
Edytowany: 1 grudnia 2010 10:03

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 1 grudnia 2010 10:24:32 przy kursie: 3,05 zł
Krzysiek, niby tak. Dla mnie poszczególne świece dzienne to jest szum. Dzisiaj -5, jutro +5. Ale trendy trwające kilka miesięcy dają już jakiś pogląd na sytuację.

Nie każdy jest w stanie wziąć poważną obsuwę na walorze na siebie, nawet jeśli wie, że kupił walor niedowartościowany.

Tak się teraz zastanawiam, skoro AT to samonapędzająca się przepowiednia, to dlaczego działało wtedy, kiedy jeszcze nikt nie wiedział, że działa? Angel
Klika się i sprzedaje ;-)

del-20120201
0
Wysłane: 1 grudnia 2010 10:25:24 przy kursie: 3,05 zł
Wcale wczorajszy dzień tak zielono nie wyglądał, bo koniec końców skończył się na czerwono, a wzrostem powyzej 5% mogło pochwalić zaledwie kilka spółek.
Oczywiście można zaten wzrost synthosu obwiniać ciemne moce AT, ale to chyba zaklinanie rzeczywistości. Gdyby nie owa pozytywna rekomendacja kurs zakończyłby się na poz. + - 0%
i nie byłoby o czym dziś specjalnie pisac:)

blelump
0
Wysłane: 1 grudnia 2010 10:36:41 przy kursie: 3,05 zł
v3nom napisał(a):

Tak się teraz zastanawiam, skoro AT to samonapędzająca się przepowiednia, to dlaczego działało wtedy, kiedy jeszcze nikt nie wiedział, że działa? Angel

Wczoraj, jak pisałem któryś post powyżej też się nad tym zastanawiałem :-) . Może to jedna z teorii z serii "bo tak i już"? Chyba Dow za czasów dinozaurów wprowadził definicję trendu na towarach i jak mu to działało, skoro nikt inny tego nie stosował (z założenia)?d'oh! Może trzeba się tutaj odwołać do bardziej formalnej definicji rynku, który jest samoafiniczny (samopodobny), jak fraktale. Stąd te kreski coś znaczą.

Co do świeczek, dziś wydaje się, że wczorajsza świeczka została potwierdzona.

ps. krzysiek76, obczaj to: www.technikaichimoku.pl/2010/1... . To nawet dla mnie jest mega abstrakcja, a ktoś na tym kase robiblah5
Edytowany: 1 grudnia 2010 10:41

del-20120201
0
Wysłane: 1 grudnia 2010 14:01:23 przy kursie: 3,05 zł
No właśnie z tym zarabianiem chyba jest różnie:)
Jak pisał Benjamin Graham czy Kostolany, wszyscy najwięksi inwestorzy posługujący sią AT wcześniej czy później zbankrutowali, a oni sami - jak pisali- nigdy nie zrozumieli o co wtym wszystkim chodzi. Bo tak naprawę, to czy istnieje wzór matematyczny, jakakolwiek zasada rachunku prawdopodobieństwa opisująca reakcję tłumu ludzi na dane wydarzenie? Chyba nie:)
Moim zdaniem większy wpływ ma pogoda, natrój dużego gracza, czy takiego analityka finansowego, który wyda jakąś rekomendację lub nie:)

rafsty
PREMIUM
38
Wpisów: 2 393
Wysłane: 1 grudnia 2010 14:45:48 przy kursie: 3,05 zł
Cytat:
czy istnieje wzór matematyczny, jakakolwiek zasada rachunku prawdopodobieństwa opisująca reakcję tłumu

Wrzućcie sobie do googlarki hasło "el farol problem" Think

Afro
0
Wpisów: 60
Wysłane: 1 grudnia 2010 15:10:27 przy kursie: 3,05 zł
Za chwilę na TVN CNBC będzie wywiadzik z tym grajkiem z DM BZWBK który wydał nową rekomendację na 3,50zł
Portfel:

jacenty70
0
Wpisów: 197
Wysłane: 1 grudnia 2010 19:09:37 przy kursie: 3,05 zł
Afro napisał(a):
wydał nową rekomendację na 3,50zł

Jak doświadczenie uczy, rekomendacje sprawdzają się częściowo. Ale nie miałbym nic przeciwko, aby się tym razem sprawdziło thumbright

Afro
0
Wpisów: 60
Wysłane: 1 grudnia 2010 20:34:08 przy kursie: 3,05 zł
Cytat:

Jak doświadczenie uczy, rekomendacje sprawdzają się częściowo. Ale nie miałbym nic przeciwko, aby się tym razem sprawdziło

Oczywiście, że wiele rekomendacji jest z góry spalona, bądź też ma małe wspólnego z rzeczywistością. Szefunio DM BZWBK tłumaczył się, że pierwszy raz skorzystali z rekomendacji z dyskontem 10%, a więc wycenili akcję spółki na 3,90zł/szt ale biorąc pod uwagę inne czynniki może się wydarzyć, że osiągną one w najbliższym czasie jedynie cenę 3,50zł/szt. Tak czy inaczej DM BZWBK rekomenduję regularnie Synthosa od ceny bodajże 0,63zł a więc już całkiem niezła stopa zwrotu z inwestycji 400%!

Ponadto napomknął szefunio DM, iż w następnym roku powstanie najbardziej dochodowa linia produkcyjna Synthos'u i jeśli utrzymalaby się koniunktura giełdowa na kauczuk (przewidują oni że ta będzie co najmniej do końca II kwartału) to Synthos będzie jednym z największych na świecie graczy na rynku kauczuku syntetycznego.
Portfel:

rafsty
PREMIUM
38
Wpisów: 2 393
Wysłane: 1 grudnia 2010 21:33:47 przy kursie: 3,05 zł
Zamiast słuchać "szefunia" lepiej przeczytać samemu rekomendację, bo to kawał porządnej roboty, jeśli chodzi o opis otoczenia makro.
Przy okazji zobaczyć, jak policzona jest ta cena docelowa. Jakie są wagi i z jakich wycen. Jak przelewarowana jest beta. ("Prze-" w sensie "ponownie"; "re-geared", nie "over-geared".) I czy nam to pasuje, bo niekoniecznie musi.

Tylko to 20+ stron in inglisz i chyba jeszcze nie jest dostępne dla nie-klientów (?).

WatchDog
50
Wpisów: 8 588
Wysłane: 1 grudnia 2010 22:04:23 przy kursie: 3,05 zł
Synthos fajnie wyszedł w strategii value investing po q3
www.stockwatch.pl/artykuly/pos...
(trzeci wykres)
Dane były zbierane na podstawie kursu z 24.11, tekst ukazał się najpierw 27.11 w PB.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

15 16 17 18 19

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,304 sek.

bowrluyv
qicyoebf
gwrexiol
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ofoshcia
dfvmtcxy
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat