PARTNER SERWISU
uccnyysk
53 54 55 56 57
Mieszko
0
Wpisów: 431
Wysłane: 7 grudnia 2010 15:31:38 przy kursie: 16,50 zł
dolarman napisał(a):
A ja Wam raz jeszcze powtarzam, niezależnie ile dziś urośnie. Rekomendacja nie jest podwaliną stabilnych wzrostów! Jeśli za dzisiejszym ruchem nie stoi nic poza reko, to dość szybko możemy wrócić w znane nam dobrze okolice. Dzisiejszy dzień jest idealny dla spekulantów. Ja jestem tym zawiedziony - liczyłem już, że papier trafił w pewniejsze i cierpliwsze ręce, tymczasem po dzisiejszej sesji znowu pojawią się ogromne nadzieje na szybkie zyski, a ich brak spowoduje ponowne obsuwanie się kursu, spowodowane sypaniem krótko-terminowców.

Dolar, ale już mieliśmy rekomendację na 2 złote i kurs nie przebił poziomu 1,7x. Więc czemu teraz miałoby być inaczej?

grabkakosta
0
Wpisów: 25
Wysłane: 7 grudnia 2010 15:38:28 przy kursie: 16,50 zł
Najbardziej w rekomendacji podoba mi się to zdanie Angel ...

"Metoda NAV daje wycenę KOV na poziomie 347 mln USD (2,61zł/akcję), w tym
ponad 74MMBoe zasobów ważonych ryzykiem. Najbardziej optymistyczny scenariusz
wskazuje na wycenę 734 mln USD (5,51zł/akcję)."

Oczywiście post zamieszczony pod szyldem "ciekawostka".

zabapinkfloyd
0
Wpisów: 514
Wysłane: 7 grudnia 2010 15:39:45 przy kursie: 16,50 zł
Bo jak krzyczy jednostka to nikt jej nie słyszy.
A jak krzyczą tysiące to wtedy ten krzyk jest słyszalny ;)

Nie jest źle, bywało już dużo gorzej, ważne że sporo osób mogło dziś wyjść.
Teraz akcjonariat powinien być dużo stabilniejszy.

Exar
11
Wpisów: 336
Wysłane: 7 grudnia 2010 16:55:49 przy kursie: 16,50 zł
Ponad 5% ff się dzisiaj przemieliło, na fixingu w 5 min 5% dziennego obrotu.
Na świecach godzinnych wygląda mi to na trójkę hossy chociaż ta ostatnia świeca trochę nieładna.
Przydałoby się walniecie dobrego info zaraz po tej rekomendacji :)

lancet
0
Wpisów: 188
Wysłane: 7 grudnia 2010 18:54:19 przy kursie: 16,50 zł
Wieje z Waszych wypowiedzi duża doza niedowierzania i jednak pesymizmu. "Pranie mózgów" tymi uporczywymi spadkami, jakie wykonali rozgrywajacy, podświadomie nie dopuszcza myśli, że może być dobrze. Na tym polega psychologiczne oddziaływanie na tuzinkowego inwestora i zasianie tej niepewności. Uważna obserwacja dzisiejszych notowań daje dużo do jednak - pozytywnego myślenia. Jest to drugi w historii notowań tej spółki wynik obrotowy a obroty ze strony odbierających były większe niż popyt wzrostowy. To mnie głównie napawa optymizmem co do dalszych wzrostów.

mark62
0
Wpisów: 123
Wysłane: 7 grudnia 2010 19:26:38 przy kursie: 16,50 zł
Artykuł o rekomendacji wydanej przez DM BZ WBK jest najczęściej czytanym w tej chwili artykułem co napawa pewnym optymizmem .... mnie przynajmniej tak, coraz większe zainteresowanie nie może przejść bez śladu

MaximusMinimus
0
Wpisów: 344
Wysłane: 7 grudnia 2010 20:04:41 przy kursie: 16,50 zł
Mam wrażenie, że czeka nas tu ostre zbieranie do końca grudnia. Porównywałem wcześniej kurs z tym z 30 września. Kolejne podobieństwo - właśnie 30 września dostaliśmy rekomendację z Erste. Pięć sesji po tamtej rekomendacji mieliśmy info o "legendarnym słupie" hehe.

Panie Prezesie, może znajdzie Pan chwilkę dla nas i napisze jakiś krótki komentarz do sytuacji oraz parę słów o zakończonym roadshow?

Odyseusz
0
Wpisów: 34
Wysłane: 7 grudnia 2010 21:33:17 przy kursie: 16,50 zł
Ukraine
Ukraine Eases Gas Royalty Tax Increase 18.5% From Proposed 40%
Send to a FriendPrintThe base royalty tax for natural gas extraction in Ukraine will increase by 18.5%, according to the amended version of Ukraine’s new Tax Code that was signed into law by President Yanukovych on Friday. The tax was to have been hiked by 40% under the original version of the Code, just as for crude oil and condensate extraction. The president said a heavy tax increase would have stunted extraction volumes for gas companies, notably state-owned Naftogaz (NAFTO) and its subsidiaries.

Vladimir Nesterenko (BG Capital, Head of Research) : The move is more positive for gas-focused producers like Kulczyk Oil (KOV PW), Regal Petroleum (RPT LN), and Cadogan Petroleum (CAD LN) than for those with a higher share of oil revenues like JKX Oil & Gas (JKX LN) and Ukrnafta (UNAF UK). We do not, however, expect any material impact; for example for Ukrnafta, the country’s largest exchange-listed gas producer, the lower gas royalty increase will only save it an estimated US$ 5mn in tax.

Copyright 2010, Ukrainian Energy. All rights reserved.

Krzysiek9
0
Wpisów: 706
Wysłane: 7 grudnia 2010 21:41:20 przy kursie: 16,50 zł
Spadek pod koniec sesji jest wg mnie korektą w locie. Przy tak dużym obrocie w pewnym momencie musiało dojść do przesilenia i spadku siły popytu. Inna sprawa, że wycofanie się popytu na niższe poziomy wzmogło podaż. Ludzie wystraszyli się podbitki i zaczęli realizować zyski. Popyt jednak nie odpuścił i zebrano jeszcze kilka milionów akcji na cofnięciu się kursu. Dzisiejsza świeca powinna dać sygnały kupna ale tutaj jakiś spec od AT mógłby się wypowiedzieć :) Jeśli jutro znów będziemy mieć wzrost jest szansa aby w tym tygodniu zanegować trend spadkowy.

Czy ktoś się już zastanawiał jaka mogła by być hipotetycznie wartość akcji, gdyby potwierdzono do poziomu 3P część zasobów któregoś bloku w Brunei? Nie wiemy jakie wagi przyjął analityk DM BZWK dla zasobów P10 i P50 w Brunei i na Ukrainie ale może ktoś się pokusił już o taką analizę i oszacował potencjalną wartość rezerw podobnie jak to zrobił wspomniany analityk? Jestem ciekaw na jakiej podstawie przyjął konkretne wagi dla rezerw. Ale pewnie to pozostanie jego tajemnicą.

zbychM-1 - prosiłbym o konkretne wpisy, żeby nie zaśmiecać forum :) Dzięki!

Co do podatków na Ukrainie - in plus, że podwyżka jest mniejsza niż planowane 40% co jednak i tak spowoduje mniejsze przychody.

SPROSTOWANIE: tu chodzi o podwyżkę, czy o zmniejszenie obecnego podatku z 40% na 18,5%? Bo chyba jednak źle to zinterpretowałem... Jeśli zmniejszyli podatek to faktycznie jest to info bardzo pozytywne a polityka luzowania podatków na Ukrainie ma pewnie na celu zachęcenie do inwestowania w tym kraju w bogate złoża gazu.

Ciekawe czy następstwem tego będzie wzrost wydobycia z odwiertu O-7 (przypomnę, że do tej pory ograniczono wydobycie przy użyciu zwężki). Jeśli tak by było to mamy kolejną dobrą wiadomość, o której zresztą dyskutowaliśmy przy okazji uruchomienia produkcji na O-7.
Edytowany: 7 grudnia 2010 21:57

MaximusMinimus
0
Wpisów: 344
Wysłane: 7 grudnia 2010 21:53:08 przy kursie: 16,50 zł
Odyseusz napisał(a):
Ukraine
Ukraine Eases Gas Royalty Tax Increase 18.5% From Proposed 40%
Send to a FriendPrintThe base royalty tax for natural gas extraction in Ukraine will increase by 18.5%, according to the amended version of Ukraine’s new Tax Code that was signed into law by President Yanukovych on Friday. The tax was to have been hiked by 40% under the original version of the Code, just as for crude oil and condensate extraction. The president said a heavy tax increase would have stunted extraction volumes for gas companies, notably state-owned Naftogaz (NAFTO) and its subsidiaries.

Vladimir Nesterenko (BG Capital, Head of Research) : The move is more positive for gas-focused producers like Kulczyk Oil (KOV PW), Regal Petroleum (RPT LN), and Cadogan Petroleum (CAD LN) than for those with a higher share of oil revenues like JKX Oil & Gas (JKX LN) and Ukrnafta (UNAF UK). We do not, however, expect any material impact; for example for Ukrnafta, the country’s largest exchange-listed gas producer, the lower gas royalty increase will only save it an estimated US$ 5mn in tax.

Copyright 2010, Ukrainian Energy. All rights reserved.

Dzięki za info.
Zawsze to dodatkowe 21,5 % więcej do kieszeni. Bardzo dobre info z efektem w następnym roku. Zresztą dużo sie ostatnio pisze o luzowaniu stanowiska rządu ukraińskiego w tematyce węglowodorów.

Exar
11
Wysłane: 7 grudnia 2010 23:18:03 przy kursie: 16,50 zł
Krzysiek9 napisał(a):

SPROSTOWANIE: tu chodzi o podwyżkę, czy o zmniejszenie obecnego podatku z 40% na 18,5%? Bo chyba jednak źle to zinterpretowałem...

O podwyżkę, wzrasta podatek.
Obecna stawka miała wzrosnąć o 40%, ale wzrośnie 'tylko' o 18.5%
Czyli jak rozumiem jeśli wolumen wydobycia na ukrainie tylko utrzyma obecny poziom, to przychody z tamtejszych złóż będą automatycznie mniejsze w kolejnych okresach.

Z innej beczki, ciekawostką w rekomendacji jest osobny ustęp na temat 'co odróżnia kov od oila' i dlaczego preferują pierwszą spółkę.
Edytowany: 7 grudnia 2010 23:21

Krzysiek9
0
Wysłane: 7 grudnia 2010 23:34:50 przy kursie: 16,50 zł
Czyli tak jak myślałem za pierwszym razem. Dzięki za wyjaśnienie kwestii z podatkiem.

Czy mógłbym Cię Exar prosić o wklejenie pełnej treści rekomendacji jeśli to możliwe lub podesłanie linka. Dzięki z góry, bo nie mogę doszukać się tego w internecie, jedynie skróty rekomendacji podawane przez portale.

Jeszcze za rp.pl wkleję istotny fragment, aby wszyscy o tym pamiętali:
Wyceniając wartość KOV analityk DM BZ WBK nie uwzględnił zasobów, które wkrótce mogą być udokumentowane na Ukrainie, efektów czterech wierceń w Brunei, które potwierdziły występowanie ropy i gazu oraz badań sejsmicznych w Syrii.

www.rp.pl/artykul/575234.html?...
Edytowany: 7 grudnia 2010 23:38

at-trader
0
Wpisów: 10
Wysłane: 8 grudnia 2010 09:33:17 przy kursie: 16,60 zł
Exar napisał(a):
www.pb.pl/a/2010/12/07/DM_BZ_W...
Dzisiaj było o petrolu, że rośnie i 'failure'.
Jutro artykuł o kov? Mam nadzieję, że nie zwałkowy :)
No i KOV na bank pojawi się w rekomendacji 3 spółek które wzrosną :)

Na "znamienity" portal, do którego dajesz link powyżej, można liczyć w temacie KOV jak zawsze. Rekomendacja 3 spółek już jest.
To jednak bez znaczenia bo charakter wczorajszych transakcji i pierwsze 30 minut dzisiejszych notowań, wydaje się wskazywać na wchodzenie w spółkę większego kapitału.
Owszem jest trochę nerwów i pojawia się realizacja zysków ale lekkie chłodzenie też jest potrzebne.
Ten dzień może być bardzo ciekawy.
Edytowany: 8 grudnia 2010 09:35

Krzysiek9
0
Wysłane: 8 grudnia 2010 09:37:55 przy kursie: 16,60 zł
Obserwując zlecenia sprzedaży w większości są to zlecenia po 10-30tys akcji zatem obstawiam, że to drobni realizują 10% zyski a w tym czasie duzi wchodzą ze swoim kapitałem - w 30 min wolumen 2mln akcji obrót ponad 6,6mln zł. Trochę będzie bujać na dużym wolumenie w najbliższych dniach ale na coraz wyższych poziomach.

mojeinwestycje.interia.pl/gie/...

Exar
11
Wysłane: 8 grudnia 2010 10:08:18 przy kursie: 16,60 zł
specificman napisał(a):

Na "znamienity" portal, do którego dajesz link powyżej, można liczyć w temacie KOV jak zawsze. Rekomendacja 3 spółek już jest.
To jednak bez znaczenia bo charakter wczorajszych transakcji i pierwsze 30 minut dzisiejszych notowań, wydaje się wskazywać na wchodzenie w spółkę większego kapitału.
Owszem jest trochę nerwów i pojawia się realizacja zysków ale lekkie chłodzenie też jest potrzebne.
Ten dzień może być bardzo ciekawy.

Zdecydowanie będzie, pomijając wczorajszy knotek górny - jeśli dzisiaj przebijamy linię trendu spadkowego od 4 czerwca to up, up, and away, Ale walka trwa było biało, jest czarno. Popyt nie jest przyzwyczajony do cen powyżej 1.7, a oddawać nikt już nie chce za bardzo.

Co do pudelka biznesu to mam do nich ambiwalentny stosunek, szczególnie po tym jak ten znamienity portal gra hejnały dla Rysia ostatnio. Ale cześć ludzi ślepo łyka więc przeglądać tak czy inaczej warto, żeby wyczuć masę. Notabene w 3 spółkach KOV brak, dziwie się w takim razie, że Oila po infie o kolejnym przedłużeniu zgody na spacery po stepie nie zarekomendowali hehe

hipopotam
0
Wpisów: 128
Wysłane: 8 grudnia 2010 10:26:10 przy kursie: 16,60 zł
Mam pewne doswiadczenie w poszukiwaniach ropy w terenach trudnych / poza Europa rzecz jasna /. PETROL jest bez szans. B.trudny teren, straszne koszta odwiertow i maly obszar terenow koncesyjnych - zreszta, gdyby to byla jakas perelka, to BP czy Shell dawno by to od Stepowych kupili. A tak Rysio sie wpie..... i NIE MA odwrotu - bo zostanie bez spodni. Tylko ucieczka do przodu i tyle. KOV ma KILKA miejsc, gdzie dziala. Juz ma pierwsze UDOKUMENTOWANE zloza i dobre szanse na korzystny audyt na Brunei. Tak wiec ta rekomendacja /2.61 zl./ jest dobra, ale TERAZ. Spodziewam sie lepszych za jakis /?/ czas. Pozdrawiam.

jbravo
0
Wpisów: 31
Wysłane: 8 grudnia 2010 10:39:12 przy kursie: 16,60 zł
@ hipopotam

Cytat:
(...)ETROL jest bez szans. B.trudny teren, straszne koszta odwiertow i maly obszar terenow koncesyjnych - zreszta, gdyby to byla jakas perelka, to BP czy Shell dawno by to od Stepowych kupili.(...)

czy mozna pokusic sie o analogie, ze gdyby na terenach w ktorych KOV planuje wydobycie cos bylo to BP i Shell tez juz dawno by to kupili??
pzdr

del-20160301
0
Wpisów: 1 491
Wysłane: 8 grudnia 2010 12:18:34 przy kursie: 16,60 zł
Wczoraj 31 m obrót. Dziś do tej pory 11 m Obrót, 3 m wolumen i taka kaszana Eh? . Kolega Maximusminimus ma bardzo dobre oko jeśli chodzi o prognozowanie tej spółki. Zaczynam wierzyć w tezę o 10 sesyjnej zwałce. Czy ktoś mógłby mi wyjaśnic co właściwie się dzisiaj dzieje na tym papierze binky . Jakąś krótką analizę proszę bo ciężko w to po prostu uwierzyć.

sonny
0
Wpisów: 15
Wysłane: 8 grudnia 2010 12:26:16 przy kursie: 16,60 zł
Na KOV'ie już tak jest, że dobre info to tylko okazja do realizowania zysku, czy pomniejszania strat. Jeżeli będzie tak jak do tej pory to można się spodziewać powrotu do mniejszych obrotów i obniżenia kursu. Tutaj będzie się działo więcej dopiero jak się pojawią wyniki testów.
Edytowany: 8 grudnia 2010 12:27

at-trader
0
Wpisów: 10
Wysłane: 8 grudnia 2010 12:33:38 przy kursie: 16,60 zł
onochi napisał(a):
Wczoraj 31 m obrót. Dziś do tej pory 11 m Obrót, 3 m wolumen i taka kaszana Eh? . Kolega Maximusminimus ma bardzo dobre oko jeśli chodzi o prognozowanie tej spółki. Zaczynam wierzyć w tezę o 10 sesyjnej zwałce. Czy ktoś mógłby mi wyjaśnic co właściwie się dzisiaj dzieje na tym papierze binky . Jakąś krótką analizę proszę bo ciężko w to po prostu uwierzyć.

Jeżeli wierzysz w prognozy Kolegi Maximusminimus to dobrze. Pisał o wczorajszym dniu przyrównując go do sesji z 30 września zakończonej na 1,52. Zobacz, że potem w 9 dni doszliśmy do 1,80 (po drodze jedna zerowa i dwie spadkowe sesje).

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE SERINUS

53 54 55 56 57

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,430 sek.

krwhzowd
hdlahijd
buxavpnh
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 827,68 zł +384,14% 96 827,68 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
jtnbqpcu
qvjcggow
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat