PARTNER SERWISU
emrqmjbi
45 46 47 48 49
blelump
0
Wpisów: 160
Wysłane: 17 grudnia 2010 18:48:23 przy kursie: 14,00 zł
Spółki groszowe mogą szybko podnieść wartość portfela, ale jeszcze szybciej go skasować. Jak mówi jedno z praw Murphy'ego, jeśli coś może się nie udać, to się nie uda. Whistle

Niemniej jednak jeśli masz zamiar trzymać, to może wyciszenie w mwig40 pozwoli chociaż podnieść się o kilka groszy.

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 18 grudnia 2010 09:44:12 przy kursie: 14,00 zł
@dadek
Wiara w to, że fundusze "dobiorą do portfela mWIG40" jest nierozsądna. Ja nie słyszałem o żadnym produkcie opartym na sztywno na indeks średniaków. Owszem są fundy średnich spółek, ale one nie mają obowiązku nabywania wszystkich papierów z indeksu.

Z tego co ja widziałem to transakcje na fixie realizowały się po 0,14 dlatego nie bardzo rozumiem o czym piszesz...

Istniej szansa, że BIO nieco wzrośnie w poniedziałek, ale nie dlatego, ze ktoś będzie doważał portfel.Skoro cały czas wartość spółki oscylowała wokół 16, 17 groszy to istnieje nadzieja, że obecna wycena spowodowana wychodzeniem na fixie fundów indeksowych może być atrakcyjna dla innych podmiotów na tę chwilę i z tego powodu kurs się podniesie. To chwilowe zaburzenie zostanie prawdopodobnie zweryfikowane w poniedziałek na otwarciu.

Pisał o tym już gdzieś DeTomaso, że jest szansa na łatwe kilka procent, ale pod warunkiem, że kupiło się dziś na fixie a odda w poniedziałek w ciągu sesji.

Kamil Gemra
0
Wpisów: 3 001
Wysłane: 18 grudnia 2010 10:21:19 przy kursie: 14,00 zł
Jeżeli chodzi o produkt oparty na mWIG40 to polecam tekst o funduszu Ipopemy: www.forbes.pl/artykuly/sekcje/... Nie wiem jaka jest wielkość tego funduszu ale wątpię aby byli w stanie "sterować" rynkiem.

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 18 grudnia 2010 11:11:56 przy kursie: 14,00 zł
Pozostaje otwarta kwestia replikacji portfela tego funduszu i jego wielkości. Przy pełnej replikacji jest na tyle duży, że może się nie opłacać go prowadzić, no chyba że nie ma dywidendy... Bardziej prawdopodobna jest replikacja syntetyczna lub samplowana. W tym drugim wypadku waga BIO będzie spora i może to mieć wpływ na indeks, ale to już za nami, bo powinno się odbyć na fixie w piątek...
Osobiście liczę na zwyżkę w poniedziałek, ale z powodów opisanych w poprzednim poście.
Edytowany: 18 grudnia 2010 11:12

Arlemen
0
Wpisów: 228
Wysłane: 19 grudnia 2010 16:42:41 przy kursie: 14,00 zł
pop napisał(a):
Disco,
Musisz trzymać się jednej z podstawowych zasad AT -!Wiem,że to trudne psychicznie,ale to może jak kurs zalicza nowe minimum,to nie dokupujesz akcji by uśrednić,tylko zamykasz oczy i WYRZUCASZ Z PORTFELA...uchronić od katastrofy swojej kieszeni.Nigdy nie patrz na to,że coś dużo spadło,bo może spaść do 1 grosza.Musisz poczytać o AT i AF,to się powinno przydać na przyszłość...

Ciekawy jest Twój tryb rozumowania ... bo z tego co doczytałem kazał byś wszystkim oddać po 0.14 PLN i być dumnym z siebie ? , nie przesadzaj kolego ... chyba trochę za późno na takich ruch ... kupiłem trochę na piątkowym fixie biotona po raz pierwszy do portfela , choć zlecenie miałem na 0.15 PLN które się dla mnie dobrą ceną wydawał , lecz wcale nie zazdroszczę wykolejonym ... bo większość z nich miała stop lossa na 0.15 PLN , los sprawił że jak ktoś nie miał limitu stopa ... to poszło mu grosz niżej , a to z pewnością nie napawa radością tych uczestników z takiego obrotu sprawy Whistle

StoKoni
0
Wpisów: 121
Wysłane: 19 grudnia 2010 19:25:57 przy kursie: 14,00 zł
Moim zdaniem techniczne granie Biotka jest praktycznie niemożliwe. Tik to 6% i wszystko na temat. Nie da się.
Można fundamentalnie. Jeśli ktoś wierzy że Krauze nie jest oszustem. Jeśli ktoś wierzy że Actavis niebawem zapłaci niecałe 500 milionów. Jeśli ktoś wierzy że sprzedaż w Chinach ruszy z kopyta. Jeśli komuś się podoba nowa umowa z GlaxoSmithKlein na Rosję.
Jeśli tak to można. Można nawet uważac że jest taniutko i że dzięki powyższym czynnikom będzie 3 razy drożej. Różnie ludzie kombinują.
Jednak osoba Ryszarda K. mocno odstrasza.
Koń. Jaki jest, każdy widzi.

dadek
0
Wpisów: 190
Wysłane: 20 grudnia 2010 10:32:58 przy kursie: 16,00 zł
Myślę, że dzisiaj na fix-ie będziemy mieć częściowe rozwiązanie sytuacji z biotkiem.
Są dwie opcje :
- znowu lecimy w dół (gdyby ktoś z dużych graczy się nie pozbył jeszcze papiera, lub wystarczył mu zysk w granicy 6% - na biotku mi by wystarczył :) )
- możemy trwale się odbić gdyż wygląda na to, że złe informacje się skończyły (bioton wyleciał z wig20, krauzego nie wsadzili, budowę nowej hali raczej skończą a niewątpliwie przynosiła dodatkowy koszt do tej pory), muszą się jedynie potwierdzić informacje dobre (Actavis, Chiny, Rosja - z tego co kojarzę to juz nie Glaxo)
Narazie znowu kolejka sprzedaży po 0,16 jest długa i ryzyko spore (spółki Krauzego są nieprzewidywalne i chyba przestały mnie bawić po piątkowej sesji binky )
Edytowany: 20 grudnia 2010 10:33

dadek
0
Wysłane: 20 grudnia 2010 11:04:30 przy kursie: 16,00 zł
Przepraszam z Rosją byłem niedoinformowany
www.bankier.pl/wiadomosc/Bioto...

cyt. "Bioton otrzyma 7 mln USD za wyłączność na sprzedaż insulin w Rosji"

Chyba rynek to chwycił bo idą duże pakiety po 0,16 i zwiększa się popyt. Ja czekam na rozgrywkę na fix-ie.

Edytowany: 20 grudnia 2010 11:18

StoKoni
0
Wysłane: 20 grudnia 2010 11:23:15 przy kursie: 16,00 zł
Sporo dzisiaj było o Biotku w TVN CNBC. Dowiedziałem się że "jest tanio" Angel Widzę wykres i nie śmiem zaprzeczyć. Pozostaje pytanie czy nie będzie znacznie taniej? Angel
Może Pan Ryszard zawrze jakąś umowę pożyczki akcji lub zrobi jakąś nową emisję? Angel

Teoretycznie gdyby nie ten pan to faktycznie nie wygląda to najgorzej. Sprzedaż na rynku rosyjskim ruszy dosyć szybko bo zarejestrowanie wstrzykiwacza jest duuużo łatwiejsze niż rejestracja leku. Podobno ta duża umowa z Actavisem jest na dobrej drodze do podpisania, ale nie będzie jej do końca roku. Raczej dopiero w marcu.

Podobno w tych umowach dystrybucyjnych z Bayerem, Glaxo i tej przyszłej z Actavisem oprócz tych opłat licencyjnych Biotek i tak będzie miał udział w marży fifty-fifty.
Czyli normalnie przy sprzedaży tego typu produktów spokojnie miałby rentowność 50%. Stąd będzie miał 25% Oczywiście pod warunkiem stosownej skali sprzedaży, co do tej pory nigdy nie miało miejsca. Jednak po uruchomieniu sprzedaży na wielu światowych rynkach za pośrednictwem pierwszoligowych dystrybutorów "odpowiednia" skala jest więcej niż pewna.

Gdyby nie ten fajny inaczej wiodący akcjonariusz to powiedziałbym że idą trzykrotne wzrosty, a tak to nic nie mówię, bo może idą a może nie idą.

Sporo wierzących i niewierzących. Długie kolejki do kupna po 15 i do sprzedaży po 16.
Kilka dni czekania. Kolejki jak za komuny Angel
Edytowany: 20 grudnia 2010 11:32

dadek
0
Wysłane: 20 grudnia 2010 20:37:22 przy kursie: 16,00 zł
Podaż w dalszym ciągu jest miażdżąco wysoka jednak na różnych poziomach. Ja zaznaczałem, że jest dobrze widząc zwiększający się popyt.
Na fixie tragedi już nie było.
Ale czekam i patrzę Eh?

StoKoni
0
Wysłane: 20 grudnia 2010 21:51:17 przy kursie: 16,00 zł
Nikt od Krauzego nie kupi obietnic, ani umów. Zaufanie jest zerowe. Wręcz ujemne!
Tym większa będzie rakieta jeśli będą dobre wyniki. Ale muszą być dobre wyniki. Nie wiem czy będą.

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 20 grudnia 2010 22:16:58 przy kursie: 16,00 zł
@Disco Zaufanie jest zerowe,bo wyniki cały czas rozczarowują,więc skąd ma być zaufanie...???Think

StoKoni
0
Wysłane: 20 grudnia 2010 22:51:41 przy kursie: 16,00 zł
Zaufanie jest zerowe bo za dużo drukował i pożyczał akcji. Pośredni wpływ dramatu Petrola też ma znaczenie.
To nie jest problem strat z przeszłości, gdy był błędny model biznesu. Po restrukturyzacji ten biznes ma sens i perspektywy. Koncentracja głównie na insulinie, sprzedaż przez pierwszoligowych dystrybutorów. Taki model biznesu wypali. Obawiałbym się tylko czy Rysio nie doda do tego jakichś "świetnych" pomysłów lub innych atrakcji.

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 20 grudnia 2010 23:28:08 przy kursie: 16,00 zł
@Disco
Wszystko to prawda z tym Rychem,zacytuję więc tekst z piosenki Rodowicz:
[quote]Tylko Koni żal...[/quote]
Nawet stu...d'oh!
Edytowany: 20 grudnia 2010 23:29

StoKoni
0
Wysłane: 21 grudnia 2010 10:44:26 przy kursie: 15,00 zł
Angel

Ale nawet konie myślą.

1.Giełda uwielbia przesadę.
2.Rysio jest niefajny.
3.Giełda wycenia go jako niefajnego na maksa zgodnie z zasadą przesady.
4.Jest za tanio.

Bioton kiedyś zajmował się wszystkim, przeinwestowany spotkał się z kryzysem. Prawie poległ. Jednak DZIĘKI tak wyśmiewanym dodrukom Rysio dał mu przetrwac. Po drodze dokonano restrukturyzacji i OPRACOWANO DOBRĄ STRATEGIĘ.
Druku już nie ma i nie będzie bo cashflow zaczyna byc pozytywny. Ruszyła kluczowa sprzedaż na rynku chińskim, stopniowo dołączą inne rynki. Dzięki pierwszoligowym dystrybutorom ugryzą spore kawałki światowego rynku insuliny. Biznes będzie baaardzo rentowny minus duża działka dla dystrybutorów czyli rentowny.

W dodatku w styczniu lub lutym dojdzie umowa dystrybucyjna z Actavisem z ogromną opłatą licencyjną dla Biotka.

Tutaj robi się ślicznie. Mało kto to widzi. Widzą tylko Ryśka, mówią tylko o drukowaniu, o wielkich BYŁYCH stratach.

dadek
0
Wysłane: 21 grudnia 2010 18:05:28 przy kursie: 15,00 zł
Ślicznie to się zrobi jak BIOTON zacznie wykazywać zyski.
Z obietnicami narazie powolutku coś zaczyna się klarować (czekam na potwierdzenie Activis-a)
Co do myślenia, to tutaj raczej daje wartości niepożądane Anxious tzn nieważne co się dzieje ważne, że to spółka rysia. Nikt tutaj nie wierzy w długoterminowy zysk. Narazie wszyscy długoterminowcy lub nawet ci co weszli na tydzień tak jak i ja - dostali po d... . Tu zarabia się tylko na spekule a i to nie zawsze :)
Wydaje mi się jednak, że spółki Rysia przy obecnej wycenie akumulują w sobie duży potencjał wzrostu i jeżeli zaczną w końcu przynosić jakieś zyski lub przynajmniej pojawią się dobre i potwierdzone infa, to wystrzał będzie potężny.
A narazie ryzyko i spekuła czyli nic nowego Eh?
Choć zainteresowanie BIOTKIEM rośnie dosyć znacznie bo po raz pierwszy zaczynam zauważać porównywalne stany po lewej jak i prawej stronie (o wartościach narazie nie mówię :) )
Edytowany: 21 grudnia 2010 18:20

Maksi Kaz
0
Wpisów: 103
Wysłane: 21 grudnia 2010 19:42:23 przy kursie: 15,00 zł
Widać, że BIOTON pomimo nowych pozytywnych wiadomości ponownie wraca na stary tor czyli wzrost lub dołowanie o jeden grosz i żadnych większych ruchów pomimo dużego wolumenu... Ciekawe co znów Rysiu ma nowego do zaoferowania???

StoKoni
0
Wysłane: 21 grudnia 2010 22:38:17 przy kursie: 15,00 zł
dadek napisał(a):
Ślicznie to się zrobi jak BIOTON zacznie wykazywać zyski.
Z obietnicami narazie powolutku coś zaczyna się klarować (czekam na potwierdzenie Activis-a)
Co do myślenia, to tutaj raczej daje wartości niepożądane Anxious tzn nieważne co się dzieje ważne, że to spółka rysia. Nikt tutaj nie wierzy w długoterminowy zysk. Narazie wszyscy długoterminowcy lub nawet ci co weszli na tydzień tak jak i ja - dostali po d... . Tu zarabia się tylko na spekule a i to nie zawsze :)
Wydaje mi się jednak, że spółki Rysia przy obecnej wycenie akumulują w sobie duży potencjał wzrostu i jeżeli zaczną w końcu przynosić jakieś zyski lub przynajmniej pojawią się dobre i potwierdzone infa, to wystrzał będzie potężny.
A narazie ryzyko i spekuła czyli nic nowego Eh?
Choć zainteresowanie BIOTKIEM rośnie dosyć znacznie bo po raz pierwszy zaczynam zauważać porównywalne stany po lewej jak i prawej stronie (o wartościach narazie nie mówię :) )

Myślę że dystrybucja Bayera na Chiny załatwia już na zawsze sprawę zysków. Zobaczymy jakich. Jeśli w styczniu lub lutym dojdzie Actavis z wpłatą 400-500m to nie wyobrażam sobie wzrostu kursu mniejszego niż dwukrotny już w pierwszym kwartale.
Przecież kapitalizacja całego Biotka przy 0.15 to 800m. Jeśli dostaną 400m to toż to kosmos.

blelump
0
Wpisów: 160
Wysłane: 21 grudnia 2010 22:38:49 przy kursie: 15,00 zł
WD, tylko taka sugestia. W dzisiejszych czasach przy zmiennych adresach IP od operatorów (kiedyś miała tak usługa neozdrady od tepsy, wciąz tak jest?) jest on raczej miernym wyznacznikiem unikalności. A nawet jeśli ktoś ma globalne, stałe IP, to usługi serwerów proxy są obecnie świadczone nawet onlajn, więc i to można obejść Shhh .

StoKoni, nie pije do Ciebie, to raczej taka ogólna informacja :-) .
Edytowany: 21 grudnia 2010 22:39

Pink_Floyd
0
Wpisów: 135
Wysłane: 21 grudnia 2010 22:43:19 przy kursie: 15,00 zł
Jeśli Disco dostaje bany za "naganianie" na kupno akcji, to dlaczego reszta ich nie dostaje za naganianie na spadki? W określonych sytuacjach na giełdzie każdy widzi to, co chce widzieć i nie można go karać za swoje wizje.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE bioton
  • 3 ciekawe spółki z obszaru technologii medycznych pod lupą analityków
    3 ciekawe spółki z obszaru technologii medycznych pod lupą analityków

Zdaniem Katarzyny Kosiorek z Trigon DM warto obserwować akcje Pure Biologics, prezes Genomtecu natchnął akcjonariuszy swojej spółki optymizmem, a zdaniem Krzysztofa Radojewskiego z Noble Securities Bioton może skorzystać na niedoborach insuliny wywołanych przez popularny Ozempic.

• Prognozy wyników za III kwartał dla pięciu giełdowych maluchów
    Prognozy wyników za III kwartał dla pięciu giełdowych maluchów

Sezon wyników za III kwartał nabiera tempa, a listopad pod względem liczby publikacji zapowiada się niezwykle gorąco. W przyszłym miesiącu kilkaset spółek z GPW podsumuje wyniki osiągnięte tego lata. Analitycy Noble Securities i DM BOŚ w ramach Giełdowego Programu Wsparcia Pokrycia Analitycznego 4.0 przygotowali prognozy dla pięciu parkietowych maluchów.

45 46 47 48 49

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,506 sek.

wbbhylxe
ujxdnxrf
cjmpbifz
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
fezurndt
durvzzjg
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat