@Zielarz, oczywiście że lepiej sobie potestować :)
Jest tylko jeden warunek, a właściwie dwa...
1. Musisz odwzorowywać skład indeksu w testach. To problem za każdym kwartałem, bo powstaje w zasadzie inny indeks i na innych walorach grasz...
2. Musisz mieć aktualną bazę danych korygowaną o dywidendy, splity i prawa poboru.
Ja kiedyś te testy robiłem i miałem bazę danych dla wszystkich spółek skorygowaną, ale zajęło mi to chyba z pół roku... :) Każdy kwartał musisz symulować oddzielnie, bo zmienia się skład indeksu...
Testy i bazę szlag trafił z wirusem. Zaprezentowałbym je we wstępie...
Można też skonstruować własny indeks, który stanowiłby banchmark. Skupiający np 30 spółek o największej płynności z okresu 3 miechów. Wtedy da się to zrobić z automatu, ale napisanie tego było dla mnie męczarnią i musiałem się kimś wyręczyć...
@SirHoe
Sygnały powstają na koniec sesji, więc aby mieć gwarancję zawarcia transakcji to naturalnym miejscem jest otwarcie. Na fixie teoretycznie można to zrobić, albo choć próbować, ale nie zawsze jesteś w stanie zawrzeć transakcję.
PS: BRE nie złamało wspomnianej linii... Bardziej zaciekawionym systemem i samodzielną pracą polecam próbę wplecenia do systemu filtrów uzależnionych np od zmienności Zielarz