PARTNER SERWISU
ibpqfglg
3 4 5 6 7

Strategia portfelowa oparta na wskaźniku siły relatywnej - TEST

Zielarz
0
Wpisów: 457
Wysłane: 16 stycznia 2011 20:08:58
nie siedze niestety w sprawach webowych. zrobilem jak umialem. Calosc udalo sie dopasowac na zasadzie rownosci wartosci OHLC a dla tych co dane sie nie zgadzaly (bossa vs ing) dopasowalem na zasadzie znalezienia minimalnej roznicy w tych danych. na oko patrzac zadzialalo ok. A to dopiero wstep do wstepu implementacji calej strategii ...
Ble - a jest jakis lepszy watek na tym forum blah5
Oby nigdy więcej drzewa nie przysłoniły mi lasu ...
It’s just money. It’s made up.
Edytowany: 16 stycznia 2011 20:09

blelump
0
Wpisów: 160
Wysłane: 16 stycznia 2011 20:29:30
Zielarz napisał(a):
nie siedze niestety w sprawach webowych. zrobilem jak umialem.

XPath to nie web, to xml, do C++ też są liby odpowiednie do tegoAngel , ale jak zrobiłeś po swojemu i działa, to spoko.
Zielarz napisał(a):

Ble - a jest jakis lepszy watek na tym forum blah5

Trzeba założyć nowy, ktory będzie najlepszyAngel .

Zielarz
0
Wysłane: 16 stycznia 2011 22:44:07
doszedlem (mam nadzieje) z danymi do ladu. mam naniesione wszystkie splity, dywidendy i pp. Obraz ktory mi sie caly czas wylania jest dosc niepokojacy. Oto wig i moj indeks liczony tak jak pisalem (+ zamaskowanie obszarow z zerowa rotacja). Zwalilem tam wszystko na kupe poza pewnymi pojedynczymi papierami gdzie cos tam nie gralo (4 sztuki). W indeksie sa ujete certyfikaty i pewnie jakies papiery ktorych chyba w wigu nie ma. Dodatkowo operowalem na walorach notowanych wylacznie "niedawno".

kliknij, aby powiększyć

Cala nadzieja ze cos mi tu koncepcyjnie nie gra d'oh! bo jak nie to rynek jest w sytuacji gorszej niz sie moglo wydawac. Jest to oczywiscie punkt widzenia malego (a czasami bardzo) malego inwestora - zignorowane obroty = wszystkie walory traktowane tak samo.

blelump
0
Wysłane: 16 stycznia 2011 23:56:33
Po kolei.
1. Jakie założenia przyjąłeś, takie: link ?
2. Wiesz jak wyznaczany jest WIG? Ja np. nie wiem Angel . Czy to zwykła średnia ze stopy zwrotu, czy coś innego?
3. Rozumiem, że porównujesz do benchmarka, aby sprawdzić słuszność swojej teorii? Wszak wyliczanie czegoś, co już jest wydaje się bezsensowneblackeye .
Edytowany: 16 stycznia 2011 23:58

Zielarz
0
Wysłane: 17 stycznia 2011 08:36:42
1. tak
2. to niestety troche cos innego http://www.gpw.pl/opis_indeksu_WIG
3. w tym przypadku nie jest to raczj benchmark bo nie zamierzalem jakos tym bezposrednio "grac". Miala to byc baza do mojej implementacji odmiany strategi opartej na R.S. jaka tutaj opisuje Anty. Porownwalem to czysto z ciekawosci. Spodziewalem sie ze wynik bedzie "troche" rozny od wigu bo jest chociazby inaczej liczony. moglem nie miec wlasnie korekt zwiazanych z PP, Dywidendami itd... ale korekty nanioselm i myslalem po prostu ze roznica bedzie mniejsza. Wnioski ? no wlasnie ...

Otrzymalem wlasnie delikatna aczkolwiek zdecydowana prosbe o pisanie w tym watku na temat (Ble - masz niezly potencjal na moderatora thumbright ), tak wiec jak cos jeszcze bede mial w temacie to pewnie napisze w raczkujacym "kaciku ami" albo gdzie indziej.

blelump
0
Wysłane: 17 stycznia 2011 13:59:05
Może by wyciąć te kilka postów powyższych i przenieść do innego, nowego tematu? Co Ty Zielarz na to? Przynajmniej nam się dyskusja nie urwie Angel .

Popatrze w ten WIG później. Strasznie mi się nie podoba sajt GPW po zmianach, kiedyś można było wszelkie informacje znaleźć (włącznie z wyliczaniem indeksów) bez problemu. Teraz wszystko co guglarka znajduje, to na stronce GPW już nie istnieje. To jakaś kpina jest co oni tam porobili. U mnie w tej nowej wersji to się wyświetla mniej więcej tak:
Kod:
    M(t)
WIG(t) = ---------------- * 1 000,0
M(0) * K(t)

Pełen profesjonalizm.

Z tego co widzę po tej powyższej formule, to oni liczą to jako kapitalizacja wszystkich spółek M(t) (dla notowań dziennych to będzie np. cena zamknięcia?) przez K(t) co jest jakimś współczynnikiem korygującym. Niby tu jest coś o nim, ale i tak nie wiem jak go policzyćAngel . M(0) podobno wynosi 1000 więc nie wiem po co w ogóle jest w tej formule, skoro jest także iloczyn *1000. Wystarczy tylko:
Kod:
         M(t)
WIG(t) = ---
         K(t)

Strasznie to jakieś zapętlone, albo tego nie rozumiem. Jechanie średnią po stopach zwrotu jak Ty to zrobiłeś jest zdecydowanie bardziej przystępne, no ale może to K(t) jest jakieś bardzo istotne.

Zielarz
0
Wysłane: 17 stycznia 2011 14:46:07
Cytat:
Może by wyciąć te kilka postów powyższych i przenieść do innego, nowego tematu? Co Ty Zielarz na to? Przynajmniej nam się dyskusja nie urwie Angel .

wydawalo mi sie ze pisalismy prawie calkiem na temat zwlaszca dla kogos kto chcialby to sobie sprawdzic sam a nie tylko podziwiac watek ale ... whatever.
Co do indeksow to wig i wig20 chyba maja jakies roznice w metodologii poza tym moga byc liczone przy kazdej tranzakcji na jakimkolwiek papierze ktory jest wlicznay a nie tylko na zamkniecie. Problem tylko ze trzeba znac rowniez m.in. ilosc akcji w obrocie (to jeszcze do przejcia) oraz magiczny wspolczynnik K occasion7
w kazdym razie jezeli jest problem z calkowitym powieleniem obliczenia ideksu ktory jest baza strategii wniosek jest prosty - nalezy stworzyc wlasny indeks ... no ale byle z sensem. Nie zgadzam sie z tym co napisal wczesniej Anty.
Cytat:
Na wartość indeksu nie ma wpływu kapitalizacja. Ma wpływ na skład indeksu. Nie widzę problemu ważenia udziałów spółek w portfelu, tzn w sensie błędu. Konstrukcja własnego indeksu cenowego rozwiązuje problem lepszej oceny rynku, natomiast nie widzę różnicy do czego mamy się odnosić.

jezeli sa dwa rozne przebiegi i nie byloby roznicy do ktorego sie odnosic to rownie dobrze mozna by sie odnosic do linii prostej ...
jezeli sa dwa papiery z rozna kapitalizacja w indeksie (tym "prawdziwym" - np wig) a ich wartosc zmieni sie proporconalnie tak samo (np 3%) to wartosc indeksu bedzie chyba inna w zaleznosci ktora spolke wybierzemy

Jak dla mnie kolejnym krokiem jest opanowanie backtestu na poziomie portfelowym w ami. niestety jeszcze sie tym nie bawilem:
www.amibroker.com/guide/h_port...
Edytowany: 17 stycznia 2011 14:56

blelump
0
Wysłane: 17 stycznia 2011 15:34:55
Zielarz napisał(a):

w kazdym razie jezeli jest problem z calkowitym powieleniem obliczenia ideksu ktory jest baza strategii wniosek jest prosty - nalezy stworzyc wlasny indeks ... no ale byle z sensem. Nie zgadzam sie z tym co napisal wczesniej Anty.

GPW też chyba nie, bo oni liczą właśnie uwzględniając kapitalizację. Nie mogę tylko zrozumieć zachowania Twojego indeksu na tym rysunku wcześniej. W 2005 i 2006 jest zdecydowanie poniżej WIGu, ale gdy w 2007 zaczyna się pompowanie bańki spekulacyjnej, to odwzorowanie staje się znacznie lepsze. W zasadzie od tego dołka w marcu 2007 leci ładnie z indeksem. Hmm..d'oh!

Zielarz napisał(a):

Jak dla mnie kolejnym krokiem jest opanowanie backtestu na poziomie portfelowym w ami. niestety jeszcze sie tym nie bawilem:

Jeśli robiłeś jakiekolwiek backtesty, to napewno już z tego korzystałeś, a przynajmniej z sajzowania wielkości pozycji i ilości otwartych pozycji - z poziomu GUI można tym też manipulować. Szybko przejechałem scrollem po tej stronie i nie znalazłem niczego innego przydatnegoAngel .

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 18 stycznia 2011 10:31:53
Jak kiedyś wspominałem, indeksy są największym oszustwem jakie jest na GPW, do tego powszechnie wykorzystywanym. Sekret tkwi w budowie.

indeks WIG jest liczony w ten sposób:

WIG(t) = 1000*M(t)/(M(0)*K(t))
M(t) - to kapitalizacja PORTFELA indeksu na t-etej sesji
M(0) - kapitalizacja PORTFELA indeksu na pierwszej sesji
K(t) - współczynnik korygujący.

Kapitalizacja, czyli teoretycznie suma iloczynów ceny akcji oraz ilości akcji. Niestety wcale tak do końca nie jest, bo są ograniczenia co do maksymalnego udziału w indeksach. Samo GPW podaje także inną definicję

Wig(t) = suma(P(i)*S(i))/(suma(P(0)*S(0))*K(t))
gdzie
P(i) - kurs
S(i) - pakiet, czyli waga

Wagi są określane co 3 miesiące przez komitet indeksu. Zależą od kapitalizacji akcji w wolnym obrocie, udziału obrotów uczestnika w stosunku do całości obrotów oraz od ograniczeń dotyczących maksymalnego samej spółki i sektora. Przez okres 3 miechów waga jest stała, o ile nie wchodzi nadzwyczajnie jakieś PZU.

Inaczej mówiąc indeks przez kwartał zależy od ceny. Potem jego struktura jest zmieniana, bo grzebie się przy wagach. Jedne spółki wypadają inne wchodzą. Są pp dywidendy splity itd. Aby zapewnić ciągłość indeksu jest to K(t) Jęśli spółka płaci danego dania dywidendę, a właściwie odcina to przeliczany jest nowy współczynnik aby wartość portfela się nie zmieniła. WAGi zostają takie same, a rusza się K(t). Podobnie jak coś wypada i wchodzi nowego. Przeliczane są wtedy nowe wagi na podstawie nowego rankingu spółek, a następnie k tak dostosowywany żeby indeks się nie zmienił. Tak w skrócie. Jeśli nie ma dywidendy splitu prawa poboru, lub zmiany spółek w indeksie to K(t) się nie zmienia.

My dywidendy, splity itd przeliczamy na kurs spółki, wobec czego K(t), w zasadzie zależy od składu indeksu i zmiany wagi kwartalnej. I tu jest myk. Spółki silne zwiększają wagę, a słabe zwiększają... Jak coś rośnie to bardziej wpływa na indeks w długim terminie niż coś co spada. Tu jest to oszustwo rynku.

Rynek lepiej się opisuje tak jak Ty to zrobiłeś. Popełniasz tylko z pewnością jeden błąd...
DEBIUTY... Jak wiesz one potrafią rosnąć mocno, do tego część z nich no ta w tym roku to spółki które rosły. Ty liczysz zmianę z dnia następnego, a GPW od ceny emisyjnej... GPW, PZU... To samo tyczy się debiutów w 2007...

Co do matematycznej formy odwzorowania to nie wiem czy to właściwy sposób...
Ja o ile pamiętam sumowałem stopy zwrotu od początku indeksu. Jak coś nowego wchodziło tzn zmieniało się n, to wtedy zmieniałem wartość początkową i liczyłem od tego miejsca nowe stopy zwrotu. Mniej więcej, nie wiem czy nie zagmatwałem...

A jeśli chodzi o benchmark i linię prostą. Oczywistym jest, że do własnego indeksu spółki będą się zachowywać ciut inaczej, ale nie na tyle dużo, aby to zmieniało wynik strategii. Ważne, aby na krzywą benchmarkową miały wpływ spółki, czy z wagami czy nie to strasznej roli nie gra, jak indeksy się bardzo w zachowaniu nie różnią.

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 18 stycznia 2011 11:12:57
blelump napisał(a):
Zielarz napisał(a):

GPW też chyba nie, bo oni liczą właśnie uwzględniając kapitalizację. Nie mogę tylko zrozumieć zachowania Twojego indeksu na tym rysunku wcześniej. W 2005 i 2006 jest zdecydowanie poniżej WIGu, ale gdy w 2007 zaczyna się pompowanie bańki spekulacyjnej, to odwzorowanie staje się znacznie lepsze. W zasadzie od tego dołka w marcu 2007 leci ładnie z indeksem. Hmm..d'oh!

Zielarz napisał(a):

Jeśli robiłeś jakiekolwiek backtesty, to napewno już z tego korzystałeś, a przynajmniej z sajzowania wielkości pozycji i ilości otwartych pozycji - z poziomu GUI można tym też manipulować. Szybko przejechałem scrollem po tej stronie i nie znalazłem niczego innego przydatnegoAngel .

Wyjaśnienie zachowania jest dość proste...
Do 2006 roku wzrosty były fundamentalne i robione przez fundamentalne, wybrane spółki. Te najczęściej mają duże wagi. Teraz jest podobnie, co może świadczyć, że hossa się jeszcze nie kończy :) Potem na giełdę wchodzili Ci co naoglądali się reklam Arki. Kupowali co popadnie zgodnie z zasadą, że jak nie urosło do tej pory to urośnie napewno i sami te wzrosty robili... Rosły śmieci. Teraz tak nie jest.

Jeśli masz wątpliwości czy dobrze opiałeś rynek to jest sposób aby to sprawdzić. Weź dwa punktu o tej samej wartości twojego indeksu i sprawdz czy średnia stopa zwrotu wyjdzie około 0... Najlepiej dość odległe.

W backtestach ami o ile pamiętam wykorzystywałem rotationaltrading... Uff.

Zielarz
0
Wysłane: 18 stycznia 2011 11:42:56
debiuty - co racja to racja. Na szczescie opisanie calego rynku nie jest tutaj celem samym w sobie. Do bazy strategi opartej o sile relatywna bierze sie wlasna pule walorow i nie musza sie tam znajdowac papiery debiutujace oraz np te o "bardzo malej wartosci" blackeye

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 18 stycznia 2011 11:51:04
Jasne, to było tylko względem takiej różnicy pomiędzy WIG, a tym co zrobiłeś. Jeśli natomiast masz zamiar grać na wybranych walorach, to indeks powinien wyglądać ciut inaczej niż Twój. Powinien być zbudowany z walorów, które mogą wejść do indeksu, bo może zajść kuriozalna sytuacja, że nie będziesz mógł kupić takich spółek jakie ciągną indeks..

Zielarz
0
Wysłane: 18 stycznia 2011 13:46:44
Anty - Wspominales ze prywatnie masz wpleciony papier 1/FW ktory ma najsilniejsza sile relatywna w sytuacji pogromu na rynku akcji. Jednoczesnie wtedy sytuacje odwrocenia trendu sa bolensne. Ja od poczatku myslalem zeby dodac certyfikaty (jezeli ktos nie ma dostepu do pochodnych lub nie ma na nie ochoty) tutaj z kolei jest problem, ze nie sa one notowane zbyt dlugo przez co nie ma za duzo danych do symulacji. Ostatnie dywagacje wywolaly kolejny pomysl: linia prosta jako ... papier w portfelu. W sytuacji pogromu kiedy caly indeks referencyjny spada pozwolilo by to przeczekac poza rynkiem bez zasadniczej zmiany algorytmu, skryptow czy sposobow liczenia czegokolwiek. Jezeli najsilniejsza sile relatywna ma linia prosta to znaczy ze trzeba sprzedac wszystko i czekac ...Think
Edytowany: 18 stycznia 2011 13:47

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 18 stycznia 2011 14:03:18
Jeśli odniesieniem będzie prosta to zamiast RS dostaniesz po prostu kurs spółki, na której zrobisz sobie oscylator i średnie, czyli tak naprawdę klasyczna AT...

Zielarz
0
Wysłane: 18 stycznia 2011 14:09:18
jezeli odniesieniem (indeksem) to dokladnie tak jak piszesz, ale chodzilo o to by byla wirtualnym walorem do tranzakcji (ktory pozwoli opuscic rynek mimo zalozenia stalej obecnosci na rynku king).
Edytowany: 18 stycznia 2011 14:10

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 18 stycznia 2011 14:16:29
Jest to jakiś pomysł, ale czy nie lepiej sobie jednak coś zarobić, lub choć odpracować to miejsce gdzie spadała krzywa kapitału? Tak masz dwa miejsca z tasowaniem się walorów względem RS...

blelump
0
Wysłane: 18 stycznia 2011 15:26:28
Zielarz po prostu nie lubi spekulantów na FW20king .

Pomysł z linią prostą jest ciekawy, choć jak każdy choruje na laga Angel . Zanim pójdzie sygnał, to skasujesz 20-30% kapitału, a na odrobienie trzeba będzie czekać do hossy, dlatego Anty ma rację. Po co czekać jak można spekulować na spadki. Powszechne S-ki na akcje to jeszcze nie dziś, ani nie za rok.

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 5 lutego 2011 12:09:03
Pora podsumować to co się do tej pory widać:

kliknij, aby powiększyć

Zwrot z portfela jest nadal lepszy od zwroty z WIG20, ale wynik na razie nie jest zadowalający. Dlaczego? Ano dlatego, że mamy dużo większą zmienność portfela od indeksu a tym samym większe DD.
Oczywiście dotychczasowy okres to za mało na jakiekolwiek wnioski.

A co tam słychać w spółkach?

kliknij, aby powiększyć

KGH wygląda nadal bardzo dobrze. Po korekcie siły wobec rynku wydaje się ponownie powracać do wzrostów. Widzę tu jedna pewne zagrożenie w dalszym wzroście cen miedzi. Jeśli będzie on zbyt dynamiczny to straty z niezrealizowanych zabezpieczeń przyszłych kwartałów mogą znacznie uszczuplić wynik netto okresu. To wzmianka fundamentalna ;)

PKN zachowuje się ostatnio dość słabo.

kliknij, aby powiększyć

W zasadzie można zaobserwować trend boczny wskaźnika RS. Szybka EMA jest blisko wygenerowania sygnału sprzedaży. Nie było zaskoczenia w szacunkowych wynikach, a słabość ostatnich dni to prawdopodobnie efekt komunikatu o spadku marży rafineryjnej.

Jak wspominałem ostatnio, sygnał sprzedaży bez pogłębienia dołka ma ograniczoną wiarygodność. Sygnał okazał się fałszywy. RS wybiło nowy szczyt, podobnie jak wykres cenowy spółki.

kliknij, aby powiększyć

Nasze narzędzie jest ułomne, ale jesteśmy tego świadomi ;)
Co prawda w okresie udało się pobić spółce indeks, ale znacznie mniej niż BRE. Jeszcze większe stopy zwrotu osiągnęły spółki, które uprzednio były kandydatami do portfela.

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 12 lutego 2011 12:40:32
We wtorek powstał sygnał sprzedaży dla PKN. W jego miejsce powinien wejść Lotos, tym bardziej że siła trendu dla LTS w środę przekroczyła wartość dla PKN. W związku z tym faktem w poniedziałek na otwarciu portfel zostanie przebudowany.

Silne są nadal te same spółki, czyli BRE i GTN...

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 14 lutego 2011 08:52:28
Sprzedaję PKC pakiet PKN i kupuję PKC 1150 akcji LTS
EDIT 1140, bo kaski nie starczy
Edytowany: 14 lutego 2011 09:01

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

3 4 5 6 7

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,357 sek.

cnjvkswh
rnwksnbs
mrntuufq
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ohmhcvis
xhxvikbl
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat