PARTNER SERWISU
uccnyysk
74 75 76 77 78
Tytan
0
Wpisów: 464
Wysłane: 22 stycznia 2011 21:31:30 przy kursie: 16,60 zł
W sobotnie popołudnie pozwalam sobie powrócić do wcześniej już przeze mnie poruszanych tematów.
Spróbuję przeanalizować możliwości naszych radosnych oczekiwań co do wzrostu kursu KOV, po "fantastycznych" info z Brunei i Ukrainy, które mają nastąpić niebawem.
Może mniej merytorycznie, bo są tu na tym forum wyjątkowi spece od samej rzeczy, ale bardziej refleksyjnie.
I tak co mi wiadomo, to rząd zdecydował, że pieniądze zamiast do OFE pójdą do ZUS.
Różowo nie będzie, rynek coraz płytszy, bo poważni inwestorzy ograniczą swoje zaangażowanie.
Przy tak nie wiedzieć czemu drogiej złotówce, jest to sygnał, że obcy kapitał się na naszą giełdę pchać nie będzie.
Uświadamiam to po raz kolejny skąd ma się wziąć wielka kasa na walorach KOV?
Przypuszczam, że odbywać się to będzie głównie kosztem wypłukiwania kasy z innych walorów.
Więc raczej spekulacja i bujanie kursem.angry3
Bardzo mnie interesuje również (kłaniam się panie Korczak), uruchomienie teraz realizacji opcji, czyli toksy, emisji toksycznych papierów, które deprecjonują w poważny sposób wartość każdego waloru,(zalewają światowe giełdy) a "jedyną ich zaletą" jest ich szybkie wywalanie na giełdę, w celu realizacji zysku po zdobyciu szczególnie dobrych info.Boo hoo!
I proszę miedzy bajki włożyć panie Jakubie, że pewna grupa, która ma wcześniej dostęp do info nie zrobi z tego użytku.
Jest to stała praktyka, przynajmniej na naszej giełdzie.
Oczywiście jednym z powodów wyzbywania się w/w jest to, że będą drukowane dalsze opcje.
A tak na marginesie, czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć łopatologicznie, bo jakoś nie kumam, po ile te opcje były zrealizowane, bo mi wyszło po przeliczeniu że około 60 gr/szt na nasze.
Wbrew temu co mi z naszego KOV forum od p.Jakuba wiadomo (tak zrozumiałem), że na pewno nie będą objęte poniżej ceny emisyjnej.
Może mi pan Jakub Korczak wytłumaczy, a jak milczy z powodu nadmiaru roboty, to ktoś biegły z naszego forum byłby uprzejmy napisać jak to konkretnie w KOV z tymi opcjami jest?
Czyli kiedy, komu, ile, za co, dlaczego tak dużo i czy będzie cyklicznie
raz po raz?

A teraz z optymizmem nieco, czy nie uważacie Państwo po tych wszystkich obecnych ruchach inwestycyjnych dr J.Kulczyka, to w powietrzu wisi gdzieś skok na wielką wodę czyli" Energetyczna Grupa Kapitałowa Kulczyk"?sign7
Chciałbym być dobrym prorokiem i to posunięcie mogłoby być doskonałym rozwiązaniem dla rozpędu finansowo-inwestycyjnego dla KOV, bez stałego sięgania po kasę do zubożałego polskiego rynku GPW, rozcieńczanego przez "kapitalistów" od emisji toksy.
Sorry za moje przydługie nieco komentarze oraz dzięki za cierpliwość.:-))

lewsey
0
Wpisów: 137
Wysłane: 22 stycznia 2011 22:00:40 przy kursie: 16,60 zł
A ja sobie pozwolę skomentować Twój post.

Co do Toksów jestem sceptycznie nastawiony. One są jak powietrze. Wiemy,że są, czujemy je ale ich nie widzimy. Nie wiemy do końca czy realizacja zysków na spółce to akurat sprzedawanie właśnie tych akcji.

Masz rację co do naszego rynku i dość często to powtarzasz. Jest płytki jak kałuża w czadzie, a nasz rząd skrzętnie pracując na nasz dobrobyt obcina dopływ kapitału na GPW.
Powtórzę po raz kolejny to co mówiło już wielu, akcji w obrocie jest za dużo. Akcjonariusze KOV mogą kojarzyć się z facetem z reklamy mBanku. Jeśli nasze zwierzęta byłyby klientami DM to też mogłyby mieć akcje KOV. Życzę wszystkim dużych zysków.

Mieszko
0
Wpisów: 431
Wysłane: 22 stycznia 2011 22:30:28 przy kursie: 16,60 zł
Tytan, możesz mi wyjaśnić co jest toksycznego w akcjach KOV-u? Dyskutowaliśmy już o tym wcześniej i chyba nie przeczytałeś wyjaśnień, których udzielił ci p. Korczak. Wydawało mi się, że jasno ci wykazano, że się mylisz opierając swe poglądy na fałszywych przesłankach, i że to zamyka temat.
Szefowie KOV-u płacą za akcje tak jak my wszyscy. Nie dostają ich za darmo. Te pieniądze to kapitał spółki, który pracuje na nas, posiadaczy akcji.

Jakub_AK77
0
Wpisów: 99
Wysłane: 22 stycznia 2011 22:33:54 przy kursie: 16,60 zł
Czy aby na pewno rząd obcina dopływ gotówki na GPW ? Przecież oprócz zmniejszenia składki ma się zwiększyć możliwość inwestowania na GPW przez OFE.

Jak na ma się dokładnie to w liczbach ? O ile zmniejszy się dopływ gotówki do OFE , która wpłyneła by na GPW, a o ile zwiększy się możliwość inwestowania przez OFE na GPW ? Ktoś to liczył dokładnie, czy tylko każdy powtarza polityczny slogan klepany przez dziennikarzy ?

Pzdr

daab007
0
Wpisów: 449
Wysłane: 22 stycznia 2011 22:51:13 przy kursie: 16,60 zł
Cytat:
Najwięcej głosów krytyki słychać ze strony przedstawicieli funduszy emerytalnych. Wskazują oni na znaczące zmniejszenie napływu środków na giełdę. To zrozumiałe, bo mniejsze wpływy do OFE oznaczają mniejszą kwotowo prowizję za zarządzanie. W 2010 roku do OFE trafiło około 22,4 mld zł składek w gotówce. W bieżącym roku bez zmian miało to by być około 24 mld zł. Jeżeli zmiany wejdą w życie od 1 kwietnia, to ostatecznie do OFE trafi około 11 mld zł w gotówce. W 2012 roku ma to być już tylko około 9 mld zł.

Szacuje się, że ze wspomnianej puli, około 8 mld zł rocznie OFE przeznaczały na zakupy akcji. Miniony rok był jednak wyjątkowy ze względu na wielkie prywatyzacje i dlatego OFE na zakup akcji wydały według różnych analiz około 18 mld zł. Aby utrzymać tę aktywność, należałoby kierować całość otrzymanej składki na giełdę. Jest to dopuszczalne dzięki zniesieniu limitów inwestycyjnych, ale w praktyce mało realne, aby OFE wystawiały całość nowych środków na ryzyko rynku akcji.

Źródło

Tutaj ciekawa dyskusja na ten temat..
I never think of the future - it comes soon enough.
A. Einstein
Edytowany: 22 stycznia 2011 22:51

lewsey
0
Wysłane: 22 stycznia 2011 23:24:03 przy kursie: 16,60 zł
Jakub_AK77 napisał(a):
Czy aby na pewno rząd obcina dopływ gotówki na GPW ? Przecież oprócz zmniejszenia składki ma się zwiększyć możliwość inwestowania na GPW przez OFE.

Jak na ma się dokładnie to w liczbach ? O ile zmniejszy się dopływ gotówki do OFE , która wpłyneła by na GPW, a o ile zwiększy się możliwość inwestowania przez OFE na GPW ? Ktoś to liczył dokładnie, czy tylko każdy powtarza polityczny slogan klepany przez dziennikarzy ?

Pzdr

Jeśli jako argumentów potrzeba Ci liczb to proszę bardzo:) Kolega post wyżej dał Ci przykład, a ja mam zamiar podać kolejny.

Załóżmy dla łatwego obliczenia, iż 7,3% to 730 zł. OFE może inwestować max 40% środków.

730x0,4=292 zł

Gdy składki będą wynosić 2,3%(230zł). Są plany by limit zwiększyć z 40% do 90%.
230x0,9=207 zł

292zł-207zł=85zł

85/292=0,29
0,29x100%=29% Jeśli OFE wpłaciły w 2010 roku 8mld zł to:
2 mld zł wpłyną za okres styczeń-marzec i 4,26mld zł za okres kwiecień-grudzień. 6,26 mld zł wobec 8 mld zł to chyba jest różnica.(założyłem, że OFE w pełni wykorzystają możliwość inwestowania środków na giełdzie)

Mam nadzieję, iż w wyczerpujący sposób udzieliłem Ci odpowiedzi.

Poniżej źródło na podstawie, którego wykonałem obliczenia.

P.S. Dziękuję za wychwycenie błędu. Późna pora, emocjonujący dzień i mózg zgnił.

gospodarka.gazeta.pl/Gielda/1,...
Edytowany: 22 stycznia 2011 23:45

Krzysiek9
0
Wpisów: 706
Wysłane: 22 stycznia 2011 23:33:43 przy kursie: 16,60 zł
Lewsey, drobna korekta odnośnie ostatniej linijki obliczeń. Podając o ile procent zmniejszy się dopływ gotówki do OFE powinieneś wziąć wartość obecną czyli 292zł jako wartość wyjściową:

85/292=0,29
0,29x100%=29%

Pozdrawiam

Tytan
0
Wysłane: 23 stycznia 2011 00:45:30 przy kursie: 16,60 zł
Jakub AK77
Pieniądze mają wpłynąć do ZUS nie do OFE i przez to nie na giełdę.

Mieszko
Policz ile za ostatnie opcje KOV 200tyś.szt podwyższono kapitał KOV, wyjdzie ci cena za sztukę.
Może się mylę, ale jestem wyjątkowo wyczulony na opcje za sprawą wielu finansistów o tym mówiących przy różnych okazjach.

Cały światowy kryzys wziął się nie z nietrafionych kredytów, bo wszystkich bankierów należałoby odesłać do lamusa, lecz z powodu drukowania przez firmy wirtualnego pieniądza, czyli toksy (toksyczne akcje, obligacje i inne papiery).
Chińczycy na przykład przestali nabywać amerykańskie papiery (bardzo ograniczyli) uważane za wartościowe, w rzeczywistości były to toksy, bo gdy kupowali, to firmy USA dodrukowały nowe.
Cała ekonomia Anglo-Amerykańska stoi na glinianych nogach.
Jest nastawiona na lichwę, nakręcanie spirali cen surowców przez nominowanych, drenaż słabszych i rabunek światowych złóż, zadłużanie państw (nawet bardzo bogatych w surowce) np. Brazylia i wiele innych) i wiele innych grzechów głównych.
Co to za szkoły ekonomii, co za bandy ekonomicznych niedouków, co cyklicznie wywołują światowy kryzys.
Daje to wiele do myślenia.
Lecz to nie to forum na którym by o tym szerzej mówić.

Ja w swoim poście dałem dość konkretne pytania, bo coś mi nie gra z tymi opcjami, na dodatek dziwnym trafem w oczekiwaniu na dobre info: mamy realizację opcji.
Po ile za sztukę zapytałem?
Jak to jest w KOV z tymi opcjami i odpowiedz punkt po punkcie, a nie ogólnie że jest dobrze i nie mam racji. Wyjaśniane mi to było, fakt,ale uważam że dzieje się coś innego, prosiłem o łopatologiczne wyjaśnienie, które uważam za aktualne.
Po to jest to forum by być dociekliwym, by nic nie umknęło naszej uwadze.
Jak dokładnie nie wiesz to proszę nie odpowiadaj, może inni wiedzą więcej.
Ale dzięki i za to:-))

Jeden z forumowiczów napisał; że wiemy o toksach że są, ale czy za nie są realizowane zyski?
Kto ma wątpliwości niech zajrzy sobie w informacje giełdowe PEKAO SA na rożnych forach.
Wyraźna kpina z akcjonariuszy, którzy ulokowali tam swoją kasę.
Tam na żywo, permanentnie i bez ogródek jest wręcz przykładnie zaprezentowana produkcja toksy wraz z realizacją i na bieżąco pożeraniem zysku.
I dlatego kurs tych akcji gnije od 1.5 roku, przy systematycznej grze toksami na służbie osób mających dostęp do informacjipuke

lewsey
0
Wysłane: 23 stycznia 2011 10:38:26 przy kursie: 16,60 zł
lewsey napisał(a):
A ja sobie pozwolę skomentować Twój post.

Co do Toksów jestem sceptycznie nastawiony. One są jak powietrze. Wiemy,że są, czujemy je ale ich nie widzimy. Nie wiemy do końca czy realizacja zysków na spółce to akurat sprzedawanie właśnie tych akcji.(...)

Tytan chodziło mi o tę konkretnie spółkę. Oczekujesz rzetelnych informacji a operujesz ogólnikami. Fakt, iż 5% Polaków za granicą kradnie, nie znaczy że ka żdy Polak to złodziej. To samo dotyczy "toksów". Wszystko jest zapisane w prospekcie emisyjnym(przeczytałeś go?)Rozumiem Twoją frustrację i masz wiele racji, ale jest to forum KOV i skupmy się wszyscy na informacjach dotyczących właśnie TEJ spółki.

Robson128
PREMIUM
3
Wpisów: 140
Wysłane: 23 stycznia 2011 11:53:22 przy kursie: 16,60 zł
Witam.TYTAN ma 100% rację.Wszystkie opcje,warranty,rolowane kredyty i inne instrumenty pochodne na całym świecie nazwano "WIRTUALNYM KAPITAŁEM-tzw DERYWATY" z dziwgnią zazwyczaj 1:10,który oderwał się od rzeczywistej gospodarki.Te wszystkie TOKSY nakręciły cały świat,a jak wiemy pieniądz nie śpi,jedna giełda się zamyka,druga otwiera.Wszystko było pięknie i zarabialiśmy papierowe pieniądze dopóki,dopóty ktoś powiedział SPRAWDZAM i okazało się,że nie ma tej kasy SĄ WIRTUALNE TOKSY.Dotyczy to również firm,które chcąc pozyskać tani kapitał rozlicza się i motywuje OPCJAMI-TOKSAMI,które następnie nam oddają przy możliwie dowolnej okazji,w ten sposób zwiększając kapitał własny,niekoniecznie nasz.Jeśli chodzi o OFE,to czy mają mniej ,czy więcej kasy,to i tak zainwestują tam i w tą spółkę ,gdzie mogą zarobić,a nie tam gdzie my chcemy.NAJWAŻNIEJSZYM PYTANIEM JEST,CZY SPÓŁKA MA ZYSKI,najlepij nie jednorazowe tylko pojawiające się częściej.Jeśli nie,TO NIE MA SZANS NA PRZETRWANIE i powinniśmy wyliczyć jej wartość likwidacyjną tylko w jednym celu:ABY PRZYMIERZYĆ SIĘ DO SPEKULACJI.Pozdrawiam Wszystkich wytrwałych i mam nadzieję,że jesteśmy na etapie inwestorów,bo jeśli zaczniemy być spekulantami na KOV,to trzeba uciekać z TEGO POKŁADU...albo zostaniemy...reindeer

lancet
0
Wpisów: 188
Wysłane: 23 stycznia 2011 11:56:33 przy kursie: 16,60 zł
Rozpatrujecie sprawę opcji i staracie się co poniektórzy wietrzyć podstęp w ich przydzielaniu. Nie bierzecie jednak pod uwagę,że jest to forma zapłaty za wykonaną pracę. Czy lepiej dla spółki byłoby płacenie w gotówce między innymi z naszych pieniędzy z IPO. Będzie ich mniej na poszukiwania. Dodatkowo przecież otrzymujący te opcje symbolicznie za nie płacą. Te pieniądze ,małe bo małe, ale pracują na spółkę. To nie są biedni ludzie, którzy nie mają "co do garnka włożyć" i nie są ograniczeni umysłowo by nie rozumieć ile mogą zyskać w przyszłości. To są ludzie którzy są najlepiej zorientowani co może czekać ich za ich posiadanie w przyszłości. System motywacyjny jaki został wprowadzony przez kierownictwo, ograniczający pułap do ich sprzedaży, jest wystarczającym zabezpieczeniem. Dyskusję o toksy w przypadku naszej spółki uważam za bezprzedmiotową.

Mieszko
0
Wpisów: 431
Wysłane: 23 stycznia 2011 14:35:25 przy kursie: 16,60 zł
Jeszcze raz apeluję, żeby Ci, którzy tak głośno krzyczą o toksycznych papierach przeczytali to, co na forum na ten temat mówił Jakub Korczak. Nie wiem, czy lenistwo wstrzymuje Was od tego, czy po prostu trzymanie się własnego zdania wbrew faktom rekompensuje brak dowodów.
Być może macie rację odnośnie toksycznych papierów na innych spółkach i giełdach i gospodarkach. Ale nie w odniesieniu do KOV, w takim razie to nie miejsce na dyskutowanie tego tematu tu. Jest wiele innych wątków na temat gospodarki i złych praktyk złych spółek.
EIDT
Spacjalnie dla leniwców poświęciłem swój czas i wyszukałem Wam odpowiedź J. Korczaka:
Cytat:
Wysłane: 17 grudnia 2010 10:13:36 przy kursie: 1,57 zł
Tytan napisał(a):
(długie było o 'toksach')

Pozwolę się z kolegą zupełnie nie zgodzić. Bo jak się coś pisz, to trzeba dobrze sprawdzić... O jakich toksach mówimy w przypadku KOV? Czy spółka kiedykolwiek 'drukowała' akcje/opcje dla pracowników po cenach odbiegających od rynkowych? Oczywiście, że nie. Co więcej, zdecydowana większość opcji z obecnej puli została wyemitowana po cenie z debiutu z IPO, a objęci nią pracownicy/kadra mogą je realizować w dłuższym horyzoncie (1/3 po podpisaniu, 1/3 po roku i 1/3 po dwóch). Czyli to także kadra/pracownicy finansują działalność spółki, prawda? Dodam, że każdy może sprawdzić, ile akcji kadra kupiła w IPO - jedziemy wszyscy na tym samym wózku.
Rozumiem, że z Twojego punktu widzenia mniej toksyczne jest podejście takie, że po prostu płacimy ludziom rynkowe wynagrodzenie w całości w gotówce (bez opcji), a za całość - w związku z tym, że spółka nie ma zysków - płacą akcjonariusze?
Pozdrawiam,
JKorczak /KOV/
Edytowany: 23 stycznia 2011 14:47

Tytan
0
Wysłane: 23 stycznia 2011 15:13:21 przy kursie: 16,60 zł
Dzięki Robson 128.
Trafnie wyłuszczyłeś i uzupełniłeś moją wypowiedź.
Im więcej opcji tym bardziej firma zaśmiecona trefnymi papierami, toksami, którymi obdarza w rzeczywistości nasze portfele, tym większa deprecjacja akcji tej firmy.
Trudniej zapłacić firmie uczciwe pieniądze pracownikom, łatwiej wyprodukować własne wirtualne pieniądze, toksy i na atrakcyjnych warunkach obdarzać nimi swoich ludzi.
A może by tak w ogóle zamiast pensji, to tyko opcje pracownicze?
Jak lancet powiedział, toksy będą pracowały na spółkę?angry3
Sprzedawane na giełdzie akcje za nasze pieniądze, powinny wspierać tylko i wyłącznie inwestycje firmy nic więcej i takie powinny być zasady gry.

Trzeba już teraz bić na alarm , by nie robiono tego na KOV, jeżeli możemy mieć jakiś pośredni wpływ na firmę poprzez wysokiego przedstawiciela Zarządu KOV w osobie p.Korczaka, to bardzo prosimy.
Są przykłady wielu spółek (każdy zorientowany to wie), niejeden z nas skutkami tego procederu został przykro doświadczony, gdzie wielokrotne opcje zupełnie zdeprecjonowały wartość walorów niejednej spółki, pozostawiając w naszym portfelu toksy- toksyczne śmieci.
Pozdrawiam wszystkich wspierających.wave

wojteksn
0
Wpisów: 235
Wysłane: 23 stycznia 2011 18:09:30 przy kursie: 16,60 zł
Panowie choroba petroinvestu chyba za bardzo was dopadła.
czym innym jest danie opcji pracownika (za cenę zbliżoną do rynkowej na dany okres czasu) a czym innym opcje w celu dodruku i zbycia w terminie wymagalności.
Pamiętajcie że pracownik nie musi zgodzić się na ten ruch, a skoro decyduje się przyjąć to wie że na tym zarobi za jakiś czas (do biednych nie należy trzymanie ich przez dłuższy okres czasu przyniesie więcej korzyści niż by dostał żywą gotówkę)
Zanim zaczniecie krytykować politykę spółki i jej pracowników przeanalizujcie inne światowe spółki z tej branży. I przestańcie porównywać to z petrolem, bo jest to denerwujące i nudne.

Robson128
PREMIUM
3
Wpisów: 140
Wysłane: 23 stycznia 2011 18:23:57 przy kursie: 16,60 zł
DLA ROZŁADOWANIA WSZELKICH NAPIĘĆ co na to analitycy ?
Strategia inwestycyjna na 2011 rok.
Na progu 2011 roku indywidualny inwestor przede wszystkim powinien pozbyć się wszystkich papierów dłużnych przynoszących dochód według stałej stopy procentowej. Ucieczka od papierów skarbowych i lokat bankowych w świetle przyspieszającej inflacji i rosnących stóp procentowych będzie po prostu elementem polityki ochrony kapitału. Należałoby też pomyśleć o realizacji zysków na rynku akcji, choć pierwsze dwa kwartały powinny być jeszcze pomyślne dla giełdowych indeksów. Wykorzystywanie głębokich korekt do wejścia w akcje może się okazać strategią bardzo opłacalną, choć równocześnie szalenie ryzykowną. Mimo czającej się za rogiem recesji powinien to być też dobry rok dla surowców przemysłowych. Według specjalistów ankietowanych przez agencję Bloomberga na nadzwyczajne zyski mogą liczyć posiadacze srebra, cyny i palladu. Eksperci z Goldman Sachs do tej listy dodają
ropę, miedź, bawełnę, soję i platynę.

MaximusMinimus
0
Wpisów: 344
Wysłane: 23 stycznia 2011 18:41:37 przy kursie: 16,60 zł
Tematem na czasie na pewno są odwierty Lempuyang-1 i Lukut-1, więc chciałbym trochę odświeżyć ten temat.

www.kulczykoilventures.com/fil...

Prezentacja z listopada daje nam najwięcej informacji na temat tych odwiertów.

Na stronie 11 owej prezentacji jest wyraźnie napisane, że wstepne dane z Lukut-1 są podobne do tych uzyskanych z pola Bubut. Więc widać tam porównanie dwóch wire logów (lukut i bubut-3), które nam mówi, że strefy węglowodorowe mają potencjał około 22 mln stóp sześciennych dziennie (zsumowane gas rates z wireloga bubut-3). Jak na moje obliczenia to 2,5 raza więcej niż cała Ukraina do tej pory.

Na stronie 13 owej prezentacji mamy porównanie dotyczące Lempuyang-1 i Bubut-3 i jeżeli wzielibysmy pod uwagę analogiczną relację tych wirelogów co na stronie 11, to mamy do czynienia z odwiertem wartym ok. 36,5 mln stóp sześciennych gazu dziennie. Dla porównania dodam, że cała Ukraina na tę chwilę to około 8 milionów scf/d.
Być może gaz nie jest tak sexy jak ropa, ale wolumen mówi sam za siebie. Nie znam azjatyckiej stawki za gaz, ani opłat koncesyjnych (tutaj przydałałaby się nam pomoc Pana Jakuba). Wszelkie dalsze obliczenia zostawiam waszej fantazji.

Mam jeszcze jedno spostrzeżenie, które mi umknęło gdy wcześniej przeglądałem prezentacje.
Otóż na stronie 6. jest zaznaczona formacja tektoniczna "Belait Anticline" (pomarańczowa przerywana linia). Zauważcie, że badania sejsmiczne 3d objęły tylko tereny tej formacji, a 3 spośród 4 odwiertów znajdują się wzdłuż tego pasa. Co więcej znajdują się na jego końcach, co wg mnie może mieć pewne znaczenie dla przyjętej strategii badań.

Jeżeli macie jakieś inne spostrzeżenia to wrzucajcie. Temat o wiele przyjemniejszy niż narzekanie na te niezliczone ilości toksów, którymi dyrektor KOV ma zamiar w piątek zalać naszą giełdę, bo chłop pilnie potrzebuje pieniędzy na życiebinky

Krzysiek9
0
Wpisów: 706
Wysłane: 23 stycznia 2011 20:33:15 przy kursie: 16,60 zł
Maximus fajnie, że zwróciłeś uwagę na ten temat.

Porównując do odwiertu w złożu Bubut mamy zatem teoretycznie 58,5mln cf/d

Biorąc pod uwagę udziały KOV w tych złożach wynoszący 40% mamy 23,4mln cf/d dla samego KOV.

Jeśli chodzi o cashflow to niestety nie doszukałem się ile wart jest gaz w Azji ale przyjmując, że wartość 7,6USD za 1000cf gazu (Ukraina) jest wartością choćby zbliżoną co do rzędu wielkości jeśli mówimy o przychodach pieniężnych netto ze sprzedaży gazu to mamy:

a) Dla odwiertów Lukut-1 i Lempuyang-1 cashflow rzędu:

58,5mln cf/d * 7,6USD/1000cf = 445,36 tys USD / d

w skali roku: 162,56 mln USD

b) na same udziały KOV:

23,4mln cf/d * 7,6USD/1000cf = 177,84 tys USD / d

w skali roku: 64,91 mln USD

Biorąc pod uwagę, że sprzedaż gazu zapewniająca cashflow na poziomie 160mln USD dla wszystkich 3 partnerów z bloku L zapewnia to pokrycie realizacji kolejnych odwiertów, które w następnych latach mogą jeszcze zwielokrotnić zyski.

Stąd pytanie do Pana Jakuba...

Czy nie bardziej opłacalne było by zainwestowanie pewnych pieniędzy w jak najszybsze podłączenie tych odwiertów do sieci gazowej w Brunei i finansowanie dalszych prac w Brunei nie tylko z kredytów czy emisji akcji ale z własnego cashflow wszystkich 3 partnerów? Jakie są przesłanki do tego aby tak długo czekać z uruchomieniem produkcji na tych odwiertach (chyba rok 2014). Czy stanowisko KOV i/lub jego partnerów w sprawie terminów rozpoczęcia produkcji w przypadku pozytywnych wyników testów Lempuyang i Lukut (np na poziomie odwiertu na złożu Bubut) może się zmienić?

Dlaczego w Syrii planowe wydobycie może rozpocząć się już w następnym roku po ukończeniu pierwszych dwóch odwiertów? Czy jest to związane z kosztami budowy infrastruktury? Brunei to dżungla a Syria to pustynia? Czy może jest to podyktowane tym ,że Syria ma potencjalnie tak duże złoża, że rozpoczęcie wydobycia od razu z pierwszych udanych odwiertów przyniesie oczekiwany stosunek przychodów do kosztów budowy infrastruktury przesyłowej a w Brunei potrzeba jednak kilku odwiertów aby opłacało się podłączyć kilka naraz?

Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź.

Redface
PREMIUM
0
Grupa: Emitent
Wpisów: 391
Wysłane: 24 stycznia 2011 09:54:40 przy kursie: 17,00 zł
Witam Forumowiczów.
Przepraszam za milczenie ostatnio na forum, dwa tygodnie temu byłem w Kanadzie, ostatni tydzień na urlopie (mam nadzieję, że zostanie mi to wybaczone; rodzina miewa swoje prawa).
Widzę, że na forum udziela się spora nerwowość, poczekajmy proszę jeszcze trochę cierpliwie na info z Ukrainy (O-8 napotkało na drobne problemy techniczne, stąd brak info) i później z Brunei (sam niecierpliwie czekam).
W kwestii opcji - trochę mnie ten temat irytuje, bo gdybyście poczytali prospekt emisyjny, wszystko byłoby jasne - polecam strony 225-227, gdzie są szczegóły wszystkich programów opcyjnych.
Powiem tak - jakie toksy? Pracownicy spółki zawsze obejmowali opcje po cenie rynkowej, nigdy z dyskontem. Nigdy za darmo. Średnie ceny wykonania opcji z przeszłych programów opcyjnych wahają się w przedziale 0,59U$ - 0,69U$. Ostatni program, którego i ja jestem uczestnikiem, ma cenę realizacji 1,89zł - jak z IPO. Ostatnio realizowane transakcje dotyczyły akcji objętych w programach z lat 2004-2005. Historyczne ceny Loon na TSX-V można łatwo sprawdzić.
Pozdrawiam i proszę - jeśli można - o przypomnienie pytań, które pozostały bez odpowiedzi podczas mojej nieobecności na forum.
JKorczak /KOV/

kastalto
0
Wpisów: 434
Wysłane: 24 stycznia 2011 10:26:12 przy kursie: 17,00 zł
A to w takim razie się przypomnę P. Jakubowi z moimi pytaniami:

w prezentacji na roadshow - strona 37 - na wykresie wygląda na to że planuje się już znaczące wydobycie w Syrii w 2012 podczas gdy znacznie bardziej zaawansowane prace w Brunei znajdują odzwierciedlenie w produkcji dopiero w 2014. Dlaczego nie odwrotnie?

drugie dotyczy prognozy ze strony 37 - załóżmy że wydobycie bedzie tak się kształtować - jakie KOV założył potrzeby kapitałowe na lata 2011-2014 aby ten scenariusz zrealizować?

Pozdrawiam

Exar
11
Wpisów: 336
Wysłane: 24 stycznia 2011 14:15:59 przy kursie: 17,00 zł
Redface napisał(a):
Witam Forumowiczów.
Widzę, że na forum udziela się spora nerwowość, poczekajmy proszę jeszcze trochę cierpliwie na info z Ukrainy (O-8 napotkało na drobne problemy techniczne, stąd brak info)

Jeśli są to tak nieznaczące problemy, że nie zasługują na oficjalny komentarz to dlaczego opóźniają wyniki? Coś mi nie teges.
Szczerze to wolałbym w chwili obecnej oficjalny newsletter na stronie KOV, regularny co tydzień albo dwa, z krótką informacją, 'wiercimy, jest dobrze, jest problem, jaki, dlaczego tak a nie inaczej'.
Przejściowe problemy z odwiertem ujawnione oficjalnie z pewnością nieco przetasowałyby akcjonariatem ale tylko do bardziej cierpliwego.A tak to sobie spekulujemy coraz bardziej jak to będziemy bogaci albo i nie.
Jest brunei, jest syria, jest ukraina - jest o czym pisać i nikt nie oczekuje esejów, dwa zdania na bieżący temat wystarczą.

EDIT: btw ładny baton na 1.70 poszedł
Edytowany: 24 stycznia 2011 14:23

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE SERINUS

74 75 76 77 78

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,503 sek.

krwhzowd
hdlahijd
buxavpnh
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 827,68 zł +384,14% 96 827,68 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
jtnbqpcu
qvjcggow
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat