PARTNER SERWISU
egmsanrv
20 21 22 23 24

IMMOEAST [IEA]

bB86
1
Wpisów: 744
Wysłane: 19 marca 2009 20:47:30 przy kursie: 3,98 zł
jakbys mial to bys wywalil.. hmmm....

rozumiem ze dlatego ze mialbys niesamowite +20%? :D
• Diehard modern value investor (with a Mungerish twist) ;) •

gre
gre
0
Wpisów: 30
Wysłane: 19 marca 2009 21:26:03 przy kursie: 3,98 zł
streszczenie obszerniejszego info

Doradcy finansowi uznają pozwy grupowe o błędy w doradztwie za niedozwolone.
Każda sprawa powinna zostać odrębnie przeanalizowana.

I dalej ... związek doradców finansowych uwaźa tego typu pozew za nie prowadzący do celu; chodzi o planowany proces przeciw funduszowi AWD, ktoremu grupa 6500 klientów zarzuca błedy popełnione podczas rekomendacji kupna IEA no i, spowodowane następnie drastycznym spadkiem kursu, straty.

Padają stwierdzenia o wzbudzaniu nadziei, które pozostaną niespełnione, o braku przesłanek do prowadzenia tego typu pozwu i przekonaniu o odrzuceniu pozwu przez sąd.

Tego typu pozwy są możliwe w przypadku gdy szkoda powstałaby wskutek tej samej przyczyny. Jako przykład podana jest tocząca się sprawa przeciw Deutsche Telekom - błąd w prospekcie emisyjnym spowodowal straty u wielu inwestorów, oraz proces przeciwko Daimler-chrysler, gdzie złamano obowiązek informacyjny w sprawie ustąpienia J. Schremppa.

W przypadku doradztwa inwestycyjnego kaźdy przypadek musi być zbadany z osobna, jak były prowadzone rozmowy etc. Powoływanie się na mylne określenia w umowach jest niewystarczające. Konsekwencją odrzucenia pozwu grupowego będą tysiące oddzielnych pozwów, co dodatkowo wiąże się z ryzykiem finansowym.

Dalej następuje obrona całej branży finansowej, w której nie ma więcej "czarnych owiec", niż w innych, zwłaszcza wobec zbliżającej się nowelizacji ustawy o doradztwie fiansowym.

Powinno wystarczyć ... tyle )

aha, ja trzymam nie tylko kciuki, ale też papiery IEA od 2,40

Pozdro

Alexey
0
Wpisów: 489
Wysłane: 19 marca 2009 22:48:22 przy kursie: 3,98 zł
hmmm... Think
to chyba przyszedl TEN DZIEN hello1
jesli jutro rano w ogole otworza szybko u nas, to dotankuje kazda ilosc (na jaka mnie stac)
swoja droga: bardzom ciekaw pierwszych 4 minut handlu. dokladnie 4 minut. bo na ATX fixing zaczyna sie o 9.00, a pierwsza transakcja jest o 9.04. oczywiscie z karnetu wiedenskiego przez te 4 minuty bedzie mozna cos wyczytac. ale naprawde - to bedzie ciekawe.
PS zacny bB86 na forum Parkietu podal, ze we Frankfurcie, gdzie zamykaja pozniej, dojechali do 1,05 EUR. co prawda na minimalnych jak zwykle tam (w wypadku IEA) obrotach. ale to tez cos znaczy...
In the name of all that which does not suck!

wewa
0
Wpisów: 9
Wysłane: 19 marca 2009 22:59:52 przy kursie: 3,98 zł
media.stockwatch.pl/data/2009/...

No poszli ładnie, przebili marcowe opory na wcale niemałych obrotach, Szkoda, że u nas tak niemrawo

To mój pierwszy wykres wklejony na Forum. Nie wiem jak można to zrobić czytelniej i prościej

kliknij, aby powiększyć
Edytowany: 19 marca 2009 23:37

bB86
1
Wpisów: 744
Wysłane: 19 marca 2009 23:05:08 przy kursie: 3,98 zł
Alexey napisał(a):
hmmm... Think

dzien jak co dzien ;)
• Diehard modern value investor (with a Mungerish twist) ;) •

ferit
0
Wpisów: 262
Wysłane: 19 marca 2009 23:40:36 przy kursie: 3,98 zł
ciekaw jestem jutrzejszego otwarcia, ale możliwy jest scenariusz jak to już raz było +70%... no nic trzeba kaske na DT szykować i jeszcze zostawić pakiet na longa

Alexey
0
Wysłane: 20 marca 2009 09:05:56 przy kursie: 4,92 zł
zdazylem dopakowac po 4.27-4.30, uff king
Edytowany: 20 marca 2009 09:09

TheBlackHorse
1
Wpisów: 1 410
Wysłane: 20 marca 2009 10:24:39 przy kursie: 4,92 zł
Gratuluję PanowieApplause , sam wywaliłem trochę wcześniej. Teraz już nic nie dobieram, za wysoko.
You can't judge a fish by lookin' in the pond
You can't judge right from looking at the wrong
You can't judge one by looking at the other
You can't judge a book by looking at the cover
Oh can't you see, oh you misjudge me
I look like a farmer, but I'm a lover!

Alexey
0
Wysłane: 20 marca 2009 10:35:23 przy kursie: 4,92 zł
mi sie zdaje, ze to jeszcze nie koniec zabawy... 1,05 dotkna na pewno. ale nie wiem czy jednak nie rozjada.

PS z wyjatkowa jak na siebie chyzoscia IEA zdementowalo pogloski o propozycji Apollo. Liar

ferit
0
Wysłane: 20 marca 2009 10:51:58 przy kursie: 4,92 zł
Jestem ciekaw głębokości korekty.... i czy już w poniedziałek nastąpi
te dementi rzeczywiście jakoś w expresowym tempie wydane... jeśli coś jest w tym prawdy to i tak przyszły tydzień wyjaśni, przecież jeśli wszedł to te progi co 5% i terminy ujawnienia na ATX;
żałuję braku konsekwencji, bo zaczynałem na tej spółce od 30.12 po 1,86

Jarbas
0
Wpisów: 1 169
Wysłane: 20 marca 2009 11:51:15 przy kursie: 4,92 zł
Alexey napisał(a):
hmmm... Think
jesli jutro rano w ogole otworza szybko u nas, to dotankuje kazda ilosc (na jaka mnie stac)

Wiesz... czasami mam takie coś że umiem wyłapać kto "ma nosa" albo konkretne do decyzji argumenty. Miałeś, dzięki... Jade na tym od rana ale nie zostane na weekend bo ruszyłem kase z debetu ;)

Alexey
0
Wysłane: 20 marca 2009 14:07:45 przy kursie: 4,92 zł
Jarbas napisał(a):
Alexey napisał(a):
hmmm... Think

Wiesz... czasami mam takie coś że umiem wyłapać kto "ma nosa" albo konkretne do decyzji argumenty. Miałeś, dzięki... Jade na tym od rana ale nie zostane na weekend bo ruszyłem kase z debetu ;)

dzieki love4
patrze na wykres tej spolki od 20 zlotych, a akcjonariuszem z przerwami jestem od 15 binky
najpierw stracilem maly samochod, w szczycie to byl sredni samochod. potem odegralem sie, ze spooorsza nawiazka. i rzeczywiscie, chyba jakos mam nosa do tej spolki. choc gram w sposob daleki od optymalnego, oj daleki. no i na takim Parkiecie jest paru wymiataczy od IEA o wiele lepszych ode mnie.
swoja droga to mamy jeszcze 2 godziny do zamkniecia u nas i prawie 3,5 na ATX. ciekawym co bedzie. czy stac ich na jeszcze jeden zryw? Think

ferit
0
Wysłane: 20 marca 2009 17:49:18 przy kursie: 4,92 zł
w sumie to jestem zadowolony jak ostatnio kupowałem po 3,67, usrednianie potem.. część wyjąłem na ratę kredytu za mieszkanie :) tak czy siak dzisiaj wysiadłem przy 5,12 tuż przed skokiem na 5,30 i równoważeniem kursu, zresztą i tak musiałem załatwić inne sprawy więc nie chciałem zostawiać papiera na weekend bo korekta się szykuje a lepiej mniej zarobić niż żałować później. Na korekcie odkupię :)

gratuluję tym co mają kaske i trzymają na longa z poziomów listopada czy grudnia 2008 - ja postawiłem sobie za cel spłacać kredyt mieszkaniowy zabawą na giełdzie i odpukać realizuję go od 6 mies i jeszcze trochę odłożyłem.
Ale zastanawiam się nad formą sfinansowania większej (100-200tys) pozycji na long term (min 1 rok)
Edytowany: 20 marca 2009 19:18

ronin
0
Wpisów: 157
Wysłane: 20 marca 2009 18:05:14 przy kursie: 4,92 zł
Czy jest możliwość obserwowania kursu austriackiego na żywo tzn bez opóźnień? Anxious
Lub wykresu? Pray

ferit
0
Wysłane: 20 marca 2009 19:17:00 przy kursie: 4,92 zł
jest jeśli wykupisz sobie taką opcję na http://en.wienerborse.at/

tu jest link do procedury login.wienerborse.at/login?ser...://kurse.wienerborse.at/wbag/wbag_live/start_live_f2.php?LANG=en
Edytowany: 20 marca 2009 19:17

ronin
0
Wpisów: 157
Wysłane: 20 marca 2009 19:46:13 przy kursie: 4,92 zł
Dzięki ferit salute

gre
gre
0
Wpisów: 30
Wysłane: 20 marca 2009 21:04:53 przy kursie: 4,92 zł
hejka,

aż sobie strzeliłem dzisiaj pod ten wzrost 2 japońskie papersleeve Tangerine Dream: Phaedra i Rubycon; od dłuższego czasu brakowało mi zarówno zdecydowanego ruchu na IEA, jak i ... decyzji zakupu brakujących pozycji TD.

Co do korekty, to z tego co widzę "należy" nam się w poniedziałek na otwarciu mała rekompensata za zamknięcie w Wiedniu na poziomie 1,14 e, a już we wtorek raport kwartalny stanu firmy na dzień 31.01.2009.
Wprawdzie przecieków jakichkolwiek brak, i jako optymista rzekłbym, że to dobra wiadomość, że nie ma złych wiadomości, i ten raport powinien utrwalić poziom ceny ok. 5 zeta ( nie jestem AT-owcem, wiec nie spieram się o grosze ), który wprawdzie zawdzięczamy poniekąd spekulacjom nt. wejścia do IEA funduszu Apollo, ale - jak ktoś słusznie zauważyl na forum bankiera - to byłby szybki koniec IEA, bo akurat Amerykanie mogliby potraktować to bardzo krótkoterminowo, czyli sprzedać "srebra rodowe" i powiedzieć bye.

Istotniejsze jest to, że ktoś zupełnie spoza europejskiego kotła dostrzegł potencjał IEA, aczkolwiek dostał szybką ripostę od Zehetnera, a przede wszystkim Friesa: Ok, guys, cieszymy się, ale pokażcie forsę, dużo forsy ;-)

No to miłego weekendu WoDzowi i PT forumowiczom.

Pyrsk !

pio355
0
Wpisów: 237
Wysłane: 20 marca 2009 22:52:23 przy kursie: 4,92 zł
to zdumiewające co się dzisiaj działo z IMMO
byłem gotów, no prawie, i nagle 4,47 a za 2 minuty 4,65 czyli 15% powyżej zamknięcia; w pół godziny 30%; zapamiętam to:))
gratuluję wszystkim mózgom-spryciarzom co kupili bilety
Piękne słowa nie zawsze są prawdziwe, a prawdziwe nie zawsze są piękne...

ferit
0
Wysłane: 21 marca 2009 00:07:53 przy kursie: 4,92 zł
na innych forach to info jest więc i u nas wklejam

IMMOEAST AG dementuje informacje medialne
(2009-03-20 12:21:00)
Raport uniwersalny 30/2009

IMMOEAST AG dementuje informacje medialne
Podstawa prawna: Art. 56 ust. 1 pkt 2 Ustawy o ofercie - informacje bieżące i okresowe
IMMOEAST AG i IMMOFINANZ AG dementują wiadomości przedstawione w kilku mediach w dniu wczorajszym i
dzisiejszym:
Nie są prowadzone i nie prowadzono żadnych negocjacji z Apollo lub z VCP (Vienna Capital Partners)
na temat możliwości przejęcia IMMOEAST.
Ani IMMOEAST ani IMMOFINANZ nie posiada informacji o zamiarze przejęcia IMMOEAST AG przez Apollo lub
VCP.

i drugie w jęz. niemieckim :

www.boerse-express.com/pages/7...

Immoeast: 'Haben nie mit Apollo verhandelt'
Unternehmen weist Medienberichte umgehend zurück
Die Immoeast hat nach eigenen Angaben nie mit dem US-Investor Apollo über einen Einstieg verhandelt. Im Bezug auf heute bzw. gestern in den Medien zu lesende Artikel stellen die Immoeast AG und die Immofinanz AG in getrennten Adhoc-Mitteilungen klar: "Es gibt und gab keine Übernahmegespräche mit Apollo und/oder VCP (Vienna Capital Partners), und uns ist auch keine Übernahmeabsicht von Apollo
und/oder VCP hinsichtlich der Immoeast AG bekannt."

Der niedrige Aktienkurs der Immoeast soll mehrere Einstiegsinteressenten angelockt haben. Darunter soll sich der US-Finanzinvestor Apollo befinden. Er soll laut einem Bericht des morgen erscheinenden "Format" gemeinsam mit den Vienna Capital Partners (VCP) ein Angebot in der Tasche haben.

Dem Bericht zufolge sehen die beiden Investoren den inneren Wert des Immobilienunternehmens bei 2,40 Euro - viel gegenüber dem gegenwärtigen Martkpreis und wenig gegenüber dem ehemaligen Höchstkurs von rund 12 Euro.

Immoeast-Chef Eduard Zehetner soll laut dem Bericht den inneren Wert bei sieben Euro sehen. Der starke Mann hinter Immoeast, der Badener Anwalt Rudolf Fries, sehe einen Deal positiv, wolle aber mehr Geld sehen. "Verschenkt wird nichts", wird er in dem Bericht zitiert.
Edytowany: 21 marca 2009 00:09

ferit
0
Wysłane: 21 marca 2009 00:16:42 przy kursie: 4,92 zł
kolejny tekst dla amatorów
www.wirtschaftsblatt.at/home/b...

Immoeast im Visier der Schnäppchenjäger: Aktie zischt ab
Das Interesse eines großen Fonds liefert enorme Unterstützung für den Kurs der Immoeast - egal ob etwas dran ist, sind sich Analysten einig.

Immoeast soll von Apollo - gemeinsam mit Vienna Capital Partners (VCP) - ein Übernahmeangebot in der Tasche haben. In den vergangenen drei Wochen seien einige Großinvestoren wegen eines Takeovers bei Konzernchef Eduard Zehetner vorstellig geworden. Das Management dementiert Übernahmeverhandlungen. Analysten sehen die Nachricht, dass es Interessenten gebe, positiv. Schließlich zeige das, welches Potenzial in der Immoeast stecke. "Wir nehmen an, dass diese Nachricht hoch spekulativ ist, aber wir gehen davon aus, dass sie dem Aktienpreis einen signifikanten positiven Impuls in den kommenden Tagen gibt", so etwa Igor Muller, Analyst bei Wood & Co in Prag. WirtschaftsBlatt bat Unicredit-Analyst Alexander Hodosi zu einem Gespräch.

WirtschaftsBlatt: Wie sehen Sie die aktuellen Übernahmespekulationen?
Alexander Hodosi: Die Gesellschaft hat sich vom Liquidationsrisiko, das im gewissen Ausmaß im Herbst bestand, weit weg entwickelt. Immoeast zum Preis von 2,4 € wäre ein toller Deal für Apollo. Ich glaube aber nicht, dass sie zum Preis von 2,4 € verkauft wird.

Warum?
Das wird es wohl nicht spielen, da die Gegenparteien ganz andere Preisvorstellungen haben. Aber alleine die Spekulation treibt den Preis.

Warum profitiert der Kurs so enorm?
Man muss sich ansehen, wie viel hinter dem Gerücht steckt, ob das nur ein Versuchsballon ist. Aber auch wenn das so ist: Das Interesse eines großen Fonds liefert eine riesige Unterstützung für das Sentiment gegenüber dem Unternehmen. Die Meldeschwelle wurde ja offiziell noch nicht überschritten. Es könnte aber sein, dass sich der Fonds bereits beteiligt hat.

Was passiert, wenn ein Fonds tatsächlich vor einem Einstieg steht?
Fragen gibt es allerdings genug. Was passiert mit der Immofinanz, wenn sie Ihren Anteil an Immoeast verkauft hat? Die Immofinanz hat dann zwar eine Menge Liquidität, aber nur noch die Immowest (Anm. zwölf Prozent des Immobilienbestandes)

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

20 21 22 23 24

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,234 sek.

brpefngt
fpcqpccy
alunlcwk
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
xtddltwo
rvxcnzcl
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat