PARTNER SERWISU
lewwexeu
8 9 10 11 12

Kiedy szczyt hossy?

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 7 lutego 2011 18:20:09
mathu napisał(a):
Chciałbym was zapytać o kilka faktów, które mogą, ale nie muszą wystąpić przed końcem hossy. Ciekawy jestem, jakie macie zdanie na ten temat.

1) Jak na razie hossa omija małe spółki (przynajmniej w porównaniu z poprzednią), czy te walory jeszcze się obudzą i znowu sWIG80 poleci 300% w górę? Czy to musi nastąpić?

2) Co się stanie, kiedy pęknie bańka surowcowa? Czy to będzie definitywny koniec hossy?

3) Czy koniec hossy może nastąpić bez przesilenia, bez reklam Arki na każdym skrzyżowaniu, bez ataku ulicy?

4) Czy w oparciu o powyższe możemy założyć, że jeśli małe spółki jeszcze nie odpaliły, a ulica ciągle boi się wchodzić, to hossa musi trwać i można trzymać akcje nie oglądając się na nic?

Ad.1. Nie musi to nastąpić, ale moim zdaniem nastąpi z 90% prawdopodobieństwem. Pray
Ad.2. To mnie najbardziej ciekawi, gdyż surowce są pompowane zazwyczaj pod koniec hossy, a teraz od samego jej początku. Think
Ad.3. Przesilenie w jakiejś formie wystąpi, być może inne niż ostatnio przez co możliwe że się je przegapi Eh?
Ad.4. Nie. Obserwuj sytuację i reaguj thumbright
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum
Edytowany: 7 lutego 2011 18:20

mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 7 lutego 2011 18:31:48
1) Właśnie dlatego wydaje mi się, że należy teraz rzucić trendy na średnich spółkach i zbierać do wora małe spółki i czekać, czekać, bo nie wiadomo, kiedy to nastąpi, a jak nastąpi, to będzie nagłe i bardzo silne.

2) To mnie najbardziej dziwi, jeśli ceny surowców polecą na glebę, to oczywiście poleci u nas KGHM, ale czy to nie spowoduje po prostu przepływu kapitału do innych spółek?

3) Jeżeli ulica nie wchodzi, to jednoznacznie wskazuje to na fakt, że poza rynkiem jest ciągle bardzo dużo pieniędzy do wydania na akcje. Pytanie, czy hossa może się zacząć i skończyć całkowicie bez udziału ulicy. Moim zdaniem już niedługo zaczną się pojawiać w prasie artykuły o ludziach, którzy dorobili się na hossie 2009-2010 i to może być impuls.

4) Ja tę hossę traktuję wyłącznie w celach treningowych i w celu akumulacji kapitału na tłuste S-ki. Prawdziwe zarabianie planuję w następnym cyklu love4
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.

Elmer
0
Wpisów: 70
Wysłane: 7 lutego 2011 19:19:57
mathu napisał(a):
3) Czy koniec hossy może nastąpić bez przesilenia, bez reklam Arki na każdym skrzyżowaniu, bez ataku ulicy?

4) Czy w oparciu o powyższe możemy założyć, że jeśli małe spółki jeszcze nie odpaliły, a ulica ciągle boi się wchodzić, to hossa musi trwać i można trzymać akcje nie oglądając się na nic?

Chciałbym zauważyć, że cykl hossa/bessa z lat ~2005/2009 to był pierwszy przypadek w historii Polski kiedy ulica na taką skalę pod presją reklam i z nadzieją na zyski weszła w akcje. Wielu domorosłych inwestorów powiedziało sobie: nigdy więcej giełdy Shame on you . Jak wiadomo czas goi rany, ale czy 2/3/4 lata to jest wystarczająco dużo żeby pogodzić się i złamać przyrzeczenie? Oczywiście na rynek przyjdą (być może już przyszli) ludzie, którzy się nie sparzyli na ostatnim kryzysie, ale czy to wystarczy aby zrekompensować kapitał tych obrażonych na giełdę?Eh?

mathu
0
Wysłane: 7 lutego 2011 19:32:19
Wiesz, ale w ten sposób możesz powiedzieć, że jak ktoś stracił 50% na petrolu, to kończy z GPW. A tak nie jest, ktoś taki ma jeszcze większą chęć się odegrać.
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.

Elmer
0
Wpisów: 70
Wysłane: 7 lutego 2011 20:10:34
Moim zdaniem nie można porównywać jednorazowego klienta funduszu inwestycyjnego do gracza, który spekuluje na petrolu.
Wiadomo, że część "sparzonych" wróci, tylko pytanie czy będzie ich wystarczająco dużo.

mrk
mrk
26
Wpisów: 1 968
Wysłane: 7 lutego 2011 21:01:43
a co myślicie o rynkach wschodzących? wszystkie ważniejsze oprócz Rosji (mam tu na myśli Brazylia, Chiny, Indie, Turcja, Polska) w trendach spadkowych, no może u nas jest jeszcze najlepiej pod tym względem, ale wig20 urósł też najmniej od dna z tego towarzystwa. Macie jakieś pomysły czym to jest spowodowane?

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 7 lutego 2011 21:14:12
1) Ja to tłumaczę między innymi poprzez punkt 3. Nie ma zaangażowania ulicy, co oznacza, że krajowe fundusze akcyjne mają mniej kapitału na inwestycję. Ludzie pamiętają bessę i nie myślą wcale o inwestowaniu. Zagranica natomiast wchodzi w najbardziej płynne spóły z wig20/mwig40. Rozmawiałem kiedyś ze znajomym, inwestował w fundusze akcyjne od 2007, może nawet 2006, nie jestem tego pewien. Mówił, że nadal jest pod kreską, a było to w połowie 2010 roku Angel

Z tego co się orientuję to małe spółki są lepszym barometrem gospodarki i rosną dynamicznie w momencie jej pełnego rozkwitu. Być może ten etap jeszcze przed nami.

Frog, podaj argumenty, inne oprócz tych, że dałeś się ubrać w Helio i Klimę blackeye

2) Wszystko się zmienia, czy nie jesteśmy tego świadkiem? Kiedyś było tak, że niby złoto było bezpieczną przystanią. Teraz surowce rosną wraz z akcjami. Poniżej modelowy cykl rynkowy, pewnie Wam dobrze znany:

kliknij, aby powiększyć

Aktualna sytuacja odbiega od modelowej. Żeby daleko nie szukać: inwestycje w nieruchomości, czy nierosnące stopy (USA).

3) Ja jestem w ogóle sceptyczny co do tego punktu. Widziałem w 2009 nasilenie reklam inwestycji w złoto. Bannery waliły po oczach, na forach pisali, że będą zaraz golić owieczki. A prawda jest taka, że ten kto kupił złoto zarobił, a prawdziwymi leszczami okazała się reszta naganiaczy. W 2010 wałkowany był także silnie Forex. Być może tym razem reklamy będą bardziej wyrafinowane i nie będzie masowej nagonki. Chociaż jak tak się zastanowić głębiej nad ludzką naturą, to ta się nie zmienia. podobno cztery najdroższe słowa na giełdzie to: tym razem będzie inaczej (gratki Doncarlos). Po bańce dotcomów, niespełna 10 lat temu, można było sądzić, że ludzie zmądrzali i będą rozważniejsi. Tymczasem siedem lat później...

Miałem okazję jeździć kilkukrotnie z taksiarzami w styczniu i nie było żadnego zarabiania na giełdzie. Recesja, panie, kryzys i pogoda. Ale ja mieszkam za granicą w jednym z PIGS'ów Angel

Mathu, generalnie jestem technikiem, jak wiesz. Ale ostatnio poszerzam swoje horyzonty i próbuje nowych rzeczy. Jednak patrząc czysto technicznie na cykle hossa/bessa, można zauważyć następujące rzeczy, notuj uważnie Angel

1) dywergencje międzyindeksowe (sp500, nasdaq, russel2000, wig20, mwig40, swig80)

2) dywergencje międzyrynkowe (sp500, dax, wig20, bovespa, inne wschodzące)

3) wąski rynek, tzn. indeksy ciągnięte przez nieliczne spółki; dywergencje ilości spółek pozostających w trendzie wzrostowym do spółek w trendzie spadkowym

Mrk, u nas wcale nie lepiej, bo taka Brazylia i Turcja dawno zrobiły maksy wszechczasów.

Cytat:
Rynki rozwijające się mają za sobą najgorszy tydzień od 2 miesięcy. Międzynarodowi zarządzający obawiają się rosnącej inflacji, dlatego upłynniają papiery parkietów rozwijających się.

pb.pl/a/2008/06/16/Globalny_ka...
Klika się i sprzedaje ;-)
Edytowany: 7 lutego 2011 21:14

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 7 lutego 2011 21:56:01
I jeszcze jedno narzędzie, które pozwoli łatwiej określić czy mamy do czynienia z hossą czy bessą. Wklejałem to na wykresach wielokrotnie, jak WD w końcu rozbuduje wyszukiwarkę postów, będzie to można nawet sprawdzić Angel

Ale jest wielu nowych userów na forum, którzy mogą nie być świadomi, a ja dzisiaj jestem uczynny i przyjaźnie nastawiony do innych ludzi Angel

Chodzi o SMA 15-30 (w zależności od potrzeb) na wykresie miesięcznym. Proponuję sprawdzić WIG20 i SMA15 oraz SP500 i SMA15 / SMA20 salute
Klika się i sprzedaje ;-)
Edytowany: 7 lutego 2011 21:56

Kanoniers
1
Wpisów: 1 075
Wysłane: 8 lutego 2011 11:08:24
mathu napisał(a):
Chciałbym was zapytać o kilka faktów, które mogą, ale nie muszą wystąpić przed końcem hossy. Ciekawy jestem, jakie macie zdanie na ten temat.

1) Jak na razie hossa omija małe spółki (przynajmniej w porównaniu z poprzednią), czy te walory jeszcze się obudzą i znowu sWIG80 poleci 300% w górę? Czy to musi nastąpić?

2) Co się stanie, kiedy pęknie bańka surowcowa? Czy to będzie definitywny koniec hossy?

Jak czyta sie opinie różnych forumowiczów to nie sposób nie dostrzec że każdy ma inną metodą podchodzenia do inwestycji i bardzo dobrze bo bez znaczenia czy ktos opiera sie glównie na AT, AF czy rzucie kością lub intuucji, najwazniejsze jest aby to bylo skuteczne thumbright

1) Musiec nic nie musi ale tak na 80% oceniam prawdopodobienstwo ze tak sie stanie !

2) Ciezko powiedziec ?! Jak jest dobrze to surowce ida w gore , jak jest kryzys to stanowia doskonala alternatywe do tracacego na wartosci pieniadza ?! EVERLASTING HOSSA :)
Zartuje troche ale cos w tym jest ... moze ta banka nie bedzie miala takiego szybkiego konca jak sie niektorym wydaje ?!

3) Moim zdaniem NIE. Atak ulicy jest bardzo waznym elementem kazdej hossy, wiekszosc widze za bardzo wierzy w ludzka rozwage Think
Jako ze psychologia jest jednym z moich glownych narzedzi gry pozwole sie nie zgodzic ale to tylko moja opinia !!
Tlum sie strasznie sparzyl, oj strasznie ale odpowiednia reklama, odpowiednie zobrazowanie tych ktorzy dorobili sie latwych pieniedzy zrobi swoje, dzis jeszcze niektorzy moga sie zarzekac ale podatek od marzen i tak zaplaca tylko kazdy ma inna granice wejscia !!!
Mysle ze na tej hossie jeszcze wiecej ludzi umoczy niz ostatnio !!!

i glowna zasada : Jak fryzjerzy i sprzataczki zaczna grac to bedzie najlepszy sygnal wyjscia thumbright

4) nie ogladanie sie na nic jest przejawem totalnej ignorancji ...
Hossa nie musi wcale trwac !! Trzeba ciagle trzymac reke na pulsie i obserwowac biezace wydarzenia choc napewno nie nalezy panikowac przy kazdym zjezdzie indeksow uwazajac ze to juz teraz :)

wujek_staszek
0
Wpisów: 792
Wysłane: 8 lutego 2011 21:58:21
Na razie to mamy sporo do nadrobienia:

http://tnij.org/kceh
Albo my ich, albo oni Was.
Edytowany: 8 lutego 2011 22:01

robertus
0
Wpisów: 389
Wysłane: 8 lutego 2011 22:19:33
mathu napisał(a):

Też mi się wydawało, że małe spółki są ominięte, sam mam ich kilka i kręciłem nosem jak Blue-chip'y szły do góry, a moje nie.

Ale oto nałożyłem na stooq.pl wykresy na siebie: WIG20 i SWIG80 i niespodzianka!
Patrząc za okres 2-letni oba indeksy wychodzą na remis. Ostatnie pół roku na korzyść WIG20, ale za całe 2 lata nie.

Robertus

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 8 lutego 2011 22:49:46
każdy kolejny szczyt hossy jest wyżej niż poprzedni.
tak więc dopóki wig20 nie przebije 3900, możemy spać spokojnie. blackeye

mathu
0
Wysłane: 8 lutego 2011 23:40:35
robertus napisał(a):
Ale oto nałożyłem na stooq.pl wykresy na siebie: WIG20 i SWIG80 i niespodzianka!
Patrząc za okres 2-letni oba indeksy wychodzą na remis. Ostatnie pół roku na korzyść WIG20, ale za całe 2 lata nie.

80 powinien rosnąć ze dwa razy szybciej.

robertus
0
Wysłane: 8 lutego 2011 23:44:25
A to dlaczego?
Za względu na ryzyko?

mathu
0
Wysłane: 9 lutego 2011 00:21:34
Bo tak rósł poprzednio.

robertus
0
Wysłane: 9 lutego 2011 06:13:08
aaaa blackeye
Ale to chyba trochę za mały argument.
Co prawda historie lubią się powtarzać, ale przydałby się jakieś logiczne wytłumaczenie.
No... jednym mogłoby być to że małe spółki większe ryzyko, więc powinna być też większa oczekiwana stopa zwrotu.

Edytowany: 9 lutego 2011 06:13

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 9 lutego 2011 08:02:14
Prawda jest taka, że na giełdzie w największej mierze zarabia się kosztem innych. Aby móc zarobić potrzebni są inni. Ci inni, czyli "ulica"... Ci co sparzyli łapki na poprzedniej hossie już nie wrócą w większości. Trzeba nowych. A nowi przyjdą jak... urosną :) Trochę jeszcze za mało czasu upłynęło... Jak nie ma ulicy to zarobić jest znacznie trudniej.

Dlatego, albo ta hossa należeć będzie do modelowego cyklu 4 letniego i jest na wyczerpaniu, tylko bessa będzie łagodna, bo spółki się od fundamentów tak mocno nie oderwały, albo będzie jak w poprzednim cyklu przedłużona, czyli składająca się z dwóch cykli, czyli do momentu jak wróci ulica i pociągnie indeksy.

Właśnie indeksy... Nioby swig80 urósł podobnie jak WIG20, ale macie wrażenie, że małe spółki nie... To normalne, bo tak są zbudowane indeksy.... Ciągnie je kilka spółek...
Największy udział(4%) ma Astarta... wzrost od dołka to ponad 1000%! potem Puławy(3,6) około 300%...Intercars(3%) - 400%

Już widać? Tak, tak indeks pociągnęło parę spółek... I co ciekawe wcale nie medialnych. Na forum zainteresowania brak...

Średnia stopa zwrotu z portfela spółek o takim samym udziale w indeksie jest dużo mniejsza, niż stopa zwrotu z portfela ważonego jak w indeksie...

Dlatego już wielokrotnie pisałem, że indeksy kłamią.
Lepiej używać innych narzędzi:

kliknij, aby powiększyć

Pierwszy wykres pokazuje % spółek w trendzie wzrostowym definiowanym z DI i ADX. Niżej jest NH-NL Eldera

Jak widać pierwszym rzucie rosło wszystko, bo to było odbicie po bessie. W drugim(zielony owal) znacznie mniej spółek ciągnęło indeks, ale nadal w okolicy 50%. Dalej to indeksy są robione już tylko wybranymi walorami. WIG20 to KGH mWIG40 to SNS...

A tak wygląda zachowanie portfela, gdzie spółki mają równy udział:

kliknij, aby powiększyć

Made by Zielarz

Dla porównania poprzednia hossa:

kliknij, aby powiększyć

Jak widać też była taka faza, gdzie rósł indeks, a większość spółek spadało... Być może właśnie się w tym miejscu znajdujemy i czeka nas euforyczna ostatnia faza, gdzie rośnie wszystko. Możliwe też, że nastąpi krótka i łagodna bessa.

Edytowany: 9 lutego 2011 08:05

Frog
13
Wysłane: 9 lutego 2011 08:11:26
Cytat:
Dlatego, albo ta hossa należeć będzie do modelowego cyklu 4 letniego i jest na wyczerpaniu...

Szczyty hossy w Polsce - 1994, 2000, 2007.
Gdzie tu cykl 4-letni?
Follow me on Twitter

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 9 lutego 2011 08:17:35
Taki wychodzi średni cykl z indeksu sp500 od początku jego istnienia. O ile mnie pamięć nie myli... Utkwiło mi w głowie, ale ostatnio nie robiłem badań... Poza tym jak zerkniesz nie po szczytach tylko okresach spadków i wzrostów to 1997-1998 masz spadki. Kolejne dołki coraz niżej. Łagodna bessa. Spadek z 18000 do 10000 to nie jest moim zdaniem korekta...

EDIT: Jak przeskalujesz ten okres o koszt pieniądza w tamtym czasie to zobaczyć wyraźną bessę, gdzie i szczyty są coraz niżej.

kliknij, aby powiększyć

Edytowany: 9 lutego 2011 08:32

Frog
13
Wysłane: 9 lutego 2011 08:36:03
Dla mnie cykl wyznaczają szczyty hossy, które miały miejsce w latach jak powyżej.
Spadek w 1998 roku traktuję jako anomalię w cyklu 6-letnim wywołaną kryzysem rosyjskim.
W latach 1997-1998 hossa była w połowie i gdyby nie kryzys rosyjski trwałaby konsolidacja (podobna jaką obecnie mamy na maluchach).
Follow me on Twitter

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

8 9 10 11 12

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,535 sek.

kzwaduau
omsnpwtl
iytthwcm
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
hzxuugwc
iypiyfhy
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat