xpeotgar
Advertisement
PARTNER SERWISU
fhevuasu
86 87 88 89 90
quark62
0
Wpisów: 113
Wysłane: 8 lutego 2011 13:25:12 przy kursie: 18,00 zł
To dlaczego komunikat zawiera nastejące zdanie

Cytat:

"Kierownictwo Wyższego Szczebla KOV zwraca uwagę, że te rozczarowujące wyniki odnoszą się do jednej z dwóch stref objętych programem testowania w odwiercie Lempuyang-1".

Nawet kierownictwo KOV uznaje te wyniki (co prawda cząstkowe) za rozczarowujące. Skoro woda jest normą przy ropie to dlaczego jest to tak rozczarowujące?

Exar
11
Wpisów: 336
Wysłane: 8 lutego 2011 13:26:04 przy kursie: 18,00 zł
pepe1743 napisał(a):
Ja nie wiem czemu niektórzy z was doszukują się jakiś podtekstów i manipulacji, przypomnę że to AED wydało komunikat, a KOV żeby nie wywoływać paniki wśród inwestorów podkreślił iż jest to jedna z dwóch badanych stref( ale przyznał że wynik pierwszej jest "rozczarowujący"). Info jest jasne wyniki pierwszej strefy są rozczarowujące i niech tu nikt z nas nie próbuje się bawić w geologa złożowego, bo to zwykłe dyletanctwo. Samozwańczym geologom mówimy stanowcze NIE.

tylko doprecyzujmy
pierwszej - niżej położonej - są rozczarowujące
drugiej - wyżej położonej - aktualnie są nieznane

czytam o położeniu wody w odwiertach i przychylam się do opinii, że kwestia ostatecznego sukcesu na tym odwiercie jest nadal otwarta

marban76
0
Wpisów: 38
Wysłane: 8 lutego 2011 14:20:10 przy kursie: 18,00 zł
Mam pytanie do bardziej obeznanych. Ile istnieje/istniało czynnych odwiertów na świecie w której zidentyfikowano tylko jedna strefę wydobycia gazu/ropy? Jak wiemy w strefie niebieskiej było wysokie ciśnienie (czego zdaje się nie mówiono o zielonej) więc być może potencjał tej nie zbadanej bije na głowę tą która "rozczarowała".

Krzysiek9
0
Wpisów: 706
Wysłane: 8 lutego 2011 14:32:47 przy kursie: 18,00 zł
rp.pl - KOV ma w Brunei problem z wodą

Konsorcjum firm, które realizuje ten projekt oczekiwało, że w ramach prowadzonych prac uzyska dane dotyczące przepływu gazu ziemnego i kondensatu. Tymczasem w głębszej z badanych stref (o grubości 22 metrów) wykazano duże ilości wody.
– Dziś nie wiemy, czy woda była w tym miejscu wcześniej, czy też przeniknęła z innych obszarów. Jeśli mamy do czynienia z drugim przypadkiem, wówczas dopiero dalsze badania potwierdzą ewentualne występowanie gazu i możliwość wydobywania go na skalę przemysłową – mówi Jakub Korczak, wiceprezes KOV. Dodaje, że na razie nie ma wyników testów płytszej z badanych stref (o grubości 34 metrów). Jak wynika z zapowiedzi spółki, mają być znane na początku przyszłego tygodnia. Dopiero wówczas będzie możliwa pełna ocena odwiertu Lempuyang – 1. Dlaczego zatem KOV podał informację o szczątkowych danych?
– Uznaliśmy, że jest to informacja cenotwórcza. Poza tym komunikat o wynikach dotyczących głębszej z badanych stref podał AED, operator koncesji obejmującej obszar na którym dokonywany był odwiert – twierdzi Korczak. AED, to australijska firma, która posiada 50 proc. udziałów w Bloku L w Brunei. To ona podała pierwsza komunikat o dużych ilościach wody w odwiercie Lempuyang – 1. W efekcie kurs jej akcji na australijskiej giełdzie spadł dziś aż o 17,2 proc. do poziomu 0,36 dolara australijskiego.

No tutaj zdecydowanie obszerniej jest to wyjaśnione.

kereig
0
Wpisów: 198
Wysłane: 8 lutego 2011 14:45:40 przy kursie: 18,00 zł
No fakt, to jakoś wyjaśnia dlaczego podano te informacje do wiadomości. O ile dobrze zrozumiałem, to zastanawiają się czy te duże ilości wody są rzeczywiście w tej warstwie, czy może w wyniku wywiercenia otworu i przez to zmniejszenia ciśnienia woda podciekła z jeszcze głębszych warstw? A czy może ktoś napisać na jakiej głębokości znajduje się ta warstwa?

Krzysiek9
0
Wpisów: 706
Wysłane: 8 lutego 2011 14:50:59 przy kursie: 18,00 zł
Pink Zone - 3073m-30132

na podstawie prezentacji strona 12-13

Gas kick jest zaznaczony w
a) strefie zielonej - znajdującej się poniżej testowanej strefy różowej oraz
b) w strefie niebieskiej - znajdującej się powyżej testowanej strefy różowej.

Pytanie do Pana Jakuba

Dlaczego nie testowano strefy zielonej, w której nastąpił silny wypływ gazu?
Edytowany: 8 lutego 2011 14:57

marban76
0
Wpisów: 38
Wysłane: 8 lutego 2011 14:51:41 przy kursie: 18,00 zł
Diagram Lempuyang-1
Na diagramie str.3 widać że Gas Kick był w zielonej chociaż nie wiem jak interpretować cały szereg Gas Show w różowej. Ktoś wyjaśni?

lewsey
0
Wpisów: 137
Wysłane: 8 lutego 2011 15:33:27 przy kursie: 18,00 zł
sicc napisał(a):

lewsey w związku z tym co po tym wnosisz? Wydaje się, że będzie dobrze, czy na siłę siebie pocieszamy ?

Ja się nie znam na geologii złóż i wiem tylko tyle ile nauczyłem się na studiach.
"Jak dotąd wyniki testów niższej strefy
wykazują obecność dużej ilości wody, co jestnajprawdopodobniej spowodowane słabą izolacją strefy wyższego ciśnienia (potencjalnie wody)znajdującej się poniżej testowanych interwałów. Kolejne działania będą ukierunkowane na ustalenie
źródła wody i jej negatywnego wpływu na możliwość ustalenia obecności węglowodorów w badanej
strefie. W tym celu operator zamierza

Jeszcze nie wiadomo do końca z czym mamy do czynienia. Przypuszcza się, iż to woda podścielająca. Szukałem informacji na temat skał w jakich wykonano odwiert i nie znalazłem nic. Albo źle szukam albo nie dowidzę. Jeśli ktoś ma informacje to niech podeśle mi link na skrzynkę PW. Gdyby okazało się, że woda jest wodą podścielającą i zwierciadło stabilizuje się znacznie ponad strop warstwy gazu to mamy problem. Na temat samego wydobywania gazu z takiego otworu niech wypowiedzą się ludzie, którzy doświadczyli tego w praktyce, nie w teorii.

Tytan
0
Wpisów: 464
Wysłane: 8 lutego 2011 16:11:38 przy kursie: 18,00 zł
lewsey, mam pytanie.
Jeżeli istnieje tam woda, powiedzmy międzyzłożowa,
i wykonano prawidłowe wiercenie,
oraz wykonano prawidłowo (uszczelnienie)przez orurowanie.
To skąd niezadowolenie firmy że natrafiono na wodę,
która w zasadzie w dużej większości złóż na dnie być powinna?
Tym stwierdzeniem jestem zaskoczony.Eh?
Również woda może być na dnie i nad warstwą ropy
i gazu, oddzielona jakąś strefą warstwy izolacyjnej np. skałą.
Natomiast jeżeli wiercenie lub uszczelnienie jest nieprawidłowe,
podejrzewam że tak się mogło stać,
to złoże może zostać zalane wodą i bezpowrotnie utracone.
Czy jest to prawdopodobne?
Pisano o wyrzuceniu wiertła przez ciśnienie,
może właśnie woda wtedy zrobiła swoje?
Myślę że jak spartolili robotę,
to sam Kulczyk się o tym nie dowie.
A tak między nami, to coś za długo czaili się do wykonania tych ekspertyz?Think
Jeżeli ropa została przypuszczalnie stracona,
to może to dotyczyć również złoża gazu?
Dzięki jak znajdziesz chwilkę i odpowiesz. P.P.

lewsey
0
Wpisów: 137
Wysłane: 8 lutego 2011 16:23:10 przy kursie: 18,00 zł
Jeśli mielibyśmy do czynienia z wodą między złożową, której dopływ zostałby prawidłowo zabezpieczony to słuch by o niej zaginął, przynajmniej na jakiś czas. Najprościej jest tą sytuację wytłumaczyć na przykładzie studni. Gdy czerpiemy z niej wodę a jej dopływ jest mały do często i przez długi czas będziemy oglądać suche dno. Nie wiemy jeszcze nic o tej sytuacji. Gdy zostanie ustalone pochodzenie wody i jej ilość dopływająca do źródła wtedy można ocenić co dalej z naszą strefą.

Już po północy napisałem, że mogli to chłopaki zepsuć pracując w pośpiechu. Jeśli jednak wykonali wszystko zgodnie z procedurami to jedynym źródłem wody może być warstwa wodonośna pod złożem.
Edytowany: 8 lutego 2011 16:24

hazard
0
Wpisów: 86
Wysłane: 8 lutego 2011 19:05:43 przy kursie: 18,00 zł
"No i skończyło się rumakowanie"

z punktu widzenia PR (i z naszego jako akcjonariuszy) sprawa wygląda... nerwowo tzn. w Brunei jeszcze nie zdążyli odnieść sukcesu a już jest pierwsza porażka ("rozczarowanie" jak kto woli).
Dlaczego tak mówię?

Głównie dla z powodu którego nie chcemy pamiętać tzn. Lempuyang-2 -> skoro konsorcjum od razu zdecydowało iż następnym odwiertem będzie ciąg dalszy zabawy w Lempuyang, mimo tego że Lukut był pierwszy. Jeśli chodzi o testy Lempuyang także był numerem 1 i to w jego kontekście prezentacja KOV Road Show mówi o "małej instalacji (zawierającej separator a później kompresor)". Z resztą jeśli spojrzycie na prezentację to widać tam też szacowane potencjały obu studni to zdaję się że pośród tych odwiertów to właśnie Lempuyang-1 miał być naszym "savety heven"... a tak na razie zamiast wielkiego wybuchu mamy wielką wodę.

Oczywiście - dla wodnych entuzjastów trzeba dodać że jest jakaś tam szansa że z tej części odwiertu da się coś wydobywać, że przy odwiercie/wybuchu uszkodzili coś czego nie chcieli i da się sprawę odkręcić, ale osobiście nie liczyłbym na to (to nie jest kilku metrowa studnia pod domem do której mamy swobodny dostęp i w razie czego możemy zwykłą pompą wypompować wodę i zrobić z dnem co nam się rzewnie podoba tylko kilku kilometrowa dziura w ziemi z którą każdy dzień problemów słono kosztuje).

To wcale nie znaczy że Lempuyang-1 musi być nie opłacalny, za mały etc. ale patrząc na prezentacje jego potencjał zmniejszył się pewnie jakieś 20%+. Jednym słowem czekają nas dość nerwowe dni, i mamy o 1 szanse mniej na dobre wiadomości, ale cóż - C'est La Vie.

Pozdrawiam,

Mieszko
0
Wpisów: 431
Wysłane: 8 lutego 2011 19:48:50 przy kursie: 18,00 zł
Hazard - zanim spiszemy Lempuyang na straty, musimy się dowiedzieć, że wyżej też jest woda, a nie węglowodory.
W najgorszym wypadku przyjdzie nam poczekać do przyszłego miesiąca - na wyniki z Mawar i Markisy, w najlepszym - do przyszłego tygodnia, na drugą strefę Lempuyang. W końcu jednak ropę KOV znajdzie.
Myślę też, że przy tak wielkich obrotach spadki nie były wcale olbrzymie. Jawny popyt był spory. Bałem się zjazdu poniżej 25%.
Dla graczy długoterminowych to może być też dobra wiadomość - nastąpiła wymiana akcjonariatu, a akcje przeszły w mocniejsze ręce. Czemu mocniejsze? Bo stoją za nimi duże pieniądze, które nie dały się spłoszyć pierwszym niepowodzeniem.
Pamiętajmy, że sama Ukraina (i to bez ostatniego powodzenia) sprawia, że jeden walor KOV jest warty 2,60.

Fexo
6
Wpisów: 78
Wysłane: 8 lutego 2011 20:00:24 przy kursie: 18,00 zł
@Mieszko
Podczas mojej niedługiej kariery na gieldzie nauczylem sie, ze akcje sa warte tyle, ile ktos chce za nie zaplacic.

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 8 lutego 2011 20:09:28 przy kursie: 18,00 zł
Mieszko napisał(a):
Pamiętajmy, że sama Ukraina (i to bez ostatniego powodzenia) sprawia, że jeden walor KOV jest warty 2,60.

No popatrz... Od czasu podania infa o Ukrainie posiadacze 33 mln akcji mieli inne zdanie...
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

Exar
11
Wpisów: 336
Wysłane: 8 lutego 2011 22:01:27 przy kursie: 18,00 zł
hazard napisał(a):
"No i skończyło się rumakowanie"
z punktu widzenia PR (i z naszego jako akcjonariuszy) sprawa wygląda... nerwowo tzn.

Cała Polska niestety widzi ten 'sukces', z opóźnieniem ale główna na Onecie jest.

kliknij, aby powiększyć

menager
0
Wpisów: 384
Wysłane: 8 lutego 2011 23:08:18 przy kursie: 18,00 zł
Mieszko napisał(a):
Hazard - zanim spiszemy Lempuyang na straty, musimy się dowiedzieć, że wyżej też jest woda, a nie węglowodory.
W najgorszym wypadku przyjdzie nam poczekać do przyszłego miesiąca - na wyniki z Mawar i Markisy, w najlepszym - do przyszłego tygodnia, na drugą strefę Lempuyang. W końcu jednak ropę KOV znajdzie.
Myślę też, że przy tak wielkich obrotach spadki nie były wcale olbrzymie. Jawny popyt był spory. Bałem się zjazdu poniżej 25%.
Dla graczy długoterminowych to może być też dobra wiadomość - nastąpiła wymiana akcjonariatu, a akcje przeszły w mocniejsze ręce. Czemu mocniejsze? Bo stoją za nimi duże pieniądze, które nie dały się spłoszyć pierwszym niepowodzeniem.

znajdą ropę albo i nie znajdzie wszyscy dobrze wiedzieli ze jak nie znajdą to będzie zjazd

cały czas gadasz o tym, że akcje przechodzą w mocniejsze ręce tylko jakoś tego nie widzę moim zdaniem to duzi gracze wywalili na górce nowym inwestorom, którzy wchodzili pod wpływem emocji jak widzieli ogromną zwyżkę a teraz dokupuje cześć osób, które pozbyły się akcji jak kurs szedł w górę bo są duże spadki ale to może być nie koniec spadków.

prawda jest taka że równie dobrze mogą nic nie znaleźć a z tym trzeba się liczyć a nie mysleć tylko o zwyżce o 100%

wystarczy, że podanie wyników będzie się przedłużać a kurs zjedzie a Kov z tego słynie ze ciągle przenosi termin wyników

Kov to była dobra inwestycja ale na obecną chwile jak dla mnie jest za droga takie moje zdanie

Mieszko
0
Wpisów: 431
Wysłane: 8 lutego 2011 23:37:00 przy kursie: 18,00 zł
Frog napisał(a):
Mieszko napisał(a):

No popatrz... Od czasu podania infa o Ukrainie posiadacze 33 mln akcji mieli inne zdanie...

Ba! A ilu posiadaczy jeszcze kilka dni temu wyceniało akcję OIL na 11 złotych! Ale co to zmienia
Cytat:
cały czas gadasz o tym, że akcje przechodzą w mocniejsze ręce tylko jakoś tego nie widzę moim zdaniem to duzi gracze wywalili na górce nowym inwestorom, którzy wchodzili pod wpływem emocji jak widzieli ogromną zwyżkę a teraz dokupuje cześć osób, które pozbyły się akcji jak kurs szedł w górę bo są duże spadki ale to może być nie koniec spadków.

Pamiętam, jak wyglądał na KOVie taki miesiąc jak wrzesień czy pażdziernik. Obroty poniżej miliona zł dziennie. A teraz? Powyżej 10 to norma.
Z pewnością wiesz, że budowanie portfela aktywów w przypadku funduszu to długotrwały proces. Żaden zarządzający nie rzuca sie na akcje, by w jeden dzień skupić 5% walorów spółki.
Nie twierdzę, że nie będzie spadków, jak nie znajdą ropy. Nikt temu nie przeczy. Ale faktem jest, że Ukraina jednak zaskakuje potencjałem i w tej chwili to ona buduje wartość spółki. Sam tego niedawno nie doceniałem. A tempo w jakim KUB Gas rozwija produkcję jest impopnujące.

wiwo
0
Wpisów: 18
Wysłane: 9 lutego 2011 09:09:51 przy kursie: 17,60 zł
Wskaźniki: Kulczyk Oil Ventures Inc. (KOV)
Cena / Zysk -35,56
Cena / War. Księg. 4,67
Zysk na akcję [PLN]
(III kw. 2010) -0,01
Kapitalizacja [mln.] 843,16
Liczba akcji 401 503 330
ROA -3,08%
ROE -3,99%
Free Float 39,71%

Wskaźniki: Petrolinvest SA (OIL)
Cena / Zysk -2,15
Cena / War. Księg. 0,77
Zysk na akcję [PLN]
(III kw. 2010) -0,06
Kapitalizacja [mln.] 400,17
Liczba akcji 54 817 656
ROA -0,55%
ROE -0,92%
Free Float 74,87%
Tu masz odpowiedź. Spójrz na liczbę akcji Oila i Kova i na kapitalizację

redhairman
0
Wpisów: 52
Wysłane: 9 lutego 2011 10:33:52 przy kursie: 17,60 zł
Pytanie do specjalistów od geologii i tym podobnych.

Jaka jest szansa że woda która to zrobiła nam tyle zamieszania nie jest aż tak ważna jak odczuwa rynek? Chodzi mi o to czy obok/pod/nad/ wodą może rzeczywiście znajdować się złoże gazu/ropy. Innymi słowy czy ten rejon jest skazany na porażkę czy coś z niego jeszcze może być?

Lewsey wydajesz się być jednym z rozsądniejszych uczestników tego tematu, odnieś się proszę do mojego pytania jeżeli znajdziesz chwilę. Z góry dziękuję.

BigLot
1
Wpisów: 371
Wysłane: 9 lutego 2011 10:44:03 przy kursie: 17,60 zł
wiwo napisał(a):
Wskaźniki: Kulczyk Oil Ventures Inc. (KOV)
.......
Kapitalizacja [mln.] 843,16
Liczba akcji 401 503 330
.......
Wskaźniki: Petrolinvest SA (OIL)
.......
Kapitalizacja [mln.] 400,17
Liczba akcji 54 817 656
.......
Tu masz odpowiedź. Spójrz na liczbę akcji Oila i Kova i na kapitalizację

Proponuję korzystać z rzetelnego źródła wiedzy, jakim jest SW (zaznaczyłem błędy):
wskaźniki KOV
wskaźniki OIL
Pozostałe wskaźniki znacząco różnią się od aktualnych (np. wb KOV => C/WK=1,37).
Albo czas albo pieniądz. ...

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE SERINUS

86 87 88 89 90

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,496 sek.

peyvjugr
tinjpzqb
mztrezna
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 827,90 zł +384,14% 96 827,90 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ivwkvhpx
lgncryis
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat