PARTNER SERWISU
nstjojfs
84 85 86 87 88
wiwo
0
Wpisów: 18
Wysłane: 6 lutego 2011 12:05:22 przy kursie: 20,80 zł
AED już dawno podkreślało ,że optymistycznie ocenia możliwość komercyjnego wykorzystania złoża.
"Wstępna interpretacja wyników odwiertu wskazuje na możliwe występowanie złóż gazu w każdej z trzech najniżej położonych docelowych stref, chociaż tylko najwyższa część w najniżej położomnnej strefie (zielona) została przewiercona."( źródło www.kulczykoil.com/uploads/Inf...). Kolejną optymistyczną przesłanką jest fakt "Wiercenie i pobieranie logów z odwiertów w obiekcie Lempuyang-1 zostało ukończone i obecnie
montowana jest rura prowadnicowa o średnicy 4,5” w celu umożliwienia badań. Odwiert jest płytszy
niż pierwotnie zakładano (plan: 3 500 m MDRT), z uwagi na trudności wiertnicze związane z
wysokim ciśnieniem. Pierwotna konstrukcja odwiertu przewidywała możliwość wystąpienia
wysokiego ciśnienia, jednakże kilka napotkanych poważnych wyrzutów gazu w trakcie wiercenia
wskazało na potrzebę zmiany konstrukcji w celu przystosowania jej do istniejących warunków.(www.kulczykoil.com/uploads/Inf...). Do tego wszystkiego trzeba dodać ,iż na zachód od odwiertu Lempuyang-1 w nieprzekraczającej kilometra odległości od granicy Bloku L znajdują się nowoodkryte złoża gazu w Bubut należące do Shell Petroleum. Osobiście uważam ,że ten odwiert skazany jest na sukces.( prawdopodobnie jednak prócz gazu nic więcej tam nie znajdziemy) Oczywiście testy to zweryfikują.
Edytowany: 6 lutego 2011 12:11

Krzysiek9
0
Wpisów: 706
Wysłane: 7 lutego 2011 09:10:45 przy kursie: 21,00 zł
Struktura akcjonariatu - podsumowanie

Kulczyk Investments - 49,84% (200 358 212 akcji)

Licząc, że poniżej wymienieni nie zmniejszyli znazcąco swojego stanu posiadania mamy:
OZ Management - 7,63% (30 681 954)
Firebird GM Fund Limited - 3,44% (13 846 847)
Kierownictwo i kadra zarżadzajaca - 2,85% (11 443 012)
Triton Energy - 2,90% (11 651 463)
BittleStone Capital - 2,73% (10 960 711)
Radwan Investments - 2.3% (9 251 199)

W wolnym obrocie pozostało zatem:
Pozostali (FreeFloat) - 28,31% (113 778 993)

Wiem, że Redface mówił, że powyżej wymienieni chyba powinni być wliczeni do FF jednak zakładając, że być może nie pozbyli się akcji przyjąłem FF jak powyżej bazując na danych ze strony kulczykoilventures.com.

W ciągu 4 ostatnich sesji wolumen prezentował się następujaco:
1 luty - 15 712 544
2 luty - 9 898 757
3 luty - 17 822 014
4 luty - 20 002 351
Razem 4 sesje i wolumen sumaryczny wynoszący 63 435 666 akcji

Jeśli zatem weźmeimy pod uwagę, że to kupowali duzi gracz patrząc po obrotach na rynku mogło zostać około 50-60mln akcji uwzględniając fakt, że na pewno cześć akcji podebrali drobni i cześć akcji mogła być wrzucona w rynek w celu aktywowania podaży i odebrania reszty akcji.

Zwrócić należy również uwagę, że od 14 stycznia wolumen nie spadł poniżej 1 mln akcji co w sumie dało około 37 mln akcji...a tego nie wliczyłem do powyższych obliczeń.

Także póki nie będzie oficjalnego komunikatu nie wiemy ile akcji mogło zostać tak na prawde kupionych przez dużych graczy, myślę jednak że FF znacząco się zmniejszył.
Edytowany: 7 lutego 2011 09:16

czaka1
0
Wpisów: 50
Wysłane: 7 lutego 2011 11:52:38 przy kursie: 21,00 zł
Krzysztof

Do tego trzebaby założyć że każda akcja zmieniła właściciela tylko raz
a wiemy że to nie do końca prawda

podsumowując założeń jest tyle że błąd obliczeń jest większy od wyniku....
nie warto więc dywagować

A.

rafisik
0
Wpisów: 16
Wysłane: 7 lutego 2011 23:38:07 przy kursie: 21,00 zł
Na stronie AED nowe informacje z testów.
www.asx.com.au/asx/statistics/...

Exar
11
Wpisów: 336
Wysłane: 7 lutego 2011 23:57:08 przy kursie: 21,00 zł
a jeśli jutro dla odmiany Ryśkowi coś by mocno trysło to dopiero byłyby jaja i chichot losu

edit:
pytanie na poważnie do wyedukowanych w wydobyciu
Jeśli woda zostaje napotkana w odwiercie i to w takich znaczących grubościach stref, czy jest jeszcze szansa na ekstrakcję gazu/ropy czy po zabawie?
Czy dywagacje AED o poszukiwaniu źródła wody i możliwości zamaskowania przez nią węglowodorów to już łabędzi śpiew na tym odwiercie?
Edytowany: 8 lutego 2011 00:04

Mieszko
0
Wpisów: 431
Wysłane: 8 lutego 2011 00:08:40 przy kursie: 21,00 zł
Exar - zwróć uwagę na zdanie: woda może 'mask hydrocarbon in the tested zone".
I przecież to nie koniec badań w tej zonie, a jeszcze jest ta upper blue zone.
Niestety nie znam się na geologii i nie wiem, z czym zjeśc tą informację.
Kurs AED nam podpowie.

EDIT:
Redface puścił info przez ESPI. Użył słowa ;rozczarowujące"...
Edytowany: 8 lutego 2011 00:15

Exar
11
Wpisów: 336
Wysłane: 8 lutego 2011 00:14:27 przy kursie: 21,00 zł
co do AED mylisz się raczej, na tym linku co podał kolega widać, że jest zwała
www.forexpros.pl/equities/aed-...
edit:
ok co będzie to będzie, nie każda dziura jest pełna ropy :)
Edytowany: 8 lutego 2011 00:28

Redface
PREMIUM
0
Grupa: Emitent
Wpisów: 391
Wysłane: 8 lutego 2011 00:22:52 przy kursie: 21,00 zł
Mieszko napisał(a):
Zonk - to dobre słowo. Wciąż nie jest to info, na które czekałem. Chciałbym usłyszeć opinię Redface'a.
Witam, Informacja poszła już przez ESPI. Powiem tak: gdybyśmy to my (a nie operator, który podlega reżimowi compliance w Australii) mogli decydować, to tego niusa by nie było. Bo dane są cząstkowe, wstępne i nie dają obrazu całości. Operator wypuścił informacje, uznaliśmy że powinniśmy ją skomentować. Nasz release nazywa rzeczy po imieniu: ten kawałek testów jest rozczarowujący; ale nie mamy jeszcze pełnego obrazu. Pozdrawiam, JKorczak /KOV/

Redface
PREMIUM
0
Grupa: Emitent
Wpisów: 391
Wysłane: 8 lutego 2011 00:40:00 przy kursie: 21,00 zł
redhairman napisał(a):
Szkoda w takim razie że nie macie Państwo na to wpływu. Rano na KOV murowana przecena chociaż nieuzasadniona. Spekulanci wywalą papier a popytu obawiam się że nie będzie bo też będzie czekał na tańsze akcje. Pzdr.
A ja powiem tak: może i szkoda, ale krótkoterminowa. Według mnie ważniejsze jest to, że inwestorzy dostają od KOV jasny sygnał: nie zamiatamy złych wiadomości pod dywan, jesteśmy transparentni. Kurs może chwilowo jeździć, ale liczymy, że po lepszych wiadomościach się odbuduje. A utraconej reputacji nikt spółce nie przywróci. Grajmy długoterminowo, wciąż do tego namawiam. Pozdrawiam i życzę dobrej nocy, JKorczak /KOV/

silversonic
0
Wpisów: 15
Wysłane: 8 lutego 2011 00:46:51 przy kursie: 21,00 zł
nie wierzę... czytam i nie wierzę...
no to zostaliśmy Water Shejkami... żeby choćby Milk :P

proponuję ostudzić emocje gdyż chyba nikt nie przeczytał całej informacji AED, jedynej kompletnej.
the company remains positive about the outcome of these tests. - ostatnie zdanie komunikatu. Zatem firma AED jednak podtrzymuje dobrą prognozę!

Poza tym jak znaleźliście wodę to po co było się tak szybko tym chwalić jeśli to cząstkowy test? Wydaje mi się, że kov się trochę zaleszczył, co widać np. po komentarzach na forum kov na onet.pl. Jutro będzie załamka, tylko co sprzedać ? czy trzymać? co robicie?

jutro mamy szansę zobaczyć kurs - 59%! :D akcjonariat obywatelski ;)
każdy się kiedyś uczył... nie chcesz pomóc? nie pisz! nie krytykuj! Kto szuka, może błądzi, ale znajdzie drogę!

federer
0
Wpisów: 263
Wysłane: 8 lutego 2011 01:16:03 przy kursie: 21,00 zł
...bo AED nie mogl zwlekac z informacja cenotworcza. Stad ta informacja.
Tym co wieszcza duze spadki, obwieszczam ze w takim razie nadchodzi czas zakupow ;) Najlepiej obejrzyjcie jeszcze raz dokladnie prezentacje inwestorska z konca listopada.
Najlepsze jeszcze przed nami, a i w istocie zostala jeszcze jedna strefa do przebadania. Moze szanse na Lempuyang spadaja, ale wszystko jeszcze mozliwe. Lukut to dopiero bedzie zabawa...
nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło
jeśli lubisz miód, nie powinieneś bać się pszczół

wiwo
0
Wpisów: 18
Wysłane: 8 lutego 2011 02:18:09 przy kursie: 21,00 zł
Oczywiście jeżeli ktoś wierzy w końcowy sukces testów odwiertów w Brunei, lub inwestuje długoterminowo w kov to taka możliwa przecena akcji spowoduje możliwość dokupienia papierów kov w promocji. Mam nadzieję ,że za jakiś czas będziemy mogli przytoczyć znane przysłowie polskie - "Nie ma tego złego ,co by na dobre nie wyszło."Czy Lukut to jest ta strefa bliżej obszaru koncesyjnego Shella?- patrząc na mapę Brunei wydaje się ,że oba odwierty Lukut i Lempuyang-1 znajdują się w podobnej odległości od nowoodkrytych złóż gazu Bubut (bo chyba do tych złóż szukaliśmy analogii). Odwiert Lukut usytuowany jest nieco wyżej na północ od odwiertu Lempuyang-1.
Edytowany: 8 lutego 2011 02:24

wojteksn
0
Wpisów: 235
Wysłane: 8 lutego 2011 07:06:22 przy kursie: 21,00 zł
Wyniki złe z dolnej strefy wcale nie muszą rzutować na górną strefę.
oceniając komunikat www.asx.com.au/asxpdf/20110208... to chłopców zaskoczył taki obraz wyników i to poważnie.

W mojej ocenie mogło dojśc do złego zabezpieczenia odwiertu i przez ostatnie warunki pogodowe, podciąganie wody.

Przed nami są jeszcze inne badania, zwłaszcza 2 strefy oraz badania dodatkowe wyjaśniające dlaczego jest woda. a kurs operatora ostro pikuje w dół.

Ktoś powiedział że to dobry czas na zakupy, zgadzam się ale jeszcze nie dziś gdyż sądze że bedziemy testować minima.

Krzysiek9
0
Wysłane: 8 lutego 2011 07:17:04 przy kursie: 21,00 zł
Aktualizacja informacji o postępie prac w Bloku L w Brunei – pierwsze dane z testów

Jak dotąd wyniki testów niższej strefy wykazują obecność dużej ilości wody, co jest najprawdopodobniej spowodowane słabą izolacją strefy wyższego ciśnienia (potencjalnie wody) znajdującej się poniżej testowanych interwałów. Kolejne działania będą ukierunkowane na ustalenie źródła wody i jej negatywnego wpływu na możliwość ustalenia obecności węglowodorów w badanej strefie. W tym celu operator zamierza użyć m. in. sprzętu do pomiarów otworowych („PLT”, „Production Logging Tool”).

Czy to znaczy, że są trudności w przeprowadzeniu pomiarów i nie wyklucza to obecności węglowodorów?

Wstępne dane są obecnie dołączane do interpretacji pozostałych interwałów, stanowiących obiekt zainteresowania w odwiercie. Planowane jest przeniesienie PLT do górnej strefy i przeprowadzenie testów przepływu. Jak wcześniej informowano, w trakcie prac wiertniczych przewiercono interwał wysokiego ciśnienia w tej strefie. Jej testowanie strefy powinno zakończyć się na początku przyszłego tygodnia.

Co mogą wnieść takie dane do analizy? Nie przekreśla to może tego odwiertu jednak przed nami duże wahania kursu i mamy pewnie około tygodnia czasu na to aby kurs dość mocno się osunął.

lewsey
0
Wpisów: 137
Wysłane: 8 lutego 2011 07:41:45 przy kursie: 21,00 zł
wojteksn napisał(a):
Wyniki złe z dolnej strefy wcale nie muszą rzutować na górną strefę.
oceniając komunikat www.asx.com.au/asxpdf/20110208... to chłopców zaskoczył taki obraz wyników i to poważnie.

W mojej ocenie mogło dojśc do złego zabezpieczenia odwiertu i przez ostatnie warunki pogodowe, podciąganie wody.

Przed nami są jeszcze inne badania, zwłaszcza 2 strefy oraz badania dodatkowe wyjaśniające dlaczego jest woda. a kurs operatora ostro pikuje w dół.

Ktoś powiedział że to dobry czas na zakupy, zgadzam się ale jeszcze nie dziś gdyż sądze że bedziemy testować minima.

Nie rozumiem tego. Wodę występującą w skorupie ziemskiej dzieli się na wiele rodzajów. Tutaj akurat pogoda nie ma znaczenia ponieważ, mamy do czynienia z wodą złożową(nad złożowa,podścielająca itp.) Artykuł , który da pewien pogląd na sytuację w odwiercie. Jest to bardzo zła informacja dla tej strefy. To raczej nie była jakaś soczewka tylko warstwa wodonośna.

Prawdopodobne jest, że chłopaki zrobili "Fuche" działając w pośpiechu.
Edytowany: 8 lutego 2011 07:49

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 8 lutego 2011 08:47:53 przy kursie: 21,00 zł
No cóż, nie wyszło. Ale przynajmniej nie owijają w bawełnę, tylko od razu otwarcie informują rynek o niepowodzeniu. I to nie w formie przecieków informacyjnych, tylko poprzez oficjalny komunikat.
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

lewsey
0
Wysłane: 8 lutego 2011 08:49:25 przy kursie: 21,00 zł
kefirkiller napisał(a):
lewsey chyba sam sie pocieszasz ale w sumie obys mial racje chociaz jak by sie tak otworzylo to jestem na punkcie startowymd'oh!

Żebyś się nie zdziwił:)). Kupując akcje w IPO zarzekłem się,że nie sprzedam w ciągu dwóch lat ani jednej akcji. Oczywiście zobaczyłem, że ludzie tu jeżdżą windą w górę i w dół to też się chciałem pobawić w DT-ra i fajnie na tym wyszedłem. Codziennie śledzę kurs akcji i nie potrzebnie się stresuje, zamiast poświęcać więcej czasu kobiecie, która i tak już twierdzi, że poślubiłem GPW.

mila
0
Wpisów: 716
Wysłane: 8 lutego 2011 08:58:00 przy kursie: 21,00 zł
Mnie zastanawia dlaczego firma zdecydowała się na publikację wyników cząstkowych (a nie finalnych):

czy jest to rzeczywiście chęć pokazania transparentności firmy i każde najmniejsze wydarzenie w firmie będzie przekazywane do wiadomości publicznej (chociaż ostatnio ktoś tu twierdził, że nie ma sensu podawać czastkowych technicznych informacji poki nie zakonczy sie całości testów).

Czy też może to info z cząstkowych testów poleciało w świat w celu wywołania przeceny i ...... tu sobie juz sami wstawcie odpowiednie zdanie.

Nie zdziwię się jesli druga czesc testów zakonczy sie pelnym sukcesem,,,

Edytowany: 8 lutego 2011 09:04

Krzysiek9
0
Wysłane: 8 lutego 2011 09:02:53 przy kursie: 18,00 zł
@mila

KOV musiał podać stosowny komunikat bo AED zobligowany prawem australijskim wypuścił takiego newsa. Nie wiem, czy AED nie mógł tego zrobić w inny sposób i inaczej ubrać to w słowa.

Lepiej, że zarząd KOV się ustosunkował niż puścił to mimo uszu - wtedy tu byśmy mieli prawdziwą rzeźnię. A tak póki co dramatu nie ma choć przykro widzieć, że kurs wrócił poniżej poziomu IPO. Ktoś jednak odbiera akcje więc miejmy nadzieję, że to pojedyncza wpadka.
Edytowany: 8 lutego 2011 09:05

lewsey
0
Wysłane: 8 lutego 2011 09:04:02 przy kursie: 18,00 zł
Ludzie czytajcie ze zrozumieniem. Moderator już mi pisał, że walczyć z głupotą się nie da. Spróbuję jeszcze raz.

1) Info z Ukrainy było opóźnione, mieliśmy wystrzał i każdy pił pokłony przed Panem Korczakiem
2) Komunikat musiał być podany ponieważ AED podlega prawu australijskiemu, które wymusza podawanie takich informacji
3) czy jakby KOV nie podał oficjalnie tego komunikatu czy zmieniłoby się coś?? no może dla tych, sarmatów i ksenofobów, którzy nadal uważają, iz język polski jest najważniejszy na świecie.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE SERINUS

84 85 86 87 88

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,224 sek.

ogkrmnqa
zozekylj
hildnzxh
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
utmglwwk
bnipdipz
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat