PARTNER SERWISU
jevvrcgc
12 13 14 15 16
Abner1984
0
Wpisów: 696
Wysłane: 28 lutego 2011 18:17:07 przy kursie: 17,73 zł
Raport napewno nie jest optymistyczny... Zysk po pierwszym półroczu roku obrtowego spadł znacząco, z ponad 6mln do 3mln.

Dodatkowo obecnie Helio obarczone jest dodatkowymi kosztami zwiazanymi z utrzymaniem nowej siedziby. Cała rynek bkalii wygląda obiecująco i spółka powinna się systematycznie rozwijać. Trzeba cierpliwie czekać na efekty przeprowadzki do nowej siedziby. W dłuższej perspektywie powinno być lepiej trzeba tylko przetrwać obecne "ciężkie czasy".

A Wy jak widzicie sytuacje Helio?

"Ekonomista to ekspert który będzie wiedział jutro dlaczego nie sprawdziło się dzisiaj to co prognozował wczoraj..."

Kasiunia
0
Wpisów: 340
Wysłane: 28 lutego 2011 20:58:14 przy kursie: 17,73 zł
Zysk po pierwszym półroczu roku obrtowego spadł znacząco, z ponad 6mln do 3mln.
ma to swoje uzasadnienie przecież- w przeprowadzce.

Kasiunia
0
Wysłane: 28 lutego 2011 22:25:03 przy kursie: 17,73 zł
No dobrze, ale święta za pasem (takim szerszym :) ). WG Was będzie to miało wpływ na wzrost popytu?

mila
0
Wpisów: 716
Wysłane: 28 lutego 2011 23:05:05 przy kursie: 17,73 zł
oczywiście, że tak. Każda branża postrzegana jest przez jakiś charakterystyczny pryzmat. Akurat bakalie mocno kojarzą się ze świętami, więc zapewne będzie wiązać się to ze wzmożonym zainteresowaniem spółka w tym okresie.

Kasiunia
0
Wysłane: 28 lutego 2011 23:41:58 przy kursie: 17,73 zł
POd warunkiem, że pan grubaśny zakończy wytrząsanie kieszeni.

Abner1984
0
Wysłane: 1 marca 2011 00:13:58 przy kursie: 17,73 zł
Ehhh "Pan Grubaśny" - myślę że akurat to co się działo na ostatniej sesji nie było sprawka "złowrogiego Pana Grubaśnego". Raport nie był za dobry i to było główną przyczyną...

"Ekonomista to ekspert który będzie wiedział jutro dlaczego nie sprawdziło się dzisiaj to co prognozował wczoraj..."

dadek
0
Wpisów: 190
Wysłane: 1 marca 2011 00:25:32 przy kursie: 17,73 zł
Raport nie był za dobry a dodatkowo mamy ponad miesiąc czekania na informację o uruchomieniu produkcji w nowej fabryczce - wg. mnie wszystko normalnie się odbywa.
Wzrosty zaczną się na święta lub ewentualnie tuż po nich blackeye

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 1 marca 2011 00:34:06 przy kursie: 17,73 zł
Omówienie wyników finansowych Helio S.A za II kwartał roku obrotowego 2010.

Niestety drugi kwartał roku obrotowego spółki nie był do końca udany. Spółka zaraportowała największe w historii przychody, ale nie poszedł za tym zysk brutto na sprzedaży. Wzrost przychodów, rozwijanie wysokomarżowych produktów nie pozwoliły na utrzymanie zysku na poziomie ubiegłorocznym. Tak niskiej rentowności brutto nie odnotowano od paru lat. W poprzednim omówieniu chwaliłem spółkę za sprawne przenoszenie wzrostów cen surowca na konsumenta, ale w najważniejszym kwartale się nie udało. Marża spadła 31,8% i była niższa o 2,3 punktu procentowego od zaraportowanej w pierwszym kwartale i 4,8 punktu mniejsza niż w roku ubiegłym. Zysk brutto wyniósł 14,1 miliona złotych w porównaniu do ubiegłorocznych 15,4 milionów złotych.

Oczywiście wszystkiemu winne są ceny surowców, które dość szybko rosły w raportowanym okresie. Nie ma na rynku derywatów na orzeszki ziemne, czy suszone owoce, ale przykładowo ceny cukru wykorzystywanego w produkcji masy makowej zachowywały się tak:

kliknij, aby powiększyć

Przy czym czerwonym prostokątem oznaczyłem czas kiedy dokonywano zapasów na sprzedaż w okresie czerwonym. Oczywiście to pewne uproszczenie, ale właśnie tak mówi wskaźnik rotacji. Nie znamy stanów magazynowych i historii dostaw w poszczególnych dniach, ale średnio dużego błędu penie nie ma. Droższy surowiec to większy koszt własny, który spółka stara się przenosić na odbiorców. W tym celu musi renegocjować podpisane kontrakty, na co potrzeba czasu i nie ma gwarancji sukcesu.

Patrząc na obecne zachowanie się cen surowców rolnych można mieć pewne obawy o marżę kolejnego kwartału, który też jest bardzo ważny dla spółki, bo wtedy dokonuje się sprzedaży przed Świętami Wielkanocnymi. Na załączonym zestawieniu widać, że wspomniany wzrost cen odbił się w większej części na produktach spółki, co w konsekwencji doprowadziło do sytuacji, że są mniej rentowne niż towary.

kliknij, aby powiększyć

Widać także, ze mocno wzrosły koszty sprzedaży. Spółka tłumaczy ten wzrostem nakładów na promocję nowych produktów, w tym marki Gold, jak też rozwijaniem tradycyjnych kanałów sprzedaży. To w dużej części koszty jednorazowe o ile oczywiście spółka nie wprowadzi nowych marek, a oddziaływanie poniesionych nakładów będzie zdecydowanie dłuższe. Każdy nowy produkt wymaga sporych kosztów marketingu i promocji na początku swojego życia.
Dodatkowo prawdopodobnie w koszty sprzedaży zaraportowano koszty magazynowania w obcych lokalizacjach. Po oddaniu nowego zakładu produkcyjnego, aż do czasu przeprowadzki, należy się liczyć z większymi kosztami ogólnego zarządu. Trzeba będzie nowy obiekt amortyzować i ochraniać.

Koszty finansowe na razie nie są duże i spowodowały spadek wyniku raportem o 200 tysięcy.
Ostatecznie spółka zarobiła netto 3,4 miliona wobec 6,4 przed rokiem. W tym miejscu sprawozdania mogło być 1,7 miliona więcej, gdyby udało się utrzymać marżę z zeszłego roku. Teraz wynik krótkoterminowych graczy z pewnością odstraszył.

Przepływy operacyjne w raportowanym okresie były ujemne. Gotówka po sezonie sprzedażowym leży nadal w należnościach i nie wróciła do spółki. Przepływy z działalności inwestycyjnej są ujemne co jest wynikiem budowy nowego zakładu produkcyjnego. Przepływy z działalności finansowej są dodatnie na skutek zaciągnięcia nowych kredytów. W tym miejscu nie sposób wspomnieć o braku prezentacji osobno kredytów i należności handlowych w bilansie. To może utrudniać ocenę kosztów odsetkowych.

Bilans jest prosty i zdrowy. Spółka posiada umiarkowane zadłużenie i nie powinna mieć problemów z płynnością.

Wyceny spółki: www.stockwatch.pl/gpw/helio,wy... wskazują na przewartościowanie spółki. Metody dochodowe przy walorze prezentującym powtarzalne duże zyski zawsze będą wskazywać na przewartościowanie. To metoda dobra do oceny spółek z problemami, albo w czasach dekoniunktury. Najbliżej kursu jest renta wieczysta i mnożnik EV/EBIT. To wydają się właściwe metody wyceny dla obecnego otoczenia makroekonomicznego, ale obydwie mają jeden problem. Nie uwzględniają znaczącego wzrostu mocy przetwórczych po przeprowadzce do nowego zakładu. W krótkim terminie można się tutaj spodziewać dalszego pogarszania wyników, ale w perspektywie paro letniej inwestycja wygląda na godną rozważenia. Nowy zakład produkcyjny ma w zależności od źródła docelowo zwiększyć moc przerobową o 100-200%. Zakładając, że nie wszystkie koszty są zmienne, powinno to dać jeszcze większy wzrost zysku netto w horyzoncie 2-3 lat. Dodatkowo nowy zakład ma ponoć zmniejszyć koszty logistyki i wykorzystać część traconego ciepła w procesie produkcji, co podniesie efektywność i zmniejszy koszt jednostkowy.

Problemem może być dalszy rozwój na rynku krajowym. Już teraz Helio jest znaczącym graczem, a im jest się większym tym przyrosty są coraz trudniejsze. Być może pora pomyśleć o jakimś eksporcie. Nie do końca podoba mi się brak zabezpieczeń przepływów pieniężnych, ale spółka dobrze sobie radzi, przy stosunkowo niekorzystnych kursach walutowych, więc powstrzymam szerszą krytykę. Zarządowi też można co nieco zarzucić. Wprowadzanie poprawek do projektu nowego zakładu już podczas budowy nie świadczy o kompleksowym i dogłębnym przemyśleniu sprawy.

Powyższa treść przez 60 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.

smyrko1
0
Wpisów: 157
Wysłane: 1 marca 2011 10:12:35 przy kursie: 16,99 zł
Jedyny plus to powrót obrotów bo w ostatnim czasie był prawie zerowe. Niestety to jedyny plus. Rok 2011 na pewno nie będzie rokiem Helio tak jak to prognozowali analitycy. Kurs wraca na właściwy poziom względem rozwoju firmy. Będzie to ciekawa inwestycja po przeprowadzce do nowego zakładu i po okresie świątecznym 2011. Zatem za rok o tej porze będą inne nastroje.

Kasiunia
0
Wysłane: 2 marca 2011 11:05:17 przy kursie: 16,49 zł
Jak sądzicie, jak daleko spadnie?

daniel23651
0
Wpisów: 250
Wysłane: 2 marca 2011 11:41:44 przy kursie: 16,49 zł
patrząc pod względem AT to wsparcie na 16 zł zarówno na interwale dziennym jak i tygodniowym wydaje się silne.

Kasiunia
0
Wysłane: 3 marca 2011 15:40:09 przy kursie: 16,68 zł
Czy ktoś liczy, ile jeszcze grubemu zostało? Nie zwracam uwagi na zwykły akcjonariat, bo ten ma mniejsze znaczenie dla biegu wydarzeń.

Abner1984
0
Wysłane: 3 marca 2011 15:52:08 przy kursie: 16,68 zł
Nie wiem czemu uparłaś się z tym "Grubym"... Bogdan miał dosyć znaczny pakiet akcji i raczej nie zbył się wszystkiego i o ile pamiętam nie było dokładnej informacji czy wychodzą ze spółki czy tylko redukują (jeśli się pomyliłem -prosze mnie poprawić)...

Poza tym interesuje mnie jak można policzyć ile "grubemu" zostało? I uważam że obecne spadki to wcale nie jest zasługa tylko "grubego". Po prostu raport rozczarował i akcjonariat zdaje sobię sprawę że na poprawe trzeba będzie dluuugo poczekać...

Kasiunia
0
Wysłane: 3 marca 2011 16:08:33 przy kursie: 16,68 zł
Widzisz, wg mnie to właśnie gruby wygenerował takie spadki. Gdyby nie to wątpię, czy z powodu wyników tak by spadł kurs, tym bardziej, że są uzasadnione renowacjami w firmie.
Sądzę także, że co wytrwalsi są w stanie to policzyć.

Abner1984
0
Wysłane: 3 marca 2011 16:24:48 przy kursie: 16,68 zł
Fakt, słabszy raport spowodowany jest kosztami przenosin do nowej siedziby firmy czy jak to ujełaś "renowacjami w firmie". Myślę że większość zdaje sobie z tego sprawę. Mimo to myślę że wielu drobnych także straciło cierpliwość. Spółka ma bardzo dobre fundamenty i perspektywy jednak sprawa przeprowadzki troche się przeciągneła i minie dużo czasu zanim jej efekty będą widoczne. Dlatego pewnie wiele osób zdecydowało się przerzucić kapitał na spółki które dają nadzieje na zarobek teraz a nie tak jak tu w perspektywie roku...w tym jest tutaj problem a nie w sypaniu przez "grubego". Spółka ma perspektywy, branża też ale na wymierne efekty zmniejszonych kosztów i zwiększonej mocy produkcyjnej przyjdzie pewnie poczekać rok...

Co wytrwalsi są w stanie co najwyżej oszacować ile Bogdan sprzedał, nie wydaje mi się że jest możliwe wyliczenie tego dokładnie... Przecież nie wiadomo ktore pakiety kto sprzedaje, chyba trzeba czekać na komunikat ze strony Bankowego...

Kasiunia
0
Wysłane: 3 marca 2011 16:58:32 przy kursie: 16,68 zł
W mnie, jeśli gruby sypie, to jednak ma znaczny wpływ na obnizkę kursu, to jest oczywiste.
PO drugie miałam na myśli właśnie ogóle oszacowanie, ile jeszcze ma w zapasie.
PO trzecie-jeśli przeprowadzka zakończyłaby się w przewidywanym terminie, kurs tak drastycznie by nie spadł? Wg mnie tak, właśnie przez akcjonariat o dużym gabarycie. Nawet z dobrymi wynikami byłby problem w takiej sytuacji ze wzg. na niski obrót.

WYdaje mi się też, że jeśli kurs się zatrzyma na poziomie +/- 16 zł i potrwa jakiś czas w stagnacji, szybciej możemy się spodziewać wzrostów a to dzięki tym, którzy chcą skorzystać z okazji i kupić taniej.

Heyahpanama
0
Wpisów: 347
Wysłane: 3 marca 2011 17:30:23 przy kursie: 16,68 zł
Kasiunia czy naprawde myslisz, ze dzisiaj przy obrocie nieco ponad 40 tysiecy zlotych jakikolwiek grubas mogl "zasypac" kurs?

Jezeli zaden grubas niczym nie sypnal, to dlaczego nie rosnie?

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 3 marca 2011 21:47:52 przy kursie: 16,68 zł
Wczoraj mój dom maklerski opublikował rekomendację kupuj dla spółki. Nie jest jeszcze niestety ona dostępna publicznie, więc nie mogę wrzucić jej treści. Wiem jak należy traktować rekomendacje, nie mniej jednak portfel jaki prowadzą dla klientów maklerzy z biura odnotowuje solidne zyski, więc mają łeb na karku.
Klika się i sprzedaje ;-)

Kasiunia
0
Wysłane: 3 marca 2011 22:23:32 przy kursie: 16,68 zł
Z tego co pamiętam ostatnio wyszła pozytywna rekomendacja dla Helio. WIele nie pomogła. NO ale im więcej...

Abner1984
0
Wysłane: 4 marca 2011 02:35:43 przy kursie: 16,68 zł
Z tego co pamiętam chwilowo ta ostatni rekomendacja ruszyła kurs w górę. Z rekomendacjami trzeba pamiętać że rekomendacje podają cenę docelową na koniec 12 miesięcy(najczęściej) i to pod warunkiem że spełnione będzie wiele kryteriów...

Ja tam nie patrzę na jakiegoś "grubasa" bo to nie w jego komunikacie o zejściu z progu jest problem. Nie ma co tłumaczyć tego co się dzieje Bankowym. Są inne czynniki i wytłumaczenia na ostatni zjazd kursu. Nudne jest już troche czytanie o "grubasie" i o tym jak to on złośliwie dołuje kurs (przynajmniej dla mnie jest to nudne...i śmieszne)

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

12 13 14 15 16

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,830 sek.

ofalntas
wzlekfky
ntkgzvil
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ytvydwje
zocodupd
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat