PARTNER SERWISU
mutwonxq
97 98 99 100 101
BigLot
1
Wpisów: 371
Wysłane: 3 marca 2011 08:02:51 przy kursie: 7,80 zł
mathu napisał(a):
(...)Na samym początku OIL kosztował około 800 zł za akcję i był warty jako spółka jakieś 3 mld zł.(...)

Należy mieć na uwadze że kurs 800zł za akcję wykreował rynek i mógł zostać zawyżony powiedzmy o XXX%.
Wycena złóż miała miejsce we wrześniu 2009, kurs wynosił wtedy 39zł.
Pozostaje również kwestia czasu: kurs akcji będzie dochodził do wartości rynkowej kilka lat, po kilku kwartałach NORMALNEGO funkcjonowania firmy(czyt.dobre wyniki).
Więc w tej chwili tylko bujamy.Dancing
Albo czas albo pieniądz. ...

Mieszko
0
Wpisów: 431
Wysłane: 3 marca 2011 18:31:21 przy kursie: 7,59 zł
m_ikolaj napisał(a):
Mieszko napisał(a):
Nie wiem skąd przypuszczenie,(...)

Przypuszczenia co do obecności ropy mogą znaleźć potwierdzenie w tym ,że odnotowano zagazowanie płuczki wiertniczej w takim stopniu jaki odpowiada zbliżaniu się do pokładów ropy w skałach zbiornikowych, było to podane w jakimś komunikacie , niestety nie przypominam sobie w którym , zaś wielkość złoża oszacowano na podstawie prób sejsmicznych, (...)

Próby sejsmiczne nie dają podstaw do oceny złoża. Tam trzeba spuścić production logging tool i zbadać przepływ. Trzeba mieć probkę ropy żeby określić jej walory (frakcje lekkie, zawartość siarki etc.) Na podstawie prób sejsmicznych można jedynie wskazać rejony, gdzie istnieje prawdopodobieństwo występowania węglowodorów.
Gdyby badania sejsmiczne dawały pojęcie o tym, co leży pod ziemią, to kto wtedy wierciłby dziury, których koszt to nieraz 20 mln dolarów??? Pardon, ale to jakieś nieporozumienie.
To co zrobił Le Guern i dziennikarze PB to celowe sianie plotek i łamanie prawa. Powinni za to stanąć przed prokuratorem.

m_ikolaj
4
Wpisów: 16
Wysłane: 3 marca 2011 18:54:44 przy kursie: 7,59 zł
Bardzo możliwe , nie znam się na wierceniach , przytoczyłem jedynie to co przeczytałem wcześniej w jakimś komunikacie , chociaż wydaje mi się ,że możliwe jest oszacowanie pojemności skał w których znajduje się ropa i na tej podstawie oszacowanie potencjalnego złoża (ropy/wody cy czegokolwiek Angel . Jeżeli się mylę to oczywiście bardzo przepraszam i proszę mnie poprawić.

rysiekmilionerradom
0
Wpisów: 17
Wysłane: 4 marca 2011 01:15:25 przy kursie: 7,59 zł
Hmm widze ludziska, że wam najzwyczajniej w świecie nie chce sie szukac informacji.

www.petrolinvest.pl/pl/downloa...

Tutaj macie informację o stopniu zagazowania płoczki. Jest to jeden z najwyższych poziomów, który wskazuje na to, ze jest tam ropa z gazem (normalka).

Co do tego kto oszacował złoże, to jest to jedna z najlepszych swiatowych firm, która od kilkudziesięciu lat jest liderem w swojej branzy.

Złoża wody w kazachstanie (suchy kraj) wystepuja do maksymalnej głębokości 500 metrów a ropy naftowej pomiędzy 3 a 6 kilometrów. Wystarczy wrzucić w google to wam wyskoczy.

Ale co najważniejsze dla fachowców jest super info, to fakt, ze zasoby sa otoczone tzw. wysadami solnymi, które w większości przypadków stanowią doskonały "pojemnik" dla ropy naftowej i gazu.

Tytan
0
Wpisów: 464
Wysłane: 4 marca 2011 15:23:05 przy kursie: 7,90 zł
@Rysiekmilioner
Nie da się tego odczytać bo domena jest nieuprawniona.
Zostały włączone procedury ochronne.

mazoor1
0
Wpisów: 159
Wysłane: 4 marca 2011 15:37:30 przy kursie: 7,90 zł
rysiekmilionerradom napisał(a):
Hmm widze ludziska, że wam najzwyczajniej w świecie nie chce sie szukac informacji.

Tutaj macie informację o stopniu zagazowania płoczki. Jest to jeden z najwyższych poziomów, który wskazuje na to, ze jest tam ropa z gazem (normalka).

Co do tego kto oszacował złoże, to jest to jedna z najlepszych swiatowych firm, która od kilkudziesięciu lat jest liderem w swojej branzy.

Złoża wody w kazachstanie (suchy kraj) wystepuja do maksymalnej głębokości 500 metrów a ropy naftowej pomiędzy 3 a 6 kilometrów. Wystarczy wrzucić w google to wam wyskoczy.

Ale co najważniejsze dla fachowców jest super info, to fakt, ze zasoby sa otoczone tzw. wysadami solnymi, które w większości przypadków stanowią doskonały "pojemnik" dla ropy naftowej i gazu.

to te stare info

Warszawa, 31 stycznia 2011
Komunikat Prasowy
STAN WIERCENIA SHYRAK 1 W REJONIE AKTIUBIŃSKA
W KAZACHSTANIE
Zarząd Petrolinvest S.A., nawiązując do komunikatu prasowego z dnia 6 grudnia 2010
roku dotyczącego wznowienia prac wiertniczych na strukturze Shyrak, przedstawia w
poniższym komunikacie szczegółowe informacje o stanie wiercenia na Shyrak 1.
W czasie wykonywania odwiertu Shyrak 1 obserwowane jest bardzo wysokie zgazowanie
płuczki wiertniczej oraz ślady ropy naftowej. Przy przewiercaniu skał anhydrytowych
całkowite zgazowanie płuczki wynosi od 20 do 30%, a w niektórych ich partiach osiąga
wartości nawet 80%. Gaz ziemny oprócz metanu zawiera dużo ciężkich węglowodorów
grupy od propanu, przez izobutan do n-butanu, co dowodzi jego związku z akumulacjami
ropy naftowej. Objawy węglowodorów w pełni potwierdzają istnienie w bezpośredniej
bliskości odwiertu generacji i migracji ropy i gazu.
Tak znaczące objawy podtrzymują również bardzo wysokie prawdopodobieostwo odkrycia
w niżej ległych osadach podsolnych bardzo dużego złoża ropy naftowej z wysokim
wykładnikiem gazowym lub złoża gazu z wysoką zawartością kondensatu. – komentuje
Michał Myśliwiec Główny Geolog Petrolinvest S.A.
Wszystkie prace, które wykonaliśmy przez ostatnie siedem tygodni jednoznacznie
potwierdzają perspektywiczność struktury Shyrak. Jestem przekonany, że w najbliższym
czasie będziemy w stanie przestawić szczegółowe dane pozwalające określić wartość tej
struktury – powiedział Bertrand Le Guern Prezes Zarządu Petrolinvest S.A.
Niezależny ekspert firma McDaniel & Associates Ltd., jedna z wiodących na świecie firm
wyspecjalizowanych w szacowaniu zasobów ropy naftowej i gazu, określił zasoby
perspektywiczne węglowodorów dla struktury Shyrak na poziomie ok. 311 milionów
baryłek ekwiwalentu ropy naftowej (wartośd średnia).
Odwiert poszukiwawczy Shyrak 1 wykonywany jest w strefie przejściowej pomiędzy
basenem północno-Kaspijskim i zapadliskiem przeduralskim, dwoma światowej klasy
basenami naftowymi. Celem odwiertu jest przebadanie pułapek złożowych położonych w
dwóch poziomach osadów podsolnych: dolnym permie i karbonie. Na podstawie
interpretacji danych sejsmicznych oraz korelacji z występującymi w sąsiedztwie złożami
przewiduje się, że oba poziomy będą zawierały skały zbiornikowe pochodzenia rafowego,
co daje wysokie prawdopodobieostwo bardzo dobrych właściwości zbiornikowych mimo
głębokości poniżej 5.100 metrów.

Tytan
0
Wysłane: 4 marca 2011 15:51:01 przy kursie: 7,90 zł
Prawdopodobnie info zablokowana jako nieprawdziwa,
a nieoficjalna i cenotwórcza.
Może "prikaz" KNF, by Rysiu się tym zajął,
aby mu nie wyrządzić krzywdy w postaci kary.
Swoją drogą to info ze stycznia i przez 2 miesiące jakoś nic,
ani płuczki ani ropy, jedynie wielki zimny kubeł wody na rozgorączkowane głowy.
Więc jeden wielki blef.

irfy
0
Wpisów: 1 143
Wysłane: 4 marca 2011 16:00:22 przy kursie: 7,90 zł
@Tytan
Informacja ze stycznia, ale z końcówki. Abstrahując od jej prawdziwości bądź fałszywości, na razie upłynął miesiąc i dni parę. Ja na razie byłbym jeszcze ostrożny. Na walorze sytuacja się "zagęszcza", co widać po obrotach. Są spore. Czyli coś się dzieje, tyle tylko, że nie wiadomo co:) Osobiście postawiłem wąskiego stopa i czekam na jeszcze jedną "formacje Froga", gdyż myślę, że takowa może się tu jeszcze pojawić, niezależnie od sukcesu czy porażki całego biznesu. Najwyżej mnie wykopie, to zaczaję się niżej:)
Czmychnąć na czas, by móc jeszcze raz :)
A tu do posłuchania :) www.youtube.com/watch?v=_-clFZ...

Tholl
0
Wpisów: 4
Wysłane: 4 marca 2011 16:07:30 przy kursie: 7,90 zł
Tytan napisał(a):
Prawdopodobnie info zablokowana jako nieprawdziwa,
a nieoficjalna i cenotwórcza.
Może "prikaz" KNF, by Rysiu się tym zajął,
aby mu nie wyrządzić krzywdy w postaci kary.
Swoją drogą to info ze stycznia i przez 2 miesiące jakoś nic,
ani płuczki ani ropy, jedynie wielki zimny kubeł wody na rozgorączkowane głowy.
Więc jeden wielki blef.

Strona nie jest zablokowana- wystarczy,że skopiujesz adres i wkleisz do paska adresu.

Pozdrawiam

rysiekmilionerradom
0
Wysłane: 4 marca 2011 18:11:41 przy kursie: 7,90 zł
angry3 Tytan ty chyba jestes zablokowany i nieprawdziwy. Wklej chłopie pasek w nowe okno i ci się otworzy. Nie pisz i nie rozpowszechniaj bzdur. A jesli masz ciut więcej czasu to wpisz sobie w google temat płuczki zrozumiesz skąd ostatnio takie zakupy na petrolinveście. Bo tam sa potężne złoża ropy i gazu. Raz, że świadczy o tym sama zawartość płuczki a dwa, że to było jeszcze przezd przewierceniem najtwardszej warstwy tzw. wysadu solnego, który w 90% zazwyczaj otacza rezerwuar ropy i gazu.

Kod:
usunięto treści niezgodne z regulaminem sugerujące zakup akcji
Edytowany: 5 marca 2011 09:38

Mieszko
0
Wysłane: 4 marca 2011 18:34:45 przy kursie: 7,90 zł
rysiekmilionerradom napisał(a):

Owa firma będąca liderem światowym w branży określiła wielkość zasobów perspektywicznych. Takich zasobów perspektywicznych jest wszędzie pełno, na przykład w lubelskiem to gaz łupkowy. Do potwierdzenia i przekwalifikowania zasobów na potwierdzone, jest bardzo długa droga. Nie trzeba być geologiem, żeby to rozumieć, wystarczy umiec korzystać z wyszukiwarki google. Jak na razie Petrolinvest wciąż niczego nie potwierdził. Jasne, są skały, jest płuczka i inne rzeczy które zwykle sugerują występowanie węglowodorów, ale to jeszcze nie oznacza niczego.

rysiekmilionerradom
0
Wysłane: 4 marca 2011 18:56:50 przy kursie: 7,90 zł
Mieszko z całym szacunkiem ale bredzisz. Ile w takim razie na lubelszczyxnie jest działających odwiertów gazu łupkowego? Nie wiesz? Podpowiem ci 0. A wiesz ile w kazachstanie jest działających odwiertów z których wydobywana jest ropa i gaz? Ponad 1000!

Kod:
podaj źródło tych informacji, inaczej post wyleci

Kod:
usunięto treści niezgodne z regulaminem
Edytowany: 5 marca 2011 09:37

blaszki87
1
Wpisów: 86
Wysłane: 4 marca 2011 19:34:49 przy kursie: 7,90 zł
Ryśku milionerze trzymam tą samą stronę, ale wobec zupełnie innych argumentów. Trochę przesadnie jest mówić kilka razy o wielkiej ropie w rękach Petrola tylko dlatego, że wiercą poniżej 4km głębokości. Tak na dobrą sprawę mogą wiercić nawet 400km w dół, ale jeśli nie w tym miejscu, co trzeba to nic z tego nie będzie.

Nie będę nty raz mówił, dlaczego wierzę w sukces. Natomiast obrałem scenariusz, który konsekwentnie się realizuje. Został jeszcze jeden ważny element mojej układanki - Petrol musi wyemitować ostatnią, sporą il. akji, które obejmie Prokom za pieniądze z ostatniej 5mlnowej sprzedaży.
Edytowany: 5 marca 2011 09:37

Mieszko
0
Wysłane: 4 marca 2011 20:58:48 przy kursie: 7,90 zł
Rysiek. Bez względu na to, czy mam papiery OILa czy nie, fakty pozostają faktami. Bez wgzlędu na to, jak mocno wierzysz w sukces Petrola, odwiert może okazać się pusty. Nasze nadzieje i przekonania nie mają możliwości kształtowania rzeczywistości. Więc argument, iż papierów nie wnosi nic do rzeczowej dyskusji.
Być może i bredzę, ale Ty z kolei zdajesz się odróżniać kategorii zasobów potwierdzonych od perspektywicznych. Robieniem wody z mózgu jest właśnie ignorancja w tej materii.
Oczywiście, że na lubelszczyźnie nie ma a w Kazachstanie są. Tylko to nie znaczy, że złoża są właśnie tam, gdzie wierci Petrol. KOV ma mnóstwo perspektywicznych zasobów, ale to nie znaczy, że wydobył z nich choćby jedną baryłkę ropy.
Polecam więc zapoznanie się z kategoriami złóż, a potem wrócimy do dyskuji.
Edytowany: 4 marca 2011 21:06

Tytan
0
Wysłane: 4 marca 2011 23:15:39 przy kursie: 7,90 zł
@rysiekmilioner, pozrdrawiam

Zajrzyj na mój post z 23lutego str.96
Naucz się go na pamięć jak potrafisz.
Jest tam dokładnie opisane jak Rysio pompuje... kasę.
Po co mu chłopie ropa? Żeby znowu miał wydatki.

rysiekmilionerradom
0
Wysłane: 4 marca 2011 23:40:47 przy kursie: 7,90 zł
Kod:
mod: usunięto akapity niezgodne z regulaminem tj. pouczanie innych

teraz gdy rozstrzygnięcie )a nie koniecznie ropa czy gaz) jest juz bardzo blisko wzrasta szansa na wzrosty. Czysto psychologiczna. Z każdym upływającym dniem zwieksza sie grono inwestorów, którzy będa sie bali zasypiac bez tych akcji. A nóż nastepnego dnia przyjdzie info i co?

Samo to wysforuje kurs moim zdaniem w granice 10 zł co dla mnie bedzie stanowiło prawie 80% zysku. Ale czekam na wiecej. Nie ryzykuje całej kasy mojego funduszu tylko i aż 10%. Stop losa mam na rozsądnym poziomie a TP duzo dużo wyzej.

W związku z tym, ze zajmuje sie zawodowo rynkiem kapitałowym i z tego zyję zainwestowałem jakies tam pieniadze u dr hab. geologii, któremu pokazałem komunikat widniejacy na stronie Petrola. Nie mial najmniejszych watpliwości, ze tam jest ropa i gaz. Płuczka jest cennym narzędziem do okreslania jakości złoża.

Nie bez kozery przy Rysku ponownie zaczął sie kręcić Smołokowski, czyli jedna z największych światowych firm zajmujących sie handlem ropą naftową.Boo hoo!
Edytowany: 5 marca 2011 09:34

radan9
0
Wpisów: 18
Wysłane: 4 marca 2011 23:58:38 przy kursie: 7,90 zł
Tytan napisał(a):
@rysiekmilioner, pozrdrawiam

Zajrzyj na mój post z 23lutego str.96
Naucz się go na pamięć jak potrafisz.
Jest tam dokładnie opisane jak Rysio pompuje... kasę.
Po co mu chłopie ropa? Żeby znowu miał wydatki.

Jesli jest to prawda to predzej czy pozniej wszystko sie wyda i kazdy z tych kombinatorow pojdzie siedziec.

Droga sprawa jesli info na stronie petrolinvest jest falszywe to wkrotce znalazlby sie ktos, kto by to ujawnil i kazdy kto maczal w tym paluchy mialby na glowie prokuratora.

ps. mysle ze to jest ostatnia szansa petrolinvestu. Po infie ze niestety nic nie znalezli nie tylko akcjonariusze beda bankrutami.

jak dokopia sie do wody to trzymam kciuki zeby to byla woda mineralna wysokiej jakosci. Moze na tym da sie zarobic.
Ale jak ktos juz wczesniej powiedzial na tej tej glebokosci to chyba trudno znalezc wode...

rysiekmilionerradom
0
Wysłane: 5 marca 2011 00:13:43 przy kursie: 7,90 zł
Radan co ty za bzdury wypisujesz. Jakie fałszywe i nfo. A o geologii kazachstanu mozesz przeczytać w necie na wikipedii. najniżej położone pokłady wody sa do 500 metrów potem to juz tylko gaz i ropa!Shame on you

Kod:
mod: podaj linka, inaczej post wyleci
Edytowany: 5 marca 2011 09:33

irfy
0
Wpisów: 1 143
Wysłane: 5 marca 2011 02:05:34 przy kursie: 7,90 zł
Kod:
mod: usunięto informacje o zarobkach niezgodne z regulaminem

W związku z tym, że nie zajmuję się rynkiem kapitałowym aż tak zawodowo, a żyję z miodu, mleka i wchłanianych nałogowo befsztyków, postanowiłem nie inwestować jakichś tam pieniędzy w dr. hab. geologii, tylko udałem się z komunikatem do znajomego, będącego geologiem bez tytułów tak wspaniałych i radzącego za friko. Powiedział to samo, co uczony doktor.
W tym momencie zacząłem zastanawiać się, w czym tkwi hak? Odpowiedź na to pytanie była banalnie prosta. I brzmiała "Może łżą?". Spółka ma bowiem ten komfort, że ich komunikaty w tej materii są całkowicie nieweryfikowalne. Chyba że zainwestujesz jakieś tam pieniądze w koparkę, udasz się na piaski Kazachstanu i tuż obok rozpoczniesz odkrywkowe wykopki:)
Doszedłem w ten sposób do dwóch wniosków. Wniosek pierwszy - nie łżą, komunikat był, prawdziwy, ropa rzeczywiście może tam być.
Wniosek drugi- natrafiono na solnisko i gołe skały. Po zastanowieniu się, czy powiedzieć o tym wszystkim zrobionym w bambuko "inwestorom" i czmychać, by móc jeszcze raz, bądź móc w ogóle, być może obrano wariant umierającej gwiazdy, która najpierw rozszerza się a potem - gruch:)
Tak czy inaczej - można zarobić. Tyle tylko, że nie szermowałbym tak chwacko tymi milionami baryłek.
Nie pojmuję natomiast w jaki sposób, inwestując jedynie 10% swojego portfela chcesz mieć wszystkich swoich pieniędzy "kilkakrotnie więcej" niż na początku, o czym pisałeś parę postów wcześniej.
Czmychnąć na czas, by móc jeszcze raz :)
A tu do posłuchania :) www.youtube.com/watch?v=_-clFZ...
Edytowany: 5 marca 2011 09:36

siekoo
0
Wpisów: 1 746
Wysłane: 5 marca 2011 10:51:52 przy kursie: 7,90 zł
zaniedbalem ten watek, a tu takie rzeczy sie dzieja blackeye

kolejna kopia disco nagania na kazachski sukces - ale jako ze to ktoras z kolei kopia, to i jakoscia nie grzeszy.

argument, ze ktos nie bedzie mogl zasnac nie majac akcji - nie do odparcia salute

80% zysku przy kursie 10zl, to zakup po 5.56 - czyli kupiles w styczniu. dlaczego nie wyskoczyles przy 13? bo wierzyles, ze to juz? mozna bylo zarobic 250% w dwa dni, a potem spokojnie odkupic ponizej 7zl.

poza tym, jak na osobe ktora zawodowo para sie rynkiem kapitalowym (chociaz pani Jadzia sprzedajaca na targu jajka w sumie tez to robi, tylko tak tego nie nazywa - moze nie zna tak madrych slow d'oh! ) dosc niefrasobliwie za pewne przyjmujesz nieweryfikowalne dane.

i na koniec dla przypomnienia:
Free Float: 86%
Liczba wszystkich akcji: 56,717,656 akcji
Akcje uprzywilejowane co do głosu: nie
Boo hoo!

Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...
Edytowany: 5 marca 2011 10:53

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

97 98 99 100 101

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,492 sek.

tcjuguiy
nxniguen
lzbeotma
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
emeyiqvy
svkrjaqx
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat