PARTNER SERWISU
yslqosia
11 12 13 14 15
rafsty
PREMIUM
38
Wpisów: 2 393
Wysłane: 4 marca 2011 01:45:24 przy kursie: 39,80 zł
A propos logicznego restrukturyzowania: Forbes
Cytat:
Okazało się jednak, że Carey źle ocenił sytuację.

del-201504191
0
Wpisów: 854
Wysłane: 4 marca 2011 01:48:53 przy kursie: 39,80 zł
Dzięki za link @rafsty. Wkleję tekst:

Cytat:
Minione kilkanaście miesięcy to dla Luisa Amarala czas kupowania. Wykorzystując niezłe notowania własnej firmy Eurocash – której akcje są warte dwa razy więcej niż na szczycie z 2008 r. – oraz brak zadłużenia, najpierw przejął od CEDC grupę spółek dystrybuujących alkohole, a później odkupił od Emperii całą sieć hur­towni Tradis (druga z tran­sakcji została zawarta w pierwszych dniach stycznia, dlatego znajdzie się dopiero w przyszłorocznym rankingu M&A). Kupno części biznesu Williama Careya to historia z kwietnia. W zamian za 400 mln zł Amaral przejął nie tylko 14 spó­łek dystrybucyjnych, ale dostał też sześcioletnią wyłączność na alkohole produkowane oraz importowane przez CEDC. Eurocash za jednym zamachem przejął więc biznes, który William Carey konsolidował przez kilka lat. Od razu stał się też liderem branży, w której wcześniej praktycznie nie działał. Gorzej wyszło na tym CEDC. Sam zamysł pozbycia się biznesu dystrybucyjnego był niezły: sprzedaż alkoholi jest znacznie mniej rentowna niż produkcja, na której Carey od kilku lat coraz bardziej się skupia. W ramach skupowania firm produkcyjnych CEDC przejęło między innymi w 2009 r. Russian Alcohol Group. Poza tym zagraniczne przejęcia mocno zadłużyły spółkę i pieniądze Amarala pozwoliły jej odzyskać płynność. Okazało się jednak, że Carey źle ocenił sytuację. Sprzedaż wódki produkowanej przez CEDC po transakcji szybko zaczęła spadać – w tym roku wynik alkoholowej grupy zmniejszy się o 14 procent. Podstawą sukcesu na tym rynku jest bowiem dobra logistyka sprzedaży. A tego atutu Carey właś­nie się pozbył.

Źródło: www.forbes.pl/artykuly/sekcje/...

Dodam tylko, że może jednak trudniej będzie zastosować logikę.
W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl
Edytowany: 4 marca 2011 01:49

rafsty
PREMIUM
38
Wpisów: 2 393
Wysłane: 4 marca 2011 01:57:49 przy kursie: 39,80 zł
Jak teraz się o tym myślę, to podejrzewam, że Carey poczuł to, o czym pisze Kasia - ciężar kredytów. I się zagalopował.

fidelio77
0
Wpisów: 745
Wysłane: 4 marca 2011 16:33:29 przy kursie: 36,50 zł
No i dolne widły, czyli spadki się nie wyczerpały. Na nasdaq podobnie.

del-201504191
0
Wysłane: 5 marca 2011 03:12:46 przy kursie: 36,50 zł
Co sesja niżej i co sesja wyższy obrót. Im dłużej się wczytują tym gorzej to wygląda. W zasadzie ciężko jest sobie wyobrazić silniejszy trend. Odreagowanie było 5%, ale skrzynkę browaru temu co był w stanie coś na nim ugrać, bo i punkt startowy odbicia losowy i jego siła bardzo mierna. Nie mam dostępu do danych NYSE, nie wiem od kiedy spółka na NYSE jest obecna. Może ktoś pomoże w tej kwestii. Z GPW to wygląda na atak na dołek wszech czasów, może go nie przebije. Ostry jednokierunkowy ruch.

kliknij, aby powiększyć
W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl
Edytowany: 5 marca 2011 03:16

Tito
0
Wpisów: 1
Wysłane: 5 marca 2011 10:55:46 przy kursie: 36,50 zł
z tego adresu wyjdziesz na historię
www.nasdaq.com/aspx/nasdaqlast...

do 6,25 USD jeszcze trochę brakuje

fidelio77
0
Wpisów: 745
Wysłane: 5 marca 2011 11:13:01 przy kursie: 36,50 zł
Czyli w okolicach 17 pln można się ustawiać.

kasert
0
Wpisów: 11
Wysłane: 5 marca 2011 13:45:37 przy kursie: 36,50 zł
A moxe troche technicznych wsparć poszukamy, proponuje np. techniki Fibonacciego, ale na wykresie swiecowym na NYSE nie na GPW (czynnik kursowy-dla wyniku spolki raportujacej w $ lepiej jest jak zlotowka jest słaba - dla biznesu w prowadzonego w Polsce gdy bilansuje sie koszty produkcji- mocna, jak liczy się przychody ze sprzedaxy - wiec to skomplikowany problem wiec bawmy sie kursem akcji w $). Co wam "wychodzi"? Czekam na propozycję, swoje wyliczenie podam po pierwszej podanej przez was cenie (w $), sprawdzimy sie!
P.S. Dodam, xe ja jux dokupiłem, mimo xe Kuczynski nie zaleca uśredniania w dół, bo moxe funduszy zabraknąć, jednak nawet jak spadnie do 6$ (są tacy pesymisci) to i tak na drugą ture dokupienia prosze zostawic przynajmniej połowe zainwestowanych środków (im wiecej tym lepiej).

kasert
0
Wysłane: 5 marca 2011 14:15:58 przy kursie: 36,50 zł
NASDAQ oczywiscie nie NYSE.
Polecam wykresy na http://www.freestockcharts.com
Edytowany: 5 marca 2011 14:17

mflaszka
0
Wpisów: 49
Wysłane: 5 marca 2011 14:33:35 przy kursie: 36,50 zł
moim zdaniem okolice 10$

irfy
0
Wpisów: 1 143
Wysłane: 5 marca 2011 15:28:06 przy kursie: 36,50 zł
kasert napisał(a):
A moxe troche technicznych wsparć poszukamy, proponuje np. techniki Fibonacciego, ale na wykresie swiecowym na NYSE nie na GPW (czynnik kursowy-dla wyniku spolki raportujacej w $ lepiej jest jak zlotowka jest słaba - dla biznesu w prowadzonego w Polsce gdy bilansuje sie koszty produkcji- mocna, jak liczy się przychody ze sprzedaxy - wiec to skomplikowany problem wiec bawmy sie kursem akcji w $). Co wam "wychodzi"? Czekam na propozycję, swoje wyliczenie podam po pierwszej podanej przez was cenie (w $), sprawdzimy sie!
P.S. Dodam, xe ja jux dokupiłem, mimo xe Kuczynski nie zaleca uśredniania w dół, bo moxe funduszy zabraknąć, jednak nawet jak spadnie do 6$ (są tacy pesymisci) to i tak na drugą ture dokupienia prosze zostawic przynajmniej połowe zainwestowanych środków (im wiecej tym lepiej).

Ryzykujesz. Moim zdaniem z tego uśredniania nic dobrego nie będzie. Jeśli już uparłeś się na tę Amerykę, to tam pierwsze wsparcie, ale dosyć słabe, masz w okolicach 10 USD. Następne w okolicach 6 a potem to już możesz się tylko modlić. Dlatego ja bym się z tym uśrednianiem wstrzymał. Jeśli liczysz na scenariusz identyczny, jak na początku 2009, to się możesz przeliczyć. Wtedy była końcówka "oficjalnie ogłoszonego" kryzysu, wszystkie kursy odbijały się od długoletnich minimów i powoli rozkręcał się szał zakupów. Teraz oficjalnie kryzysu już nie ma, a jeśli jest, to w tle i pełzający, natomiast spółka podała do wiadomości tragiczne wyniki i na chwilę obecną jest w tarapatach. Nawet, jeśli dogada się z bankami, na jakieś duże wzrosty bym tu nie liczył. Można pograć spekulacyjnie, ale jakieś uśrednianie? Brr.
Czmychnąć na czas, by móc jeszcze raz :)
A tu do posłuchania :) www.youtube.com/watch?v=_-clFZ...

marekl99
0
Wpisów: 44
Wysłane: 5 marca 2011 18:20:03 przy kursie: 36,50 zł
Nie sądzę aby dla CEDC przynajmniej w krótkim terminie AT była skuteczna. Spółka podała fatalne dane w bardzo złym momencie szczególnie dla firm notownych na amerykańskich giełdach (generalnie: dobre lub bardzo dobre wyniki amerykańskich spółek) w biznesie uważanym za w miarę stabilny.

CEDC będzie musiało dogodać się z bankami, podobnie do DUDY sprzed 2 lat. Różnica polega na tym, że na NASDAQ'u bardziej "wieje" niż na GPW (większe skoki notowań, gdyby CEDC była notowana jedynie na GPW zapewne spadłaby o jakieś 10%-15% a nie o blisko 50%), co więcej dla inwestorów na NASDAQ'u informacje o dogadaniu się z "jakimiś polskim bankami" może być mniej znacząca niż w przypadku DUDY notowanej jedynie na GPW.

Z drugiej strony jakieś szczególnie dobre wieści w ciągu najbliższych miesięcy mogą spowodować mocne odbicie (np. zaskakująco dobre dane na kolejny kwartał - musiałby być zbieg wielu korzystnych okoliczności naraz: korzystne kursy walutowe, silna medialnie umowa z bankami, posprzątanie bałaganu w Rosji, zaskakujący spadek cen zboża itd). Brak takich zaskoczeń spowoduje dalsze dryfowanie kursu na bardzo niskich (choć zapewne nieco wyższych niż dzis) poziomach.

Czytałem tekst wypowiedzi Carey'a z telekonferencji omawiającej te fatalne wyniki kwartalne. Wygląda to dość mętnie. Spółka przeinwestowała, aby chyba finalnym ciosem był ewidentny bałagan w biznesie w Rosji. Niewątpliwie ciekawy materiał dla dobrego analityka do zrobienia sensownego opracowania, opartego nie tylko na P&L ale również analizie scenariusza biznesowego (podjętych decyzji) który stoi za tak fatalnymi danymi.

Większa inwestycja w CEDC teraz to takie: "złoto dla zuchwałych". salute

Pozdrawiam
Edytowany: 5 marca 2011 18:26

kasert
0
Wysłane: 5 marca 2011 23:16:09 przy kursie: 36,50 zł
Wyniki fatalne to widac, bez szczegolnego zaglebiania sie widac, xe rozwodniony zysk przeloxony proporcjonalnie na cene akcji w $ to z 40$ w okolice 13-14$. Na piatkowej sesji bylismy na poziomie nawet 12,27. Nie wiem, co inwestorzy w USA myślą, czy liczą wskaźniki, czy są w stanie dokładnie wyliczyć wartość firmy,czy tex wycenic jej przyszłość, wiem jednak, xe tam działaja równiex automaty, u nas tex na tej spolce jest to widoczne. Przez jakiegos moderatora z Londynu zapewne. Kilkaktortnie w ostatnim czasie nieudało mi sie kupić z dyskontem wiekszym nix 1 PLN gdyx moja oferte kupna automat przebijał o 5 groszy. Licytował tak do roxnicy kupno /sprzedax ok 1 pln, dalej nie podbijał. Zlecenie naplywało w ułamku sekundy po moim. W biurze maklerskim Pekao, jak pokazalem im to online co sie dzieje, byli zdziwieni ale potwierdzili xe to musi być automat i to z zagranicy bo w polskich domach maklerskich niewolno uxywac tego rodzaju narzedzi. Niestety nie chca maklerzy zglosic tego do KNF proponuja bym sam sie tym zajal. Probowalem tex przez Stowarzyszenie inwestorów indywidualnych ale zniechecili mnie gdyx prosili o opisanie dokladne problemu, a mi szkoda było na to czasu. Na pierwszy "rzut oka" bylo widac, co sie dzieje wiec po co sie rozpisywać. W poprzednich latach chetnie kupowalem ta spolke na otwarciu po duxych wzrostach dzien wczesniej w USA i udawalo sie 3-5% w jeden dzien wyjac, teraz automat nie pozwala.

Wracając do ceny, jaka wstepnie wyznaczylem sobie 3 marca dla CEDC (w USA), było to ok 12,20-12,57. Na podstawie dokladniej skali zniesienia Fibonacciego gdzie 23,6% poziom był ustawiony na poziomie otwarcia pierwszej po wynikach sesji w USA, począwszy od max kursu w ostatnim roku, zasieg zniesienia wyniósł ok 12,18-12,19$. W piatek mielismy dołek an 12,27$ czyli jestesmy gdzies w poblixu tego zakresu. Dlatego tex w piatek dokupilem. Teraz czekamy co się stanie, jak poziom ten zostanie obroniony- potwierdzi sie to, xe te sapadki i ich zasieg zostały wyliczone przez automaty a nie były zwykłym wynikiem podaxy.
Moge się mylic, w koncu jak "spadają noxe" moxna się pociąć, ale gdzieś jest to dno i trzeba probować. Kaxda technika jest dobra - trzeba tylko być konsekwentnym.
P.S.
Jak tego nie obronią - 6$ nas czeka!?
Edytowany: 5 marca 2011 23:16

del-201504191
0
Wysłane: 6 marca 2011 21:47:47 przy kursie: 36,50 zł
Automat automatem, ale jednak 75% większych funduszy inwestuje się w oparciu o fundamenty, a najwyraźniej spółka utraciła zaufanie w tej kwestii. Zwłaszcza po kryzysie kiedy nawet Goldman ucina ryzyko tak szybko jak nigdy. Próba łapania, ok., ale z krótkim stopem a nie żadne uśrednianie!!! Uśredniać to sobie możesz na zdrowej spółce, w której biznes wierzysz, na profesjonalnym zarządzie, a nie na naciąganiu prognozy i nieudolnym bronieniu własnej niekompetencji przed akcjonariuszami. Jak na dniach nie odreagują zjazdu to szykuj się pod $6.

PS
Bardzo nie lubię prognozować, ale w tej sytuacji postanowiłem zrobić wyjątek i podzielić się opinią. Widzę, że co niektórzy zbyt emocjonalnie łapią CEDC. Nie przewiduj, reaguj na osiąganie kolejnych poziomów. Tylko, że tutaj jak możesz zareagować? Automat zbije cenę momentalnie po ich przekroczeniu, ścigać się z nim przecież nie ma sensu, prawda?

marekl99
0
Wpisów: 44
Wysłane: 7 marca 2011 08:41:04 przy kursie: 36,50 zł
CEDC organizuje telekonferencję dla inwestorów zaplanowaną na dzień 10 marca 2011 r.

05.03. Warszawa (PAP/ESPI) - Raport bieżący 11/2011
Central European Distribution Corporation (CEDC) informuje, że organizuje telekonferencję dla inwestorów w dniu 10 marca 2011 r. o godz. 7.45 czasu wschodniego w USA (tj. o godz. 13.45 czasu środkowo-europejskiego). Telekonferencja będzie dostępna telefonicznie oraz na żywo przez Internet, przy użyciu informacji poniżej. William Carey, Prezes CEDC oraz Chris Biedermann, Wiceprezes CEDC, Dyrektor Finansowy, zapraszają do ich krótkiej dyskusji na temat bieżącej działalności, po której odbędzie się sesja z pytaniami i odpowiedziami. Częścią telekonferencji dla inwestorów, będzie omówienie prezentacji w formie slajdów przez Pana Carey oraz Pana Biedermann, która będzie dostępna przed telekonferencją w części Relacje Inwestorskie na naszej stronie internetowej: www.cedc.com/investor-relation...

Czyżby to próba wytłumaczenia się z fatalnych wyników i przedstawienie jakiegoś planu, który mógłby poprawić negatywny klimat wokół CEDC? d'oh!
Edytowany: 7 marca 2011 08:41

cyklop
0
Wpisów: 6
Wysłane: 7 marca 2011 12:59:49 przy kursie: 36,00 zł
dzisiaj, 09:57 PAP

Credit Suisse obniżyli rekomendację dla CEDC do "poniżej rynku" z "ponad rynek", obniżając cenę docelową dla akcji spółki do 12 USD z 30 USD.

W piątek na zamknięciu sesji kurs CEDC na warszawskiej giełdzie wyniósł 36,5 zł.
Źródło: PAP
Copyright 1996-2011 PAPsalute

del-201504191
0
Wysłane: 7 marca 2011 23:27:17 przy kursie: 36,00 zł
marekl99 napisał(a):
Czyżby to próba wytłumaczenia się z fatalnych wyników i przedstawienie jakiegoś planu, który mógłby poprawić negatywny klimat wokół CEDC?

Z tego rodzaju klimatem jest jak z dużym kilku metrowym zamkiem z piasku, szybko się niszczy, baaaaardzo powoli odbudowuje. Może do końca roku uda się usunąć niedosyt, ale do euforii z miejsca gdzie teraz jest CEDC to są lata świetlne.

cyklop
0
Wpisów: 6
Wysłane: 8 marca 2011 10:17:41 przy kursie: 37,00 zł
Deutsche Bank obniżył cenę docelową dla CEDC o 42 proc. do 18 USD

08.03. Warszawa (PAP/Bloomberg) - Analitycy Deutsche Banku obniżyli cenę docelową dla akcji CEDC o 42 proc. do 18 USD podtrzymując jednocześnie rekomendację "kupuj".

W poniedziałek na zamknięciu sesji giełdowej kurs akcji spółki wyniósł 36 zł.(PAP)

bas/

Depesza pochodzi z biznes.pap.pl z 08.03.2011 08:46

honza
0
Wpisów: 170
Wysłane: 8 marca 2011 10:53:21 przy kursie: 37,00 zł
Albo mi się wydaje albo ktoś wyłączył automat, od rana ani śladu, albo się wysypał albo rekomendacja 18USD (około 50zł) go zaskoczyła. Ciekawe czy zacznie brać teraz z prawejAnxious
Edytowany: 8 marca 2011 10:53

daimond
0
Wpisów: 223
Wysłane: 8 marca 2011 10:57:54 przy kursie: 37,00 zł
kolego automat się włączy o 15.30 Angel

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

11 12 13 14 15

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,141 sek.

yphyeadx
jzfifjqj
ljvbsygd
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
miftrjhh
wpglfcgw
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat