PARTNER SERWISU
gcxrzkvv
14 15 16 17 18
szamot-kb
0
Wpisów: 444
Wysłane: 7 marca 2011 17:01:41 przy kursie: 5,28 zł
Czy mogę poprosić o wykres AT
Skotana .
Not talking

szamot-kb
0
Wysłane: 7 marca 2011 22:35:34 przy kursie: 5,28 zł
Wyjście kursu ponad 2,47 zł może zapoczątkować silny impuls wzrostowy.
Średnie kroczące MACD wskazują, że do głosu dochodzi popyt. Średnia 8 sesyjna przecięła od dołu średnią 12 sesyjną dając sygnał do wzrostów.
Podsumowanie: Najważniejsze dla strony popytowej będzie pokonanie poziomu 2,47 zł. W tym miejscu przebiegają najważniejsze poziomy oporu. Wyjście powyżej może zapoczątkować wzrosty w rejony maksimów z września ubiegłego roku.

Czy zgadzacie się ...?Think

szamot-kb
0
Wysłane: 8 marca 2011 17:02:34 przy kursie: 5,12 zł
Nikt nie pochyli się nad wykresem?

loook
0
Wpisów: 42
Wysłane: 8 marca 2011 17:12:13 przy kursie: 5,12 zł
szamot-kb napisał(a):
Wyjście kursu ponad 2,47 zł może zapoczątkować silny impuls wzrostowy.
Średnie kroczące MACD wskazują, że do głosu dochodzi popyt. Średnia 8 sesyjna przecięła od dołu średnią 12 sesyjną dając sygnał do wzrostów.
Podsumowanie: Najważniejsze dla strony popytowej będzie pokonanie poziomu 2,47 zł. W tym miejscu przebiegają najważniejsze poziomy oporu. Wyjście powyżej może zapoczątkować wzrosty w rejony maksimów z września ubiegłego roku.

Czy zgadzacie się ...?Think

hehehe widze kolega udaje eksperta od AT.
Nie ladnie to tak przyswajac sobie czyjes dzielo ;p

www.almanachinwestora.pl/anali...

Niemniej jednak zgadzam sie z powyzsza analiza

Jesli chodzi o AT ekspertem nie jestem.

kliknij, aby powiększyć

Moja amatorska diagnoza:

W okolicach stycznia minimum (2.10zl) zostalo skutecznie obronione i nastapila chwilowa przewaga popytu nad podaza. W lutym ponownie zblizylismy sie do minimow jednak byki szczesliwie odparly atak niedziwiedzi, co tez potwierdza MACD. Po tym okresie nastapila konsolidacja ze srednia 2.25. Pokusilbym sie tutaj o stwierdzenie ze popyt rownowazyl sie z podaza. Nastepnie dobre info z 2 Marca spowodowalo wybicie z konsolidacji. Mogl to byc bodziec ktory zapoczatkuje trend wzrostowy. Po silnych wzrostach w ostatnich dniach widzimy koretke i tworzy nam sie choragiewka.
Optymistycznie mozna ludzic sie na wybicie gora i wedrowke w kierunku 3 zlotych.

Prosilbym kogos bardziej bieglego o weryfikacje moich spostrzezen. Przepraszam tez za brak polskich liter
Edytowany: 8 marca 2011 17:26

szamot-kb
0
Wysłane: 8 marca 2011 17:27:47 przy kursie: 5,12 zł
przyswajać ?
udawać nie udaję bo poprosiłem o analize AT z wykresem Shame on you

jeśli chodzi o tekst zapytałem czy się zgadzacie

nie napisałem , że to moje arcydzieło puke_l

Edytowany: 18 marca 2011 21:44

loook
0
Wysłane: 8 marca 2011 17:29:21 przy kursie: 5,12 zł
Ok sorka zrozumialem ze to Twoja analiza :)

Bez urazy.

EDIT: Co sadzisz o moich powyzszych wypocinach? Wydaje sie, ze malo osob ze SW jest zainteresowanych spolka. Zamkniecie 2.56 a wiec dolna linia choragiewki. Jesli wszystko pojdzie dobrze jutro wybicie ponad gorna linie choragiewki. hello1
Edytowany: 8 marca 2011 17:35

loook
0
Wysłane: 9 marca 2011 10:33:07 przy kursie: 5,46 zł
Chyba mi sie przepowiednia sprawdzila Dancing

szamot-kb
0
Wysłane: 9 marca 2011 12:07:55 przy kursie: 5,46 zł
Na skotanie zerowe zainteresowanie na forum .
Papier traktowany jako śmieciowy , ale czy oby napewno taki jest ?
Think

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 9 marca 2011 12:14:11 przy kursie: 5,46 zł
A dlaczego ma być inaczej? Jakie ma chociażby przychody? Czym poważnym się zajmuje?
Są spółki do inwestycji i są do hazardowej spekulacji. Czy chciałbyś Skotana zaliczyć do inwestycji?Think

szamot-kb
0
Wysłane: 9 marca 2011 15:07:21 przy kursie: 5,46 zł
Już nic nie pisze ...blackeye

Chciałem tylko powiedziec , że wyjście z trójkąta nastąpiło górą !king .
Edytowany: 9 marca 2011 15:20

loook
0
Wysłane: 9 marca 2011 15:11:58 przy kursie: 5,46 zł
Rynek dyskontuje wszystko, tak wiec jesli spolka obijala sie kolo 2.3zl to na tyle byla wyceniana. Nowe info nowa wycena (30mln to dosc spory zastrzyk), nie ma sensu glowkowac czy to smiec czy nie. Rynek sam ustali wartosc spolki. Zobaczcie takie Helio, spolka o mocnych fundametnach a ostatnio leci na ryj z 26zl na 15.

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 9 marca 2011 15:35:32 przy kursie: 5,46 zł
szamot-kb napisał(a):

Chciałem tylko powiedziec , że wyjście z trójkąta nastąpiło górą !king .

A,to trzeba było tak od razu...wave
Takie informacje są zawsze cenne,choć pamiętajmy i miejmy wszyscy świadomość,że to ryzykowny segment dla spekulacji.
Ale jak się uda coś przygarnąć dla siebie,to tylko pogratulowaćsalute
Edytowany: 9 marca 2011 15:43

bedi90
0
Wpisów: 7
Wysłane: 18 marca 2011 21:30:18 przy kursie: 5,32 zł
Witam, coś ten temat przysnął, a w poniedziałek wyniki za cały 2010. Może warto podyskutować coś o nich? Parę dni temu sobie złapałem kilka akcji. Nie jestem ekonomista itp. itd. nie inwestuje kokosów, ale chętnie porozmawiałbym z "mądrzejszymi" co sądzą o Skotanie w 2010 r. zebym wiedzial jak sie nastawic na poniedzialkowy raport.
jeśli marzysz o kursie to polecam niech.pl, jeśli chcesz zarobić - realizuj zyski, żebyś potem się nie znalazł na trzebabylo.pl...

Szczepan Łangowski
0
Wpisów: 446
Wysłane: 22 marca 2011 19:10:11 przy kursie: 5,10 zł
Omówienie rocznego sprawozdania finansowego Grupy Kapitałowej Skotan S.A. za 2010

Dzisiejsze omówienie krótkie, bo tak naprawdę sprawozdanie za 2010 niewiele nowego wnosi to obrazu spółki. Skotan to na dzień dzisiejszy trochę fundusz inwestycyjny z domieszką jednostki badawczo –rozwojowej. Od strony core businessu to ciągle dyskontowanie przyszłości i wiary w umiejętności tworzenia biznesu przez Pana Karkosika. Tutaj ciągle brakuje prognoz, liczb, czegoś na czym można byłoby się zapiąć, czy wycenić itp.

Na początek rzut oka na raport audytora, tutaj mamy kilka uwag. Po pierwsze powielone zostało zastrzeżenie z poprzedniego roku o wiszącym ciągle nad spółką widmem zapłaty odszkodowania dla spółki AT Agrar Technik Gmbh. Biegły informuje, iż spółka powinna zawiązać na ten cel rezerwę w kwocie 23, 6 MPLN, to oczywiście obciążyłoby wyniki i wartość księgową Skotana. Ze względu, iż do rozstrzygnięcia jeszcze daleka droga, dodatkowo zarząd uważa, iż wniosek o odszkodowanie jest całkowicie bezpodstawny spółka takiej rezerwy nie utworzyła. Kolejne dwie uwagi to właściwie potwierdzenie wątpliwości odnośnie dzisiejszego kształtu spółki. Niby nie ma zagrożenie dla kontynuowania działalności, ale Skotan na dzień dzisiejszy to tylko pakiet akcji Alchemii. Niby widomo czym spółka ma się zajmować, ale tak naprawdę przychody z core businessu wynoszą zero, a obroty w rachunku zysków i strat to właściwie działalność poboczna.

Analizę przychodów w rachunku zysków i strat właściwie można pominąć, bo tak naprawdę zostały one wypracowane w drodze świadczenia usług przeładunkowych, transportowych oraz prowizyjnych, czyli przez coś zupełnie innego niż docelowo powinno być główny źródłem przychodów. Na poziomie operacyjnym strata w wysokości ponad 4 MPLN, tutaj nie ma się czemu dziwić, bo Skotan ma spore koszty stałe ponad 1,4 MPLN na kwartał, które wynikają głownie z przeprowadzanych badań rozwojowych. Na poziomie operacyjnym przez najbliższe kilka kwartałów, nie można liczyć na żadna poprawę. Do momentu zakończenia drugiego etapu projektu budowy linii do produkcji drożdży Skotan będzie generował znikome przychody oraz stratę na poziomie operacyjnym. Wynik będzie kreowany przez wycenę akcji Alchemii. Tak naprawdę na dzień dzisiejszy bardzo łatwo prognozować zysk lub stratę Skotana: 1 MPLN przychodów, do tego około 6 MPLN kosztów stałych, to daje 5 MPLN straty na poziomie operacyjnym, dodatkowo każda zmiana ceny Alchemii o +/- 10% powoduje dodatkowo ponad 8/-8 MPLN zysku lub straty, to oczywiście przy założeniu, iż akcje nie będą sprzedawane w trakcje roku.

W bilansie brak istotnych zmian tutaj ciągle główna pozycją są akcje Alchemii oraz kapitał własny, zadłużenie pozostaje znikome. Przypływy potwierdzają, iż wynik tak naprawdę jest papierowy, gdyż na poziomie operacyjnym powstała dziura na ponad 6 MPLN, która została pokryta przez sprzedaż posiadanych akcji. Po dniu bilansowym Skotan sprzedał również udziały w spółce powiązanej Eurochem, która miała odpowiadać za projekt biopaliw. Z tego tytułu firma w I kwartale br. powinna otrzymać c.a. 1 MPLN z tytułu sprzedaży udziałów oraz odzyskanych wierzytelności.

W ostatnim czasie dość głośnym echem odbił się ranking spółek, które pozyskały największe dofinansowania z PARP. Na najwyższym stopniu podium stanął Skotan z kwotą prawie 30 MPLN na budowę instalacji wykorzystania odpadowego wodoru do celów energetycznych. Szczegółów inwestycji brak, oprócz informacji, iż będzie ona warta ok. 40 MPLN i poniesione koszty zostaną zrefundowane w prawie 74%.

Podsumowując, na dzień dzisiejszy Skotan to wiara w magię nazwiska Pana Karkosika. Produkcja drożdży to ciągle przyszłość, a co najgorsze nie do końca wiadomo jaka. Spółka ciągle nie przedstawiła prognoz, z tego powodu niemożna nawet określić skali działalności po zakończeniu realizacji projektu, nie mówiąc już o poziomie rentowności. Tutaj ciągle nie wiadomo co z tego wszystkiego się wykluje brzydkie kaczątko czy piękny łabędź.

www.stockwatch.pl/gpw/skotan,w...

Powyższa treść przez 60 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.

szamot-kb
0
Wysłane: 23 marca 2011 22:21:37 przy kursie: 5,08 zł
Wielkie dzięki za omówienie rocznego sprawozdania finansowego.
A czy można poprosić o analizę techniczną spółki.binky

c3rb3r
0
Wpisów: 1
Wysłane: 24 marca 2011 22:07:52 przy kursie: 5,16 zł
Witam, na początku powiem że się uczę AT i jeżeli się mylę lub popełniłem gdzieś błędy proszę o poprawę.
Do wczoraj myślałem że skotan jest w wyraźnym trendzie wzrostowym, który może w każdej chwili runąć. Dzisiejsza analiza wykresu przekonała mnie jednak że utworzył się diament, nie byle jaki, ale zapowiadający kontynuacje wzrostów.
Link do wykresu zapodaj.net/2e339b7dfa0c.png.h...
A czemu myślę że będą wzrosty. A no dlatego że wolumen przy który utworzył się szczyt diamentu był największy, żaden szczyt poprzedzający najwyższy punkt diamentu nie miał wyższego wolumenu. Tak samo przy formowaniu 2 połowy formacji wolumen jest na mniejszych obrotach.

Dwa tygodnie temu zauważyłem na groclinie RGR, ale 3 dni temu dałem się ogłupić i uwierzyłem że to wcale nie RGR. Na szczęście szybko się wycofałem z małą stratą. Mam nadzieję że teraz też się nie mylę i zamiast straty będzie zarobek. Powtarzam jestem początkującym, proszę się nie sugerować moją oceną.

krygier
0
Wpisów: 5
Wysłane: 25 marca 2011 14:27:51 przy kursie: 5,14 zł
Z formacjami zazwyczaj jest tak, że okazują się prawdziwe jak już kurs wystrzeli :) I następuje to zreguły dzięki jakimś komunikatom mającym wpływ na fundamenty spółki.
Również chciałem zwrócić uwagę, że chodzą słuchy o coraz bliższym uruchomieniu procesu produkcyjnego drożdży.
Poniżej wklejam link do oferty pracy jaka ukazała się w Urzędzie pracy w Bielskiej Białej oraz w Czechowicach-Dziedzicach

www.oferujemyprace.pl/mechanik...

"WYKONYWANIE PRACY FIZYCZNEJ ZWIĄZANEJ Z PROWADZONYM PROCESEM PRODUKCYJNYM (PRODUKCJA DROŻDŻY PASZOWYCH)"

Być może na dniach rozpocznie się produkcja :)
Edytowany: 25 marca 2011 14:29

szamot-kb
0
Wysłane: 25 marca 2011 14:58:24 przy kursie: 5,14 zł
Ja tylko znalazłem to

Wstępny rozruch instalacji planowany jest obecnie na początek II kwartału 2011 r." - napisano w komunikacie.
Spółka Skotan jest portfelową inwestycją Romana Karkosika.
Think

krygier
0
Wpisów: 5
Wysłane: 25 marca 2011 20:29:54 przy kursie: 5,14 zł
Zauważ, że właśnie kończy się pierwszy kwartał, a w kwietniu zaczyna już początek drugiego
:-)

wkm3
0
Wpisów: 468
Wysłane: 26 marca 2011 00:33:43 przy kursie: 5,14 zł
proponuję popatrzeć ile opóźnienia miały nowe linie produkcyjne/ nowe biznesy w Variant SA i Stalprodukt SA + od wstępnych testów do otrzymania wszystkich niezbędnych zgód i uruchomienia produkcji jeszcze droga, chociaż takiemu graczowi może pójść szybciej niż Variantowi i Stalkowi:)

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

14 15 16 17 18

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,265 sek.

hbbyaomn
kotgwnvf
vxeomfda
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 227,49 zł +381,14% 96 227,49 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
wootceoy
mrnitmzj
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat