PARTNER SERWISU
vmzvmtkb
34 35 36 37 38
teahouse
0
Wpisów: 6
Wysłane: 7 kwietnia 2011 09:44:11 przy kursie: 5,05 zł
Doncarlos - a jakie sa twoje przwidywania odnosnie spolki - warto przy tym poziomie wchodzic? Czy poczekac jeszcze chwilke na przecene?

doncarlos
0
Wpisów: 1 244
Wysłane: 7 kwietnia 2011 09:55:40 przy kursie: 5,05 zł
Ponieważ sytuacja idzie wg poniższego schematu, zacytuję to co napisałem kilka tygodni wcześniej.. po ostatniej fali wzrostowej korekta była w podobnej skali jak wcześniejsze i zatrzymała się dokładnie na poziomie wcześniejszej konsolidacji 4,8-4,5, po czym oczekiwałem kolejnej fali wzrostowej w okolice szczytów - 5,40 (dzisiaj już było 5,29) i zgodnie z dotychczasową tendencją powinna być ponownie cofka w kierunku 5 zł może niżej, ale tym razem sytuacja się nieco komplikuje, gdyż w przyszłym tygodniu oczekiwane są ciekawe informacje ze spółki i może jeszcze zajdziemy wyżej zanim nastąpi korekta..

doncarlos napisał(a):
Cytat:
Czteroma najdroższymi słowami na giełdzie sa: "Tym razem będzie inaczej"..

Wspominalem juz kiedys, ze w zachowaniu kursu ipx jest pewna zaleznosc (to co technicy lubia najbardziej)..
mianowicie od roku po silnej fali wzrostowej, ktora wyniosla kurs z poziomu 2,17 na 4,18 mamy lekkowznoszacy sie kanal wzrostowy a w zasadzie kurs w wiekszosci czasu porusza sie bokiem, przy czym nowe szczyty i dolki wypadaja coraz wyzej..
A konkretnie to wyglada to tak

kliknij, aby powiększyć

Zaczynajac od poczatku konsolidacji:
- po ustanowieniu szczytu A1 mielismy fale korekcyjna z dolkiem na A2 kolejna fala wzrostowa wyrownala szczyt A1 po czym kurs ponownie spadl w okolice dolka A2-A4
- trzecie podejscie pod szczyt konczy sie zawsze wybiciem mniej wiecej o szerokosc wczesniejszej konsolidacji i ustanowieniem nowego szczytu A5-B1/B5-C1/C5-D1
- po ustanowieniu nowego szczytu za kazdym razem nastepuje fala spadkowa, ktora kasuje mniej wiecej polowe wybicia (powrot do szczytu wczesniejszej konsolidacji a nawet nizej) przy czym ostatnio kurs wydaje sie byc nieco mocniejszy.. Think itd..

Reasumujac w tym przypadku zasieg wybicia z konsolidacji wypadal mniej wiecej na poziomie 5,5 (bylo 5,55!) po czym powinna nastapic korekta znoszaca przynajmniej polowe wzrostu - optymalnie do 4,80 nastepnie kolejne podejscie pod szczyty 5,5? i krotka korekta do 5? po czym trzeci (tym razem udany) atak na szczyt 5,55 i fala wzrostowa do ok 6,7?

Obawiam sie, tylko ze tym razem jest zbyt czytelny scenariusz, ale wedlug motta ponizej..

nadal obstawiam scenariusz jak powyżej..salute

ps w długim terminie sądzę, że spółka może powrócić nawet do swoich szczytów historycznych, ale to kwestia kilku lat..

Czterema najdroższymi słowami na giełdzie są: "Tym razem będzie inaczej"..
Fala wzrostowa rodzi się w strachu, rośnie w wątpliwościach, dojrzewa w optymizmie i umiera w euforii..
„All animals are equal but some animals are more equal than others“
Edytowany: 7 kwietnia 2011 10:06

doncarlos
0
Wysłane: 7 kwietnia 2011 15:13:40 przy kursie: 5,05 zł
Tak się kończy pospolite ruszenie, tych którzy się podłączyli do akcji "383" PB..;) przez ostatni rok nie było takiej sytuacji, żeby luka wzrostowa przetrwała na dłużej.. zawsze była domknięta i tym razem bez zmian;)

edit gdyby miało iść wg schematu z postu powyżej, to można by zakładać, że fala wzrostowa z 4,51 - drugie podejście zakończyła się na 5,29 ale z reguły było trochę wyżej i czas na korektę do ok 5 max 4,80.. i dopiero wtedy atak na 5,55..Think tak było wcześniej, jak będzie teraz zobaczymy..Think niepokojące jest to, że podaż pakiety sprzedawane są duże (jedno zlecenie, które czyści od razu kilka półek na K) a na popycie widoczna jest drobnica..

Fala wzrostowa rodzi się w strachu, rośnie w wątpliwościach, dojrzewa w optymizmie i umiera w euforii..
Edytowany: 7 kwietnia 2011 15:37

teahouse
0
Wysłane: 7 kwietnia 2011 16:09:02 przy kursie: 5,05 zł
Sam wzialem udzial w tym (jak to ladnie nazwales:) "pospolitym ruszeniu" i dokupilem po 5,20blackeye . Ale mam zamiar trzymac to troszke dluzej wiec z czasem pewnie kurs "odbije";)...oby:)

edit: Troche zly moment sobie wybralem na "usrednianie"...
Edytowany: 7 kwietnia 2011 16:09

doncarlos
0
Wysłane: 7 kwietnia 2011 16:19:44 przy kursie: 5,05 zł
Sytuacja jest do złudzenia podobna do tej z 8.września i 5.listopada 2010 roku.. tylko tym razem wg mnie sytuacja fundamentalna nie uzasadnia takiego ruchu jak wtedy.. papier jest ewidentnie trzymany.. może i cofną go pod 4,90 ale imo akumulacja trwa..Think

ps rynek ma swoje racje i nie ma co się kopać z koniem, ale tutaj to jest wg mnie totalna ściema..Shame on you

Edytowany: 7 kwietnia 2011 16:22

teahouse
0
Wysłane: 7 kwietnia 2011 16:33:55 przy kursie: 5,05 zł
Troche naiwnie (jak widac) liczylem, ze to dzisiejsze "pospolite ruszenie" troche bardziej podbiej kurs i dopiero po nim nastapi "cofka"...Jednak zapora na 5,20 okazala sie nie do przebicia:)

doncarlos
0
Wysłane: 7 kwietnia 2011 19:36:44 przy kursie: 5,05 zł
Miałem wczoraj dziwne przeczucie, że zakup akcji przez PB, to nic dobrego.. impexmetal na wszelkie pozytywne rekomendacje reaguje zazwyczaj spadkami..Shame on you no i tradycji chwilowo stało się zadość..

chyba większość drobnych dzisiaj kupujących jest delikatnie mówiąc rozczarowana..

dokładniej przeglądając wykres ipx mam wrażenie, że być może jednak jesteśmy w trochę innym momencie fali niż wskazywały by na to wcześniejsze analogie (o których jest wyżej - dla przypomnienia - wg wcześniejszych schematów teraz kurs może spaść ponownie w kierunku 4,8 lub nawet niżej zanim zaatakuje szczyt)

Wychodzę z założenia, że w przyszłym tygodniu po decyzji sądu i deklaracji dywidendy kurs zareaguje pozytywnie i jednak zaatakujemy szczyt.. kurs może oczywiście jutro zaliczyć poziomy poniżej 5 zł, ale dalej są szanse, że będzie tak:

kliknij, aby powiększyć

Think w wersji pesymistycznej spadamy na 4,50..

zobaczymy co zdecyduje spółdzielnia..Think Shame on you

ps wq.. mnie ten boczniak..

Edytowany: 7 kwietnia 2011 19:41

sylwesterkozak
0
Wpisów: 26
Wysłane: 7 kwietnia 2011 22:02:53 przy kursie: 5,05 zł
Dziś sporo osób się zawiodło, miały być wzrosty a tu klapa. Spora część niecierpliwych pewnie sprzedała ze stratą.

teahouse
0
Wysłane: 8 kwietnia 2011 09:01:34 przy kursie: 5,10 zł
Szczerze to nie miałbym nic przeciwko temu scenariuszowi doncarlos:)...zawsze można by było dokupić jeszcze taniej. Rozczarowany jestem tylko swoja głupotą, że trochę za bardzo się "podpaliłem" zamiast spokojnie poczekać;)
O przyszłość spółki się raczej nie martwię i sądzę, że prędzej czy później pójdziemy nieco wyżej.

ptadla
0
Wpisów: 51
Wysłane: 8 kwietnia 2011 09:23:15 przy kursie: 5,10 zł

doncarlos
Kolejenych wzrostow mozemy spodziewac sie po przekroczeniu poziomu okolo 5,28PLN??

doncarlos napisał(a):
Miałem wczoraj dziwne przeczucie, że zakup akcji przez PB, to nic dobrego.. impexmetal na wszelkie pozytywne rekomendacje reaguje zazwyczaj spadkami..Shame on you no i tradycji chwilowo stało się zadość..

chyba większość drobnych dzisiaj kupujących jest delikatnie mówiąc rozczarowana..

dokładniej przeglądając wykres ipx mam wrażenie, że być może jednak jesteśmy w trochę innym momencie fali niż wskazywały by na to wcześniejsze analogie (o których jest wyżej - dla przypomnienia - wg wcześniejszych schematów teraz kurs może spaść ponownie w kierunku 4,8 lub nawet niżej zanim zaatakuje szczyt)

Wychodzę z założenia, że w przyszłym tygodniu po decyzji sądu i deklaracji dywidendy kurs zareaguje pozytywnie i jednak zaatakujemy szczyt.. kurs może oczywiście jutro zaliczyć poziomy poniżej 5 zł, ale dalej są szanse, że będzie tak:

kliknij, aby powiększyć

Think w wersji pesymistycznej spadamy na 4,50..

zobaczymy co zdecyduje spółdzielnia..Think Shame on you

ps wq.. mnie ten boczniak..

doncarlos
0
Wysłane: 8 kwietnia 2011 09:40:11 przy kursie: 5,10 zł
Wiadomo o co chodzi, nie musisz cytować całego wpisu;)

Tą linię narysowałem dla zobrazowania jak wcześniej przebiegały podobne konsolidacje.. nie jestem tylko do końca przekonany, w jakim miejscu dokładnie jesteśmy.. pierwszy opór jest na 5,12 linia szyi ORGR ale ogólnie mamy otwartą drogę do 5,60..
a z analogii można by oczekiwać spadku poniżej 5 zł.. i po tym kolejna falę wzrostową..

Są dwie opcje, albo spółka jest gorsza niż nam się wydaje i rynek ma rację.. roczna zmiana marne 20%..
albo mamy nadal akumulację i kurs w pewnym momencie zrobi coś w stylu synthosa..
fundamentalnie wydaje się niedowartościowany.. pytanie, czy tylko wydaje się, czy rzeczywiście jest..Think moim zdaniem jest tani..Think salute

ps przeczytaj sobie cały wątek, to zrozumiesz dlaczego..

Edytowany: 8 kwietnia 2011 09:46

ptadla
0
Wpisów: 51
Wysłane: 8 kwietnia 2011 09:54:20 przy kursie: 5,10 zł
doncarlos

Dzieki za rade, ale watek sledze regularnie :)
Spolka interesuje sie od dluzszego czasu i raz ja mam w portfelu, a raz nie. Na poczatku marca sprzedalem wszystkie akcje IPX, a teraz zastanawiam sie czy znow jej nie kupic Think

Chcialem poznac Twoja opinie na temat potencjalnego ruchu w gore. Mam mieszane uczucia co do potencjalu wzrostowego...
Dzieki!

doncarlos
0
Wysłane: 8 kwietnia 2011 10:08:34 przy kursie: 5,10 zł
W krótkim, nawet średnim terminie biorąc pod uwagę co wyprawia kurs od roku nie mam też za bardzo przekonania, czy kurs jest w stanie "normalnie" rosnąc.. tutaj od roku drepcze w miejscu z niewielkimi wyskokami i potem zasypanie akcjami i tak w kółko..

ostatni raz ipx miał ładną falę wzrostową z poziomu 2,2 do 4,2.. obecna roczna konsolidacja jest lekko zniechęcająca do wejścia w papier.. i to jest być może duży plus na przyszłość, gdyż gdyby spółka w końcu zaczęła robić, to co od lat obiecuje to kurs w perspektywie kilku lat powinien być dwucyfrowy.. problem na krótko jest, to że mamy do czynienia już z bańką spekulacyjną na rynku surowcowym a na rynkach akcji wygląda mi to na ostatnią falę wzrostową przed jakąś większą zwałą a co zrobi ipx? raczej nie pójdzie pod prąd.. tylko, że to kwestia 2-3 miesięcy..

ps ale nadaje się za to idealnie na trading.. technicznie chodzi jak po sznurku..

Edytowany: 8 kwietnia 2011 10:25

666
666
0
Wpisów: 319
Wysłane: 8 kwietnia 2011 12:38:39 przy kursie: 5,10 zł
Ja jestem ciekawy jakie ceny metali założą w prognozie IPX, bo od prognozy Boryszewa ceny się zmieniły i to sporo. 2400USD/T dla aluminium i ołowiu taki zakładano średni kurs, tymczasem teraz jest to odpowiednio 10 i 20% wyżej, kurs dolara w zasadzie osiągnął poziom zakładany w prognozie.

teahouse
0
Wysłane: 8 kwietnia 2011 13:40:51 przy kursie: 5,10 zł
Ktoś przed chwilą ładny pakiecik "łyknął" - jakieś domysły?:)

sigo
0
Wpisów: 90
Wysłane: 8 kwietnia 2011 14:14:48 przy kursie: 5,10 zł
ktoś łyknął, ktoś sprzedał co to za różnica. Ważne jest, że trend na spółce jest jednostajny, jak na razie.

teahouse
0
Wysłane: 8 kwietnia 2011 14:31:48 przy kursie: 5,10 zł
Moim skromnym zdaniem jest mała różnica czy gubaski kupuja lub sprzedaja - no ale co ja tam wiem;)...nie ma co bić piany. Pzdr

Kamil
0
Wpisów: 637
Wysłane: 8 kwietnia 2011 15:38:52 przy kursie: 5,10 zł
Moim zdaniem alu może jeszcze sporo pociągnąć, w tym roku 3000 dolarów niewykluczone. Ostatnio dolar dostaje po tyłku od złotówki, więc dla impexu cena się neutralizuje. Tak czy siak impex szybko przerzuca ceny na odbiorców, zauważyłem że obserwowanie metali nie ma większego sensu, nie ma praktycznie żadnej korelacji.

Poszczególnych pakietów nie ma sensu obserwować, natomiast warto zauważyć że obroty w całym tygodniu są znacznie powyżej średniej.
Aktualnie: MRB(100%)

sigo
0
Wpisów: 90
Wysłane: 8 kwietnia 2011 16:17:28 przy kursie: 5,10 zł
a skąd to wiesz, że impex szybko przerzuca ceny na odbiorców?

Miras
PREMIUM
4
Wpisów: 303
Wysłane: 8 kwietnia 2011 16:43:38 przy kursie: 5,10 zł
Nie wiem o czym wy piszecie, bo o ile się nie mylę to impexmetal juz kilka miesięcy temu zahedgował ceny aluminium , więc ostatnie wzrosty surowca nie mają w takim wypadku znaczenia dla spółki od strony kosztowej.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

34 35 36 37 38

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,179 sek.

uqwmsaip
cvzemfrx
hileyzqg
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
wtuyqied
hhywypqp
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat