0 Dołączył: 2009-06-01 Wpisów: 113
Wysłane:
18 kwietnia 2011 17:04:13
przy kursie: 9,65 zł
nocnygracz napisał(a):Sprzedam wszystkie swoje notowane na GPW akcje po dobrych rynkowych cenach pod warunkiem, że kupiec odda mi później 70 % tego co zarobi. Tylko musi przed sprzedażą potrzymać te akcje przez co najmniej rok, żeby sam sobie po kosztach nie sprzedał kiwając mnie po drodze. Kto bierze? Jaki wniosek? Takich transakcji po prostu nie ma. Hi hi... a ja głupi myślałem że tak właśnie działa spora część funduszy powierniczych...
|
|
0 Dołączył: 2009-06-01 Wpisów: 113
Wysłane:
18 kwietnia 2011 17:06:15
arti_111 napisał(a):....A z drugiej strony gdyby znalazl rope to zabezpiecza sie walnym i emisja akcji ktorą moglby sam objac bo wiadomo ze jak tylko pojawi sie komunikat ze jest ropa to kurs idzie bardzo ostro w gore a krauze obejmuje akcje po cernie nominalnej po 10\l Nie chcę robić za proroka ale chyba strzeliłeś w sedno Wygląda to właśnie na przepis jak zrobić 1 lub moze 2 mld z 0,2 mld
Edytowany: 18 kwietnia 2011 17:08
|
|
0 Dołączył: 2010-02-18 Wpisów: 102
Wysłane:
18 kwietnia 2011 18:20:56
zjk napisał(a):Czyli zapewne czesc tych akcji wyplynie na rynek,- co moze sugerowac dalsze deprecjacje kursu petrolinvesta. Nie zgadzam się z tym... uważam że ropa jest, a wszystkie te ruchy tylko to potwierdzają. Śmiem twierdzić że info o ropie będzie tuż po walnym na którym zostanie uchwalona decyzja o emisji. Moim zdaniem kurs został celowo zbity bo rósł zbyt szybko... a z ulicy też trochę wato zebrać poniżej ceny emisji. Uważam ze to info, to dobre info... RK wiedział że ulica zareaguje z opieszałością i niedowierzaniem, zacznie spekulować najpierw a potem dopiero wyciągnie wnioski bez podbudowy emocjonalnej. Mimo to zbił kurs, tak na wszelki wypadek, korekta i tak się należała, niemniej nie tak głęboka, tzn. w okolice 8 z 11 niemal. Uważam, że kolega "Hipopotam" słusznie podsumował dzisiejsze info i spekulacje dotyczące zaangażowania RK w projekt wydobycia.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2011-04-15 Wpisów: 4
Wysłane:
18 kwietnia 2011 18:32:13
Również uważam że to dobre info poza tym to że nowe akcje w takiej ilości zostaną wypuszczone to już dawno wiadomo Tylko mi się wydaje że info że jest ropa będzie przed walnym (na logikę jak mają uchwalić wprowadzenie nowych 20-30 mil akcji celem przygotowania się na przechowywanie i transportowanie ropy jak jej jeszcze nie ma :D) I właśnie temu wydaje mi się że to walne nie podjęło (bo niby nie mogło - tere fere jak by chcieli to by zrobili tak by mogło nie pierwszy i pewnie nie ostatni raz) bo nie mogli ogłosić że maja ropę i tyle :D
p.s. dzisiaj powróciłem do petrola - liczyłem że jeszcze spadnie ale jakoś nie chce więc nie będę ryzykować że potem pociąg będzie pełny i zostaną mi tylko miejsca w A klasie znacznie droższe :D :D :D :D
Pozdrawiam jeszcze wierzących :D
|
|
6 Dołączył: 2009-12-04 Wpisów: 495
Wysłane:
18 kwietnia 2011 19:02:44
Mnie interesuje jedno: wiercą ? czy nie wiercą ? Minął 10 dzień od komunikatu a wzowienie wierceń miało być w ciągu kilku dni, cement już chyba ,, związał ,, :) Water=70% Land=30% Its a Divers World !!!
|
|
0 Dołączył: 2010-12-10 Wpisów: 56
Wysłane:
19 kwietnia 2011 07:25:00
tulsidas napisał(a):zjk napisał(a):Czyli zapewne czesc tych akcji wyplynie na rynek,- co moze sugerowac dalsze deprecjacje kursu petrolinvesta. Nie zgadzam się z tym... uważam że ropa jest, a wszystkie te ruchy tylko to potwierdzają. Śmiem twierdzić że info o ropie będzie tuż po walnym na którym zostanie uchwalona decyzja o emisji. Moim zdaniem kurs został celowo zbity bo rósł zbyt szybko... a z ulicy też trochę wato zebrać poniżej ceny emisji. Uważam ze to info, to dobre info... RK wiedział że ulica zareaguje z opieszałością i niedowierzaniem, zacznie spekulować najpierw a potem dopiero wyciągnie wnioski bez podbudowy emocjonalnej. Mimo to zbił kurs, tak na wszelki wypadek, korekta i tak się należała, niemniej nie tak głęboka, tzn. w okolice 8 z 11 niemal. Uważam, że kolega "Hipopotam" słusznie podsumował dzisiejsze info i spekulacje dotyczące zaangażowania RK w projekt wydobycia. Nie wiem czy śmiać sie czy płakać - na petrolu celowo zbili kurs z 400 zł na 10 zł aby zebrać z ulicy, cos długo zbierają i długo jeszcze zbierać będą
|
|
Wysłane:
19 kwietnia 2011 07:40:49
Tak na marginesie gdyby RK miał faktycznie rope to ogłosił by to najszybcie jak tylko mozna. Nie ma najmniejszego sensu zbijanie kursu (tym bardziej, że walczy jak lew aby utrzymac kurs koło 10 zł na walne) bo i po co, jak po infie o ropie kurs poszybował by w okolice conajmnie 100 zł i zebrał by z ulicy nie drobna a grube. Na petrolu nic sie nie zmieniło szukają i maja nadzieję, że znajdą i tak jest od lat i od lat ludzie maja nadzieję że zarobią i snuja różne teorie, ale jak na razie to generalnie wieszość traci i tak jeszcze będzie.
|
|
Wysłane:
19 kwietnia 2011 11:11:22
przy kursie: 9,50 zł
Jest nad czym myśleć,niby wszystko układa się logicznie: miała być już ropa,nagłe wstrzymanie wierceń, nerwowa szybka giganyczna emisja ( chwilę wczesniej Prezes zapewniał że mają finansowanie na długo ), wszystko obejmuje Prokom ( czytaj Krauze ). Albo wygląda to tak jakby coś znalezli i przegrupowują się żeby zrobić strzał życia obejmując po cenie nominalnej całą emisję ( przed info lub tuż po ) - albo chcą żebyśmy myśleli że tak to wygląda. Water=70% Land=30% Its a Divers World !!!
|
|
0 Dołączył: 2009-11-30 Wpisów: 23
Wysłane:
19 kwietnia 2011 22:17:24
matmat napisał(a):Tak na marginesie gdyby RK miał faktycznie rope to ogłosił by to najszybcie jak tylko mozna. Nie ma najmniejszego sensu zbijanie kursu (tym bardziej, że walczy jak lew aby utrzymac kurs koło 10 zł na walne) bo i po co, jak po infie o ropie kurs poszybował by w okolice conajmnie 100 zł i zebrał by z ulicy nie drobna a grube. Na petrolu nic sie nie zmieniło szukają i maja nadzieję, że znajdą i tak jest od lat i od lat ludzie maja nadzieję że zarobią i snuja różne teorie, ale jak na razie to generalnie wieszość traci i tak jeszcze będzie. Najpierw muszą oszacować złoże. Ropa tam jest co już RK potwierdził. Nie wiedzą dokładnie ile. Na razie przygotowują się do próbnego wydobycia, w tym celu zacementowali odwiert żeby go zabezpieczyć.
|
|
Wysłane:
20 kwietnia 2011 02:02:24
matmat napisał(a):Tak na marginesie gdyby RK miał faktycznie rope to ogłosił by to najszybcie jak tylko mozna. Nie ma najmniejszego sensu zbijanie kursu (tym bardziej, że walczy jak lew aby utrzymac kurs koło 10 zł na walne) bo i po co, jak po infie o ropie kurs poszybował by w okolice conajmnie 100 zł i zebrał by z ulicy nie drobna a grube. Na petrolu nic sie nie zmieniło szukają i maja nadzieję, że znajdą i tak jest od lat i od lat ludzie maja nadzieję że zarobią i snuja różne teorie, ale jak na razie to generalnie wieszość traci i tak jeszcze będzie.  gdzie w tym stwierdzeniu logika? zbiera sie przed wzrostem a nie jak skoczy z 10 na 100... po 100 to sie sprzedaje... chyba ze nie rozumiem zasad inwestowania... staram sie zawsze kupić taniej i sprzedać drożej... a nie kupować na szczycie.
Edytowany: 20 kwietnia 2011 02:03
|
|
|
|
Wysłane:
20 kwietnia 2011 08:54:23
Ma ktoś jakies przemyślenia odnośnie sytuacji która ma szanse się zdażyć tj. takiej że zamiast ropy odkryją gaz ziemny, jak może zachować ię kurs, czy to byłoby dobre ino czy rozczarowanie ? bo szanse odrycia gazu zamiast ropy wydają się 50/50. ( o ile cokolwiek odkryją ) ,, Tak znaczące objawy podtrzymują również bardzo wysokie prawdopodobieństwo odkrycia w niżej ległych osadach podsolnych bardzo dużego złoża ropy naftowej z wysokim wykładnikiem gazowym lub złoża gazu z wysoką zawartością kondensatu. – komentuje Michał Myśliwiec Główny Geolog Petrolinvest S.A. ,, Water=70% Land=30% Its a Divers World !!!
|
|
Wysłane:
20 kwietnia 2011 21:08:49
przy kursie: 10,30 zł
matmat napisał(a): Nie wiem czy śmiać sie czy płakać - na petrolu celowo zbili kurs z 400 zł na 10 zł aby zebrać z ulicy, cos długo zbierają i długo jeszcze zbierać będą
Nie z 400 tylko pod emisję z 11. Obroty podczas dwóch sesji na ostatnim dołku to 23,5 mln. akcji. Ktoś to kupował a ktoś sprzedawał... bo raczej nie przekładał z kieszeni do kieszeni robiąc przy okazji prezent biurom maklerskim z prowizji... No chyba, ze popełniam błąd bo myślę logicznie... A co do gazu, to myślę ze pierwszy odruch ulicy będzie identyczny... emocjonalnie spadkowy... potem dopiero jak podadzą ile firma na gazie może zarobić, ile musi włożyć, odejmą, dodadzą, spuszczą w rozumie podziela/pomnożą, uwzględnią współczynnik K (k...ego) zaczną się wzrosty... no ale gaz wymaga nieco innej infrastruktury magazynowo-transportowej... gazu statkiem się nie wozi chyba... AAA i kolego matmat... Rzumiem że nick mówi o matematycznym aspekcie twojej osoby... zatem dyskretnie pozwolę sobie zauważyć: zbiłby, kupiłby, zniżyłby, zawyżyłby i każde inne zrobił(by) pisze się razem
Edytowany: 20 kwietnia 2011 21:29
|
|
0 Dołączył: 2009-09-26 Wpisów: 412
Wysłane:
20 kwietnia 2011 21:32:25
A i owszem wozi sie gaz statkami - sa to odpowiednio LNG and LPG. Pozdr Płyń za rekinem trafisz do ludzi.
|
|
Wysłane:
20 kwietnia 2011 21:52:56
Zatem chapeau bas... nie znam się na tym, jedyne co mogę zauważyć... gaz jest medium ściśliwym, ropa raczej nie, zatem czy popełnię błąd w przypuszczeniu infrastruktura tańsza?
|
|
0 Dołączył: 2011-02-28 Wpisów: 51
Wysłane:
20 kwietnia 2011 21:54:31
Ostatni wątek który się cieszył taką ilością stron był pod tytułem TECHMEX,czy Petrolinvest podąża w kierunku wspomnianej spółki?
|
|
0 Dołączył: 2011-04-06 Wpisów: 4
Wysłane:
20 kwietnia 2011 23:25:39
Gracha Cytat:Ostatni wątek który się cieszył taką ilością stron był pod tytułem TECHMEX,czy Petrolinvest podąża w kierunku wspomnianej spółki? Z Petrolinvest jest jak z prognozą pogody. Jednego dnia przepowiadają ze w weekend będzie padać, a następnego ze będzie piękny i bezchmurny. Jednego dnia dają nam do zrozumienia ze R.K. pozbywa się akcji żeby następnego oznajmić ze Prokom zapewnia OIL-owi pozyskiwanie nowych funduszy na wydobycie (de-fakto utrzymując pełna kontrole). Zastanawiam się czy jeżeli znajdą ropę to będziemy mieli następne informacje w stylu "szacowanej" wielkości złoża, tylko po to żeby po kilku dniach dowiedzieć się że rzeczywista wielkość jest zupełnie inna.
Edytowany: 20 kwietnia 2011 23:29
|
|
0 Dołączył: 2008-11-16 Wpisów: 262
Wysłane:
21 kwietnia 2011 00:43:46
 kliknij, aby powiększyćkliknąć i się powiększy ;) wykres dzienny jest w skali logarytmicznej i trochę nietypowy bo wolumen jest widoczny w 2 układach: 1) żółte linie poziome za świecami pokazują właśnie wolumen na tle świeczek co ułatwi mi osobiście obserwację przy danych poziomach kursu - innymi słowy czy dużo towaru przewaliło się na danym poziomie i czy może on stanowić z tego powodu opór/wsparcie; tu drobna uwaga niebieskie prostokąty zwracają uwagę na luki wolumenu i ja osobiście, może błędnie, zakładam że kurs jeszcze się powinien cofnąć (na chwilę obecną, bo im później to nastąpi, tym wyższy poziom - zgodnie z dolnym ograniczeniem trendu - powinien osiągnąć) w okolice 8,45-9 by się na tym zakresie "przemielić" co wzmocniłoby potem wzrosty (mniej "szybkich" akcji - średnia cena zakupu u większej ilości graczy rośnie) 2) na dole klasyczny wolumen histogram pokazujący kolorem wzrost/spadek kursu strzałki czerwone pokazują zakresy podfal wzrostowych - ruch już dokonany a niebieskie poprzez analogię oczekiwany zakres i już wcześniej respektowane wsparcia/opory na poziomie 14,84 moim zdaniem może być tak, że przed właściwym (tak oczekiwanym :D ) wybiciem kurs będzie rysował trójkąt prostokątny z górnym ograniczeniem 11,05 (na rys. ten po lewej) a dolnym linią trendu (choć może jej kąt nachylenia się zmieniać) - co pozwoliłoby na odpowiednie przemielenie akcji i wzmocnienie zakresu 9-11zł  kliknij, aby powiększyć
|
|
Wysłane:
21 kwietnia 2011 07:20:10
tulsidas napisał(a):[  gdzie w tym stwierdzeniu logika? zbiera sie przed wzrostem a nie jak skoczy z 10 na 100... po 100 to sie sprzedaje... chyba ze nie rozumiem zasad inwestowania... staram sie zawsze kupić taniej i sprzedać drożej... a nie kupować na szczycie. Mówimy o zbieraniu przez słupy (RK raczej nie zbiera) więc musi zebrać, kurs w górę i sprzedać, tak wiec jak jest ropa to nie ma sensu zbijać kursu o 1 zł tylko zebrać po aktualnym kursie, podać info o ropie i sprzedac po 100 zł.
|
|
Wysłane:
21 kwietnia 2011 07:23:51
lazybera napisał(a): Najpierw muszą oszacować złoże. Ropa tam jest co już RK potwierdził. Nie wiedzą dokładnie ile. Na razie przygotowują się do próbnego wydobycia, w tym celu zacementowali odwiert żeby go zabezpieczyć.
A widziałeś komunikat na ESPI, bo ja nie. To co podali to są przypuszczenia, marzenia itd.
|
|
Wysłane:
21 kwietnia 2011 07:33:39
Tak dla wyjaśnienia, to nie twierdzę, że na oilu nie nalezy zarabiać, studzę tylko optymizm co do ropy, bo o dziwo oil nie chce wydać, żadnego oficjalnego infa (czyli na ESPI), do tego puszcza ostatnio ciągle takie nieoficjalne infa typu Silurian ma pomysł na łupki (co jest kopmletna bzdurą, bo nie ma kasy) po to aby robić ciagle szum medilany wokól oila. Dla mnie cel jest jeden utrzymac za wszelka cenę oila ponad 10 zł do uchwalenia nowej emisji. Potem nastanie długa cisza. Obym sie mylił czego wszystkim życzę.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.