PARTNER SERWISU
brntkkva
109 110 111 112 113
DeTomaso-IS
0
Wpisów: 139
Wysłane: 15 kwietnia 2011 12:03:52 przy kursie: 9,53 zł
Kiedyś to zrozumiesz...
Pomyśl, który z dużych akcjonariuszy gra sam na własnych akcjach i jaka jest reakcja rynku gdy zaczyna wychodzić. A tak nawet nikt tego nie zauważy w odpowiednim czasie...

Amphibious
6
Wpisów: 495
Wysłane: 15 kwietnia 2011 12:41:57 przy kursie: 9,53 zł
nocnygracz napisał(a):
Jeszcze jedna mała uwaga:
taką umowę kupna-sprzedaży (przenoszącą całe ryzyko na kupującego a 70 procent śmietanki na sprzedawcę) z największym trudem byłbym jeszcze w stanie zrozumieć na spółce typu Euromark, gdzie kupić akcji za milion praktycznie się nie da.
Ale na Petrolu, gdzie każdy, kto jest mniejszy od ONZ może wejść i wyjść niezauważony?
Bez jaj.

Ja tam mam bogatą wyobrażnie i lubie teorie spiskowe :) Oczywiście tyloko hipotetyczna sytuacja : 1. Krauze sprzedaje akcje po 7/8 zł ( z opcją 70% od zysku ),2. kase daje funduszowi cypryjskiemu który mu skupuje akcje na rynku ( nie musi tłumaczyć się KNF ) 3. Uchwala emisje 30 mln akcjii po cenie nominalnej 10 zł 4. Podaje info o dowierceniu się do ropy ( cena skacze do 40 zł :) ) 5. Fundusz sprzedaje jego akcje po 40 zł 5. Ten który kupił od niego po 7/8 zl też sprzedaje po 40 zł ( oodaje mu 70% zysku) 6. Rychu obejmuje 30 mln akcjii po cenie nominalnej 10 zl 7. Główny akcjonariusz ma 30 % akcji Petrolinvestu wartych 40 zł każda ( pozytywne info ). 8. Artykół w PB ,, Skruszony Biznesmen powraca do akcjonariatu ,, :) To oczywiście żart
Water=70% Land=30% Its a Divers World !!!

arti_111
0
Wpisów: 3
Wysłane: 15 kwietnia 2011 13:10:56 przy kursie: 9,53 zł
a ja mysle ze krauze sprzedawal te akcje bo nie ma kasy a przeciez prokom czyli rysio zobowiazal sie na finansowanie petrola...I ten sposob zabiezpiecza sie gdyby nie znalazl ropy duzo nie straci na spadku kursu bo swoj pakiet juz sprzedal i ewentualnie gdy kurs poszybuje w dol za ta kase mogly odkupic pakiet 30-40%. A z drugiej strony gdyby znalazl rope to zabezpiecza sie walnym i emisja akcji ktorą moglby sam objac bo wiadomo ze jak tylko pojawi sie komunikat ze jest ropa to kurs idzie bardzo ostro w gore a krauze obejmuje akcje po cernie nominalnej po 10\lsalute

agmar111
0
Wpisów: 64
Wysłane: 15 kwietnia 2011 15:24:11 przy kursie: 9,53 zł
nocnygracz napisał(a):
Sprzedam wszystkie swoje notowane na GPW akcje po dobrych rynkowych cenach pod warunkiem, że kupiec odda mi później 70 % tego co zarobi. Tylko musi przed sprzedażą potrzymać te akcje przez co najmniej rok, żeby sam sobie po kosztach nie sprzedał kiwając mnie po drodze.

Kto bierze?

Jaki wniosek?
Takich transakcji po prostu nie ma.

Zgadzam się w całej rozciągłości.
Według mnie zrobił to przy pomocy słupów którzy już opchnęli "po kosztach" akcje. Fikcyjne 70 % uspokoiło akcjonariuszy bo gdyby nie było tej opcji wszyscy odczytaliby to jako wycofywanie się RK.
Przecież RK może w każdej chwili obejmować emisję po 10 zł nawet gdy akcje poszybują do 50 czy 100 zł. Więc dywagacje na temat potajemnego obejmowania przy pomocy słupów dużej ilości akcji (ukrywanie ich przed opinia publiczną) uważam za nielogiczne.

agmar111
0
Wpisów: 64
Wysłane: 15 kwietnia 2011 15:42:09 przy kursie: 9,53 zł
Jakoś spółka zapomniała o zwrocie akcji lub o poinformowaniu o tym.
Zwrot miał nastąpić do końca marca 2011 i .... nic.

Amphibious
6
Wysłane: 15 kwietnia 2011 15:53:54 przy kursie: 9,53 zł
agmar111 napisał(a):
nocnygracz napisał(a):
Sprzedam wszystkie swoje notowane na GPW akcje po dobrych rynkowych cenach pod warunkiem, że kupiec odda mi później 70 % tego co zarobi. Tylko musi przed sprzedażą potrzymać te akcje przez co najmniej rok, żeby sam sobie po kosztach nie sprzedał kiwając mnie po drodze.

Kto bierze?

Jaki wniosek?
Takich transakcji po prostu nie ma.

Zgadzam się w całej rozciągłości.
Według mnie zrobił to przy pomocy słupów którzy już opchnęli "po kosztach" akcje. Fikcyjne 70 % uspokoiło akcjonariuszy bo gdyby nie było tej opcji wszyscy odczytaliby to jako wycofywanie się RK.
Przecież RK może w każdej chwili obejmować emisję po 10 zł nawet gdy akcje poszybują do 50 czy 100 zł. Więc dywagacje na temat potajemnego obejmowania przy pomocy słupów dużej ilości akcji (ukrywanie ich przed opinia publiczną) uważam za nielogiczne.

No ale na nową emisję ( przy zatrzymaniu starchych akcji )trzeba by było wyłożyć dodatkową kasę , natomiast gdyby Krauze zrobił tak jak pisałem zarobiłby prawie porójnie obracając tymi samymi peniędzmi. Oczywiście to S.F. :)

mrk
mrk
26
Wpisów: 1 968
Wysłane: 15 kwietnia 2011 18:00:14 przy kursie: 9,53 zł
DeTomaso-IS napisał(a):
Tak oczywiście, trochę za szybko na to spojrzałem...;)
Też na szybko, więc mogę bredzić, na walnym, o którym piszesz, uchwalono objęcie akcji przez posiadaczy warrantów, na podstawie uchwał zatwierdzonych już przez poprzednie walne, teraz chodzi o całkiem nową uchwałę.

uchwalono tam podwyższenie kapitału przy braku kworum, koniec kropka. Zresztą dziś o tym pisał już i parkiet i pb np tu
www.parkiet.com/artykul/104151...
ranne z nich ptaszki

nocnygracz
0
Wpisów: 2 104
Wysłane: 15 kwietnia 2011 18:18:30 przy kursie: 9,53 zł
Amphibious napisał(a):

Ja tam mam bogatą wyobrażnie i lubie teorie spiskowe :) Oczywiście tyloko hipotetyczna sytuacja : 1. Krauze sprzedaje akcje po 7/8 zł ( z opcją 70% od zysku ) [...]

Całe rozumowanie opiera się na tej absurdalnej transakcji.

Sprzedaż akcji po cenie rynkowej z zastrzeżeniem, że się później zgarnie większość ewentualnego zysku?
Wybierz sobie spółkę, a ja Ci jej akcje na takiej zasadzie sprzedam. W każdej ilości, bo w takie cudo nawet własnej kasy nie trzeba ładować. Kupuję, sprzedaję, kupuję, sprzedaję ...

Ech, wkrótce cokolwiek na giełdzie by wzrosło, ja bym na tym pośrednio zarabiał. Leżę, patrzę na wykresy, a to wszystko moje ...

Amphibious
6
Wysłane: 15 kwietnia 2011 18:30:10 przy kursie: 9,53 zł
,, Całe rozumowanie opiera się na tej absurdalnej transakcji.

Sprzedaż akcji po cenie rynkowej z zastrzeżeniem, że się później zgarnie większość ewentualnego zysku?
Wybierz sobie spółkę, a ja Ci jej akcje na takiej zasadzie sprzedam. W każdej ilości, bo w takie cudo nawet własnej kasy nie trzeba ładować. Kupuję, sprzedaję, kupuję, sprzedaję ...

Ech, wkrótce cokolwiek na giełdzie by wzrosło, ja bym na tym pośrednio zarabiał. Leżę, patrzę na wykresy, a to wszystko moje .. ,,

No ale czy ja dobrze rozumiem ? Twierdzisz że oficjalnie podawane są fałszywe komunikaty i raporty ? Jeżeli tak to powiem ci że to karkołomna teoria trochę, Krauze ma może problemy z timingiem i czasem zapomni o czasie podać komunikat że komuś akcje pożyczył ale nie słyszałem o oficjalnych falszywych raportach wprowadzających rynek w błąd. Chyba że żle cie zrozumiałem.

nocnygracz
0
Wysłane: 15 kwietnia 2011 18:37:35 przy kursie: 9,53 zł
Twierdzę, że ta transakcja to ustawka.
Dogadał się jeden z drugim co zrobić, żeby trzeci dał się nabrać.

artbeco
5
Wpisów: 190
Wysłane: 15 kwietnia 2011 18:48:47 przy kursie: 9,53 zł
Amphibious napisał(a):
,, Całe rozumowanie opiera się na tej absurdalnej transakcji.

Ech, wkrótce cokolwiek na giełdzie by wzrosło, ja bym na tym pośrednio zarabiał. Leżę, patrzę na wykresy, a to wszystko moje .. ,,

No ale czy ja dobrze rozumiem ? Twierdzisz że oficjalnie podawane są fałszywe komunikaty i raporty ? Jeżeli tak to powiem ci że to karkołomna teoria trochę, Krauze ma może problemy z timingiem i czasem zapomni o czasie podać komunikat że komuś akcje pożyczył ale nie słyszałem o oficjalnych falszywych raportach wprowadzających rynek w błąd. Chyba że żle cie zrozumiałem.

doktor K. nie podaje fałszywek on ogrywa rynek grając na jego słabościach, z prawnego punktu widzenia pomiędzy spekulacją informacyjną a fałszerstwem jest zasadnicza różnica, czasem ją przekroczy i zapłaci parędziesiąt tysięcy zarabiając kilka milionów ,ale to już wliczone w kosztach.

alkomat
0
Wpisów: 4
Wysłane: 15 kwietnia 2011 19:51:40 przy kursie: 9,53 zł
Dzień dobry :D
jestem tu na forum zupełnie nowy a petrolem bawię się prawie rok :D
były ładne zarobki była ładna strata :D
ostatnio jednak 2 dobrze zyskowne transakcje
tydzień temu w piątek wyszedłem z petrola i dzisiaj przegapiłem wejście w niego :D ale myślę że jeszcze będzie okazja przed walnym :D

To forum niemal od początku mojej zabawy z petrolem przeglądam i uważam je za najciekawsze ze wszystkich za co jestem wam wszystkim niezmiernie wdzięczny :D

ale dzisiaj się ośmielę nie zgodzić z dwoma sprawami jakie poruszacie tutaj na forum

po 1 -
To nie jest tak ze ktoś sprzedaje akcje po 7 złotych komuś z założeniem ze potem 70% jego zysku wraca :D

Petrolinvest - nie może sprzedać akcji taniej niż po 10 zł
akcje od petrola kupuje Prokom wedle umowy o dofinansowanie petrola
ale kupuje je po 10 zł za akcje !! (nie po 7 )
Jako że Prokom miał coraz to większe problemy z pozbywaniem sie tego papieru po 10 zł (co się dziwić jak na giełdzie stał znacznie taniej ) To sprzedawali go za 7 zł z tą adnotacja co wszyscy znają.
Wiec Prokom nie dostanie nic za darmo bo na wszystkich akcjach co sprzedali w ten sposób na starcie są w plecy akcje by musiały być sprzedanie mniej więcej po 11.50 (na oko w pamięci policzyłem) by wyjść na 0 !!

po 2 -
nie jest tak że akcje petrola będą po 40-50 zł a Krauze będzie je kupować po 10 zł
Wartość emisji akcji wycenia się na cenie akcji z okresu wstecz (nie chce mi się teraz szukać z jakiego okresu do tyłu ) ale nie może być ona niższa niż 10 zł i tyle
Wiec jak ogłoszą że petrol znalazł ropę i kors wystrzeli w gorze to Krauze nie będzie miał pół roku by te akcje sobie spokojnie wrzucić na rynek tylko będzie to musiał robić bardzo szybko
a najlepiej kupić je przed ogłoszeniem co i jak by ktoś go nie posądził o jakieś machloje
a to przecież uczciwy człowiek jest :D

I tym miłym akcentem pozdrawiam
Alkomat

ferit
0
Wpisów: 262
Wysłane: 15 kwietnia 2011 23:48:22 przy kursie: 9,53 zł
z raportu za 4Q 2010 s.40
cena emisyjna akcji dla RK lub podmiotów finansujących to średnia arytmetyczna cen zamknięcia ze 180 dni notowań akcji Spółki na GPW poprzedzających datę zgłoszenia żądania lub wedle wyboru po cenie emisyjnej równej cenie zamknięcia z dnia poprzedzającego datę zgłoszenia żądania, przy czym cena nie może być niższa od ceny nominalnej tj. 10 zł

czyli konwersja na akcje tych 200mln z umowy o finansowaniu do 30 czerwca 2012 to na takich warunkach może się odbywać podobnie jak to było z 6.571.057 akcji serii B

nocnygracz

a spójrz na tę transakcję jak na roczną pożyczkę oprocentowaną min. 30%, mało tego możliwe, że RK pożycza sam sobie - w końcu nie wiemy do kogo trafiły akcje

dzisiejsza sesja to kolejny dowód że tu oficjalny FF to fikcja oraz, że kurs trzymany jest w "mocnych rękach" przypomina mi to zagrywki na IEA Immoeast(ruch z <1zł na 3 i powrót na 2 by rozpocząć marsz na 19 pln)
przed dzisiejszą sesją widziałem to tak :

kliknij, aby powiększyć

widać na interwale dziennym, że kurs w korektach dotychczasowych fal wzrostowych zdaje się respektować poziom 78,6% i 61,8% - dzisiaj pomogła dodatkowo linia trendu ale to nie koniec batalii. Możliwe, że nastąpi jeszcze retest lini trendu ale tym razem na wysokości zaznaczonej elipsą (3 białe świeczki) i dodatkowo tam wypada kolejne zniesienie fibo. Zobaczymy w przyszłym tygodniu

Amphibious
6
Wysłane: 16 kwietnia 2011 06:59:21 przy kursie: 9,53 zł
Nie ma co snuć teorii spiskowych, pewnie prawda jest bardziej prozaiczna, zapewne Krauze za wszelka cenę chce zakończyć sukcesem odwiert i jak najszybciej oszacować złoze , jest to bardzo kosztowne a nikt nie wejdzie w emisje, robi wszystko żeby zapewnić finansowanie Petrolowi i tyle, sprzedaje co może , pożycza i emituje nie patrząc na akcjonariuszy. Być może okaże sie ze cel uswieca środki ....No oby.

tulsidas
0
Wpisów: 102
Wysłane: 16 kwietnia 2011 12:51:15 przy kursie: 9,53 zł
Też mam takie wrażenie... RK jak podejrzewam nie lubi porażek, jak każdy z nas, a dostaje mu się przez ostatnie parę lat... właśnie za porażki.
Zatem nie pozostaje nic innego jak czekać... razem z nim w tym wypadku, lub stać z boku i obserwować rejs...
RK jest sternikiem... każdy o tym wie, ale nikt nie musi wsiadać do jego łodzi, tym bardziej, że o sterniku wiadomo dużo...

nocnygracz
0
Wysłane: 16 kwietnia 2011 21:20:15 przy kursie: 9,53 zł
Czekanie razem z nim może się nie udać.

Ciekawe czy RK będzie cierpiał przez resztę życia niczym Lord Jim - jeśli chodzi o czyny jest pewne podobieństwo między tymi postaciami.

tom77k
0
Wpisów: 16
Wysłane: 18 kwietnia 2011 13:43:51 przy kursie: 9,65 zł
Amphibious napisał(a):
Nie ma co snuć teorii spiskowych, pewnie prawda jest bardziej prozaiczna, zapewne Krauze za wszelka cenę chce zakończyć sukcesem odwiert i jak najszybciej oszacować złoze , jest to bardzo kosztowne a nikt nie wejdzie w emisje, robi wszystko żeby zapewnić finansowanie Petrolowi i tyle, sprzedaje co może , pożycza i emituje nie patrząc na akcjonariuszy. Być może okaże sie ze cel uswieca środki ....No oby.

www.gpwinfostrefa.pl/palio/htm...

"Zarząd spółki PETROLINVEST S.A. (dalej "Spółka", "Petrolinvest") informuje, że w dniu 18 kwietnia 2011 roku Spółka zawarła z Prokom Investments S.A. z siedzibą w Gdyni ("Prokom"), podmiotem dominującym wobec Spółki, aneks... Strony postanowiły o przedłużeniu do końca 2013 roku współpracy polegającej na pozyskiwaniu przez Prokom finansowania projektów inwestycyjnych Petrolinvest w oparciu o obowiązujące dotychczas postanowienia Umowy, a także o zwiększeniu kwoty finansowania, o dodatkową kwotę 100.000.000,00 złotych."

Amphibious
6
Wysłane: 18 kwietnia 2011 13:55:52 przy kursie: 9,65 zł
i to by było tyle jeśli chodzi o ucieczke Krauzego z Petrola.

djrosby
0
Wpisów: 29
Wysłane: 18 kwietnia 2011 15:32:41 przy kursie: 9,65 zł
Cytat:
Prokom Investments zapewni Petrolinvestowi kolejne finansowanie do łącznej wysokości 244 mln zł.
Prokom zadeklarował to w podpisanym dzisiaj aneksie do umowy z Petrolinvestem sprzed dwóch lat – poinformowała właśnie spółka poszukiwawcza

www.parkiet.com/artykul/24,104...

w tej informacji mamy kwote 244 mln zl. jesli bierzemy poduwage emisje nowych akcji 20-30 mln po 10zl to daje nam 200-300mln to teoretycznie wiekszosc lub nawet calosc akcji moze zostac objeta przez Prokomthumbright

zjk
zjk
0
Wpisów: 925
Wysłane: 18 kwietnia 2011 16:30:41 przy kursie: 9,65 zł
Czyli zapewne czesc tych akcji wyplynie na rynek,- co moze sugerowac dalsze deprecjacje kursu petrolinvesta.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

109 110 111 112 113

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,746 sek.

dwcxdurj
pnymgwin
bgyoymwj
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
qskzbotq
akuaodnm
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat