PARTNER SERWISU
xempmreb
1 2 3

nasze bledy w inwestowaniu

yogo
0
Wpisów: 120
Wysłane: 20 lutego 2009 18:59:07
witam wszystkich

wpadlem dzis na pomysl ze mozemy sobie pomoc na wzajem mianowicie

od jakiegos czasu staram sie zrozumiec swiat gieldy i inwestowanie, nie ukrywam ze jestem nowy ale jako takie pojecie o ekonomii i gospodarce mam wiec moze uda mi sie to w jakis sposob wykorzystac to w przyszlosci...do czego zmierzam keidy zaczalem grac na sucho ok roku na papierze bylo spoko, w 70 procentach bylo do przodu (50 zapomnialem o Belce) , teraz kiedy zaczalem grac prawdziwymi pieniedzmi staram sie analizowac bledy bardziej niz kiedykolwiek :)

moje bledy mam nadzieje ze podzielicie sie swoimi

-czesto brak mi wytrwalosci, kiedy analizuja jakas spolke czy warto wejsc czy nie, pojawiaja sie sygnaly kupna - kupuje, nastepnego dnia kiedy widze jak kurs sie waha panikuje i sprzedaje, nastepnie powiedzmy po 14 dniach widze ze jednak moje zalozenia byly sluszne ale juz jest za pozno...
przejechalem sie tak kilkanascie razy i przeszlo mi kolo nosa.....sporo procentow :) szczegolnie na koncowkach sesji keidy widze jakei magiczne rzeczy dzieja sie z kursem.

intra day - nie nadaje sie trzeba miec duzo czasu i caly dzien wszystko dokladnie obserwowac, zauwazylem ze intraday daje przyzwoite wyniki kiedy sa ogromne przeceny spolek kilkunaastoporcentowe, mozna wtedy wyhaczac dolek :)

nastepnie RSI i MACD uzywam ich aby pomagaly mi identywfikowac punktty zwrotne..no i wolumen

ps jakich narzedzi wy uzywacie do ruchow srednioterminowych i np intraday np jak ustawiacie macd 5,13,4

jakie bledy wy popelniacie....pomozcie sie stac lepszymi :) w tym calym inwestowaniu :)

pozdrawiam
Edytowany: 22 lutego 2009 15:26

owner
6
Wpisów: 2 876
Wysłane: 21 lutego 2009 14:50:44
moje bledy: uleganie emocjom, podejmowanie decyzji pod wplywem jakiegos impulsu nie wiadomo skad, nie trzymanie sie swoich zasad, i nie granie wg ustalonego systemu puke_l podejzewam ze chyba wiekszosc ma tak samo... ja juz sie prawie wyleczylem salute

bardzo mi pomoglo:

rapidshare.com/files/107404163...
EEX

yogo
0
Wpisów: 120
Wysłane: 21 lutego 2009 15:03:31
:) no wlasnie widze ze nie tylko ja tak mam :) dokladnie te same bledy popelniam binky
gdzies wyczytalem ze najlepsza metoda aby nauczyc sie co i jak jest:
zaznajomic sie z podstawami a pozniej grac na sucho-na kartce
wybrac kilka spolek na ktorych nie zarobimy, ale celem jest nic nie stracic -gdzie nasz kapital bedzie chroniony
to jest pierwsza rzecz ktorej musimy sie nauczyc, jezeli po miesiacach, latach..opanujemy wybory tych spolek .bedziemy pewni (oczywiscie nie na 100%) tych na ktorych nie stracimy wtedy mozemy zabrac sie za inwestowanie....

duzy blad to rzeczywiscie nie granie wg wczesniej ustalonego systemu......np dywersyfikacja w moim wypadku..

co jeszcze`?

pozdrawiam

TheBlackHorse
1
Wpisów: 1 410
Wysłane: 21 lutego 2009 16:35:25
Staram się planować co z danym papierem mogę osiągnąć, na jaką stratę mogę sobie pozwolić. Nie wchodzę w papier jak nie mam pewności co do jego trendu (choć z tym ostatnio ciężko). Emocje to chyba najgorszy wróg ale branie wszystkiego na zimno też nie zawsze się udaję, zwłaszcza jak rośnie bez nas. Nie raz coś kupowałem na górce, bo myślałem, że urwę chociaż kilka procentblackeye . Uśrednianie portfela dobra sprawa ale jak cena leci w dół i nie widać końca a gotówki zostało niewiele to zlituj się Panie BożePray , lepiej wywalić z niewielką stratą i odrobić na czym innym.
You can't judge a fish by lookin' in the pond
You can't judge right from looking at the wrong
You can't judge one by looking at the other
You can't judge a book by looking at the cover
Oh can't you see, oh you misjudge me
I look like a farmer, but I'm a lover!

Mincus
0
Wpisów: 16
Wysłane: 18 marca 2009 11:35:21
Przed kupnem akcji określ sobie dołek do którego Twoje akcje mogą spaść, ale na takim poziomie aby sprzedając je nie ponieśc zbyt dużej straty.
Wowczas nie będziesz kłębkiem nerwow gdy nieoczekiwanie będą spadaly. Przed zakupem dobrze rozpoznaj sytuację danej spółki abyś nie kupował spółki ktorej grozi bankructo. Jeżeli nie gorozi to nawet jeżeli akcje schudną to po pewnym okresie przytyją. Nie wykonuj gwałtownych ruchów, ruchó nieprzemyślanych. Dywersyfikuj portfel, jeżeli stracisz na jednych papierach na innych zyskasz. Określ horyzont czasowy swojej inwestycji. Nie inwestuj na krótki okres bo krótki okres wymaga innego podejścia , większej czujności, głębszej analizy sytuacji danej społki,co zwiększa nerwowość i adrenalinę a to przyczynia się do zwiększonej ilości błędów. Polecam książkę INTELIGENTNY INWESTOR autor B.Graham.
pozdrawiam
s

mrk
mrk
26
Wpisów: 1 968
Wysłane: 29 marca 2009 16:58:41
owner napisał(a):
moje bledy: uleganie emocjom, podejmowanie decyzji pod wplywem jakiegos impulsu nie wiadomo skad, nie trzymanie sie swoich zasad, i nie granie wg ustalonego systemu puke_l podejzewam ze chyba wiekszosc ma tak samo... ja juz sie prawie wyleczylem salute

bardzo mi pomoglo:

rapidshare.com/files/107404163...

owner mowisz, ze warta jest ta ksiazka przeczytania? Zastanawiam sie nad jej zakupem ale ze kosztuje grubo ponad stowke to wole sie upewnic. Uwazasz ze jest godna polecenia?

owner
6
Wysłane: 29 marca 2009 17:14:30
ściągnij i sprawdź Angel jak dla mnie jedna z najbardziej UŻYTECZNYCH książek jakie czytałem o AT. sam mam zamiar kupić bo to w pdf to nie to samo Angel najfajniejsze jest to że to co opisał tam Dinapoli naprawde działa... tylko trzeba wszystko zrozumieć i umieć wprowadzić to w życie. pzdr
EEX
Edytowany: 29 marca 2009 17:38

mrk
mrk
26
Wpisów: 1 968
Wysłane: 29 marca 2009 18:03:44
wlasnie troche przegladalem i wydaje sie ciekawa, ale wlasnie w pdfie to nie usmiecha mi sie czytac, wiec chyba sie skusze, dzieki

Dapi
PREMIUM
0
Wpisów: 993
Wysłane: 29 marca 2009 21:44:19
owner napisał(a):
ściągnij i sprawdź Angel jak dla mnie jedna z najbardziej UŻYTECZNYCH książek jakie czytałem o AT. sam mam zamiar kupić bo to w pdf to nie to samo Angel najfajniejsze jest to że to co opisał tam Dinapoli naprawde działa... tylko trzeba wszystko zrozumieć i umieć wprowadzić to w życie. pzdr

skąd masz wiedzę, że naprawdę działa...
kiedyś to przeglądałem {nigdy nie czytałem} i z tego co kojarzę to to ten magik brykał na futures wszelkiej maści tzn. towary itp.
spekulujesz na kukurydzy ?
Rynki mogą pozostać irracjonalne dłużej niż ty możesz pozostać wypłacalny.

Rozbudowane wykresy: http://www.atcharts.pl
Centrum analizy technicznej: http://www.attrader.pl
Edytowany: 29 marca 2009 21:46

owner
6
Wysłane: 29 marca 2009 21:48:50
Dapi napisał(a):
kiedyś to przeglądałem {nigdy nie czytałem} i z tego co kojarzę to to ten magik brykał na futures wszelkiej maści tzn. towary itp.

widze to po swoich wynikach.

ten magik nawet to opisuje że skakał na futursach. wykres to wykres a zniesienia fibo wszędzie takie same Angel

edit: Dapi jak chcesz to przeczytaj jak nie to nie. nikt nikogo nie zmusza.
EEX
Edytowany: 29 marca 2009 21:51

Dapi
PREMIUM
0
Wysłane: 29 marca 2009 22:03:54
owner napisał(a):
Dapi napisał(a):

widze to po swoich wynikach.

ten magik nawet to opisuje że skakał na futursach. wykres to wykres a zniesienia fibo wszędzie takie same Angel

edit: Dapi jak chcesz to przeczytaj jak nie to nie. nikt nikogo nie zmusza.

no ale stosujesz te wskaźniki które pomodyfikował, przesunięte średnie a także formacje ?
czy coś po prostu wybrałeś ?

owner
6
Wysłane: 29 marca 2009 22:09:08
no wszystko razem. mam te jego zmodyfikowane sts, macd, detrended oscilator i stosuje razem ze średnimi: 3 SMA przesunięta o 3 sesje do przodu i 7 o 5 no i oczywiście zniesienia 38,2 i 61,8 i obliczanie D mając ABC i tyle.

edit: cała filozofia polega na prawidłowym znalezieniu zniesień fibo i połączeniu macd z sts
EEX
Edytowany: 29 marca 2009 22:11

Dapi
PREMIUM
0
Wysłane: 30 marca 2009 14:22:08
W filozofii to się orientuję...jak się akurat tej książki nie czytało to nie znaczy że się nic nie wie o diNapoli Shame on you

I raczej po przejrzeniu jej nie przeczytam w najbliższym czasie...
1. nie lubię jak ktoś próbuje mną manipulować ustawiając już na początku świat jako "my" i "oni"
2. przesuwanie średnich jest "kreowaniem" stacjonarnej rzeczywistości na rynku który stacjonarnym nigdy nie był i nie będzie
3. magia ślimakowych liczb na mnie nie działa- uważam że jest wiele prostszych metod na uzyskiwanie dodatnich stóp zwrotu.

Polecam do przeczytania Zastosowanie teorii Carolana i Fishera - podobna tematyka tylko polskich autorów wraz ze statystyką dla indeksów polskich tych strategii. Z góry uprzedzam że przedstawiona skuteczność to 80-90% wg. metodyki autorów. DiNapoli może być zagorożony ponieważ metodyka Fishera to też wykorzystanie ślimakowych liczb.

Crazy
0
Wpisów: 105
Wysłane: 11 kwietnia 2009 22:06:57
Jestem zielony, ale duzo czytam zanim zdecyduje sie na jakis papier. Niestety na wskaznikach sie nie znam - pewnie to powazny blad(ale jak do tej pory zarabiam, oczywiscie staram sie dowiedziec wszystkiego co pomoze w zarabianiu i trafnej ocenie spolki). jak narazie stosuje sie do 3 zasad - 1.dywersyfikacja; 2.zadnych malych firm 3. jak spadlo to pewnie i urosnie :). I mam nadzieje ze inwestowanie w gielde rozpoczalem w samym jej dolku.

Mincus
0
Wpisów: 16
Wysłane: 19 kwietnia 2009 20:44:40
Naprawdę radzę przeczytaj INTELIGENTNY INWESTOR - to pozwoli zrozumieć jak inwestować na giełdzie .

konik
0
Wpisów: 468
Wysłane: 9 maja 2009 13:29:06
uspienie uwagi. wszystko tak ladnie ostatnio roslo ze nie przygladalem sie bacznie wykresom. no i przeoczylem,ze moj pxm wyrysowal podwojny szczyt i dywergencje na rsi. no i nici ze swing tradu.
Edytowany: 9 maja 2009 13:29

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 11 maja 2009 18:29:05
moim błędem jest fatalna niekonsekwencja - nie trzymanie się wcześniej założonego planu.
w ten sposób zmarnowałem już wiele potencjalnych okazji. No ale jak nie zaboli,
to się człowiek nic nie nauczy.

Cheed
0
Wpisów: 136
Wysłane: 11 maja 2009 21:19:36
Vox - stwórz listę kilku zasad, których nigdy nie łam. Wydrukuj je sobie, połóż w widocznym miejscu, gdzieś koło listy haseł jednorazowych bądź przy monitorze. Dodatkowo spróbuj każdą transakcję opisywać jednym krótkim zdaniem, to pozwoli Ci zapamiętać błędy i ustrzec się przed nimi w przyszłości.
Inwestycje Giełdowe - blog o skutecznym pomnażaniu pieniędzy

bernie
43
Wpisów: 603
Wysłane: 11 maja 2009 22:08:59
ja tam osobiscie zasad jako tako ogólnych nie mam, na każdą spółke patrze inaczej i na to na co sobie pozwole w przypadku jednej, nie pozwole sobie w przypadku innej tzn. uśrednianie, sprzedawanie po osiągnięciu określonego zysku itp... niema raczej uniwersalnych zasad, nawet taka żeby sprzedawac drożej niż sie kupiło jest nic nie warta w niektóych przypadkach Boo hoo!

Cheed
0
Wpisów: 136
Wysłane: 12 maja 2009 10:32:17
Nigdy nie będziesz milionerem :)
Inwestycje Giełdowe - blog o skutecznym pomnażaniu pieniędzy

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,527 sek.

jshywoip
ysqxodlq
erxjhwxe
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
powfobsj
ptfgscer
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat