PARTNER SERWISU
flxlgrlh
73 74 75 76 77

Giełdowy "Blog of the Frog"

mila
0
Wpisów: 716
Wysłane: 6 maja 2011 15:22:12
janus_z napisał(a):

Obserwujecie CKL?, poszła po godz 13 piękna paczka ponad 74 tys. akcji..

Tak, paczka spora - ustawiła w zasadzie dzisiejszy obrót.
CKL mam w swoim portfelu od czerwca ubiegłego roku - wtedy cena była w okolicach 11,5 zł. Potem jeszcze dokupiłem w okolicach 14 zł.
Nowy zakład CKL już pracuje, moce przerobowe wzrastają z miesiąca na miesiac, spólka przynosi zyski, ostatnio były dwie pozytywne rekomendacje z różnych biur maklerskich więc jestem dobrej myśli.
Edytowany: 6 maja 2011 15:30

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 6 maja 2011 21:24:55
Jeszcze jedna sesja i mój zysk z HEL wyparuje d'oh! .

Mam nauczkę na przyszłość, by nie lekceważyć "drobnych opóźnień" i "przejściowych problemów" spółek których akcje posiadam.

Ponieważ cena uwzględnia już chyba wyburzenie inwestycji w Brochowie binky postanowiłem trzymać do skutku. Albo zysk, albo w pysk. Dzisiaj zredukowałem się z PXY na rzecz dokupienia HEL. Jedna spółka do obserwacji mniej.

W portfelu HEL (75%) i VER (25%). Stan gotówki pomijalny.

Doła mam niesamowitego. Nawet godzinka jazdy na łyżwach nie pomogła.
W weekend pora na wyciąganie wniosków, zgodnie z zasadą że: "Nie ważne czy straciłeś lub zarobiłeś mniej niż mogłeś. Ważne, czego się nauczyłeś" [all rights reserved] king
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

Kasiunia
0
Wpisów: 340
Wysłane: 6 maja 2011 23:53:32
Nie lubię wyciągać wniosków, a powinnam. Ostatnio zgodnie z zaleceniami książki "Biedny albo bogaty..." prowadzę notatki, w których opisuję dwie rzeczy z minionego dnia: taką która się udała oraz nie (pozytywna i negatywna); opisuję dla siebie, w jaki sposób stworzyłam każdą z tych sytuacji.
Pomaga to brac odpowiedzialność za własne czyny oraz uświadamiać skuteczne i nie- strategie Angel .

A Frogu, sorki, wiem, że to Twój wątek-ale z tą rybą to ani w piec ani w dziesięć. Pray Pełno krwi i te oczy....

Masa
PREMIUM
30
Wpisów: 1 074
Wysłane: 6 maja 2011 23:54:58
mila napisał(a):
Masa :
Daj znać kiedy zdecydujesz się wejść:)

Oczywiście Mila nie ma sprawy. Wszystkie posunięcia notuję w swojej kronice tak że jeśli wejdę w Helio na pewno to odnotuję.

Kurcze trochę mi Cię szkoda Frog. Poważnie. Miałeś ładny wynik... za zeszły rok miałeś przecież 128% zysku to był wynik za który Cię podziwiałem. Wątpię żeby udało mi się taki wykręcić kiedykolwiek choć nie powiem że bym chciał. Ostatnio odnotowałeś że masz prawie 25% zysku więc zniesło Ci około 103%.
Dlaczego to piszę ? Zastanawiam się dlaczego nie wychodziłeś z Helio gdy kurs spadł do 20zł ? Ja wiem że człowiek cały czas myśli że to koniec spadków i że na pewno odbije i ciężko wyjść ze spółki w którą się wierzy ale...jednak kurs wpadł w trend spadkowy więc dlaczego nie opuściłeś "pokładu" przynajmniej po to by przeczekać te spadki ?
Trochę nie mogę też zrozumieć dlaczego będąc bądź co bądź na plusie nadal dokupujesz Helio ? Czy nie rozsądniej było by właśnie redukować pozycję kasując dotychczasowy zysk i wejść później jak spadki się uspokoją ?
Nie wiem to jest takie moje przemyślenie nie wiem jak bym postąpił posiadając akcje tej spółki. Wydaje mi się trochę ryzykownie postępujesz ponieważ redukujesz portfel z innych spółek zmniejszasz w ten sposób dywersyfikacje a więc zwiększasz ryzyko. Wiadomo że w momencie jak Helio ruszy do góry będziesz triumfował i nie jeden będzie Cię chwalił za wspaniałe posunięcie taktyczne bo zarobisz krocie tylko co będzie w momencie gdy spadki nadal będą postępować ?
Cytat:
Nowa strategia:
2022 +3,59 % (6 miesięcy)
2023 +44.47 %
2024 +1,36 %

myfund.pl/index.php?raport=pok...

mila
0
Wysłane: 7 maja 2011 00:12:56
Masa: ale spadki nie mogą trwać wiecznie - jesli cena Helio spadła w ostatnich miesiacach 2-krotnie to według mnie ma duzy potencjał do ewentualnych wzrostów - a już na pewno zdecydowanie większy od np hitu ostatnich miesięcy - Optimusa, którego cena jest juz mocno wyśrubowana. To tyle odnosnie moich dywagacji na temat strategii Froga.
Natomiast wracajac do mnie: kupujac dzis akcje Helio po prostu zakładam że w najblizszych miesiacach jestem w stanie na nich zarobic wiecej niz na innych obserwowanych przeze mnie spółkach. Jestem przekonany że Helio po tak mocnych spadkach nie ma wyjscia i musi mocno odbić.

Frogu, spokojnie - zrobimy "stockwatcherską" zrzutkę i wyciągniemy Helio w góre king

Kasiunia
0
Wysłane: 7 maja 2011 00:14:58
Jeśli mogę przerwać wielkim off topem: co sądzicie o tym filmiku? niewiarygodne.pl/kat,1017181,t...

Abner1984
0
Wpisów: 696
Wysłane: 7 maja 2011 00:41:24
Nie chciałem zaśmiecać Frog'owi kroniki ale... Kasiunia, Ty tak na poważnie? Czy wrzuciłaś to w ramach żartów? Ja o tym filmiku myślę tyle co o całej tej stronie czyli Wielkie ROFL sign5

PS. Pierwszy raz przeglądałem StockWatch'owe emotikony i zobaczyłem że nawet jest taki kermit Maczałeś w tym palce?

"Ekonomista to ekspert który będzie wiedział jutro dlaczego nie sprawdziło się dzisiaj to co prognozował wczoraj..."

Kasiunia
0
Wysłane: 7 maja 2011 01:04:57
Stronka jak stronka-fakt, że ściąga paranoików.Angel ALe chodzi o sam filmik-nie bądź taki egocentryczny, sądzisz, że w całym Wszechświecie jesteś jeden, tzn. Ty i Twoi bracia ludziewave blackeye

Kasiunia
0
Wysłane: 7 maja 2011 01:05:57
CO do zaśmiecania-Frog posprząta jak coś - a co ma do robotyblackeye

topfacet
178
Wpisów: 3 453
Wysłane: 7 maja 2011 01:14:12
Frogu pochwal sie zyskiem z jakim wyszedles na PXY:)

Frog
13
Wysłane: 7 maja 2011 10:00:58
PXY - naprawdę nie ma się czym chwalić. To nie była duża część portfela.
Masa - zysk ponad 100% z zeszłego roku uwzględniał 11B, obecny zysk nie uwzględnia tych akcji (pisałem już dlaczego). Nie ma więc co porównywać.
Co do ryzyka to masz rację. Ryzykuję przesadnie, ale nie bez podstaw. Dokupiłem Helio bo wierzę że sprawa z nową siedzibą zakończy się pozytywnie. Tak jak pisałem wcześniej, nie powinienem był lekceważyć sygnałów z problemami z odbiorem nowej siedziby, choć te problemy początkowo wyglądały na chwilowe.
Kasia - nie będę sprzątał, nie mam nic przeciwko aby ten wątek był azylem dla offtopów. Czasem chce się pogadać o du.. Maryni a nie ma gdzie blackeye
Follow me on Twitter

Frog
13
Wysłane: 7 maja 2011 11:04:23
Mam pierwsze znaczące przemyślenia z tego weekendu.

Spojrzałem na swój portfel wątkowy. W niemal półtora roku jest gorzej od WIG - kilkanaście % zysku, który może stopnieć już w poniedziałek. Miotałem się, dokupowałem, odkupowałem spekulowałem i bootyshake

Jaki wniosek - nie dla mnie trading, nie dla mnie ciułanie po kilkadziesiąt % zysku na kawałku portfela przeplatane stratami na niektórych pozycjach. Zapewne dlatego, że mam typowy problem wykształciucha/mężczyzny, o którym pisał Elder w wywiadzie dla Parkietu:

Cytat:
U mężczyzn, gdy już zdecydują się na jakąś transakcję, włącza się ich wysoka samoocena. Po prostu muszą mieć rację. Jeśli rynek idzie w oczekiwanym kierunku, mężczyzna nie zamyka pozycji, bo chce się jeszcze bardziej utwierdzić w swoim przekonaniu. A jeśli rynek idzie w przeciwnym kierunku, to znoszą straty i czekają, aż sytuacja się odwróci i potwierdzi ich przekonanie.

Sad but true. To ja.

Wydaje mi się, że lepiej jest skupić się na czekaniu z gotówką na koncie na okazję typu 11B, Cormay, MWTrade, niż łapać co popadnie tracąc na prowizjach.
Zastanawiam się nad sprzedażą Helio wcześniej niż planowałem - przed końcem hossy. Oddanie do użytku inwestycji powinno odblokować uśpiony popyt i przyczynić się do wzrostów. Cena powyżej 20 zł byłaby idealna. Swoje bym zarobił, połechtał swoje ego. Jeżeli okaże się, że są jakieś inne fundamentalne problemy - sprzedam ze stratą. Ale nie zamierzam potem jak najszybciej się "odkuwać". Będę czekał na okazję do załapania się na kolejny "złoty strzał". Z gotówką na koncie.
Follow me on Twitter

Elmer
0
Wpisów: 70
Wysłane: 7 maja 2011 11:27:38
Jeśli nawet Frog zaczyna powątpiewać we wzrosty to najlepszy znak, że powinienem się zaangażować w tą spółkę. Think

mila
0
Wysłane: 7 maja 2011 12:20:00
Frog jest po prostu zmęczony sytuacją na Helio - w sumie to mu się nie dziwię, Helio to jego rozpieszczona perła, która obecnie zachowuje się niezbyt przyzwoicie;)

Najgorsze jest to, że wcale nie tak rzadko po takim wymęczeniu zrezygnowany człowiek sprzedaje akcje, a spółka jak na złość niedługo potem szybko odrabia straty - my w tym czasie grzęźniemy w innej spółce i tylko patrzymy ile bylibyśmy do przodu gdyby nie ucieczka z "irytującej" nas spółki. Niestety wtedy irytacja jeszcze bardziej wzrasta i zaczynamy wątpić w swoją intuicję :) cóż, życie... :)

king
Edytowany: 7 maja 2011 12:21

lamar6
0
Wpisów: 29
Wysłane: 7 maja 2011 13:08:33
mila napisał(a):
Masa: ale spadki nie mogą trwać wiecznie - jesli cena Helio spadła w ostatnich miesiacach 2-krotnie to według mnie ma duzy potencjał do ewentualnych wzrostów - a już na pewno zdecydowanie większy od np hitu ostatnich miesięcy - Optimusa, którego cena jest juz mocno wyśrubowana.

Wiem, że na tym forum rządzi AF ale wielu inwestorów nadal nie zdaje sobie chyba sprawy z rozmachu i szans, jakie stoją przed CD Project. Nie chodzi tylko o same cyferki ale o "splendor", zasięg, markę i ogólnie potencjał i dynamikę rozwoju (a tego na wskaźnikach próżno szukać). No i jak dotąd zarząd jest bardzo konsekwentny w swoich działaniach. Wg mnie mylisz się w tym porównaniu o ile mówimy w perspektywie min. 2 lat.

Co do Helio, podobnie jak wszyscy tutaj piszący, obserwuję tą spółkę od jakiegoś czasu. Gospodarzowi tego wątku należy się order od zarządu bo bez niego niewiele osób by o takiej spółce w ogóle pamiętało. Niestety w chwili obecnej kierunek jest jasny i zgadzam się z kolegą @Masa (ale to łatwo powiedzieć, trudniej zrealizować). W chwili obecnej sądzę, że sporo już osób tylko czeka w gotowości na zakup. A na co czeka? Aż się te spadki zatrzymają. Ta chwila jest już chyba bliska bo sprzedający jakoś mało liczy się z kursem więc myślę, że ma jakieś ostatki. Jednak w łapanie dołka bym się nie bawił.

Oczywiście wszystko to co napisałem to moje "odczucia" nie poparte jakimikolwiek wskaźnikami czy analizami. Jestem na giełdzie bardzo krótko ale czytam Was i próbuję przewidzieć przyszłość często wbrew temu co się tutaj wypisuje. Zobaczymy czy się sprawdzi. Powodzenia.

Frog
13
Wysłane: 7 maja 2011 13:49:21
Elmer napisał(a):
Jeśli nawet Frog zaczyna powątpiewać we wzrosty to najlepszy znak, że powinienem się zaangażować w tą spółkę. Think

Powątpiewam w strategię, w metodologię inwestowania, której z mniejszym lub większym skutkiem starałem się trzymać.
Follow me on Twitter

Kasiunia
0
Wysłane: 7 maja 2011 15:35:11
Frog napisał(a):
Miotałem się, dokupowałem, odkupowałem spekulowałem i bootyshake

Jaki wniosek - nie dla mnie trading, nie dla mnie ciułanie po kilkadziesiąt % zysku na kawałku portfela przeplatane stratami na niektórych pozycjach.

Twoja wypowiedz zainspirowała mnie do przemyśleń na temat moich strategii inwestowania. Chociaż młoda ze mnie inwestorka doświadczyłam grania długoterminowego i chwilowego Angel .
Kiedy zamknąłeś swój wątek, poczułam się niepewnie (zabrakło przewodnika -nawet nie tyle merytorycznego co duchowego), ale.... wyszło to na dobre, bo byłam chcąc nie chcąc postawiona przed faktem-spróbować własnych sił. I zaczęła się skakanka-kupowanie, sprzedawanie, uśrednianie itp. Przyznam, że krótkie inwestowanie dobrze mi wychodzi kiedy mam wolny, czysty umysł, spokój ducha, brak emocji dotyczących danej spółki (sentyment, strach, euforia). Rzetelnie wtedy oceniam rzeczywistość, rzeczowo, bez zbędnych dywagacji.
Przyznam się, że na Boryszewie najlepiej mi się graAngel.

No ale, bądź co bądź wymaga to czasu, obserwacji a mam piękniejsze życie poza ekranem monitora, tym bardziej teraz, kiedy mamy Wiosnę hello1 . Także rzadko to robię, ponieważ nie mam czasu na skupienieAngel .
No i wspomniana COrmay-trzymałam, trzymałam i po wyjściu przy ostatniej korekcie odjechała mi pięknieAngel . No ale cieszę się, że wytrwali zarobili spore sumki. thumbright

I chyba ta intuicja, o której pisał Mila, ta pierwsza myśl pojawiająca sie jak iskierka-jest najistotniejsza :). To nie intuicja zawodzi, ale ludzie mają stłumioną, nie potrafią jej czytać (nie wnikam juz dlacego Angel ) i cały Sekret blackeye , to nauczyć się jej słuchać ponownie. Dzieci mają pięknie rozwiniętą, dopóki rodzice nie przystąpią do "procesu wychowawczego". Angel

Kasiunia
0
Wysłane: 8 maja 2011 23:25:19
No i nowe wpisy na wątku oraz Frog przypomniał mi o COrmay. Zastanawiam się nad spółką-perspektywiczna jest, ma konkretną strategię rozwoju ale wzrosty w ostatnim czasie spore. Think

Jak się zaopatrujecie na obecną korektę na szerokim rynku-długo potrwa wg Was?

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 8 maja 2011 23:28:31
Najbardziej niepokoją indeksy amerykańskie,widać 5-falową strukturę i -co gorsza- negatywne dywergencje na MACD... Tym razem mam wrażenie,że coś wisi w powietrzu...Think

mrk
mrk
26
Wpisów: 1 968
Wysłane: 8 maja 2011 23:44:08
zwłaszcza że na horyzoncie już widać koniec qe2...

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

73 74 75 76 77

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,628 sek.

ftzbcoql
jzrtsqcn
fensqxdq
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
gpqcunbg
jmgdihzd
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat