[code]mod: usunięto niemerytoryczne uwagi pod adresem innych forumowiczów.[/quote]
Chciałbym wam podać kilka danych ale nie mogę podać wszystkich ponieważ ja tak jak i wy podpisałem umowę, która zobowiązała mnie do zachowania kilku rzeczy dla siebie.
Wszyscy już pewnie znacie cenę akcji.
Wszyscy mówili OMG ale wysoka wysoka cena
Moim zdaniem nie jest ani niska ani wysoka. Szanująca się firma, albo taka która przynosi "cash" ,nie może być sprzedana za friko i chyba każdy się ze mną zgodzi!
Teraz kilka danych z ich strony internetowej i z kilku stron internetowych z info o debiutach by uzasadnić moją opinię.
Jest 7,890,000 akcji plus te z nowej puli czyli kolejne 1,400,000 czyli razem: 9,290,000.
BV= 31586000pln
OPCJA 1: Biorąc pod uwagę przyszłe zyski na 2011r: 2mln zysku netto otrzymamy następujący wynik ( to jest hipotetyczny ale możliwy wynik ).
C/Z = 15,8 ( moje obliczenia )
OPCJA 2: Jeśli wynik netto będzie 2,5mln C/Z = 12.63
OPCJA 3: Jeśli wynik netto będzie 3mln C/Z = 10,52
Opcja 1 jest bardzo prawdopodobna. Uważam nawet że możemy być mile zaskoczeni i wyniki może nie będą takie jak 2 opcji 3 może być między opcją 2 a 3 i wcale bym się nie zdziwił gdyby tak się stało.
Dlaczego opcja 2 lub 3. Ponieważ spółka zarabia na projektach zagranicznych i zapewne przyjęła zaniżony przelicznik od kursów walut a póki co złotówka jest słaba i najprawdopodobniej tak będzie ponieważ nikt w tej części Europu poza Chińczykami raczej nie będzie chciał kupować złotówki by później za nie kupić śmieciowe obligacje ( Polska nie jest bankrutem ale wiecie Amerykanie nawet nie wiedzą gdzie Polska leży a Hungary to podobno nie kraj. Europa to nie kontr-federacja ale jeden kraj...nice

Wystarczy że sobie obejrzycie filmik z youtuba jak jakaś blondyna w teleturnieju przegrała z 7 latkiem bo nic nie czaiła z geografii ).
Kolejny argument:
Na NC jest zaledwie 21 spółek które mają C/Z w okolicach 10 i większość z nich to takie spółki które przez 2 lub 3 ostatnie lata miały straty ( nie trzeba być Sherlock'iem by to sprawdzić) .
Każdy z was może wejść na money.pl lub w notowaniach pb i samemu policzyć średnią C/Z dla spółek z NC.
Ja zbadałem 90 spółek. MAX C/Z było 3059.00 a MIN 1.90. Średnia wyszła 105,08. Mówiliście o konkurencie i3D i że ich C/Z to 35 tak?
Moja konkluzja:
Primo: C/Z nie jest ani niska ani wysoka
Secundo: na tle innych spółek z NC i w porównaniu do bezpośredniego konkurenta C/Z jest bardzo niska więc WTF?!
Zgadzam się że należy się trzymać maksymy kupować tanio i sprzedawać drogo!
Ale jest jeszcze jedna maksyma: grasp all, lose all!
Jeśli macie kontr argumenty to proszę o liczby.