24 Dołączył: 2010-08-20 Wpisów: 530
Wysłane:
21 kwietnia 2011 15:33:01
przy kursie: 2,21 zł
1.348.220,00 zł (słownie: jeden milion trzysta czterdzieści osiem tysięcy dwieście dwadzieścia złotych)
Myślę że to jest konkretna liczba która wzbudzi zainteresowanie.
|
|
24 Dołączył: 2010-08-20 Wpisów: 530
|
|
0 Grupa: Emitent
Wysłane:
9 maja 2011 18:15:15
przy kursie: 2,19 zł
Specjalnie nie ma co analizować. Jedyna niewiadoma to wzrost przychodów. Na czym 3 mln mieli przychodu - nie wiem. Wygląda na zwykłe przewalanie faktur. Przy 3 mln sprzedaży zrobili operacyjnie 80 tys. zysku. Rok wcześniej z 528 tys. zrobili 114 tys.
Generalnie raport dramatyczny - prócz zysków z przeszacowania, nie widać nic co byłoby budujące (przez pryzmat cyfr). Ale cóż - znajdą się tacy, którzy podniecać się będą 2 mln zyskiem brutto.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2008-12-30 Wpisów: 3 427
Wysłane:
9 maja 2011 18:15:35
W skrócie: spółka informuje o wzroście zysku o 2000%...,tylko,że niemal cały zysk-to przeszacowanie udziałów w Domenomanii,z core buisness'u zanotowała spadek zysku opracyjnego o 30% ze 114tys. do 80tys....
|
|
0 Dołączył: 2010-05-16 Wpisów: 372
Wysłane:
9 maja 2011 18:28:42
Nie jest za ciekawy ten raport za 1Q2011... cóż tak jak pisali przedmówcy: wynik na działalności operacyjnej: TRAGICZNY ciekawe co na to rynek. Trzeba teraz na nowo "przeszacować" samą TroMedię żeby czasem nie przepłacać na chwilę obecną...
|
|
178 Dołączył: 2010-09-09 Wpisów: 3 453
Wysłane:
9 maja 2011 20:03:03
Wyniki sa jakie sa, operacyjnie- slabo bo ciagle przejmuja nowe projekty, ktore wymagaja inwestycji.
Inwestycja w Domenomanie bardzo dobra, przeszacowali wartosc i sa na duzym plusie juz teraz. A pamietac trzeba ze rynek wycenia spolke na dzis na 2,04 a oni pewnie do raportu brali wartosc 1,7 za akcje.
|
|
0 Dołączył: 2010-03-17 Wpisów: 170
Wysłane:
9 maja 2011 20:26:36
Zgadzam sie z wami, ze operacyjnie słabo, nie wiem tez na co liczyliscie, ja podchodze inaczej do tego, nie podano z jakiejs przyczyny prognoz na 2011, mamy jakis fajny projekt na ktory dostali dotacje, nie podali nic konretnego o nowo otwartym portalu boisko.pl, przeniesli NWZA, wszystko to jest z jakiejs przyczyny, za wczesnie by juz doszukiwac sie w dzialalnosci operacyjnej duzych zyskow, tu sie dopiero kreuje wszystko, za 2 - 3 lata gdyby nie bylo zysku operacyjnego by wtedy mozna bylo gdybyc czy to nie maszynka do robienia lodow. Wszyscy spodziewal sie mniej/wiecej jaki bedzie raport. Dla mnie ta spolka to taka przybrudzona perełka, o ktorej mało wiemy jaka jest wewntarz. Progonozy, pop zmniejszylem, ale uwazam dalej ze kurs w okolicach 3.00 zl nalezy sie z fundamentalnego punktu widzenia.
Edytowany: 9 maja 2011 20:27
|
|
Wysłane:
9 maja 2011 20:41:52
W IVQ2010 wynik operacyjny podali w wysokości bodajże 1,18 mln zł (czego niestety nie można było się dopatrzeć wg mnie w kasie...) ale 0,08 mln to tragedia! I żadnego wytłumaczenia... całe Tro... Waldi ja szczerze myślałem, że zysk operacyjny za 1Q2011 będzie lepszy niż za 4Q2010 r. przynajmniej o 20-30%, przecież przejęli m.in. Vista.pl z poczatkiem roku i nie tylko ten serwis, wykładali kasę na rozwój już przejętych projektów - gdzieś Misztal mówił, że całą kasę z pp wydali...a tutaj marne 80 tyś złotych. Nie chce mi się szukać ale ktoś może wie ile wzięli z pp i ajki od tej sumy byłyby odsetki na lokacie bankowej... Miałem cichą nadzieję, że zysk operacyjny w 1Q wyniesie co najhmnie 1,3 mln zł... zawiodłem się
|
|
0 Dołączył: 2010-08-01 Wpisów: 446
Wysłane:
9 maja 2011 22:50:07
Omówienie raportu w kilku zdaniach bo ciężko na podstawie ośmiu stron i jednej tabelki z zbiorczymi danymi przeprowadzić szczegółową analizę. Spółka w raporcie dla porównania przedstawia dane za 1Q 2010, co wydaje się zupełnie bez sensu, gdyż rok temu to był zupełnie inny podmiot, który realizował mniejszą liczbę projektów nie mówiąc już o zdecydowanie wyższych zasobach kapitałowych po emisji akcji na NC. Z punktu widzenia analizy bardziej zasadne byłoby porównanie wyników 1Q do 4Q, no i tutaj mamy problem bo pod względem przychodów oraz rentowności operacyjnej w pierwszych trzech miesiącach 2011 jest zdecydowanie gorzej. Szczegółowych wyjaśnień zarządu do pogorszenia wyników brak, informacja na temat sporych kosztów w związku z realizacją projektów to za mało. Pytaniem otwartym pozostaje czy jest to jednorazowy wypadek przy pracy, czy trwały trend. Firma raportuje spory zysk netto, który wynika z jest podniesienia wartości akcji Domenomania.pl do wartości rynkowej, czyli prawdopodobnie do ceny akcji tej spółki na NC. Oczywiście jest to transakcja bezgotówkowa nie mająca wpływy na przepływy pieniężne, z tego powodu gotówka wzrosła właściwie tylko wynik na działalności operacyjnej + amortyzację. Więcej informacji powinno przynieść roczne sprawozdanie za 2010. Oczywiście będzie to już historia, ale powinno dać pełniejszy obraz spółki - po jego publikacji postaram się przygotować pełniejsze omówienie Tromedia.
|
|
Wysłane:
16 maja 2011 18:07:06
przy kursie: 1,63 zł
na tej spółce nauczyłem się więcej niż gdybym przeczytał większość książek o grze na giełdzie, tu dają naprawdę dobrą szkołę : giełda jest po to żeby zarabiać pieniądze, co jak widać jest grą dosyć bezwględną i jeńców niestety nie biorą (albo zarabiasz albo tracisz). Jak jest zjazd to jest zjazd jak jest w górę to jest w górę a reszta się nie liczy. Jakie jest wasze zdanie na temat zachowania kursu, wszyscy czytamy te same komunikaty i raporty? Popatrzcie na zachowanie kursu: cały czas spokojny wzrost, po komunikatach o przejęciach nowych seriwsów internetowych: w żadnym wypadku nie było mowy o nawet bym to nzawał "spokojnej" reakcji rynku (raptem kilka procent), wniosek: rynek na to nie reagował. Raporty kwartalne: to samo. Jedynym przypadkiem domenomania (ale juz wczesniej coś się kroiło bo kurs przyspieszył...). Potem (pomijam przejęcia jako nieistotne): sprzedaż akcji przez prezesa tajmeniczemu funduszowi, wyniki za 4Q (operacyjnie rewelacyjne) i co? Zjazd... kojarzycie komunikaty? Potem zjazd i korekta, komunikat o wlanym (oddanie "drukowania" akcji zarządowi), komunikat o tym, że walne przełożone na wniosek funduszu (jakieś żarty czy coś...?), potem zjazd i znowu korekta, za mało (kojarzycie czego za mało i jakie są komunikaty?), więc dołujący raport za 1Q (może wpadnie więcej? wiecie czego!), a czas do walnego nieubłaganie się zbliża... bo jak się walne nie uda to nawet po 10gr tego nie sprzedacie... Oczywiście ci, którzy domyślają się o co chodzi zarobią ( o ile wstrzelą się w "fundamenty" tych rozgrywek...)
|
|
|
|
Wysłane:
16 maja 2011 18:15:16
Trochę nieścisłości: 1. 'na wniosek funduszu'. Taki wniosek może składać akcjonariusz, który ma >5% a nie każdy. Oprócz Prezesa nikt nie ma >5% więc takiego wniosku składać nie mógł. Oczywiście można wmawiać, że istnieje jakiś fundusz, który te akcje kupił, ale tak długo jak nie ma on 5% to czyste spekulacje, których nie da się realnie potwierdzić/zaprzeczyć.
2. Operacyjne wyniki za 4Q rewelacyjne nie były.
3. Nie łapię o co chodzi z WZA - cóż takiego ma się na nim wydarzyć wg Ciebie ?
Nie rozumiem jakie wyciągasz wnioski ze swojej analizy - że będzie dobrze, czy będzie źle ?
|
|
Wysłane:
16 maja 2011 18:39:35
operacyjnie za 4Q podali ponad 1 mln zysku... Projekty uchwał na WZA są znane, mnie chodzi o co innego: czy na tym walnym zjawi się ten tajemniczy fundusz? Czy będzie dobrze czy źle... wydaje mi się, że fundusz nabył akcje i je na rynku sprzedał (z zarobkiem dyskonto po jakim nabywał akcje było spore...), byc może raport za 4Q miał temu sprzyjać... jestem zdania, że w chwili obecnej ten sam fundusz chce skupić akcje na rynku, być może miały mu w tym pomóc wyniki za 1Q2011r., do WZA zostało kilka dni więc przy takim tempie jak dziś skupi te 0,5 mln akcji i ujawni się na WZA i wszyscy będą szczęśliwi, że oto jest fundusz (tylko niektórzy z mniejszym portfelem). Jaki sens ma ogłaszanie WZA i następnie przesuwanie terminu? Czy wykluczasz takie rozgrywki na tym papierze?
|
|
Wysłane:
16 maja 2011 18:51:22
Co do 4Q - nie był to wynik na działalności operacyjnej. Znów przeszacowania. Nawet jeśli fundusz się zjawi, w co wątpię, jeśli nie będzie miał >5% głosów na WZA to znów się o tym nie dowiesz. Chyba, że sam pójdziesz na WZA.
Kompletnie nie zgadzam się z Twoją diagnozą - jeśli nawet jakiś fundusz kupował akcje TRO i je sprzedał to raczej nie po to by je odkupić. Po pierwsze dlatego, że fundusze nie działają co do zasady spekulacyjnie w krótkim okresie. Po drugie dlatego, że płynność akcji jest tak mała. Kupowanie w pakietówkach (by nie wpływać na kurs) po to by sprzedawać te same ilości na rynku jest ciut chore. Po trzecie zakładasz, że funduszowi zależałoby na zaniżeniu kursu w czym miałyby pomóc wyniki za 1Q - otóż one czytane literalnie są bardzo dobre i w mojej ocenie raczej miały być powodem do wzrostu. A dodatkowo - jak ktoś kto ma <5% miałby wpłynąć na Misztala mającego >60% żeby ten zaniżył/zmienił wyniki by ten mógł skupić ? Nie trzyma się kupy ta teoria.
Co do przesunięcia WZA - sam niedawno w Power Price prosiłem o przesunięcie terminu WZA. Powody mogą być prozaiczne i nie doszukiwałbym się w tym fakcie czegoś specjalnego.
W teorii nie da się wykluczyć żadnego scenariusza, ale Twój wydaje się zupełnie nieprawdopodobny.
|
|
140 Dołączył: 2011-03-26 Wpisów: 4 899
Wysłane:
23 maja 2011 21:21:49
przy kursie: 1,73 zł
pop napisał(a):W skrócie: spółka informuje o wzroście zysku o 2000%...,tylko,że niemal cały zysk-to przeszacowanie udziałów w Domenomanii,z core buisness'u zanotowała spadek zysku opracyjnego o 30% ze 114tys. do 80tys.... warto jeszcze dodać ze ta domenomania jest mocno przewartościowana, wieć za chwilę może być duża strata z przeszacowania w dół udziałów w domenomani
Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..
teraz również na twitter.com
|
|
Wysłane:
26 maja 2011 14:46:46
przy kursie: 1,59 zł
Dzis nam sie wszystko wyjasnilo, nie bedzie dodruku akcji za bezcen a kapital z emisji ma byc przeznaczony na realizacje projektu na ktory dostali dofinansowanie z UE. Minimalna cena emisyjna nowych akcji to 2 zlote. Mysle, ze jesli dostali dofinansowanie z UE to projekt jest dobrze przygotowany i musi byc innowacyjny, UE nie dotuje przeciez zlych projektow. Link do uchwal NWZA: newconnect.pl/?page=1045&p...I dodatkowa informacja: newconnect.pl/?page=1045&p...Wazny cytat: Szacowane wpływy finansowe z realizacji projektu to 11-12 mln zł w ciągu 3 lat od zakończenia projektu.
|
|
Wysłane:
26 maja 2011 15:10:50
topfacet - skąd masz informacje po ile będzie emisja ? Nie znalazłem w komunikatach informacji, że będzie po 2 zł.
Druga sprawa - jedynym akcjonariuszem na WZA, który miał >5% był M.Misztal. Gdzie ten fund na który tak liczyło sporo osób ? Chyba już się wyleczyć z wiary w ten fund niestety trzeba.
UE zdecydowanie dotuje złe i nieinnowacyjne projekty, co nie znaczy, że ten TRO taki jest.
Podsumowując - prysł czar fundów, została zapowiedziana nowa emisja (po nie wiadomo ile, nie wiadomo czy z prawem poboru, nie wiadomo ile akcji ma być), która ma sfinansować wkład własny projektu platformy reklamowej. Na pierwszy rzut oka projekt ten nie jest niczym innowacyjnym, szczególnie jak na światowe standardy. Nie sposób się odnieść do szacunków mówiących o 11-12 wygenerowanych w latach 2013-2015 (czyli po 3.5 rocznie).
Czyli - zasłona dymna i PR a nie informacja, z której coś płynie dla akcjonariuszy.
|
|
Wysłane:
26 maja 2011 16:53:15
Wojtku,
lubie twoje merytoryczne posty, ale prosze najpierw przeczytaj dokladnie moj post wraz z zawartoscia linkow.
W linku o NWZA masz informacje ile akcji zostanie wyemitowanych oraz po jakiej cenie za akcje oraz spolka wczesniej informowala ze bez PP.
|
|
Wysłane:
26 maja 2011 20:01:32
Nie wszysycy czytają wszystko i stad te cale opinie i zamieszanie. Co do pierwszej wypowiedzi odnosnie funduszu, nie wiesz czy sa dalej zapakowani w Tro Medii czy nie, dopiero na wykazie spolek ktore zawieraja fundusze bedzie mozna to zauwazyc. A co do ceny, wkleje bo widze ze nie wszyscy umieja czytac PDFy : Cytat:5. Zarząd jest upoważniony do dokonania jednego lub kilku podwyższeń kapitału zakładowego Spółki o kwotę nie większą niż 820.000,00 zł (osiemset dwadzieścia tysięcy złotych) poprzez emisję nie więcej niż 8.200.000,00 (osiem milionów dwieście tysięcy) zwykłych akcji na okaziciela („Kapitał docelowy”) na następujących zasadach: a. upoważnienie określone w niniejszym ustępie zostało udzielone do dnia 01 kwietnia 2013 roku, b. Akcje wydawane w ramach Kapitału Docelowego mogą być obejmowane w zamian za wkłady pieniężne lub niepieniężne, c. cenę emisyjną akcji wydawanych w ramach Kapitału Docelowego ustali Zarząd w uchwale o podwyższeniu kapitału docelowego w ramach niniejszego upoważnienia, za zgodą Rady Nadzorczej, d. cena emisyjna akcji nie może być niższa niż 2,00 zł (dwa złote) dla emisji dokonanych do 31 lipca 2011 roku, Wiec wiemy ze nie moze byc nizsza, a moze byc wyzsza. Co do tematu przeznaczenia srodkow pienieznych tu nie bylo ciezko sie domyslec na co im pieniadze potrzebne
|
|
Wysłane:
26 maja 2011 21:08:46
topfacet - dzięki za wskazanie tych 2 zł, umknęło mi mimo przeczytania uchwał, masz rację. Trudna w sumie sytuacja - kurs jest poniżej 2 zł, trend i informacje wzrostowi nie sprzyjają więc sprzedać nową emisję >= 2 zł będzie w praktyce nierealne. Muszą zatem albo poczekać do 31 lipca, albo zrobić emisję nie w ramach kapitału docelowego.
|
|
Wysłane:
26 maja 2011 21:25:29
Nie zgodzie sie z Toba ze sytuacja jest trudna... Trudna to by dopiero byla jakby oglosili emisje na jakis bubel, gdzie cena byla by nie 2zl a 1.30 zl.. Wyobrazasz sobie wtedy zachowanie kursu??
Do poziomu 2.00 zl wcale nie stoi duzo akcji.
Mamy podane odrazu jakie moga byc oczekiwane zyski z tej inwestycji.
Pozatym czemu ma byc to nierealne skoro pakiety chodzily wlasnie w okolicach 2.00 zl, nie mamy pewnosci czy ktos wysypal je na rynek, byc moze wlasnie do niego moze byc skierowana ta emisja - ale to czysta spekulacja.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.