PARTNER SERWISU
egmsanrv
187 188 189 190 191
vilq2108
0
Wpisów: 96
Wysłane: 10 maja 2011 11:14:45 przy kursie: 17,20 zł
Wydaje mi się, że zarzuty pod adresem pana Prezesa są bezpodstawne. Czytałem ostatnie wypowiedzi Prezesa i nigdzie nie doszukałem się stwierdzenia jakoby mielibyśmy redukować zaangażowanie w spółce...

EUFRAT
0
Wpisów: 43
Wysłane: 10 maja 2011 11:21:24 przy kursie: 17,20 zł
rozgraniczyłbym wypowiedź preza od dzisiejszego zachowania kursu

odn. 1.: wydaje mi się, że nie potrzebnie prez dał się wciągnąć i wyszło co wyszło ... faktem pozostaje, że nie takiego pr można byłoby się spodziewać
odn. 2.: może zwyczajnie ktoś wywalił "resztówkę"

oczywiście zawsze można domniemać, że ktoś wie lepiej/więcej itp. - ale na tym forum były już boty, spekulanci i inne wynalazki, że nie warto tym tropem podążać

Jako akcjonariusz oczekuję szczegółowych informacji nt. finansowania ... najlepiej wcześniej niż "internet", parkiet czy też pbShame on you

zabapinkfloyd
0
Wpisów: 514
Wysłane: 10 maja 2011 11:37:05 przy kursie: 17,20 zł
Ochłonęli już wszyscy ?

Podejdźmy do problemu racjonalnie:
Po pierwsze
Nie wczytując się ponownie w wypowiedz Pana Korczaka odnośnie zaangażowania w spółkę, uważam że wypowiedz ta była zupełnie niepotrzebna.
Niestety poszła w eter i nic już tego nie zmieni.
Po drugie
Szkoda że nie ma takich wypowiedzi w drugą stronę :)

A najśmieszniejsze w tym jest to że Pan Korczak chciał dobrze.
Jak już ktoś o tym napisał trzeba zawsze przemyśleć zakup papierów i mieć jakiś ułożony plan działania.

Redface
PREMIUM
0
Grupa: Emitent
Wpisów: 391
Wysłane: 10 maja 2011 12:11:06 przy kursie: 17,20 zł
Witam,
Muszę powiedzieć, że oczekiwałem od Was, doświadczonych inwestorów, trochę więcej rozwagi. Również w słowach. A tutaj jak kurs idzie w górę - większość krzyczy: super, Korczak, ale robisz dobrą robotę itd. (to oczywiście rzadziej), jak spada - idź się uczyć, tępaku, skąd oni wzięli takiego cienkiego gościa, który nie wie, jak się robi PR/IR itd. (to częściej). Traktuję te głosy z pokorą, nie latam kilka centymetrów nad ziemią, jak mnie chwalicie, nie rwę włosów z głowy, jak po mnie jeździcie.
Widzę, że każdy czyta moje wypowiedzi, jak chce, i jak chce je sobie interpretuje.
Jeśli ktoś uważa, że przekazuję na forum informację cenotwórczą, której nie ma na rynku - proszę przekazać to tam, gdzie trzeba.
Wczoraj pozwoliłem sobie na myśl zaczerpniętą wprost z teorii portfelowej (polskim czytelnikom polecam książki Jajugów), która jest prawdą oczywistą: aktywa bardziej ryzykowne powinny stanowić mniejszą część portfela inwestora o umiarkowanym poziomie akceptacji ryzyka. I w miarę wzrostu poziomu akceptacji ryzyka udział takich aktywów w portfelu inwestora rośnie. Info cenotwórcze? Darujcie, proszę, nie dajcie się ponieść histerycznym głosom nielicznych.
Czy kiedykolwiek mówiłem, że KOV to pewna inwestycja, kasę macie jak w banku? Przejrzyjcie proszę ostatnie 200 stron tego wątku i sami odpowiedzcie na to pytanie.
Pozdrawiam,
JKorczak /KOV/

hazard
0
Wpisów: 86
Wysłane: 10 maja 2011 12:26:36 przy kursie: 17,20 zł
Witam,

przyglądając się paru ostatnim stronom postanowiłem przeczytać wypowiedź Redaface jeszcze raz na wypadek czy czegoś nie doczytałem/zrozumiałem, i... jeżeli to co napisał Redface uznajecie za coś nowego, uznajecie to za odstręczanie od spółki, rekomendacje etc. to Panowie, przepraszam ale jesteście bardzo mocno do tyłu - to że to jest bardzo ryzykowna spółka, i to że nawet ryzykant powinien zdawać sobie z tego sprawę i znać słowo "dywersyfikacja"... powinniście byli wiedzieć zanim zdecydowaliście się na zakup tych papierów. Może coś ze mną nie tak ale jak dla mnie Redface przypomniał tylko oczywistą oczywistość, natomiast jak ona się odnosi do waszego poziomu akceptacji ryzyka, to już sprawa indywidualna.

Co do samych spadków - przykre, ale do puki jest dodatkowa niepewność związana z finansowaniem spółki - nie liczyłbym na stabilność kursu ( powiedzmy sobie szczerze- "kwestie" związane z finansowaniem to zawsze dużo większe "ryzyko" dla portfela inwestora niż zamieszki w Syrii, rebelianci w Nigerii czy AED w Bruneii ;)

Do Redface:

Dzięki za dobrą robotę,

i czy byłaby możliwość uzyskać Twój komentarz do poniższych pytań?

Krzysiek9 napisał(a):
Zebrałem pytania aby nie trzeba było ich szukać na forum:

Kod:
Pytania użytkownika Hazard:

1) Jak szybko (od momentu spełnienia wszystkich warunków i przeniesienia praw własności na konsorcjum) konsorcjum będzie w stanie wznowić wydobycie na tym obszarze - w jakich jakichkolwiek/docelowych rozmiarach - czy mamy do czynienia z dniami, miesiącami czy może latami?

2) Czy macie szacunki kosztów konserwacji/odbudowy tamtejszej infrastruktury? - bo rozumiem że kilka lat przynajmniej jej część leżała odłogiem (czy też się mylę?)

3) Jako że jest to teren na którym już prowadzi/prowadziło się wydobycie -rozumiem że będziecie mogli w przyszłości finansować się kredytem pod zastaw swoich 9% w Licencji 42- np w celu wykupu dalszej części udziału w konsorcjum od KI... czy jest to bardziej skomplikowane? (oczywiście mowie o sytuacji w której KOV spłacił już skrypty dłużne)

4) Kiedy możemy spodziewać się dalszych szczegółów umowy - tzn. koszt jaki ma ponieść KOV w związku z zakupem? + jaki maksymalny udział w konsorcjum KOV może uzyskać wykupując go od KI? - oczywiście nie pytam o daty tylko czy tego typu informacje zostaną podane dopiero po wejściu w życie umowy (np. za 1/2 roku) czy też mamy szansę szybciej dowiedzieć się szczegółów - np. na WZA.

5) Kiedy możemy liczyć na szczegóły dotyczące przyszłego finansowania spółki? Pierwsze półrocze na ukończeniu - akcjonariusze którzy są z wami już dłuższy czas (np. od roku i okolic) na prawdę chcieliby już wiedzieć czy/i jak mocno dostaną po tyłkach w związku z np. nową emisją 

Pytania użytkownika Krzysiek9:

6) Kto będzie operatorem koncesji? Czy KOV posiadając tylko 9% udziałów może być operatorem?

7) Wiemy, że na Ukrainie wartość 8,03USD/1000cf gazu przekłada się bezpośrednio na pozycje w raportach finansowych dotyczącą przychodów ze sprzedaży ropy i gazu. Jak to wygląda osobno w przypadku gazu i ropy w Nigerii? Przydało by się to nam do szacowania przychodów spółki z kwartału na kwartał.

8) Czy podtrzymujecie deklaracje, że o planach finansowania dalszej działalności poinformujecie rynek jeszcze w maju?

9) Czy mógłby Pan nam przybliżyć jak dokładnie planujecie skonsumować kredyty z EBOR? Jak dzięki temu możecie przyspieszyć z pracami mając na start 23 miliony USD w pierwszej transzy? Czy szczelinowanie było uzależnione w dużej mierze właśnie od tego czy przyznany zostanie Wam kredyt? Czy przesunięcie testów O-8 jest właśnie związane ze szczelinowaniem?

Pozdrawiam,

kastalto
0
Wpisów: 434
Wysłane: 10 maja 2011 12:38:22 przy kursie: 17,20 zł
@Krzysiek9, Tytan, Hazard, inni:

Wydrukuję wszystkie pytania które zadaliście, sam może coś dodam i postaramy się z Lukch'em przypiłować trochę Whistle P. Korczaka Not talking . Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś nowe/nieodpowiedziane pytania - wrzućcie póki czas.

Pozdrawiam,

k.

zala82
0
Wpisów: 65
Wysłane: 10 maja 2011 12:42:07 przy kursie: 17,20 zł
A jeżeli chodzi o ryzyko to kov stanowi 80% mojego portfela i nie ukrywam że w najbliższych dniach może to być nawet 100%!Ta spółka jest po prostu niedowartościowana ,a i może lekko spekulowana przez konkurencje!Ale jeżeli poczytać na forum i przeanalizować argumenty można wyciągnąć wnioski co do ceny akcji na poziomie dnia dzisiejszego powinno być co najmniej 3 zł,nie licząc Nigerii i kredytu z EBOR!Pozdrowienia dla wytrwałych 2012= +500!

MaximusMinimus
0
Wpisów: 344
Wysłane: 10 maja 2011 12:46:31 przy kursie: 17,20 zł
Nikt się tego nie spodziewał, że ktoś dzień przed WZA będzie łamał SL. Niestety jestem już po zakupach, a szkoda.

Co do "rekomendacji" Pana Prezesa to się nie zgodzę z tym podwyższonym ryzykiem. Mamy pięknie rozbudowując się aktywa na Ukrainie, Doktor pożyczył nam kasę na Nigerię ( Kredyt, który sam się spłaci), a do tego zawsze można opchnąć komuś roponośne pola Bruneii i Syrii. To wszystko przy kursie poniżej ceny z IPO? Kupuje się zazwyczaj, gdy panika sięga zenitu, większość akcji łapałem między 1,5 - 1,7 w roku poprzednim. Jeżeli moja średnia, załóżmy, wynosi około 1,65 za sztukę, to cz ryzykuje tak naprawdę więcej niż 10%? Do tego Zarząd funduje mi średnio jedno info w miesiącu, pod które spokojnie zawsze mogę wyjść. Jedyna rzecz, która może utrzeć cwaniakowi nosa to nagła emisja na rynek polski....

Pozdrawiam

Redface
PREMIUM
0
Wysłane: 10 maja 2011 12:59:33 przy kursie: 17,20 zł
hazard napisał(a):

(...)
i czy byłaby możliwość uzyskać Twój komentarz do poniższych pytań?

Witam,
Nie zapomniałem o tych pytaniach, jednak one są na tyle istotne, że wymagają publicznego przekazania odpowiedzi. Myślę, że dobrym powodem do tego będzie WZA.

Zatem będzie otwarty webcast z WZA, gdzie pokażemy prezentację. Szczegóły dostępu będą jutro od rana na naszej www.

Inne pytania muszą poczekać na moment, gdy będziemy mogli ujawnić cenę zakupu OML42 i pokazać pełną ekonomikę transakcji. To jest transakcja, która zmieni KOV. To jest aktywo o niesamowitym potencjale, Wasze obliczenia o ekonomice tej transakcji nawet przy obecnym, śladowym wydobyciu są jak najbardziej uprawnione. Oczywiście jest też ryzyko (chcecie więcej ode mnie na ten temat? ;-)) - ale poprzez odpowiedni dobór partnerów i konstrukcję konsorcjum(o czym pisałem wczoraj) to ryzyko będziemy minimalizować.
Pozdrawiam,
JKorczak /KOV/

Redface
PREMIUM
0
Wysłane: 10 maja 2011 13:03:41 przy kursie: 17,20 zł
Jeszcze o WZA:
Ci, którzy się tam jutro wybierają i chcą mieć pewność, że będą mogli głosować, niech na wszelki wypadek wezmą ze sobą świadectwo depozytowe czy jakikolwiek inny kwit z biura maklerskiego, potwierdzający zablokowanie akcji na WZA. W razie czego uruchomimy procedurę awaryjną, chcemy, żeby wszyscy uprawnieni akcjonariusze mieli możliwość czynnego udziału w WZA.
Obiecuję, że po WZA będę do dyspozycji tych, którzy się stawią osobiście.
Pozdrawiam,
JKorczak /KOV/

Videoyogi
0
Wpisów: 134
Wysłane: 10 maja 2011 13:14:25 przy kursie: 17,20 zł
A tak się ładnie zapowiadało na 1,69- 67...No nic. nie udało mi się dokupić :-(

Argumenty że Nigeria jest w cenie emisji sprzed roku i że ryzyko inwestycji wzrosło w stosunku do emisji - są dla mnie po prostu nielogiczne.
Ryzyko uległo sporej dywersyfikacji - od początku J.Kulczyk mówi o tym apropos tej spółki i było największe dokładnie rok temu, kiedy wchodziliśmy w tą spółkę nie znając bardzo wielu faktów obecnie już oczywistych. Ja tu widzę bardzo konsekwentnie realizowany biznes plan, który powstał zapewne minimum 2 lata temu. Że po drodzę sa problemy ? Ktoś z Was krytykujących notorycznie - ma firmę ?
Ja mam średnią - 50 osób - pokażcie mi biznes plan , który udało się komuś zrealizować w 100% skutecznie i bez problemów czasowych...

Pozdrawiam długoterminowców :-)

Mieszko
0
Wpisów: 431
Wysłane: 10 maja 2011 14:06:46 przy kursie: 17,20 zł
@@ Kastalto i Lukch
Jeśli możecie, proszę abyście uwzględnili też moje pytania na WZA.
Zdaje sobię sprawę, że odpowiedzi Redface udzielić nie będzie mógł, ale to jedyna możliwość, żeby w ogóle te kwestie poruszyć:
1. Czy AED zostanie odwołany z funckji operatora?
2. Kiedy doczekamy się testów Lukut?
3. Kiedy ruszą testy na bloku M?
4. Kto i kiedy przejmie udział w bloku M od TAP OIL?

A prywatnie, oczekuję, że dacie nam natychmiastowy cynk co do składu WZA i obecności większych udziałowców.
Pozdrawiam
Mieszko
Edytowany: 10 maja 2011 14:09

pele
0
Wpisów: 22
Wysłane: 10 maja 2011 16:33:37 przy kursie: 17,20 zł
Mnie natomiast nurtuje kwestia wyceny KOV.
Dużo się pisze o tym, że KOV w Londynie byłby wyceniany wyżej.
Zdaje się, że publiczna wycena DM BZ WBK jest wyceną dochodową/opartą o szacunki zasobów.
Czy spółka KOV w ramach normalnych praktyk i kontaktów z analitykami nie mogłaby "zwrócić uwagę" na porównanie KOV do podobnych spółek na innych giełdach?

Pozdrawiam wyważonych i samodzielnie myślących uczestników tego forum

del-07102022
0
Wpisów: 47
Wysłane: 10 maja 2011 16:53:39 przy kursie: 17,20 zł
panowie ,
zadaliśmy panu Korczakowi wiele mądrych lub idiotycznych pytań ,
żadne z nich ani na moment nie przybliża nas do odkrycia "prawdy" o spółce KOV ,
a jakakolwiek udzielona przez pana Korczaka odpowiedż niczego nie zmieni jeśli chodzi o kurs KOV ( na czym nam najbardziej zależy )
odpowiedzi pana Korczaka tylko i wyłacznie tenże kurs obniżają ... ( patrz dotychczasowe jego wyczyny )
zadam więc zasadnicze i bardzo proste pytanie ,
nie do pana Korczaka ,
ale do pana Jana Kulczyka ,
w słynnym wywiadzie w TVNCNBC w połowie 2010 roku OBIECYWAŁ pan , że w ciągu kilku mieisięcy panu ludzie , cyt . którzy zamiast krwi mają ropę ( o panu Korczaku pan zapewne nie myślał wtedy ) w ciągu kliku mieisęcy znajdą ROPĘ !!!
wtedy mówił pan o Brunei ,
mija włąśnie rok od tamtego wywiadu ,
i co pan na to panie dr Kulczyk ?
ze słynnej wypowiedzi pana Korczka z wczoraj wynika totalnie coś innego ,
kto więc z panów ma rację ?
Kod:
[mod usunięto zdania niezgodne z regulaminem]

PROSZĘ ABY KTOŚ SPOŚRÓD NAS , MAŁYCH INWESTORÓW ZADAŁ JUTRO TO PYTANIE NA FORUM WALNEGO ZGROMADZENIA ,
może będzie okazja aby na nie odpowiedział sam pan Kulczyk
Edytowany: 10 maja 2011 17:52

Mieszko
0
Wysłane: 10 maja 2011 17:48:41 przy kursie: 17,20 zł
Africa Intelligence podaje nową informację na temat OML 42. Przypominam, że wszystkie ich poprzednie rewelacje się sprawdziły. Co ciekawe, informacja nosi datę 11 maja (wedle moich informacji dzisiaj mamy 10 maja, ale to tylko dotyczy naszej strefy czasowej).
Najważniejsza jest podana cena zakupu
www.africaintelligence.com/AEM...
575 milionów $, a więc niżej od wymienianych dotychczas 800 czy 600 mln.
KOV ma zapłacić 20% co daje 115 mln.
Jeśli więc dobrze rozumiem, to ta inwestycja, przy spodziewanym poziomie wydobycia zwróci się w mniej niż dwa lata. I nie wymaga dużych inwestycji w infrastrukturę - ropociąg jest na miejscu.

Bruno 12
0
Wpisów: 333
Wysłane: 10 maja 2011 19:05:52 przy kursie: 17,20 zł
Może zrobią porządek. wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosc...

Cytat:
Doniesienie o podejrzeniu popełnienia przestępstwa złożyła w marcu 2010 r. Komisja Nadzoru Finansowego pilnująca prawidłowości funkcjonowania rynków finansowych, w tym giełdy. Doniesienie dotyczy ponad 30 artykułów Michała Śliwińskiego publikowanych na łamach "Parkietu" od czerwca 2008 r. do czerwca 2009 r. Zdaniem KNF Śliwiński w porozumieniu z dwojgiem właścicieli rachunków w biurach maklerskich manipulował kursem akcji. Zysk z tych operacji oszacowano na blisko 400 tys. zł.

Edytowany: 10 maja 2011 20:38

kereig
0
Wpisów: 198
Wysłane: 10 maja 2011 20:03:16 przy kursie: 17,20 zł
Bruno 12 napisał(a):
Może zrobią porządek. wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosc...

No to teraz wiemy jak się zarabia na naszej giełdzie, tylko że tu troszkę przegięli z zachłanności z ilością transakcji, (30 razy z rzędu!!!). Jak mają trochę więcej oleju i robią to rozsądniej to nikt im niczego nie udowodni. Warto śledzić ten wątek bo coś mi się zdaje, że sprawa z panem Śliwińskim rozejdzie się po kościach...

Mieszko
0
Wysłane: 10 maja 2011 20:51:20 przy kursie: 17,20 zł
@ Sicc
Redface nigdy nie napisał tego, co mu przypisujesz. To spora nadinterpretacja.
Mnie też zastanawia to, co się dzieje z kursem. Choć w sumie nie jest to zupełnie pozbawione logiki.
Po pierwsze, bardzo wielu posiadaczy akcji czekało na moment, kiedy będą mogli się ich pozbyć. Akcjonariat był wymęczony czekaniem.
Po drugie, wielu tych, którzy już się sparzyli na KOV, stali z boku i czekali na rozwój sytacji. A kiedy zobaczyli mizerne wzrosty, postanowili się nie angażować.
Po trzecie, wielu tych, którzy znają KOV wiedziało, że można sobie spokojnie akcje sprzedać i odkupić taniej.
I taka postawa, przemnożona przez tysiące, dała nam efekt lawiny.

wm
wm
0
Wpisów: 31
Wysłane: 10 maja 2011 20:52:24 przy kursie: 17,20 zł
@sicc
Moim zdaniem akcje które zostały zebrane 20 kwietnia (ponad 9,5 mln w przedziale 1,7-1,86) zostały sprzedane 6 maja, a reszta wysypana dzisiaj. Kupujący nie liczył na wzrost wartości akcji po walnym.
Edytowany: 10 maja 2011 20:53

kereig
0
Wpisów: 198
Wysłane: 10 maja 2011 21:01:18 przy kursie: 17,20 zł
Redface napisał(a):
Witam,
Muszę powiedzieć, że oczekiwałem od Was, doświadczonych inwestorów, trochę więcej rozwagi. Również w słowach. A tutaj jak kurs idzie w górę - większość krzyczy: super, Korczak, ale robisz dobrą robotę itd. (to oczywiście rzadziej), jak spada - idź się uczyć, tępaku, skąd oni wzięli takiego cienkiego gościa, który nie wie, jak się robi PR/IR itd. (to częściej). Traktuję te głosy z pokorą, nie latam kilka centymetrów nad ziemią, jak mnie chwalicie, nie rwę włosów z głowy, jak po mnie jeździcie.
Widzę, że każdy czyta moje wypowiedzi, jak chce, i jak chce je sobie interpretuje.
Jeśli ktoś uważa, że przekazuję na forum informację cenotwórczą, której nie ma na rynku - proszę przekazać to tam, gdzie trzeba.
Wczoraj pozwoliłem sobie na myśl zaczerpniętą wprost z teorii portfelowej (polskim czytelnikom polecam książki Jajugów), która jest prawdą oczywistą: aktywa bardziej ryzykowne powinny stanowić mniejszą część portfela inwestora o umiarkowanym poziomie akceptacji ryzyka. I w miarę wzrostu poziomu akceptacji ryzyka udział takich aktywów w portfelu inwestora rośnie. Info cenotwórcze? Darujcie, proszę, nie dajcie się ponieść histerycznym głosom nielicznych.
Czy kiedykolwiek mówiłem, że KOV to pewna inwestycja, kasę macie jak w banku? Przejrzyjcie proszę ostatnie 200 stron tego wątku i sami odpowiedzcie na to pytanie.
Pozdrawiam,
JKorczak /KOV/

Ogólnie to co pan napisał jest dla mnie zrozumiałe, wiadomo tego typu działalność siłą rzeczy jest obarczona dużym ryzykiem. Wydaje mi się, że problem nie polega na tym, że przypomniał pan nam tę oczywistość ale, że przypomniał nam pan ją właśnie teraz, w obliczu informacji o Nigerii i spadającym na łeb na szyję kursie. W efekcie zabrzmiało to dla czytających pańską wypowiedź jak stwierdzenie przez pana, że Nigeria to nie jest dobra wiadomość i rynek słusznie tak na nią zareagował. Więc może zechciałby pan to jasno napisać czy o to panu chodziło?
Ps.
Zdaję sobie sprawę, że trochę za późno o tym napisałem bo pewnie teraz pan prezes przygotowuje się do Walnego i ma ważniejsze sprawy na głowie. Pozostaje więc już tylko czekać na to co przyniesie dzień jutrzejszy, oby był o wiele lepszy czego sobie i wszystkim akcjonariuszom życzę.
Edytowany: 10 maja 2011 21:15

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE SERINUS

187 188 189 190 191

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,542 sek.

brpefngt
fpcqpccy
alunlcwk
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
xtddltwo
rvxcnzcl
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat