0 Dołączył: 2008-09-23 Wpisów: 1 244
Wysłane:
13 kwietnia 2011 16:07:27
Sam jestem ciekawy co wyjdzie z tych zapowiedzi, gdyby faktycznie zaoferowali, to co mówią to byłby to bardzo ciekawy produkt na polskim rynku.. Alior Bank rusza z foreksem www.parkiet.com/artykul/7,1040...Cytat:Alior Bank chce reklamować się jako pierwszy broker foreksowy typu ECN (ang. electronic communication networks). To oznacza, że nie będzie stroną transakcji, a jedynie pośredniczy w handlu walutami między klientami, a międzynarodowymi bankami, które zapewniają płynność na rynku.
Prowizja w przypadku rynku walutowego sięgać będzie 5 USD za każde 100 tys. dolarów obrotu, co odpowiada 0,5 pipsom spreadu.
Głównym dostawcą płynności (tzw. prime broker) jest dla Aliora Banku Barclays Capital, oprócz tego klienci Aliora będą mieli dostęp do kwotowań 13 instytucji z czołówki najaktywniejszych na rynkach walutowych. Partnerem biura jest też znany zagraniczny broker foreksowy GFT Global Markets, który z kolei dostarcza płynność dla tzw. kontraktów na różnicę (CFD), pozwalających zakładać się na ceny surowców, poziomy indeksów i kursów akcji. Alior przygotował ofertę około 60 różnych CFD, w tym kontraktów na WIG20, które zdaniem biura mogą być konkurencją dla kontraktów z uwagi na niski depozyt, sięgający zaledwie 1 proc. wartości transakcji. Dla CFD prowizja uwzględniana będzie w spreadach. Czterema najdroższymi słowami na giełdzie są: "Tym razem będzie inaczej".. Fala wzrostowa rodzi się w strachu, rośnie w wątpliwościach, dojrzewa w optymizmie i umiera w euforii.. „All animals are equal but some animals are more equal than others“
|
|
0 Dołączył: 2010-12-30 Wpisów: 45
Wysłane:
16 kwietnia 2011 12:49:50
Korzystał już ktoś z tego? Oferują jakieś narzędzie do analizy technicznej, czy tylko jak na akcjach - NOL3?
Edytowany: 16 kwietnia 2011 12:50
|
|
Wysłane:
16 kwietnia 2011 13:32:21
Jaki NOL.;)) Alior kupił gotowy produkt - platformę ProTrader - jedna z lepszych na rynku.. Cytat:Trochę informacji na temat samej platformy AliorTrader: 1. Możliwość używania praktycznie wszystkich typów wykresów: - wykres świecowy, - wykres słupkowy, - wykres warstwowy, - wykres liniowy, - wykres kropkowy, - wykres kropkowo-liniowy, - wykres typu Forest, - wykres typu Line Break, - wykres typu Renko, - wykres typu Range Bars. - wykres typu Kagi, - wykres typu Point & Figure, 2. Możliwość ustawiania dla wykresów własnych niestandardowych przedziałów czasowych (np. tickowy, sekundowy, 7 minutowy, 2 godzinny, 11 godzinny, 3 dniowy itp.), 3. Możliwość nakładania na siebie wykresów różnych instrumentów, 4. Różne typy zleceń: - zlecenia typu market, - zlecenia typu limit, - zlecenia typu stop, - zlecenia typu OCO, 5. Możliwość składania i modyfikacji zleceń z wykresu. 7. TrailingStop po stronie serwera. 8. Dostęp do Level II, 9. Narzędzie Matrix, 10. Pełen wachlarz narzędzi używanych w analizie technicznej, 11. 40 wbudowanych wskaźników, 12. Narzędzie do ustawiania Alarmów. 13. Visual Advisor – narzędzie wspomagające półautomatyczne zawieranie transakcji. Dzięki Visual Advisor inwestor nie musi już przesiadywać godzinami przed wykresem. Za pomocą tego narzędzia można "wizualnie zaprogramować" jakie działania ma podjąć platforma AliorTrader w zależności od sytuacji rynkowej. Czterema najdroższymi słowami na giełdzie są: "Tym razem będzie inaczej".. Fala wzrostowa rodzi się w strachu, rośnie w wątpliwościach, dojrzewa w optymizmie i umiera w euforii.. „All animals are equal but some animals are more equal than others“
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-09-21 Wpisów: 4 615
Wysłane:
16 kwietnia 2011 13:53:17
Chyba się wreszcie przekonam do tego Aliora The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
|
|
0 Dołączył: 2010-12-01 Wpisów: 5
Wysłane:
17 kwietnia 2011 14:44:42
bawię się już kilka dni na rachunku demo, niezła platforma choć wydaje się nieco wolniejsza od np. XTB, traciłem połączenie kilka razy, od PN zapraszają na podpisywanie umów
|
|
297 Dołączył: 2008-11-23 Wpisów: 7 675
Wysłane:
17 kwietnia 2011 16:15:18
ja zaczekam z rok jak się toto stabilne zrobi. rachunek demo ciągle traci połączenie...
|
|
0 Dołączył: 2009-12-09 Wpisów: 3 001
Wysłane:
17 kwietnia 2011 16:29:47
Jest jakaś opłata miesięczna za platformę?
|
|
Wysłane:
17 kwietnia 2011 18:02:42
Z tego co jest dostępne w necie wynika, że jedyna opłata to prowizje. Tutaj masz więcej na ten temat: www.aliorbank.pl/pl/biuro_makl...W przyszłym tygodniu mam zamiar zasięgnąć więcej informacji u źródła. Może się zdecyduję, zobaczymy.. jestem klientem Aliora i jedno muszę potwierdzić - łącze jest niezbyt stabilne, jeżeli będzie tak samo jak zwykły banking, to będzie delikatnie mówiąc denerwujące.. Ja w tej chwili korzystam z platformy PureDeal (Wlk.bryt.) i nie miałem do tej pory z platformą i łączem żadnym problemów.. tam też niby jest wszystko bezpłatne, ale za dostęp do niektórych giełd trzeba zapłacić miesięczną opłatę od kilku do kilkunastu euro, przy czym jeżeli wykona się odpowiednią ilość transakcji to opłata jest zwracana. Czterema najdroższymi słowami na giełdzie są: "Tym razem będzie inaczej".. Fala wzrostowa rodzi się w strachu, rośnie w wątpliwościach, dojrzewa w optymizmie i umiera w euforii.. „All animals are equal but some animals are more equal than others“
|
|
Wysłane:
17 kwietnia 2011 18:36:38
Ja na XTB od czasu do czasu coś zagram, ale chętnie bym się przesiadł na coś innego. Dlatego wszelkie opinie mile widziane :) Jednak dla mnie podstawa to sposób liczenia prowizji czy właśnie nie trzeba zawierać odpowiedniej liczby transakcji. Ja jestem takim klientem, żebym zagrał na Forexie to muszę mieć dobry humor
Edytowany: 17 kwietnia 2011 18:38
|
|
0 Dołączył: 2010-12-01 Wpisów: 5
Wysłane:
17 kwietnia 2011 23:08:35
Kamil, ale na xtb to cyba nie ma żadnych ograniczeń i opłat dodatkowych (prócz przelewów min 500,-)? Dlaczego się przesiadasz? Możesz napisać coś subiektywnego? Właśnie wybieram platformę i jestem ciekaw.
|
|
|
|
Wysłane:
18 kwietnia 2011 08:29:38
Jasne na XTB nie ma żadnych ograniczeń. Dlatego bardzo mi to pasuje.
Jednak ECN to inny typ brokera. Może trochę ciągnie mnie do nowości :) Na razie się nie przesiadam bo czekam na opinie. Zresztą ze mnie żaden Forexowiec jak zawieram czasem max jedną transakcję w miesiącu.
|
|
0 Dołączył: 2010-10-02 Wpisów: 1
Wysłane:
18 kwietnia 2011 20:04:30
jak na razie to można u nich podpisywać umowe na OTC, ale... platforma real nadal nie została uruchomiona (i nie mówią kiedy będzie)
prowizje: Wartość obrotów - do 25 000 000,00 PLN - 0,0075% wartości transakcji Wartość obrotów - od 25 000 000,01 PLN do 60 000 000,00 PLN - 0,0065% wartości transakcji Wartość obrotów - powyżej 60 000 000,01 PLN - 0,005% wartości transakcji
przez pierwsze 2 miesiące 0,005% niezależnie od obrotów, czyli wychodzi ok 20 zł za 1 lota EUR/USD (+ oczywiście tyle samo za zamknięcie pozycji)
zlecenia już od 0,1 lota
|
|
Wysłane:
18 kwietnia 2011 22:26:14
Z moich ustaleń wynika, że platforma real ma zostać aktywowana rzekomo od wtorku 26.kwietnia.. Alior nie przewidział podobno, że będzie aż takie zainteresowanie i demo z tego powodu jest prawdopodobnie obciążone i wolniejsze.. real ma działać już bez problemów.. zobaczymy po świętach w praktyce.. Czterema najdroższymi słowami na giełdzie są: "Tym razem będzie inaczej".. Fala wzrostowa rodzi się w strachu, rośnie w wątpliwościach, dojrzewa w optymizmie i umiera w euforii.. „All animals are equal but some animals are more equal than others“
|
|
0 Dołączył: 2011-02-27 Wpisów: 17
Wysłane:
21 kwietnia 2011 22:49:35
Czekamy na informacje jak to będzie działało w realu. Jak będa wchodziły zlecenia. Czy nie będzie zbyt wielu rekwqot. Ale jak im się uda to XTB, TMS i BOSSA będa miały konkurencję na krajowym podwórku.
|
|
0 Dołączył: 2011-03-29 Wpisów: 1
Wysłane:
27 kwietnia 2011 15:47:57
Testuje demko od dwóch dni i przyznam szczerze, że się przekonałem. Bardzo przejrzyste, funkcjonalne... Hmm zwiechy faktycznie się zdarzają, zwłaszcza przy otwarciu kilku zleceń. W pewnym stopniu to pewnie wina słabego sprzętu który posiadam, więc chyba będę musiał zastanowić się nad zakupem czegoś świeższego heh. No i nie zapominajmy, że to betka więc, myślę, że to normalne... Wybaczam i czekam na pełną opcję. Myślę, że będzie lepiej...
|
|
0 Dołączył: 2009-01-27 Wpisów: 854
Wysłane:
30 kwietnia 2011 19:20:12
Platforma jest już aktywna a klienci, którzy zawarli umowę przed pojawieniem się pliku instalacyjnego na wersję real dostali na zawsze najniższe stawki prowizji jakie kiedykolwiek będą w ALIOR TRADER, czyli obecnie 0,005% ($50 za $1 000 000 obrotu) a jeśli będzie kiedykolwiek najniższa stawka obniżona to wysokość tej najniższej stawki. Bardzo ładny gest ze strony Alior Banku. Platforma w technologii .NET wg. mnie kilka razy lepsza od MT4, ale to jest kwestia gustu. Spready na EURUSD od 0,0 do 0,8 praktycznie w każdej minucie osiągalne. Koszt zawarcia transakcji z prowizji to 1,00-1,50 pips zależy, która para walutowa. Na razie nie udostępnili modułu skryptowego co mnie bardzo martwi, ale podobno pracują nad tym. Miała być możliwość pisania skryptów w VB.NET i C# co mnie cieszyło. W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl
|
|
0 Dołączył: 2009-05-07 Wpisów: 127
Wysłane:
17 maja 2011 00:26:08
I jak toto się sprawuje po pierwszych prawie 3 tygodniach?
|
|
Wysłane:
17 maja 2011 12:15:48
Mi osobiscie platforma sie nie podoba.. moze kwestia przyzwyczajenia.. na razie nie zmieniam brokera.. moze kiedys, zobaczymy.. Czterema najdroższymi słowami na giełdzie są: "Tym razem będzie inaczej".. Fala wzrostowa rodzi się w strachu, rośnie w wątpliwościach, dojrzewa w optymizmie i umiera w euforii.. „All animals are equal but some animals are more equal than others“
|
|
0 Dołączył: 2010-06-01 Wpisów: 38
Wysłane:
19 maja 2011 14:29:38
Czy są jakieś wymogi odnośnie wielkości początkowego depozytu w Aliorze? Zdaje się, że MM był zawsze dla szaraczków a ECN dla ludzi zamożnych.
|
|
0 Dołączył: 2009-05-07 Wpisów: 127
Wysłane:
19 maja 2011 21:58:43
doncarlos: miałem na myśli przede wszystkim kwestie stabilności/zwiech - nie ma z tym problemów?
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.