0 Dołączył: 2009-05-15 Wpisów: 1 099
Wysłane:
3 czerwca 2011 08:24:56
przy kursie: 2,10 zł
Wczoraj P. Premier własnymi usty odniósł się był do "tematu". Przekaz był prosty - nie należy pobłażać takim firmom!
A jeżeli już P. Premier pochylił się z gospodarską troską i werbalnie, bo werbalnie, ale zadbał o interes Państwa, to nikt nie odpuści ani grosika z ewentualnych (słusznych, lub nie) kar.
Będą się po sądach włóczyć.
|
|
0 Dołączył: 2008-12-30 Wpisów: 3 427
Wysłane:
3 czerwca 2011 15:28:57
przy kursie: 2,06 zł
Takich pseudo-firm nie ma co żałować,powinno się im zabronić udziału w przetargach,zobaczcie sami...: Cytat:Na Stadionie Narodowym w świetle kamer postępy budowy śledzili już najważniejsi politycy w kraju. Sam stadion miał już trzy wiechy, które powinno się stawiać na zakończenie budowy. Tymczasem najdroższa arena piłkarska na Euro 2012, która pochłonie ponad półtora miliarda złotych, to jedna wielka fuszerka.
Schody grożą zawaleniem, trybuny przeciekają, a wczoraj ulewa zalała lożę prezydencką i pomieszczenie na serwery komputerowe. Wstyd i skandal na całą Europę!
finanse.wp.pl/kat,104118,title...Sorry,ale ta firma jest do :
|
|
0 Dołączył: 2009-04-08 Wpisów: 86
Wysłane:
3 czerwca 2011 16:17:16
Pop dzięki za ciekawy link. Mnie zainteresowała tam jeszcze jedna informacja i z góry przepraszam, ze nie podaję autora słów Cytat:Już dawno mówiłem, że to nie jest Stadion Narodowy, tylko Przekręt Narodowy. Można powiedzieć, że skończyły się żarty, a zaczęły się schody -dosłownie. Jestem przekonany, że te nieszczęsne schody to tylko wierzchołek góry lodowej. Niech mi ktoś wytłumaczy, dlaczego najnowocześniejszy stadion na świecie, Arena auf Schalke w Gelsenkirchen, kosztował 370 mln euro, a w budowę narodowego wpompowano już ponad miliard?!
|
|
|
|
1 Dołączył: 2009-01-12 Wpisów: 1 182
Wysłane:
3 czerwca 2011 17:00:25
Nie ulegajcie bulwarowym wyszukiwaczom emocjonujących newsów. Troche sie włócze czasem po budowach. Usterki i błędy projektowe to część tego biznesu. Czym obiekt bardziej nietypowy i niepowtarzalny (a stadion za taki nalezy uważać) tym więcej musi wyjśc takich usterek. Nikt taśmowo stadionów nie stawia. Sama sprawa jest pewnie taka że wybrano najtańsze firmy, one poszły ponizej opłacalności aby wygrac przetargi a teraz próbuja aneksami wyciągnąc sobie zyski. Sam tego nie wymysliłem, usłyszałem w mediach i wydaje mi sie to przekonujacy obraz sytuacji. Prawdopodobnie to taktyka tylko głównego wykonawcy, dlatego wspomina sie o mozliwości dokończenia budowy przez samych podwykonawców pod bezpośrednim nadzorem inwestora (swoja droga ciekawe co na to prawo budowlane, bo nie spotkałem takiego przypadku aby nie było głównego kierownika budowy). Jeśli strona inwestora, czyli państwowa nie ustąpi, to firmy generalnego wykonawcy poniosa straty. Moga wogóle zejśc z budowy i zapłacic kary jesli maja zostac, dokończyc, i tez zapłacic, napewno to sobie przekalkulują. Pozostałe firmy moga miec dalej swoje zyski, zalaznie od tego jak sie zabezpieczyły w umowach przed takimi przesunieciami terminów. To jest gra. Zabawa na pieniądze.
|
|
0 Dołączył: 2008-12-30 Wpisów: 3 427
Wysłane:
8 czerwca 2011 09:09:40
przy kursie: 2,08 zł
Pisałem niedawno,że teren budowy-to rozkopany obraz nędzy i rozpaczy.Tylko niech mi nikt nie pisze,że tak ma być,bo to budowa.Mieli zakończyć wszystko do końca czerwca,a tu co....? Cytat:Kroekel pod lupę bierze przede wszystkim Stadion Narodowy w Warszawie. "Z daleka prezentuje się okazale, jednak ten, kto chce z bliska zobaczyć, jak przebiegają prace, zobaczy rozległe pobojowisko".
"Stadion jest budowany w starej, robotniczej dzielnicy - na Pradze. Dwa lata temu wiele osób ściągało tu wielu kupców z całej Europy. Na przystankach autobusowych wciąż można spotkać typków spod ciemniej gwiazdy. Z asfaltowych dróg zieją duże dziury. Sceneria pasuje bardziej do horroru niż do miejsca, gdzie ma odbyć się futbolowe święto" - komentuje gość z Niemiec.
Artykuł Ulricha Kroekela z całą pewnością nie jest laurką wystawioną Polsce i organizatorom EURO 2012 sport.wp.pl/kat,37154,title,Od...
Edytowany: 8 czerwca 2011 09:10
|
|
1 Dołączył: 2009-08-19 Wpisów: 138
Wysłane:
8 czerwca 2011 11:45:12
Pop, daj spokój. Nikt nikogo nie zamierza przekonywać o tym, czy na budowie jest porządek, czy nie. Artykułami Pana U.K. (i nie tylko jego) może sę przejmować ktoś bez podstawowej wiedzy o kulisach pracy dziennikarza. Dla przykładu - tu masz to samo pióro: www.dw-world.de/dw/article/0,,...A wyrażenia Pana U.K. w rodzaju: 1. "stara dzielnica robotnicza" śmieszy w zestawieniu z bezpośrednią biskością Saskiej Kępy - matecznika Osieckiej 2. "typy spod ciemnej gwiazdy" nie zasługuje nawet na komentarz, co najwyżej na bilet do St.Pauli 3. "wielkie dziury na jezdniach" jeżdżę tamtędy codziennie - są duże utrudnienia w ruchu wskutek budowy równoległej nitki, ale dziur większych niż na innych warszawskich ulicach nie widziałem zdradzają cel dziennikarski.
|
|
0 Dołączył: 2009-07-16 Wpisów: 1 746
Wysłane:
8 czerwca 2011 17:36:59
Cytat:Premier poinformował, że budowę Stadionu Narodowego przejmie Hydrobudowa, wchodząca w skład obecnie stawiającego go konsorcjum, a inwestycja będzie gotowa 30 listopada. wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosc... Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...
|
|
1 Dołączył: 2009-08-19 Wpisów: 138
Wysłane:
8 czerwca 2011 18:23:02
HB nie przejmie budowy. Udziały pozostają bez zmian: Alpine i PBG/HBP po 50%. Listy do i od konsorcjum będą od dzisiaj wysyłane do HBP a nie do Alpine. I to cała zmiana! Określenie "burza w szklance wody" to eufemizm wobec tego co się dzieje wokół budowy SN. Wszystko po to, aby w przeddzień wyborów pokazać, że wódz uratował stadion i być może A2. Ważne pytanie brzmi: co z tego wyniesie HBP i PBG?
Edytowany: 8 czerwca 2011 18:25
|
|
0 Dołączył: 2009-08-27 Wpisów: 74
Wysłane:
8 czerwca 2011 20:07:09
Ważne, że w tej całej grze nie będzie ogromnej karty, a budowa będzie lepiej zarządzana.
|
|
0 Dołączył: 2010-05-19 Wpisów: 312
Wysłane:
8 czerwca 2011 20:57:08
karad napisał(a):Ważne pytanie brzmi: co z tego wyniesie HBP i PBG?
Otóż to, ale na chwilę obecną wygląda na to że HBP wynosi tylko dwie rzeczy: 1. namaszczone przez Władzę Najwyższą przywództwo duchowe i piecza nad procesem doprowadzenia do szczęśliwego finału Przedsięwzięcia (kasy z tego nie będzie...prestiż po mega smrodzie jaki się tu nagromadził przez miesiące - wątpliwy...) 2. brak kary co nie jest równoznaczne z nagrodą...kasy z tego też nie ma a poprawki zrobić trzeba niezależnie od tego czy zrobiono zgodnie z wadliwym/nie-wadliwym projektem No ale - przewietrzenie atmosfery nie trwało długo, raptem godzinę kiedy to pojawiło sie info o ewentualności kar w Gdańsku...
|
|
|
|
0 Dołączył: 2011-02-08 Wpisów: 221
Wysłane:
8 czerwca 2011 23:30:15
Gdzie taka informacja się pojawiła bo znaleźć nie mogę, a na koniec przez przez przypadek zlecenie mi się zrealizowało i nie wiem czy się cieszyć czy nie
|
|
Wysłane:
9 czerwca 2011 06:58:01
HB chcą przejąć za 4zł, więc cieszyć się.
|
|
Wysłane:
9 czerwca 2011 10:03:54
przy kursie: 2,33 zł
maobab napisał(a):Gdzie taka informacja się pojawiła bo znaleźć nie mogę, a na koniec przez przez przypadek zlecenie mi się zrealizowało i nie wiem czy się cieszyć czy nie W Parkiecie wczoraj po 17tej, niestety informacja szybko znikneła w tajemniczych okolicznościach i już jej nie ma, trochę dziwne bo pojawiła się niemal natychmiast po wrzutce o braku kar w Wwie, trąci kręceniem lodów, ale to na tamtych łamach częsta jak wiadomo praktyka...
|
|
0 Dołączył: 2011-02-08 Wpisów: 221
Wysłane:
9 czerwca 2011 16:40:06
przy kursie: 2,33 zł
SunTzu także Ciebie proszę o źródło informacji bo tej też nie ma w domu maklerskim a tylko tamte informację sprawdzam.
Ja tylko dodam od siebie, że spółka pod względem technicznym według XO wygląda ciekawie, a dzisiejsza wzrosty tylko potwierdzają to iż może zaczniemy piąć się w górę.
|
|
0 Dołączył: 2010-09-16 Wpisów: 32
Wysłane:
11 czerwca 2011 17:47:24
przy kursie: 2,35 zł
10 mln obrotu na czwartkowej sesji, trzeba być naiwnym, by stwierdzić, że nic się obecnie nie dzieje, wszedł nowy akcjonariat i widać, ze jest mocny; być może ktoś zwiększa zaangażowanie w ten walor; można oczywiście dyskutować skąd obecne wzrosty i skąd wzrost kurs, ale gdy cena będzie już odpowiednia to pewnie wszystko się wyjaśni samo; moim zdaniem II raport HBPOLSKA będzie bardzo dobry, stąd wzrosty; być może wrócą dyskusje o OHL a cenę przejęcia to już na pewno każdy zna; przy obecnej kapitalizacji - jest to na pewno ciekawa inwestycja; aczkolwiek kurs może nerwowo 'skakać' podobnie jak w przypadku odwracania trendu na Ciechu (było podobnie i równie wielu niedowiarków). pozdrawiam
|
|
0 Dołączył: 2009-05-04 Wpisów: 250
Wysłane:
14 czerwca 2011 21:55:09
przy kursie: 2,26 zł
Zawarcie ugody z Narodowym Centrum Sportu w związku z budową Stadionu Narodowego w Warszawie Podstawa prawna Art. 56 ust. 1 pkt 1 Ustawy o ofercie - informacje poufne Treść raportu: Zarząd Spółki HYDROBUDOWA POLSKA SA informuje o podpisaniu w dniu 14 czerwca 2011 roku ugody pomiędzy Narodowym Centrum Sportu działającym na rzecz oraz w imieniu Skarbu Państwa a Konsorcjum spółek realizujących budowę wielofunkcyjnego Stadionu Narodowego w Warszawie wraz z infrastrukturą towarzyszącą tj.: • ALPINE BAU DEUTSCHLAND AG – Lider Konsorcjum, • ALPINE BAU GmbH – Partner Konsorcjum, • ALPINE Construction Polska Sp. z o.o. – Partner Konsorcjum, • HYDROBUDOWA POLSKA S.A – Partner Konsorcjum, • PBG S.A. – Partner Konsorcjum Na mocy zawartej ugody funkcję lidera konsorcjum Wykonawcy przejęła HYDROBUDOWA POLSKA SA.  Strony podkreślają, że zmiana lidera konsorcjum Wykonawcy nie będzie skutkować modyfikacją relacji pomiędzy Wykonawcą a Zamawiającym w pozostałym zakresie, w szczególności wszyscy członkowie konsorcjum Wykonawcy pozostaną solidarnie odpowiedzialni za wykonanie umowy. Nowy, uzgodniony harmonogram wykonania umowy, przewiduje termin zakończenia prac na dzień 29 listopada 2011 roku. www.gpwinfostrefa.pl/palio/htm...
Edytowany: 14 czerwca 2011 21:56
|
|
Wysłane:
21 czerwca 2011 08:29:10
przy kursie: 2,20 zł
Cytat:w NCS uważają, że ktoś musi odpowiedzieć za powstałe opóźnienie w otwarciu nowego obiektu. Padło na projektantów. Faktycznie, musieli oni nanieść wiele poprawek do pierwotnej wersji dokumentu. Zaś planu murawy nowego stadionu nie ma do dziś.
Tylko fragment krótkiego artu na gazeta.pl gospodarka.gazeta.pl/gospodark...
|
|
0 Dołączył: 2009-07-16 Wpisów: 1 746
Wysłane:
21 czerwca 2011 18:18:20
przy kursie: 2,29 zł
nie ma 'planu murawy'??? malo znam sie na budownictwie, ale chyba sa wazniejsze zagadnienia przy tego typu konstrukcjach? Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...
|
|
Wysłane:
21 czerwca 2011 20:28:00
przy kursie: 2,29 zł
Jakieś 1,5 miesiąca temu pojawiła się desperacka próba ratowania kursu po fatalnym w skutkach wycofaniu się Hiszpanów z transakcji (no dobra - "zawieszeniu" negocjacji...) przy pomocy serii niby świetnych informacji ze strony spółki w tym o tym iż na przełomie maja i czerwca podpisza umowy na niemal 1 miliard PLN. Mówił to prezes na konferencji prasowej. Mamy przełom czerwca i lipca i jakoś tego miliarda nie widać...
|
|
Wysłane:
23 czerwca 2011 09:45:44
przy kursie: 2,26 zł
notowania.pb.pl/pytania/PLHDRW...Cytat:Prezes wymienił wówczas przetargi, w których konsorcja z udziałem Hydrobudowy Polska złożyły oferty z pierwszą ceną Dobre...jak ktoś ma choćby minimalną orientację w procedurach i praktykach przetargowych u nas to powinien wiedzieć że od uzyskania pierwszej ceny do podpisania umowy droga odległa i bagnista na końcu której często pojawia się ...czarna dziura...
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.