mankomaniak napisał(a):Jak zapewne wszyscy pamiętają przewidywałem wzrost kursu, co się nie spełniło. W rzeczywistości się spełniło, tylko w krótkim terminie. Mianowicie warto zauważyć, że kurs zaczął spadać dokładnie od momentu gdy zadałem pytanie Panom z CIA, na które z premedytacją nie odpowiedzieli (bo widziałem, że widzieli to pytanie). Przypominam:
Cytat:Wysłane: 4 maja 2011 12:42:29 przy kursie: 31,30 zł
Pytanie do Cityinsidera i Pana Łukasza Macha. BZWBK prognozuje zysk netto zaledwie na poziomie 19 mln. Rozumiem, że ich szacunki są za niskie? Po to przecież CIA nie wypłaciło dywidendy, aby inwestować we wzrost zysku w 2011 i dalej. No chyba że chodzi o wzrost zysku w najbliższych latach, np. aby Sniper 2 był na najwyższym poziomie i oceniony w końcu średnio na 9/10 pkt. Niemniej inwestorzy będą nerwowo reagować, jeśli zysk nie wyniesie przynajmniej 30 mln w 2011 (wzrost o ok. 15%).
Od tego dnia, jak możecie zobaczyć na wykresie, kurs się stopniowo i konsekwentnie obsuwa i zalicza kolejny dołek. Czy można przejść obojętnie od tego, że w owym dniu zadałem pytanie przedstawicielom spółki, na które nie raczyli odpowiedzieć? Bardzo mi się to nie spodobało, więc sam za taką ignorancję sprzedałem akcje.
Chyba troche przesadziles. Idac takim rozumowaniem mozna tez i tak:
Reklamowales wzrost by sprzedac swoje akcje - po gorce w krotkim terminie sprzedales cichaczem i nie pisales nic o watpliwosciach - dla tych, ktorych przekonales ze bedzie roslo...
A mozna i tak:
Gdyby kurs rosl w maju do powiedzmy 36-40, napisalbys: a nie mowilem, ze wzrosnie

Co prawda probowalem zbic kurs jakims pytaniem, by sobie dokupic, ale chyba nie sadzicie, ze mam az taki wplyw na kurs.
Nie odbieraj zbyt serio tego powyzej, chcialem tylko pokazac, ze mozna izi odwrocic kota ogonem po fakcie.
Twoje pytanie o zysk, jakkolwiek sluszne, raczej powinno byc do BZ WBK skierowane.
Zgadzam sie rowniez, ze koledzy z CIA mogli delikatnie odpowiedziec a nie ignorowac. Trzeba bylo ich "molestowac" od razu nastepnego dnia ponownie, a w przypadku braku odpowiedzi napisac, ze sie to nie podoba i sprzedaje.
No i przede wszystkim moim zdaniem, jezeli ktos przekonuje do swoich racji np. ze wzrosnie bo to i to, to powinien rowniez napisac na forum "jednak sprzedalem, bo to i to" - bylaby to jasna sytuacja.
Pozdrawiam
PS. A propos to byc moze to kwestia poznej pory, ale nie widze by mankomaniak przewidywal wzrost, raczej pisal ze cena ~30 w miare sluszna