lcviuhzm
Advertisement
PARTNER SERWISU
lypvshjn
Oswald

Oswald

Ostatnie 10 wpisów
Według mnie biorąc pod uwagę całą sprawę z Amber Goldem to całkiem niezły wynik.

My tu sobie dywagujemy, a właśnie widziałem info - www.corporatebonds.pl/newsy/39... że Gant ujawnił spłaty zadłużenia. Wygląda to całkiem dobrze. 413m spłaconych w niecały rok, spadek ogólnego zadłużenia od końca grudnia 2011 o >12%. Naprawdę robi wrażenie. Ta emisja obligacji na 11% rocznie wygląda dla mnie teraz zdecydowanie bardziej wiarygodnie. Jeszcze przez weekend się zastanowię i w poniedziałek podejmę decyzję o zapisie.

Na stockwatchu pojawił się bardzo ciekawy wywiad z Gantem odnośnie ich obligacji, w które będą mogli zaopatrzyć się także indywidualni inwestorzy. Obligacje są porządnie zabezpieczone, ze stałym 11% oprocentowaniem w skali roku.

Myślicie, że warto?

www.stockwatch.pl/artykuly/pos...

kolejny cios dla niedowiarków i wieszczących upadek ganta:

16 lipca 2012 r. Spółka dokonała wykupu obligacji zwykłych na okaziciela,
oprocentowanych, zabezpieczonych, wyemitowanych przez Spółkę w lipcu i
wrześniu 2009 r. na łączną kwotę 22,43 mln PLN (wraz z odsetkami).

link do raportu:
www.stockwatch.pl/komunikaty-s...

swoją drogą ciekawe, czy pan z KBC zauważył, że jego opowieści o braku kredytów i niemocy w kwestii spłat obligacji w tym roku biorą w łeb. jakoś nie odszczekał bzdur, które wypisywał wiosną.

giganci mają problemy ze spłatami obligów, a gant po cichutku robi swoje! gratulacje dla posiadaczy!

Gant spłacił kolejne obligacje w sumie 26mln zł!!

GANT DEVELOPMENT SA wykup obligacji
Raport bieżący 69/2012

Na podstawie art. 56 ust. 1 pkt 1 ustawy o ofercie publicznej i warunkach wprowadzania instrumentów finansowych do zorganizowanego systemu obrotu oraz o spółkach publicznych, Zarząd Spółki GANT DEVELOPMENT S.A. przekazuje do publicznej wiadomości informację poufną, iż w dniu 20 czerwca 2012 r. Spółka dokonała wykupu 25.000 sztuk obligacji zwykłych na okaziciela, oprocentowanych, zabezpieczonych, serii AK, wyemitowanych przez Spółkę w dniu 21 czerwca 2011 r., na łączną kwotę wraz z odsetkami w wysokości 26.314.750,00 zł. Podanie niniejszej informacji do wiadomości publicznej uzasadnione jest faktem, iż wykup obligacji może mieć istotny wpływ na ocenę sytuacji finansowej Emitenta.

Wycena jest nie tyle kiepska o ile wyssana z palca.

Dziś pokazał się raport że spłacili 29 mln obligacji, a Andrzej Szornak w TVN CNBC powiedział że Gant pozyskał nowy kredyt, co pokazuje że założenia rekomendacji, dotyczące tego że Gant nie jest w stanie nic pozyskać nie mają nic wspólnego z rzeczywistością

Obszerny komentarz odnośnie tej wyceny można znaleźć tutaj:
www.hosssa.pl/rekomendacja-gan...

Czytałem rekomendację....
To chyba jakiś żart
Gant ma majątku po odliczeniu zadłużenia na 35 PLN na akcję, a Bernatek w ogóle nie bierze majątku pod uwagę, a jak można wycenić firmę bez brania pod uwagę jej majątku, jeśli to są nieruchomości??

Nie przewiduje rozpoczęcia nowych projektów.
Co to za założenie??? przecież Gant ogłasza właśnie uruchomienie nowych projektów i zdublowanie skali działalności do 2013!

Z finansowaniem nie ma problemów, a Bernatek zakłada tragedię, że złotówki kredytu nie dostaną i obligacji nie sprzedadzą. A dzieje się odwrotnie.

Przecież tydzień temu Gant robił konferencję dla analityków, nie wierzę że Bernatek mając w planach rekomendację na niej nie był

poniżej relacja z konferencji:
pandl.pl/aktualnosc/items/Gant...

Może KBC chce specjalnie z jakiegoś powodu zdołować kurs?
W każdym razie KNF powinien wziąć tę sprawę pod lupę

Według mnie ze względu na to że wszyscy czekali długo czekali na Stany, a teraz Cormay musiał wstrzymać temat, ponieważ w pełni chcą się skupić nad nowym urządzeniem, konkurencja nie śpi, Samsung zaczął pracować nad czymś, podobno zupełnie coś innego, ale Cormay musi uważać na wszystko.

Przede wszystkim dlatego nie będzie oficjalnego pokazu urządzenia na wiosnę, podobno ma być jakiś zamknięty pokaz dla dużych akcjonariuszy

Powodem może być też wymyślanie niestworzonych scenariuszy i myślę że niektórzy się poprostu przestraszyli spadków

Namieszał nawet bz wbk, najpierw wydał rekomendację kupuj, potem napisali że Cormay najlepsze czasy ma już za sobą, ale rekomendacji kupuj nie zawiesili
trochę się zachowują niepoważnie, jakby nie rozmawiali ze spółką, a przecież Cormay chyba raz na kwartał robi spotkanie dla analityków

Sytuacja wyglądała w ten sposób, że były właściciel Orphee chciał unieważnić uchwały walnego, tak jak wcześniej można było usłyszeć żale i pretensje poprzedniego właściciela nie miały żadnej merytorycznej podkładki i ich jedynym celem było wprowadzenie zamieszania co potwierdził wyrok sądu

to że pozew został oddalony to dobry news, wszystko co mówił Cormay zostało potwierdzone

bialoczerwony napisał(a):
Boo hoo!

Jak na razie zadłużenie spłacają w terminie,choć od dwóch dni nic nie skubnęli w ramach skupu akcji własnych

Nie bądźmy już aż tak wymagający wcześniej codziennie były komunikaty o skupie akcji, teraz pewnie mieli trochę zawirowań z tą spłatą i pewnie dlatego ucichło.

Ważne że udało im się spłacić, bo to oznacza że w spółka generuje zyski i może spłacać swoje zobowiązania.

Kasia Stefanska napisał(a):
Moim zdaniem cały rozwój Cormay to jest coś. Ale w cenie faktycznie są już gigantyczne oczekiwania.

Przy tak wycenianych spółkach następuje w mojej ocenie oderwanie od możliwych do wyceny fundamentów.

wave

Zgodzę się że wycena Cormaya jest bardzo ciężka, a oczekiwania są ogromnę, przede wszystkim ze względu na wprowadzenie zapowiadanej już od dawna nowej technologii, ale według mnie nie mamy się o co martwić, wyniki spółki są świetne, nawet bez nowej technologii perspektywy na przyszłość są obiecujące.

Pytanie czy nowa technologia spełni stawiane przed nią oczekiwania, jeśli tak to zapowiadana rewolucja diagnostyczna przyniesie spółce duże korzyści.
W każdym razie na razie trzeba poczekać do wiosny na prototyp.

Dużo spółek jest teraz wycenianych niżej niż powinno. Taki mamy okres na rynku.
Sonel radzi sobie świetnie.

"Sonel, zdaniem DM Trigon, mógłby wypłacić nawet 100 proc. zysku bez szkody dla płynności finansowej i dalszego rozwoju firmy. Prognozy DM Trigon zakładają, że Aplisens wypracuje w całym roku 11,1 mln zł zysku netto (wzrost o 14 proc. rok do roku), Apator 49,7 mln zł (zwyżka o 6 proc.), a Sonel 5,4 mln zł (plus 17 proc.)."

Dobre prognozy dla Sonela:
www.parkiet.com/artykul/7,1109...

Apator wypłaci dywidendę
Poniżej link do info:
gpwinfostrefa.pl/palio/html.ru...

Wywiad faktycznie ciekawy.
Akwizycja w Stanach i wejście na NASDAQ brzmi nieźle.
Znając historię ich poprzednich akwizycji takie działania mogą zaowocować.
Co o tym myślicie?

czy Ostatni skok kursu to znak że spółka sie podnosi czy to echo tej nowiny o fuzji z Polnordem? Jak myślicie czy w końcu wejdziemy no 10 zł i wyżej?

Znalazłem fajny filmik Timu odnośnie przejęcia przez Tim spółki marketeo.com
Wydaje mi się że warto obejrzeć:
www.youtube.com/user/KanalTIMS...

Nareszcie Gant rozpoczął skup:
gpwinfostrefa.pl/palio/html.ru...

to chyba dobry znak że dotrzymują obietnic.

Ostatnio trochę zdenerwowałem się na Ganta, szczerze mówiąc chciałem już sprzedawać wszystko co mam i napisałem maila do spółki. Od razu rzeczowo odpowiedzieli, wytłumaczyli wszystko.
Uspokoiła mnie ta odpowiedź, więc wrzucam ją na forum:

Szanowny Panie,

uprzejmie informujemy , że spółka podpisała wczoraj umowę na skup akcji własnych z DM BPS i - zgodnie z zapowiedziami - rozpoczęła skup akcji własnych.

Zgodnie z opublikowanym Regulaminem Skupu Spółka i uprawniony dom maklerski będą nabywać akcje Spółki zgodnie z przepisami prawa polskiego i prawa Unii Europejskiej, w szczególności z zachowaniem ograniczeń, o których mowa w Rozporządzeniu
KOMISJI (WE) NR 2273/2003 z dnia 22 grudnia 2003 r. wykonującym dyrektywę 2003/6/WE Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do zwolnień dla programów odkupu i stabilizacji instrumentów finansowych (Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej L 336/33).

Spadki kursu akcji są w ocenie Zarządu spowodowane ogólnymi nastrojami rynkowymi, które dotyczą również innych podmiotów notowanych na GPW i giełdach zagranicznych. Władze jakiejkolwiek spółki giełdowej nie mają wpływu na sytuację ogólnorynkową.

Zgodnie z opublikowanym sprawozdaniem za I półrocze 2011 r. zysk netto jednostki dominującej przekroczył 17 mln zł. Zarząd Gant Development S.A. nie widzi także zagrożeń realizacji aktualnej prognozy wyników finansowych. Dlatego oceniamy naszą sytuację finansową jako dobrą. Jednocześnie przypominamy, że członkowie władz Spółki są jednocześnie jej akcjonariuszami.

Historia rynku kapitałowego pokazuje, że każde ekstremum rynkowe ma swój koniec, a nieuzasadniona fundamentalnie dynamika trendu spadkowego przeradza się w silny trend wzrostowy. Zgadzamy się z Pana oceną, że obecna wycena Gant Development S.A. na GPW może być uznawana za takie właśnie ekstremum rynkowe.

Z poważaniem,
Marta Kocioła
Kierownik Działu Korporacyjnego
Grupa GANT – Dział Korporacyjny
ul. Szewska 74, II piętro, 50-121 Wrocław

spółka ostatnio pokazała świetne wyniki
www.bankier.pl/inwestowanie/pr...

na najbliższe miesiące wydaje się jednym z najlepszych typów
zyski mocno rosną, więc nawet przy mniejszym mnożniku powinno być dobrze

Znalazłem w necie informację po konferencji nt. omówienia wyników finansowych za I półrocze 2011 r. oraz przedstawienia perspektyw Spółki i branży na kolejne okresy

Pomimo obecnego wzrostu notowań, giełdowy kurs Spółki może wydawać się wciąż daleki od wartości godziwej. Na koniec pierwszego półrocza wartość aktywów netto na akcję wynosiła bowiem 32,98 zł, podczas gdy kurs na GPW – około 9,3 zł.

pandl.pl/aktualnosc/items/Gant...

w obligacjach

reszta jest w papierach wartościowych

trochę cierpliwości,
dalej podtrzymuje to co napisałem, firma ma 64mln gotówki, wyceniana jest na ok. 40mln, a dodatkowo pokazuje zyski z działalności, nawet przy takim rynku kurs musi w najbliższym czasie odbić.
pandl.pl/aktualnosc/items/budo...

Dziwne, że nikt tu nie zagląda

Budopol pokazał dziś świetne wyniki:
"Przychody wzrosły w II kwartale 2011 r. o 76,6 proc. rdr, a zysk netto – o 80 proc. Zysk netto pierwszego półrocza to aż 160 proc. zysku z całego 2010 roku..."

pandl.pl/aktualnosc/items/budo...

i przejęli:
www.parkiet.com/artykul/7,1076...

Cytat:
Zarząd Cormaya, produkującego odczynniki diagnostyczne i dystrybuującego sprzęt diagnostyczny, podpisał umowę dotyczącą przejęcia 98,62 proc. akcji irlandzkiej spółki Innovation Enterprise. Transakcja była zapowiadana już wcześniej. Teraz podano jej szczegóły.

Giełdowa spółka na przejęcie zagranicznej firmy z tej samej branży przeznaczy łącznie około 16 mln zł. Tomasz Tuora, prezes Cormaya, ostatnio w wywiadzie dla „Parkietu” podkreślał, że transakcja zostanie sfinansowana pieniędzmi pozyskanymi z ubiegłorocznej emisji akcji.

Za kupowany pakiet walorów Cormay zapłaci teraz 1,2 mln euro oraz 200 tys. zł. Zobowiązał się też objąć za 2 mln euro akcje pochodzące z planowanego podwyższenia kapitału. W efekcie giełdowa spółka będzie posiadała 99 proc. akcji Innovation Enterprise.

Kod:
mod: dodawaj cytaty do linków

www.breinwest.com.pl/wid,13323...

Cytat:
15.04. Warszawa (PAP) - Complex, holding skupiający spółki przemysłowe, oczekuje w tym roku dynamiki sprzedaży zbliżonej do tej z 2010 r., kiedy wyniosła 16,35 proc. Głównym motorem wzrostu ma być eksport - poinformował PAP prezes spółki, Michał Nowacki. W I kwartale tego roku grupa zaobserwowała ożywienie na rynku oraz poprawę portfela zamówień.

Kod:

/MOD: Proszę na przyszłość do linków dołączać cytaty i krótki komentarz, zgodnie z regulaminem forum/

W prasie Advadis ma dziś swój dzień:
Rano podczas przeglądu prasy znalazłem 3 artykuły
Parkiet: www.parkiet.com/artykul/106844...
Napisali też w Pulsie Biznesu na stronie 14 - Advadis spłaca długi
i w Rzeczpospolitej na stronie 7 - Advadis buduje sieć sklepów, która będzie konkurentem Żabki
nie wkleję Wam linków, bo mam wersję papierową

z każdego artykułu wynika że zaczyna być w Spółce dobrze, a będzie coraz lepiej
najbardziej przekonała mnie informacja, że prezes poręczył własnym majątkiem na 6mln zł za zobowiązania Advadisu, świadczy o tym że wierzy w przyszły sukces, a on przecież najlepiej zna sytuację spółki

co o ty, myślicie?

z tego co wiem nie głosowano, bo nie było wymaganego kworum, pewnie zwołają niedługo kolejne ZWZA i będą głosować

Advadis pokazał dziś raport:
link

Wygląda na to że zaczyna się dobrze dziać w spółce
tną koszty, podwyższają marże, Brodowski poręczył własnym majątkiem za zobowiązania spółki, czyli nie może się dziać źle, bo nie ryzykowałby własnej kasy

z jaką dywidendą? zerknij na wczorajszy raport dotyczący uchwał podjętych na WZA,
spółka cały zysk przeznaczy na swój rozwój.

Z tego co czytałem w necie powinni na początku 3Q zacząć zarabiać
Podobno Celma i Quinto pokażą dobre wyniki za 2Q.

Co o tym myślicie?

Kod:
mod: podaj link pod którym to czytałeś. inaczej wpis będzie usunięty.

Poniżej link do wywiadu z wiceprezesem Ganta:
www.tvncnbc.pl/9538769,0,0,1,1...
wygląda na to że ich sytuacja się poprawia.

Szukając info o Kaskadzie znalazłem całkiem fajną fotorelację z budowy:
pandl.pl/aktualnosc/items/foto...

wygląda na to że skończą inwestycje na czas.

Znalazłem notkę, że Sonel zamierza zwiększyć udziały w rynku

Przychody Sonela, czołowego producenta przyrządów do pomiarów elektrycznych, wzrosły w I kwartale o 18 proc. Spółce udaje się więc zdobywać rynkowe udziały.

Z opublikowanego dziś raportu kwartalnego Sonela wynika, że spółka wypracowała w okresie styczeń-marzec 0,8 mln zł zysku netto i 0,83 mln zł zysku operacyjnego przy 8,7 mln zł przychodów. Przychody wzrosły więc w porównaniu do I kwartału 2010 r. o 18 proc.

- Musimy budować udział w rynku, czego przejawem jest wielkość sprzedaży. Dlatego cieszy nas wzrost przychodów, który w całym roku powinien przekroczyć 20 proc. Jednocześnie warto zwrócić uwagę na sprzedaż eksportową, której wartość wzrosła w minionym kwartale o 88 proc. rok do roku. Eksport stanowi już jedną trzecią naszych przychodów i będzie siłą napędową spółki w całym roku. Dlatego z optymizmem patrzymy w przyszłość, a bieżący rok powinniśmy zakończyć dobrym wynikiem - mówi Krzysztof Wieczorkowski, prezes Sonel S.A.

Pomimo wzrostu przychodów, wynik finansowy spadł. Zysk netto obniżył się rok do roku o 34 proc., a zysk operacyjny - o 23 proc. Jakie były przyczyny tego stanu rzeczy i czy jest to tylko sytuacja przejściowa?

- Realizujemy wiele nowych projektów, które na początku są kosztowne. Wdrożenia zawsze są droższe niż seryjna produkcja. Dlatego w kolejnych kwartałach koszty powinny być już niższe. Dodatkowo w 2010 r. pozytywnie na wynik netto wpłynęły rozwiązane rezerwy na różnice kursowe oraz zawiązywanie rezerw na koszty zarządzania dopiero od drugiej połowy roku, m.in. z powodu uchwalenia w maju regulaminu premiowania zarządu. W całym obecnym roku poziom kosztów zarządzania będzie podobny (około 3,1 mln zł), ale koszty te rozkładają się już równomiernie na wszystkie miesiące. Nie powinno więc wprost porównywać się naszej rentowności z I kwartału 2010 r. do tej z I kwartału 2011 r. - tłumaczy prezes Wieczorkowski.

Dawno nic się tu nie działo, a jakiś czas temu Apator ogłosił że spodziewa się rekordowych wyników:

Przychody wzrosły w pierwszym kwartale o 39,1 proc., zysk ze sprzedaży – o 121 proc.,
a wynik EBITDA – o 80,7 proc. Do wypracowania wartościowo najwyższych rezultatów w historii przyczyniła się efektywność kosztowa. Rekordowy jest też eksport.

Grupa Kapitałowa Apator, specjalizująca się w produkcji aparatury pomiarowej i łącznikowej, zanotowała w pierwszym kwartale 2011 roku ponad 107,1 mln zł przychodów. To wzrost rok do roku o 39,1 proc. Zysk ze sprzedaży okazał się wyższy o 121 proc. i wyniósł 13,2 mln zł. Wynik EBITDA zwiększył się o 80,7 proc., do ponad 16,5 mln zł. To wartościowo najlepsze rezultaty, jakie Grupa Apator wypracowała w swojej historii w pierwszym kwartale. Zysk netto przypisany akcjonariuszom jednostki dominującej wzrósł o 37,2 proc., do blisko 8,5 mln zł. Zysk netto przypadający na akcję zwykłą powiększył się w porównaniu do pierwszego kwartału 2010 roku z 0,22 do 0,29 zł, a wartość przepływów pieniężnych wzrosła o 164,1 proc., do 8,6 mln zł.

- Udało nam się zwiększyć przychody o ponad 30 mln zł, obniżając jednocześnie koszty ogólnego zarządu o 302 tys. zł. I to pomimo rozszerzenia grupy o spółkę Apator Metra, w której pracuje ponad 130 osób. Niższa o 23,7 pkt proc. dynamika przyrostu kosztów sprzedaży od dynamiki przychodów ze sprzedaży sprawiła, że udział tych kosztów w przychodach ze sprzedaży spadł z 7,3 proc. w I kwartale 2010 roku do 6,1 proc. w minionym kwartale – komentuje Janusz Niedźwiecki, prezes Apatora.

Szczególnie pozytywnie na przychody Grupy Apator w pierwszym kwartale bieżącego roku wpłynął wzrost sprzedaży aparatury pomiarowej, w tym wodomierzy i przetworników przepływu oferowanych przez Apator Powogaz, systemów informatycznych wspomagających zarządzanie majątkiem usług masowej paszportyzacji sieci oferowanych przez Apator Rector oraz liczników energii elektrycznej (przedpłatowych i kredytowych) oferowanych przez Apator i Pafal. Produkty te cieszą się dużym uznaniem za granicą, gdzie istotnie wzrasta na nie popyt.

- Nasza sprzedaż eksportowa dynamicznie rośnie. W minionym kwartale jej wartość wyniosła 33,8 mln zł, co jest rekordem w całej naszej historii. Głównym motorem wzrostu sprzedaży za granicą są produkty z segmentu pomiarowego, a największymi rynkami eksportowymi są dla nas obecnie Rosja, Dania i Węgry – mówi prezes Niedźwiecki.

Przychody ze sprzedaży odnotowane w pierwszym kwartale stanowią 22,3 proc. całorocznej prognozy Grupy Kapitałowej Apator na 2011 rok (480 mln zł). Realizacja prognozy skonsolidowanego zysku netto przypisanego akcjonariuszom jednostki dominującej wynosi po pierwszym kwartale 16,7-18 proc. (prognoza: 51-55 mln zł). Biorąc pod uwagę sezonowość przychodów i bardzo dobre wyniki uzyskane w pierwszym kwartale 2011 roku, zarząd Apator S.A. podtrzymuje podaną w lutym prognozę na cały 2011 rok.

Odświeżam temat, bo wydaje mi się że warto
Budopol zapowiada się całkiem ciekawie w najbliższym okresie i wydaje mi się że będzie można na nim zarobić.

"Budopol: imponujący początek roku
Wrocławska spółka ma powody do radości po pierwszym kwartale 2011r. W wywiadzie dla TVN CNBC prezes Budopolu opowiada o wynikach i dalszych planach spółki. Między innymi planie postawienia biurowca na terenie południowego Wrocławia, gdzie jest deficyt powierzchni biurowej. Jeśli chodzi o finansowanie inwestycji, prezes wykluczył emisję akcji, tłumacząc to poprawą na rynku finansowania inwestycji oraz posiadanymi środkami własnymi. Co do wzrostu cen materiałów prezes Motyka uspokaja, że liczy się z nimi i je monitoruje, ale nie odczuwa istotnego zagrożenia na tym polu.
"

Dzisiaj City dostał potwierdzenie uzyskania z Sony Computer Entertainment America LLC certyfikacji dla gry "Sniper Ghost Warrior" na platformę Sony PlayStation®3 w Ameryce Północnej

Ja na miejscu Ganta bym nie sprzedawał, bo przecież to teraz zarabia czysty żywy cash co miesiąc, a poza tym jest zabezpieczeniem dla obligacji na dodatek mieszkania w śląskim nie zyskały na wartości w ostatnich latach tak jak w innych dużych miastach, więc można podejrzewać, że w najbliższym czasie ich wartość podskoczy kolejnym argumentem jest to że razem z mieszkaniami nabyli też ziemie, na której stoją bloki i będą tam coś dobudowywać i też mogą na tym zarobić

Znalazłem dziś oświadczenie zarządu na stronie Ganta odpowiedź na to co się pisze o spółce:
www.gielda.gant.pl/HeroGraf/pd...

wyceny są są aktualizowane w 3Q albo jeśli coś wymaga przeszacowania to aktualizują je na bieżąco(jedne w górę, drugie w dół)

Rano Gant puścił komunikat o spłacie obligacji i zwolnieniu hipoteki:
www.gpwinfostrefa.pl/palio/htm...

W Gancie z tymi obligacjami to będzie już 35mln, które spółka spłaciła (pierwsza część w lutym)
chyba nie może się źle dziać w spółce która spłaca swoje zobowiązania

Elektrotim idzie w tym roku na rekord.
Zapowiadają nie tylko rekordowe przychody i wyniki finansowe, ale mają też rekordowy poziom zamówień na kolejne okresy ("portfel zamówień na ten rok warty po I kwartale aż 146,3 mln zł, czyli prawie 90 proc. więcej niż rok wcześniej")

Co myślicie na ten temat?

Kurs powinien trochę pójść w górę, znalazłem w necie info, że Tuora nie będzie sprzedawał akcji:

Prezes PZ Cormay nie sprzedaje akcji, rozważa ich dokupienie

Obawy o podaż akcji po wprowadzeniu do obrotu walorów serii G są nieuzasadnione.

W piątek, 20 maja 2011 roku, PZ Cormay poinformował o uchwale Zarządu KDPW w sprawie przyjęcia do depozytu 1,736 mln akcji serii G. O wprowadzeniu akcji do obrotu Spółka poinformuje osobnym komunikatem. Piątkowy komunikat wywołał jednak wśród inwestorów falę spekulacji o możliwej podaży akcji, co mogło negatywnie wpłynąć na notowania akcji PZ Cormay. Tymczasem obawy te są bezpodstawne, a cała operacja ma charakter techniczny.

- Akcje te należą do spółki Cormay AG, którą kontroluję. Cormay AG nie sprzedaje i nie zamierza sprzedawać akcji PZ Cormay, gdyż jesteśmy przekonani o niezwykle dobrych perspektywach spółki – mówi Tomasz Tuora, prezes PZ Cormay.

Do giełdowego obrotu ma wejść 1,736 mln akcji z 4 mln akcji serii G wyemitowanych w listopadzie 2010 roku. Walory serii G w całości objął Cormay AG. Emisja akcji serii G o wartości 22 mln zł wyposażyła PZ Cormay w kapitał na atrakcyjne przejęcia spółek z branży.

- W przeciągu około miesiąca powinniśmy zaprezentować spółkę z Europy Zachodniej, której przejęcie sfinalizujemy. Jej oferta jest komplementarna do naszej, a jednocześnie stosunkowo szybko jesteśmy w stanie zwiększyć jej skalę działania. Pozyskamy cenny zespół badań i rozwoju, a także mocniej wejdziemy na rynki azjatyckie – mówi prezes Tuora.

PZ Cormay posiada również rewolucyjną w skali globalną technologię, która zmieni oblicze diagnostyki medycznej. Niezwykle mocno polepszy się dostępność badań krwi, jakość i powtarzalność wyników oraz inwazyjność badania dla pacjenta. Relatywnie niskie koszty i przełomowa technologia sprawią, że całe spektrum badań będzie można wykonać w gabinecie lekarskim podczas jednej wizyty.

- Obecna przecena notowań akcji PZ Cormay na GPW stwarza niezwykle atrakcyjną okazję inwestycyjną. Dlatego rozważam zwiększenie stanu posiadania akcji PZ Cormay poprzez zakupy walorów na sesjach giełdowych – mówi Tomasz Tuora.

Obecnie Tomasz Tuora kontroluje 30,55 proc. kapitału i jest największym akcjonariuszem PZ Cormay.

Co o tym myślicie?

Informacje
Stopień: Obeznany
Ostatnia wizyta: 1 września 2012 13:44:56
Liczba wpisów: 54
[0,01% wszystkich postów / 0,01 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,494 sek.

aezchyrl
zvbhplzh
kspmzslm
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
oumgfqzh
kuackynv
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat