PARTNER SERWISU
kckenmms
226 227 228 229 230
grego01
0
Wpisów: 78
Wysłane: 22 czerwca 2011 10:06:12 przy kursie: 17,90 zł
...ja bym się nie przejmował na wyrost ;-) poczekamy i zobaczymy, uważam że ten business w Nigeri to dopiero początek ekspansji KOV na Afrykę-a że jest szum to znaczy że to może być bardzo dobry interes ;-) mimo że schody się pojawiają- nikt nie mówił ze będziemy "walcem do przodu jechać ;-)" przeglądam zachodnią prasę ale nic więcej niz koledzy nie znalazłem, co mogło by nam dać szerszy obraz obecnego stanu rzeczy

zabapinkfloyd
0
Wpisów: 514
Wysłane: 22 czerwca 2011 10:18:14 przy kursie: 17,90 zł
Spółka pokazała że jest bardzo aktywna w poszukiwaniu nowych złóż z czego się bardzo cieszę.
Szkoda tylko że jak na razie wymierne korzyści przynosi tylko Ukraina.
No cóż trzeba być wytrwałym i czekać :)

rabbit
0
Wpisów: 1 202
Wysłane: 22 czerwca 2011 12:27:54 przy kursie: 17,90 zł
callcenterinfo.tmcnet.com/news...

To chyba z dzisiejszego dnia.Jeżeli znowu ktoś nie dopisał czegoś z księżyca to KOV ma wszystko pod kontrolą bez względu na finał sprawy.

cytat który jest bardzo wymowny;

"To jest nasze prawo do korzystania z pola, a my, jako głównych akcjonariuszy, nie trzeba nikogo, aby uzyskać operatorship w takiej sytuacji. Powiem wam, dlaczego wszystkie IOCs dostał operatorship z pola naftowe w Nigerii. To jest po prostu dlatego, że naród był tak młody, teraz jesteśmy dorośli do przejęcia operatorship i dziękuję Bogu, że jest to w naszej umowie. " He added, "Conoil, with due regards cannot in any way be compared to the NPDC. Please let it be on record that whoever gets the operatorship outside the NPDC did that at its own peril."

I jeszcze jeden bardzo dla Nas ciekawy;

"Porozumienie jest jeszcze warunkowe", Jakub Korczak, wiceprezes ds. relacji inwestorskich w Warszawie notowanych Kulczyk, powiedział dzisiaj przez telefon. The company hasn't received notification from NNPC that it wants to become the project operator, though "we've seen commercial advertisements in the local newspapers. We are aware" of the situation," Korczak said. Firma nie otrzymała zgłoszenie od NNPC, że chce zostać operatorem projektu, choć "widzieliśmy komercyjnych reklam w lokalnej prasie. Jesteśmy świadomi" sytuacji, "Korczak powiedział.

Tłumaczenie oczywiście przez automatWhistle
"Żeby wygrać trzeba grać"

sicc
0
Wpisów: 550
Wysłane: 22 czerwca 2011 12:54:14 przy kursie: 17,90 zł
rabbit napisał(a):
To chyba z dzisiejszego dnia.Jeżeli znowu ktoś nie dopisał czegoś z księżyca to KOV ma wszystko pod kontrolą bez względu na finał sprawy.

Mam raczej negatywne wrażenie po przeczytaniu tekstu, który podałeś. Czytałem bez automatu :-)

Niestety obawiam się, że między wierszami redface (o ile to jego słowa) daje taki oto przekaz: "skoro wy zmieniacie warunki umowy po jej podpisaniu, to my jeszcze się zastanowimy, czy to się opłaca i nie wykluczamy, że podziękujemy". Pacta sunt servanda moi drodzy, jeżeli umowa była inna to KOV ma podstawy do żądania unieważnienia umowy.

Oczywiście powyższe to tylko spekulacja, dlatego proszę się za bardzo nie przywiązywać do tego, być może jestem w błędzie a może jest to aktualnie rozważany scenariusz przez KOV? Bo jak ktoś słusznie zauważył- pomysł był taki: damy 10 % lokalnej społeczności za spokój i żeby pilnowali, żeby jakiś mołotow nie poleciał w kierunku naszej wiertnicy. A teraz NNPC, które nic nie dało "lokalnym" podpina się pod pomysł i stwierdza, że będą operatorem. KOV może czuć się oszukane no i dlaczego ma płacić za miejscowych, skoro to nie ich ludzie i sprzęt będą tam pracować?
Edytowany: 22 czerwca 2011 12:55

rabbit
0
Wysłane: 22 czerwca 2011 13:04:48 przy kursie: 17,90 zł
@sicc

Tak jak napisałeś,może się wycofać więc ma wszystko pod kontrolą.Może isnieje jakaś inna możliwość np.nie operator ale jakaś dodatkowa umowa.Skoro za kogoś płacimi pieniądze to nie możemy być traktowani jak smarkacze i ustawiani na baczność.
Niestety nie znamy szczegółów umowy.
Jedno jest prawie pewne,20 tygodni przyjdzie nam czekać,nie ma co liczyć na skrócenie terminu.

sicc
0
Wysłane: 22 czerwca 2011 13:09:45 przy kursie: 17,90 zł
Ktoś policzył, kiedy te 20 tygodni upływa? Zdążymy przed planowanym debiutem na wrzesień ?

rabbit
0
Wysłane: 22 czerwca 2011 13:13:21 przy kursie: 17,90 zł
Trzeba liczyć od początku maja 180 dni to jakoś w październiku wychodzi.Przepraszam wrzesień.
Edytowany: 22 czerwca 2011 13:31

del-20160301
0
Wpisów: 1 491
Wysłane: 22 czerwca 2011 13:29:43 przy kursie: 17,90 zł
Po przeczytaniu w oryginale też mam negatywne odczucia podobnie jak sicc. Co do fragmentu gdzie cytują Redface'a to sam Redface mówił, że to jest nieautoryzowany tekst. Cóż chcą położyć na tym łapę i tyle. Co to w ogóle za tekst, że dziękują Bogu za zapis w umowie, który pozwala im być operatorem. I że kiedyś byli niedoświadczeni, a teraz nagle dojrzeli do tej roli. Dla mnie Ci partnerzy są niepoważni i ja bym z nimi interesów nie robił. Lepiej poszukać koncesji w innym miejscu. Wiadomo już przynajmniej czemu Shell zaczął się wycofywać z tamtych terenów. Shell też nie pozwoli sobie na takie podejście do sprawy.

Myślę, że sprawa na dzień dzisiejszy wygląda tak. Neconde postawiło warunki jakie wynegocjowało włączając w to bycie operatorem. Sprawa leży na biurku jakiegoś tam ministra w Nigerii. NNPC pogrywa sobie prawdopodobnie sondując czy firmy zagraniczne zgodzą się na nich jako operatora. Stąd ta burza i seria artykułów na ten temat. KOV zachowuje milczenie, zresztą słusznie nie dając się sprowokować. Jeśli nie zostanie parafowana umowa w ciągu zadanego czasu KOV odstąpi od niej a wraz z nim odpłynie kasa która miała być zainwestowana. Patrząc jaki tam jest za przeproszeniem burdel to pewnie nawet byłoby lepiej.
Edytowany: 22 czerwca 2011 13:32

rabbit
0
Wysłane: 22 czerwca 2011 13:40:54 przy kursie: 17,90 zł
@onochi

Może faktycznie masz racje.Zrobić emisję mniejszą w Londynie,kase przeznaczyć na odwierty w Brunei,może coś dodatkowego w Syrii (blok 3) na Ukrainie starać się o następne pola i jakaś mniejsza inwestycja do zrealizowania.
Jeżeli Shell sprzedawał bloki i przekonał wszystkich że będą operatorami to bez tych przywilejów wartość zakupu jest niższa.Moślę że może 20-30%.Niech Shell obniży swoje rządania a My zostaniemy w Nigerii.
To tylko moje przemyślenia.
Może Shell wiedział o tej sytuacji i świadomie wszyskich wprowadził w błąd.

del-20160301
0
Wysłane: 22 czerwca 2011 13:52:27 przy kursie: 17,90 zł
@rabbit

Twoja teoria tłumaczyłaby czemu cena została utajniona. Być może właśnie dlatego, że KOV/KI nie zgodzili się wyłożyć takiej kasy i nie być operatorem. W związku z tym będą dwa możliwe warianty:

1. Wchodzimy ale za sporo mniejszą kasę z NNPC jako operatorem.
2. Nie robimy interesów z nie poważnymi ludźmi i się wycofujemy.

Zobaczymy która opcja jest bardziej prawdopodobna. Jest oczywiście jeszcze możliwość, że NNPC widząc że KOV/KI chce się wycofać odpuści sobie rolę operatora, ale patrząc na te gówniarskie teksty w gazetach ich przedstawicieli szczerze w to zaczynam wątpić.
Edytowany: 22 czerwca 2011 13:53

kz110
0
Wpisów: 148
Wysłane: 22 czerwca 2011 14:02:30 przy kursie: 17,90 zł
Myślę, że te rozważania są pozbawione podstaw. Skoro pan Korczak mówi, że jego wypowiedzi są wyssane z palca, to równie dobrze można przyjąć, że cytowani Nigeryjczycy też nie wiedzą, że są "cytowani". Może ktoś wie, czy mamy do czynienia z prasą opiniotwórczą, czy też z tamtejszym brukowcem? Czy jest to gazeta pro- czy anty- rządowa?

michalbod
0
Wpisów: 41
Wysłane: 22 czerwca 2011 14:10:55 przy kursie: 17,90 zł
Onochi dlaczego uwazasz to za gowniarskie teksty? To jest biznes i negocjacje ... Dlaczego uwazasz ze Nigeryjczycy powinni z pocalowaniem reki przyjmowac obcy koncern jako operatora? W pewnym sensie jest to wyjasnione ze koncesje byly kiedys sprzedawane ze statusem operatora bo nie bylo odpowiedniej wiedzy na miejscu, teraz po 50 latach obecnosci nafciarzy w Nigerii uwazaja ze juz sie nauczyli i chca sprobowac sami, zapewne z gorszym skutkiem choc wg wywiadu z byla minister cytowanego powyzej im sie udaje, padaja przyklady zwiekszenia produkcji.

Oczywiscie dla nas to nie najlepsza sytuacja ale nie pisalbym ze to gowniarskie z ich strony i jak oni wogole smia sami wydobywac swoja rope? Skandal!

Zapewne teraz KOV zastanawia sie przy jakiej kwocie i jakich warunkach deal im sie oplaci. Dlatego ufajac w firme mysle ze niepodpisanie jak i podpisanie bedzie przemyslana najlepsza decyzja, Pytanie tylko jak zareagowalby rynek na ewentualne zerwanie umowy, Po podpisaniu nie poszlismy jakos specjalnie do gory ale obawiam sie ze zerwanie poskutkowalo by znaczacym spadkiem.

Pozdr

Funkytown
0
Wpisów: 400
Wysłane: 22 czerwca 2011 14:22:53 przy kursie: 17,90 zł
Prawda jest taka, że Nigeryjczycy nie potrzebują do niczego malutkiej spółeczki z Polski bez znaczącego doswiadczenia i z relatywnie niewielkimi kapitalami.

Skoro Shell nie obronił swoich pozycji, to trudno spodziewac się żeby KOV cokolwiek tam ugrał. Czy podpiszą czy nie wszystko jedno i tak KOV nie jest żadnym partnerem ani graczem w tym regionie. Pierwsza lepsza niby skarga jakiegos plemienia może być pretekstem do zastopowania wszystkiego, nie wiem dlaczego tak bardzo przywiązujecie wagę do podpisanej umowy w Nigerii. Takie umowy mają tyle klauzul, że wystarczy jakikowliek pretekst i można sobie taka umowę... oprawić na scianę. Jasne, można isc do nigeryjskiego sądu :) Albo do sądu w Londynie i potem próbować egzekwować wyrok w Nigerii :)

Dlaczego nie widzicie ze te 100 czy iles mln zebranych z polskiego parkietu to kapital nic nie znacząc w tej grze, za maly żeby się z nim liczyli.

grego01
0
Wpisów: 78
Wysłane: 22 czerwca 2011 14:40:22 przy kursie: 17,90 zł
Panowie nie panikujcie, ani nie siejcie, paniki na dzień dzisiejszy nic nie wiadomo na 100 proc i to jest fakt .,po drugie ostatnia wycena ERSTE(pomijam ich żetelność bo wg mnie zanizyli KOV a zawyzyli innych- pisałem o tym wcześniej) 2,40 w żaden sposób nie kalkuluje Nigerii, więc ktos Was chce ubrać w emocionalny kubraczek i nakręca spiralę strachu i niepewnosci. Wg mnie ktoś się przebudził na "czarnym lądzie i chce namieszać, ale na dzień dzisiejszy nie wtopilismy jeszcze, ani zysków nie liczymy w delcie nigru, więc proponuje czekac i nie przegrzewać się emocionalnie

del-20160301
0
Wysłane: 22 czerwca 2011 14:57:36 przy kursie: 17,90 zł
michalbod napisał(a):
Onochi dlaczego uwazasz to za gowniarskie teksty?

Otóż dlatego mój drogi, że nie negocjuje się za pomocą gazet to raz. Sprawa nie jest zakończona dlatego uważam, że jest to zagrywka gówniarza, a nie poważnego partnera. Dla mnie to jakiś wyraz bezsilności i próba zwrócenia uwagi NNPC na siebie. Zwróć uwagę jak to prowadzi KOV. Nawet jednego słowa na ten temat bo sprawa jest utajniona i do czasu jej zakończenia jest blokada informacji.

Dwa odszczekiwanie się przez spokesmana NNPC w gazecie, że jak ktoś sobie przychodzi tam na koncesje to niech nie myśli że od razu będzie operatorem jest czymś takim, że trudno to delikatnie nawet skomentować. Oni też łaski nikomu nie robią. Zarabiają na tym kasę. Taka koncesja wymaga doinwestowania i dlatego przychodzi tam z pieniędzmi firma zachodnia. Daje technologię, ludzi. W zamian razem czerpią korzyści. KOV dodatkowo chce się jeszcze podzielić z lokalną społecznością pieniędzmi. Jak im się nie pasi to nie. KOV ma gdzie zainwestować pieniądze. To jest biznes.

Korzystne czy nie korzystne dla KOV nie wiem. Patrząc co oni tam wyrabiają to obawiam się że korzystniej byłoby się wycofać, zwłaszcza jeśli mieliby dokładać do interesu (patrz AED). Nigerii nie ma w cenie bo KOV nie ma jak Petrol w cenie wszystkich marzeń Ryśka. Jest tylko Ukraina i może jakaś mała część zasobów.
Edytowany: 22 czerwca 2011 14:58

siwaxx
0
Wpisów: 2
Wysłane: 22 czerwca 2011 14:59:32 przy kursie: 17,90 zł
Witam.
dziwie sie ze Kulczyk robi interesy w Nigerii.
Korupcja w tym kraju siega zenitu
Posiadam spora ilosc akcji Afrenu od ponad dwoch lat ktory bardzo dobrze radzi sobie tam
ale tylko dlatego ze jego dyrektorzy sa lub byli doradcami w rzadzie oraz w Shellu

mam link do wywiadu z ministrem energetyki nigerii ktora rzuca troche swiatla na sytuacje

www.thisdaylive.com/articles/n...

a co do oml42 to moze zajac jeszcze duzo czasu przejecie uprawnien
jak pamietam jakis czas temu kiedy Agip odsprzedawal swoje udzialy w licencji na Okono/Okpoho to zajelo to 3 lata
Edytowany: 22 czerwca 2011 15:15

Tytan
0
Wpisów: 464
Wysłane: 22 czerwca 2011 17:03:00 przy kursie: 17,90 zł
No cóż, pisałem że Nigeria dla KOV puki co, to "gruszki na wierzbie".
Jedno jest pewne, że jak KI chce robić interesy z Shell, musi do tego dopłacić. Obym się pomylił.
Shell posiada b.dobre produkty, ale jako firma w interesach z innymi cieszy się złą sławą.
Ma na sumieniu wiele grzechów powszechnie znanych jak; finansowanie wojen domowych,
handel bronią, współpracę z reżimami wojskowymi, niszczenie środowiska naturalnego.
W latach dziewięćdziesiątych firma maczała palce w likwidacji osób w NIGERII walczących o prawa do godnego życia na terenach koncesji Shella w Delcie Nigru (źródło; Reuters 1lipca 2009r.). Shell prowadził tam rabunkową eksploatację złóż nie licząc się z miejscową ludnością, to mało humanitarna firma, dowiedzcie się internauci tego forum, kto i jaka nacja jest współwłaścicielem Shella.
Wiele by pisać o jej grzechach. Na pewno Shell jest jednym z głównych koncesjonariuszy złóż w Iraku i głowy bym nie dał, że firma nie współfinansowała z Bushem wojny w Iraku, bo do tych złóż dzięki wojnie się dobrali. Dlatego, wspomniałem już w jednym z poprzednich postów, czy w polu zainteresowań Shella nie leżą obecnie pola roponośne po Kadafim w Libii i w związku z tym Shell chce się wyzbyć "kukułczych jaj" w Nigerii. Myślę, że jak KI się wycofa, to Nigeria (państwo) nabędzie prawa na zakup koncesji w ratach od Shella bez łaski. Dlatego w miejscowych gazetach Nigerii artykuły, by inni nie robili sobie apetytu np. KOV bo oni mają "swoją miejscową politykę". Inna sprawa, że skorumpowani politycy wyższego szczebla, boją się o utratę lewych zysków z koncesji. Jednym słowem KOV znowu wpakowano w bagno (jak z AEDem), a Shell znowu chce kogoś jak zwykle wykolegować z kasy. To co napisałem to bardziej o Shell niż o KOV, ale to podłoże z którym dr Kulczykowi trudno będzie sobie poradzić. Na pewno Kulczyk wielu zrobił nadzieję, jak widać inwestorzy KOV na razie do marzeń podchodzą z rezerwą i nie przepłacają. Czekajmy, czas pokażewave

sicc
0
Wysłane: 23 czerwca 2011 07:53:25 przy kursie: 17,90 zł
Trochę z innej beczki, zwrócił ktoś uwagę na AED OIL ? Takie tanie jeszcze nie było i znowu proszą o przerwę w notowaniach!

www.asx.com.au/asx/research/co...

Ta firma idzie na dno.

rabbit
0
Wysłane: 23 czerwca 2011 12:04:45 przy kursie: 17,90 zł
eW Nigerii trzeba brac pod uwage jeszcze interesy KI/Kulczyka.Jezeli KI chce faktycznie zainwestowac w tym kraju spore pieniadze,a Kulczyk wspominal w jednym z zywiadow o nawozach gdzie gaz to podstawa,moze mysli tez o energii z gazu,to nie sadze zeby wykladajac takie pieniadze zgodzil sie na uzaleznienie od NNPC.Byc moze caly ten halas jest o OML 30 i 34 bo wyglada na to ze o 42 jest troche ciszej.

Bruno 12
0
Wpisów: 333
Wysłane: 23 czerwca 2011 12:21:53 przy kursie: 17,90 zł
rabbit masz rację.Też przeglądalem wiele artykulów i OML-42 jest jakby dodawane na silę do problemu pozostalych koncesji.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE SERINUS

226 227 228 229 230

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,247 sek.

bbortrzr
xyufunxg
hexzeaoi
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
kmvoyllk
edjcbtlj
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat