0 Dołączył: 2010-09-29 Wpisów: 1 491
Wysłane:
28 czerwca 2011 21:43:55
przy kursie: 17,50 zł
@sicc
Fakt z punktu widzenia inwestora GPW ważniejsze będzie M-19 bo bezpośrednio przełoży się na zwiększone przychody spółki. To info pewnie trochę lepiej wpłynie na kurs.
Edytowany: 28 czerwca 2011 21:45
|
|
0 Dołączył: 2011-05-22 Wpisów: 749
Wysłane:
29 czerwca 2011 01:12:50
dzisiejsze odkrycie mowi az o "110 mln szczesciennych gazu"....az??
PGNiG mowie,ze pod Kutnem moze byc blisko 100 mld...MLD! roznica?co?100 x wiecej...i moze ruszyc wydobycie do 3 lat.
|
|
0 Dołączył: 2011-06-27 Wpisów: 141
Wysłane:
29 czerwca 2011 05:23:12
onochi napisał(a): Swoją drogą wycenić info o 4mld m3 znalezionego gazu na 1 grosz. Po prostu szok . Może nie umiem czytać ale chyba tam jest napisane 113 mln m3 gazu. Zobacz dokładnie w jakich jednostkach jest podawana szacowana objętość w oficjalnym info (w stopach sześciennych zanim napiszesz. Poza tym mówienie o wycenie tej informacji czy jakiejkolwiek innej tu podawanej zakrawa na żart. Jaka wycena? Zaczyna się od nagłego piku by powrócić do wcześniejszego poziomu lub nawet niżej a po info w cenie nie zostaje nawet ślad to ja się pytam jaka wycena?
Edytowany: 29 czerwca 2011 05:43
|
|
|
|
Wysłane:
29 czerwca 2011 07:37:49
@BAGIK Cytat:Wstępne wewnętrzne szacunki Spółki dotyczące nowych rezerw dla jednostki R37 to ponad 4 mld stóp sześciennych ("Bcf"). Powinno być stóp sześciennych zamiast m3. Literówka. Co do wyceny miałem na myśli wycenę rezerw i zasobów warunkowych a nie tylko zysków z wydobycia, bo na takiej bazie wycenia się takie spółki. A że na GPW są aż dwie z czego jedna to Petrol to każdy liczy że zarobi 100% w dwa dni. Ja niczego takiego nie mówię nie mniej jeśli przyjrzysz się spółkom z tego sektora podanych przez Redface w tym wątku notowanych na AIM i ich kursom to zobaczysz, że wcale nie muszą być piki i dołki. Może sukcesywnie rosnąć, jak każda inna spółka. To daje nadzieję, że na londyńskim parkiecie kurs będzie zachowywał się nieco inaczej. Ze względu na korelację kursów podczas notowań równoległych może przełożyć się to na notowania u nas. GPW i nasz rynek są zielone w tym sektorze. Patrzą tylko na wskaźniki i uważają firmę za skrajnie przewartościowanego bankruta. Twoja kasa twoje ryzyko.
Edytowany: 29 czerwca 2011 07:56
|
|
Wysłane:
29 czerwca 2011 08:49:23
Może i literówka ale różnica w szacunkach czterdziestokrotna  Pisząc o wycenie miałem na myśli tylko to jak wycenia spółkę rynek a nie jakieś wyliczenia. Mam po prostu wrażenie, że ewentualne wiadomości nie mają dla rynku żadnego znaczenia, niewielki wzrost na początku wywołuje tylko grupka liczących na szczęście nie czytających nawet tych komunikatów byle szybciej kupić. Nie wiem co o tym wszystkim myśleć ale dla mnie wygląda to tak: 1. Nie ma u nas żadnych grubasów inaczej dawno jakiś musiałby przekroczyć 5% i się ujawnić, więc proszę o nie podawanie tutaj takich teorii bo to nawet nie jest śmieszne. 2. Z drugiej strony mam nieodparte wrażenie, że ktoś tu naprawdę trzyma kurs za pysk. Nie docierają do mnie argumenty, że to kiszący się od miesięcy akcjonariusze wysypują się po byle jakim wzroście. Po jakim wzroście? Toż wczorajszy pik to zaledwie cena otwarcia z poniedziałku, komu mogłoby się opłacać teraz tak hurmem sprzedawać? Chyba tylko tym co w poniedziałek kupili po 1,71 to coś tam po zapłaceniu prowizji by im zostało, może na obiad? Co z tego wynika? Mnie przychodzą do głowy same teorie spiskowe, ale spokojnie jeszcze nie spotkałem ufoludków...
|
|
0 Dołączył: 2010-10-18 Wpisów: 434
Wysłane:
29 czerwca 2011 09:20:54
przy kursie: 17,70 zł
Dyskutujecie i czepiacie się a wystarczy siąść i chwile pomyśleć.
- KOV to nie PGNIG, oczywistość i banał - 100mln m3 to nie 100 mld m3 ale te 100ml m3 już odkryto i jest rezerwuarem z jednego pokładu, w sumie jest ich 7 w tej formacji - zwracam uwagę że takich formacji jest nawet więcej - w komunikatach o odwiercie O8/O9 było że w sumie pokładów jest 30 lub więcej, tak że pewnie w przyszłości usłyszymy więcej takich inf jak wczorajsze - ten gaz może być w bardzo krótkim horyzoncie czasowym wydobywany, rezerwy w krótkim czasie zwiększą wartość spółki. Z jednego horyzontu można wydobywać ok 1 mcf/dzień, razem 7 mcf/dzień czyli tyle ile obecnie KOV wydobywa w ogóle - te 100 mld3 pgniga to jest taki sam szacunek jak to że że w Syrii jest 700 mln baryłek ropy. Życzę sukcesu ale pożyjemy, zobaczymy - jeszcze odnośnie pgnigu - jaki jest koszt doprowadzenia do wydobycia ułamka z tych 100mld m3? Ile odwiertów musi być wykonanych? Pewnie z 10-20 no chyba że ktoś jest chowany na petrolu, wtedy pewnie jedna dziura mu wystarczy. Koszt pojedyńczego odwiertu jest też b. duży - kilkadziesiąt mln pln. -O9 jest dalej w testowaniu, główne horyzonty produkcyjne będą niezależnie testowane i pewnie eksploatowane
k.
|
|
0 Dołączył: 2010-11-22 Wpisów: 400
Wysłane:
29 czerwca 2011 10:12:06
BAGIK napisał(a):onochi napisał(a): Swoją drogą wycenić info o 4mld m3 znalezionego gazu na 1 grosz. Po prostu szok . Może nie umiem czytać ale chyba tam jest napisane 113 mln m3 gazu. Zobacz dokładnie w jakich jednostkach jest podawana szacowana objętość w oficjalnym info (w stopach sześciennych zanim napiszesz. Poza tym mówienie o wycenie tej informacji czy jakiejkolwiek innej tu podawanej zakrawa na żart. Jaka wycena? Zaczyna się od nagłego piku by powrócić do wcześniejszego poziomu lub nawet niżej a po info w cenie nie zostaje nawet ślad to ja się pytam jaka wycena? Naprawdę czepiasz się, KOV to nie jest spółka zajmująca się matematyką, tylko to społka poszukiwawcza, ktore wycenia sie inaczej, 4 mld a 100 mln - wielkie halo! Ważne, że jest to kolejne potwierdzenie slusznej drogi KOV. A zobacz na Lempuyang na mapie, a zobacz na deltę Nigru na mapie! No zobacz! Moze zamiast złośliwie posługiwać się matematyką, doczytaj sobie o Lempuyang, żeby móc rozmwawiać jak równy z równym a akcjoaniurszami KOV, którzy o Lempuyang wiedzą chyba wszystko. I nie siej matematycznego defetyzmu plis. W zadnym wypadku nie bądź niekoleżeński i nie pisz na tym forum, że owe rzekomo odkryte 100 mln m3, przy nierealnym założeniu, że w całosci zostałoby wydobyte i sprzedane, to tyle ile Polska zużywa w ciągu 6 godzin.
|
|
0 Dołączył: 2011-02-14 Wpisów: 193
Wysłane:
29 czerwca 2011 10:59:09
Myślę że wczorajsze info o odkryciu nowych złóż nabierze znaczenia dopiero wtedy gdy Ukraina zniesie zakaz na eksport gazu z rodzimych złóż. Oby jak najprędzej!
|
|
Wysłane:
29 czerwca 2011 11:02:03
Dlaczego jak zniesie zakaz? To jak sprzeda KOV ten gaz na Ukrainie to nie będzie to dla niego dobry interes? Chyba jest na niego zapotrzebowanie tam, bo to pozwoli poluzować uzależnienie polityczne od "Wielkiego Brata".
|
|
0 Dołączył: 2011-04-13 Wpisów: 1 202
Wysłane:
29 czerwca 2011 11:59:18
Jeszcze wracając do PGNiG i KOV. Żeby KOV miał taki przychód na 1 akcje to potrzebuje 35000 baryłek dziennie (w tym może być przychód z gazu) Pytanie czy jest to realne.Jeżeli wyjdzie Nigeria i Syria a do tego dołączy Bruneii a Ukraina będzie się tak rozwijać jak do tej pory to uważam że tak.Może to potrwać kilka lat ale jest to realne. "Żeby wygrać trzeba grać"
|
|
|
|
Wysłane:
29 czerwca 2011 12:18:35
Panowie znalazłem taki tekst; This means that if you have an individual operator, your economy can be crashed overnight, which is actually a national security risk or national economic risk. However you want to put it. So we quietly determined that for those two the operatorship would remain with NNPC/NPDC. Tłumacząc z automatu można wnioskować że operatorship zostanie na tych dwuch blokach tzn 30 i 34 bo od nich i od dostępu do gazu zależy bezpieczeństwo Nigerii. Dyskusja tutaj; www.iii.co.uk/investment/detai...:AFR.L Wed 13:46 ten post. "Żeby wygrać trzeba grać"
|
|
0 Dołączył: 2010-08-16 Wpisów: 706
Wysłane:
29 czerwca 2011 12:35:15
NPDC’s Appointment of a Funding Partner Has Been Greatly Misunderstood – Alison-MaduekeCytat:Besides, for two of the blocks - OMLs 30 and 34 - before they even started bidding, we looked at both blocks and we realised that they are contiguous and our entire gas supply sources in Utorogu and Ughelli are all there. Some 600 billion cubic feet of gas resides there alone and by 2014 latest we should be producing 600 million standard cubic feet per day. Right now, it is about 300 to 350 mscf per day and 150,000 barrels of oil per day. As such, it became immediately clear that you cannot, as government, allow the operatorship of those sorts of assets to go into an individual’s hand, because he can strangulate your entire economy, especially when you are talking about transformational plans, talking about expanding and stabilising the power supply. So with 40 percent of our reserves coming from that area in terms of gas supply, we were alarmed because we realised that though we may not have known this in the old days when those blocks were given out, we know that now. This means that if you have an individual operator, your economy can be crashed overnight, which is actually a national security risk or national economic risk. However you want to put it. So we quietly determined that for those two the operatorship would remain with NNPC/NPDC. Wygląda na to, że faktycznie OML-42 do całej tej zawieruchy dołączyło w mediach przypadkiem. OML-30 i 34 to są potężne koncesje z olbrzymim wydobyciem rzędu 350 MMcf gazu i 150 000 Boe ropy naftowej dziennie. Dlatego te koncesje są istotne z punktu widzenia rządu Nigerii aby zapewnić bezpieczeństwo energetyczne kraju. OML-42 jest koncesją o dużym potencjale ale o małym obecnym wydobyciu stąd znikomy wpływ na bieżące gwarancje energetyczne kraju. Dzięki Rabbit za te informacje.
|
|
0 Dołączył: 2011-04-18 Wpisów: 333
Wysłane:
29 czerwca 2011 13:13:42
Wczoraj w rozmowie w TVNCNBC analityk [ średniego pokolenia ] wyraźnie powiedzial,że nasza GPW ma za malą plynność aby stosować AT do W20.Możliwa jest manipulacja W20 przez dużych graczy [ na pograniczu prawa ].A co dopiero kursem KOV !!!
|
|
PREMIUM
0 Dołączył: 2008-10-07 Wpisów: 993
Wysłane:
29 czerwca 2011 13:51:14
Nie neguję wypowiedzi tego analityka ale czy czymkolwiek to poparł ? Jakieś liczby czy porównania ? Pleść w tv to można wszystko, bo odpowiedzialność za to jest żadna a poziom analityków u nas nie jest wysoki - tak wynika z moich obserwacji.
|
|
Wysłane:
29 czerwca 2011 13:58:10
Krzysiek9 napisał(a): Wygląda na to, że faktycznie OML-42 do całej tej zawieruchy dołączyło w mediach przypadkiem. OML-30 i 34 to są potężne koncesje z olbrzymim wydobyciem rzędu 350 MMcf gazu i 150 000 Boe ropy naftowej dziennie. Dlatego te koncesje są istotne z punktu widzenia rządu Nigerii aby zapewnić bezpieczeństwo energetyczne kraju. OML-42 jest koncesją o dużym potencjale ale o małym obecnym wydobyciu stąd znikomy wpływ na bieżące gwarancje energetyczne kraju.
Wszystko fajnie tylko co nas jako inwestorów trochę mało obchodzi OML-30 i 34. Co z OML-42. Czemu nic nie powiedzieli. Myślę że chyba sami sobie siejemy dezinformacje cytując gazety. Ja nie widzę w tym artykule jednoznacznej deklaracji co dalej z OML-42 tym bardziej że znajduje się grupie bloków strategicznych dla Nigerii.
|
|
0 Dołączył: 2011-04-18 Wpisów: 333
Wysłane:
29 czerwca 2011 22:24:03
onochi napisał(a):Krzysiek9 napisał(a): Wygląda na to, że faktycznie OML-42 do całej tej zawieruchy dołączyło w mediach przypadkiem. OML-30 i 34 to są potężne koncesje z olbrzymim wydobyciem rzędu 350 MMcf gazu i 150 000 Boe ropy naftowej dziennie. Dlatego te koncesje są istotne z punktu widzenia rządu Nigerii aby zapewnić bezpieczeństwo energetyczne kraju. OML-42 jest koncesją o dużym potencjale ale o małym obecnym wydobyciu stąd znikomy wpływ na bieżące gwarancje energetyczne kraju.
Wszystko fajnie tylko co nas jako inwestorów trochę mało obchodzi OML-30 i 34. Co z OML-42. Czemu nic nie powiedzieli. Myślę że chyba sami sobie siejemy dezinformacje cytując gazety. Ja nie widzę w tym artykule jednoznacznej deklaracji co dalej z OML-42 tym bardziej że znajduje się grupie bloków strategicznych dla Nigerii. Pani minister powiedziala też,że produkcja gazu z OML-42 jest niezagrożona ponieważ koncesja trafia w doświadczone ręce.Widać,że Nigeria zaczyna priorytetowo traktować wydobycie gazu w celu zagospodarowania na rynku wewnętrznym.W przyszlości eksport gazu skroplonego.
|
|
Wysłane:
29 czerwca 2011 23:55:10
Nie wiem czy automat dobrze mi przetłumaczył ale chyba jesteśmy blisko podpisania umowy By Joe Brock ABUJA (Reuters) - Nigerian oil blocks being sold by Royal Dutch Shell only need the signature of the incoming energy minister to be concluded but negotiations with the state oil firm could still cause delays, sources said. Shell along with foreign oil major partners Total and Eni have agreed to sell their share in four onshore oil blocks which Shell operates in the onshore wetlands in the Niger Delta but the next minister needs to approve the deals. President Goodluck Jonathan, who was sworn in for his first full term a month ago, submitted a list of nominees for his new cabinet on Wednesday. The list includes outgoing oil minister Deziani Alison-Madueke. "The deals are on the desk waiting for the signature of the oil minister when he or she arrives. Obviously the buyers would like the previous minister back because she understands the deals well," one source involved in the deals told Reuters. State-oil firm NNPC which owns the majority stake in the blocks has said its subsidiary would take over from Shell as operator of the fields once the deals are completed. But Poland's Kulczk Oil Ventures, which is part of a consortium that has a deal for one block, understood that one of its partners would take over as operator. There could be a compromise where NNPC's subsidiary NPDC operates some, but not all four, of the blocks. If two parties cannot agree on who operates the block they could enter arbitration which would cause lengthy delays. Kulczk's consortium agreed a deal for block OML 42 while independent energy firm Eland Oil, in partnership with Nigeria's Starcrest, has agreed to buy OML 40. It is likely the foreign firms will want to be the operators, the sources said. The two remaining blocks were won by local Nigerian partnerships. Niger Delta E&P and Petrolin won OML 34 and Conoil picked up OML 30. Alison-Madueke said earlier this month that NPDC would be operating these blocks. "Since NNPC has 55 percent of the said blocks (OML 34, 30), the decision was taken that in those two we would hold operatorship of those blocks on behalf of the federal government for the safety and security of our assets and the security of the economy as a whole," she told local This Day newspaper. Oczywiści jeżeli ktoś zna lepiej dialekt Dorzecza Nigru może coś doda po naszemu "Żeby wygrać trzeba grać"
|
|
|
|
0 Dołączył: 2011-03-08 Wpisów: 99
Wysłane:
30 czerwca 2011 08:51:25
Potrzeba podpisu ministra energii. Teraz zmienia sie gabinet. Na tej liscie wystepuje stary odchodzacy minister. Dobrze by bylo gdyby sie nie zmienil.
Jest duze prawdopodobienstwo ze zagraniczne firmy beda chcialy byc operatorami blokow.
Poprzedni miniester powiedziala w tym miesiacu wczesniej ze NPDC bedzie operatorem blokow. Ma on 55% we wspomnianych blokach 34 oraz 30. Dla tych blokow spowodowane jest to bezpieczenstwem ekonomicznym...
Jak dla mnie NPDC bedzie operatorem bloku 34 oraz 30 bo ma tam 55%. O reszcie nie jest napisane lub nie ma problemu..
|
|
0 Dołączył: 2009-01-16 Wpisów: 41
Wysłane:
30 czerwca 2011 15:57:15
przy kursie: 17,60 zł
af.reuters.com/article/energyO...Na dniach powinien zostac zaprzysiezony nowy gabinet w Nigerii. Pani Alison pozostaje ''ministrem od ropy''. + jest zorientowana w sprawie - byla za tym zeby NNPC bylo operatorem (napewno w innych blokach, ale mi sie wydaje, tak to rozumiem ze we wszystkich...) W kazdym razie zblizymy sie do wyjasnienia sprawy w ta lub druga strone. przy okazji znalazlem ciekawostke ze wg Transparency International NNPC to jedno z 8 najgorzej dzialajacych firm na swiecie ;) Mozna to znalezc w artykule ponizej www.republicreport.com/senate-...Albo Noconde zostanie operatorem albo z Nigerii nici... Nie wierze zeby KOV wykladalo pieniadze jezeli NNPC mialo by byc operatorem. Autor powyzszego artykulu opisuje przy okazji oskarzenia dot zamiezsania pani Allison w korupcje, Mozna przypuszczac ze sprawa bycia operatorem nie jest calkowicie przegrana, trzeba tylko dobrze negocjowac ;)
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.