0 Dołączył: 2009-09-25 Wpisów: 208
Wysłane:
21 czerwca 2011 14:42:20
Fajna stronka. Na pewno zajrzę i przeczytam wywiad z uwagą :) Ekopol dziś bardzo traci. Mam nadzieję, że kurs w końcu pójdzie w górę, a prezes odzyska wiarygodność. Do końca miesiąca ma się też ukazać prognoza wyników finansowych Kredyt Inkaso. Mam nadzieję, że ruszy trochę kursem, bo papier mam od ponad roku i w tym czasie kurs praktycznie się nie zmienia. Dzisiaj też miała miejsce ciekawostka jeśli chodzi o Eurotax. Wczoraj na mój rachunek wpłynęła dywidenda, o której nawet nie wiedziałem. Takie niespodzianki to ja lubię
|
|
0 Dołączył: 2010-10-20 Wpisów: 347
Wysłane:
27 czerwca 2011 12:44:49
Polecam wywiad z Panem Andrzejem Piecuchem - Prezesem Ekopolu: www.ncnews.pl/index.php?option...:wywiad-z-andrzejem-piecuchem-prezesem-ekopolu-gornoslaskiego-holding-sa&catid=34:najnowsze&Itemid=55 Jest w nim mowa m.in o rozmowach z wielkim polskim koncernem paliwowym:d
|
|
Wysłane:
29 czerwca 2011 00:41:36
Heyahpanama, czytałem, czytałem. To dzięki temu artykułowi Ekopol tak wystrzelił? Gdyby spółkę przejął np. Orlen, to kurs wystrzeliłby w kosmos. Miejmy nadzieję Aktualizacja stanu portfela: Kredyt Inkaso -1,9% Sanok -9,9% Biomaxima -29,3% Ekopol -11,7% Eurotax -4,4% Plasma -28,1% Zakupy 3,2% Dzięki wystrzałowi Ekopoluwyniki trochę się poprawiły, ale i tak portfel razi stratami. Biomaxima i Plasma już dawno powinny wylecieć z portfela, bo jak na razie tylko tracą. Jestem świadom, że popełniam klasyczny błąd upartego inwestora, ale... Biomaxima to zyskowna firma z rozwojowej branży i kurczę wierzę w jej wzrosty; kapitalizacja spółki Plasma jest obecnie spoooro niższa niż same dotacje, które spółka dostała na innowacje. A przecież Plasma notuje stabilne zyski, a prognozy mówią o ich znacznym wzroście. Jak tu sprzedać przy takich fundamentach?  Wierzę, że inwestorzy przekonają się jeszcze do tych spółek. Ruszyło się też w spółce Zakupy. Akcjonariusze dokupują akcje i kurs leci nieznacznie w górę. Jeszcze 20 % mi wystarczy i sprzedaję. Reszta w konsolidacji. Ani sprzedać ani dokupować. Czekamy...
|
|
|
|
0 Dołączył: 2010-10-20 Wpisów: 347
Wysłane:
29 czerwca 2011 14:03:35
nie wiem czy to moim artykule
jesli tak to w takim sensie ze sprawdza sie narazie wszystko to co w wywiadzie powiedzial prezes: spolka podpisywala umowy, ale nie posadawiala nowych mikrostacji, bo unowoczesniala system.
Teraz spolka posadowila juz 3 mikrostacje wciagu tygodnia. Prezes wspominal takze kiedys, ze w sierpniu zamierzaja lokowac 1 mikrostacje na kazdy dzien roboczy, co jest bardzo interesujaca zapowiedzia. Spytalem prezesa skad maja pochodzic fundusze na taka akcje. Ten wyjasnil bardzo dokladnie skad EGH finansuje swoj rozwoj.
Mysle ze ten wywiad wielu inwestorom wyjasnil model dzialania Ekopolu, a takze przyblizyl ta firme ich portfelom:d
|
|
Wysłane:
11 lipca 2011 17:44:05
Szkoda, że admin usunął część wpisów  ale mimo wszystko jedziemy dalej. Aktualizacja stanu portfela: Kredyt Inkaso -3,9% Polish Energy Partners -1,2% Sanok -8,3% Ekopol -15,9% Eurotax -7,1% Plasma -31,5% Zakupy 3,2% Sprzedałem Biomaxima ze sporą stratą (- 33,8%), kupiłem PEP ze sporą nadzieją Bardzo wysoką stratę mam jeszcze na spółce Plasma System, ale mimo powiększającej się straty postanowiłem nie sprzedawać co najmniej do najbliższego raportu kwartalnego (2011-08-15). Wg mnie wycena jest skandalicznie niska i postanowiłem, że prędzej sczeznę niż sprzedam tak tanio
|
|
Wysłane:
21 lipca 2011 23:44:30
Aktualizacja stanu portfela: Kredyt Inkaso -2,8% Polish Energy Partners -1,2% Sanok -9,1% Ekopol -16,1% Eurotax -6,3% (nie uwzględnia dywidendy) Plasma -42,2% Zakupy -0,7% Od ostatniego czasu zaszły dwie zmiany: 1. Plasma bardzo powiększyła stratę. Pakiecik jest mały, więc postanowiłem, że nie utnę tej straty przed raportem kwartalnym. Potem się zobaczy. 2. Wszystkie spółki są nominalnie na stracie. Tylko na Eurotax jestem do przodu, bo dywidenda była całkiem całkiem. Na początku sierpnia, podobnie jak w lipcu, zamierzam kupić akcje kolejnej spółki. Nie obrażę się, jeśli pomożecie mi w wyborze Obserwuję: - Alma - Kurs załamał się o ponad 20 % bez powodów. Letnia przecena?  Może warto kupić i poczekać na odbicie? - Krec - Podobna historia. Kurs załamał się o ponad 30 % po... dokupieniu akcji przez prezesa. Spółka ciekawa i na dodatek w promocji. Opłaci się łapać ten spadający nóż? - 4 Fun Media - wg mnie perspektywiczna spółka w niewygórowanej cenie. - Idea TFI - szybko się rozwija i notuje ciekawe wyniki - Quercus - jw. i jakoś lubię tę spółkę (może ze względu na osobę prezesa - człowieka z rynku?) 5 kandydatów. Któryś daje szansę na zarobek?
|
|
0 Dołączył: 2010-07-29 Wpisów: 274
Wysłane:
22 lipca 2011 00:02:45
Z Almą może teraz jest już lepiej, ale pamiętam, że w tamtym roku przynosiła same straty. Nie podoba mi się ich model biznesowy, myślę, że jest nieadekwatny do sytuacji makroekonomicznej. W tej chwili wiele osób przenosi się z zakupami do dyskontów, rekordy sprzedaży bije biedronka. Wiele rodzin ogranicza wydatki ze względu na wysokie raty kredytów hipotecznych, nie ważne czy w frankach czy złotych (stopy także poszły w górę). Alma jest na przeciwnym biegunie, oferuje duży wybór, wiele produktów klasy premium, ale po wysokiej cenie. Wydaje mi się że jak na razie będzie ciężko, choć może jakaś restrukturyzacja, czy redukcja kosztów (bo jednak coś tam teraz zarabia) zrobi swoje.
Idea TFI i Quercus spadły w obliczu spadku WIGu. Spadki na giełdzie powodują, że mniej osób kupuje jednostki funduszy, więc mniej zarobią. Przyjdzie hossa to te spółki wzrosną.
|
|
0 Dołączył: 2010-12-15 Wpisów: 497
Wysłane:
22 lipca 2011 10:07:40
z tego co ostatnio czytałem to ostatnio Idea ma duże dopływy gotówki. Miałem ich akcje ale wyniki nie przekładały się w ogóle na notowania więc sprzedałem.
|
|
178 Dołączył: 2010-09-09 Wpisów: 3 453
Wysłane:
22 lipca 2011 10:15:41
kneczaj napisał(a):Z Almą może teraz jest już lepiej, ale pamiętam, że w tamtym roku przynosiła same straty. Nie podoba mi się ich model biznesowy, myślę, że jest nieadekwatny do sytuacji makroekonomicznej. W tej chwili wiele osób przenosi się z zakupami do dyskontów, rekordy sprzedaży bije biedronka. Wiele rodzin ogranicza wydatki ze względu na wysokie raty kredytów hipotecznych, nie ważne czy w frankach czy złotych (stopy także poszły w górę). Alma jest na przeciwnym biegunie, oferuje duży wybór, wiele produktów klasy premium, ale po wysokiej cenie. Wydaje mi się że jak na razie będzie ciężko, choć może jakaś restrukturyzacja, czy redukcja kosztów (bo jednak coś tam teraz zarabia) zrobi swoje.
Idea TFI i Quercus spadły w obliczu spadku WIGu. Spadki na giełdzie powodują, że mniej osób kupuje jednostki funduszy, więc mniej zarobią. Przyjdzie hossa to te spółki wzrosną. Alma kiedys byla bardzo premium, teraz juz taka nie jest tzn. mozna tam kupic drogie produkty, ale ceny podstawowych rzeczy maja konkurencyjne, i maja dobry sklep internetowy.
|
|
0 Dołączył: 2008-12-30 Wpisów: 3 427
Wysłane:
22 lipca 2011 10:27:13
Czy konkurencyjne-to bym dyskutował,czasami u nich kupuję jak mi się nie chce z domu ruszyć,ale w Arkadii większość produktow mam niemal 20% taniej niż w Almie...
|
|
|
|
Wysłane:
22 lipca 2011 16:08:19
Ja dość często robię zakupy w Almie. Jeszcze 1 - 2 m-ce temu były tam spooore kolejki. Teraz kolejek praktycznie nie ma. A jak to jest w Waszych Almach? Wy w ogóle lubicie tę markę? Jest nawet taka strategia kupowania akcji spółek, z których produktów się korzysta. Ponoć ta strategia sprawdza się nadspodziewanie dobrze. Alma jest w moim przypadku jedną z nielicznych takich spółek giełdowych.
|
|
178 Dołączył: 2010-09-09 Wpisów: 3 453
Wysłane:
22 lipca 2011 17:56:26
Nie robie u nich zakupow bo mi nie po drodze zwykle, ale patrzac na ceny w internecie, to drodzy nie sa.
|
|
Wysłane:
31 lipca 2011 23:28:55
Skład portfela inwestycyjnego: Kredyt Inkaso -4,7% Polish Energy Partners -2,4% Ropczyce -9,9% Sanok -9,1% Ekopol -15,9% Eurotax -10,9% (nie uwzględnia dywidendy) Plasma -50,9% Zakupy -4,6% Do portfela dołączyła spółka Ropczyce. Po pozbyciu się toksycznych aktywów spółka wygląda na skrajnie niedowartościowaną. Jak na razie wynik dopasowuje się do reszty portfela. Ekopol, jako pierwsza z moich spółek, opublikował raport za II Q. Wynik na plusie, więc sprzedawać nie zamierzam. Czekam na informacje o podjęciu współpracy z Lotosem. Po takiej informacji kurs powinien wzbić się o minimum 50 % Pozostała część portfela czeka na raporty. Trzymam też rękę na pulsie i w razie sporych spadków będę ciął straty. Zakupy w sierpniu raczej wstrzymane. Ewentualnie kupię coś zbyt przecenionego. Alma na razie wypada z kręgu moich zainteresowań, choć sam prezes dokupił pakiet. Kupno rozważę, jeśli kurs jeszcze bardziej się obsunie. Dzięki wszystkim za komentarze
|
|
Wysłane:
8 sierpnia 2011 00:27:12
Oj wykrakałem straty. Zobaczymy, co będzie się dziś działo
|
|
Wysłane:
6 września 2011 08:39:10
Skład portfela inwestycyjnego: Ropczyce -23,9% Eurotax -15,9% (nie uwzględnia dywidendy) Plasma -45,5% Przy okazji ostatnich spadków sprzedałem większość akcji i handlowałem day trayding. Zyskałem na tym ok. 20 % Cieszą mnie wczorajsze spadki. Mam nadzieję zarobić na kolejnym odbiciu.
|
|
Wysłane:
29 października 2011 23:10:09
Skład portfela inwestycyjnego: Ropczyce -19,2% Eurotax -17,1% (nie uwzględnia dywidendy) Plasma -37,9% Już od prawie dwóch miesięcy portfel pozostaje bez zmian. Niczego nie dokupiłem, a zostawiłem tylko 3 spółki, w które wierzę długoterminowo (mimo straty). Obserwuję obecnie: Polimex Mostostal i LCCorp. W mniejsze spółki póki co nie zamierzam wchodzić, bo ryzyko na rynku jest duże, a z bardziej płynnych spółek łatwiej wyjść.
|
|
1 Dołączył: 2010-08-15 Wpisów: 183
Wysłane:
1 listopada 2011 06:01:43
Ja bym nad Polimex-em się mocno zastanowił czy to dobra inwestycja. Jeśli myślisz o średnio i krótkoterminowym wejściu to coś siły przebicia ta spółka nie ma, kiedy inne akcje podskoczyły Polimex stał w miejscu. Mizerne są obroty na giełdzie co blokuje kurs tej spółki, gracze inwestują w większe firmy. Chociaż w długoterminowym jakby sytuacja gospodarcza się odbudowała szansa na wzrosty jest, bo Polimex mocno ucierpiał na wartości.
|
|
Wysłane:
1 listopada 2011 11:37:45
Polimex to właśnie taki zbity pies wśród spółek. Mocno stracił na wartości, ale sam wartość wewnętrzną ma całkiem sporą. Wg mnie Polimex jest wart więcej niż obecnie, ale Pan Rynek wie lepiej. A skoro nie Polimex, to co proponujesz?
|
|
Wysłane:
23 grudnia 2011 22:24:30
Skład portfela inwestycyjnego: Polimex-Mostostal +18,8% Ropczyce -28,6% Eurotax -23,6% Plasma -36,7% Od ostatniego podsumowania nowością jest Polimex, w który jednak zainwestowałem (i nie żałuję). Do końca roku chyba już niczego nie kupię. Obserwuję KGHM (krótkoterminowo) i Zelmer (długoterminowo).
|
|
Wysłane:
7 stycznia 2012 12:32:20
Aktualizacja portfela inwestycyjnego: Polimex-Mostostal +26% Ropczyce -25% Eurotax -34% Plasma System -34% Obserwuję Wielton i czekam na wyniki kwartalne. Już w poniedziałek rozpoczyna je Alcoa. Zobaczymy, jak tam koniunktura :)
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.