PARTNER SERWISU
shzixdvt
72 73 74 75 76
SteV
0
Wpisów: 302
Wysłane: 1 lipca 2011 13:14:48 przy kursie: 7,40 zł
Cytat:
więc jeśli do końca roku W2 osiągnie 2kk szt.będzie niewątpliwie to sukces ,jednak nie odzwierciedlający wartość akcji optka na poziomie 8,00 a nawet nie uzasadni poziomu 5,50 za akcję.

2kk sprzedanych sztuk do końca roku szacuje BZWBK (1,2 mln PC i 800k xbox360). Wyceniają akcje na 7,7, a Ty mówisz że taka sprzedaż nie uzasadniłaby ceny 5,5. Straszny brak profeski w tym biurze maklerskim..d'oh!

Gutek84
0
Wpisów: 303
Wysłane: 1 lipca 2011 13:30:30 przy kursie: 7,40 zł
Czy ktoś wie kiedy dokładnie dojdzie do zmiany nazwy na CDP Red?

artbeco
5
Wpisów: 190
Wysłane: 1 lipca 2011 13:40:08 przy kursie: 7,40 zł
SteV napisał(a):
Cytat:
więc jeśli do końca roku W2 osiągnie 2kk szt.będzie niewątpliwie to sukces ,jednak nie odzwierciedlający wartość akcji optka na poziomie 8,00 a nawet nie uzasadni poziomu 5,50 za akcję.

2kk sprzedanych sztuk do końca roku szacuje BZWBK (1,2 mln PC i 800k xbox360). Wyceniają akcje na 7,7, a Ty mówisz że taka sprzedaż nie uzasadniłaby ceny 5,5. Straszny brak profeski w tym biurze maklerskim..d'oh!

DM BZWBK ma za zadanie dbać o klientów własnych ,a nie o akcjonariuszy innych spółek a już na pewno nie o akcjonariuszy Optimusa.
Rekomendacja wartości papiera nie jest wyceną spółki , lecz przewidywaną wartością w pewnych ramach czasowych . Tak to pojmuję.

SteV
0
Wysłane: 1 lipca 2011 13:45:27 przy kursie: 7,40 zł
@artbeco
Zgadza się. O ile mnie pamięć nie myli owa rekomendacja uwzględnia również rok 2012. Z kolei co do dbania o własnych klientów to rekomendacja została wystawiona kiedy cena była powyżej 8,5 zł. Więc nie można się tutaj doszukiwać sztucznego podbijania kursu w celach wyjściowych jak to często bywa w praktykach rekomendacyjnych niektórych DM. Sama rekomendacja wydaje się bardzo rzetelna (subiektywnie oceniam).

piotrch
0
Wpisów: 808
Wysłane: 1 lipca 2011 15:58:46 przy kursie: 7,40 zł
Jak dla mnie rekomendacja to fundamentalna wycena spółki - analitycy oceniają ile zarobi stąd końcowy wniosek ile jest warta. 7,7 za akcje to być może uczciwa wycena, ale dla sprzedaży równej 2 mln sztuk gry, pytanie czy zweryfikują kiedy sprzedaż przekroczy albo nie dojdzie wogóle do tego progu, bo jak dla mnie modę i gusta ludzi trudno szacować (chyba że się je kreuje)
Artbeco trochę nie rozumiem twoich postów - z jednej strony piszesz że długoterminowy trend na optimusie jest zakreślony, z drugiej że obecne wyniki sprzedaży nie uzasadniają takiej wyceny. Jak więc jest, będzie rosło czy jest za drogo?

Maciekwitek
0
Wpisów: 5
Wysłane: 1 lipca 2011 16:19:54 przy kursie: 7,40 zł
@ piotrch

Podobno na walnym były jakieś fundy z zagranicy, mógłbyś to jakoś skomentować?

piotrch
0
Wysłane: 1 lipca 2011 16:51:59 przy kursie: 7,40 zł
Owszem, nie tyle co były co były zarejestrowane. Nikt się oczywiście nie pokazał, bo wza miało charakter raczej techniczny zaś same fundy to niezła egzotyka - san francisko, nowy jork itd. Jeden z nich to subfundusz blackrocka (jeśli to nie zbieżność nazw). Szału nie było, ujawniły łącznie ok 700 tys akcji
Edytowany: 1 lipca 2011 16:57

Maciekwitek
0
Wysłane: 2 lipca 2011 04:23:06 przy kursie: 7,40 zł
Cytat:
(bo sierpien to już wyniki za pasem a myslę ze przed raportem spółka podzieli się wynikami sprzedaży, i bardzo możliwe że będzie jakiś istotny komunikat ekstra)

W sierpniu na gamescomie ma zostać ogłoszona data premiery wersji na X360.

Johnator
0
Wysłane: 6 lipca 2011 09:21:36 przy kursie: 6,55 zł
Cytat:
Do wzrostu przychodów może się także dołożyć wypuszczenie we wrześniu wydania "Wiedźmina 2" na konsole Xbox

gielda.onet.pl/optimus-liczy-n...

Xbox we wrzesniu ? cos mnie ominelo ? :)

piotrch
0
Wysłane: 6 lipca 2011 09:27:50 przy kursie: 6,55 zł
Jak czytam ten artykuł to mam wrażenie, że mnie dużo ominęło.
W2 xbox we wrześniu? Dobrze by było, ale o tym dowiemy się dopiero na gamescomie. To jest 17-21.08, a gdzie tu miejsce na kampanię promocyjną? Jak dla mnie wrzesień odpada. Co innego październik.
Optimus może o 10% przekroczyć prognoze = 1 mln? A skąd oni tą prognoze wzieli? Bo z tego co wiem, nie bylo żadnych prognoz.
Generalnie jesli chociaż połowa info w tym artykule jest prawdziwa, to mają dobrych "naciskaczy na zarząd":P Fajnie że artykuł jest w pozytywnym tonie.
Dla dopełnienia dodam, że 36 mln to kwota "sucha", do tego dochodzą odsetki.

SteV
0
Wysłane: 6 lipca 2011 10:44:29 przy kursie: 6,55 zł
Logicznym jest że jeżeli JTT Computers dostało ostatecznie odszkodowanie z tego samego powodu co Optimus (wykonywali dokładnie te samą działalność, za którą dostali sankcje - a która później okazała się niesłuszna z racji imbecyli pracujących w skarbówce) to i Optimus musi dostać. Nie wiem co jest w tym takiego trudnego do zrozumienia. No ale nasze zacne państwo będzie się za wszelką cene wypierać błędu.. Co też jest chore bo odsetki od takich kwot strasznie cisną po kieszeni, a ostatecznie będą musieli i tak to w końcu zapłacić. Jedynym problemem są specjalne luki prawne które odraczają te sprawy na tak choooolernie długo.. Liczmy na to, że skoro MCI dostało po JTT odszkodowanie całkiem niedawno to i apelacja Optimusa zostanie szybko przetrawiona oraz ostatecznie zakończona.salute

piotrch
0
Wysłane: 6 lipca 2011 14:15:31 przy kursie: 6,55 zł
SetV, moze i działalność podobna, ale to nie jest anglia czy usa, że sądy są zwiazane precedensem. Różny był stan faktyczny, pewnie różne argumenty, a sprawa ciągnęła się nie przez "luki prawne" tylko ze wzgledu na skomplikowany stan faktyczny i trudność w udowodnieniu związku przyczynowego miedzy działalnością organów podatkowych a szkodą spółki. Ostatnie 10-12 miesiecy to praca biegłej, która sporządzała opinię na temat tego związku - wyobraź sobie ile trzeba przekopać dokumentów żeby 10 miesięcy opinię sporządzać.
Nie mniej takze liczę na pozytywne zakończenie sprawy.

SteV
0
Wysłane: 6 lipca 2011 14:43:38 przy kursie: 6,55 zł
W takim razie być może nie do końca orientuje się w sprawie. Z tego co czytałem to działalność polegała na wykorzystywaniu luki w niesprecyzowanym do końca prawie pozwalającym na nieodprowadzanie podatku ze sprzedaży importowanych komputerów. Tak więc i JTT i Optimus wpadli na pomysł, aby produkować w Polsce, wywozić do Czech, odsprzedawać ten sam towar (nie wiem czy na zasadzie dwóch prowadzonych działalności) i przywozić z powrotem już jako importowany. W ten sposób to co sprzedawali w Polsce po takim procederze było wolne od podatku VAT. Robili to legalnie przez długi czas, aż nagle jakiemuś urzędnikowi (nie pamiętam imienia) uzmysłowiło się, że to "nie żaden import a kant". Oskarżyli obie firmy o milionowe braki w spłacie naliczonego VAT, doprowadzając je do upadłości. Romana Kluske na którym wieszali psy przez długi czas nawet aresztowali. A czym biedak zawinił? Tym że prawo było niejasno sformułowane i sobie to wykorzystał żeby się wzbogacić? Czy kapitalizm nie powinien wynagradzać myślących? No i później się okazało, że jednak to wszytko było legalne, aczkolwiek co się stało to się nie odstanie. Absolutny wstyd że trwa to tak długo, tak długo jest roztrząsane, a ci co popełnili błąd nie potrafią się do niego przyznać.. Szczególnie ci przy władzy, co jest szalenie smutne.angry3 Ciesze się, że przynajmniej MCI ma już problem z głowy.

KrzysztofK
30
Wpisów: 201
Wysłane: 6 lipca 2011 15:38:02 przy kursie: 6,55 zł
warto o sprawie posłuchać tego co ma do powiedzenia Roman Kluska - czyli twórca Optimusa.
O samej sprawie zdaję się mówi on w 3 części tego wywiadu.
Wywiad z Romanem Kluską w w siedzibie Małopolskiej Wyższej Szkoły Ekonomicznej w Tarnowie.

Karygodne jest to, że w obu sprawach żadna z osób, które faktycznie doprowadziły do tego, nie została i nie zostanie pociągnięta do odpowiedzialności.

Dodatkowo przeciąganie sprawy przez państwo - doprowadzi tylko do wzrostu zobowiązań z tytułu odsetek jakie Prokuratoria (czyli MY podatnicy) zapłacimy za nieudolność, głupotę i przekręty "urzędników".

Ciekawe, że nie powstała żadna komisja śledcza do spraw właśnie JTT i Optimusa - czyżby za mały kaliber sprawy ? Czy też, osoby które faktycznie pociągały za sznurki w tych sprawach dalej sprawują wysokie stanowiska?

Edytowany: 6 lipca 2011 15:42

SteV
0
Wysłane: 6 lipca 2011 16:32:20 przy kursie: 6,55 zł
Z tego co wstawił Krzysiek to żeby ułatwić odnalezienie najbardziej nas tutaj w tym wątku interesującej sprawy przesyłam to jeszcze raz w troszke innej formie:

od 4:38 związek ze sprawą oskarżenia.

Polecam obejrzeć.

piotrch
0
Wysłane: 6 lipca 2011 17:44:15 przy kursie: 6,55 zł
Kolejna ciekawostka-powód, dla której lubię tą spółkę.
gadzinowski.pl/pr-to-nie-propa...

Cytat:
Większość Polaków pewnie w jakiś sposób skontaktowała się z marką Wiedźmin 2. Jednak gdybyście przeanalizowali kampanie promocyjną tej gry ze zdumieniem odkrylibyście, że publicity Wiedźmina 2 to w…. 70% PR a tylko 30% to reklamy. Tak, to nie pomyłka! Kampania widoczna chyba we wszystkich rodzajach mediów opierała się w 70% na bardzo przemyślanej komunikacji PR. Jak prowadzić taką komunikację? Heh, chciałbym Wam podać jeden prosty wzór, ale chyba znacie odpowiedź: nie ma takiego ! Każdy przypadek jest inny i trzeba wymyślać do niego osobną strategię. Zacznijmy od tego, że Wiedźmin 2 to przede wszystkim produkt najwyższej jakości, co uwiarygodnia komunikację PR. To absolutna podstawa, trzeba jednak pamiętać, że w dzisiejszych czasach nawet najlepszy produkt, zginie w tłumie innych świetnych produktów, jeśli nie wygeneruje się do niego odpowiedniego publicity. Ale do tego nie trzeba jednak fortuny, wystarczy przemyślany PR – najskuteczniejsze narzędzie promocji dla firm, które nie dysponują dziesiątkami milionów złotych na reklamę.

Wiadomo, artykuł głownie o PR, nie mniej posrednio ukazuje model działania spółki i podejście do promowania swojego produktu, oraz ludzi, których zatrudniają do tej roboty.

Kod:
mod: dostawiaj cytaty do linków
Edytowany: 8 lipca 2011 10:47

KrzysztofK
30
Wpisów: 201
Wysłane: 6 lipca 2011 21:50:10 przy kursie: 6,55 zł
Organoleptycznie sprawdzone dziś w Empiku Wrocław - Renoma: Wiedźmin na 1 miejscu nadal wśród sprzedawanych gier. Cena 79zł (bez przeceny wakacyjnej, która objęła sporo tytułów sprzedawanych przez Empik ).

Duża wystawka, plakaty itp. Przy mnie ktoś kupił 1 kopię (akurat byłem w zupełnie innym celu)

Tak samo w Vobis - obok sklep - też wystawka W2.

piotrch
0
Wysłane: 7 lipca 2011 21:07:58 przy kursie: 7,07 zł
Widzę, że nikt tutaj nie poruszył tematu - a myśle że warto. Szczególnie, że pytanie o konsekwencje jest jak najbardziej na miejscu.

www.gpwinfostrefa.pl/palio/htm...

Namco twierdzi, że przysługiwało im prawo pierwszeństwa do umowy dystrybucyjnej na W2 xbox (którą jak wiemy dostał THQ) oraz że CDP bezpodstawnie zdjął z z W2 PC zabezpieczenia DRM.
Co więcej Namco domaga się utrzymania Umowy z CDP Red (którą polacy najwidoczniej chcieli wypowiedzieć) oraz zaprzestania działań promocyjno-dystrybucyjnych przez THQ aż do orzeczenia sądu.

W związku z tym Namco wystrzymało płatności na kwotę 1,225 mln euro z tytułu umowy dystrybucyjnej.
Jedna rzecz jest bezwzględnie zła - CDP na dzień dzisiejszy dostaje ok 5 mln zł mniej.
Co zaś do reszty... rynek zdaje się widzieć sprawę pozytywnie.
Po pierwsze - sprawa ukazuje skalę popularności W2 - namco został sprzątnięty sprzed nosa ogromny kontrakt. Gdyby chodziło o gorszę, myślę że nie doszłoby do takich cyrków.
Drugie - umowa dystrybucyjna z THQ mimo, że w świetle sprawy stoi pod znakiem zapytania, wciąż jednak obowiązuje, co więc nie utrudnia promocji i dystrybucji W2 xbox (wręcz z komunikatu prasowego wynika, że takie działania są prowadzone).
Nie wiadomo oczywiście, jak owa umowa z namco jest skonstruowana, wierząc opinii zarządu, roszczenia namco są bezpodstawne (prawo pierwszeństwa w umowie zawarte musi byc wprost - idiotyzmem ze strony CDP byłoby pogwałcenie tego zapisu przy pełnej świadomości jego istnienia)
Zastanawia mnie też kwestia, co to za kwota, te 1,225 mln euro. Czy to część należności za wyknanie umowy, czy tylko z jakiegoś regionu, a może jeszcze inaczej...

Zarkan
0
Wpisów: 145
Wysłane: 7 lipca 2011 21:16:15 przy kursie: 7,07 zł
Co do roszczeń namaco to o ile pamiętam w komunikacie było podane iż z namaco została zawarta umowa na dystrybucje W2 na PC przez okres 4 lat. Więc wydaje mi się że to grożenie pozwem jest po prostu najzwyklejszym straszakiem.

Zwróciłeś uwagę na ciekawą rzecz piotrch czy kasa to jest z regionu/kraju czy jakaś rata za całość sprzedaży ale zapewnię nigdy tego się nie dowiemy.

piotrch
0
Wysłane: 7 lipca 2011 21:37:24 przy kursie: 7,07 zł
Osobiście wkurza mnie to niepomiernie, że w sumie nic nie wiadomo, a jestem sobie w stanie wyobrazić czysto teoretycznie, że namco zawiesiło wypłatę jakichkolwiek pieniedzy z dystrybucji W2 PC, a jest to niestety dystrybutor dla dość znacznej części globu.
Mam nadzieję, że masz rację, że to jedynie straszak i najlepiej by było, gdyby spór został rozwiazny metodą pozasądową. Scenariuszy jest tak wiele, że jak widać rynek się nie przejął:)
Edit: linczas to parkietu: www.parkiet.com/artykul/107177...
Zdanie które mnie ponieką smieszy: "Nasza sytuacja płynnościowa jest bardzo dobra. Dlatego brak kilku milionów złotych nie ma żadnego przełożenia na bieżącą działalność."
Dość przewrotne, biorąc pod uwagę sytuację Optimusa, rok-dwa temu...
Edytowany: 7 lipca 2011 21:51

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE CDPROJEKT
  • Sesja pod znakiem decyzji RPP i danych z USA, w grze Allegro, Vercom i Asseco
    Sesja pod znakiem decyzji RPP i danych z USA, w grze Allegro, Vercom i Asseco

We wtorek giełda w Warszawie wykonała zdecydowany zwrot w górę i wybroniła się przed 5. spadkową sesją z rzędu. W środę strona popytowa idzie za ciosem i ale finalnie o losach całej sesji i tak najprawdopodobniej zdecyduje reakcja na decyzję RPP i na dane z rynku pracy w USA. W centrum uwagi są dziś Allegro, Vercom i Asseco Poland.

• 10 mocnych spółek na wrzesień wg BM BNP Paribas
    10 mocnych spółek na wrzesień wg BM BNP Paribas

We wrześniowej odsłonie portfela BM BNP Paribas analitycy stawiają na dotychczasowe spółki, czyli liderów i czołowych graczy w swoich branżach. Oto jak oceniają wyniki za II kwartał poszczególnych top picks i ich perspektywy.

72 73 74 75 76

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,303 sek.

zibphjha
vewopbel
akboxzok
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
mebixfhv
cjdrqipr
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat