PARTNER SERWISU
ibpqfglg
71 72 73 74 75
KanonBol
0
Wpisów: 13
Wysłane: 29 czerwca 2011 23:44:03 przy kursie: 7,40 zł
broker_ns napisał(a):
Koledzy z drobnego akcjonariatu Optimusa powinni postawić koledze Piotrowi duuuuuże piwo "imieninowe" za to jakże wyczerpujące sprawozdanie z WZA. Śmiem twierdzić nawet, że ten jego post był takim ostatnim z kluczowych impulsów do odwrócenia trendu, po już dużym wyprzedaniu akcji.

Niestety wydaje mi się, że dzisiejsze wzrosty to tylko odreagowanie długo trwałych spadków i czysta spekulacja. Optimus nie ma się w tej chwili zupełnie czym pochwalić, nie ma powodów żeby trend miał się długotrwale odwrócić.
Wiedźmin na PC sprzedaje się tak sobie. Wiem, że VGChartz nie są najdokładniejsze, nie mniej dają pewien pogląd na sprawę. W tej chwili (wg VG) sprzedanych jest około 500k sztuk. Z tygodnia na tydzień liczba sprzedanych sztuk maleje i to w dość szybkim tempie:

1. 262,229
2. 101,748
3. 58,036
4. 35,251
5. 26,913

Biorąc pod uwagę jak w ogóle sprzedają się gry, nie ma co liczyć, że to się drastycznie zmieni. Zakładając, wydaje mi się dość optymistyczny scenariusz, że 'ukrytych' jest jeszcze drugie tyle, w sumie może uda się sprzedać jakiś 1 mln sztuk, a to niestety jest po prostu mało.

Kolejna sprawa, W2 na XBoxa. Trzymam kciuki żeby się udało w tym roku. Niespodziewałbym się jednak sprzedażowego szaleństwa. Na E3 W2 na Xa przeszedł praktycznie bez echa. Pewnie przed wydaniem będzie o grze głośniej, szkoda tylko, że na promocje tej samej gry trzeba wydać kasę drugi raz. Co gorsza na rynku będzie sporo innych mocnych marek, na które ludzie będą woleli wydać pieniądze.

Ostatnia sprawa, W2 na PS3. Ktoś coś robi, ale nie wiadomo co, ani jak mu idzie. Przykro mi, ale zupełnie nie wierzę, że to się uda. Dlaczego nie robić tego od razu z Xem? Trzeba będzie wypromować całość kolejne pół roku później, wyłożyć kasę 3 raz, nie mówiąc o tym, że w międzyczasie W2 się zwyczajnie zestarzeje. Myślę, że CDP po prostu nie jest w stanie poradzić sobie z trudnościami technicznymi PS3 w opłacalnym czasie.

Nie chcę być złym prorokiem, ale przyszłość CDP wcale nie widzi mi się różowo. Mam wręcz wrażenie, że mamy powtórkę z rozrywki. Wiedźmin zrobiony, sprzedaż słabo, konsole słabo. Nic nie wskazuje na to, żeby CDP na W2 zarobiło grubą kasę. Może uda się wyjść na zero? Może trochę ponad? Tylko czy to wystarczy żeby zrobić następną grę? Czy może znowu trzeba będzie zwolnić połowę ekipy. Czy znajdzie się wydawca na kolejną grę jeśli CDP nie udowodni, że potrafi sobie poradzić z konsolami?

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 29 czerwca 2011 23:45:15 przy kursie: 7,40 zł
broker_ns napisał(a):
Koledzy z drobnego akcjonariatu Optimusa powinni postawić koledze Piotrowi duuuuuże piwo "imieninowe" za to jakże wyczerpujące sprawozdanie z WZA. Śmiem twierdzić nawet, że ten jego post był takim ostatnim z kluczowych impulsów do odwrócenia trendu, po już dużym wyprzedaniu akcji. To tylko potwierdza, że "rzeczowe" posty na forum (niekonieczne nawet na SW) poparte argumentacją też mogą mieć "jakiś" wpływ na kurs. Jeszce raz gratulacje za tą obszerną analizęthumbright

P.S. A jeśli włodarze Optimusa rzeczywiście myślą o ulepszeniu relacji inwestorskich to Piotr swoim postem już udowodnił, że mógłby się nadać świetnie na ich rzecznika :-)

jakim cudem po jednym dniu możesz stwierdzić odwrócenie trendu? Wow.

Raczej do Optimusa po pierwszej fali wzrostów w ciągu dnia przylgnął znowu płochliwy akcjonariat day-traderów, swing-traderów i wszelakiej maści drobnych graczy, który z kolei na pierwszym dołku podziękują ustawionym ostro stop-lossem.

O odwróceniu trendu to można będzie rozmawiać najwcześniej w piątek i to przy porządnych wzrostach jutro/pojutrze (czego wszystkim serdecznie życzę).king
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 29 czerwca 2011 23:49

piotrch
0
Wpisów: 808
Wysłane: 30 czerwca 2011 00:25:44 przy kursie: 7,40 zł
@Kanonbol, już miałem kłaść się spać, ale jednak chętnie odpiszę, bo mijasz się z prawdą.
Co do sprzedaży - nie jest tajemnicą, że dane vgchartz nie oddają pełni obrazu, chociażby z tego względu że wogóle nie uwzględniają sprzedaży elektroniczej. Dane te oparte są na jakichś, różnej jakości, metodach statystycznych, które można sobie wyguglać i ocenić a w bliskim okresie znacząco rozmiają się ze stanem rzeczywistym (statystyka wskazuje, że dopiero w długim okresie rzeczywistość i estymacja sie do siebie zbliżają).
Zasoby osobowe CDP pozwalają im prowadzić jedynie jeden projekt na raz, zaś doświadczenie wsakzuje, że jedynie kładąc pełen nacisk na pojedynczy projekt mogą stworzyć produkt dobrej jakości. A kasę, bez względu na to czy robisz 2 gry na raz czy jedna po drugiej i tak trzeba wydać i tak.
Dobre tytuły - patrz na bezpośrednią konkurencję, bo fan FPS i tak pewnie nie kupi W2 i tak, także jedynym konkurentem dla W2 na xbox jest skyrim, ew. w pewnym zakresie(ale nie bezpośrednim) AC:Revelations
Wyjść na zero? Ostatnio CDP zrezygnował z udostępnienia pieniędzy przez multico. Czy z możliwości pożyczki rezygnuje firma która z kasą ma problemy?
CDP nie radzi sobie z xbox? Poza własnymi pracownikami, CDP otrzymał też wsparcie ze strony Microsoftu, zaś na e3 pokazali przecież działajacego wiedźmina. Po dwóch tygodniach

KanonBol
0
Wysłane: 30 czerwca 2011 10:03:57 przy kursie: 7,50 zł
@piotrch

Co do sprzedaży - ile w takim razie, wg Ciebie W2 mogło się sprzedać?

Nie kupuję argumentu z zasobami. Wg mnie W2 technicznie nie był przygotowany do tego żeby się 'zmieścić' na konsoli. Teraz niestety CDP musi zapłacić za to, żeby np przygotować nowe assety specjalnie pod konsole. To moim zdaniem jest błąd bo W2 i W2 na Xboxa to jedna gra, a nie dwie. Robienie gry na każdą platformę osobno zwyczajnie się nie opłaca. Dłuższy czas i co za tym idzie większy koszt developmentu, przy kolejnych platformach wejście na rynek ma się już słabsze, gra się mimo wszystko starzeje i jeszcze trzeba wydać po raz kolejny kasę na promocję. Moim zdanie to jest po prostu wtopa, z której miejmy nadzieję uda się wyjść obronną ręką jeśli W2X dobrze się sprzeda.

Co zaś do konkurencji. Jasne, że fan CoD raczej po W2 nie sięgnie. Z drugiej strony, przeciętny gracz z ograniczoną kasą wybierze raczej tytuły innych grubych marek, za którymi stoi wielka machina marketingowa. W2 na PC miał naprawdę dobry moment na wejście na rynek, bo innych grubych tytułów w tym czasie nie było.

Nie wiem jak wygląda sytuacja finansowa CDP. Fajnie, że nie potrzebowali tej pożyczki. Zwracam tylko uwagę, że póki co sprzedaż W2 i rozwój prac nad W2X wcale nie wyglądają różowo. Co takiego pokazali na E3? Lochy, które są najmniej wymagające technicznie. To dla mnie za mało.

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 30 czerwca 2011 10:09:43 przy kursie: 7,50 zł
jeszcze gwoli wyjaśnienia pozycji Witchera 2 na świecie - to nie jest tak Panowie że on nie będzie miał w tym roku konkurencji, szczególnie wersja na konsole będzie miała ciężko.

W tym roku gracze szukający klimatów RPG dostają:
- The Elder Scrols V - Skyrim - trailer, o którym wspominaliśmy wczesniej
- Diablo III - ja wiem że to nie rasowy RPG, ale najprawdopodobniej odbierze część graczy W2
- Torchlight 2 - to samo co DIII, niby nie rasowy RPG, ale gracze szukający gry fantasy, mimo że bardziej hack'n'slash, przylgną do niego masowo
- Mass Effect 3 - potężny tytuł RPG, który ma zagwarantowany sukces i olbrzymie zainteresowanie (trailer ME3)
- Guild Wars 2, rasowy rpg MMO, może również odciągnąć sporo graczy bo zapowiada się na przebój, bo wieloletnim sukcesie GW 1 (trailer GW2)
- Star Wars the Old Republic, znowu rpg MMO, wszystko wskazuje na ogromny sukces po premierze

nie jest tak że Witcher 2 nie będzie miał z czym konkurować i jak lokomotywa będzie sie sprzedawał do końca roku, szczególnie wersja X360 i póxniejsza PS3 w 2012 bedą miały ogromną konkurencję (tym bardziej że konsolowi gracze bardziej gustują w grach z większym naciskiem na hack'n'slash niż na rozbudowany rozwój postaci). A nawet nie jest pewne czy wersja X360 pojawi się w tym roku.
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 30 czerwca 2011 10:24

buźka
0
Wysłane: 30 czerwca 2011 10:45:26 przy kursie: 7,50 zł
KanonBol napisał(a):
broker_ns napisał(a):
Koledzy z drobnego akcjonariatu Optimusa powinni postawić koledze Piotrowi duuuuuże piwo "imieninowe" za to jakże wyczerpujące sprawozdanie z WZA. Śmiem twierdzić nawet, że ten jego post był takim ostatnim z kluczowych impulsów do odwrócenia trendu, po już dużym wyprzedaniu akcji.

Niestety wydaje mi się, że dzisiejsze wzrosty to tylko odreagowanie długo trwałych spadków i czysta spekulacja. Optimus nie ma się w tej chwili zupełnie czym pochwalić, nie ma powodów żeby trend miał się długotrwale odwrócić.
Wiedźmin na PC sprzedaje się tak sobie. Wiem, że VGChartz nie są najdokładniejsze, nie mniej dają pewien pogląd na sprawę. W tej chwili (wg VG) sprzedanych jest około 500k sztuk. Z tygodnia na tydzień liczba sprzedanych sztuk maleje i to w dość szybkim tempie:

1. 262,229
2. 101,748
3. 58,036
4. 35,251
5. 26,913

Biorąc pod uwagę jak w ogóle sprzedają się gry, nie ma co liczyć, że to się drastycznie zmieni. Zakładając, wydaje mi się dość optymistyczny scenariusz, że 'ukrytych' jest jeszcze drugie tyle, w sumie może uda się sprzedać jakiś 1 mln sztuk, a to niestety jest po prostu mało.

Kolejna sprawa, W2 na XBoxa. Trzymam kciuki żeby się udało w tym roku. Niespodziewałbym się jednak sprzedażowego szaleństwa. Na E3 W2 na Xa przeszedł praktycznie bez echa. Pewnie przed wydaniem będzie o grze głośniej, szkoda tylko, że na promocje tej samej gry trzeba wydać kasę drugi raz. Co gorsza na rynku będzie sporo innych mocnych marek, na które ludzie będą woleli wydać pieniądze.

Ostatnia sprawa, W2 na PS3. Ktoś coś robi, ale nie wiadomo co, ani jak mu idzie. Przykro mi, ale zupełnie nie wierzę, że to się uda. Dlaczego nie robić tego od razu z Xem? Trzeba będzie wypromować całość kolejne pół roku później, wyłożyć kasę 3 raz, nie mówiąc o tym, że w międzyczasie W2 się zwyczajnie zestarzeje. Myślę, że CDP po prostu nie jest w stanie poradzić sobie z trudnościami technicznymi PS3 w opłacalnym czasie.

Nie chcę być złym prorokiem, ale przyszłość CDP wcale nie widzi mi się różowo. Mam wręcz wrażenie, że mamy powtórkę z rozrywki. Wiedźmin zrobiony, sprzedaż słabo, konsole słabo. Nic nie wskazuje na to, żeby CDP na W2 zarobiło grubą kasę. Może uda się wyjść na zero? Może trochę ponad? Tylko czy to wystarczy żeby zrobić następną grę? Czy może znowu trzeba będzie zwolnić połowę ekipy. Czy znajdzie się wydawca na kolejną grę jeśli CDP nie udowodni, że potrafi sobie poradzić z konsolami?

Postaram się być delikatny w mojej odpowiedzi by mnie nie skasował moderator:)

Mam do ciebie jedno podstawowe pytanie ... CZY BYŁEŚ NA E3 ??? że się tak wypowiadasz ...

Czy 1 milion sprzedanych sztuk gry przed okresem wakacji, matur, egzaminów itp to jest dla ciebie mało ?? w jakim świecie żyjesz ... czy może liczyłeś że ludzie skocza po wiedzmina jak po chleb do sklepu ??

Czy ty w ogóle grałeś w Wiedzmina że się tak wypowiadasz ?? bo bazując na tym co przeczytałem to chyba grę tylko na Youtube widziałeś ...

Reasumując to jesteś dobry w sianiu fermentu ale proszę nie przelewaj swoich prywatnych smutków życia codziennego na innych poprzez tego typu informacje ...

LucasPM
0
Wpisów: 17
Wysłane: 30 czerwca 2011 11:11:21 przy kursie: 7,50 zł
Scarry napisał(a):

- Diablo III - ja wiem że to nie rasowy RPG, ale najprawdopodobniej odbierze część graczy W2
- Torchlight 2 - to samo co DIII, niby nie rasowy RPG, ale gracze szukający gry fantasy, mimo że bardziej hack'n'slash, przylgną do niego masowo
- Mass Effect 3 - potężny tytuł RPG, który ma zagwarantowany sukces i olbrzymie zainteresowanie (trailer ME3)
- Guild Wars 2, rasowy rpg MMO, może również odciągnąć sporo graczy bo zapowiada się na przebój, bo wieloletnim sukcesie GW 1 (trailer GW2)
- Star Wars the Old Republic, znowu rpg MMO, wszystko wskazuje na ogromny sukces po premierze

Każda w powyższych gier owszem oddaje klimat RPG, ale jest zdecydowanie różniąca się od W2.
Najwięcej będzie miał do powiedzenia Skyrim, ale dopiero w połowie listopada br. i ten może odebrać trochę graczy.
Pozostałe gry to zupełnie inna nisza, inny klimat i inni gracze.

Zakup W2 nie wyklucza zakupu powyższych gier i odwrotnie, tym bardziej, że Wieśka można nabyć po atrakcyjnej cenie.

Maciekwitek
0
Wpisów: 5
Wysłane: 30 czerwca 2011 11:27:26 przy kursie: 7,50 zł
Scarry napisał(a):
jeszcze gwoli wyjaśnienia pozycji Witchera 2 na świecie - to nie jest tak Panowie że on nie będzie miał w tym roku konkurencji, szczególnie wersja na konsole będzie miała ciężko.

Diablo III premiera nie ogłoszona
Torchlight II gra tylko na PC
Mass Effect 3 premiera 6 marca 2012 (USA) 9 marca 2012 (Europa)

Więc nie jest źle. Z gier, które wymieniłeś tylko Skyrim jest tak na prawdę, na ten moment groźną konkurencją dla Wiedźmina 2, chociaż i tak nie brakuje plotek, czy aby nowa gra Bethesdy na pewno ukaże się w tym roku. Pożyjemy zobaczymy, jak to się wszystko rozwinie. Ja ze swojej strony dorzuciłbym do listy jeszcze Dark Souls, kontynuację Demon's Souls hardkorowego action RPG, na którego systemie walki (bardzo trudnej walki) wzorowali się twórcy Wiedźmina 2.

Konkurencja na rynku gier jest ogromna, i nikogo przypływ dużej ilości dobrych, wysokobudżetowych gier w okresie bożonarodzeniowym nie powinien dziwić. Wiadomo, że Wiedźminowi trudno konkurować na marketing z największymi tytułami na rynku, w końcu najbogatsi wydają na marketing więcej pieniędzy niż CDP na całą produkcję Wiedźmina 2, ale rynek jest ogromny i dla Geralta powinno wystarczyć miejsca.
I liczę, na to, że pomimo dużej konkurencji jeśli gra ukaże się w listopadzie/grudniu, to do końca roku sprzeda się na całym świecie w ilości powyżej jednego miliona sztuk. O ile oczywiście nie okaże się technologicznym crapem. Bo jak wiadomo fabuła jest bardzo dobra i ma zostać niezmieniona.

A może THQ (informacja jeszcze świeża: THQ wydawcą gry Wiedźmin 2 na Xbox 360 z wyłączeniem Stanów Zjednoczonych Ameryki, Kanady, Meksyku, Japonii, Polski, Czech, Słowacji, Węgier, Rumunii, Bułgarii, Rosji, Ukrainy, Białorusi, Łotwy, Estonii, Litwy, Bośni i Hercegowiny, Serbii, Czarnogóry, Chorwacji, Słowenii, Albanii, Kazachstanu, Macedonii i Turcji.) spisze się lepiej od Atari Europe, które to zarówno przy W1, jak i W2 nie spisywało się jakoś szczególnie dobrze i sprzedaż na Xboxa 360 nas wszystkich (akcjonariuszy Optimusa, entuzjastów polskiego rynku growego) pozytywnie zaskoczy?
Edytowany: 30 czerwca 2011 11:45

buźka
0
Wysłane: 30 czerwca 2011 11:46:46 przy kursie: 7,50 zł
LucasPM napisał(a):
Scarry napisał(a):

Każda w powyższych gier owszem oddaje klimat RPG, ale jest zdecydowanie różniąca się od W2.
Najwięcej będzie miał do powiedzenia Skyrim, ale dopiero w połowie listopada br. i ten może odebrać trochę graczy.
Pozostałe gry to zupełnie inna nisza, inny klimat i inni gracze.

Zakup W2 nie wyklucza zakupu powyższych gier i odwrotnie, tym bardziej, że Wieśka można nabyć po atrakcyjnej cenie.

Wieśka można skończyć w 2 tygodnie a zakładając że ktoś chce zobaczyć inne zakończenie to może mu to zająć 2 miesiące ale na pewno nie można mówić że ktoś tu komuś zabierze graczy to nie jest kredyt hipoteczny że wiążesz się z nim na kilkadziesiąt lat ... plus mówimy tu o wydatku około 100 zł a nie jakiś 1000 zł więc większość graczy jest sobie w stanie w ciągu roku pozwolić na 4 do 6 gier, a na koniec to jeszcze warto pamiętać o tym że w Wieśku są cycki itp ... a to jest mocny argument :D

Buziek
0
Wpisów: 100
Wysłane: 30 czerwca 2011 12:22:38 przy kursie: 7,50 zł
KanonBol napisał(a):

Teraz niestety CDP musi zapłacić za to, żeby np przygotować nowe assety specjalnie pod konsole. To moim zdaniem jest błąd bo W2 i W2 na Xboxa to jedna gra, a nie dwie. Robienie gry na każdą platformę osobno zwyczajnie się nie opłaca. Dłuższy czas i co za tym idzie większy koszt developmentu, przy kolejnych platformach wejście na rynek ma się już słabsze, gra się mimo wszystko starzeje i jeszcze trzeba wydać po raz kolejny kasę na promocję.

Historia pokazuje, że jest inaczej vide Sniper na PS3 od CIA. Sprzedaż nie jest jakaś super wysoka, ale na pewno na przyzwoitym poziomie, a zysk z tego będzie. W przypadku Wiedźmina może być podobnie, a to że wydają poszczególne wersje osobno ma swoje plusy i minusy, niesie również pewne ryzyko. Nie zakładaj, że negatywny scenariusz jest "jedyny słuszny", bo nie jesteś w stanie tego przewidzieć.

KanonBol napisał(a):

Co zaś do konkurencji. Jasne, że fan CoD raczej po W2 nie sięgnie. Z drugiej strony, przeciętny gracz z ograniczoną kasą wybierze raczej tytuły innych grubych marek, za którymi stoi wielka machina marketingowa.

Jakie konkretnie "grube marki" masz namyśli i ile ich jest, tak z ciekawości? Bezpośrednią konkurencją aktualnie jest jedynie Dragon Age 2, o którym niewielu się już mówi oraz Skyrim, który jeszcze nie wyszedł.

Scarry napisał(a):

Tylko Skyrim jest bezpośrednią konkurencją dla Wiedźmina. Mass Effect to zupełnie inne klimaty. Hack'n Slash to inny typ gier, z RPG mający już niewiele wspólnego, jest to bardziej gra zręcznościowa, fabuła jest jako dodatek. MMO RPG, to już w ogóle inna bajka - idąc tym tropem mógłbyś dodać WoW'a, przecież to jest dopiero gigant.
Nie mówię, że Wiedźmin nie ma konkurencji, uważam jednak że może ona mieć niewielki wpływ na sprzedaż (przynajmniej ta aktualna). Są inne gatunki gier, gdzie jest dużo gorzej. Aktualnie w temacie RPG jest w miarę "luźno" na rynku, a to plus dla Wieśka :)

piotrch
0
Wysłane: 30 czerwca 2011 15:40:53 przy kursie: 7,50 zł
Kanonbol, powtarzam, CDP nie ma zasobów osobowych by tworzyć dwa tak wymagające projekty równocześnie. Jedyne zdanie z twojej wypowiedzi z którym się zgadzam to dodatkowe koszty marketingu, nie mniej z 6 mln przeznaczonych na kampanię W2 PC myślę że nie wydano jeszcze wszystkiego.
www.gram.pl/news_8AzrGem8_Rapo...
To daje mniej więcej obraz polskiego rynku. To są dane z 2009 r, więc dołka koniunktury. Więc owszem, konkurencja jest, ale i rynek szybko się rozrasta. A jako że marża na W2 xobx ma być podobna do pc, to zakładam że różnica między ceną pc a xbox = opłata licencyjna dla microsoft, można więc przypuszczać że W2 xobx będzie mieć dodatkową przewagę na tle zachodnich gier xbox w postaci ceny.
Gatunek RPG ma także inną charakterystykę "starzenia się" marki. www.parkiet.com/artykul/105933... polecam w szczególności 2 część artykułu. W1, po ponad 3 latach od premiery, bez promocji, bez animacji sprzedaży, bez konwersji na inne platformy wciąż (co jest oczywiście dużą zasługą W2) sprzedaje się świetnie, powiększając wynik na liczony na koniec 2010 o 10% przez pół roku.

Maciekwitek
0
Wysłane: 30 czerwca 2011 17:37:54 przy kursie: 7,50 zł
Drugi kwartał już się w zasadzie skończył. Więc myślę sobie, że spokojnie można się zacząć zastanawiać ile Optimus zarobił w II kw br.? Ja już się zastanowiłem, i o to co mi wyszło:

Z góry jednak uprzedzam, że nie posiadam żadnych danych ze spółki, ani nie jestem jasnowidzem, więc poniższe spekulacje proszę traktować jako spekulacje właśnie i nie kierować się nimi w podejmowaniu decyzji na rynku kapitałowym.

1. Wiedźmin 2, wiadomo najważniejsza pozycja w strukturze finansowej spółki. Ile nowe przygody wiedxmina Geralta mogły dać zarobić? Zrobiłem małą symulację sprzedaży zakładając sprzedaż na poziomie 620 000 egzemplarzy do klienta końcowego.

100 tys x 50 PLN (kwotę wziąłem trochę na oko, trochę z wyliczeń ze strony CD Action)
200 tys x 10 USD [Rosja] (kwota z wywiadu z Prezesem w tvn cnbc)
200 tys x 20 USD [EU/USA] (jw.)
100 tys x 30 USD [INTERNET] (jw.)
20 tys x 49 USD [GOG] (jw.)

Czyli założyłem bardzo duży wkład nierentowej Rosji i bardzo niewielki wkład najbardziej rentownego GOGa.
Do tego zakładana sprzedaż nie jest super optymistyczna.

Przy aktualnym kursie dolara (2,7517) wyszło mi z tego w zaokrągleniu 32 500 000 złotych. Odliczając od tego jeszcze procent (nie wiem jaki) dla Agory, zostanie mniej więcej 30 milionów, czyli prawie tyle ile kosztowała produkcja gry. A to tylko 620 tys w modelu mało optymistycznym! A, że sam prezes wspominał, że Optimus dostaje kasę, nie za ilość sztuk sprzedanych do klienta końcowego, ale od ilości gry, która trafia do sklepu (a nakład miał być ponad 900 tys), więc można myślę spokojnie przyjąć zysk z tej działalności na poziomie 40 milionów. Oczywiście nie wiem jak te wszystkie umowy są skonstruowane, i czy wszystkie pieniądze spółka dostaje nie jako od razu, czy też może w transzach (których wyniki widać byłoby w kolejnych kwartałach), ale na potrzeby tej "symulacji" przyjmę, że większą część pieniędzy dostali "od razu".

2. Optimus w I kw miał zysk netto w wysokości 4 milionów, wiem, może coś przeoczyłem, ale nie widziałem, żadnych znaczących powodów do wygenerowania aż takiej sumy.

CD Projekt Blue - czyli działalność detaliczna
Rynku filmów i animacji na DVD i Blu-ray nie śledzę, więc na ten temat wypowiadać się nie będę.

Natomiast co do gier, to w I kw spółka miała tylko dwie głośne premiery: total war shogun 2 i homefront. Ta druga gra ani razu nie zagościła na liście najlepiej sprzedających się gier w sieci Empik (niestety, inne dane w PL nie są publikowane), więc tę grę pomińmy, natomiast nowy total war sprzedawał się dosyć dobrze był w czołówce notowań Empiku przez wiele tygodni, ale jego wpływ na I kw był myślę relatywnie niewielki. Gra wyszła w okolicach 15 marca (nie pamiętam dokładnie), czyli nie licząc pre-orderów, zarabiała na siebie tylko przez dwa tygodnie, a jak pokazują dane z ww. listy empiku, gra w tzw top 10 na PC pozostawała do (mniej więcej) końca kwietnia.

Kolejną ważną produkcją, która mogła mieć wpływ na poprawienie wyników spółki w 2 kw. jest gra Lego: Piraci z Karaibów, gra wyszła w Polsce 13 maja i od tamtego czasu nieprzerwanie gości na liście top 10 sieci Empik. Do tego, kilkukrotnie była na liście top 3, a jak mnie pamięć nie myli, przynajmniej raz na miejscu 1 listy na PC. Gra została wydana także na inne platformy i na nich również sprzedaż wygląda na niezłą.

Poza tym wszystkim, są jeszcze 3 czynniki mogące mieć wpływ na wzrost zysków CD Projekt Blue:
I. Wielkanoc
II. I. Komunie święte
III. Rozpoczęcie letniej wyprzedaży gier z katalogu CDP.

GOG.com - czyli sprzedaż gier przez internet
Żeby się nie rozpisywać za wiele, bo i tak już dużo napisałem, za wzrost przychodów spółki w II kw odpowiadać mogą:

- rozszerzenie współpracy z Atari, nowe gry tego wydawcy zostały dodane do katalogu GOG.com
- nowe funkcjonalności w serwisie, min wiadomości prywatne
- nawiązanie współpracy z EA, największym światowym wydawcą gier i zaoferowanie graczom pierwszych 6 tytułów.
- duża letnie wyprzedaż gier z katalogu firmy Interplay (warto zaznaczyć, że gry od tego wydawcy nie znalazły się w bożonarodzeniowej promocji w grudniu 2010).

Z powyższych informacji jakie przedstawiłem, mogę sobie bez problemu wyobrazić wzrost zysków Optimusa (z wyłączeniem Wiedźmina i Wiedźmina 2) z 4 milionów, do 8-10 milionów. Oczywiście, to są tylko moje spekulacje nie poparte żadnymi dowodami, ale argumenty mogące świadczyć o wzroście wydają się, przynajmniej mi brzmieć przekonywująco.

Do tego wszystkiego należy jeszcze doliczyć jakiś zysk ze sprzedaży Wiedźmina pierwszego (nie wiem jaki) i odjąć od tego wszystkiego koszty. Ale trudno mi się pokusić o jakieś szacunki, bo nie wiem, czy i ile kosztów produkcji wiedźmina 2 na PC zostanie jeszcze zaksięgowanych i ile kosztuje spółkę konwersja na Xbox 360.

Nie mniej, jeśli spółka pieniędzy z W2 nie otrzymuje w jakiś niewielkich transzach, to wynik finansowy powinien być bardzo dobry, i dawno nie widziany na spółce Optimus.

Wiem, rozpisałem się, jeśli gdzieś popełniłem jakiś rażący błąd, to proszę o sprostowanie, i przypominam, że powyższy wpis nie ma na celu nikogo zachęcać, jak i zniechęcać do zainteresowania się spółką.

piotrch
0
Wysłane: 30 czerwca 2011 18:01:53 przy kursie: 7,50 zł
Dzięki Maciekwitek, ciekawa symulacja, chociaż osobiście się nie porywam na podobne zabiegi, bo po rozmowie z zarządem wiem, że takie symulacje to czysta próba ułożenia puzzli nie mając połowy elementów. I nie chodzi tylko o brak danych co do konstrukcji pewnych umów, dokładnej marży, ale przede wszystkim kosztów. Nie mamy bladego pojęcia na co ile spółka wydaje.
Jedyna weryfikacja - niestety pieniądze z W1 nie będą takie super - CDP sprzedało licencje dystrybutorowi, co np. oznacza, że z takiego gog.com nie trafia do CDP 10 dol., a kwota przechodzi najpierw przez dystrybutora który potrąca swoją marżę, a dopiero potem wraca do gog. Nie chcę jednak strzelać czy wraca 6 czy 7 dol. bo tu każdy dol. w jedną czy drugą robi różnicę. Tak samo z wersjami pudełkowymi W1, proste przełożenie 150 tys. x 10 dol. nie zdaje egzaminu.
Założone przez Ciebie 620 tys. W2 rzeczywiście można uznać za pesymistyczne. Gdybym miał strzelać ile W2 się sprzedało, to biorąc pod uwagę zbieżność w czasie komunikatów, że w polsce zeszło 56 tys. a na świecie 400 tys. (podane w LA), to obecny njus, że w polsce zeszło 106 tys. przybliżałby sprzedaż na świecie do 800 tys.
Co do działalności wydawniczej, to tutaj także trudno jest cokolwiek zakładać (jaki produkt ile sztuk) bo portfolio CDP jest bogate, zaś to czego przynajmniej u ciebie nie widzę do filmy Disneya. Zresztą, to i tak nic w twoich szacunkach nie zmienia, bo jedyne co wiemy to zapowiedź, że CDP chce na działalności wydawniczej "wrócić do przychodów sprzed kryzysu". Zobaczymy na ile dobrze wyjdzie realizacja tego planu...

Maciekwitek
0
Wysłane: 30 czerwca 2011 18:12:41 przy kursie: 7,50 zł
Cytat:
Jedyna weryfikacja - niestety pieniądze z W1 nie będą takie super - CDP sprzedało licencje dystrybutorowi, co np. oznacza, że z takiego gog.com nie trafia do CDP 10 dol., a kwota przechodzi najpierw przez dystrybutora który potrąca swoją marżę, a dopiero potem wraca do gog. Nie chcę jednak strzelać czy wraca 6 czy 7 dol. bo tu każdy dol. w jedną czy drugą robi różnicę.

Dzięki za odzew. Z tego co ja wiem (oczywiście mogę się mylić) model sprzedaży przez internet wygląda tak. 70% dla wydawcy, 30% dla sklepu. Czyli stąd u mnie założenie 30 USD z gry sprzedanej online.

Co do W1 na GOGu, to na chłopski rozum Optimus powinien z tego tytułu otrzymywać kasę dwukrotnie. Raz ~3 dolary jako dola dla właściciela platformy sprzedażowej i później po raz drugi, jakiś procent z pozostałych 7 USD, które inkasuje wydawca. No ale jak napisałeś, jakie oni mają umowy skonstruowane, to tylko oni wiedzą, więc nie należy tych wyliczeń traktować poważnie, co nie znaczy, że nie można się tak bawić, jeśli ktoś lubi :).

PS. jeśli moje wypowiedzi przeczytał jakiś dobrze zorientowany pracownik CDP i się uśmiał po pachy, albo zrobił facepalma, to pozdrawiam serdecznie :).
Edytowany: 30 czerwca 2011 18:16

broker_ns
0
Wpisów: 506
Wysłane: 1 lipca 2011 10:48:08 przy kursie: 7,40 zł
Scarry napisał(a):
broker_ns napisał(a):
Koledzy z drobnego akcjonariatu Optimusa powinni postawić koledze Piotrowi duuuuuże piwo "imieninowe" za to jakże wyczerpujące sprawozdanie z WZA. Śmiem twierdzić nawet, że ten jego post był takim ostatnim z kluczowych impulsów do odwrócenia trendu, po już dużym wyprzedaniu akcji. To tylko potwierdza, że "rzeczowe" posty na forum (niekonieczne nawet na SW) poparte argumentacją też mogą mieć "jakiś" wpływ na kurs. Jeszce raz gratulacje za tą obszerną analizęthumbright

P.S. A jeśli włodarze Optimusa rzeczywiście myślą o ulepszeniu relacji inwestorskich to Piotr swoim postem już udowodnił, że mógłby się nadać świetnie na ich rzecznika :-)

jakim cudem po jednym dniu możesz stwierdzić odwrócenie trendu? Wow.

Raczej do Optimusa po pierwszej fali wzrostów w ciągu dnia przylgnął znowu płochliwy akcjonariat day-traderów, swing-traderów i wszelakiej maści drobnych graczy, który z kolei na pierwszym dołku podziękują ustawionym ostro stop-lossem..king

Scarry moim postem chciałem jedynie zasygnalizować, iż posty forumowiczów, jeśli tylko dobrze przygotowane i merytorycznie uargumentowane (a sprawozdanie Piotra z WZA było naprawdę najwyższej próby) , też mogą mieć wpływ na rynek i kurs. Chodziło mi o to, że drobni akcjonariusze też mają "jakiś" instrument moderowania kursu, choć oczywiście zgoda że nie kiedy jest on mocno ograniczony :-)

A co do mojej opinii o zmianie trendu, z którą tu głównie polemizujesz to miałem na myśli trend krótkoterminowy i powrót do poziomów 8-8,5 po dużym wykupieniu waloru. A biorąc pod uwagą "oszczędną" politykę informacyjną spółki to o średnioterminowej perspektywie powinny zadecydować wyniki kwartalne. A co do samych fundamentów i perspektyw rozwoju spółki też się nie chcę wypowiadać bo to nie jest spółka którą się za bardzo interesuje. Ot tyle mojego komentarza. salute
Edytowany: 1 lipca 2011 10:59

artbeco
5
Wpisów: 190
Wysłane: 1 lipca 2011 11:27:25 przy kursie: 7,40 zł
Komuś marzy się powrót do poziomów 8+ ? Ten ostatni wyskok na północ jest jak mi się wydaje
podciągnięciem kursu w celu większego wietrzenia zasobów .Ostatnie informacje o sprzedaży W2 nie nastrajają do optymizmu ,a AT nadal wektorowo "z górki lżej".

Zarkan
0
Wpisów: 145
Wysłane: 1 lipca 2011 12:16:24 przy kursie: 7,40 zł
@arbeco

Które informacje o sprzedaży masz namyśli które "nie nastrajają do optymizmu"??

artbeco
5
Wysłane: 1 lipca 2011 12:29:10 przy kursie: 7,40 zł
wszystkie informacje które pojawiają się w necie na temat sprzedaży W2 wskazują iż jest to sprzedaż spadająca z każdym tygodniem ,więc jeśli do końca roku W2 osiągnie 2kk szt.będzie niewątpliwie to sukces ,jednak nie odzwierciedlający wartość akcji optka na poziomie 8,00 a nawet nie uzasadni poziomu 5,50 za akcję. Trend długoterminowy dla spółki jest już wyznaczony wystarczy narysować linie w którym się porusza .Obecne wzrosty były powrotem do tego trendu ,gdyż wcześniej wypadł z niego na ścieżkę totalnej obsuwy.
Jeśli uraziłem twoje uczucia to sry ale takie są fakty.

Zarkan
0
Wpisów: 145
Wysłane: 1 lipca 2011 12:44:25 przy kursie: 7,40 zł
Pokaż mi więc grę w której sprzedaż rośnie wraz z kolejnymi tygodniami. Dodatkowo jeżeli twierdzisz ze najwięcej sprzedanych gier na polskim rynku czyli 100 tyś nie jest już niewątpliwym drobnym sukcesem to nie wiem jak Ty oceniasz spółkę. Bo z tego co rozumiem oceniasz spółkę po wskaźniku C/WK i tyle. Jeżeli tak oceniać spółki z tego sektoru to tak naprawdę każda jest przewartościowana minimum razy 10 i nie tylko w Polsce. Popatrz na optimusa a na inne spółki a możesz się przekonać że względem nich optimus jest tanią spółką. Dodatkowo rozumiem że dla Ciebie wiarygodną informacja o sprzedaży jest informacja z neta które są przeważnie jak zauważyłem brane z vgchartz co jest dla mnie kompletną bzdurą.

artbeco
5
Wysłane: 1 lipca 2011 13:00:33 przy kursie: 7,40 zł
Osobiście nie jeżdżę po spółkach ,a informacje z neta to również te z stockwatch.pl które sobie wysoko cenię gdyż są bezpośrednio od spółek .Wartość spółki oceniam po jej możliwościach zarabiania pieniędzy i atrakcyjności dla inwestorów ,te ostatnio nie punktują i w mojej ocenie są na dziś przewartościowane.
Gdybym oceniał optimusa po C/WK to nie dał bym mu 5 zł/papier to chyba oczywiste.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE CDPROJEKT
  • Sesja pod znakiem decyzji RPP i danych z USA, w grze Allegro, Vercom i Asseco
    Sesja pod znakiem decyzji RPP i danych z USA, w grze Allegro, Vercom i Asseco

We wtorek giełda w Warszawie wykonała zdecydowany zwrot w górę i wybroniła się przed 5. spadkową sesją z rzędu. W środę strona popytowa idzie za ciosem i ale finalnie o losach całej sesji i tak najprawdopodobniej zdecyduje reakcja na decyzję RPP i na dane z rynku pracy w USA. W centrum uwagi są dziś Allegro, Vercom i Asseco Poland.

• 10 mocnych spółek na wrzesień wg BM BNP Paribas
    10 mocnych spółek na wrzesień wg BM BNP Paribas

We wrześniowej odsłonie portfela BM BNP Paribas analitycy stawiają na dotychczasowe spółki, czyli liderów i czołowych graczy w swoich branżach. Oto jak oceniają wyniki za II kwartał poszczególnych top picks i ich perspektywy.

71 72 73 74 75

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,519 sek.

cnjvkswh
rnwksnbs
mrntuufq
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ohmhcvis
xhxvikbl
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat