0 Dołączył: 2011-02-08 Wpisów: 221
Wysłane:
10 lipca 2011 16:47:21
Właśnie sposób walki z kibicami jak i z dopalaczami jest zły ponieważ kibice nie mogąc jechać w zorganizowanym wyjeździe będą jeździć indywidualnie na trybuny gospodarzy przez co będzie dużo więcej bójek. Z dopalaczami zrobili ładny pokaz a okazuje się iż w internecie dalej można kupić to coś więc efekt był jedynie medialny. I tutaj wydaje mi się iż JKM znowu ma rację. Powinno zalegalizować się narkotyki, dopalacze i inne tego typu badziewie jak ktoś chce brać niech bierze ale jak się zatruje to nikt go leczyć nie będzie. Państwo nie powinno decydować za ludzi jak ktoś chce mieć atrakcyjne życie pod mostem jego sprawa.
|
|
0 Dołączył: 2010-06-29 Wpisów: 716
Wysłane:
10 lipca 2011 18:37:53
Sprawa z kibicami jest o tyle karygodna że zastosowano odpowiedzialność zbiorową. Jak jest wszczynana burda to trzeba znaleźć i ukarać jedynie winnych a nie wszystkich jak leci. A zamykanie stadionów to jest własnie stosowanie odpowiedzialności zbiorowej. Ja się z tym nie zgadzam. A pokazowe akcje gnębienia kibiców to już przegięcie - to próba zastraszenia krytyki rządu - i to środkami siłowymi.
Edytowany: 10 lipca 2011 18:41
|
|
0 Dołączył: 2009-10-20 Wpisów: 708
Wysłane:
10 lipca 2011 21:29:52
w każdych prawie wyborach głosowałem na upr, w tych zagłosuje raczej na kogoś z po. mimo negatywnych decyzji, które już tu były poruszone uważam, że tusk będzie najlepszy z dostępnych realnych opcji. im więcej głosów po zdobędzie tym lepiej. zasadniczą przewagę jaką widzę u obecnego premiera to doświadczenie, którego nabrał przez te 4 bardzo trudne lata oraz to, że jeśli tusk będzie premierem to będzie to jego ostatnia kadencja. po wyborach będzie miał dużą motywację by dobrze rządzić, a nie będzie się przejmował następnymi wyborami. mam szczerą nadzieję że powyższe zaprocentuje najlepszym rządem jaki do tej pory mieliśmy. cytuje kolegę poniżej, bo widzę, że mamy podobne zdanie. Bosman napisał(a):Chciałbym zwrócić szanownych kolegów i koleżanek inwestorów, że od 1989 roku żadna czy to partia/opcja nie sprawowała rządów przez więcej niż 1 kadencję. Zawsze było tak, że 4 lata ci jedni - po nich następowała zmiana z drugiej strony i tak już przeszło 20 lat. Mówię tu o pewnej kontynuacji której brak.
Ja oddam głos na PO. Zgadzam się z przedstawionymi przez was zarzutami. Nie jestem jednak osobą naiwną i nie wierzę w to, że wszyscy politycy to uczciwi ludzie bez względu na opcję którą reprezentują. Zawsze w stadzie znajdą się czarne owce, kanciarze oszuści i złodzieje. Nie twierdzę, że zrobili wszystko lub nawet większość co proponowali w programie. Jednak dostrzegam plusy i potrafię je docenić.
Mówiąc krótko dam im szansę na kolejne 4 lata. Jeśli jej nie wykorzystają rozliczę ich w przyszłości przy kolejnych wyborach.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2008-12-30 Wpisów: 3 427
Wysłane:
11 lipca 2011 14:27:00
Marcin Osiecki napisał(a):maobab napisał(a):PiS nie jest przeciwny samej prywatyzacji ale jest przeciwny prywatyzacji zakładów strategicznych i to uważam za słuszne. Chyba żartujesz. PiS jak rządził praktycznie zatrzymał całkowicie prywatyzację. Wszystko by najchętniej zostawili w rękach państwa, nie tylko tzw. sektory strategiczne. Otóż to...!!! Trudno znaleźć jakikolwiek inny rząd,który nie prywatyzował niemal w ogóle...! Nawet SLD coś jednak prywatyzowało,a pis co...??? Cieniem na pisie kładzie się zamiana Rozłuckiego (który do tamtej pory cieszył się szacunkiem wszystkich rządów),a wprowadzeniem kogoś takiego jak sobol,który niczym mądrym raczej nie może się pochwalić,a już publiczne upominanie,czy wręcz straszenie konsekwencjami Marka Rogalskiego za późniejszą prawdę o nadchodzącym krachu giełdowym,to trudno spokojnie skomentować... Podobnie z zamianą najlepszego Prezesa NBP jakim był Balcerowicz (skuteczne interwencje wyprzedzające wzrost inflacji),na Skrzypka,który był najmniej wykształconym i kompetentnym z całej RPP...Zresztą późniejsze spóźnione interwencje dowiodły b.złego wyboru... Sam Grad zaczynał jako najsłabszy minister w rządzie,ale z perpektywy tych kilku lat nie można mu już zarzucić brak prywatyzacji,bo liczby prywatyzowanych firm i naprawdę ogromne wpływy są najlepszą wizytówką pracy resortu,choć znajdą się debile,co mu będą zarzucać,że "za bezcen wyprzedaje firmy",tylko skąd potem narzekanie na b.umiarkowane debiuty...
Edytowany: 11 lipca 2011 14:37
|
|
0 Dołączył: 2011-01-21 Wpisów: 303
Wysłane:
11 lipca 2011 15:34:52
Żeby zobrazować jaką ocenę należy wystawić obecnie rządzącej Mafii Obywatelskiej garść cytatów z expose Donalda Tuska z 2007 roku: 1. Będziemy wspierać przedsiębiorczość, wreszcie zmienimy prawo. I to jest twarda zapowiedź, które przedsiębiorcom nie pomaga, a utrudnia ludziom działalność gospodarczą.Przerost biurokracji i absurdalnych przepisów jak był tak jest z tą różnicą, że im bardziej implementujemy unijne dyrektywy tym bardziej zdławiona jest polska przedsiębiorczość. 2. Naczelną zasadą polityki finansowej mojego rządu będzie w związku z tym stopniowe obniżanie podatków i innych danin publicznych. Dotyczy to i musi dotyczyć wszystkich. I tych mniej zamożnych i tych bogatszych. Wszyscy mają prawo do tego, aby państwo przyjęło wreszcie kierunek na obniżanie podatków i danin publicznych. Będziemy prowadzili tę politykę rozważnie, to musi być rozważny marsz.To chyba nie wymaga żadnego komentarza... 3. Budowa wzajemnego zaufania wymaga, by polityka gospodarcza rządu oparta była na realnych podstawach, by jej horyzont wybiegał poza termin kolejnych wyborów. Państwo, które żyje na kredyt, nie będzie dla obywateli godne zaufania. Deficytu budżetu oznacza stały wzrost długu publicznego i wysokie koszty spłaty odsetek od tego długu. W projekcie budżetu na przyszły rok poprzedni rząd przewidywał, że koszty te przekroczą 27 mld zł. Te pieniądze można by przeznaczyć na budowę nowych dróg, na oświatę czy na poprawą bezpieczeństwa...Dług publiczny nie może narastać w takim tempie jak do tej pory. W ciągu kilku lat budżet należy doprowadzić do stanu bliskiego równowagi. Tylko w ten sposób możemy trwale odsunąć groźbę ponownego wzrostu podatków i nagłych cięć wydatków socjalnych czy płac w sektorze publicznym. Dążenie do tego celu zrównoważonego budżetu wynika także z traktatów Unii Europejskiej. Uczyni to naszą drogę do wspólnej waluty, do wspólnej waluty europejskiej łatwiejszą! bezpieczniejszą. To będzie jeden z głównych celów naszego rządu, aby droga do wspólnej waluty była bezpieczna z punktu widzenia państwa i obywateli. Stabilny budżet to także gwarancja zwiększonego napływu inwestycji zagranicznych, jednego z ważniejszych czynników szybkiego wzrostu gospodarczego.A tu to już kpina z Polaków w żywe oczy... 4. Wysoka Izbo! Są obszary gospodarki, od których zależy bezpieczeństwo kraju i wszystkich obywateli. Najważniejszym elementem bezpieczeństwa gospodarczego jest bezpieczeństwo energetyczne. I rozumiemy to bezpieczeństwo przede wszystkim jako gwarancję niezakłóconych dostaw nośników energii po akceptowalnych cenach przy równoczesnej trosce o ekologięKolejne bezczelne kłamstwo. Nowa umowa gazowa z Rosją to skandal jakich mało w historii (bardzo niekorzystne dla nas stawki rozliczeniowe za przesył gazu, nieuzasadnione umorzenie długu Gazpromu, zobowiązanie do zakupu znacznie większej ilości gazu niż jest nam potrzebne, uzależnienie od dostaw z Rosji do 2037 roku no i wreszcie Nord Stream w sprawie którego rząd Tuska nie zrobił absolutnie) 5. Przyspieszymy budowę obwodnic i autostrad i w tym naszą ambicją będzie połączenie miast, tych głównych aren mistrzostw Europy 2012 siecią szybkich dróg. Oceniamy, że główną przyczyną wolnego tempa budowy dróg i autostrad w Polsce przez ostatnich kilkanaście lat były bariery prawne i proceduralne. Brak decyzyjności poszczególnych urzędników odpowiedzialnych za te inwestycje i brak ciągłości w prowadzonych działaniach. Niewydolne, złe zarządzanie, często w takich stricte biurokratycznym charakterze i z reguły zbyt skromny budżet na budowę i remonty. Wyeliminujemy bariery proceduralne i prawne hamujące szybkie inwestycje infrastrukturalne. Chcemy zdecydowanie sprawniej kontynuować zaplanowane inwestycje i bardzo ambitnie będzie stawiać kolejne cele infrastrukturalne. Tu ponownie wszelki komentarz zbędny 6. Modernizacji i to jest także priorytet mojego rządu, modernizacji wymaga infrastruktura polskich kolei. Pasażerowie mają prawo do czystych dworców, punktualnych szybkich pociągów, a kolejowy transport towarowy musi mieć warunki do konkurowania z innymi formami przewozu. To jest po prostu prawo obywateli do punktualności kolei i życia w czystości w miejscach publicznych. Grupę PKP czekają kolejne lata przyjętej strategii. Rozwiążemy problemy przewozów regionalnych. I mój rząd w trybie pilnym zakończy prace nad studium kolei dużych prędkości po to, aby jeszcze w tej kadencji z fazy studium wejść w fazę realizacji.Jak czekaliśmy tak czekamy na te czyste dworce i szybkie pociągi. 7. Wysoka Izbo! We współczesnym, rozwijającym się świecie warunkiem wzrostu gospodarczego, związanego z liberalnymi warunkami ekonomicznymi, jest solidarna polityka społeczna. A to mój ulubiony :) Chłopina się poplątał w zeznaniach conieco? Jak gospodarka może być jednocześnie libaralna i solidarna (czyt. socjalistyczne?)......... Ten cytat dobitnie pokazuje brak elementarnej wiedzy o gospodarce i państwie. Wstydzę się, że ktoś kto wygłasza takie twierdzenia jest premierem mojego kraju. 8. Proszę Państwa! Jednym z najważniejszych zadań, jeśli wrócimy ponownie do słowa zaufanie, jest odbudowa zaufania obywateli do władzy. Dlaczego to zaufanie legło w gruzach, bo chyba tak można powiedzieć, dzisiaj o tym co obywatel czuje do władzy. Może dlatego, że instytucje władzy publicznej w ostatnich latach nie potrafiły przekonać swoich obywateli, że działają na ich rzecz i, że ludzie reprezentujący władzę publiczną każdego szczebla działają bezinteresownie po to, aby służyć swoim rodakom, służyć obywatelom. Nie oszukujmy się, dzisiaj w Polsce mało kto wierzy w to, że politycy idą do władzy, do parlamentu, do samorządu po to, aby bezinteresownie służyć Polakom i Polsce. Ten stan rzeczy trzeba i można zmienić. Polacy mogą odzyskać wiarę w to, że jesteśmy tu wszyscy po to, aby im służyć. Chciałbym, abyśmy wrócili do idei prostej, nie wymagającej żadnych nakładów, idei, która jest oczywista i dlatego nikt w Polsce nie rozumie dlaczego nie jest realizowana. Idei władzy skromnej, pozbawionej zbędnych przywilejów, idei taniego państwa. Mógłbym jeszcze wiele przytaczać, ale żeby nie spamować wklejam linka do całej treści expose z 2007 roku... http://www.rp.pl/artykul/71439.html
|
|
193 Dołączył: 2011-02-28 Wpisów: 4 958
Wysłane:
11 lipca 2011 15:44:47
@Gutek84 szczególnie rozsądnie zabrzmiał epitet "Mafia Obywatelska", od razu widać poważne podejście do polityki.... robisz onet na poważnym forum takimi określeniami. Tylko 3 partie w Polsce moga rządzić, są to PiS, PO i SLD. Z nich na zasadzie negatywnego wyboru i tak zostaje PO. Uzasadnienie napisałem wcześniej. * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 11 lipca 2011 15:47
|
|
Wysłane:
11 lipca 2011 15:52:09
Hey Gutek,a co z cytatami expose Jarusia,co...? Może też byś przytoczył tak dla równowagi "obywatelskiej"... Nie zapomnij też przytoczyć co z realizacją,dobra...? P.S. Oczywiście fakt faktem,że Donald jest za mało liberalny,niż zapowiadał,no i ten nieszczęsny podatek Belki,którego żadne rządy (nawet wszechmocnego Jarka  ) nie zniosły,co jest irytujące... Ale na pewno nie na zasadzie:ten rząd be,bo za mało liberalny,a zaproponuję..... znacznie bardziej socjalistycznego.
Edytowany: 11 lipca 2011 16:02
|
|
0 Dołączył: 2011-01-21 Wpisów: 303
Wysłane:
11 lipca 2011 16:16:42
@pop
Po pierwsze Jarusia nie przytaczam bo Jaruś nie rządzi, więc nie widzę takiej potrzeby.
Po drugie właśnie zaprezentowałeś klasyczną postawę elektoratu platformy czyli odpowiadanie emocjami na merytoryczne argumenty. Na każdy zarzut w stosunku do PO odpowiedź brzmi: "no tak, masz rację,ale przecież nie możemy dopuścić żeby Jarek wrócił do władzy". Nawet gdyby Donald był tyranem i zabójcą w stylu Stalina to platformerskie lemingi i tak na niego zagłosują "byle tylko ten potworny PiS nie wrócił do władzy". Inna sprawa, że ja o PiSie ani o Kaczyńskim słowem nie wspomniałem co tylko potwierdza, Twoją bezsensowną zapalczywość zamiast merytorycznej dyskusji.
BTW dla mnie jedynym możliwym wyborem jest JKM. Szanse są znikome, ale facet swoją wiedzą, inteligencją i oczytaniem bije na głowę te wszystkie miernoty w stylu Komorowskiego, Schetyny itd..a do tego zgadzam się z nim w najbardziej podstawowych kwestiach takich jak wolny rynek i minimum państwa.
Edytowany: 11 lipca 2011 16:24
|
|
PREMIUM
0 Grupa: SubskrybentP1
Wysłane:
11 lipca 2011 16:23:45
Nie chce się za bardzo wtrącać do dyskusji, ale ja w ogóle nie widzę żadnej zapalczywości w tym co napisali: pop i Scarry. Pop wręcz humorystycznie napisał.  Przypomniało mi się, że PO zrobiło jedną rzecz, z której jestem zadowolony. Ponadto było to także kiedyś w programie UPRu. Zlikwidowali pobór do wojska, co jest z punktu widzenia liberała tym samym co niewolnictwo. Nie mówiąc już w ogóle o tym, że to marnowanie pieniędzy - niby szkolenie ludzi, którzy i tak nie chcą zostać żołnierzami.
Edytowany: 11 lipca 2011 16:32
|
|
Wysłane:
11 lipca 2011 16:36:44
Cytat:Po pierwsze Jarusia nie przytaczam bo Jaruś nie rządzi, więc nie widzę takiej potrzeby.
A co,nie "rządził"?  A jeśli nie rządził,to co robił,tylko mówił hau,hau,albo: wrrrr......!!! Nie musisz mówić o jarusiu, po języku od razu widać,żeś fanem pis-u, oni wszyscy są charakterystyczni... P.S. A ja akurat nie wiem na kogo zagłosuję (moje poglądy są liberalne,prozachodnie, najbardziej podoba mi się Leszek Balcerowicz), ale na pis-NIGDY...
Edytowany: 11 lipca 2011 16:54
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-02-07 Wpisów: 211
Wysłane:
11 lipca 2011 17:06:15
na poczatku zaznacze, ze jestem calkowicie przeciwny i PiS'owi, PO, SLD, jak i PSL. Faktem jest, że jak ktos skrytukuje PO, to odrazu fanatycy pisza jak to Jarek jest gorszy ;) smieszne. zalosne wrecz. Wasza ukochana partia pluje wam w oczy, a wy mowicie ze pada Investment is most prudent when it is most businesslike. Benjamin Graham
Edytowany: 11 lipca 2011 17:06
|
|
1 Dołączył: 2009-05-31 Wpisów: 127
Wysłane:
11 lipca 2011 17:17:23
@Gutek84 Zgadzam się z Toba w 100% jednak polityka rządzi się swoimi prawami dodając do tego socjalizm ciężko wprowadzić zmiany. Jest potężna grupa ludzi żyjąca z naszych podatków. Wez samych urzędników + ich rodziny to około 2 miliona osób którzy nie dopuszcza do tego żeby ich córusie, wnuczki, tatusie stracili prace głosując na KNP. Obrazując to sytuacja w której ktoś go opluwa a on mówi ze deszcz pada. To expose dobitnie to pokazuje. Masz czarno na białym kłamstwa i przekręty ale odpowiedz jest ....`nie nie to nic widocznie tak musi być`. Byc może będzie tak jak powiedział Rybinski w programie Młodzież kontra ze ludzie się w końcu obudza jak już się wszystko zawali. Jak już skończą się pieniądze, przywileje i posady. Edit: @bldn Sorry to porównanie z deszczem tak wyszło pisaliśmy w tym samym momencie.
Edytowany: 11 lipca 2011 17:19
|
|
Wysłane:
11 lipca 2011 17:46:17
co pozytywnego zrobiło PO, bo wbrew czarnowidzom jest tego sporo John Godson:Cytat:Myślę, że Polacy widzą, jakie są działania Platformy. Uważam, że pomimo różnych trudności oraz porażek - udało się PO wiele rzeczy zrobić: Polska ma największy przyrost nowych miejsc pracy w Europie (730 tysięcy), dla porównania - w Niemczech jest 650 tysięcy. Przeciętny (średni) wzrost emerytury w Polsce za rządu PO-PSL to 438 zł; za rządów SLD wzrósł on o 197zł, z w czasie rządu PiSu o 90zł. Minimalne wynagrodzenie: SLD - 849zł, PiS - 936zł, PO i PSL - 1386zł, a w 2012 r. wzrośnie ono do 1500zł. Polska jest wśród sześciu krajów Europy, w których wskaźnik zgłaszania przestępczości, przemocy i wandalizmu spadł w okresie kryzysu gospodarczego. Realizacja projektu Orlik w całej Polsce. Ulga studencka 51% - przywrócona. Pobór wojskowy – zniesiony. Reforma Szkolnictwa Wyższego. Większe szanse na rynku pracy. Program "Rodzina na swoim". Reforma emerytur pomostowych. Budowy autostrad, dróg ekspresowych (obecnie w budowie i przebudowie jest 1420 km dróg krajowych. Trwają prace przy budowie nowych tras, w tym 729 km autostrad, 536 km dróg ekspresowych i 80 km obwodnic. Realizowana jest także przebudowa 75 km istniejącej sieci). Modernizacje trakcji kolejowych - od 16 listopada 2007 r. do końca maja 2011 r. podpisano umowy na modernizację ponad 2500 km torów na liniach kolejowych. Obecnie modernizowanych jest ponad 1600 km torów na liniach kolejowych. Oddano do użytku ponad 1400 km torów na liniach kolejowych. Osiem portów lotniczy jest rozbudowywanych a propo JKM - naprawdę polecam bezpośredni kontakt zapalczywym i na ogół młodym wyznawcom tego Pana. Gość 20 lat nie nauczył się przełykać śliny w trakcie mówienia, co w realu daje jeszcze gorsze wrażenie niż w TV. Każdego interlokutora, który ma jakiekolwiek wątpliwości co do jego genialności i sposobu przedstawiania wszystkiego, traktuje w jednej z trzech kategorii: natręt-socjalista, idiota lub agent. Nie ma opcji żeby z nim się nie zgadzać w ramach jednej partii, takie osoby są piętnowane i wyrzucane z jedną z tych 3 etykiet. Przecież całkiem niedawno po serii awantur i ubliżania wszystkim wokół własna partia wyrzuciła go ze swoich szeregów. jak bym miał glosować i wybierać między maksymalnymi ekscentrykami - już bym chyba wolał Palikota niż JKM. * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 11 lipca 2011 17:55
|
|
Wysłane:
11 lipca 2011 18:21:42
Oj scarry tymi sukcesami platformy to już mnie powaliłeś. Po pierwsze jeśli partia uważa się za liberalną powinna w pierwszym rzędzie znieść płacę minimalną. Ulga dla studentów ale tylko na pociągi i to nie wszystkie. Wzrost emerytur, ha to może porównajmy ceny za pisu i za po zobaczymy jaką wartość miały te pieniądze. Pokaż mi te 730 tyś miejsc pracy. Większe szanse na rynku pracy, chyba jak jest się w jedynej nie omylnej partii. Drogi właśnie budują się, elektrownia atomowa też kiedyś się budowała. Reforma szkolnictwa, która tak naprawdę nic nie zmienia. Orliki dobrze jest to jedyny ich +, jednak jakość do ceny jest fatalna widać, że komuś się to bardzo opłacało.
W partii nie musi być demokracji, jeśli ktoś przystępuje do danego ugrupowania to zgadza się z programem. Jeśli nie podoba mu się prezes partii ma prawą ją zmienić albo sam zostanie wyrzucony i tyle. Lepiej ekscentryk z jakimiś poglądami niż oszust bez poglądów, bez programu i z partią która przyjmuje w swoje szeregi wszystkich byle tylko poparcie rosło.
|
|
Wysłane:
11 lipca 2011 21:04:18
@maobab zwróciłeś uwage że to był cytat? Niestety ale jesteś w swoim poście populistą  , wcześniej widziałeś policję bijącą biednych kiboli, teraz widzisz wszystko w krzywym zwierciadle. Miejsc pracy nie da się oszukać, to nie jest jakieś widzimisię partyjne, którego podajemy ile chcemy, od tego jest GUS. Tak samo wzrost cen żywności był niższy niż wzrost emerytur. Grasz na giełdzie i nie znasz wartości pieniądza? Ooo Dla mnie największe trzy plusy rządu PO to właśnie orliki, zawodowa armia i rozbudowa infrastruktury kraju. Ekscentryk zawsze pozostanie ekscentrykiem, jako wojujący intelektualista to uchodzi, ale jako premier czy Prezydent RP dalej byłby nim (a szef każdej partii startującej w wyborach musi być przygotowany na te stanowiska), zresztą dobrze pamiętam Korwina Mikke jako posła Sejmu RP  .Powtarzam - jeśli będziesz miał okazję to spróbuj porozmawiać z JKM w realu. * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 11 lipca 2011 21:08
|
|
Wysłane:
11 lipca 2011 22:23:38
Wiem, że jest to cytat ale wkleiłeś go aby udowodnić ile to po zrobiło. Idź na mecz zobaczysz jak jest w obecnych czasach. Ja tu chuliganów nie bronię. Jak chcą się bić to się biją i nie ma tu kogo opłakiwać. Jednak poziom obecnej policji jest żenujący. Do tego nasz sejm postanowił, że teraz wstępując do policji nie trzeba mieć matury! A bronie kibiców bo sam nim jestem i nie będę się godził na to aby jakiś wąsaty komendant decydował czy mogę iść na mecz czy nie bo to jest łamanie konstytucji. Miejsca pracy no dobra zgodzę się przybyło 80 tyś urzędników. Na pewno wszyscy dostali się do pracy bo mieli wystarczające kompetencji a nie znajomych, rodzinę w partii. Reszta miejsc pracy może jest jednak jakoś na przykładzie mojego miasta tego nie widzę. Wszędzie aby dostać pracę trzeba mieć znajomości i tyle. Może i nie znam wartości pieniądza ale jakieś 2 miesiące temu w "Uważam rze" było porównanie ile mogliśmy kupić za rządów PiSu a za obecnych. Im wyszło, że prawię 2 razy więcej było wtedy można kupić.
Plusy platformy- ze wszystkimi bym się zgodził, jednak jak by te projekty były wykonane właściwie. O orlikach już pisałem pograj na nich to zobaczysz czy są warte pieniędzy jakie na nie wyłożono. Wojsko fajnie jak by było zawodowe ale c oto za wojsko co liczy 80 tys żołnierzy! Dwa dni obrony Warszawy i po wojsku. Infrastruktura- Też wszystko fajnie tyle, że jakość wykonanych dróg pozostawia wiele do życzenia. Stadiony także pochłonęły miliardy złotych. Narodowy miał kosztować 1,2 mld zł o ile się nie mylę. Wydano już ponad 2 mld, a jeszcze nie został skończony. W niemczech alianz arenę jakoś udało się wybudować za 1,2 mld zł. Do tego dochodzi moja ulubiona spółka euro 2012, która miała kontrolować przygotowania. Niestety biorą miliony zł, a nic nie robią ale trudno się dziwić skoro na 1 pracownika przypada ,15 kierownika.
|
|
0 Dołączył: 2009-11-14 Wpisów: 228
Wysłane:
11 lipca 2011 22:46:58
"Miejsca pracy no dobra zgodzę się przybyło 80 tyś urzędników. Na pewno wszyscy dostali się do pracy bo mieli wystarczające kompetencji a nie znajomych, rodzinę w partii."
A po co ich było przyjmować? Trzeba teraz wydać na nich pieniądze. Lepszym rozwiązaniem by było gdyby wodzu wyszedł na mównicę i powiedział emerytom prawdę : że płacili składki na emeryturę przez całą aktywność zawodową, że na skutek zmian systemu, niewydolności tego systemu i tego że Polska jest na dorobku emerytury są niskie, że płacą podatek dochodowy, który należy znieść. A potem to zrobić zwiększając emerytury. No kpina w biały dzień żeby od wypłacanych składek do obywatela pobierać podatek dochodowy. Oczywiście podniósł by się wrzask obecnie pracujących i płacących dochodowy. To w takim razie pracującym stopniowo go obniżać co 1 punkt procentowy co roku. Zapowiedzieć obniżki innych podatków a przede wszystkim kosztów pracy i to robić !
Ale gdzie oni mają smykałkę do zarządzania? Wpędzą nas do stodoły PIIGS
Edytowany: 11 lipca 2011 23:00
|
|
Wysłane:
11 lipca 2011 23:04:47
Scarry: większość z tego co przytoczyłaś za Panem Godsonem to niestety pochwała socjalizmu: wzrost płac minimalnych? że dzięki rządowi PO powstało więcej miejsc pracy? dofinansowanie do budowy boisk (Orlik). Dziękuję za taki "liberalizm gospodarczy". Rząd nie powinien zajmować się tworzeniem miejsc pracy - od tego jest wolny rynek!Płace minimalne zawsze zwiększają lub w najlepszym razie utrzymują bezrobocieDotacje zawsze powoduję wzrost kosztów. Dlaczego bez dotacji urządzenie kosztuje 10 tys zł, a gdy je kupujesz przy 50% dofinansowaniu to to samo urządzenie kosztuje już 12 tys zł? Ano dlatego że obu stronom nadal to się opłaca. To że się opłaca sprzedawcy to jasna sprawa, ale opłaca się też nabywcy, bo i tak za urządzenie zapłaci 6 tys zł zamiast 10 tys zł. Dlatego każde dofinansowanie powoduje wzrost cen. Powstało 1400 km torów? To teraz już wiem dlaczego tak szybko wzrasta dług publiczny... Oj Scarry, Scarry, piszesz że UPR był ci bliski, a zaczynasz gloryfikować partię, która jest zaprzeczeniem wolnorynkowych ideałów. Tusk podobnie jak Kwaśniewski dużo mówi i tylko mówi - przy okazji od czasu do czasu pogoni kibiców za transparenty krytykujące rząd. Scarry napisał(a):Na PO głosuje bo w biznesie liczy się spokój, tak - chcę miec spokoj, i chcę go zapewnić moim pracownikom. Jak najmniej problemów z prawem zmieniającym sie o 180stopni, jak najmniej kłopotów i jak najbardziej przewidywalną politykę która nie będzie mi przeszkadzać w prowadzeniu firmy. Przecież PO utrwala biurokrację i jakby tego było mało to jeszcze zwiększa ucisk podatkowy. Spokój w biznesie miałbyś wtedy gdyby spełniono postulat Korwin-Mikkego (zapewne postulat doskonale znasz), tzn że zmiany w przepisach powinny wchodzić dopiero kilka lat po uchwaleniu tak aby przedsiębiorca miał czas na dostosowanie się. Tylko takie prawo może być stabilne - a u nas nie dość że przepisy bez przerwy się zmieniają to jeszcze wcale nie tak rzadko prawo działa wstecz. Scarry napisał(a): Tylko 3 partie w Polsce moga rządzić, są to PiS, PO i SLD
Rozumiem, że mówisz o okrągłostołowym porozumieniu, które de facto ustanowiło naprzemienne rządy lewicy postkomunistycznej i lewicy postsolidarnościowej. Przepraszam, ale ja się na to nie piszę - każda lewica to zło dla gospodarki. Zawsze bawi mnie argument że głos na "małe" partie to głos stracony:) Przecież z matematycznego punktu widzenia w demokracji nie ma głosów straconych. Wystarczy że wszyscy wyborcy zagłosują na przykład na nieobecny w mediach Kongres Nowej Prawicy i KNP wejdzie do sejmu ze 100% poparciem, natomiast PO, PIS, SLD, PSL dostana wtedy 0%. A więc głosów straconych nie ma - są po prostu nierozsądnie oddane (wiele osób ulega takiej demagogii i mimo ze ma np. wolnorynkowe poglądy oddaje głos np. na PO, która de facto z wolnym rynkiem ma niewiele wspólnego). Scarry napisał(a):a propo JKM - naprawdę polecam bezpośredni kontakt zapalczywym i na ogół młodym wyznawcom tego Pana. Gość 20 lat nie nauczył się przełykać śliny w trakcie mówienia, co w realu daje jeszcze gorsze wrażenie niż w TV. Każdego interlokutora, który ma jakiekolwiek wątpliwości co do jego genialności i sposobu przedstawiania wszystkiego, traktuje w jednej z trzech kategorii: natręt-socjalista, idiota lub agent. Nie ma opcji żeby z nim się nie zgadzać w ramach jednej partii, takie osoby są piętnowane i wyrzucane z jedną z tych 3 etykiet. Przecież całkiem niedawno po serii awantur i ubliżania wszystkim wokół własna partia wyrzuciła go ze swoich szeregów. Z JKM-em miałem styczność na żywo. To Żywiołowy, zasadniczy facet z którym można normalnie pogadać. Nie wiem więc na jaki problem się natknąłeś? Trzeba tu sprostować że UPR nie wyrzuciło JKM-a - Korwin-Mikke sam odszedł. Warto poczytać co się wydarzyło w UPR za czasów prezesury Pana Witczaka. Tak czy owak Korwin-Mikke stworzył nowe ugrupowanie jakim jest Kongres Nowej Prawicy i w mojej prywatnej opinii jest to najciekawsza propozycja wyborcza dla osób które choć trochę opowiadają się za wolnym rynkiem. Co do zlikwidowania poboru do wojska to jak najbardziej zgadzam się że to dobre posunięcie, szkoda że tak późno to zrobiono (Korwin mówił o tym od ponad 20 lat) - ale teraz trzeba to wojsko wzmocnić i odbiurokratyzować. Potrzeba nam silnej armii - tylko silny militarnie kraj liczy się na arenie międzynarodowej (chociażby w dowolnych negocjacjach).
Edytowany: 11 lipca 2011 23:21
|
|
Wysłane:
11 lipca 2011 23:37:12
Znalazłem wypowiedź Korwina-Mikke w której jest ciekawe odniesienie do kwestii jak to przez lata poprawiano socjalizm i kiedy w końcu socjaliści z PZPR uchwalili najbardziej wolnorynkową ustawę jaka powstała po II wojnie św (autorstwa Pana Wilczka) to do głosu doszła lewica Solidarnościowa i z wolnym rynkiem zrobiła porządek, z roku na rok coraz bardziej go likwidując. www.youtube.com/watch?v=94Dn6z...Edit: Korwin pojawia się po Panu Maurerze.
Edytowany: 11 lipca 2011 23:38
|
|
0 Dołączył: 2008-12-01 Wpisów: 354
Wysłane:
11 lipca 2011 23:54:28
"Myślę, że Polacy widzą, jakie są działania Platformy. Uważam, że pomimo różnych trudności oraz porażek - udało się PO wiele rzeczy zrobić: Polska ma największy przyrost nowych miejsc pracy w Europie (730 tysięcy), dla porównania - w Niemczech jest 650 tysięcy. Przeciętny (średni) wzrost emerytury w Polsce za rządu PO-PSL to 438 zł; za rządów SLD wzrósł on o 197zł, z w czasie rządu PiSu o 90zł. Minimalne wynagrodzenie: SLD - 849zł, PiS - 936zł, PO i PSL - 1386zł, a w 2012 r. wzrośnie ono do 1500zł. Polska jest wśród sześciu krajów Europy, w których wskaźnik zgłaszania przestępczości, przemocy i wandalizmu spadł w okresie kryzysu gospodarczego. Realizacja projektu Orlik w całej Polsce. Ulga studencka 51% - przywrócona. Pobór wojskowy – zniesiony. Reforma Szkolnictwa Wyższego. Większe szanse na rynku pracy. Program "Rodzina na swoim". Reforma emerytur pomostowych. Budowy autostrad, dróg ekspresowych (obecnie w budowie i przebudowie jest 1420 km dróg krajowych. Trwają prace przy budowie nowych tras, w tym 729 km autostrad, 536 km dróg ekspresowych i 80 km obwodnic. Realizowana jest także przebudowa 75 km istniejącej sieci). Modernizacje trakcji kolejowych - od 16 listopada 2007 r. do końca maja 2011 r. podpisano umowy na modernizację ponad 2500 km torów na liniach kolejowych. Obecnie modernizowanych jest ponad 1600 km torów na liniach kolejowych. Oddano do użytku ponad 1400 km torów na liniach kolejowych. Osiem portów lotniczy jest rozbudowywanych" Scarry nawiązując do Twego cytatu przypominają mi się swięta u Babci mojej Żony ..spotkanie rodzinne gdzie po kilku głębszych "mędrcy" przy stole zaczynają mówić co dany rząd dał a co zabrał...co zbudował ..itd ..jako że cześc z nas bawi się na giełdzie a druga część inwestuje ..sprobujmy przez chwilę wyobrazić sobie rząd jako zarząd spółki=Państwa..a nasz głos w wyborach jako kapitał inwestycyjny..czy spadek bezrobotnych to zasługa naszego zarządu? czy podnoszenie progów dla minimalnego wynagrodzenia poprawia konkurencyjność naszej spółki=Państwa..mnie martwi w kilka fundamentów -rosnący deficyt i tu jest na dzień dzisiejszy największy ból, uprzywilejowanie wielu grup pracowniczych w naszej firmie/państwie (np rolnicy=krus) górnicy); kupa biurokracji/wzrost vat/wzrost akcyzy/przyrost pracowników w sektorze publicznym/ ulgi/ podatek belki/ czy przy rosnącym deficycie powinniśmy być dumni z waloryzacji emerytur? budowa dróg/modernizacja trakcji kolejowych czy to zasługa sprawnego działania rządu czy przymus wykorzystania środków unijnych z okresu budżetowego 2007 -2012 o ile pamiętam właśnie przez powolną modernizację kolei jest zagrożonych trochę milionów euro ( o i znalazłem info na ten temat ) wpolityce.pl/view/9527/Polska_...hm i dla mnie te sukcesy z Twego cytatu gdzieś się rozmyły.. a zarząd czy inwestuje? ułatwia działanie swoich spółek córek? pojawiały się pomysły zmniejszające koszta zarządu, ale czy były szczere czy tylko karmiące elektorat liberalny ( www.newsweek.pl/artykuly/sekcj...).. czy działania rządu są pro-rozwojowe czy zachowawcze? ja tego nie czuję i oddam swój głos na KNP
Edytowany: 11 lipca 2011 23:55
|
|