Krzysiek9 napisał(a):zabapinkfloyd napisał(a):Mam takie dziwne pytanie związane z Ukrainą.
Może ktoś by to przeliczył na wymierne wartości.
Załóżmy że wydobędziemy ile się da ze wszystkich koncesji tych co mamy i możemy mieć, zakładając że natrafimy na duże złoża gazu - czyli najprościej przeliczyć to co wydobywamy teraz i to co potencjalnie możemy wydobyć, zakładając że uwzględnimy jako parametr, powierzchnie terenu.
Jakby komuś się nudziło i by był w tym dobry to fajnie jakby to policzył :)
Ciekawi mnie jakie to mogą być rzędy wielkości :)
To nie wiem czy da się tak oszacować ale na początek proponuję policzyć jaki możemy mieć zysk w 2012 roku gdzie już w grudniu tego roku mamy osiągnąć 18 mln cf gazu dziennie (3 krotny wzrost wydobycia w porównaniu do dnia dzisiejszego). Przy cenach gazu rzędu 9 USD/1000cf ta wartość na cały KubGas da przychody na poziomie ponad 61 mln USD (ok. 170 mln PLN). Co będzie jak uruchomią produkcję z pozostałych odwiertów? Myślę, że na tę chwilę pozostańmy przy wartościach jakie KOV oficjalnie prognozuje, bo idąc dalej wartości jakie otrzymamy okażą się na tyle abstrakcyjne, że i tak nie będą tutaj zaakceptowane (choć z wyliczeń kolegi rabbita odnośnie 100mln PLN przychodów ze sprzedaży gazu jeszcze niedawno były szykanowane).
Mój szacunek na 2012 rok był 100 mln dolarów przychodu i tego się trzymajmy ;) Na dzisiaj moje szacunki są już troszkę zmienione ale o tym napiszę dopiero po testach O-14.Wtedy będziemy znali przepływ na O-9,O-8 i O-14 oraz bardzo ważny wynik produkcji na M-19.
Trzeba wiedzieć również że szacunki na prezentacji KOV mogą być też bardzo wyważone i ostrożne.Dla przykładu produkcja z M-19 jest oszacowana na 3.5 mcf/d i jeżeli okaże się że przepływ jest na poziomie np.4,5 mcf/d to mamy wzrost dochodu prawieo 30% a to przecież wszystko jest kasa (może też okazać się mniejszy)
Z odwieru O-9 według szacunku wzrost jest oszacowany około 2,0 mcf/d a z dodatkowego zbiornika który już jest po teście wychodzi na to że przepływ jest na poziomie 1,7 mcf/d (wydaje mi się że w którymś komunikacie była taka cyfra bo na stronie KOV jest podane w metrach szściennych) jeżeli się pomyliłem to proszę mnie poprawić.Do tego dojdzie test całkowity i myślę że z O-9 przepływ będzie w okolicy 3-3.5 mcf/d a to też jest poważny wzrost.Następne odwierty będą z pewnością coraz lepsze i szybciej podłączane.
Trzeba też wiedzieć że przepływ gazu na poziomie np. 10.0 mcf/d nie są niczym nadzwyczajnym.W Polsce chyba w okolicy Środy Wlkp. test odwiertu wykazał taki przepływ,chyba że znowu coś źle przeczytałem bo było to jakieś 3/4 tygodnie temu.Każdy odwiert to wielka loteria również w wielkość przepływu.
@Krzysiek9
Według moich optymistycznych szacunków graniczących z szaleństwem i wariactwem uważam że po podłączeniu O-14 który jest ostatnim podłączeniem zaplanowanym na ten rok produkcja gazu wyniesie 22 mcf/d.Problem widzę tylko w tym czy podłączenia będą w terminie.
Dlatego uważam że szacunki na 2012 rok można uścićlić po testach odwiertów które wymieniłem wcześniej.
Ile będzie przychodu w 2012 roku z tego co w tym roku wypracuje KOV?Nie liczyłem ale myślę że w granicach 60 mln dolarów spokojnie(nie liczyłem tego)
Przypominam też wszystkim że w 2012 roku na Ukrainie KOV planuje 12 odwiertów
Nigerię widzę też bardziej optymistycznie niż inni,jeżeli transakcja dojdzie do skutku.
KOV już dzisiaj dla Nigeryjczyków to firma która rozdaje pieniądze biednym i jest na niej głośno.OML-42 to ogromne możliwości zysku ale...Jest jeszcze jeden interes do zrobienia w tym kraju.Północna część jest komplenie niezagospodarowana i jest tam wiele wolnego miesca na szukanie ropy i gazu.W jednym z artykułów czytałem że rząd Nigeri chce żeby firmy zagraniczne przetestowały ten teren a na dzisiaj nikt się nie kwapi do tego.Dla KOV to wielka szansa zaisnienia i zwiększenia przychodów.
Przypomę również że w czasie ostatniej wizyty w Syrii przedstawicieli KOV był temat bloku 3 i myślę że jeżeli dowiercimy się do ropy na bloku 9 będzie szansa go dostać.
"Żeby wygrać trzeba grać"