0 Dołączył: 2010-12-21 Wpisów: 25
Wysłane:
5 sierpnia 2011 12:12:26
przy kursie: 12,82 zł
A można prosić o szersze objaśnienie tego co mówią nam te fundamenty ?
|
|
0 Dołączył: 2011-02-02 Wpisów: 302
Wysłane:
5 sierpnia 2011 17:04:54
Fundamentami mogą być np kontrakty podpisane w I kwartale 2011 na sumę 104 mln euro na okres 5-7 lat (80mln) i 10 lat (24mln). Kiedy rozłożysz sobie sam kontrakt z General Motors to wychodzi: 80/7=11,42 mln euro dodatkowo rocznie w przypadku trwania kontraktu przez 5 lat. 80/5=16 mln euro rocznie gdy lat 7. Zakładając euro w okolicy 4 zł mamy 45-65 mln zł przychodów rocznie na podstawie tego jednego kontraktu gdzie kapitalizacja dzisiejsza spółki osiągnęła dzisiaj wartość niespełna 68 mln. Na moje oko oznacza to całkiem przyjemną sytuacją fundamentalną.  Już nie wgłębiam się nawet dalej o niewykorzystanych mocach produkcyjnych (druga fabryka powstająca na Ukrainie) i negocjowanych kontraktach.
|
|
0 Dołączył: 2011-02-02 Wpisów: 302
Wysłane:
5 sierpnia 2011 17:06:34
Jako że nie mogę edytować <nadal> to w pierwszym wyliczeniu oczywiście chodziło o 7 lat a w drugim o 5.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2010-11-04 Wpisów: 190
Wysłane:
5 sierpnia 2011 17:58:36
Dla polepszenia nastrojów powiem, że GM zanotował znaczny wzrost dochodów w drugim kwartale (prawdopodobnie dla tego, że Japonia miała problemy z produkcją). Myślę, że europejskie spółki z tego samego powodu mogą mieć lepsze dochody.
Edytowany: 5 sierpnia 2011 17:59
|
|
0 Dołączył: 2011-08-08 Wpisów: 43
Wysłane:
11 sierpnia 2011 17:33:09
przy kursie: 12,41 zł
W przypadku Groclinu i robienia poszyć tapicerskich zdobywania kontraktów jest bardzo żmudnym procesem, poprzedzonym licznymi audytami ze strony koncernów samochodowych. Z wcześniejszych wypowiedzi ze strony spółki wynika, że kolejne kontrakty są w trakcie negocjacji. Oby tylko obecny kryzys finansowy nie namieszał w branży motoryzacyjnej.
|
|
0 Dołączył: 2010-02-16 Wpisów: 506
Wysłane:
16 sierpnia 2011 13:46:43
przy kursie: 14,78 zł
Raport za IIQ b.r. może mieć kluczowe znaczenie - przynajmniej dla średnioterminowej perspektywy kursu. Na pewno będą większe przychody - spółka już realizuje dostawy dla GM do Opla Astry w ramach tej nowej wieloletniej umowy podpisanej na początku tego roku. Pozytywnie byłoby jeśli przychody przekroczyłyby ponad 50 mln zł. Natomiast jest kwestia poprawy zyskowności- czego zabrakło według mnie w raporcie za IQ. Ja przyjąłbym z dużym zadowoleniem każdy zysk netto już od 1 mln zł w wzwyż. A byłoby świetnie jakby spółka wygenerowała 1,5 -2 mln zł ale to chyba jeszcze nie teraz. Generalnie chodzi o to aby za znaczącym wzrostem przychodów inwestorzy dostrzegli również, że spółka wraca do coraz większej zyskowności - gdyż na razie wskaźniki ROE i ROA są bardzo słabe!!! Zatem wyniki za IIQ mogą już częściowo pokazać w jakim kierunku spółka będzie się rozwijać. Jeśli będą relatywnie dobre wyniki to przy dużym niedowartościowaniu obecnie przez rynek spółki może dać impuls do dalszego bardziej dynamicznego odrabiania strat.
|
|
0 Dołączył: 2011-01-20 Wpisów: 3
Wysłane:
16 sierpnia 2011 21:13:59
Obyś miał racje broker_ns. Spółka straciła w dwa tygodnie wszystko co zyskała przez ostatnie pół roku. Wtedy były dwie nowopodpisane umowy, a teraz ...
|
|
Wysłane:
16 sierpnia 2011 22:35:29
@Witek_W Należy uzbroić się w cierpliwość i poczekać na wyniki. Jeśli sytuacja na świecie będzie w miarę stabilna przewiduję że kurs może przed wynikami znależć się w przedziale 17-19. Potem o dalszym kierunku zadecyduje raport kwartalny.
P.S. Zapytanie do portalu SW. Proszę o zweryfikowanie ROA bo według moich wyliczeń powinna wynosić 0,31% a nie 1,33% (ROE jest już właściwie wyliczone). Też wskaźnik ogólnego zadłużenie wynosi u mnie niżej tj. 30,38% a nie jak u Was 34,17%! To już znacząca różnica.
|
|
50 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
16 sierpnia 2011 22:50:53
Może nie piszę o tym wystarczająco często, ale nie liczymy tego po 'studencku', wrzucając na kalkulator dwie liczby z ostatniego sprawozdania. Zarówno w ROE, ROA jak i innych proporcjach, bierzemy z bilansu średnią wartość, odpowiednio, aktywów ogółem, kapitału własnego, zadłużenia, w trakcie ostatnich 12 miesięcy. Ma to na celu wyeliminowanie błędu mogącego wynikać z punktowo zaburzonego odczytu jakiejś pozycji. Jeśli podasz wejściowe dane do swoich obliczeń, będę się mógł do nich odnieść. Zwracam też uwagę, że ROA nie liczy się na skróty jako zysk netto przez aktywa, tylko jako zysk netto plus odsetki minus podatek dochodowy i wtedy przez średnią wartość aktywów z roku, w którym tenże zysk został wypracowany. Usuwamy w ten sposób koszty finansowania obcego z ROE, bo E nie zawiera kapitału obcego, więc nie można go obciążać jego kosztami.
|
|
Wysłane:
17 sierpnia 2011 12:46:36
przy kursie: 17,20 zł
Dziękuje za szybką odpowiedź. Poniżej mój skromny komentarz: Cytat:Zarówno w ROE, ROA jak i innych proporcjach, bierzemy z bilansu średnią wartość, odpowiednio, aktywów ogółem, kapitału własnego, zadłużenia, w trakcie ostatnich 12 miesięcy. Ma to na celu wyeliminowanie błędu mogącego wynikać z punktowo zaburzonego odczytu jakiejś pozycji. Domyślałem się właśnie że tak czynicie. Aczkolwiek ja jestem nadal sceptycznie nastawiony do uśredniania sumy bilansowej, którą się tworzy na dany dzień właśnie po to aby pokazać jak najbardziej bieżący obraz aktywów i pasywów w danej chwili. Jeśli np Groclin zrobiłby dużą emisję akcji w IIQ b.r, powiedzmy na 100 mln zł, to wówczas w raporcie kwartalnym suma bilansowa nam automatycznie znacząco wzrośnie natomiast jeśli uśrednimy jeszcze z trzema wcześniejszymi kwartałami to wyjdzie ona nam dużo poniżej tej bieżącej sumy bilansowej. Ergo zaburzy/zafałszuje bieżący obraz. Również wyliczanie ogólnego zadłużenia spółki uśredniając za cztery kwartały też nie do końca do mnie nie przemawia. Zatem chyba jednak pozostanę przy mojej "studenckiej" metodologii ale pełny szacunek za wykorzystywanie metodologi bardziej złożonego liczenia wskaźników  . Cytat:Zwracam też uwagę, że ROA nie liczy się na skróty jako zysk netto przez aktywa, tylko jako zysk netto plus odsetki minus podatek dochodowy i wtedy przez średnią wartość aktywów z roku, w którym tenże zysk został wypracowany. Usuwamy w ten sposób koszty finansowania obcego z ROE, bo E nie zawiera kapitału obcego, więc nie można go obciążać jego kosztami. Dziękuję za informację - zrobię sobie dodatkową kolumnę w Excelu na takie wyliczanie ROA. Ale zwracam uwagę, że sama spółka jak i jej audytor (np sprawozdanie roczne z 2010r.) podaje ROA wyliczone z uproszczonego wzoru!
Edytowany: 17 sierpnia 2011 12:56
|
|
|
|
50 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
17 sierpnia 2011 14:54:31
Cytat:Aczkolwiek ja jestem nadal sceptycznie nastawiony do uśredniania sumy bilansowej, którą się tworzy na dany dzień właśnie po to aby pokazać jak najbardziej bieżący obraz aktywów i pasywów w danej chwili. Jeśli np Groclin zrobiłby dużą emisję akcji w IIQ b.r, powiedzmy na 100 mln zł, to wówczas w raporcie kwartalnym suma bilansowa nam automatycznie znacząco wzrośnie natomiast jeśli uśrednimy jeszcze z trzema wcześniejszymi kwartałami to wyjdzie ona nam dużo poniżej tej bieżącej sumy bilansowej. Ergo zaburzy/zafałszuje bieżący obraz. Również wyliczanie ogólnego zadłużenia spółki uśredniając za cztery kwartały też nie do końca do mnie nie przemawia. Metody mają to do siebie, że można je zmieniać i dobierać do własnego poglądu na istotę rzeczy. Tylko ostatni raz się odezwę w kwestii uśredniania. Jeżeli bierzemy na przykład zysk za 2010 rok, to jaki kapitał go wypracował? Ten z którym spółka rok zaczęła, czy ten z którym skończyła? A jeśli w połowie roku była emisja akcji i wpływy z niej leżą na kontach, bo jeszcze nie zaczęła się inwestycja, to zwiększony kapitał bierze udział w wypracowaniu wyniku, czy nie bierze?
|
|
Wysłane:
17 sierpnia 2011 15:20:43
WD oczywiście Twoje tłumaczenie ma swoje "mocne" uzasadnienie i je szanuje. Niemniej jednak w tej kwestii pozostanę przy swojej metodzie.
Ale nie miałem napisać. Dziś kurs mocno szybuje w górę ale nie to jest najważniejsze - ważne że przebiliśmy opór na 16,5-16,7. Obroty też już są większe niż wczoraj. Zatem dzisiejsza sesja dobrze wróży na kolejne dni.
|
|
Wysłane:
19 sierpnia 2011 09:05:01
przy kursie: 15,33 zł
broker_ns napisał(a):Dziś kurs mocno szybuje w górę ale nie to jest najważniejsze - ważne że przebiliśmy opór na 16,5-16,7. Obroty też już są większe niż wczoraj. Zatem dzisiejsza sesja dobrze wróży na kolejne dni. Rzadko kiedy sam siebie cytuję. Piękna biała świeczka ze środy na bardzo ładnych obrotach została wczoraj całkowicie zanegowana przez jeszcze większą czarną świecę i co gorsza na jeszcze większych obrotach! Paniczne nastroje + gwałtowna korekta ostatnich kilkudniowych wzrostów skłaniają do wniosków, że znów otrzemy się o poziom 10!!. Chyba że wygra racjonalność - ale jak są na rynku zachowania stadne, to nikt nie patrzy na fundamenty. Jak będą kiepskie nastroje to kurs nie ma szans iść pod prąd - rynek musi się uspokoić a do tego pewnie będzie trzeba jeszcze kliku sesji.
|
|
0 Dołączył: 2010-07-14 Wpisów: 235
Wysłane:
19 sierpnia 2011 12:51:18
Jak się oprzemy o 10 to ja dokupuję w ciemno, panika prędzej czy później się uspokoi, spadki się zakończą. A groclin musi być naprawdę mocny fundamentalnie, skoro wystarczyła minimalna poprawa nastrojów, a kurs momentalnie poleciał 70% na północ. Martwi tylko to, że jeśli recesja stanie się faktem, o nowe kontrakty może być niesamowicie ciężko a to odbije się na kondycji spółki. Kod:mod: post łamie regulamin, proszę zapoznać się z zasadami forum. wątki spółek nie są miejscem na informowanie o własnych transakcjach czy planach inwestycyjnych. stwierdzenia takie jak 'mocny' czy 'słaby' trzeba poprzeć argumentacją.
Edytowany: 19 sierpnia 2011 14:02
|
|
0 Dołączył: 2010-05-13 Wpisów: 187
Wysłane:
19 sierpnia 2011 13:22:29
tylko wez pod uwage, ze wczesniej zaliczyl ponad 50%spadki (gdzie inne spolki pospadaly w okolicach 30-40%)...wiec by taki spadek 60% odrobic, musi wzrosnac 120% co przy tej calej zawierusze na rynku jest absolutnie czysta abstrakcja....:( mimo niezlych fundamentow...
|
|
Wysłane:
30 sierpnia 2011 10:21:17
przy kursie: 16,41 zł
Obiecałem sobie powstrzymać się od komentarzy do wyników więc będzie krótko. Na szerokim rynku jak i kursie widać dużą niepewność co do dalszego kierunku. Jutro wyniki za I półrocze. Jak wcześniej wspominał tu kolega, którego moderator już wyciął  , wyniki będą już uwzględniać dostawy poszyć do Opla Astry w ramach nowego wieloletniego kontraktu. Zatem przychody powinny pozytywnie zaskoczyć - wg mnie jest szansa że będą nawet znacznie powyżej 100 mnl zł ( za I półrocze 2010 były na poziomie 68,98 mln zł!). Natomiast powtarzam że niewiadomą jest rentowność tego biznesu. Zysk półroczny poniżej 1,4-1,5 mln zł uznał bym jednak za niezbyt udany wynik. Spółka jest oczywiście dosyć nisko, a nawet bardzo wyceniana przez rynek lecz po ostatnich przecenach na rynkach akcji takich spółek jest coraz więcej i wówczas inwestorzy mogą przebierać między spółkami rentownymi i przecenionymi (może nie aż tak bardzo jak Groclin) oraz spółką bardzo przecenioną ale słabo budującą wartość wewnętrzną. Zatem jutrzejszy raport trochę nam już pokaże w jaką stroną spółka podąża.
|
|
0 Dołączył: 2010-03-27 Wpisów: 28
Wysłane:
31 sierpnia 2011 17:31:45
przy kursie: 15,90 zł
nie tego wszyscy oczekiwalismy..
|
|
0 Dołączył: 2009-12-01 Wpisów: 113
Wysłane:
31 sierpnia 2011 18:09:47
To jest po prostu jakiś żart. Płomienne zapowiedzi poprawy wyników, artykuły o tym jak to będzie pięknie ze stadionem i nowymi kontraktami. Firma Drzymały chyba nie rozumie co to znaczy iść z duchem czasu. Przy przychodach ze sprzedaży o 26% większych niż w 2010, zysk operacyjny prawie nie zmieniony. Oczekiwałem przychodów powyżej 100 mln PLN a tu klapa. Chyba przedwczesne były zapowiedzi o powstaniu Groclina z przysłowiowych popiołów. Nie ma to jak dobry Boryszew. Ten to ma strategię a zaczynał od płynu Borygo. Ciekaw jestem czym pan Drzymała uargumentuje takie kiepskie wyniki. Branża przędzie tak sobie ale akurat klienci z portfolio Groclina nie odczuwają zwolnienia tak jak inni uczestnicy tej branży. Tak naprawdę to brak mi już słów.....
|
|
0 Dołączył: 2009-03-08 Wpisów: 319
Wysłane:
31 sierpnia 2011 19:13:08
Ale trzeba przyznać, że prezes w temacie autopromocji jest ekspertem, zrobił roadshow, pofotografował się w sweterku, udzielił wywiadów, podpisał parę umów, zapowiedział nowe i kurs strzelił w kosmos. Sam się dziwiłem, bo wydawało mi się że 20 zł to będzie sufit, a cena otarła się o okolice 30 zł i długo utrzymywała się powyżej poziomu 20 zł, niwielka płynność zrobiła swoje .. w obie strony.
Edytowany: 31 sierpnia 2011 19:14
|
|
Wysłane:
31 sierpnia 2011 21:15:40
Raport jest naprawdę rozczarowujący gdyż nadzieje były całkiem spore. Już nawet mi nie chcę się robić szczegółowej analizy poszczególnych elementów raportu bo generalnie mamy wielki problem z rentownością tego biznesu. Groclin się chwali, że w I półroczu b.r. jego przychody wzrosły o 35% r/r ale jeśli by tylko wyseparować II Q b.r i porównać je z wynikami za IIQ 2010 to dynamika spada nam już do 18,5% a to biorąc pod uwagę że był już realizowany nowy kontrakt dla GM oraz słabą bazę nie jest to powalająca dynamika. Przypominam, że w IQ b.r. dynamika przychodów wynosiła ok 54%!! Ale nie o przychody tu nam chodzi ale o końcowy zysk. Zysk operacyjny za I półrocze jest gorszy niż rok temu o -11,5%! A jeśli by wsiąść pod uwagę sam IIQ r/r to jest jeszcze gorzej. Żeby chociaż jakoś zadłużenie ogólne zredukowali ale ono pozostaje bez większych zmian!! O zysku netto już nie wspomnę bo te 100 tyś w IIQ to jakiś śmiech na sali  ROE nadal na bardzo niskim poziomie: 0,5% - to lepiej nam jednak dać na lokatę, będzie bezstresowo!! Panie prezesie mniej wywiadów więcej pracy organicznej nad spółką!!! Po pierwszym kwartale była nadzieja, że spółka ma szansę wejść na ścieżkę dynamicznego rozwoju. A teraz po wynikach za IIQ mamy duży niesmak i wielki znak zapytania. Nie twierdzę, że kurs nie będzie rosnąć bo spółka jest niedowartościowana ale na razie nie ma impulsów fundamentalnych aby nadać kursowi nową falę wzrostową. @666 20 i tak było atrakcyjną wyceną po wynikach IQ i nowych kontraktach - c/wk przy takim poziome wynosi 0,6 więc jest wielce niesprawiedliwe mówić, iż to jest sufit  . Spółka może jeszcze zyskać zaufanie inwestorów ale musi wreszcie zarabiać. Nie wystarczy podpisywać nowe kontrakty - trzeba jeszcze na nich zarabiać
Edytowany: 31 sierpnia 2011 21:18
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.