PARTNER SERWISU
yvhkaujk
246 247 248 249 250

Kiedy szczyt hossy?

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 15 września 2011 20:27:55
doncarlos napisał(a):
Buldi Ty jesteś spekulantem, czy ekonomistą?

Oczywiście że jestem spekulantem. Przyjdzie czas to i ja zobaczę sygnały zakupu.
Na razie - technicznie trend spadkowy krótkoterminowy się u Nas wybronił.

@Mrk
Kod:
buldi a co ma być w styczniu?

Drukarki będa działać od października do grudnia. Skończy się atrament - skończą się wzrosty podobnie było kiedy wygasły QE1 i QE2
Edytowany: 15 września 2011 20:29

Johnny Bravo
14
Wpisów: 301
Wysłane: 15 września 2011 20:43:55
buldi napisał(a):
Drukarki będa działać od października do grudnia. Skończy się atrament - skończą się wzrosty podobnie było kiedy wygasły QE1 i QE2

Cytat:
Akcja pomocowa będzie polegać na pożyczkach dolarowych w trzech transzach co trzy miesiące przy użyciu instrumentów swap.

źródło

jakie znowu drukarki? ja pożyczam tobie, ty mi, a za trzy miesiące sobie oddajemy. drukowania tu nie widzę...
Edytowany: 15 września 2011 20:44

fidelio77
0
Wpisów: 745
Wysłane: 15 września 2011 21:07:34
Jeśli jest tak pięknie to dlaczego cały czas funkcjonuje zakaz krótkiej sprzedaży?

buldi
0
Wysłane: 15 września 2011 21:15:26
Cytat:
.. w porozumieniu z amerykańskim FED, Bankiem Anglii, Bankiem Japonii i Narodowym Bankiem Szwajcarii

Fed - znany drukarz
Bank Angli - drukuje
Szwajcarzy - też dziwnie ostatnio zapowiedzieli że będą osłabiać Franciszka drukując. Postawili sie na euro więc tam będą ostre jazdy drukarskie.
W Japoni trąbią o tym od dłuższego czasu, ale jedynie oni dotąd byli powściągliwi.
Swapy, pożyczki miedzybankowe i ta cała inżynieria finansowa, a realna kasa ma iść do ludu. Jakim cudem pytam, skoro nic nie zostanie dodrukowane? Obniżą swoje depozyty , albo tak zakręcą kasą że już nikt się nie połapie gdzie ona jest i skąd się bierze?

Johnny Bravo napisał(a):

jakie znowu drukarki? ja pożyczam tobie, ty mi, a za trzy miesiące sobie oddajemy. drukowania tu nie widzę...

Jak za trzy miesiące oddajemy, to z czego rynek się tak ucieszył?
Edytowany: 15 września 2011 21:18

mrk
mrk
26
Wpisów: 1 968
Wysłane: 15 września 2011 21:18:14
fidelio77
zakaz 27 sierpnia przedłużono do 30 września i raczej wcześniej go nie odwołają. Ten zakaz to raczej taka gra pod publiczkę, nie uchronił niemieckich i francuskich banków od dalszych dwucyfrowych spadków.

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 15 września 2011 21:23:01
fidelio77 napisał(a):
Jeśli jest tak pięknie to dlaczego cały czas funkcjonuje zakaz krótkiej sprzedaży?

a gdzież tam pięknei.. no przecież ja cały czas powtarzam - można się rajcować paroma dniami (parenastoma?) odreagowania.. ale NIC się nie zmieniło na lepsze. Czeka nas megasna katastrofa wkrótce. Ludzie nie mają świadomości że obecny system jest na granicy możliwości zadłużania. Koniec keynesistowskiej polityki interwencji jak tylko cokolwiek nie podoba się politykom. Ostatni rok i finito.
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 15 września 2011 21:25

Kanoniers
1
Wpisów: 1 075
Wysłane: 15 września 2011 21:24:43
I tak i nie bo nie wiemy co by sie dzialo gdyby tego zakazu nie bylo ;)

A po drugie skoro nie pozwalaja grac na krotko to bedziemy rosnac a jak juz pozwola to.... az nie chce myslec gdzie to sie zatrzyma Think

keram1
1
Wpisów: 85
Wysłane: 15 września 2011 22:37:34
a ja w długotermoinowe wzrosty nie wierze , jednej " porzadnej zwałki " mi brakuje :)

mdtrader
0
Wpisów: 749
Wysłane: 15 września 2011 22:49:38
Na krotko zakaz? a moze zakaz gry na krotko,ale tylko na kilku papierach a nie na calej gieldzie.

Odnosnie dzisiejszej informacji,jest w poklosie o czym pisalem
Cytat:
Ten wystrzał euforii na koniec QE2 wyglądal jak pułapka na byki (przy okazji niezły short squeeze). Większość ludzi wierzy, że ceny na giełdach są pochodną zysków spółek czy sytuacji makroekonomicznej, tymczasem główny czynnik cenotwórczy to płynność!

Kilka tygodni temu przemknęła przez media informacja, że Fed nakazał wielkim bankom zwiększyć rezerwy, żeby nie doszło do kolejnego bailoutu. Prezes bodajże JPM groził, że wyprzeda cały portfel aktywów hipotecznych, jeśli Fed nie zmieni zdania. Niestety nie wiem jak się sprawy mają teraz, ale chyba możemy wyobrazić sobie, co się stanie kiedy kończy się QE i dodatkowo Fed ściąga z rynku płynność.

Jesienią 2008 (ogłoszenie 17 września) Fed ściągnął z rynku 200mld $, oficjalnie żeby mieć rezerwy w razie problemów z długiem; wkrótce rynki się zawaliły. Od 2009 roku jedyny czynnik inflacji dolara to programy pomocowe, bez nich byłaby deflacja.

Banki w Europie narzekaja na brak USD$ ktorych ich USA nie chca pozyczac, kto ma w tym interes?

A co Daxa i Wigu,to z malymi odchylami idziemy rowno.

kliknij, aby powiększyć

Ponizej mozna znalezc prognozy odnosnie S&P500 wskaznikow,wzrostu zysku spolek etc- nie wyglada to poki co jakby miala przyjsc bessa,poki co trzymaja prognozy wzrostowe rok do roku.

kliknij, aby powiększyć
Edytowany: 15 września 2011 23:01

buldi
0
Wysłane: 15 września 2011 23:02:32
Niech zgadnę - tym kanałem nowa porcja zielonego popłynie w świat, a wraz z zielonym amerykańskie problemy rozłożone zostaną na wszytkich po kolei.
Swapy między bankami centralnymi nie poprawią płynności jedynie ją wyrównają, a więc Ci którzy są liderami w pustym pieniądzu ściągną płynność ze swojego rynku przy pomocy innych banków centralnych.
Taka moja teoria.

tomcichy
0
Wpisów: 263
Wysłane: 15 września 2011 23:40:25
po dzisiejszej sesji widać ewidentnie jaki nasz rynek jest słaby, po dzisiejszej euforii stany dalej sobie rosły a u nas po kilkudziesięciu minutach nastąpiła od razu realizacja zysków
widać że u nas hula jedynie kapitał spekulacyjny
patrząc na poziomy nasze i usiaków to jest to przepaść a jak oni zaczną realizować zyski po ostatnich niemałych wzrostach to na naszej bananowej będzie pogrom puke_l

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 15 września 2011 23:47:33
@tomcichy

bo nasza banana-GPW nie naśladuje tak do końca USA tylko Niemców, u nich nastąpiło chwilowe załamanie wzrostu i zaraz po tym u nas. POza tym, powiedzmy sobie szczerze.. urosło tak ostro że day-traderzy wręcz musieli zrealizować zysk ... a że ostatnio o niego cięzko, to chłopaki 2-3% zysku realizowali. Na bezrybiu i 3% ryba ;)

kliknij, aby powiększyć

inna sprawa że futuresy DAXa teraz wieczorem urosły bardzo okazale ;)
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 15 września 2011 23:50

mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 15 września 2011 23:56:12
Według mnie ten news jest skrajnie negatywny i trzeba go odczytywać tak, jak wyjazd karetki na sygnale. Oni przygotowują się do czegoś dużego, prawdopodobnie do bankructwa Grecji w ciągu najbliższych tygodni. Kasa z banków centralnych będzie wtedy potrzebna do utrzymania płynności na rynku międzybankowym, a nie do podciagania indeksów. Benek zawsze mówi w kontekście QE o pobudzaniu gospodarki, a tu jest explicite powiedziane o płynności.

"Europejski Bank Centralny będzie prowadził działania płynnościowe we współpracy z amerykańską Rezerwą Federalną oraz kilkoma innymi bankami centralnymi. W ramach tych działań udzielone zostaną pożyczki europejskim bankom. Wraz z EBC przeprowadzi - koordynowane z Fed oraz bankami centralnymi Wielkiej Brytanii, Japonii oraz Szwajcarii - trzy oddzielne trzymiesięczne pożyczki dolarowe o stałym oprocentowaniu, aby zapewnić, że europejskie banki mają wystarczające zasoby amerykańskiej waluty do końca tego roku."

Czemu akurat zasoby dolara, a nie euro? Bo po bankructwie nastąpi skokowe załamanie kursu EUR i ucieczka w dolary. Dlatego banki muszą mieć zapewniony dopływ dolara, bo inaczej nikt spoza UE nie będzie z nimi rozmawiał! Gdyby problem Grecji był faktycznie odsunięty w czasie, to takie cyrki nie byłyby w ogóle potrzebne. EBC sam dosypałby bankom kilka worków EUR i byłoby po spadkach. Po co im dolary???

Ale co ja tam wiem... Jestem głupio zafixowany na bessie. Jutro zapewne znowu +3%.
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
Edytowany: 16 września 2011 00:00

tomcichy
0
Wpisów: 263
Wysłane: 15 września 2011 23:57:33
@Scarry

sugerujesz że jak stany zaczną spadać to my z DAX-em nie?
ja uważam że razem giełdami europejskimi będziemy jechać na sankach blackeye
a teraz kto może niech korzysta z euforii i zarabia wave

edit:
@ mathu
ty to jesteś prawdziwy rasowy niedźwiedź ale twój tekst daje do myślenia Think
czyli podciąganie indeksów przed zwałą? hm....
Edytowany: 16 września 2011 00:02

WALDI1988
0
Wpisów: 170
Wysłane: 16 września 2011 00:02:22
Mamy dajmy na to bankructwo Grecji,
jak zachowa sie kurs Euro do Złotówki ?

donatel
0
Wpisów: 235
Wysłane: 16 września 2011 00:03:16
Nawet mocniej zareagowało niż w Niemczech. Ale obserwując ten pierwszy pionowy ruch, to tylko KGHM wystrzelił i wyciągnął za uszy cały indeks

3,5% FDAX. Naprawdę optymistycznie dla byków jutro;-)

Taurus80
0
Wpisów: 2 936
Wysłane: 16 września 2011 00:06:47
mathu napisał(a):
Według mnie ten news jest skrajnie negatywny i trzeba go odczytywać tak, jak wyjazd karetki na sygnale. Oni przygotowują się do czegoś dużego, prawdopodobnie do bankructwa Grecji w ciągu najbliższych tygodni. Kasa z banków centralnych będzie wtedy potrzebna do utrzymania płynności na rynku międzybankowym, a nie do podciagania indeksów. Benek zawsze mówi w kontekście QE o pobudzaniu gospodarki, a tu jest explicite powiedziane o płynności.

"Europejski Bank Centralny będzie prowadził działania płynnościowe we współpracy z amerykańską Rezerwą Federalną oraz kilkoma innymi bankami centralnymi. W ramach tych działań udzielone zostaną pożyczki europejskim bankom. Wraz z EBC przeprowadzi - koordynowane z Fed oraz bankami centralnymi Wielkiej Brytanii, Japonii oraz Szwajcarii - trzy oddzielne trzymiesięczne pożyczki dolarowe o stałym oprocentowaniu, aby zapewnić, że europejskie banki mają wystarczające zasoby amerykańskiej waluty do końca tego roku."

Czemu akurat zasoby dolara, a nie euro? Bo po bankructwie nastąpi skokowe załamanie kursu EUR i ucieczka w dolary. Dlatego banki muszą mieć zapewniony dopływ dolara, bo inaczej nikt spoza UE nie będzie z nimi rozmawiał! Gdyby problem Grecji był faktycznie odsunięty w czasie, to takie cyrki nei byłyby w ogóle potrzebne. EBC sam dosypałby bankom kilka worków EUR i byłoby po spadkach. Po co im dolary???

Ale co ja tam wiem... Jestem głupio zafixowany na bessie. Jutro zapewne znowu +3%.

hello1 a rynek niech rosnie bedzie jeszcze ciekawiej sie ogladalo czerwien :)
Juz pisalem ze Grecja zostala skazana na czarnego konia kryzysu Sick obecnie jest gra na czas aby zabezpieczyc banki w miedzyczasie dogadujac sie z chinczykami aby kupowac obligacje innych europejskich krajow.

Bardzo mine ciekawi jak zachowaja sie surowce w tym zawirowaniu bo jakos nie widze abyktos o tym myslal salute jezeli ropa sie utrzyma na poziomach lub cogorsza bedzie dalej rosla to jeszcze w tym roku pojezdzimy na hulajnodze lub nartachw zimie bo na zupe do auta stac nas nie bedzie :)

A ceny sa juz ciekawe :) przedwczoraj jechalem przez europe i o ile w sloweni cena ropy okolo 1.25eur byla do zaakceptowania o tyle tankujac w Austri przecieralem oczy ze zdumienia :) 1.57eur przy cenie euro po 4,36 niech kazdy sam policzy :)
Edytowany: 16 września 2011 00:08

WALDI1988
0
Wpisów: 170
Wysłane: 16 września 2011 00:09:26
Musiales jechac w Austri przez jakas wies gdzie nie bylo stacji, normalnie w Wiedniu nie uraczysz takiej ceny o jakiej piszesz. Cena waha sie w granicach 1.25 - 1.30
Edytowany: 16 września 2011 00:09

Taurus80
0
Wpisów: 2 936
Wysłane: 16 września 2011 00:17:45
Byla to pierwsza stacja sheel na autostradzie ze sloweni na wieden :) pamietam bo viniete musialem kupic dodam ze byl to zwykly diesel bo sheel ma jeszcze lepszy ktory nawet w polsce jest po kosmicznych cenach salute
Edytowany: 16 września 2011 00:19

mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 16 września 2011 00:18:44
tomcichy napisał(a):
@ mathu
ty to jesteś prawdziwy rasowy niedźwiedź ale twój tekst daje do myślenia Think
czyli podciąganie indeksów przed zwałą? hm....

Ja po prostu nie mam czasu i możliwości grania DT... Nie interesują mnie ruchy na dwa dni, filtruję to sobie, bo rynek jest rozedrgany i głupieje. Widzę jak przez pierwszą połowę spadków żyliśmy problemami USA, przez drugą problemami UE, a od dwóch dni wszystkie problemy zniknęły, bo... bo nic. Nic się przecież nie zmieniło, wszystkie te newsy o kupowaniu bondów i kasie dla banków dotyczą scenariuszy PO bankructwie. Dane z USA i UE są złe, cofnęlismy się do 2008/2009 r. (pomiędzy były znacznie gorsze). Technicznie jest bessa, fundamentalnie właśnie się zaczyna. Czemu udawać, że jest inaczej? Nagle wyjedziemy na 2500 jakby nigdy nic?

Widzieliście co się stało, jak wczoraj poszło info o problemach z głosowaniem w Austriackim parlamencie??? W 5 minut DAX spadł o 2%, potem było dementi i wrócił na poprzedni poziom. Ludzie pisza, że wszystko jest już w cenach, BULLSHIT, jeśli takie info powoduje taki zjazd, to co będzie po złych informacjach. Jutro rozliczenie kontraktów, jak dwa tygodnie temu podciągali na window dressing i zrobili z niczego 1230 na SP500, to zaraz potem zaczął się armageddon i DAX stracił 700 punktów w tydzień. Czemu mam oczekiwać, że teraz będzie inaczej?

Na DAX to ja widzę coś takiego:

kliknij, aby powiększyć

W zależności jak rysować, albo wyszli z kanału, albo właśnie pukają w sufit, ale popatrzcie tylko na styl tych wzrostów, na klin, dywergencję na MACD, czerwień na RSI. Jeśli rynek zgłupieje do reszty, to mogą tak spokojnie dojechać do 6000 a my razem z nimi, ale na normalnym rynku taki układ wieszczy nadchodzącą zwałę. Właściwie od poziomu 5400 nie ma normalnego wzrostu, tylko jakaś lewitacja.
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
Edytowany: 16 września 2011 00:23

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

246 247 248 249 250

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,491 sek.

cufcgvml
crubboih
tboskxlu
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 827,68 zł +384,14% 96 827,68 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ffqzpycg
zngeanfw
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat