193 Dołączył: 2011-02-28 Wpisów: 4 958
Wysłane:
28 września 2011 22:47:57
@kokosplA czy cokolwiek się zmieniło? Ile można rosnąc pod werbalne przecieki i infa od biurokratów z Unii i rządu USA. Francja, Włochy i Hiszpania zbanowały możliwość krótkiej sprzedaży, do tego dochodzi jeszcze proponowany podatek od wszystkich transakcji. Rynek czuje że short-selling banuje się tylko dlatego żeby uzyskac efekt damage-control, ograniczyć straty ze zwały. Traderzy to wiedzą i nie mają za grosz zaufania do wzrostów ani do kolejnych tyrad biurokratów. ciekawe kiedy EU-biurokraci wpadną na pomysł ze do zakupu/sprzedaży akcji "bardzo waznych banków" trzeba będzie zezwolenia... * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 28 września 2011 22:51
|
|
0 Dołączył: 2009-09-21 Wpisów: 4 615
Wysłane:
28 września 2011 22:49:56
kokospl napisał(a):Wie ktoś pod co dziś spadano ? Pod rynek niedźwiedzia. Czas się przyzwyczaić, wzrosty to tylko korekty w trendzie. The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
|
|
0 Dołączył: 2009-01-07 Wpisów: 2 936
Wysłane:
28 września 2011 22:56:29
Ja mam takie male pytanie do szanownych kolegow :) dlaczego tak psioczycie na ten podatek od transakcji to jest smieszne 0.01%Chyba zapomnieliscie jaka byla idea stwozenia rynkow kapitalowych w szczegolnosci akcji!! Ja bardzo zaluje ze bedzie to tylko 0.01 a nie 1% musicie w koncu zrozumiec ze trzeba utemperowac rynek bootow!! A pzedewszystkim zlikwidowac rynek pustych kontraktow na NIC
|
|
|
|
0 Dołączył: 2010-11-27 Wpisów: 449
Wysłane:
28 września 2011 22:59:55
@ Taurus: Ostatni akapit - I never think of the future - it comes soon enough. A. Einstein
|
|
0 Dołączył: 2009-02-21 Wpisów: 5 068
Wysłane:
28 września 2011 23:04:53
Taurus - a jeszcze niedawno miałeś plan, że jak sprzedasz wszystkie akcje to sobie shorta otworzysz na koniach. Jak to zrobisz kiedy nie będzie kontraktów? Rynek na FW jest płynny i cieszy się wzięciem, po cóż więc radość ludziom odbierać?
|
|
Wysłane:
28 września 2011 23:09:05
@Taurusja w sumie popieram ten podatek - koniec automatów. Ale nie moja opinia tutaj się liczy tylko trend i zachowania inwestorów. Fundusze hedgingowe czy firmy grające przez boty na surowcach i akcjach bedą wściekłe i poszukają sobie rynków bez takich ograniczeń - czyli mniej płynności, najważniejszego argumentu za atrakcyjnościa jakiegoś rynku. Więc odpłynie mnóstwo kapitału spekulantów, który rozkręci inne rynki, bez takich podatków. Gdyby podatek dotyczył równo wszystkich giełd świata.. to spoko, koniec automatów, grają normalnie ludzie. Ale nie że tylko jednego z paru rynków.. absurd. * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 28 września 2011 23:10
|
|
0 Dołączył: 2009-08-06 Wpisów: 745
Wysłane:
28 września 2011 23:09:55
Taurus80 napisał(a):Ja mam takie male pytanie do szanownych kolegow :) dlaczego tak psioczycie na ten podatek od transakcji to jest smieszne 0.01%Chyba zapomnieliscie jaka byla idea stwozenia rynkow kapitalowych w szczegolnosci akcji!! Ja bardzo zaluje ze bedzie to tylko 0.01 a nie 1% musicie w koncu zrozumiec ze trzeba utemperowac rynek bootow!! A pzedewszystkim zlikwidowac rynek pustych kontraktow na NIC Kapitał będzie wolał rynek w którym podatek wynosi 0,00%. Na pewno takie się znajdą. Tam gdzie będzie 0.01 nikt nie będzie handlował.
|
|
0 Dołączył: 2011-09-12 Wpisów: 135
Wysłane:
28 września 2011 23:19:50
Cytat:@kokospl A czy cokolwiek się zmieniło? Ile można rosnąc pod werbalne przecieki i infa od biurokratów z Unii i rządu USA. A ile można spadać pod werbalne przecieki i infa od... no właśnie od kogo, ale o tym, że teraz upadają Ci, jutro tamci a pojutrze cały świat, hmm? Houston, we have Boryszew.
|
|
Wysłane:
28 września 2011 23:19:57
Jaki znowu koniec automatów??? O czym wy mówicie, chyba nie rozumiecie, jak działają systemy transakcyjne. Co ma zmienić podatek 0,01% w systemie, który już płaci spread i prowizję? Jak botom nie będzie się opłacało, to wam tym bardziej. A może macie na myśli HFT? HFT to zupełnie inny problem niż boty transakcyjne i w UE nie występuje. The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
|
|
Wysłane:
28 września 2011 23:20:35
buldi napisał(a):Taurus - a jeszcze niedawno miałeś plan, że jak sprzedasz wszystkie akcje to sobie shorta otworzysz na koniach. Jak to zrobisz kiedy nie będzie kontraktów? Rynek na FW jest płynny i cieszy się wzięciem, po cóż więc radość ludziom odbierać? Shorta mialem dzisiaj wziasc :) jednak zabraklo doslownie paru pkt :) A uscislajac chodzi mi o zlikwidowanie pustych kontraktow surowcowych!! Na indexy moga sobie byc one nie sa inflacjogenne i nie niszcza-spowalniaja gospodarek.
|
|
|
|
Wysłane:
28 września 2011 23:27:13
mathu napisał(a):Jaki znowu koniec automatów???
O czym wy mówicie, chyba nie rozumiecie, jak działają systemy transakcyjne. Co ma zmienić podatek 0,01% w systemie, który już płaci spread i prowizję? Jak botom nie będzie się opłacało, to wam tym bardziej.
A może macie na myśli HFT? HFT to zupełnie inny problem niż boty transakcyjne i w UE nie występuje. Ano wlasnie HFT a to tez booty czy komputery jak wolisz :) A jestes pewien ze nie sa obecni w europie??? Mysle ze jestes w wielkim bledzie :) moge sie zalozyc ze ci co sa najbardziej przeciwni podatkowi czyli CITY londyn :) maja wielkie zyski z tego typu dzialalnosci :) Cytat: samorzady.pb.pl/2494540,58681,...Giełdy natomiast nie tylko nie walczą z HFT, ale walczą o HFT. Swoją ofertę dla graczy stosujących superszybkie komputery posiadają wszystkie większe światowe giełdy. W Australii ASX Ltd., operator tamtejszej giełdy uruchomił specjalną platformę PureMatch, która ma być konkurencją dla kontrolowanej przez Nomura Holdings Inc. platformy Chi-X, która poprzez lokalne oddziały jest obecna w Europie, Kanadzie, Japonii i poprzez Chi-East na rynkach azjatyckich. O udziały na tamtejszych rynkach walczy także giełda singapurska. Udział HFT w rynkach rosyjskich szacuje się na 60 proc. London Stock Exchange, poprzez zakup w 2009 r. firmy MillenniumIT, poczynił ważny krok w stronę zapewnienia inwestorom jak najszybszego przesyłu informacji. Deutsche Börse umożliwia swoim klientom zakup opcji AlphaStream, która daje nabywcom milisekundową przewagę w dostępie do najnowszych wiadomości. Na rozwój HFT stawia także Bolsa Mexicana.
Edytowany: 28 września 2011 23:28
|
|
1 Dołączył: 2009-01-12 Wpisów: 1 182
Wysłane:
28 września 2011 23:28:32
Taurus80 napisał(a):Ja bardzo zaluje ze bedzie to tylko 0.01 a nie 1% musicie w koncu zrozumiec ze trzeba utemperowac rynek bootow!! A pzedewszystkim zlikwidowac rynek pustych kontraktow na NIC Mi ten podatek tez pasuje i jest w propozycji za mały aby był skuteczny. Może on miec nawet 5%. Tyle że automatycznie powinien zostac wtedy zlikwidowany podatek od zysków. To jest gra. Zabawa na pieniądze.
|
|
Wysłane:
28 września 2011 23:28:49
W nieocenionym NMW jest kolejna bardzo ciekawa informacja, w jaki sposób kontrakty na surowce demolują gospodarkę :( Wyobraźcie sobie, że kurs srebra idzie z 5 na 10 USD (dawne czasy). Jest sobie kopalnia srebra, która postanawia na tych 10 USD wziąć kontrakty na S w celach zabezpieczenia planu finansowego przez zmianąkursu. Ale cena idzie dalej w górę, 15, 20, 30, 50. Kopalnia nie może utrzymać depo i BANKRUTUJE z powodu wzrostu ceny surowca który sprzedaje. The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
|
|
Wysłane:
28 września 2011 23:31:07
fidelio77 napisał(a):Taurus80 napisał(a):Ja mam takie male pytanie do szanownych kolegow :) dlaczego tak psioczycie na ten podatek od transakcji to jest smieszne 0.01%Chyba zapomnieliscie jaka byla idea stwozenia rynkow kapitalowych w szczegolnosci akcji!! Ja bardzo zaluje ze bedzie to tylko 0.01 a nie 1% musicie w koncu zrozumiec ze trzeba utemperowac rynek bootow!! A pzedewszystkim zlikwidowac rynek pustych kontraktow na NIC Kapitał będzie wolał rynek w którym podatek wynosi 0,00%. Na pewno takie się znajdą. Tam gdzie będzie 0.01 nikt nie będzie handlował. KRZYŻ NA DROGEA tak na powaznie kapital idzie tam gdzie mozna zarobic a nie tam gdzie sa nizsze podatki a tym baredziej ten kapital o ktorym wspominacie :) czyli spekulacyjny
|
|
Wysłane:
28 września 2011 23:35:44
Taurus HFT polega na tym, że zlecenia napierniczają w tempie tysięcy kwotowań na sekundę. W ciągu jednej milisekundy cena kilka razy rośnie o 10%, spada do 0%, rośnie itd. Najczęściej w ogóle nie dochodzi do zawarcia transakcji, tylko zmieniają się oferty bid/ask. Sam automat nie jest clou tego problemu, problemem jest ciągły strumień zleceń wpływający do systemu. Wyobraź sobie, że włączasz arkusz zleceń i nic nie widzisz, bo nie ma cen, tylko taka fluktuacja na zakresie 0%-10% jak w funkcji falowej w fizyce kwantowej. "Mówiąc najogólniej, HFT polega na zaprzęgnięciu do pracy najszybszych komputerów oraz piszących kody matematyków, by stworzyć oprogramowanie dokonujące transakcji na giełdzie bez udziału czynnika ludzkiego. Programy grają na ważniejszych giełdach na świecie." To jest nieprawda i Pudelek nie potrafi odróżnić systemu transakcyjnego, od HFT. Komputer analizujący dane może sobie istnieć, problemem jest tempo generacji zleceń. Zobacz tu: www.zerohedge.com/article/its-...Oscylacje jak w układach elektronicznych :) A to tylko oferty, bez transakcji.  kliknij, aby powiększyćTo jest dobre, jakiś nistabilny algorytm zmieniający wielkość oferty od 1 do 40000 w kroku co 1 (8s), potem iteracja w dół do 20k (1s) i schodki do 1. The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
Edytowany: 28 września 2011 23:42
|
|
1 Dołączył: 2011-09-12 Wpisów: 85
Wysłane:
28 września 2011 23:39:41
a ja się zastanawiam nad czym innym , mamy tysiace analityków , maklerów , specjalistów i tym podobnych , a tickamy w rytm daxa prawie 100 do 100 , za co oni biorą pieniądze? za szybki enter za daxem ? kurde znowu nie ma u nas pomysłu :)
|
|
Wysłane:
28 września 2011 23:43:57
keram: arbitrażyści tak sterują kontraktami. The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
|
|
Wysłane:
28 września 2011 23:46:55
no tak , no to zwolnijmy plejade naszych giełdowych guru i bedzie taniej , dla mnie to nadal niezrozumiałe - gospodarki Niemiec i Polski w trudnych momentach mogą miećwręcz przeciwne oczekiwania ale kursy idą " toczka w toczke" olac naszych specjalistów , bo są "malowani " i bedzie taniej
|
|
Wysłane:
28 września 2011 23:48:58
@keram1 w sumie zawsze tak było... 5 lat i wykresy cały czas bliźniacze, choć przecież kłopoty państw, PKB itd wcale nie jednorodne...  kliknij, aby powiększyćracja z tymi specjalistami.. ale tak głupio trochę bedzie po niemiecku CNBC biznes słuchać * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 28 września 2011 23:55
|
|
Wysłane:
28 września 2011 23:51:55
no własnie , ze zawsze tak było .... tego nie kumam , na biznesach polsko - niemieckich i szerzej , zjadłem zęby i ...interesy nie są wspólne jak wykresy z ostatnich lat :)
EDIT : oczywiscie nie giełdowych bo jestem za krótki ale w sumie na sporych a tak btw, to jestesmy chyba idealnym przykałdem teorii NWO :) dodam ,że spiskowej
Edytowany: 28 września 2011 23:56
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.