PARTNER SERWISU
dcmjuznl
204 205 206 207 208
mdtrader
0
Wpisów: 749
Wysłane: 14 października 2011 11:22:00 przy kursie: 6,40 zł

kliknij, aby powiększyć

Witam,w dniu wczorajszym po 22 byl wywiad z prezesem auto-moto,ktory mowil o obecnej sytuacji na rynku motoryzacyjnym. Dla tych co sa na biezaco to nic odkrywczego nie mowil,potwierdzil iz w obecnie VW jest najlepiej przygotowany na zmiany rynkowe a Skoda jako czesc groupy VW w 2012 wprowadzi 5 modeli,ktore za zaprojektowane "pod kryzys".

(wlasnie powtorka programu w tvncnbc).

Powyzej wykres WIG20,VW group,Boryszew- ladnie 4 pazdzierniak VW i Borek od doleczkow odbili.

Pozdrawiam
Edytowany: 14 października 2011 11:23

conger
0
Wpisów: 133
Wysłane: 14 października 2011 11:28:18 przy kursie: 6,40 zł
Witam,
był to mój pierwszy udział w Walnym i nie mam skali porównawczej,ale sądzę,że wiekszość takich spotkań odbywa się podobnie. Ale następnym razem bedę lepiej przygotowany.
Pani Prezes jest bardzo sympatyczną i otwartą osobą. Mam nadzieję, że jest wstanie "okiełzać" męskie charaktery /w Zarządzie sami mężczyzni /.
Ogólnie jestem optymistą co do dalszego rozwoju Spółki, a kurs wróci niebawem na poziomy zadawalające akcjonariuszy.
Pomimo znacznej odległości od mojego miejsca przebywania zamierzam uczestniczyć w Zgromadzeniach Akcjonaruiszy - warto.
pozdrawiam

del-20120121
0
Wpisów: 168
Wysłane: 14 października 2011 15:17:18 przy kursie: 6,40 zł
Dobre wieści z Impexmetalu
Cytat:
Impexmetal S.A., informuje, iż w dniu 13 października 2011r. Spółka otrzymała podpisany drugostronnie aneks nr 1 do umowy z firmą Valeo Thermal Systems zawartej na lata 2011 -2012, na mocy którego został zwiększony i zmodyfikowany zakres współpracy pomiędzy stronami oraz przedłużony okres jej obowiązywania do dnia 31 grudnia 2014r.
Impexmetal SA jest dostawcą dla Valeo taśm aluminiowych wykorzystywanych do produkcji wymienników ciepła do samochodów.
Szacunkowa wartość umowy w okresie jej obowiązywania wyniesie około 339 mln złotych.
Kryterium uznania umowy za znaczącą jest wartość 10% przychodów ze sprzedaży Grupy Kapitałowej Impexmetal.
link

smyrko1
0
Wpisów: 157
Wysłane: 14 października 2011 19:22:56 przy kursie: 6,40 zł
Jaka Waszym zdaniem jest godziwna cena za te akcje? Pani Prezes twierdzi, że jest zbyt niska, ale C/WK jest na poziomie 1.3

Popyt wprawdzie nadal górą, ale coraz większa podaż na tych poziomach. DI BRE wycenia na 1,20zł... to jeszcze 100%... Może w hossie, ale nie w takich czasach.

zjk
zjk
0
Wpisów: 925
Wysłane: 14 października 2011 22:14:08 przy kursie: 6,40 zł
nie wiecej niz:
WK jednej akcji + zysk roczny * 10 < Cena jednej akcji

smyrko1
0
Wpisów: 157
Wysłane: 14 października 2011 22:50:49 przy kursie: 6,40 zł
zatem to 1,20zł to trochę z sufitu

PITT
0
Wpisów: 8
Wysłane: 15 października 2011 00:02:23 przy kursie: 6,40 zł
zjk napisał(a):
nie wiecej niz:

biorąc pod uwagę ten wzór to cena 1,20 nie jest z sufitu.
Wartość księgowa akcji to około 53 grosze ?

pablo_n
0
Wpisów: 358
Wysłane: 15 października 2011 07:36:28 przy kursie: 6,40 zł
zjk napisał(a):
nie wiecej niz:

Żeby to było takie proste - to można w ciemno wejść w odpowiednią zakładkę na Stockwatch przefiltrować według danej wyceny i inwestować i czekać na zyski - ale tak nie jest.

Są różne spółki - różne wyceny - we wielkich kombinatach takich jak BRS liczy się raczej przychód - plany na przyszłość - rentowność z biznesów - branża - to skomplikowane.

Spółka przejmuje podmioty co utrudnia wycenę i nie jest ona miarodajna - Boryszew powiększył swoją działalność o automotive z efektem synergii a wyceniany jest jak bez tego segmentu.

Tani czy drogo - na te pytanie codziennie odpowiada kurs akcji.

zjk
zjk
0
Wysłane: 15 października 2011 21:26:54 przy kursie: 6,40 zł
Pablo oczywiscie ze okreslenie czy warto nie jest takie proste, tym bardziej niema zadnego wzoru dajacego pewna odpowiedz. Gdyby byl takowy zawsze prawdziwy, automatycznie przestalby nim byc od chwili ujawnienia.

Powyzsza propozycja rownanie jest generalnym ujeciem, ja osobiscie nie inwestuje w spolki ktorych C/WK > 1 chyba ze sa wstanie istotnie zwiekszyc swoja WK lub wypracowywac rok do roku istotny dochod wyplacany inwestora.

Co do Boryszewa, ja powyzej 55 groszy nie zwiekszam udzialu, gdyz:
- sytulacja w branzy samochodow nie jest az tak dobra.
- najbliszy okres bedzie charakteryzowal sie duzymi upustami cen samochodow, co bedzie musialo odbic sie na dostawcach elementow i ich rentownosci a negatywne informacje ze swiata szybko moga zdolowac kurs.
- raczej nie pojawia sie juz doplaty do samochodow, tak jak to bylo w 2008/2009.
- sam glowny udzialowiec nie jest zaintresowany zwiekszeniem zaangazowania, byc moze nabyl przez jakis fundusz etc. kto wie. ale nic oficjalnie.
- skup akcji jest zbyt rozlegly aby byl skuteczny.

PS.
PITT niedalbym 1,2 zl za ta akcje, dla mnie jest ona warta max 55

del-20120121
0
Wysłane: 15 października 2011 21:52:57 przy kursie: 6,40 zł
@zjk

Spółki ze wskaźnikiem ceny akcji do WK są różnie wyceniane w zależności od branży/segmentu i pisanie, że nie inwestujesz, jeśli C/WK jest >= 1 nie do końca ma sens.

zjk
zjk
0
Wysłane: 15 października 2011 23:10:16 przy kursie: 6,40 zł
Antonio,

C/WK jest umowna, ja poprostu inwestuje lub spekuluje na papierach ktore sa tanie czyli generalnie C/WK jest < 1 - jest to jedno z wielu kryteriow podjecia decyzji. Ale pomaga zmniejszyc istotnie ilosc analizowanych podmiotow. Wszczegolnosc tych gdzie C/WK >> 1. Owszem roznie mozna kalkulowac ten wskaznik, ale gdy spolka ma go znacznie wiekszego niz 1 oznacza to moze ze np. ze jej akcje sa obecnie drogie. Podresle slowo moze.

Zostawmy ta dyskusje gdyz jest ona offtopic i zasmieca forum.

Pytanie postawione przez smyrko1 dotyczylo godziwej ceny za jedna akcje.

Dla mnie w obecniej chwili i sytulacji gospodraczej taka wartością jest 55 groszy. Co nie oznacza ze za rok nie bedzie to 80 gr, albo 40 gr.

pablo_n
0
Wpisów: 358
Wysłane: 16 października 2011 08:34:18 przy kursie: 6,40 zł
Zjk odrzucając spółki z C\WK >1 odrzucasz kilka branż w których najprawdopodobniej nigdy nie będzie spółki poniżej 1 :). Dla Boryszewa C\WK nie jesteśmy w tej chwili dobrze wyliczyć. WK jest umowne bo nie wiemy co przejęli, w jakim stanie i o jakiej wartości - jakie są aktywa, jakie typu zobowiązania(obligacje).

Boryszew to naprawdę kombinat - składających się z wielu spółek, wielu synergii i aby wycenić tę firmę naprawdę trzeba się nakombinować :)

Grzegorz 7
0
Wpisów: 50
Wysłane: 16 października 2011 14:01:19 przy kursie: 6,40 zł
a może ktoś znaszych świetnych kolegów i koleżanek pokusił by sie o wykresik z interpretacja-

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 16 października 2011 20:56:09 przy kursie: 6,40 zł
Przygotowaliśmy kompletną analizę. Pod linkiem są wyceny różnymi metodami oraz omówienie aktualnego wykresu ze wskaźnikami technicznymi.

Cytat:
Zacznijmy od wniosków: rynek w tej chwili nie dyskontuje dalszego rozwoju Boryszewa, ani ewentualnych problemów z integracją rozlicznych spółek kupionych w różnych krajach. Akcje na dzień dzisiejszy wycenione są optymalnie od strony fundamentalnej, choć ich kurs jest ostatnio bardzo zmienny. Cena rzędu 40 gr była okazją, która najtwardszym mogła dać zarobić nawet 50 proc. Natomiast technika wskazuje na dużą chęć popytu w pokonaniu oporów. Niżej rozpisaliśmy kluczowe dla kursu poziomy.

Ważne zastrzeżenie: dane fundamentalne opieramy o wyniki na koniec czerwca i prognozy z tamtego okresu. W ciągu trzech tygodni spodziewany jest raport za III kwartał, który pozwoli zaktualizować dane do wyceny.

www.stockwatch.pl/wiadomosci/b...
Edytowany: 16 października 2011 20:58

broker_ns
0
Wpisów: 506
Wysłane: 16 października 2011 22:56:32 przy kursie: 6,40 zł
WatchDog napisał(a):
Przygotowaliśmy kompletną analizę...

Właśnie przeczytałem i naprawdę chapeau bas za świetnie wykonaną robotę hello1 .
Sam właśnie maiłem pisać, że według moich wyliczen spółka jest warta ok 0,65-0,70 zł/akcje.
Ja lubię osobiście wskaźnik EV/EBITDA gdyż tak jak słusznie zauważył WD eliminuje on kapitał mniejszości przy sporządzaniu . I tu właśnie jest najtrafniejsza uwaga WD płynąca z tej analizy o której często zapominamy (przyznam że również sam się na tym często łapie). Mianowicie że Borysze cały czas Impexmetalem jeszce stoi (choć stopniowo z kwartału na kwartał będzie się to zmieniać na korzyść segmentu automotive) a zwłaszcza jeśli chodzi o zyski! A Borek faktycznie konsoliduje jego cały zysk netto choć posiada jedynie niecałe 53%. Więc jeszcze raz wielki szacunek za ujęcie tego w analiziethumbright
Edytowany: 16 października 2011 22:57

broker_ns
0
Wpisów: 506
Wysłane: 17 października 2011 15:44:28 przy kursie: 6,30 zł
Analizując na chłodno sytuację na Borku trzeba powiedzieć, iż sytuacja staje się napięta. Szczerze mówiąc myślałem, że popyt pokusi się w tym tygodniu jednak o test poziomu 0,7 po tym jak w zeszłym tygodniu nie dał zepchnąć się poniżej poziomu 0,6 ale teraz już w ten scenariusz mocno powątpiewam. Ja bym uważał z zakupami w obecnym czasie gdyż na rynku wg mnie rysuje nam się scenariusz spadkowy. Sądzę że w listopadzie będziemy testować dołki z początków września na szerokim rynku i ta fala spadkowa może doprowadzić kurs Boryszewa gdzieś do poziomu 0,5-0,51 - niżej nie powinien zejść gdyż uchwalony skup akcji własnych powinien odstraszać przed zejściem do poziomów minimów 0,4. Kryzys długu w Europie wciąż nie jest rozwiązany i sądzę że nadal nie ma zgody co do tego kto ma pokryć umorzony dług Grecji i w jakim zakresie - a ostatnie wzrosty na rynkach to było właśnie kupowanie na wyrost słów ze szczytu Merkel-Sarkozy bez większych konkretów i pokrycia. Zresztą w tej kwestii polecam komentarze analityków z XTB, dostępne zresztą również na SW.
Ciekawe też czy zarząd mający teraz otwartą drogę do skupu akcji kiedy będzie interweniował czy jakim poziomach cenowych Think

Niemniej jednak tym co wchodzą w spółkę na krótszy termin radzę zakładać SL gdyż możemy w najbliższym czasie trochę się osunąć z kursem.
Edytowany: 17 października 2011 15:45

Grzegorz 7
0
Wpisów: 50
Wysłane: 17 października 2011 21:49:14 przy kursie: 6,30 zł
dziś i nie tylko śledziłem notowania borka-w końcówce zauwazyłem zlecenia po 20 -30 szt obnizajace cene po 0,62 i wczesniej 0,63 odwrotnie jak to się czasmi dzieje ,żeby podnieść cene pojawiają sie sztukowe zakupy ,żeby popdnieść cene-nie jestem zwlennikiem spiskowej teorii ale komus wyraznie zależało na obniżeniu notowań i nie jest to pierwszy raz.zmyliło mnie dziś zlecenie 1mln szt po 0,65 i parę nastepnych po 100tys też po 0.65 co utwierdziło mnie w przekonaniu ,że borek nie powinien sie osunąć-zaczynam mysleć,,ze rozdajacy karty albo robia korekte w trakcie sesji albo komus zależy na obsuwie kursu-może stylistycznie moja wypowiedz nie jest ok ale chcialbym sie podzielic tym spostrzezeniem

sbyszek
0
Wpisów: 807
Wysłane: 18 października 2011 09:34:46 przy kursie: 6,30 zł
broker_ns napisał(a):
(...) niżej nie powinien zejść gdyż uchwalony skup akcji własnych powinien odstraszać przed zejściem do poziomów minimów 0,4.
(...)Ciekawe też czy zarząd mający teraz otwartą drogę do skupu akcji kiedy będzie interweniował czy jakim poziomach cenowych Think (...)

Czyli zakładasz, że min na skupie (40gr) będzie mocnym wsparciem. A czy nie wyobrażasz sobie,że kurs może być niższy? Ja tak. Nadal nie rozumiem dlaczego określono dolne widełki. Może potrafisz mi to wyjaśnić. No i trzeba jeszcze pamiętać na jak długo opcja skupu jest przewidziana. Osobiście odkładam na półkę całe funamenty. Teraz tylko AT daje zarobić. Zauważ, że rynek jest rozkołysany, a dobre czy złe info wcale nie przekłada się na kierunek kursów. Boryszew jest dobry na taką grę bo wspaniała płynność i ładnie AT się sprawdza.
Kopanie się z koniem jest najlepszą reklamą konia.

del-20120121
0
Wysłane: 19 października 2011 07:50:36 przy kursie: 6,30 zł
Rosja - współpraca z VW i Renault? Wraca temat budowy fabryki/fabryk przez Maflow/AKT w Rosji.

Cytat:
Optymizm zarządu jest na tyle duży, że analizuje możliwość budowy fabryk. W Rosji. — Maflow rozmawia z Renault, który ma już fabryki w Rosji i jest na trzecim miejscu w sprzedaży samochodów. Podobne rozmowy prowadzi AKT z Volkswagenem. Rozważana jest budowa w Rosji zakładu produkującego plastikowe części dla koncernu VW [sam VW ogłosił zresztą, że rozważa przeniesienie produkcji niektórych modeli do Rosji — red.] — zapowiada Paweł Miller. Rosja jest dla Boryszewa atrakcyjna przede wszystkim ze względu na potencjał rynku. W 2010 r. sprzedano tam 1,91 mln samochodów, a prognozy na 2011 r. mówią o 2,5 mln sztuk.
pb.pl

mdtrader
0
Wpisów: 749
Wysłane: 19 października 2011 10:10:16 przy kursie: 6,50 zł
mdtrader napisał(a):
Sbyszek, ja dalem tylko potwierdzenie tego,iz rynek Chinski i Azjatycji to jest na najblizsze lata miejsce,gdzie beda skokowe wzrosty sprzedazy samochodow. Tak, napiszecie ze spowolnienie- spowolnienie w Chinach jest,bo musza zwracac uwage na inflacje i finansowanie w dolarach(ale to temat na dluga prace). Tam jest rocznie wzrost dwuprocentowy PKB, teraz zmieniaja polityke ilosci dzieci(1) bo wiedza,ze moze sie to odbic na nich w dluzszej perspektywie.

Nikt nie mowi,ze Boryszew bedzie mial monopol,bo go nigdy nie bedzie mial ,jest jedna z wielu firm ktora dostarcza podzespoly do samochodow a poza tym jest to biznes ktory poki co bedzie stanowil ok 20% przychodow grupy Boryszew-wiec nie jest to core business,ale warto by pociagnal temat rozbudowy fabryki w Indiach i budowy w Rosji.Odnosnie dzialania pod markami VW- popatrz na Tate- niby kase maja,kupuja producentow samochodow,ale jeszcze kilka lat minie zanim dojda do odpowiedniego poziomu,tak by ludzie przesiadali sie z VW,BMW,AUDI do Taty- tak samo jak bylo a autami japonskimi czy koreanskimi-kiedys sie smiano z ich jakosci i nikt ich nie chcial kupowac,a teraz japonczyk czy koreanczyk jest uwazany za bardzo dobry jakosciowo.

Dla mnie jak najbardziej dzisiejsze info z Pb.pl jest pozytywne. Dobrze jednak byloby gdyby nie skonczylo sie to na rozmowach a mialo odzwierdciedlenie w rzeczywistosci i konkretne ruchy w sprawie budowy tej fabryki zostaly poczynione.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE Boryszew
  • Boryszew z 3,18 mln zł zysku netto w II kw. 2025 r., przychody spadły o 5,8 proc.
    Boryszew z 3,18 mln zł zysku netto w II kw. 2025 r., przychody spadły o 5,8 proc.

Boryszew odnotował 3,18 mln zł skonsolidowanego zysku netto przypisanego akcjonariuszom jednostki dominującej w II kwartale 2025 r., wobec 38,94 mln zł rok wcześniej. Przychody spadły do 1 231,14 mln zł z 1 306,42 mln zł rok wcześniej – podała spółka w raporcie.

• Fiasko ABB. Akcjonariusz Boryszewa nie sprzedał akcji
    Fiasko ABB. Akcjonariusz Boryszewa nie sprzedał akcji

Unibax - akcjonariusz Boryszewa posiadający 37 654 159 akcji, reprezentujących 15,69 proc. ogólnej liczby głosów w spółce - nieskutecznie zakończył proces przyspieszonego budowania księgi popytu (ABB), którego celem była sprzedaż łącznie do 24 mln sztuk zdematerializowanych akcji zwykłych na okaziciela Boryszewa.

204 205 206 207 208

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,596 sek.

binrztpm
oiowgyoc
fkokdbme
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
kkdyrhsn
mrkhwulj
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat