PARTNER SERWISU
mutwonxq
6 7 8 9

Mój portfel długoterminowy...

Masa
PREMIUM
30
Wpisów: 1 074
Wysłane: 6 lipca 2011 14:51:55
No nareszcie Abner jakieś ruchy w portfelu się szykują :)
Cytat:
Nowa strategia:
2022 +3,59 % (6 miesięcy)
2023 +44.47 %
2024 +1,36 %

myfund.pl/index.php?raport=pok...

Abner1984
0
Wpisów: 696
Wysłane: 6 lipca 2011 15:43:03
Tak szykują się zmiany...Postanowiłem się w ciągu ostatnich dwóch tygodni pozbyć spółek przynoszących mi straty w portfelu.

Zostawiłem Tauron z którym w zasadzie jestem od debiutu i Kernel'a. Ukraińska spółka notuje ostatnio systematyczne spadki. Spowodowne to jest najprawdopodobniej informacją o tym że rząd w Kijowie szykuje cła dla eksporterów i te udeżyłyby znacząca w Kernel'a. Ja nadal pozostaje optymistą gdyż spółka rozwija się poprzez kolejne akwizycje i ciągle pracuje nad wejściem na Rosyjski rynek co byłoby bardzo korzystne. Poza tym te cła chyba nie są jeszcze przesądzone i nie wiadomo czy zostaną wprowadzone. Tutaj chiałbym poczekać z decyzją do wyników za cały rok. W przypadku obu spółek skłaniam się ku dłuższemu terminowi.

Postanowiłem ponownie wejść w Asseco Poland. Ciągle pozostaje jedną z najbardziej niedowartościowanych spółek w Wig'u20. Spółka rozwija się poprzez akwizycje i wewnętrznie przez co stale umacnia swoją pozycję. Jest to dosyć ciężka spółka gdyż często nie rośnie mimo iż pojawiały sie całkiem dobre informacje. Wydaje mi się że tutaj trzeba poczekać na efekt synergii wszystkich przejęć i ocenić jaki miały one wpływ na całość grupy. W każdym razie wydaje mi się że cena poniżej 50pln jest dogodnym momentem do wejścia w Asseco. Tutaj ciężko mi ocenić horyzont inwestycyjny, zobaczę jak się sytuacja rozwinie.

Ze spółek w które warto zainwestować w dłuższej perspektywie spodobał mi się Photon. Branża wydaje się przyszłościowa, zwłaszcza w momencie gdy wszyscy dążą w kierunku rozwiązań ekologicznych. Energetyka na świecie się zmienia gdyż awersja do atomu rośnie a z drugiej strony EU chce ograniczyć "brudną" energetykę węglową. Całkiem ciekawie wyglądają perspektywy tej spółki. Więc starałem się ostatnio nazbierać w okolicy 4pln. Mam delikatny uraz do NewConnect'a ale ciągle tutaj pozostaje perspektywa przejścia na główny. Tutaj wydaje mi się że to powinna być dobra inwestycja na parę lat.

W przypadku MCI zamiast pozbywać się akcji postanowiłem dokupić i uśrednić średni kurs zakupu. Jak dla mnie cena poniżej 7pln była dobrą okazją ku temu. Dzięki temu zabiegowi obecny średni kurs w portfolio jest zbliżony(trochę wyższy) do aktualnego poziomu cenowego. Liczę że potencjalny buy-buck zatrzyma spadki i kurs pójdzie do góry.

Ciągle obserwuję Helio. Nadal uważam spółkę za dobrą inwestycje w dłuższej perspektywie jednak obecnie ciężko ocenić moment odwrócenia trendu. Kurs zbliżył się do wsparcia, również psychologicznego, na poziomie 10pln. Narazie się trzyma ale jego przełamanie może spowodować dalszą lawinę kursu. Brak dużego inwestora w spółce a także niskie obroty(kurs może zdołować kilkanaście tysięcy pln) sprawia że postanowiłem popatrzeć z boku. Obserwuje kurs i w momencie kiedy uznam że najgorsze jest już za nami ponownie wejdę w spółkę z myślą o dłuższej perspektywie.

Kolejną spółką ktorą obserwuje od dziś jest...JSW. Debiut średnio udany i jeśli nastroje na szerokim rynku się nie poprawią to kurs może spadać. Jeśli tak będzie to być może zainwestuje w mały pakiet akcji. Spółka powinna prezentować ciekawe wyniki...

"Ekonomista to ekspert który będzie wiedział jutro dlaczego nie sprawdziło się dzisiaj to co prognozował wczoraj..."

Abner1984
0
Wysłane: 14 lipca 2011 10:51:57
Dobrałem trochę Photon'a do portfela oraz wczoraj i dziś kupiłem ponownie Helio. Na Helio, chwilowo ale zawsze miło, ładny wzrost mamy teraz - ponad 7%. Miłolove4 . Coprawda nie na wielkich obrotach i to na pewno chwilowe ale dobrze widzieć po ostatnich spadkach taki nawet chwilowy wzrost tutaj. Wydaje się że poziom 10 pln się obronił...pomogła napewno poprawa sytuacji na szerokim rynku.

Więcej o obecnym składzie portfela napisze w weekend.salute

"Ekonomista to ekspert który będzie wiedział jutro dlaczego nie sprawdziło się dzisiaj to co prognozował wczoraj..."

Abner1984
0
Wysłane: 29 lipca 2011 23:10:56
Ciężko było ostatnio o weekend w domu przed kompem więc kronika na tym ucierpiała. U mnie tak jak i na szerokim rynku nie wieje optymizmem. Ostatnio tylko spadki i spadki.

Na chwilę obecną trzymam wszystkie akcje (AssecoPoland, Helio, Tauron, MCI, Kernel oraz Photon) i uważnie monituruję sytuacje na szerokim rynku. Liczę na pozytywne roztrzygnięcie u Usiaków i na to że pozwoli to na wzrosty.

Od początku (tzn. pazdziernika zeszłego roku) portfel stracił znacząco bo aż -20%. Obecne akcje(od momentu ich zakupu) przynoszą minimalne zyski 2,58%. Jako że większość(Helio, MCI, Photon, Tauron) traktuje długoterminowo ale w wypadku dalszego pogorszenia sentymentu na szerokim sprzedam wszystko i poczekam na dogodniejszy moment wejścia.

Tyle na obecną chwilę. Miło by było gdyby za oceanem doszli do porozumienia przez weekend...blackeye

Masa
PREMIUM
30
Wysłane: 30 lipca 2011 09:39:49
Ja na razie Abner gram na krótko. Kupuję i sprzedaję inkasując małe zyski bo sytuacja jest odpowiednia tylko pod taką grę. Myślę że amerykance wcześniej czy później się dogadają bo przecież nie dopuszczą do bankructwa swojego kraju. Myślę że nastąpi to dopiero w poniedziałek i wtedy też zamierzam kupić jakies akcje bo to będzie ostatni moment. Do wtorku muszą podjąć decyzję więc w poniedziałek będzie jeszcze duża niepewność na rynku. No chyba że się mylę i dogadają się faktycznie w ten weekend.
W portfelu masz mocne spółki ale fktycznie gdyby nadal rynek leciał na dół to i one będą stopniowo spadać więc najrozsądniej było by przeczekać z kapitałem na jakimś funduszu pieniężnym lub lokacie.
Cytat:
Nowa strategia:
2023 +44.47 %
2024 +1,36 %

Abner1984
0
Wysłane: 14 sierpnia 2011 10:56:53
Wreszcie dłuższa chwila przy komputerze. Napiszę krótko, -36%blackeye .

Ciągle posiadam te same spółki w troche zmienionych proporcjach. Strata duża ale uważam że nic się w samych spółkach nie zmieniło więc nie ruszam. Pozytyw malutki jest taki że od przemeblowania portfela 5 tygodni temu vs WIG jestem na 1,5%. Zobaczymy co przyniosą najbliższe tygodnie.

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 14 sierpnia 2011 11:19:54
Najważniejsze jest się nie załamywać. Chyba każdy miał taki minus kiedyś w portfelu (ja miałem -48%). blackeye
Co Cię nie zabije to Cię wzmocni.
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

Abner1984
0
Wysłane: 14 sierpnia 2011 11:23:46
To w mojej nie za długiej przygodzie z GPW najgorszy wynikking . Uważam że w spółkach się nic nie zmieniło i w dłuższej perspektywie dadzą zarobić więc postanowiłem siedzieć. Jak na tym wyjdę? Przekonamy się za jakiś czas...

Masa
PREMIUM
30
Wysłane: 14 sierpnia 2011 20:10:29
Będzie dobrze Abner. Teraz mamy odbicie. Wydaje się że na jakiś czas powinno się wszystko uspokoić i możliwe że zdążą spółki powrócić do cen sprzed spadków i oby tak się stało. No chyba że znowu wyskoczy coś nieprzewidzianego...
Cytat:
Nowa strategia:
2023 +44.47 %
2024 +1,36 %

Abner1984
0
Wysłane: 17 sierpnia 2011 22:37:27
Ten filmik ze "słynnym" Etrade Baby pokazuje mniej więcej co się działo ostatnioblackeye

Abner1984
0
Wysłane: 18 sierpnia 2011 21:03:08
Krew się leje, notowania wstrzymują, automaty pewnie to jeszczę wzmacniają a ja...dalej trzymam co miałem. Planuje trzymać te akcje dłużej, jak na tym wyjdę? Się dopiero okaże...Nie zamieżam walczyć z rynkiem ale nie chce też sprzedawać na tych poziomach i kupować pózniej(tu pojawia się pytanie kiedy?) teoretycznie niżej...

Większość akcji mam kupione na poziomach które kilka miesięcy temu uznane byłyby za atrakcyjne. Fundamentalnie w samych spółkach nic się nie zmieniło, nadal prosperują tak jak prosperowały. Problem tutaj jest w sentymencie na szerokim rynku.

Ostatnio wiele jest wzajemnego napędzania się, tak jak na najpopularniejszym obecnie StockWatch'owym wątku. Wszędzie wszycy wieszczą już tylko armagedon.Dochodzi do tego że media zupełnie nie zaintereowane rynkami finansowymi głoszą armagedon. Dzisiejsza sesja to istny wodospad, ale co tak naprawdę zmieniło się fundamentalnie od wczoraj? Nic.. Fakt, pojawiły się nowe dane ale to wszystko jest teraz rozdmuchiwane do absurdalnych poziomów i ludzie podążają za tłumem. Jeden sprzedaje to i drugi musi bo tamten sprzedał...do tego dołączają systemy. A pare dni pózniej umarzane jednostki z TFI...Wszyscy teraz głoszą że to było oczywiste i teraz będziemy spadać - szkoda że chyba nikt nie obstawiał takiego obrotu spraw powiedzmy dwa miesiące temu.

Nie mówię że nie ma podstaw dla tych spadków bo takowe są. Ale teraz rządzi spekulacja i psychologia która uzasadniana jest Analizą Techniczną. Ale czy AT nie jest psychologią? Za dużo teraz emocji jest na rynkach i zmienność na nich panująca jest zaskakująca.

Masa
PREMIUM
30
Wysłane: 13 września 2011 00:18:05
Hej Abner co tam u Ciebie ? Jak sytuacja w portfelu ? Nic nie piszesz więc przypuszczam że nadal posiadasz akcje w tych samych ilościach co miałeś czy może się cosik zmieniło ?
Cytat:
Nowa strategia:
2023 +44.47 %
2024 +1,36 %

Abner1984
0
Wysłane: 13 września 2011 00:21:36
Nie pisałem bo sledziłem najpopularniejszy tutejszy wątekblackeye

Nadal posiadam Kernela, MCI i Helio... Tauron poszedł na dokupienie akcji tych trzech spółek, przez co mam niższe cenyzakupu(średnie) tych akcji. Obecnie chyba strata wynosi jakoś w okolicach 40%blah5 . Podsumuję to procentowo jak znajdę chwile.salute

Masa
PREMIUM
30
Wysłane: 13 września 2011 09:04:23
No to widzę Abner że "jedziemy" na jednym wózku. Myślę że cierpliwość popłaci w przyszłości i te nasze straty zostaną zniwelowane i uda nam się jeszcze wyjsć na plus thumbright
Teraz widzę że masz w portfelu trzy spółki. To wydaje się być rozsądniejsze niż tak jak wcześniej gdy miałeś ich kilka. Myślę że to dobry wybór. Masz dobre spółki chociaż osobiście gdybym miał wybierac wolałbym Taurona w portfelu zamiast Helio no ale to drugie tak bardzo spadło że chyba już niżej nie może i powinno w końcu odbić od dna.
Cytat:
Nowa strategia:
2023 +44.47 %
2024 +1,36 %

Abner1984
0
Wysłane: 8 listopada 2011 21:18:07
Prawie dwa miesiące mnie tu nie było... Pył po burzy zaczął powoli chyba opadać(chociaż dziś niczego nie można być pewnym)...

Tak jak pisałem w (różnych) wątkach, nie sprzedawałem akcji bo nie przekonywał mnie armagedon. Tzn, widziałem że jest zle ale założyłem sobie że będę cierpiliwie trzymał akcje dłużej to odrobie ewentualne straty. Zamiast sprzedawać akcje wchodziłem z dodatkowym kapitałem...tak można to nazwać uśrednianiem.

Nadal mam Helio, MCI oraz Kernela. Udział Kernel'a spadł przez co średnia cena poszła w górę (część akcji poszła na "uśrednianie"). Kernel na dziś ma 17% udziału portfela po średniej cenie 61,6 co na dziś daje 9,58%. MCI to na dziś 13% portfela i zerowy zwrot (cena średnia to 4,19). Helio to na dziś 60% i tu miało miejsce największe uśrednianie - cena średnia to 7,23. Liczyłem że spadnie niżej ale ciężko i tak kupić te akcje bo podaż znikoma. Głównie przez tą "nie-chęć" do sprzedaży kurs tak wystrzelił ostatnio dając do dziś 45%. Wolumen jednak pozostawia cały czas dużo do życzenia chociaż dziś trochę większy...

Te wszystkie zabiegi sprawiły że odbiłem się od granicy 50% straty...i na dziś jest to nieco ponad 33%. Masa, mamy różne historie ale jakoś nasze wyniki nie chcą zbytnio od siebie odbiegać chybablah5

Off Topic,
Ciekawe czy Silvio odejdzie? I czy wyprawi pożeegnalne bunga-bunga?king

michal52
0
Wpisów: 17
Wysłane: 18 listopada 2011 20:46:18
Od razu, napiszę, że nie chce absolutnie nikogo obrazić , ale portfel nakreślony w tym wątku pokazuje to, że inwestycje długoterminowe to nieudane inwestycje krótkoterminowe. Popełniłem ten sam błąd, nie miałem ustawionych stop lossów w sierpniu, i dało mi to nauczkę mam nadzieję na całe życie. Na szczęście miałem zaangażowane w akcje wtedy ookoło nie więcej niż 20% portfela, obecnie rozglądam się za zwiększeniem części akcyjnej do około 80%, mam nadzieję, że hossa się pojawi, ale tym razem każda akcja będzie miała określony poziom stop loss. Życzę powodzenia w odrabianiu strat.salute
Edytowany: 18 listopada 2011 20:48

Futro
0
Wpisów: 235
Wysłane: 19 listopada 2011 20:45:08
To nie takie proste, teoretycznie kupował w początkowej fazie hossy. Chyba, że stawiać SL bardzo luźno, ale tu też można się nadziać na jakąś sporą korektę i momentalnie kurs odjeżdża. Z perspektywy czasu wygląda, że kupił na górce, a jesteśmy teraz w dołku... Pech.

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 20 listopada 2011 09:56:27
kollo199 napisał(a):
Zasadniczo gdy sWIG80 ma c/wk=1.0 (a tak jest) to jest to długoterminowa okazja inwestycyjna.

Żadna okazja...!
To nie widziałeś sytuacji, gdy niektóre spółki mające C/WK 1 spadały o 70%, a spółki mające C/WK np.5 potrafiły wzrastać po 100 i więcej procent...?!
Wzrosty/spadki zależą od jakości samych spółek,ich wzrostów/spadków zysków i -co najważniejsze-ich dalszych perspektyw co do zdolności powiększania zysków, a nie od bieżącej wartości C/WK...!
P.S. Juz pamiętam, jak 1,5r. temu pisano o C/WK Jago przy kursie 1,30, gdy miał wtedy C/WK 1, zobacz ile dzisiaj kosztuje...3some
Edytowany: 20 listopada 2011 10:13

Abner1984
0
Wysłane: 20 listopada 2011 12:41:57
Okazja...nie okazja... to się okaże za jakiś czasblackeye

Obecnie ciągle trzymam akcje jednak postnowiłem pożegnać się z MCI i zamienić to no CentrumKlima. Czym to było spowodowane? Począrkowo chciałem trzymać akcje MCI dłużej ale z czasem gdy pojawiały się nowe informacje/fakty zaczynałem tracić zaufanie do samej spółki. Wygląda na to że nie ma za bardzo pomysłu co zrobić teraz a aktualny portfel inwestycji nie napawa optymizmem. Z kolei CentrumKlima wydaje się być ciekawą przyszłościową inwestycją. Ostatnio w TVN CNBC był "reportaż o firmie i wywiad z prezesem. Spodobał mi się ten człowiek. Wydaje się mieć wizję i dąży do jej realizacji. Także teraz posiadam nadal trzy spółki. Kernel, Helio i CentrumKlima...

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 20 listopada 2011 12:50:19
wprawdzie Twój portfel to zaprzeczenie mojej filozofii i zasady żeby w bessie nie trzymać żadnych, nawet najpewniejszych akcji, długoterminowo, ale obserwuje go z wielką ciekawością. Ciekawe jak na tym wyjdziesz za rok-dwa wave thumbright
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 20 listopada 2011 12:50

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

6 7 8 9

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,544 sek.

tcjuguiy
nxniguen
lzbeotma
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
emeyiqvy
svkrjaqx
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat