yayurek napisał(a):popatrzyłem na materiał do przemyślenia i znalazłem problemik
"Po transakcji mamy trzy dni na wpłatę środków"
to by chyba oznaczało, że pod zastaw z obligacji, mogę kupić tylko akcje, bo przecież rozliczenie obligacji to tylko dwa dni.... proszę więc o uściślenie, czy pod zastaw obligacji, mogę wystawić zlecenia także na obligacje... z góry przepraszam za wrodzoną upierdli.ość
Dociekliwość to podstawa
Trzy dni to maksymalny dopuszczalny termin (można wcześniej), drugi warunek maksymalnego dopuszczalnego terminu to rozliczenie transakcji.
Na uzupełnienie środków przy zakupie akcji na polskim rynku, czy w USA mamy max 3 dni.
Przy zakupie akcji w Niemczech mamy max 2 dni (tam transakcje rozliczają się w ciągu dwóch dni), tak samo będzie przy zakupie obligacji na polskim rynku (w tym na Catalyst) - też mamy maksymalnie 2 dni na wpłatę środków.
Pod obligacje można wystawiać zlecenia i na akcje i na obligacje, przy czym przy akcjach mamy 3 dni na uzupełnienie, a przy obligacjach 2 dni.
Istotne jest nie pod co kupujemy, a termin rozliczenia papieru wartościowego jaki kupujemy.
Z uproszczeń rodzą się nieporozumienia, ale jak się nie uprości to nikomu nie chce się czytać. Odwieczny paradoks, ale na forach, czy w rozmowie wszystko można uściślić