0 Dołączył: 2008-09-23 Wpisów: 1 244
Wysłane:
10 listopada 2011 17:07:43
wapkil napisał(a):doncarlos napisał(a):Popatrzcie na rynek nieco szerzej.. problemy PIGS są znane od wielu miesięcy, gospodarka oczywiście zwalnia, ale średnioterminowy trend się wcale nie zmienił, trwa konsolidacja i w wariancie optymalnym obecny ruch może być zabójczy dla niedźwiedzi, gdyż być może budujemy nadal formację odwrotu i ten spadek jest tylko korektą wcześniejszego wzrostu po którym nastąpi kolejna fala korekcyjna ostatniej zwały.. na wig20 dla przykładu odpowiada to prawemu ramieniu ORGR i potencjalny wzrost do 2700.. ten scenariusz jest równie prawdopodobny jak inne.. imo mamy trend boczny, ale z większymi szansami na wyjście górą.. nawet gdyby była to pułapka.. Czy 2700 na WIG20 to okolice 1350 na S&P 500? Pytanie w jaki sposób mielibyśmy tam dojść i co będzie dalej. Jeżeli rynek uzna, że problemy Europy udało się na jakiś czas zaklajstrować, a to wciąż możliwe, to nie powinien zatrzymać się na 1350, tylko wrócić do długoterminowego (wieloletniego) trendu wzrostowego. Jeżeli miałby pójść do góry na fali odbicia, to musiałby najpierw spaść i to wydaje mi się w tej chwili najbardziej prawdopodobne. Gdyby powoli się do 1350 doczołgał, wstrząsany w obie strony kilkuprocentowymi dziennymi drgawkami, byłoby to chyba dość dziwne. Dokładnie.. jest taka opcja, że gdy kraje UE i banki centralne rzeczywiście wezmą się do roboty, to w niedługim okresie mogła by się wyklarować kolejna średnioterminowa fala wzrostowa.. analizując sp500 to powyżej 1400.. nie jest to takie nierealne biorąc pod uwagę, że sposobem na kryzys mógłby być dodruk kasy tym razem przez ECB a następnie w jakiś sposób przez FED.. efekt jest znany.. banki spekulacyjne i inflacja, ale w takim układzie należy kupować akcje i surowce.. Wracajać do aktualnej sytuacji to co wyżej napisałem.. na tych poziomach decyduje się o trendzie w średnim terminie.. Czterema najdroższymi słowami na giełdzie są: "Tym razem będzie inaczej".. Fala wzrostowa rodzi się w strachu, rośnie w wątpliwościach, dojrzewa w optymizmie i umiera w euforii.. „All animals are equal but some animals are more equal than others“
|
|
0 Dołączył: 2011-08-31 Wpisów: 269
Wysłane:
10 listopada 2011 17:09:22
Dramatu nie ma pewnie cześć zawiedziona. Ciekawe czy Buldi zastawił tę żonę bo i ja swoja bym pod zastaw dał
|
|
0 Dołączył: 2010-06-02 Wpisów: 469
Wysłane:
10 listopada 2011 17:17:59
 kliknij, aby powiększyćWedług analizy BZWBK mamy formację ABCD na poziomie 1200, wiec ten poziom zatrzyma spadki... o ile tam dojdą  Niedźwiedzie, musimy uważać
|
|
|
|
0 Dołączył: 2011-08-26 Wpisów: 375
Wysłane:
10 listopada 2011 17:47:55
Oj niedobrze... Coś wszyscy przekonani o spadkach. Znaczy robimy 2700.
|
|
PREMIUM
1 362 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
10 listopada 2011 18:02:43
mathu napisał(a):wujek_staszek napisał(a):Nastrój na wątku mówi że pora powoli na zakupy. Od sierpnia ten sygnał zawsze się sprawdzał w obie strony choć ja w tę na południe grać jakoś nie potrafię więc coś tam jutro na open zakupie. Popiszcie jeszcze coś o hetkabommbach :) I jak Wujku? Mathu, Dekalog w Księdze Inwestora mówi wyraźnie: XI. Nie rozliczaj innych, a nie będziesz rozliczony
|
|
0 Dołączył: 2009-09-21 Wpisów: 4 615
Wysłane:
10 listopada 2011 18:14:41
No właśnie byłem rozliczany już tyle razy, że chyba mi wolno. The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
|
|
0 Dołączył: 2011-06-19 Wpisów: 1 472
Wysłane:
10 listopada 2011 18:16:03
krewa napisał(a):Dekalog w Księdze Inwestora mówi wyraźnie: XI. Nie rozliczaj innych, a nie będziesz rozliczony Uh, niedobrze, nie znałem tej reguły. Muszę też szybko zacząć rozliczać innych. Do 16 grudnia już niedługo, a ja mam trochę instrumentów pochodnych. Mam nadzieję, że jeśli nie uda się ich rozliczyć, będę mógł je przynajmniej zrolować ;)
Edytowany: 10 listopada 2011 18:29
|
|
0 Dołączył: 2009-02-09 Wpisów: 792
Wysłane:
10 listopada 2011 18:17:47
mathu napisał(a):wujek_staszek napisał(a):Nastrój na wątku mówi że pora powoli na zakupy. Od sierpnia ten sygnał zawsze się sprawdzał w obie strony choć ja w tę na południe grać jakoś nie potrafię więc coś tam jutro na open zakupie. Popiszcie jeszcze coś o hetkabommbach :) I jak Wujku? W porządku. Po raz kolejny się sprawdziło, choć może nie ma co chwalić dnia przed zachodem ale RGR na dax sie zanegował pięknie. Ładna zmyła, no ale Scarry i tak napisze, że trendy mi sie nie sprawdzają. Zrobiłem tak jak pisałem.. oczywiscie jak to zawsze kupuje po kawałku aczkolwiek strasznie mało czasu dziś miałem na śledzenie notowań. Krewa... według znakomitej większości miała być wielka rzeź więc na prawdę nie wiem z czego akurat ja miałbym być rozliczany. Spytaj cały tłum miśków bo ktoś tu obraca kota ogonem. :) Albo my ich, albo oni Was.
Edytowany: 10 listopada 2011 18:27
|
|
13 Dołączył: 2009-08-06 Wpisów: 5 508
Wysłane:
10 listopada 2011 18:18:26
@mathu Dzisiaj Ty rozliczysz kogoś wbrew jego opinii spadnie, jutro on Ciebie bo wzrośnie i tak w kółko Macieju. Kto i co na tym zyska? A co do dzisiejszej sesji, to mam wrażenie że spadki na GPW były dyskontowaniem spodziewanych jutrzejszych spadków, na które nie będziemy mogli zareagować.
|
|
0 Dołączył: 2009-09-21 Wpisów: 4 615
Wysłane:
10 listopada 2011 18:20:23
Czemu złoto tak mocno traci mimo osłabienia dolara? Jeśli mamy szydzić - szydźmy z głupków z ZeroHedge. Kolejny triumfalny post parę dni temu: www.zerohedge.com/news/goodbye...Napisali to dokładnie na szczycie :) Oczywiście o RGR który właśnie wybija (goodbye 1700, ale w dół), nie ma już ani słowa. The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
Edytowany: 10 listopada 2011 18:23
|
|
|
|
193 Dołączył: 2011-02-28 Wpisów: 4 958
Wysłane:
10 listopada 2011 18:43:42
@mathu...eee? ale złoto cały czas jest powyżej 1700... nawet jeśli AT sugeruje zejście z powrotem poniżej obecnego ok. 1750 to nie może pisać o tym jako pewności... @wujek nie da się ukryć że jeśli chodzi o timing - deklarowałeś wczoraj kupowanie na open, to znowu nie trafiłeś, ale to już Twoja sprawa ile na tym open kupowałeś  Jak zarobisz to będzie można gratulować, aczkolwiek ja bym z papierem na 3 dni weekendu w tak dramatycznie nerwowej sytuacji za nic nie chciał zostać. Nawet jak chcesz zajmować long pozycję to chyba lepiej poczekać do poniedziałku... po co sobie nerwy szarpać jak jutro może się i +5% i -5% wydarzyć? btw - uderzyło mnie - a gdzie niby "znakomita większość" o rzezi pisała? To akurat nieprawda. Było oczywiste że czekamy na kolejny event dla spekulantów a nie rzeź. * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 10 listopada 2011 19:01
|
|
0 Dołączył: 2011-06-27 Wpisów: 93
Wysłane:
10 listopada 2011 19:03:19
Frog napisał(a):@mathu
Dzisiaj Ty rozliczysz kogoś wbrew jego opinii spadnie, jutro on Ciebie bo wzrośnie i tak w kółko Macieju. Kto i co na tym zyska?
A co do dzisiejszej sesji, to mam wrażenie że spadki na GPW były dyskontowaniem spodziewanych jutrzejszych spadków, na które nie będziemy mogli zareagować. Jednak już samo zamknięcie wskazuje na otwarcie L/zamknięcie S.
|
|
0 Dołączył: 2011-08-26 Wpisów: 375
Wysłane:
10 listopada 2011 19:27:27
Jak już skończycie się łapać za słówka to polecam zobaczyć co się dzieje na SP500
|
|
0 Dołączył: 2009-02-09 Wpisów: 792
Wysłane:
10 listopada 2011 19:44:49
Scarry... tak nie złapałem dołka.. jeśli Tobie się to udaje to gratuluje bo mi rzadko żeby nie powiedzieć nigdy. Niedawno zarzuciłeś mi że mijam się z trendami czy jakoś tak (z czym się kompletnie nie zgadzam ale nie zamierzam polemizować - Twoja subiektywna ocena choć nie wiem na czym oparta). Teraz mamy małostkowy zarzut, że nie złapałem dołka choć to na open to było oczywiste ironiczne uogólnienie bo chyba nie myślisz ze walnąłem sobie PKC z rana. Albo my ich, albo oni Was.
|
|
Wysłane:
10 listopada 2011 20:11:26
Scarry napisał(a):...eee? ale złoto cały czas jest powyżej 1700... nawet jeśli AT sugeruje zejście z powrotem poniżej obecnego ok. 1750 to nie może pisać o tym jako pewności... ZH chodziło o przedrostek 1700, czyli że teraz będzie już tylko więcej niż 1800. Tak na marginesie, czy ktoś wie, czemu służy to ich naganianie na zakup złota? Opinie można mieć różne, ale jeżeli z każdej przesłanki wynika wniosek, że złoto będzie drożeć, trochę ciężko uwierzyć, że to efekt czystej naiwności.
|
|
Wysłane:
10 listopada 2011 20:31:29
@wapkilaaa to faktycznie źle zrozumiałem.. ZeroHedge ma trochę przesadzoną maniane na punkcie złota i Ron-a Paula, ale tylko trochę IMO ;) Gdybym był Amerykaninem i widział co się dzieje z takim pięknym krajem, ile złego można zrobić w parenaście ledwo lat - sam bym pewnie nawoływał do kupowania złota i głosowania na Ron Paul-a. * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 10 listopada 2011 20:36
|
|
Wysłane:
10 listopada 2011 20:50:51
Nie chodzi mi o rację na temat przyszłych cen złota lub jej brak, tylko o sposób argumentowania.
Oni proponują wizję świata, w której dosłownie każda informacja powoduje wzrost cen złota, niezależnie od tego, jak absurdalnie musi to być uargumentowane i ile razy wcześniej się nie potwierdziło. Wiem, że złoto zamiast przedmiotem inwestycji może stać się przedmiotem kultu, ale w tym przypadku mam problem, żeby zaakceptować to jako wyjaśnienie. Choć może jestem człowiekiem małej wiary.
Zastanawiałem się, czy ktoś zna jakieś plotki wyjaśniające ten fenomen.
|
|
Wysłane:
10 listopada 2011 20:58:33
mi się wydaje że ZeroHedge nie docenia wagi siły spekulacji papierowym złotem, owszem mają rację, ale warunkowo - jeśli przyjdzie podwójna recesja (USA i Europa) i QE3, ale raczej tylko wtedy. Inaczej zbyt mocno na cenę złota wpływa spekulacja gigantów jak GS, obracający papierkami udającymi złoto ;) i to oni decydują o zachowaniu jego trendu albo jego złamaniu. * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 10 listopada 2011 21:00
|
|
Wysłane:
10 listopada 2011 21:16:10
Scarry,
Jak napisałem, nie chodzi mi w tej chwili o jakość argumentów ZH. Dla mnie to trochę tak, jakby twierdzić, że wędrowny sprzedawca odkurzaczy najwyraźniej nie docenia zalet odkurzaczy sprzedawanych przez konkurencję. Albo zauważyć, że gorliwy wyznawca jakiejś wiary nie docenia pozytywnych cech innych bóstw.
Jeżeli na jakiejś stronie wciąż widzę komunikaty, że ,,złoto może tylko rosnąć, kup już teraz'', to szukam przycisku, przy pomocy którego mógłbym trafić do sklepu. Na stronie ZH tego przycisku nie widzę i to mnie niepokoi.
|
|
0 Dołączył: 2011-09-12 Wpisów: 16
Wysłane:
10 listopada 2011 21:49:07
Ale o co wam chodzi z tym złotem? W ciągu 2,5 tygodnia wzrosło z ok. 1600 na 1800 USD i ok. 5100 na 5800 PLN za uncję. Musi się trochę skorekcić "dla zdrowia", bo za szybko by rosło. Znowu by wszyscy wołali, że bańka Wiele dni złoto rosło razem z dolarem, więc jak razem z nim spadnie czasem to chyba nie tragedia
Edytowany: 10 listopada 2011 21:50
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.