PARTNER SERWISU
eixnxajt
311 312 313 314 315
Gryf
0
Wpisów: 41
Wysłane: 19 listopada 2011 22:38:14 przy kursie: 13,10 zł
Nigeria ;

Jeśli do litra mleka doleje się litr wody, to jest to "rozwodnienie".

Jeśli do litra mleka doleje się litr śmietanki, to NIE jest to rozwodnienie.

Jeśli warunki umowy będą zdaniem Negocjatorów zbyt ryzykowne - do umowy nie dojdzie "i kropka".

Rolą Negocjatorów jest dbałość by OML42 był ową "śmietanką".

Trzeba pamiętać, że KI ma 200 mln akcji, Kierownictwo-11 mln, Radwan-9 mln i Titirus-18,5 mln
= 239 mln akcji KOV. Dodatkowo KI i Radwan inwestują 23,5 mln$ gotówki zamienne potem na akcje,
czyli dalsze 58,75 mln akcji (przykładowo-po aktualnym kursie: 1$=3,27zł, KOV 1,31:3,27 = 0,40$/akcję)
łącznie 298 mln akcji ( !wartość hipotetyczna).

W razie niepowodzenia Oni stracą najwięcej. Wliczam Titirusa bo jest to w mojej opinii "przyjazna" firma
- inwestowali po 0,5767 $/akcję w sierpniu br.

Jestem pewien że KI nie chce być tylko dawcą kapitału na łasce "transparentnego" NNPC.
KI+KOV mając tylko 18% udziałów OML42 muszą dobrze zabezpieczyć swoje interesy (i nasze).
Może wreszcie mając łącznie 82% udziałów Nigeryjczycy zadbają dla własnego dobra o bezpieczeństwo
wydobycia i ukrócą prywatne inicjatywy "pilarzy"?

KOV po podpisaniu umowy stanie się gabarytowo inną spółką :

551 mln zł - 168 mln$ - kapitalizacja aktualna - porównywalna z piątkowym obrotem na KGHMie,ff KOV to połowa
638 mln zł - 195 mln$ - potrzeby na OML42 z emisji na AIM:650mln$x20%=130mln$ koncesja+50%=65m$ na wydobycie.

Oczywiście to moje spekulacje oparte na PLOTKACH i domysłach. Po podpisaniu Kontraktu cena 1,31 zł za KOV jest "ostrożna" i mało realna. Wejście na KOV 1% kapitału z miedzi a zwłaszcza jakiekolwiek niepokoje/plotki
na temat Iranu (zakładając sukces negocjacji) znacznie podniosą wartość spółki (bo na Syrię i tak na razie nie ma co liczyć).

To prawda że interesują mnie plotki nt KOV (zwłaszcza z Reuters'a:)
Jak dotąd ich źródłem są ludzie gadatliwi, ale czy wiarygodni?
Wobec pełnej blokady ze strony KOV tylko plotkami można się wesprzeć lub wiarą w sukces. Wolę plotki.

Jeśli ktoś inwestuje w oparciu o fakty - niech czeka na ESPI.

Edytowany: 19 listopada 2011 22:48

Gryf
0
Wpisów: 41
Wysłane: 19 listopada 2011 23:52:42 przy kursie: 13,10 zł
W szacunkach zaokrągliłem potrzeby KOV na OML42 do 200 mln $ i dlatego 920 mln akcji.
Ponadto trzeba uwzględnić koszty emisji i już nie zdążyłem zmienić wpisu.
Edytowany: 19 listopada 2011 23:54

darq76
0
Wpisów: 92
Wysłane: 20 listopada 2011 10:15:17 przy kursie: 13,10 zł
A'propos analogii z Afren, LINK

Cytat:
OML 26

Following the announcement of First Hydrocarbon Nigeria Limited's ("FHN") acquisition of a 45% interest in OML 26 from the Shell Petroleum Development Company of Nigeria Ltd, Total E&P Nigeria Ltd and Nigeria Agip Oil Company, FHN has received the necessary government and customary approvals and FHN and Afren anticipate formal completion of the transaction shortly.

Post completion of the acquisition, as previously disclosed, FHN will propose a three phase development plan for the Ogini and Isoko fields, with the goal of ultimately increasing gross production to a rate of 50,000 bopd.

Afren and FHN will continue to seek out further opportunities to expand the partnership through the acquisition of other substantial oil and gas assets in Nigeria including those that are currently held between the Nigerian government and major international oil companies, assets that could be diversified in connection with indigenous licensing rounds and assets of other Nigerian companies if appropriate.

adec
0
Wpisów: 1
Wysłane: 20 listopada 2011 10:20:01 przy kursie: 13,10 zł

kazekc
0
Wpisów: 76
Wysłane: 20 listopada 2011 11:56:00 przy kursie: 13,10 zł
Ciekawy artykół podrzuciłeś "Bushido". Można by pomyśleć, że skoro pan Kulczyk ma dobre układy na wschodzie, to może być elementem ekspansji "przyjaciół ze wschodu" po wycofaniu Shella. Gwarantowałoby to sukces inwestycji KOV w Nigerii.

link Bushido:
www.wykop.pl/ramka/550729/konc...
Edytowany: 20 listopada 2011 12:00

madness
0
Wpisów: 19
Wysłane: 21 listopada 2011 10:05:14 przy kursie: 11,50 zł
A jeśli są zobowiązani siedzieć cicho do zakończenia negocjacji OML26 to jaki komunikat powinni podać? Wieże, że jeśli będą mogli to podadzą jakiś komunikat, a skoro go nie podają to albo nie mogą albo im to nie na rękę więc skoro tak to dla dobra spółki nie dopominajcie się i cierpliwie czekajmy. Wiem, że taka sytuacja to raj dla spekulantów i kurs szaleje ale to chwilowe dla inwestycji długoterminowej.

menager
0
Wpisów: 384
Wysłane: 21 listopada 2011 10:07:47 przy kursie: 11,50 zł
a po co wam informacja przecież wy wiecie że umowa jest na 100% podpisana

giełda to nie koncert życzeń panowie

żadnej informacji nie będzie bo umowy na razie nie ma

bucik1986
0
Wpisów: 223
Wysłane: 21 listopada 2011 10:13:09 przy kursie: 11,50 zł
Mnie ciekawi nie na jakim etapie sa rozmowy, a w jaki sposob one przebiegaja :). Czy Redface moglby nam powiedziec, czy przedstawiciele obu spolek spotykaja sie twarza w twarz i rozmawiaja na umowionych spotkaniech, z reprezentantami wszystkich firm wchodzocych w konsorcja, czy jest to moze przesylanie sobie przez kurierow warunkow umowy...? Z tego co pamietam, gdy solorz negocjowal przejecie Plusa, to spotykali sie wszyscy raz na tydzien siadali przy stole i gderali sobie az wszystko ugderali...Ciekawi mnie poprostu w jaki sposob sie to odbywa tutaj, a ze spolka traci na akcjach to inna sprawa, w tej chwili przedluzajacy sie termin pozbywa sie spekulantow ze spolki :-). Co nie zmienia faktu, ze zanizony kurs nie pomoze spolce w debiucie na AIM...

leos
0
Wpisów: 26
Wysłane: 21 listopada 2011 10:21:17 przy kursie: 11,50 zł
Szukając analogii: Afren podał, że otrzymał rządowe i inne wymagane/typowe zgody, i że wkrótce zakończy sprawy formalne związane z umową. Zgodnie z: www.afren.com/download.axd?id=...
Czyli zakończył negocjacje.

Z ESPI wiemy, że w KOV negocjacje trwaja. Mam nadzieję, że KOV poda (jak skończy negocjacje) podobny do Afren, komunikat na ESPI, że uzyskali wszelkie zgody. Wcześniej nic sie nie dowiemy.

Leos

menager
0
Wpisów: 384
Wysłane: 21 listopada 2011 10:24:54 przy kursie: 11,50 zł
na razie to jest takie gdybanie

na przyszłość należy pamiętać że jak się coś przedłuża to znaczy że coś jest nie tak a nie tworzyć nowe teorie

na giełdzie w między czasie to się mogą jeszcze różne rzeczy wydarzyć
Edytowany: 21 listopada 2011 10:29

Redface
PREMIUM
0
Grupa: Emitent
Wpisów: 391
Wysłane: 21 listopada 2011 10:59:51 przy kursie: 11,50 zł
leos napisał(a):
Szukając analogii: Afren podał, że otrzymał rządowe i inne wymagane/typowe zgody, i że wkrótce zakończy sprawy formalne związane z umową. Zgodnie z: {link był tutaj zły}
Czyli zakończył negocjacje.
Z ESPI wiemy, że w KOV negocjacje trwaja. Mam nadzieję, że KOV poda (jak skończy negocjacje) podobny do Afren, komunikat na ESPI, że uzyskali wszelkie zgody. Wcześniej nic sie nie dowiemy.
Leos

Witam,
Ciekawe zatem dlaczego Afren nie ogłosił, jak to się zwykle dzieje, oddzielnym komunikatem, zakończenia rozmów, tylko 'schował' ten fakt do okresowego sprawozdania z działalności?
Otóż dlatego, że rozmowy się nie zakończyły - proszę dokładnie przeczytać ich interim management statement: "FHN has received the necessary government and customary approvals and FHN and Afren anticipate formal completion of the transaction shortly". Podpisanie i finalizacja umowy to jest 'completion'. Sytuacja jest dokładnie analogiczna do naszej.
Nie mogę i nie będę odpowiadał na pytania kto negocjuje co, jaką drogą, na jakim etapie itd. Nie dajmy się zwariować. Informacje istotne o wiążących ustaleniach są podawane w formie RB.
Pozdrawiam,
JKorczak /KOV/

radekkkk
0
Wpisów: 19
Wysłane: 21 listopada 2011 11:37:58 przy kursie: 11,50 zł
Panowie Nigeria swoją drogą a co o O-18 juz 35 dni minęło wiec w najbliższym czasie można sie spodziewać jakiegoś infa ...

kazekc
0
Wpisów: 76
Wysłane: 21 listopada 2011 11:50:08 przy kursie: 11,50 zł
Powiem wam na pociechę że na GPW nikt KOV-u na tą chwilę nie sprzedaje na krótko. :)

http://www.gpw.pl/krotka_sprzedaz

kastalto
0
Wpisów: 434
Wysłane: 21 listopada 2011 11:55:55 przy kursie: 11,50 zł
Niezależnie od tego na jakim etapie negocjacje się znajdują, uważam, że spółka poełniła błąd informując o przedłużeniu negocjacji do 14 listopada. To stworzyło mylne wyobrażenie że sfinalizowanie jest tuż tuż. To napędziło spekułę i przyciągnęło też nowych leszczy którzy ubrali się na górce i już mają pierwsze negatywne wrażenia. Po co to było? Już lepiej się pokisić parę tygodni/miesięcy dłużej i działać na konkretnych informacjach. Jak u mnie - minus dla KOV.

k.

Redface
PREMIUM
0
Wysłane: 21 listopada 2011 12:07:40 przy kursie: 11,50 zł
kastalto napisał(a):
Niezależnie od tego na jakim etapie negocjacje się znajdują, uważam, że spółka poełniła błąd informując o przedłużeniu negocjacji do 14 listopada. To stworzyło mylne wyobrażenie że sfinalizowanie jest tuż tuż. To napędziło spekułę i przyciągnęło też nowych leszczy którzy ubrali się na górce i już mają pierwsze negatywne wrażenia. Po co to było? Już lepiej się pokisić parę tygodni/miesięcy dłużej i działać na konkretnych informacjach. Jak u mnie - minus dla KOV.
k.

Kastalto
Czy uważasz, że błędem była a) informacja o samej dacie, czy b) przedłużenie do daty (konkretnej)?
Bo jeśli a) to sorry, ale są obowiązki informacyjne i tego nie da się obejść,
a jeśli b) to musisz zrozumieć, że KOV to nie jest taki potentat, który może dyktować warunki negocjatorom. Zejdźmy, drodzy moi, na ziemię. Jesteśmy spółką na dorobku. Negocjujemy z Shellem. Jesteśmy w konsorcjum, gdzie mamy 20% udział. Jeśli zależy nam na transakcji i uważamy ją za atrakcyjną, to zaakceptujemy wiele niedogodności takich jak choćby przedłużanie terminów. Oczywiście można też tupnąć nogą... I co - wtedy dostaniemy plusa?
Powtarzałem to już wiele razy - nie interesują nas krótkoterminowe ruchy kursu akcji, nie patrzymy na to. Biznes E&P jest biegiem długodystansowym, z przeszkodami. Tylko silni przetrwają. Zamierzamy być silni.
Pozdrawiam,
JKorczak /KOV/

zabapinkfloyd
0
Wpisów: 514
Wysłane: 21 listopada 2011 12:07:55 przy kursie: 11,50 zł
Dokładnie.
Albo się siedzi cicho albo idzie za ciosem, acz nie zawsze jest tak prosto jakby się mogło wydawać.
Problem jest w tym że nikt nie może przewidzieć kiedy negocjacje się zakończą i z jakim skutkiem.
Spółka chciała dobrze a wyszło tak jak wyszło.
Gdyby na gpw była hossa to kurs by szedł raczej górę niezależnie od terminu transakcji - chyba.
Natomiast fakt jest taki że spółka powinna poinformować po 14 opinie publiczną o zaistniałej sytuacji.
Czyli że negocjacje trwają dalej i obecnie nie jest znany termin ich zakończenie.
Dodatkowo powinno być powiedziane kto je prowadzi.

Tu spółka dała chyba trochę ciała a w sumie szkoda bo chyba nie stanowiło to żadnego problemu :)

Edytowany: 21 listopada 2011 12:11

sicc
0
Wpisów: 550
Wysłane: 21 listopada 2011 12:27:52 przy kursie: 11,50 zł
Redface napisał(a):
Powtarzałem to już wiele razy - nie interesują nas krótkoterminowe ruchy kursu akcji, nie patrzymy na to. Biznes E&P jest biegiem długodystansowym, z przeszkodami. Tylko silni przetrwają. Zamierzamy być silni.
Pozdrawiam,
JKorczak /KOV/

Złośliwie można byłoby rzec, że kupno na IPO akcji po 1,89 długoterminowo przyniosło tylko stratę.
Edytowany: 21 listopada 2011 12:29

Redface
PREMIUM
0
Wysłane: 21 listopada 2011 12:31:44 przy kursie: 11,50 zł
zabapinkfloyd napisał(a):

(...)
Natomiast fakt jest taki że spółka powinna poinformować po 14 opinie publiczną o zaistniałej sytuacji.
Czyli że negocjacje trwają dalej i obecnie nie jest znany termin ich zakończenie.
Dodatkowo powinno być powiedziane kto je prowadzi.
Tu spółka dała chyba trochę ciała a w sumie szkoda bo chyba nie stanowiło to żadnego problemu :)

Witam,
To może trochę 'kuchni', bo widzę, że dla Was wszystko jest proste i oczywiste.
Deadline na negocjacje był do 14-go, następnego dnia mieliście info.
To nie jest tak, że ja mogę wysłać do ESPI co i kiedy mi się podoba. Zapisy umów są takie, że zanim ktokolwiek z konsorcjum Neconde lub sprzedających powie coś na zewnątrz, musi uzgodnić brzmienie komunikatu ze wszystkimi stronami transakcji. Mamy pięć spółek - członków konsorcjum, ze strony sprzedających są trzy spółki. Dużo jest spółek publicznych w tym gronie, chociaż pewnie wartość transakcji jest istotna tylko dla KOV. Wszyscy muszą podpisać stosowne porozumienia i zaakceptować treść informacji płynącej na zewnątrz w ciągu 24 godzin od podpisania. Taka jest praktyka.
Pozdrawiam,
JKorczak /KOV/

kastalto
0
Wpisów: 434
Wysłane: 21 listopada 2011 12:32:34 przy kursie: 11,50 zł
Redface napisał(a):
kastalto napisał(a):
k.

Kastalto
Czy uważasz, że błędem była a) informacja o samej dacie, czy b) przedłużenie do daty (konkretnej)?
Bo jeśli a) to sorry, ale są obowiązki informacyjne i tego nie da się obejść,
a jeśli b) to musisz zrozumieć, że KOV to nie jest taki potentat, który może dyktować warunki negocjatorom. Zejdźmy, drodzy moi, na ziemię. Jesteśmy spółką na dorobku. Negocjujemy z Shellem. Jesteśmy w konsorcjum, gdzie mamy 20% udział. Jeśli zależy nam na transakcji i uważamy ją za atrakcyjną, to zaakceptujemy wiele niedogodności takich jak choćby przedłużanie terminów. Oczywiście można też tupnąć nogą... I co - wtedy dostaniemy plusa?
Pozdrawiam,
JKorczak /KOV/

Redface: mam na myśli komunikat który mówi o o przedłużeniu negocjacji do 14 listopada - chodzi o podanie konkretnej daty, która później nie została dotrzymana. Rozumiem, że KOV nie jest pępkiem świata, przecież nie o to chodzi. Po co było to przedłużanie o 2 tygodnie. Należało przedłużyć bezterminowo.

Pozdrawiam,

k.

zabapinkfloyd
0
Wpisów: 514
Wysłane: 21 listopada 2011 12:40:48 przy kursie: 11,50 zł
I teraz wiem już wszystko i sprawa jest dla mnie załatwiona :)
Mam jeszcze jedno nurtujące mnie pytanie, zadawałem już je wcześniej.
Załóżmy że umowa zostaje podpisana dziś za dwie godziny.
Jak będzie wyglądał komunikat, to znaczy czy będzie podany w trakcie sesji czy po niej ?
Czy spółka chcąc podać go w trakcie sesji wystąpi do gpw o zawieszenie notowań i do kiedy ?

I jeszcze jedno, po jakim czasie od podpisania umowy pojawi się informacja na stronie KOV ?
Edytowany: 21 listopada 2011 12:42

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE SERINUS

311 312 313 314 315

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,385 sek.

gipghoob
onogxmja
xsjskcqb
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
zqlcikkt
bufgtidw
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat