PARTNER SERWISU
xzjukbcf

Marsz Niepodległości 11.11.2011 - Warszawa

mila
0
Wpisów: 716
Wysłane: 24 listopada 2011 20:55:39
Witam,

Kolejna ankieta dotyczy Święta Niepodległości 2011. Ankieta trwa do końca bieżącego roku.

Jestem ciekawy jaki obraz zapamiętaliście z tegorocznego święta niepodległości w Warszawie na podstawie relacji popularnych mediów telewizyjnych?

Tradycyjnie już zachęcam również do dyskusji.
Edytowany: 24 listopada 2011 21:00

siekoo
0
Wpisów: 1 746
Wysłane: 24 listopada 2011 21:55:30
niebezpieczne jest to, ze niektorzy politycy legitymizuja ordynarny bandytyzm okreslajac go patriotyzmem. niebezpieczna jest rowniez decyzja sadu w sprawie symboli ONR. niebezpieczne jest wmawianie poleczenstwu, ze jest podzial na 'prawdziwych Polakow' i tych polskojezycznych. ida trudne czasy - pewne pozary nalezy gasic w zarodku, ale widocznie historia miedzywojnia XX-wieku nic nas nie nauczyla.
Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 24 listopada 2011 22:06:46
Mila - ankieta tak naprawdę dotyczy przekazu mediów, więc dorzucił bym trzeci punkt
"media pokazały, to co chciały pokazać".
Wtedy nie oddał bym głosu na "bijatyki..."

mila
0
Wysłane: 24 listopada 2011 23:31:24
W necie znalazłem rysunek dość celnie obrazujący postawę popularnych mediów podczas marszu:

kliknij, aby powiększyć

Edytowany: 24 listopada 2011 23:38

mila
0
Wysłane: 25 listopada 2011 00:12:11
@siekoo, wydaje mi się że mylisz ONR z NOP. To NOP niedawno zarejestrował między innymi znak "zakaz pedałowania".

Znalazłem 20-minutowy film (link poniżej), który pokazuje normalny, spokojny przemarsz naprawdę sporej masy ludzi bez żadnych bijatyk i awantur - są tam zarówno dzieci, młodzież, dorośli jak i ludzie w wieku senioralnym.
Dlaczego tych ujęć nie pokazała telewizja ? Przekaz telewizyjny, który widzieliśmy był więc wypaczony, ukazujący święto niepodległości w krzywym zwierciadle.

Edytowany: 25 listopada 2011 00:16

bankrucik
140
Wpisów: 4 899
Wysłane: 25 listopada 2011 17:45:51
dokładnie .. każdy powinien ten film i zobaczyć jak spokojny był marsz... ale lepiej i wygodniej zobaczyć 30 sek papkę serwowaną przez TVN czy WYBIÓRCZą..

Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..

teraz również na twitter.com

yayurek
0
Wpisów: 879
Wysłane: 25 listopada 2011 18:00:05
ja widzę jeszcze trzecie rozwiązanie, zorganizowanie tuż koło siebie tych dwóch manifestacji, było zamierzoną prowokacją, której celem jest zaostrzenie prawa o zgromadzeniach, wszędzie w Europie trwają rozpaczliwe próby utrzymania władzy w ramach wymienialnego kolesiostwa, dalsze zaostrzenie sytuacji może doprowadzić do zmasowanych zamieszek, które przewrócą dotychczasowy układ (co nie znaczy, że układ nowopowstały byłby lepszy), na fali zaś takich zamieszek, nowowskrzeszeni trybuni ludowi mogą sie okazać niezbyt chętni do przejścia na stronę kumpli, a w ostateczności ich nawet próba samobójstwa, może się okazać nieskuteczna

siekoo
0
Wysłane: 25 listopada 2011 23:06:16
mila, masz racje co do mojej pomylki. nie lubie szowinistow pod jakakolwiek postacia, pewnie dlatego ich myle blackeye

yayurek, tez nad tym myslalem i mam jedno 'ale': lamiacy prawo policji ma sie bac. a jezeli ktos podczas demonstracji ma na twarzy szalik i niszczy mienie, to jest to chuligan, ktory wie, po co tam poszedl i jak dla mnie, nie ma prawa pozniej zalic sie, ze dostal pala.
jak raz na jakis czas odmowia prawa do demonstrowania teczowym, gornikom czy faszyzujacym, to absolutnie mnie nie zmartwi, wrecz odwrotnie. tak samo niespecjalnie robi na mnie wrazenie placz nad brutalnoscia policji w takich sytuacjach - widzialem jak wygladala Barcelona we wrzesniu zeszlego roku po przejsciu demonstrantow i uwazam, ze powinni dzialac szybko i skutecznie, by jak najszybciej wyeliminowac agresorow i nie martwic sie, ze ktos ich oskarzy o brutalnosc.

co chwile widze przerozne demonstracje - od tematow powaznych, do naprawde niepowaznych (ostatnio mlodzi ekolodzy postanowili publicznie wyrazic oburzenie, ze niektore silniki VW spalaja nawet i 10l/100km blackeye ) i wszystkie te demonstracje sa zabezpieczane przez policje, zamykane sa ulice itp. kupa kasy wywalana w bloto, bo ktos koniecznie chce publicznie pouzewnetrzniac swoje zale. rozumiem, ze demonstracja kosztuje, ale moze nieglupim pomyslem byloby wprowadzenie jakiegos cennika? jak ktos koniecznie chce zablokowac na godzine Marszalkowska by przejsci sie i pokrzyczec w asyscie policji, to niech partycypuje w kosztach takiej imprezy.

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 25 listopada 2011 23:43:37
Ale przyznasz chyba, że nie można porównać marszu w rocznicę Dnia Niepodległości w jakimś kraju z demonstracją ekologów wojujących ze spalaniem VW, albo paradą gejów i lesbijek?
Edytowany: 25 listopada 2011 23:45

Horyzont
0
Wpisów: 86
Wysłane: 26 listopada 2011 00:30:54
Yayurek, dokładnie o tym samym pomyślałam jak zobaczyłam Pana Prezydenta pośpiesznie przemawiającego do Narodu jeszcze 11 listopada wieczorem. Szczególnie zmartwiła mnie propozycja zmiany przepisów, gdzie pełna odpowiedzialność przerzucona zostanie na organizatorów imprez. Oznacza to, że wszelkie zgromadzenia czy marsze mielibyśmy organizowane wyłącznie przy okazji wielkich gal... hmm, nie wiedzieć czemu do głowy przychodzą mi akurat uroczyste, „radosne” obchody 1 MajaSpeak to the hand . Oczywiście nie neguję prawa, a nawet obowiązku Policji do zdecydowanego poskramiania chuliganów. Niestety kopanie po głowie to już nadużycie władzy i stawia Panów na tym samym poziomie (choć nie wiem jak to jest jak adrenalina cieknie uszami, może nie da się inaczej).

Dodatkowo zastanawiający był ukłon Pana Premiera w kierunku mundurowych w jego expose:
1. podwyżka o 300zł, chyba jedyna w administracji o jakiej wspomniał,
2. zachowanie prawa do przejścia na emeryturę po 15 latach, o ile wstąpisz w szeregi jeszcze w tym roku – jeśli dobrze pamiętam po 01.01.2012 już 25 lat pracy obowiązuje, a więc warto się pośpieszyć i zapełnić wakaty.

Nie chciałbym ulegać spiskowym teoriom, ale powyższe fakty połączone ze szkolnym błędem - jakim było wydanie zezwolenia na organizowanie imprez w jednym miejscu i jednym czasie, dwóm skrajnym, wrogo nastawionym do siebie grupom – daje do myślenia.
Zastanawia też postawa słabo zorganizowanej Policji m.in. opisana już nieuzasadniona agresja, pilotowanie uzbrojonych grupek gości z obu stron, zachowawcza postawa gdy dewastowano wozy TV itd.

Obym była w dużym błędzie, bo nie wróży to dobrze najbliższej przyszłości.
Zasady, które warto poznać i stosować: Zasady dobrosąsiedzkie SW

yayurek
0
Wpisów: 879
Wysłane: 26 listopada 2011 08:05:12
nasze władze specjalizują się w tego rodzaju manipulacjach, w tym momencie przypominam sobie natychmiast sierpień 2010. Pierwsza "bitwa o krzyż" na Krakowskim Przedmieściu, i w prawie tym samym momencie decyjzja o podwyżce VAT do 23%. Pozornie przypadkowa zbieżność, ale wiadomości o podwyżce VAT zeszły na dalsze strony gazet

siekoo
0
Wysłane: 26 listopada 2011 11:00:21
@buldi, oczywiscie, ze to nie sa porownywalne kwestie.

@Horyzont, co do policji to mam podobne zdanie - nie maja pojecia, jak radzic sobie w takich sytuacjach, ale... do policji ida ludzie nie dlatego, ze to sluzba, tylko dlatego ze mozna szybko zostac emerytem. inna rzecz, to patologiczny nabor - bez znajomosci ciezko i potem mamy roznej masci debili, ktorzy jak tylko otra sie o odrobine wladzy, to mysla, ze wszystko im wolna. kolejna sprawa - pieniadze. nie ma kasy na specjalistow, na szkolenia, na doksztalcanie. nie ma w koncu jasnych przepisow odnosnie uzycia broni, czy granic obrony koniecznej - policjant, o ile nie jest wspomnianym debilem czy sadysta, zwyczajnie boi sie uzywac broni jak i sily, bo moze latwo sie okazac, ze sytuacja tego nie wymagala, bo moze np. wystarczylo zaapelowac o spokoj (to akurta chyba kazdy 11.11.11. slyszal?). policancji nie sa szkoleni do takich sytuacji, wiec tworza szpaler jak te barany i daja sie kopac w tarcze lub obrzucac brukiem z kilku metrow. powinni byc szkoleni, ze jak zadymiarz chce kopnac w tarcze, to tarcze odsuwaje sie przed jego butem, a z drugiej linii prawu zachowania pedu pomaga policjant wciagajac chuligana za szpaler, gdzie nastepnie zostaje przygotowany do transportu. to samo z odwaznymi rzucajacymi kamieniami badz walacymi zerdziami po glowach z bliskiej odleglosci. kilka takich dobrze przeprowadzonych akcji i juz nie bedzie chetnych do kopania w tarcze, co obecnie moze zrobic byle gnojek, bo wie, ze nic mu za to nie grozi.

temat kopanego w glowe przez policjanta - nie bronie kopiacego, bo to bylo nieprofesjonalne i nieefektywne. jesli juz, to powinien goscia rzucic na glebe, zalazyc kajdanki (te plastikowe), a jakby ten jeszcze stwarzal problemy to potraktowac go gazem - krotko i zwiezle. a zaraz potem przejsc do nastepnego zadymiarza. w miedzyczasie obiekt nr 1 powinien zostac odprowadzony do transportu.
widac, ze policjanta ponioslo, ale z drugiej strony co kopany tam robil i dlaczego policjant zaczal go kopac i to po glowie? ot tak? czy moze jednak wczesniej wydarzylo sie cos, co zwyczajnie wq@*&#lo stroza porzadku do tego stopnia, ze przestal nad soba panowac? chcacemu nie dzieje sie krzywda - skopany nie szukal tam grzybow, tylko poszedl robic dym, wiedzial doskonale czym ryzykuje.

@yayurek, w ogole obecny rzad jest 'profesjonalny politycznie' - PR, handlowanie stanowiskami, zagrywki jak opisales. oni naprawde dobrze to robia - popatrz chociazby kto teraz dostal jaka teke. ustawiaja sie tak, by przetrwac bez wiekszysch problemow te 4 lata. nasza polityka wkroczyla na nowy poziom, czego Kaczynski nie moze pojac i dalej probuje grac na emocjach. za to bardzo dobrze rozumie to Palikot.

mrk
mrk
26
Wpisów: 1 968
Wysłane: 27 listopada 2011 17:01:56
Cytat:
widac, ze policjanta ponioslo, ale z drugiej strony co kopany tam robil i dlaczego policjant zaczal go kopac i to po glowie? ot tak? czy moze jednak wczesniej wydarzylo sie cos, co zwyczajnie wq@*&#lo stroza porzadku do tego stopnia, ze przestal nad soba panowac? chcacemu nie dzieje sie krzywda - skopany nie szukal tam grzybow, tylko poszedl robic dym, wiedzial doskonale czym ryzykuje.

tutaj się nie zgodzę. Jest to co prawda moje wrażenie, ale ten kopany nie uciekał tylko szedł i znalazł się w niewłaściwym miejscu o niewłaściwym czasie. Co do tych grzybów to sugerujesz, że każdy kto był na placu bądź w okolicy Placu Konstytucji szukał dymu? W marszu udziału nie brałem, ale na placu byłem. Kiedy próbowałem przedostać się jakoś do centrum bardzo podobna akcja miała miejsce tuż obok mnie, czyli uciekający zadymiarze i goniący ich policjanci, a dymu tam robić nie poszedłem.
Edytowany: 27 listopada 2011 17:02

siekoo
0
Wysłane: 27 listopada 2011 19:56:26
mrk, nie napisalem nigdzie, ze kazdy kto tam sie znalazl, szukal dymu. Ty za to napisales, ze byles tam i zaden policjant Ciebie jakos nie zaatakowal, za to gonili jakichs zadymiarzy. czyli sama swoja obecnoscia tam jakos zadnego policjanta jakos nie sprowokowales do kopania Twojej osoby, prawda? policja pognala za tymi co powinna?
wydaje mi sie, ze pomimo adrenaliny mimo wszystko wiekszosc potrafi rozroznic pomiedzy agresorem, a osoba chcaca tylko ewakuowac swoje 4 litery w bezpieczne miejsce - nie przekonasz mnie raczej, ze to ciezkie do rozroznienia blackeye
oczywiscie, zawsze znajdzie sie pajac wykorzystujacy sytuacje by sie wyladowac, ale to juz sprawa wewnetrzna policji by takich z ich szergow eliminowac.

bernie
43
Wpisów: 603
Wysłane: 28 listopada 2011 23:26:59
zachowanie tego policjanta było niedopuszczalne i przekroczył wszelkie granice, rozumiem że nie można się głaskać po głowach w takich sytuacjach ale policja nie jest od wymierzania sprawiedliwościShame on you tyle dobrze że bił za przeproszeniem jak baba blackeye . Natomiast co do tego że nie wiemy co było wcześniej się zgodzę, i film może być mocno nieobiektywny patrząc na całość sytuacji bo premedytacja z jaką ten "policjant" uderza w tego przechodnia budzi jednak podejrzenia że chwile wcześniej mieli już z nim do czynienia

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,318 sek.

vsqdpgej
uncpwlss
cgplinnn
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
mmuxndgl
iajcsskh
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat