PARTNER SERWISU
tbhhvejs
342 343 344 345 346
del-20160301
0
Wpisów: 1 491
Wysłane: 8 grudnia 2011 11:42:51 przy kursie: 12,70 zł
rabbit napisał(a):
Redface mam pytanie dotyczące Brunei i Bloku L.

Czy KOV bierze pod uwagę zrobienie sejsmiki i pierwszego odwiertu samemu i po przekwalifikowaniu,albo nawet przed otestowaniem złoża poszukanie udziałowca za większe pieniądze czy woli ryzykiem podzielic się z kimś innym na starcie?
Czy znajdzie na wiercenie fundusze,bo rozumiem że to co dostaliś to na prace w Bloku M i może sejsmika Bloku L.

W zasadzie masz częściową odpowiedź. Pytałem się już o to parę stron wcześniej. A odpowiedź była:

Redface napisał(a):
onochi napisał(a):
@Redface

Jak rozumiem prace związane z wierceniem przewidziane na Q1 2012 nie ruszą do póki nie sprzedacie około 50% udziałów? Jak wygląda sprawa pozyskania partnera? Czy jest to zaawansowany etap poszukiwań czy raczej początkowe stadium? Czy w takim razie KOV jest w stanie wykonać odwierty w Q1 2012? Z tego co pamiętam finansowanie zostało zapewnione ale tylko na udział przypadający na KOV, gdy operatorem był jeszcze AED (było to 40%). Nowy udział to 5 do 15% więcej. Czy KOV będzie w stanie zapewnić przy obecnych środkach i przychodach finansowanie działań w bloku L?

Witaj,
Sprawy można zawsze prowadzić równolegle. Szczególnie, że najpierw będzie sejsmika (tańsza), a dopiero potem odwierty. Potencjalni partnerzy zgłaszają się na bieżąco (choćby do mnie podczas ostatnich konferencji branżowych w tym i ubiegłym tygodniu). Ale zastrzegam - póki co nie prowadzimy aktywnych rozmów, bo sprawa przejęcia AED musi zostać oficjalnie zatwierdzona przez Petroleum Brunei. Co do finansowania - gdybyśmy nie byli przekonani o dostępności finansowania, nie podejmowalibyśmy decyzji o zwiększeniu zaangażowania.
Pozdrawiam,
JKorczak /KOV/

Tytan
0
Wpisów: 464
Wysłane: 8 grudnia 2011 11:48:47 przy kursie: 12,70 zł
Na podstawie tego co ostatnio wpisał Redface, możemy się spodziewać decyzji o przystąpieniu KOV do projektu z Nigeryjczykami dużo wcześniej niż 31 marca '12r.. Wniosek: Rozmowy i pertraktacje z Nigeryjczykami są w toku i pewnie zawarte będą jeszcze jakieś dodatkowe kontrakty związane z wykonawstwem strony technicznej.

Tytan
0
Wpisów: 464
Wysłane: 8 grudnia 2011 12:42:39 przy kursie: 12,70 zł
Jeszcze pragnę dodać swoje "trzy grosze" w obronie Nigeryjczyków. Oni po prostu po tym, co tam wyprawiał Shell, prawdopodobnie boją się prywatnego operatora i obcego kapitału nastawionego na rabunkową eksploatację. Potrzebny jest pewien czas do zbudowania wzajemnego zaufania do siebie, a KI musi wykazać klasę ( nie tylko KI, współpartnerzy też), a myślę że tak będzie, że interesują go (ich) również sprawy i problemy około-wydobywcze. Na to trzeba pewnego czasu i rozmowami w toku przy stole się tego nie osiągnie. Pamiętacie jak Redface mówił, że musi jechać na Ukrainę, by dać tam ludziom, jako dyrektor, odpowiednią gratyfikację za ich starania i efektywność. Myślę, że Nigeryjczycy zauważą inną kulturę i podejście KI również KOV do problemów Nigerii i miejscowej ludności. Taki jest mój tok rozumowania w uproszczeniu. Oczywiście jak wynika z poprzednich wpisów rzeczywistość jest nieco bardziej skomplikowana, ale chodzi o sedno.

pulek79
0
Wpisów: 41
Wysłane: 8 grudnia 2011 15:20:26 przy kursie: 12,70 zł
Tak odnośnie ostatnich spekulacji o Lotosie
Cytat:
PAP: Segment poszukiwawczo-wydobywczy ma być głównym motorem rozwojowym Grupy Lotos
15:13 | 08-12-2011

08.12. Warszawa (PAP) - Segment poszukiwawczo-wydobywczy ma być głównym motorem rozwojowym Lotosu. Grupa analizuje udział w projektach związanych ze złożami niekonwencjonalnymi i myśli o pozyskaniu partnera strategicznego lub partnerów do konkretnych projektów - powiedział dziennikarzom Paweł Olechnowicz, prezes gdańskiego koncernu.

"Segment poszukiwawczo-wydobywczy będzie głównym motorem rozwojowym grupy. Będziemy realizować projekty związane z eksploatacją gazu konwencjonalnego na złożach B4 i B6" - powiedział Olechnowicz.

"Analizujemy udział w projektach związanych ze złożami niekonwencjonalnymi. Myślimy o współpracy z partnerem zagranicznym - w grę wchodzi pozyskanie partnera strategicznego lub partnerów do konkretnych projektów" - dodał.(PAP)

morb/ gsu/ ana/

Videoyogi
0
Wpisów: 134
Wysłane: 8 grudnia 2011 22:49:41 przy kursie: 12,70 zł
Od strony psychologicznej brzmi to jak dramatyczny apel o wsparcie. Mówiąc oględnie - są możliwości - ale nie ma kasy na ich wykorzystanie. KOV się niespecjalnie wpisuje w ten scenariusz. Jeśli już to prędzej KI jako całość - na pewno jest tutaj możliwość współpracy. Ale przejęcie - to jak podejrzewam jednak nadinterpretacja możliwośći KI.

rabbit
0
Wpisów: 1 202
Wysłane: 9 grudnia 2011 12:45:16 przy kursie: 13,00 zł
Przypominam że na stronie KOV ma ukazać się prezentacja,tylko nie wiadomo co w niej będzie.Jakieś nowości czy wszystko o czym wiemy.
Nie mam pojęcie co dzieje się an Ukrainie i dlaczego brak informacji.
19.12 Ukraina ma podpisać umowę z UE i może na to czekamy.Wcześniej sądziłęm że wszystkie informacje będą skumulowane w prospekcie na AIM a skoro Londyn coraz dalej to chyba nie możemy być trzymani w nepewności w nieskończoność.
Sejsmika jest zrobiona i zinterpretowana od lipca/sierpnia.Taki miał być termin opublikowania nowych badań.Potem miało być wrzucone do prospektu,tak że dobrze wiedzą co mają i gdzie wiercić.Odwiert NM-1 już jest robiony według nowych danych sejsmicznych.
"Żeby wygrać trzeba grać"

Redface
PREMIUM
0
Grupa: Emitent
Wpisów: 391
Wysłane: 9 grudnia 2011 13:20:00 przy kursie: 13,00 zł
@Rabbit
Witaj,
Po kolei:
1. Prezentacja się robi/tłumaczy. Jak rozumiem, jak zawsze czekacie, że pokażemy coś, co jest istotne, a nie zostało wcześniej w innej formie opublikowane? Naiwność, i tyle. Narażałbym spółkę na kary KNF itd. Natomiast zobrazowanie kilku rzeczy - na przykład nowych, zmniejszonych obszarów Bloków L i M, wskazanie potencjalnych nowych odwiertów itd. - oczywiście.
2. Co się dzieje na Ukrainie - to samo co nas - to znaczy beznadziejna, dla prac pogoda. Błoto, zapadające się drogi, które musimy wyrównywać buldożerami co drugi dzień, deszcz itd. A zwykle o tej porze jest tam już przymrozek, który zdecydowanie ułatwia transport sprzętu itd. Do tego O-18 wierciliśmy jakieś 350m głębiej, niż miał być oryginalnie. Na to także potrzebna była (w trakcie prac) zgoda. Stąd opóźnienie, które tak Was bardzo martwi. Co do podłączenia już wykonanych odwiertów, wpadliśmy trochę w pułapkę - jesteśmy w trakcie finalizowania zgód na konwersję licencji dla Mak/Olg na produkcyjne. A opłata za konwersję jest ustalana od wartości bieżącej produkcji. Wiecie już, dlaczego z tym (trochę) zwlekamy? Kilka milionów U$ w kieszeni nie zaszkodzi zostawić. Gdyby działo się coś nie tak - na przykład testy wykazałyby brak komercyjnego przepływu - nie moglibyśmy tego 'schować' - to jest informacja cenotwórcza. Testy na O-18 jeszcze trwają.
3. Nie do końca wiem, o jakie badania, których wyniki mieliśmy (podobno) opublikować w lipcu/sierpniu chodzi. Sejsmika na Ukrainie? I co mieliśmy powiedzieć? Że skończyliśmy? Przecież wiecie, że tak. W prezentacji będzie info o planie prac na najbliższe 13 miesięcy - to chyba powinno wystarczyć. O Ukrainie wiecie wszystko i tak via newsy z 3P Resources.
Pozdrawiam,
JKorczak /KOV/

rabbit
0
Wysłane: 9 grudnia 2011 13:46:13 przy kursie: 13,00 zł
@Redface

Dziękuję za odpowiedź.Czytam między wierszmi to co chcę wyczytać inni niech sami przeanalizują.
Dla mnie na dzisiaj odpowiedź jest wyczerpująca jeżeli chodzi o Ukrainę.Trzeba czekać i tyle.
Co do sejsmiki to skoro są przygotowania do NM-1 to musi byś jasno gdzie wiercić bo właśnie ostatnie badania były przeprowadzona na nowej koncesji.To czy KUBGAZ ma raport RSP czy nie to trudno określić,ale bez interpretecji wyników nikt nie będzie zaczynał odwieru.Dodam że w związku że przedłużył się termin wiercenia O-18 to nie wiem czy następny odwiert jest rozpoczęty.Skoro nie ma informacji na ESPI to testy są przeprowadzane przy pomocy głównej wiertni.

Nikt nie napisał że w lipcu czy sierpniu będą wyniki sejsmiki ale czytając raporty można było na taką informację liczyć w tym terminie.W sierpniu dyrektor KUBGAZ na konferencji prasowej powiedział że macie duży cel na NM-1 i dlatego trzymam się wersji że już w sierpniu KOV wiedział o zasobach.Czy to była interpretacja własna czy RSP tego nie wiem.

Jeszcze raz dziękuję za wyczerpującą odpowiedź.

Anest
0
Wpisów: 26
Wysłane: 9 grudnia 2011 15:51:05 przy kursie: 13,00 zł
W zasadzie nie macie racji, finansowo też trochę zmienia. Przekształcenie w koncesję wydobywczą nic nie zmienia w wydobyciu, i to wiemy od Redface'a. Za to jest to warunkiem uruchomiania transz kredytu z EBOR.
Ponadto może wpłynąć na wypowiedzi niedouczonych prezenterów z TVNCNBC. Noże wreszcie zaważą, że to spółka wydobywcza, a nie tylko poszukiwawcza. A to wpływ na kurs już powinno mieć.

sbyszek
0
Wpisów: 807
Wysłane: 9 grudnia 2011 16:01:06 przy kursie: 13,00 zł
rabbit napisał(a):
@ARWENA

Jeżeli koncesja na jest koncesją poszukiwawczą to wydobycie nie może przekroczyć 10% zasobów.Natomiast z pola produkcyjnego nie ma takich ograniczeń.Co prawda zasoby tych koncesji są tak ogromne (według ukraińskich statystyk) że nie było by z tym problemu,ale jak napisał Redface opłata za przekształcenie jest uzależniona od wielkości wydobycie.To chyba teraz lepiej to załątwić skoro wydobycie jest jeszcze na niskim poziomie.Zwiększenie wydobycia przed przekształceniem to większy koszt.Może by się opłacało więcej wydobywac i więcej zapłaciś bo biurokracja na Ukrainie jest dosyć duża.Ale skoro zaczęłi to załatwiać to mleko się rozlało i trzba dociągnąć to do końca z tym wydobyciem.
Tak to rozumiem.

A wzięłeś pod uwagę w swoich rozważaniach logistykę? Bo widać , ze nie w wielkości wydobycia jest problem. Może rurki za cienkie albo za krótkie Think
Kopanie się z koniem jest najlepszą reklamą konia.

rabbit
0
Wysłane: 9 grudnia 2011 17:21:28 przy kursie: 13,00 zł
Z tego co pamietam to Ukraina ma z koncesji wiekszy grosz,ale nie mam pojecia czy za sama zmiane czy z wydobycia gazu tez.Logostyka tzn rurki zostaja takie same,mozna tylko zwiekszyc zwezki a nie mam pojecia czy jest to realne.Moze na O-9 uruchomia drugi horyzont.Moze dlatego wstrzymano szczelinowanie bo stare odwierty sa podlaczpne a nie mozemy zwiekszac produkcji.Wszystko moze a wiecej dowiemy sie w krotce.

@Redface

Czy istnieje mpzliwos zaznaczenia gdzie przebiega nasz glowny rurociag?

alterkoko
0
Wpisów: 72
Wysłane: 9 grudnia 2011 19:39:06 przy kursie: 13,00 zł
wierząc w pozytywne informacje z Ukrainy można by założyć, że opóźnienie wynika z tego, że czekamy aż konwersja koncesji zostanie klepnięta a w międzyczasie trwają prace nad rurociągami tak, że od razu zostanie podłączone zaplanowane na koniec roku wydobycie z ostatnio ukończonych oraz testowanych odwiertów. Redface napisał, że mogą zaoszczędzić parę mln USD.wiec może nie bez powodu zwlekają z informacją?

jimmi
0
Wpisów: 169
Wysłane: 10 grudnia 2011 00:44:14 przy kursie: 13,00 zł
Musze przyznac ze wspolpraca z Panem Korczakiem przynosi dodatkowe efekty na rzecz inwestorow. Mam na mysli nowosc informacyjna na stronie KOV "Kalendarz inwestora". Ujelo mnie to musze porzyznac ze swietny pomysl!

qguar
0
Wpisów: 262
Wysłane: 11 grudnia 2011 13:08:04 przy kursie: 13,00 zł
@Redface

Zastanawia mnie jedna rzecz. Podłączanie kolejnych odwiertów wymaga urzędowych zgód. To proces czasochłonny. Czy po konwersji licencji na wydobywcze, ten proces ulegnie uproszczeniu ? Jak to wygląda ?

marban76
0
Wpisów: 38
Wysłane: 11 grudnia 2011 13:33:07 przy kursie: 13,00 zł
Redface napisał(a):
au napisał(a):
Brakuje mi takiej zbiorczej tabeli.

odwiert xxx, faza testow, zakonczenie xxx
odwiert yyy, faza przygotowania do produkcji, planowane wydobycie yyy, planowana produkcja od ...
odwiert zzz, produkcyjny, ciagniemy ttt gazu i tttt ropy
odwiert ddd, woda, zamkniety

Moze takie cos na stronce kov by sie moglo pojawic ?

Witam,
Dobry pomysl, przyjęty do realizacji. Tylko nie sprawdzajcie jutro, czy jest, ok?
Pozdrawiam,
JKorczak /KOV/

Przypomnę tylko, że mamy obiecaną również taką nowinkę na stronie KOV (może pojawi się po infach z Ukrainy na które czekamy).

sicc
0
Wpisów: 550
Wysłane: 11 grudnia 2011 17:07:34 przy kursie: 13,00 zł
Postanowiłem podzielić się swoją analizą techniczną. Proszę o wyrozumiałość, bo ze mnie jest totalny amator. Mile widziane konstruktywne uwagi :-)

kliknij, aby powiększyć

Wniosek nasuwa się sam. Jesteśmy w kanale wzrostowym.
Edytowany: 11 grudnia 2011 17:10

JuanPreciado
0
Wpisów: 193
Wysłane: 11 grudnia 2011 17:55:53 przy kursie: 13,00 zł
Trochę ten kanał naciągany ale jest :)

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 11 grudnia 2011 18:07:33 przy kursie: 13,00 zł
kanał jest, tylko linie niewłaściwie pociągnięte.
Sicc, masz sekwencję dołek-szczyt-dołek 30.09-10.10-18.10. połącz najpierw dołki linią. potem użyj kombinacji Ctrl+Shift dla programów z rodziny ispagowatych i przeciągnij linię tak, by dotknęła szczytu - będzie równoległa i dokładnie wytyczy górny pułap kanału.
edit: skala log
Edytowany: 11 grudnia 2011 18:08

sicc
0
Wpisów: 550
Wysłane: 11 grudnia 2011 18:10:28 przy kursie: 13,00 zł
Dzięki za opinie :)
Edytowany: 11 grudnia 2011 18:19

Wielki Gatsby
0
Wpisów: 7
Wysłane: 11 grudnia 2011 19:48:42 przy kursie: 13,00 zł
W średnim terminie nadal jesteśmy w trendzie spadkowym. Świadczy o tym linia wzdłuż szczytów z dni: 6maja, 27sierpnia, 15listopada, 1grudnia. Linia ta pokrywa się od połowy sierpnia z 200SMA. Ostatnie dwie próby pokonania 200SMA zakończyły się gwałtownymi spadkami. Jesteśmy coraz bliżej rozstrzygnięcia (przecięcia linii trendów): czy rośniemy (krótkoterminowa linia trendu wzrostowego - w piątek naruszona z rana, ale obroniona na zamknięciu) czy spadamy (200SMA).

Mocnym sygnałem kupna dla inwestora średioterminowego jest zamknięcie nad 200SMA. Mimo, że drobni inwestorzy są tutaj bardzo niecierpliwi to dobre info jest w stanie nadać kursowi pożądnego kopa w górę, a im wyżej będziemy ustanawiać dołki (81, 91, 99, 115, 121 groszy) tym szansa na wybicie z trendu spadkowego rośnie.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE SERINUS

342 343 344 345 346

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,389 sek.

rqmogkdb
benlxwcg
dkbrbuqn
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
nvocahfa
wlpbgsht
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat