PARTNER SERWISU
vuyjmiix
5 6 7 8 9

KOV - off topic (piszcie ile sie da, spekulujcie, wymyślajcie i ściemniajcie)

rabbit
0
Wpisów: 1 202
Wysłane: 16 grudnia 2011 10:45:15
Dodam jeszcze zdanie o komunikatach KOV.
Nic nie piszą o kondensacie a jednak produkcja wzrosłą o 100%.Ilości nie są wielkie ale zawsze wzrost.Może coś kombinują i jeżeli w następnych raportach będzie nawet śladowy wzrost wydobycia to będzie mozna mieć nadzieje że kiedyś trafią coś większego.
O-9 ma jeszcze jedną strefę produkcyjną która w tej chwili jest zablokowana.Może czeka na zamiane koncesij na produkcyjną.Tego nie wiemy.
Do testowania O-18 wybrano strefę R-coś tam coś tam i mamy przepływ.
A było w komunikacie że do produkcji nadaje się tylko jedna strefa?
Było w komunikacie że przetestowano cały odwiert?
Może reszta czeka na test?
Może te ograniczenia są po to żeby nie drażnić misia? (wesołego)blackeye

Jeszcze coś dopiszę

Cały czas nurtuje mnie ilość odwiertów na Olgowskoje,dokładniej w niewielkiej okolicy kilka studni.
Nie znam się na tym ale to jest chyba osobne pole,tak jak w Nigerii na OML-42 każde ma swoją nazwę.
Odwiert O-14 to inna struktura i bardzo obiecująca.Kiedy był podawany komunikat Redface pisał lekko podniecony,tak mi się wydawało.My oczywiści nie wiedzieliśmy tego i nie wiemy,bo to się okaże z czasem ale odkryli tam 17 zbiorników z gazem podobnych do tych na które natrafili.Może w okolicach O-14 będzie wiercone kilka lub kilkanaście studni i to będzie następne pole wydobywcze.Na Makiejewskoje już wiadomo że M-21 to następne pole/struktura i NM-1 też.Na załączonej mapce widać ile jest jeszcze miejsca na tych koncesjach,co nie znaczy że wszędzie jest gaz.
Mnie interesuje też ile tam jest tego piaskowca bo gaz z tych pokładów nie był nigdy ruszony.
Jeżeli na keżdym polu dochodzi dziewiczy piaskowiec to zasoby perspektywiczne mogą wzrosnąć 200-400%.
Nie wiadomo dlaczego nie ruszają Krutogorowskoje i Wergunskoje ale może kombinują jak powiększyć te pola.Wergunskoje może kiedyś było ogromnym polem wydobywczym i podzilili je na mniejsze kawałki i stąd takie duże cyfry.
"Żeby wygrać trzeba grać"
Edytowany: 16 grudnia 2011 11:05

del-20160301
0
Wpisów: 1 491
Wysłane: 16 grudnia 2011 10:45:39
@rabbit

Brzmi nieźle. Razem określiliśmy widełki. Ty ich górną wartość a ja dolną king . Czyli między 20 a 70 MMcf po roku 2012. Brzmi dobrze.
Też wydaje mi się, że KOV coś tu ściemnia z tą Ukrainą. Dlatego sądzę, że po Q1 2012 mogą być wszyscy mocno zaskoczeni obrotem sprawy. Nie mniej chciałbym, żeby przynajmniej te 20MMcf było. To jest już jakiś przychód i pozwala spółce utrzymywać się na powierzchni.
Pozostaje jeszcze Nigeria i jej tajemnice. Ciekawe co też oni wykombinują.

federer
0
Wpisów: 263
Wysłane: 16 grudnia 2011 11:29:30
mam do Was pytanie jak tłumaczycie dopisek ze strony 11 ostatniej prezentacji:

*Założenia: stopa spadku 30%, ryzyko przypisywane indywidualnie do każdego wykonywanego odwiertu lub pogłębienia.

Czy to według Was może oznaczać, że 30 % prognozy zdjęto z wyliczeń, czy może osiągnięcie tych liczb z wykresu obarczone jest 30% szans na niepowodzenie?
nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło
jeśli lubisz miód, nie powinieneś bać się pszczół
Edytowany: 16 grudnia 2011 11:29

Exar
11
Wpisów: 336
Wysłane: 16 grudnia 2011 11:40:16
IMO to sukcesywny spadek wydobycia z każdego odwiertu wynikający z wyczerpywania się złoża - mniejsze ciśnienie itp.
Edytowany: 16 grudnia 2011 11:40

del-20160301
0
Wysłane: 16 grudnia 2011 11:43:17
No tak, złoża nie będą wieczne. Na szczęście jest kilka warstw gazonośnych więc jak wyczerpie się jedno to można przejść do następnego z którego może być mniejsze, takie samo albo większe wydobycie. Ciekawe na ile czasu KOV zakłada sobie eksploatacje pojedynczego złoża.

Videoyogi
0
Wpisów: 134
Wysłane: 16 grudnia 2011 12:13:42
Panowie - myślę że do wyliczeń trzebaby dołożyć "ryzyko polityczne". Umówmy się - polacy wydobywający gaz we wschodniej ukrainie - to dla rosjan jak splunięcie w twarz. Gazprom na pewno się będzie starał żeby wszelkie urzędowy sprawy nie toczyły się zbyt szybko.... Pogrywanie , które mam wrażenie się toczy przed zmianą klasyfikacji odwiertów może mieć z tym coś współnego - oczyweiście jak Redface napisał - to też kwestia oszczędnośći paru dużych baniek. Ale czy tylko ? Nie sądzę żeby tak spore wydobycie gazu o jakim piszecie , bądź co bądź niemalże na "podwórku mati rasiji" - uszło ich uwadze...
Nie żebym był pesymistą - ale jakoś nie widzę opcji że tak sobie to jabłuszko bezkarnie rośnie i rumienieje i czeka na zerwanie przez tutaj obecnych kolegów z forum i tysięcy innych akcjonariuszy. Trochę za łakomy to kąsek i w nieciekawym obecnie politycznie miejscu...
Więc w naszym interesie jest jak najdłuższy "stealth mode" i pracowite stawianie fundamentów bez fajerwerków. Stara rosyjska prawda "tisze budjesz - dalsze jedjesz". Zakładam że w jakimś momencie musi nastąpić wystrzał. Pytanie ile to jeszcze potrwa ?

rabbit
0
Wysłane: 16 grudnia 2011 12:15:26
Przy testowaniu któegoś z odwiertów była podana wielkość zasobów tego złoża,wyliczyłem że starczy gazi na 5 lat,to średnio mozna liczyć jeden odwiert 4-6 lat eksploatacji.

del-20160301
0
Wysłane: 16 grudnia 2011 12:37:37
4-6 lat to sporo. Jak dla mnie ok

@Videoyogi

Ryzyko jest wszędzie, ale chyba uszedł Twojej uwadze jeden fakt. KOV to spółka kanadyjska. Nie polska. To robi sporą różnicę i o ile Polaków pewnie nie lubią, o tyle Kanadyjczycy są tam pożądani. Po za tym pisałem, że Ukrainie jak nigdy zależy na wydobyciu z własnych zasobów gazu, bo chcą uniezależnić się od Rosji i czmychnąć pod egidę EU. Rosja oczywiście robi co może, aby tak się nie stało. Ceny gazu to rodzaj szantażu, któremu i Polska podlega. Tyle tylko, że nas chroni prawo Unijne a Ukrainę nie. Co się z tym wiąże było widać, jak Unia warknęła na Rosję, że próba przejęcia kontroli nad gazociągiem w Polsce nie zostanie zaakceptowana. Co więcej w sprawie cen gazu również możemy się o arbitraż zwrócić i zdaje się że to zrobiliśmy.
Ukraina jest póki co sama i radzi sobie jak potrafi. Wiąże z KOV podobnie jak z innymi zachodnimi inwestorami spore nadzieje, bo chcą korzystać z własnego gazu i nie kupować go od Rosji.

rabbit
0
Wysłane: 16 grudnia 2011 12:56:53
@onochi

Cytat:
Co więcej w sprawie cen gazu również możemy się o arbitraż zwrócić i zdaje się że to zrobiliśmy.

Dokładnie.Polska to zrobiła a Ukraina czeka na efekty.Rosja chce przejąć kontrolę nad rurą za wszelką cenę.Tymoszenko z więzienia krzyczała że chcą oddać Rosji GTS warty 200 mld USD za bezcen.
Nie wiem jakie są warunki obniżenia ceny gazu ale patrząc na stosunki Rosji z Białorusią i Kazachstanem to Ukraina zapłaci za gaz 400 USD tylko że w inny sposób.
Trzeba też wiedzieć że GTS musi być zmodernizowane a koszt to 5 mld EURO.
Drugi problem Ukrainy to ilość zakontraktowanego gazu.Mogą przerobić wszystko na węgiel a i tak za gaz muszą zapłacić.
Gdyby mieli swojego gazu pod dostatkiem mogą go za podobną cenę sprzedawać w Europie,tylko że ilość którą można wyeksportować z Ukrainy jest śladowa.
To jest bardzo skomplikowany biznes.

leos
0
Wpisów: 26
Wysłane: 16 grudnia 2011 13:14:57
@rabbit
Niestety ochłodze twoje nadzieje dot. O-14. Odwiert zakończono w lipcu 2011. w październiku (04-10-2011) na ESPI był komunikat o planach dalszych wierceń i niestety nie ma tam planu wiercenia w pobliżu O-14, co może sugerować, że nie ma tam nic szczególnie ciekawego, bo zaplanowani przeniesienie na pole M i NM. Oczywiście wszystko jest możliwe do czasu poznania wyników testów O-14

rabbit
0
Wysłane: 16 grudnia 2011 13:20:41
@leos

Cytat:
Mogę za to powiedzieć, dlaczego jeszcze nie testujemy O-14. Otóż, obawiając się nadmiernego zwiększenia produkcji przed konwersją licencji (wiecie już, dlaczego), postanowiliśmy prace odłożyć.

To z ostatniej "tasiemcowej" bardzo wyczerpującej wypowiedzi Redface.
Mój optymizm jest raczej uzasadniony.Fakt że trzeba poczekać na testy.

del-20160301
0
Wysłane: 16 grudnia 2011 13:24:41
Rabbit a czemu nie wspomnieli o Petrolu i skomplikowanej sytuacji w odwiercie Shyrak, gdzie brakuje już tylko 10 metrów do ropy i jakiś kilometr do jądra ziemi Angel

Bruno 12
0
Wpisów: 333
Wysłane: 16 grudnia 2011 13:26:29
leos ,KOV ma ograniczone środki finansowe i przerobowe .Na każdej koncesji są zobowiązania co do inwestycji ,które należy wykonać w określonym czasie. Pod groźbą utraty koncesji poszukiwawczej.

Videoyogi
0
Wpisów: 134
Wysłane: 16 grudnia 2011 13:31:30
@Onochi

Chciałbym, żebyś miał rację - ale w tej chwili jasne określenie czego chce ukraina - to duże wyzwanie nawet dla dobrych polityków. Obawiam się że tam trwa właśnie próba sił - którą opcja o jakiej piszesz wyraźnie w tej chwili przegrywa.U władzy są ludzie, których zdaje się średnio obchodzi interes ukrainy - a raczej własny. Tak jak u nas w latach 90 tych - to nie jest klimat na tak zdecydowane przewidywania. Różnie może być - na pewno bym się nie nastawiał tak do konca jednoznacznie jak piszesz

"Po za tym pisałem, że Ukrainie jak nigdy zależy na wydobyciu z własnych zasobów gazu, bo chcą uniezależnić się od Rosji i czmychnąć pod egidę EU".

Pisałem nie o tym że jest ryzyko - bo oczywiście jest to wszędzie. Chodzi mi o to że to jest ryzyko obecnie dodatkowe - które trzeba zauważyć. Jak bardzo "Ukraina chce do Unii" - można ocenić po ostatnich wydarzeniach w sprawie Tymoszenko i reakcji unii. Tu nie będzie podejrzewam łatwych rozwiązań - a czy to będzie miało wpływ na KOV? No moim zdaniem może mieć. I jest to coś co dodatkwo obarcza ryzykiem całe przedsięwzięcie. Przecież możliwa skala tego biznesu przynajmniej w połowie zależy od wszelkiej maści zgód i pozwoleń...
Edytowany: 16 grudnia 2011 13:31

rabbit
0
Wysłane: 16 grudnia 2011 13:38:28
Bruno 12 napisał(a):
leos ,KOV ma ograniczone środki finansowe i przerobowe .Na każdej koncesji są zobowiązania co do inwestycji ,które należy wykonać w określonym czasie. Pod groźbą utraty koncesji poszukiwawczej.

Na Ukrainie jeżeli chodzi o produkcje,poszukiwanie i wydobycie gazu to chyba ograniczeń finansowych nie mamy.Prędzej techniczne i urzędowe.Brak drugiej wiertni i biurokracja.Trzba jeszcze pamiętać że nie mamy wszystkich pieniędzy z drugiej transzy wydanych,bo warunkiem była zmiana jednego z pól na produkcyjne.

leos
0
Wpisów: 26
Wysłane: 16 grudnia 2011 13:39:57
@Rabbit & Bruno
Dzięki, poprawiliście mi humor. Rzeczywiscie, zapomniałem o tym co napisał Redface. Wiecie, zacząłem wszystko czarno widzieć, wierzę w potencjał KOV ale ich notowania na prawdę potrafią sponiewierać człowieka :)

rabbit
0
Wysłane: 16 grudnia 2011 13:41:40
onochi napisał(a):
Rabbit a czemu nie wspomnieli o Petrolu i skomplikowanej sytuacji w odwiercie Shyrak, gdzie brakuje już tylko 10 metrów do ropy i jakiś kilometr do jądra ziemi Angel

Bo to jest artykuł o nafciarzach a nie o drukarzach laughing3

rabbit
0
Wysłane: 16 grudnia 2011 13:44:01
leos napisał(a):
@Rabbit & Bruno
Dzięki, poprawiliście mi humor. Rzeczywiscie, zapomniałem o tym co napisał Redface. Wiecie, zacząłem wszystko czarno widzieć, wierzę w potencjał KOV ale ich notowania na prawdę potrafią sponiewierać człowieka :)

Ktoś chce Nam obrzydzić KOV i czeka na Nasze akcje.Moich nie dostanie.
(tutaj chyba można pisać takie rzeczy?)blackeye

del-20160301
0
Wysłane: 16 grudnia 2011 13:50:10
Cóż przed tym całym zamieszaniem po nowym roku jeszcze nas wymęczą kursem. Kto wytrzyma być może zgarnie nagrodę. W każdym razie to będą strasznie dłuuuugie tygodnie.

sicc
0
Wpisów: 550
Wysłane: 16 grudnia 2011 14:08:45
Spółka perspektywiczna ale to trochę mało. Cały czas przekładamy sobie marchewkę sprzed nosa... a to o 2 miesiące a to o 6 miesięcy a to o 12 i tak dalej i tak dalej... Podczas gdy na innych spółkach jest dobrze KOV nie szaleje, a przecież skoro tutaj są sami spekulanci to powinien ? Mamy niby więcej, ale sam KOV tłumi wydobycie na Ukrainie- najpierw nie podają wyniku, potem podają jakiś mierny...

sam już nie wiem co myśleć Wczoraj zredukowałem...

p.s.
ten wątek jest lepszy, bo nikt nie kasuje postów i banów nie rozdaje...

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

5 6 7 8 9

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,401 sek.

cjyzzmag
ikmzwehi
celjuxft
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
hnootdev
revavnfm
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat