Dodam jeszcze zdanie o komunikatach KOV.
Nic nie piszą o kondensacie a jednak produkcja wzrosłą o 100%.Ilości nie są wielkie ale zawsze wzrost.Może coś kombinują i jeżeli w następnych raportach będzie nawet śladowy wzrost wydobycia to będzie mozna mieć nadzieje że kiedyś trafią coś większego.
O-9 ma jeszcze jedną strefę produkcyjną która w tej chwili jest zablokowana.Może czeka na zamiane koncesij na produkcyjną.Tego nie wiemy.
Do testowania O-18 wybrano strefę R-coś tam coś tam i mamy przepływ.
A było w komunikacie że do produkcji nadaje się tylko jedna strefa?
Było w komunikacie że przetestowano cały odwiert?
Może reszta czeka na test?
Może te ograniczenia są po to żeby nie drażnić misia? (wesołego)
Jeszcze coś dopiszę
Cały czas nurtuje mnie ilość odwiertów na Olgowskoje,dokładniej w niewielkiej okolicy kilka studni.
Nie znam się na tym ale to jest chyba osobne pole,tak jak w Nigerii na OML-42 każde ma swoją nazwę.
Odwiert O-14 to inna struktura i bardzo obiecująca.Kiedy był podawany komunikat Redface pisał lekko podniecony,tak mi się wydawało.My oczywiści nie wiedzieliśmy tego i nie wiemy,bo to się okaże z czasem ale odkryli tam 17 zbiorników z gazem podobnych do tych na które natrafili.Może w okolicach O-14 będzie wiercone kilka lub kilkanaście studni i to będzie następne pole wydobywcze.Na Makiejewskoje już wiadomo że M-21 to następne pole/struktura i NM-1 też.Na załączonej mapce widać ile jest jeszcze miejsca na tych koncesjach,co nie znaczy że wszędzie jest gaz.
Mnie interesuje też ile tam jest tego piaskowca bo gaz z tych pokładów nie był nigdy ruszony.
Jeżeli na keżdym polu dochodzi dziewiczy piaskowiec to zasoby perspektywiczne mogą wzrosnąć 200-400%.
Nie wiadomo dlaczego nie ruszają Krutogorowskoje i Wergunskoje ale może kombinują jak powiększyć te pola.Wergunskoje może kiedyś było ogromnym polem wydobywczym i podzilili je na mniejsze kawałki i stąd takie duże cyfry.
"Żeby wygrać trzeba grać"