PARTNER SERWISU
tfqvmokz
454 455 456 457 458

Kiedy szczyt hossy?

VeRtO
3
Wpisów: 122
Wysłane: 19 grudnia 2011 18:51:36
daniel93 napisał(a):
Co powoduje taką zwałe na PKN Orlen? Anxious Leci po 3-5% codziennie... Dawno tak nie wtopiłem puke_l Przewidujecie jakieś odbicie w najbliższym czasie, żeby to pozamykać?

Co do Orlenu to masz osobny temat w dziale POLSKIE SPÓŁKI OD A DO Z - GPW. Z tego co wiem to na spadek może się nałożyć kilka negatywnych czynników:
- trwająca afera korupcyjna z (już zawieszonym) członkiem zarządu na czele, oraz jej refleksy - np. planowana zmiana składu Rady Nadzorczej,
- zawieszenie sprzedaży Możejek,
- obniżenie prognoz wyników na lata 2012-2013 (po tym poleciały negatywne rekomendacje)
- wyniki AT na ropie (patrz strona główna SW)

ale z drugiej strony kilka dni temu uznano Orlen za najcenniejsza markę w Polsce :)
Edytowany: 19 grudnia 2011 19:00

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 19 grudnia 2011 18:55:24
daniel93 napisał(a):
Akurat stratne pozycje to powinno sie zamykać na jakimś odbiciu, stad pytanie czy moge na nie liczyć?

Hahaha, stratnych pozycji nie powinno się w ogóle otwierać thumbright
A na poważnie to kłania się szybkie cięcie strat...
Klika się i sprzedaje ;-)
Edytowany: 19 grudnia 2011 18:56

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 19 grudnia 2011 19:05:13
daniel93 napisał(a):
Akurat stratne pozycje to powinno sie zamykać na jakimś odbiciu, stad pytanie czy moge na nie liczyć?

Zamykać powinno się wszystkie te pozycje, które w interesującej inwestora przyszłości mają większe prawdopodobieństwo spadku niż wzrostu.
Bez względu na to czy aktualnie cena jest wyżej czy niżej ceny zakupu.
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

Mr Gambler
0
Wpisów: 110
Wysłane: 19 grudnia 2011 19:22:45
Na temat Orlenu wypowiedzieli się analitycy z DM AmerBrokers:

Cytat:
Jeżeli chodzi o PKN ORLEN to po sierpniowych spadkach na giełdach kurs PKN konsoliduje się w szerokim przedziale 30-42 zł. Na początku grudnia br. (5.12) kurs zbliżył się do górnego ograniczenia konsolidacji i następnie obserwujemy spadek kursu. Oczywiście w ten okres wpisuje się aresztowanie pana Marka S. Nie wydaje mi się aby to wydarzenie wpłynęło na taką przecenę waloru. Kurs PKN często „chodzi” razem z ceną ropy – ropa rośnie, kurs PKN rośnie i odwrotnie. A paradoksalnie w przypadku PKN spadek cen ropy jest dla spółki do pewnego poziomu korzystny. Poprawia się wtedy dyferencjał, a to przekłada się na wyższe marże rafineryjne. Ceny paliw na stacjach benzynowych spadają, a to powoduje wzrost konsumpcji. Konsekwencja to wzrost przychodów i poprawa wyników.

Jeżeli wsparcie na poziomie 32 zł zadziała to powrót kursu w okolice 40 zł wydaje się jak najbardziej możliwy.

GregGoldi
0
Wpisów: 375
Wysłane: 19 grudnia 2011 19:29:10
A Ja Ci odpowiem trochę inaczej.... Oczywiście że możesz liczyć na odbicie... Problem w tym że może być jutro a może dopiero gdy spółka straci jeszcze ze 20%.... No i oczywiście to odbicie może potrwać jedną sesję, i mieć tak ze 2%.... Tyle mądrych słów na tym forum padło, tyle książek i publikacji internetowych się ukazało a ludzie swoje... "jak odbije to sprzedam"....

Edit:
A co do tej analizy z IDM....
Jeżeli jutro będzie pochmurno to deszcz wydaje się jak najbardziej możliwy.
Edytowany: 19 grudnia 2011 19:33

lajkonik
0
Wpisów: 1 308
Wysłane: 19 grudnia 2011 20:11:34
Koniec Hossy ?

Czy już czas wracać do wątku Bessy ?

Tak sobie analizowałem pomysły z dodrukiem, chwalone m.in. przez Manka, które mają rozruszać gospodarkę. I tak sobie myślę, że to się nie może udać. Chyba, że wejdzie inflacja i to galopująca na całym świecie.

Pomyślecie tak:
Mamy przedsiębiorcę, który zarabia bardzo dobrze. Inwestuje i konsumuje na potęgę, bo ma z czego. Wszystko płaci z karty kredytowej z ogromnym limitem. Nagle okazało się, że jego duży kontrahent spóźnia się z płaceniem, na siłę przesuwa terminy, ale twierdzi, że zapłaci.
Nasz przedsiębiorca z pomocą karty kredytowej nadal konsumuje, nadal inwestuje, płaci swoim pracownikom. Na dodatek kolejne kontrakty okazują się przynosić straty zamiast zysków. Ale on się nie przejmuje, bo przecież ma limit, a pieniądze z zaległego kontraktu przecież wpłyną. No, ale jeszcze te bieżąco generowane straty. W końcu nie może spłacać, zaczyna rolować długi, spłaca jedno zadłużeniem drugim. Jakieś sztuczki księgowe. Na koniec bank kończy zabawę. Mimo, że był kiedyś świetnym klientem i nadal płaci tylo, że "nie rokuje" na przyszłość.
Wstawcie w miejsce przedsiębiorcy Grecję, Włochy czy całą Unię. Także Stany. Życie na kredyt kiedyś musi się skończyć. Oni ciągle czekają na "zaległe" pieniądze - dodruk. Tylko, że te państwa "en masse" nadal generują deficyty. Więc potrzebny jest kolejny dodruk.
Póki co nikt nie podał planu by państwa zaczęły generować zyski przy zachowaniu dotychczasowych wydatków. To jest problem, którego rozwiązania póki co nikt nie podał. Jednocześnie deficytów już nikt nie chce tolerować.

Póki co ja bym obstawiał wątek bessy blackeye

bankrucik
141
Wpisów: 4 899
Wysłane: 19 grudnia 2011 20:38:03
Taurus80 napisał(a):
A co myślicie o orbanie gość z jajami czy szaleniec? Ciekawe czy taki maluszek jak węgry wytrzyma napór finansistów bedzie to chyba jedyne państwo które zabrało władze bańka i finansista.

ja go bardzo popieram. choć wiem z jaką bandą musi się zmierzyć.... i niestety obstawiam, że przegra bo jakby wygrał to byłby bardzo zły precedens dla zachodnich macherów...

Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..

teraz również na twitter.com

mdtrader
0
Wpisów: 749
Wysłane: 19 grudnia 2011 20:41:47
Nie chce sie bawic w teorie spiskowe,ale KGHM i sytuacja w Orlenie jakos tak wyszla ze zbiegla sie w czasie z KGHM. Wystarczy przesledzic aresztowania czlownkow,bylych czlownkow rad nadzorczych z ostatnich lat spolek z WIGU20- konczyly sie wszystkie po kilku latach przeciagajacych sie spraw wyrokiem uniewiniajacym-)

Mr Gambler
0
Wpisów: 110
Wysłane: 19 grudnia 2011 21:13:21
Teraz mamy też do czynienia ze zmianami na stanowisku prezesa, spółek skarbu. Ostatnio Zadroga (PGE), dziś Szubski (PGNiG). Ciekawe co dalej...

mdtrader
0
Wpisów: 749
Wysłane: 19 grudnia 2011 21:18:34
no i zapomnialem o dwoch powyzszych-:)ale kolega mnie juz poprawil)

mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 19 grudnia 2011 21:46:00
daniel93 napisał(a):
Akurat stratne pozycje to powinno sie zamykać na jakimś odbiciu

Chyba na onecie.

Taurus80 napisał(a):
A co myślicie o orbanie gość z jajami czy szaleniec?

Oszust i manipulant. Już przyszedł na kolanach po pomoc z MFW. Swoim wyznawcom rzuca coraz to nowe ochłapy odrwacające uwagę (ostatnio znowu coś z lustracją), ale nie ma już wiele czasu, latarnia już na niego czeka. Jak wszystko wybuchnie, ludzie go powieszą.
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.

daniel93
0
Wpisów: 469
Wysłane: 19 grudnia 2011 22:03:06
Frog napisał(a):
daniel93 napisał(a):

Zamykać powinno się wszystkie te pozycje, które w interesującej inwestora przyszłości mają większe prawdopodobieństwo spadku niż wzrostu.
Bez względu na to czy aktualnie cena jest wyżej czy niżej ceny zakupu.

Dokładnie tego prawdopodobieństwa dotyczyło moje pytanie blackeye

Nie jestem jakimś diełdowym leszczem, zarobilem w ostatnich 4 miesiącach 300% właśnie na Orlenie. Problem w tym, że zostało z tego 50% d'oh!

Mam wrażenie, że poziom 2100 wytrzyma, dlatego zastanawiam się czy zamykać Think

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 19 grudnia 2011 22:15:43
Cytat:
Nie jestem jakimś diełdowym leszczem, zarobilem w ostatnich 4 miesiącach 300% właśnie na Orlenie.

Jest późno, jestem zmęczony. Nie wnikam w szczegóły.
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

bernie
43
Wpisów: 603
Wysłane: 19 grudnia 2011 22:23:06
Cytat:
Dokładnie tego prawdopodobieństwa dotyczyło moje pytanie

Nie jestem jakimś diełdowym leszczem, zarobilem w ostatnich 4 miesiącach 300% właśnie na Orlenie. Problem w tym, że zostało z tego 50%

to nie jesteś leszczem, ale nie wiesz ile zarobiłeś?

blackeye

daniel93
0
Wpisów: 469
Wysłane: 19 grudnia 2011 22:28:10
bernie, a gdzie ja napisalem, ze nie wiem?

Skończmy ten OT.

GregGoldi
0
Wysłane: 19 grudnia 2011 22:50:24
daniel93 napisał(a):

Nie jestem jakimś diełdowym leszczem,

Dziwne zadajesz pytania jak na insidera...

Dobranoc.

P.S. Więcej pokory życzę....

siekoo
0
Wpisów: 1 746
Wysłane: 20 grudnia 2011 11:34:38
lajkonik napisał(a):

Pomyślecie tak:
Mamy przedsiębiorcę, który zarabia bardzo dobrze. Inwestuje i konsumuje na potęgę, bo ma z czego. Wszystko płaci z karty kredytowej z ogromnym limitem. Nagle okazało się, że jego duży kontrahent spóźnia się z płaceniem, na siłę przesuwa terminy, ale twierdzi, że zapłaci.
Nasz przedsiębiorca z pomocą karty kredytowej nadal konsumuje, nadal inwestuje, płaci swoim pracownikom. Na dodatek kolejne kontrakty okazują się przynosić straty zamiast zysków. Ale on się nie przejmuje, bo przecież ma limit, a pieniądze z zaległego kontraktu przecież wpłyną. No, ale jeszcze te bieżąco generowane straty. W końcu nie może spłacać, zaczyna rolować długi, spłaca jedno zadłużeniem drugim. Jakieś sztuczki księgowe. Na koniec bank kończy zabawę. Mimo, że był kiedyś świetnym klientem i nadal płaci tylo, że "nie rokuje" na przyszłość.

ee, cos mi nie gra w tym porownaniu - skoro przedsiebiorca bardzo dobrze zarabia, to nie musi konsumowac na potege na kredyt, prawda? inwestowac na kredyt mozna, ale tez w rozsadnym limicie. to troche jak napisal Daniel93 - 'zarobil' 300%, ale zostalo mu 50% (nie wiem, czy z tych 300% 'zysku' czy poczatkowej kwoty, choc to nieistotne) - no wiec, zarobil, czy nie? i tak samo ow przedsiebiorca nie zarobil - myslal, ze zarobi. czyli zaden przedsiebiorca, tylko nie umiejacy dodawac liczb ryzykant.
Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...

del-20160301
0
Wpisów: 1 491
Wysłane: 20 grudnia 2011 13:56:11
Cytat:
Wśród potencjalnych beneficjentów wzrostów wymieniane są banki.

- Jeśli nie będzie tragedii w gospodarce to w przyszłym roku naturalnym beneficjentem wzrostów mogą być banki. Tu czynnikiem ryzyka mogą być obawy, co stanie się z podatkiem bankowym i czy nie będzie negatywnego zaskoczenia jak miało to miejsce przy okazji nowego podatku dla KGHM. Jeśli chodzi natomiast o sam KGHM, to niewykluczone, że kurs spółki najgorsze ma już za sobą – wymienia analityk CDM Pekao.

Również analityk Millennium DM radzi zwrócić uwagę na instytucje finansowe i w pierwszej kolejności wymienia banki i PZU.

- Z innych blue chipów ciekawie wyglądają Bogdanka i Kernel, spółki o solidnych fundamentach – przyznaje dyrektor działu analiz Millennium DM.

Z artykułu SW na temat typów na 2012 zwróciłem uwagę na pewne naganianie które prawdopodobnie ma miejsce. Szkoda, że pisząc o bankach żaden z super anali nie wspomniał jak uderzy w banki likwidacja luki podatkowej związanej z podatkiem Belki. Może wtedy te rekomendacje dla banków wyleciały by z hukiem z tego artykułu.
Edytowany: 20 grudnia 2011 14:02

GregGoldi
0
Wysłane: 20 grudnia 2011 14:07:21
Tak się zastanawiam, dlaczego myślisz że to uderzy w banki? Przecież gdy wszyscy solidarnie zaczną go płacić to co "ulica" zrobi??? Weźmie pieniądze i schowa do skarpetki? Nie sądzę.... Nie ma alternatywnej i równie bezpiecznej alternatywy dla oszczędności.

del-20160301
0
Wpisów: 1 491
Wysłane: 20 grudnia 2011 14:14:10
Zacznie szukać alternatywy dla lokat bankowych. Może ucieknie w akcje a może w coś innego. Obecne lokaty i tak są prawie że nie opłacalne. Inflacja jeśli się nie mylę wyniosła ostatnio 4,8% (poprawcie jeśli coś pokręciłem). Jeśli zniknie ta luka nie będzie się opłacało trzymać kapitału w banku. To jest problem i był on poruszany. Dziwne, że w analizie wspomnieli o podatku związanym z KGHM a o tym zapomnieli. Wydaje mi się, że będzie to miało negatywne reperkusje.

PS. pisanie że ludzie to zaakceptują jest naiwne. W USA też banki myślały że podnosząc opłaty będą bezkarne. I z tego co oszacowano uciekło im 4,5Mld USD do lokalnych banków (coś jak SKOKi). Wszystko ma swoje granice.
Edytowany: 20 grudnia 2011 14:16

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

454 455 456 457 458

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,453 sek.

igjchgdv
vuqaidqf
nlmkypjn
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
evhmjuwe
egyvmkyw
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat