PARTNER SERWISU
nouzugvr
1 2 3

BUDOSTAL-5 [Catalyst]

yayurek
0
Wpisów: 879
Wysłane: 12 lipca 2011 09:47:47
pewną nutkę zainteresowania długiem tej firmy wzbudził we mnie fakt, że notowania akcji przejdą wkrótce, prawdopodobnie z NC na rynek główny, zaś na dniach powinna zadebiutować na CATALYST nowa seria długu, analiza techniczna akcji raczej nic do oceny długo nie wnosi, P. Manowiec patrzy krzywym okiem na spółkę, zaś brak zainteresowania ze strony Analityków STOCKWATCH, wynika prawdopodobnie z braku sensowmych materiałów do analizy. Jeżeli ktoś potrafi coś sensownego napisać to poproszę, ale wystarczy mi też zwykłe potwierdzenie faktu, że brak jest materiału do analizy
Edytowany: 12 lipca 2011 12:33

Marcin Osiecki
PREMIUM
0
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 855
Wysłane: 12 lipca 2011 12:47:56
Masz rację, ciekawa Spółka. Prowadzi działalność operacyjną i całkiem przyzwoicie wygląda raport za 2010 r., przynajmniej na pierwszy rzut oka. Dodatnie wyniki EBITDA potwierdzone przepływami. Niestety spore zadłużenie, chociaż w dużym stopniu są to zobowiązania handlowe, a nie tylko kredyty i obligacje. W I kw. 2011 r. pojawiły się straty. Spółka uważa, że to sezonowość. Możliwe, że tak jest, bo zima to słaby czas na działalność budowlaną. Jeśli nadal StockWatch będzie współpracować z GPW (bo obecna umowa się kończy) to na pewno zajmiemy się tym Budostalem-5. Angel
Edytowany: 12 lipca 2011 12:50

firemann
0
Wpisów: 74
Wysłane: 16 września 2011 17:00:03
Panie Marcinie było by mi niezwykle miło gdyby znalazł Pan czas na analizę tej spółki bo oprocentowanie jest kuszące.

yayurek
0
Wysłane: 16 września 2011 18:22:32
analiza by się przydała, zwłaszcza, że sytuacja w firmie jest dynamiczna, w mojej EXCELOWEJ tabelce spólka nie świeci na czerwono, ale też nie na zielono, ot szarotka, troszku nabyłem, ale jak wskazuje chociażby poniższy artykuł, brak wybujałego entuzjazmu był wskazany

www.parkiet.com/artykul/109459...

ppiotrek
0
Wpisów: 6
Wysłane: 21 października 2011 21:48:11
cześć,
nie wiecie dlaczego obligacje BL50613 spadły ostatnio o ponad 6% do wartości 100,76?

yayurek
0
Wysłane: 22 października 2011 08:00:24
mam troszku BL50612 WIB3+8,2% (kupowanego jeszcze po 103,2% w okresie dobrych nastrojów na giełdzie), ostatnia emisja to BL50913 WIB3+7,2%, zaś BL50613 to tylko WIB3+6,7... więc raczej się pytam czemu BL50613 tak wysoko było notowane w stosunku do innych emisji (chyba nie było tam jakiś dodatkowych profitowych opcji)... może ktoś tam wcześniej coś przypadkowo, czy nieprzypadkowo kupił i zawyżona cena figurowała w tabeli tygodniami (podobnie jak to jest w przypadku kilku emisji innych spółek)?

Marcin Osiecki
PREMIUM
0
Wysłane: 27 października 2011 13:07:50
BL50913: Analiza wypłacalności BUDOSTAL-5 SA na podstawie danych finansowych za 2010 r.

Wersja PDF

Cztery serie obligacji Emitenta są dostępne na rynku obligacji Catalyst. Wszystkie znajdują się tylko w alternatywnym systemie obrotu (ASO) prowadzonym przez warszawską giełdę – nie można nimi handlować na hurtowym rynku BondSpot. Seria A została oznaczona kodem BL50612, seria B to BL50313, seria C to BL50613, natomiast seria D to BL50913. Dość łatwo jest zapamiętać te oznaczenia, ponieważ im później seria została wyemitowana tym później nastąpi wykup. Łączna wartość nominalna notowanych papierów dłużnych tej Spółki wynosi ok. 11 mln zł. Cechy wspólne wszystkich instrumentów dłużnych Budostal-5 to brak zabezpieczenia, zmienne oprocentowanie oparte na stopie WIBOR 3M, kwartalna płatność kuponów oraz brak wbudowanych opcji zamiany na akcje Emitenta, które są notowane na rynku NewConnect. We wszystkich przypadkach nie ma także żadnych informacji na temat przedterminowego wykupu na żądanie obligatariusza. Jedynie seria A (BL50612) posiada opcję call dla Spółki. Nie ma okresu karencji, zatem Emitent może wykupić te papiery prawie w każdym momencie – po 30 dniach od ogłoszenia decyzji bez zapłaty nawet dodatkowej premii. Papiery serii B, C i D mają jednostkowy nominał obligacji równy 100 zł – tylko nominał obligacji serii A wynosi 1000 zł. Marże dla poszczególnych instrumentów są następujące: 8,2 proc. (BL50612), 6,7 proc. (BL50313), 6,7 proc. (BL50613), 7,2 proc. (BL50913).

kliknij, aby powiększyć

Opracowanie własne na podstawie danych StockWatch.pl

Poziom zadłużenia, zdolność do obsługi długu oraz płynność finansowa
Podobnie jak w wypadku analizy papierów dłużnych Vedia, zdecydowaliśmy się analizować Emitenta na podstawie starych, ale rzetelnych danych z raportu rocznego 2010. Co prawda są dostępne również raporty kwartalne, ponieważ Budostal-5 znajduje się także na alternatywnym rynku akcji NewConnect. Niestety nie są one bogate w wiele informacji. Opublikowany ostatnio krótki raport za II kwartał wskazuje, że Budostal-5 na razie wypracowuje podobne rezultaty finansowe do tych z roku ubiegłego. W I kwartale pojawiła się strata netto na poziomie ok. 3 mln zł, co jednak Spółka tłumaczy sezonowością. Nie powinno dziwić, że firma budowlana w zimie ma przestoje technologiczne. Na szczęście już drugi kwartał był o wiele lepszy (zysk netto 1,5 mln zł). Można zatem założyć, iż bieżąca wypłacalność Spółki nie pogorszyła się wyraźnie od początku 2011 roku. Uczciwie warto jednak zaznaczyć, że zobowiązania Budostalu-5 na koniec II kwartału br. są jeszcze wyższe niż na koniec 2010 r., a ich struktura gorsza (więcej krótkoterminowych).

Poziom zobowiązań Emitenta jest niepokojąco wysoki. Wskaźnik ogólnego zadłużenia wynosił na początku bieżącego roku 82 proc. Plusem jest to, że znaczna część tych zobowiązań jest nieodsetkowa – aż 17,4 mln zł to zobowiązania handlowe. Zatem pomimo faktu, iż dźwignia finansowa jest w tym przedsiębiorstwie wysoka, na razie nie widać dużych problemów z płatnościami odsetek. Na niezłym poziomie znajdują się bankowe kowenanty takie jak miernik dług netto do EBITDA (poniżej 5) oraz wskaźnik pokrycia odsetek zyskiem operacyjnym powiększonym o amortyzację (powyżej 3). Jest to jednak w dużym stopniu rezultat dobrych wyników finansowych w 2010 roku (zysk netto 2,4 mln zł oraz EBIT 6,3 mln zł). Słabo natomiast wypadły wskaźniki płynności bieżącej i przyspieszonej (poniżej 1).

Warto zwrócić uwagę, że wskaźniki zdolności do obsługi długu były kalkulowane odmiennie niż zazwyczaj na podstawie wartości z RZiS, a nie z rachunku przepływów pieniężnych. Było to podyktowane chęcią przeprowadzenia bardziej konserwatywnej oceny, gdyż kwota odsetek w rachunku wyników była wyższa o 1 mln zł. W przypadku deweloperów często spotyka się odwrotną sytuację, czyli wyższe płatności odsetkowe niż koszty odsetkowe. To efekt związany z kosztem finansowania zewnętrznego – odsetki nie obciążają bieżącego okresu, lecz są aktywowane (powiększają aktywa). W tym wypadku prawdopodobnie sytuacja wygląda inaczej, ponieważ Budostal-5 posiada zobowiązania leasingu finansowego. Przy takiej konstrukcji leasingobiorca płaci zarówno leasingowe raty kapitałowe (nie są kosztem) oraz odsetkowe (są kosztem i obciążają wynik finansowy). Z rachunku cash flow niestety nie można było oddzielić tych płatności od siebie, ponieważ zostały przypisane do jednej kategorii. Z tego powodu lepiej było wziąć do analizy wartość kosztów odsetkowych z rachunku wyników.

Wskaźnik Altmana (Z''-score) oraz Rating StockWatch.pl
Wskaźnik Z”-score w wersji dla firm z rynków wschodzących na poziomie tylko 3,10 wskazuje na rating CCC. To oznacza wysoki poziom ryzyka inwestycyjnego. Tak niska ocena jest spowodowana aż trzema negatywnymi czynnikami. Zbyt wysoki jest poziom zadłużenia – na 1 zł wartości księgowej przypada 4,44 zł zobowiązań. Co prawda daleko jeszcze Emitentowi do ujemnych kapitałów własnych, lecz może niepokoić znaczący wzrost należności (plus 9 mln zł) w pierwszej połowie 2011 roku. Jeśli okazałoby się, że duża część z nich jest nieściągalna to sytuacja zmieniłaby się dramatycznie. Niekorzystnie wpływają ponadto straty z lat ubiegłych (8,8 mln zł). Dodatkowo pogarsza sprawę ujemny kapitał obrotowy netto na poziomie 5,5 mln zł. Z ostatniego raportu kwartalnego widać też, że ten obraz w tym aspekcie się zupełnie nie poprawia.

Analiza dostępna dla wszystkich użytkowników portalu. Więcej informacji o rynku Catalyst na http://www.gpwcatalyst.pl. Analiza została sporządzona wyłącznie w celach edukacyjnych i jest subiektywną oceną autora. Zawarte informacje nie mogą być podstawą do podejmowania jakichkolwiek decyzji inwestycyjnych. Analiza nie jest rekomendacją w rozumieniu Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 października 2005 roku w sprawie informacji stanowiących rekomendacje dotyczące instrumentów finansowych, ich emitentów lub wystawców (Dz.U. 2005 nr 206 poz. 1715).
Edytowany: 23 kwietnia 2012 22:45

wasilewski
0
Wpisów: 324
Wysłane: 16 listopada 2011 12:26:11
Czy takie fajne darmowe analizy są pisane i udostępniane właśnie dzięki tej umowie z giełdą, o któej wspominał Marcin Osiecki parę postów wyżej?
Zapraszam do mojego blogbook'a który jest tutaj
"Unfortunately the English weather is harder to manipulate than Libor." (Anonim)
"Gdy sprzedaje się marzenia, cena/zysk jest bez znaczenia" (R. Beleson)
"Nikt nie zarabia co miesiąc 1 procent. To niemożliwe." (M. Covel)

Marcin Osiecki
PREMIUM
0
Wysłane: 16 listopada 2011 14:19:18
Tak, dokładnie. Artykuły, analizy i wywiady związane z rynkiem Catalyst to produkty powstające w wyniku umowy z GPW.
Edytowany: 16 listopada 2011 14:21

Kamil Gemra
0
Wpisów: 3 001
Wysłane: 16 listopada 2011 14:44:02
Wszystko łatwo można znaleźć na specjalnej stronie http://catalyst.stockwatch.pl. Ta strona również będzie rozbudowywana :)
Edytowany: 16 listopada 2011 21:37

addison
190
Wpisów: 3 286
Wysłane: 30 grudnia 2011 20:34:58
Wysypuje się kolejne dziecko NewConnectowe.

Złożenie wniosku o upadłość Spółki z możliwością zawarcia układu
Zarząd Spółki Budostal-5 S.A. z siedzibą w Krakowie informuje, iż w dniu dzisiejszym tj. 30.12.2011 r. złożył do Sądu Rejonowego dla Krakowa-Śródmieścia w Krakowie Wydział VIII Gospodarczy dla spraw upadłościowych i naprawczych wniosek o ogłoszenie upadłości Spółki Budostal-5 S.A. obejmującej możliwość zawarcia układu.

źródło: newconnect.pl/?page=1045&p...

Jak widać rating CCC nadany przez SW działa. A jeszcze niedawno mieli przechodzić na główny, z emisją akcji o ile pamiętam.

Edytowany: 30 grudnia 2011 20:36

intelekt
0
Wpisów: 232
Wysłane: 30 grudnia 2011 23:08:38
Catalyst zaczyna coraz bardziej przypominać pole minowe... Rok 2012 może być szczególnie "wybuchowy"...

taakum
PREMIUM
0
Wpisów: 85
Wysłane: 30 grudnia 2011 23:09:05
Ale jazda.... Komunikat o 20:02. Już spokojnie po sesji. Wniosek musieli składać w godzinach urzędowania Sądu.

Czy te obligacje są zabezpieczone, czy bez zabezpieczenia?

taakum
PREMIUM
0
Wysłane: 30 grudnia 2011 23:20:49
Już sobie sprawdziłem ich status: bez zabezpieczenia (A,B,C,D).

Obligacje wejdą do układu, teraz pytanie czy ktoś (wierzyciel jakiś) zabezpieczył się na ich majątku. Tych zobowiązań handlowych mają całkiem sporo. A czasami kontrahenci lubią mieć różnego rodzaju cesje, przewłaszczenia, hipoteki etc.

Zarząd musiał wcześniej wiedzieć, że nie jest w stanie płacić zobowiązań, sam wystąpił z wnioskiem o upadłość.

Ciekawy będzie ten 2012 rok.

taakum
PREMIUM
0
Wysłane: 31 grudnia 2011 00:15:00
Chciałem ściągnąć prospekt emisyjny z ich strony ale się nie da :( i trochę zapoznać się z sytuacją spółki i jej perspektywach.
Spółka po II i III kwartale br z uwagi na sezonowość powinna być w dobrej kondycji (sezonowość) a tu taki kwiatek na koniec roku - upadłość.

Za III kwartały spółka miała ok. 64 mln różnego rodzaju majątku (trwały, zapasy, należności etc) bez rmk. Zobowiązania to ok. 75 mln. Kapitał własny wyzerowany. Tylko zapasy to utrata wartości i być może korekta o 0,6 a należności handlowe o 0,2 ? Czyli ok. 47 mln majątku po korektach, czyli 1,6 zł zobowiązań (ogółem) na 1 zł majątku. Tak z grubsza licząc.

A jeszcze BRE pod koniec sierpnia br udzielił im dwóch kredytów, czyli widział perspektywy ich spłaty. I faktycznie, spółka opublikowała prognozy ale już pod koniec października je odwołała. Czyli coś poszło nie tak.

No nic, jutro - dzisiaj już koniec z tym "strasznym" rokiem, będzie lepiej.

yayurek
0
Wysłane: 31 grudnia 2011 11:19:36
no to piknie, chyba czas się rozstać z polskim rynkiem długu korporacyjnego, czwarta wpadka i trzecia katastrofa na tak małym ryneczku, każe chyba powtórzyć za poetą.. "coś dla ciebie koziołeczku ta zabawa z CATALYST nie jest zdrowa, idż ty lepiej koziołeczku szukać innego Pacanowa"... a idy marcowe (prawie 300 mln do wykupu) mogą się dopiero okazać zabójcze... to nie przypomina nawet kasyna, to gra w trzy karty gdzieś na kartonie na jarmarku

addison
190
Wysłane: 31 grudnia 2011 11:37:12
według mnie to wciąż dobra alternatywa tylko trzeba racjonalnie podchodzić do inwestycji.
Mało która firma spłaci dług nie zaciągając nowego, tego trzeba pilnować(branże). Swoich kandydatów do wypadnięcia mam i tam staram się nie inwestować. Lepiej niższy % ale trochę bezpieczniej.
Edytowany: 31 grudnia 2011 11:39

intelekt
0
Wpisów: 232
Wysłane: 31 grudnia 2011 11:58:37
Cytat:
Lepiej niższy % ale trochę bezpieczniej.

Ale ile niższy? Ograniczając się do płynnych obligacji z AAA/AA decydujesz się na papiery o oprocentowaniu netto rzędu 7% ! To jest żenująco mało skoro już teraz pojawiają się lokaty z gwarancją oprocentowania netto na poziomie 6,1%. Obracasz setkami tys. zaproponują jeszcze więcej. Czy w takim razie te 0,5-1% więcej jest warte ryzyka? A dolicz jeszcze cały wolny czas jaki musisz poświęcić na czytanie raportów/analiz, na szukanie okazji, na wyliczanie czy kupno się opłaca i całą masę innych bzdetów...

Ja już podjąłem decyzję i podobnie jak yayurek zamierzam mocno ograniczyć swój udział w Catalyst od nowego roku. Wolę wpłacić to na lokatę/fundusz rynku pieniężnego i mieć święty spokój.
Edytowany: 31 grudnia 2011 12:02

Minion
0
Wpisów: 41
Wysłane: 31 grudnia 2011 13:22:27
Przyszedł czas i na Budostal-5.
Panowie. Co ja mam powiedzieć wam, żeby było optymistycznie na koniec roku?
Aha już mam;
Spłacalność obligacji na Catalyst sięga aż 80%!!!
Grając na Catalyst nadal mamy większe szanse na zbicie fortuny tu niż grając w totka!!!

addison
190
Wysłane: 31 grudnia 2011 13:46:02
intelekt napisał(a):
Cytat:
Lepiej niższy % ale trochę bezpieczniej.

Ale ile niższy? Ograniczając się do płynnych obligacji z AAA/AA decydujesz się na papiery o oprocentowaniu netto rzędu 7% ! To jest żenująco mało skoro już teraz pojawiają się lokaty z gwarancją oprocentowania netto na poziomie 6,1%. Obracasz setkami tys. zaproponują jeszcze więcej. Czy w takim razie te 0,5-1% więcej jest warte ryzyka? A dolicz jeszcze cały wolny czas jaki musisz poświęcić na czytanie raportów/analiz, na szukanie okazji, na wyliczanie czy kupno się opłaca i całą masę innych bzdetów...

Ja już podjąłem decyzję i podobnie jak yayurek zamierzam mocno ograniczyć swój udział w Catalyst od nowego roku. Wolę wpłacić to na lokatę/fundusz rynku pieniężnego i mieć święty spokój.

W niektórych bankach limity, bgż optima 8lokat, poza czarneckim ciężko coś znaleźć na >6% netto i czy są długie terminy?
Ostatnio nabyłem w emisji obligacje Kredyt Inkaso, 4 letnie na 10.4% brutto czyli 8.42% netto. Czy bezpiecznie- moje zadanie śledzić spółkę. Wcześniej czy później znikną lokaty jednodniowe i zostanie netto sporo niżej bo nie sądzę, że banki dadzą 9% brutto- wtedy może być inne spojrzenie na Catalyst nas malutkich. Kwestia czasu, na razie staram się zachować odpowiednie proporcje lokaty/obligacje. Ja uważam, że rynek ma przed sobą dobrą przyszłość, tylko jak każdy potrzebuje odsiać ziarno od śmieci(NC).

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,525 sek.

riweoylq
uhinmjly
mxysslpg
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
nofuliyf
knwgnkme
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat