PARTNER SERWISU
nouzugvr
3 4 5 6 7

Dziennik inwestora by Phobos

rychu22
3
Wpisów: 120
Wysłane: 28 grudnia 2011 22:34:08
Również z ciekawością przyglądam się wątkowi. Interesowaliście się kiedyś japońskimi wykresami Kagi?
mogą być przydatne zorientować się czy to już trend wzrostowy czy nie. Za pomocą wielkości odwrócenia można próbować wychwycić dłuższe bądź krótsze trendy. Kagi wydaje się działać podobnie do wykresów punktowo symbolicznych. Co wy na to? Szutnik spotkałeś się z nimi podczas swojej długiej przygody z giełdą?

mrk
mrk
26
Wpisów: 1 968
Wysłane: 28 grudnia 2011 22:37:40
Szutnik
mam takie pytanko. Nie wiem na jakich interwałach grasz, ale czy kiedy zajmujesz pozycję to jest dla Ciebie koniecznym warunkiem by na wyższych interwałach trend był zgodny z kierunkiem Twojej pozycji?

phobos
0
Wpisów: 173
Wysłane: 30 grudnia 2011 00:46:26
Dzisiaj przeanalizowałem długo obserwowanego Boryszewa mam nadzieję, że wyszło lepiej od pierwszej analizyAngel

kliknij, aby powiększyć

Wykres 1 - Boryszew vs mWIG40

W połowie 2008r. Boryszew mocno zwyżkował nad mWIG40, lecz po pół roku spadł poniżej indeksu średnich spółek, i zostaje w tyle do dnia dzisiejszego.

kliknij, aby powiększyć

Wykres 2 - max

kliknij, aby powiększyć

Wykres 3 - 2 lata

Na wykresie długoterminowym widać trend spadkowy zapoczątkowany w 2007r. Po wzrostach z lat 1998-2005. Dzisiejsze ceny Boryszewa są na podobnym poziome do cen z debiutu giełdowego, RSI na niskim poziomie wskazuje wyprzedanie rynku. Od 2010r nastąpił ogromny wzrost wolumenu, świadczący o zainteresowaniu inwestorów tą spółką, mimo wszystko wolumen nie podąża za cenami.
Na wykresie 2-letnim cały czas trend spadkowy.

kliknij, aby powiększyć

Wykres 4 - 6 miesięcy

Na wykresie 6 miesięczym Boryszew znajduje się w trendzie horyzontalnym, RSI na niskim poziomie, ceny znajdują się przy dolnej wstędze Bollingera pod 20-dniową średnią. Mocne wsparcie na poziomie 43gr., i opór 0,89zł. Linia MACD zrównana z linią sygnału., RSI na niskim poziomie.

kliknij, aby powiększyć

Wykres 5 - miesiąc

Na wykresie miesięcznym od połowy grudnia widzimy trend boczny, z poziomami wsparcia/oporu na poziomach 0,60zł/0,66zł. Opór na 66 gr zbiega się z 20-dniową średnią.

Podsumowanie:
Myślę, że przebicie poziomu 0,66gr (przecięcie 20-dniowej średniej i lini oporu) bedzie sygnalem kupna z ceną docelową 0,75zł/0,80zł/0,89zł, na potwierdzenie wskaźnik RSI powinien rosnąć, a linia MACD powinna przeciąć linię sygnału.
"Niepowodzenie jest częścią procesu na który składa się sukces"
Edytowany: 30 grudnia 2011 01:02

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 30 grudnia 2011 14:41:34
Daj sobie spokój z analizami, bo się zrobił kabaret. Wybacz mi ostre słowa, ale ja nie mam cierpliwości Szutnika Angel

ZADANIE DOMOWE NR 1: Co się stało się z kursem?

ZADANIE DOMOWE NR 2: Co się stało się z wolumenem?

HINT: Boryszew od 2009 dał zarobić w szczytowym momencie ponad 1000% wave
Klika się i sprzedaje ;-)

ucofb
1
Wpisów: 1 207
Wysłane: 30 grudnia 2011 16:56:26
Ja bym proponował żeby nie patrzeć tylko na wykresy, a wybierając spółkę zwracać też na takie rzeczy m.in jak:
- kto jest głównym akcjonariuszem, jeśli głównym akcjonariuszem jest prezes to prędzej czy później będzie mu zależało na wzroście kursu (oczywiście pomijając tak ciekawe przypadki jak petrol, bioton czy spółki Patrowicza)
- ile razy były emitowane akcje? (emituje się akcje kiedy firma potrzebuje pieniążków, i mniej akcji tym moim zdaniem lepiej,
- regularność osiąganych wyników, czy wynik jest generowany przez wydarzenia jednorazowe,
- w jakim stopniu gotówka jest generowana z działalności operacyjnej,
- poziom zadłużenia w odniesieniu do rodzaju działalności spółki,
- czy spółka rozwija się organicznie czy też nabywa inne firmy w dodatku płacąc za nią dużą premie,
- czy firma tworzy EVA,
- w jak perspektywicznej branży firma działa,
- czy firma potrafi trzymać koszty w ryzach,
- czy ROE, ROA utrzymuje się na wysokim poziomie przez dłuższy czas,
- czy akcje spółki posiada skarb państwa (ostatnie kwiatki chociażby z kghmem, pge czy pgnig)

I jak spółka spełnia te i inne kryteria (wszystko w zależności od inwestora) dopiero warto popatrzeć na wykres, poszukać długoterminowego wsparcia, poczekać najlepiej na przebicie długoterminowego trendu, następnie konsolidacja i zastanawiać się czy kupować, nie zapominając o stop lossach. W ten sposób postępując jest szansa na zarobek. No i oczywiście pamiętać o zarządzaniu pozycją oraz kapitałem.

"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia". W.E. Buffett
Edytowany: 30 grudnia 2011 17:01

GregGoldi
0
Wpisów: 375
Wysłane: 30 grudnia 2011 17:14:06
Jeśli mogę coś powiedzieć.. Widać że coś tam czytasz czegoś próbujesz ale daj sobie spokój z "wymyślnymi" wskaźnikami. Na twoim poziomie proponowałbym Ci skupić się na wolumenie, liniach trendu oraz wsparciach i oporach .. Więcej wskaźników na początek tylko zaciemni Ci obraz i coraz mniej będziesz z niego rozumiał. Gdy już będziesz widział z wykresu tyle że linijki będziesz używał tylko aby potwierdzić swoje "wzrokowe" analizy, dokładaj powoli następne wskaźniki.

mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 30 grudnia 2011 17:31:43
phobos napisał(a):
Dzisiaj przeanalizowałem długo obserwowanego Boryszewa mam nadzieję, że wyszło lepiej od pierwszej analizyAngel

kliknij, aby powiększyć

Wykres 1 - Boryszew vs mWIG40

W połowie 2008r. Boryszew mocno zwyżkował nad mWIG40, lecz po pół roku spadł poniżej indeksu średnich spółek, i zostaje w tyle do dnia dzisiejszego.

Wiesz co to jest emisja z PP?
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.

ucofb
1
Wysłane: 30 grudnia 2011 17:54:41
Zupełnie nie obserwuję Boryszewa ale z tego co pamiętam tam były i splity i emisje więc analiza wykresów na tym walorze to nie łatwa sprawa.

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 30 grudnia 2011 19:47:09
już sie go tak nie czepiajcie, no nie wiedział chłopak że Borek miał parę emisji z PP i cena akcji nic o tym bezpośrednio nie mówi (aczkolwiek z tych zjazdów można łatwo to wynioskować).
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD

mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 30 grudnia 2011 20:41:52
ucofb napisał(a):
Zupełnie nie obserwuję Boryszewa ale z tego co pamiętam tam były i splity i emisje więc analiza wykresów na tym walorze to nie łatwa sprawa.

Wystarczy użyć wykresu na stooq.
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.

v3nom
0
Wysłane: 30 grudnia 2011 20:44:25
W ramach pokuty, bo gryzie mnie sumienie blackeye, dodam że stooq.pl ma jeden najlepszych i najsprawniejszych ISPAGów. Do tego uwzględniają w wykresach odcięcia i inne operacje na kursach.

GregGoldi
0
Wysłane: 30 grudnia 2011 21:53:43
No proszę proszę... Jednak masz jakieś ludzkie odruchy :D

ucofb
1
Wysłane: 30 grudnia 2011 21:54:15
Wystarczy użyć wykresu na stooq, zgadzam się, ale jak chłopak chce analizować spółkę to niech chociaż sprawdzi też na głupim bankierze ile było emisji, splitów itd. To naprawdę nie jest trudne, chociaż niektórzy do tej pory nie wiedzą dlaczego bioton i petrol spadają i nie wiedzą ile tam akcji przybywa.

A nie ja wiem spada bo podaż przewyższa popyt :)

To, że się czepiamy to prawda, nie jest to miłe ale z drugiej strony zwracamy uwagę na pewne kwestie, które w przyszłości mogą zaprocentować udanymi transakcjami, a chyba o to chodzi.

To nie forum gdzie ludzie się wyzywają, tylko raczej próbują pomóc, a że przy okazji mocno dyskutują i wymieniają poglądy to dobrze.

Pozdrawiam i szczęśliwego 2012 ;)

phobos
0
Wysłane: 30 grudnia 2011 22:23:14
@v3nom
Wybacz, ale nie urodziłem się wielkim analitykiem Angel Każdy od czegoś zaczynał, spokoju z analizami sobie nie dam, jeszcze was troche pomęcze Angel Sam mówiłeś że musze nabrać doświadczenia, jak mam to zrobić nie analizując spółek?
Jeśli chodzi o emisje z prawem poboru, to kompletnie na nie nie zwróciłem uwagi, przez co całą analizę szlag trafił d'oh!

@ucofb
Dzięki za rady, będę musiał je dokładnie przejrzeć i wybrać najważniejsze kryteria przy wyborze przyszłych inwestycji.

@Scarry
Uff, już myślałem, że nikt nie stanie w mojej obronie cheers

Co do waszych "zaczepek" to nie mam wam tego za złe, wiem że za wszystkim stoją dobre intencje wave
Edytowany: 30 grudnia 2011 22:24

v3nom
0
Wysłane: 30 grudnia 2011 22:57:37
GregGoldi napisał(a):
No proszę proszę... Jednak masz jakieś ludzkie odruchy :D

Też mnie to zaskoczyło Angel

Ucofb napisał(a):

Boryszew to zacna i ciekawa spółka milordzie. Rzuciłem okiem na wykres i widzę aktualnie potencjał zarówno do spadków jak i do wzrostów. Ale żaden ze mnie analityk i czuję się niezręcznie, pisząc że jak nie spadnie, to może wzrośnie Angel Nie mniej jednak wiadomo gdzie postawić krótkiego stopa. Jeśli nowy rok nie przyniesie armagedonu, może spółka da zarobić w krótkim terminie. W dłuższym terminie jednak bessa pełną gębą.

kliknij, aby powiększyć

Komentarz do ilustracji:
1) 0.40 jako średnioterminowe, solidne wsparcie,
2) 0.60 jako lokalne wsparciątko na 61% fibo,
3) solidny opór na 0.90
4) opadająca linia trendu,
5) ciekawy układ wolumenu,

Ponowny test 1) będzie okazaniem słabości (co jest logiczne, bo spadnie...), ale ma to moim zdaniem o tyle duże znaczenie, że lokalny szczyt wypadł na oporze.

Phoobos napisał(a):
Wybacz, ale nie urodziłem się wielkim analitykiem Angel Każdy od czegoś zaczynał, spokoju z analizami sobie nie dam, jeszcze was troche pomęcze Angel Sam mówiłeś że musze nabrać doświadczenia, jak mam to zrobić nie analizując spółek?
Jeśli chodzi o emisje z prawem poboru, to kompletnie na nie nie zwróciłem uwagi, przez co całą analizę szlag trafił d'oh!

Czy mi się wydaje, czy Phobos w mitologii greckiej jest uosobieniem strachu i terroru? king

Usunąłem poprzedni post, bo wysłałem go przypadkowo.
Edytowany: 30 grudnia 2011 22:59

GregGoldi
0
Wysłane: 30 grudnia 2011 23:31:52
@phobos
Tu nie chodzi o zaczepki czy złośliwości... W swojej analizie napisałeś że obserwujesz Boryszew od dawna a nie zadałeś sobie trudu aby poczytać coś o nim.... W ten sposób nie inwestuje się pieniędzy. No i jeszcze nasuwa Mi się pytanie co znaczy od dawna. Jest to pojęcie względne; dla Mnie na przykład znaczy tyle że czas obserwacji załapał by się i na split i na kilka emisji. :D

cube007
0
Wpisów: 53
Wysłane: 30 grudnia 2011 23:39:05
Kazdy ma swoj sposob inwestowania - ja np. nie rozumiem co komu po informacji jak sie kurs zachowal w polowie 2008r, czy co sie dzialo wczesniej - toz to gieldowa prehistoria. Sprawdzanie tego wszystkiego o czym wspomnial ucofb to chyba kara dla niegrzecznych chlopcow blackeye

Cytat:
Rzuciłem okiem na wykres i widzę aktualnie potencjał zarówno do spadków jak i do wzrostów.

Jedno proste zdanie, ktore w 100% wyczerpuje analize BRS - na chwile obecna.

ucofb
1
Wysłane: 31 grudnia 2011 00:10:35
@v3nom

Nie twierdze, że to nie zacna spółka po prostu się nią nie interesowałem.

@cube007

Nie wiem czy to kara dla niegrzecznych chłopców :)

Uważam, że jak np. chcesz zainwestować w spółkę z branży budowlanej to powinieneś sprawdzić te rzeczy o których napisałem, a ponadto wiedzieć w jaki sposób branża budowlana w ogóle funkcjonuje.

Najlepiej jeszcze przejrzeć wszystkie komunikaty spółki z okresu powiedzmy 2-3 lat i posprawdzać jakie podpisywała kontrakty i po analizie wyników na jakiej były rentowności. Co z tego, że takie ABM Solid miała pełny portfel zamówień tylko zupełnie nie rentownych, i gdzie jest teraz kurs każdy wie.

Do tej pory pamiętam wypowiedź prezesa jakiejś hiszpańskiej spółki budowlanej, która przejęła Pol Aqua i powiedział: przejrzeliśmy kontrakty firmy, i niemal do wszystkich musimy dołożyć, to świadczy o firmie, o zarządzaniu (prezesem był Stefański z tego co pamiętam) czy idzie na jakość czy na ilość.

Ja np. nie rozumiem obecnych wycen developerów, trzeba się trochę napracować ale można sprawdzić niemal wszystkie inwestycje spółek, taki RONSON w sprawozdaniach podaje nawet jaką mają rentowność na każdej inwestycji, ile mieszkań w każdej inwestycji maja sprzedanych. Można dowiedzieć się ile kosztuje wybudowanie 1 m2 PUMu i policzyć, ale w developerce np. trzeba brać po uwagę bardzo długi cykl produkcji a co za tym idzie spółki przyjmują większą premię za poniesione ryzyko.

Wszystko praktycznie można sprawdzić, trzeba szukać, czytać ale to niestety dużo pracy.

A jak już się tę pracę wykona to można odnieść wszystko do obecnych wskaźników spółki jak c/wk czy c/z czy innych i stwierdzić: "o cholera, jest tanio/drogo", następnie zabrać się za technikę i szukać momentu wejścia.
Edytowany: 31 grudnia 2011 00:29

phobos
0
Wysłane: 31 grudnia 2011 00:28:19
v3nom napisał(a):
Czy mi się wydaje, czy Phobos w mitologii greckiej jest uosobieniem strachu i terroru? king

Dobrze Ci się wydaje, coś sugerujesz? wave

@GregGoldi
Dla mnie długo obserwowana spółka to okres obserwacji > 2 miesiące

@Ucofb
Przedstawiasz metody wybierania spółek poprzez analizę fundamentalną, ja gram technicznie.
Edytowany: 31 grudnia 2011 00:31

phobos
0
Wysłane: 31 grudnia 2011 00:42:12
30.12.2011r. (piątek) – PODSUMOWANIE TYGODNIA

KGHM -21,5%

Zmiana całkowita w portfelu (od początku gry) = -27,5%

kliknij, aby powiększyć

Phobos vs WIG20 (tygodniowo)
-2,9% | -1,1%
Edytowany: 31 grudnia 2011 00:42

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

3 4 5 6 7

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,316 sek.

riweoylq
uhinmjly
mxysslpg
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
nofuliyf
knwgnkme
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat